Hangi ünlünün dudağını istersiniz?

Dudak dolgusu, son yılların en popüler estetik işlemleri arasında. Kylie Jenner, Angelina Jolie, Scarlett Johansson, Emily Ratajkowski ve Rosie Huntington-Whiteley…Her bir görünüm, bir ünlünün ismiyle anılıyor. Bu işlemi yaptırmak için Ortadoğu, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa’dan binlerce kişi geliyor. Estetik dünyasında öne çıkan bu uygulama, erkekler arasında da yaygınlaşmaya başladı…
15.09.2024 15:56 GÜNCELLEME : 16.09.2024 00:01

PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Sosyal medya ve teknoloji her geçen gün geliştikçe beklenti ve istekler de değişime uğruyor. Bunlardan biri güzellik ve estetik algısı. Artık mükemmel görünüm için aradığınız her şeye sosyal medya filtreleri sayesinde erişebiliyorsunuz. Tabii bu durum kişide değişiklik arzusu da oluşturuyor. Kendini filtre ile daha iyi hisseden, soluğu estetik merkezlerinde alıyor. Dudak dolgusu, estetik işlemler arasında en çok tercih edilen uygulamalardan biri. Geniş bir yaş grubuna hitap eden bu uygulama, 18-35 yaş arası kadınlar arasında popülerliğini korurken, 20-70 yaş aralığında da geniş bir talep görüyor. Estetik işlemler arasında dudak dolgusu, özellikle daha uygun maliyetli olması ve basit bir prosedür gerektirmesi nedeniyle tercih ediliyor. Türkiye'de yerli hastalar tarafından yoğun ilgi görmesinin yanı sıra, başta Orta Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçiler olmak üzere, birçok ülke vatandaşları da bu uygulamayı sıkça tercih ediyor. Ancak doktorlar bu konuda herkesi uyarıyor. Her ne kadar dudak dolgusu fazla maliyet gerektirmeyen, basit bir işlem olarak görülse de uygulamanın mutlaka sertifikalı ve yetkin doktorlar tarafından yapılması gerekiyor. Çünkü sertifikasız, merdiven altı yerlerde yapılan işlemler, ciddi sağlık riskleri taşıyabiliyor ve istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Dudak dolgusu fiyatları, kullanılan dolgu malzemesinin kalitesi ve doktorun uzmanlık düzeyine göre 6 bin TL ile 20 bin TL arasında değişiyor. Dudak şekillerinde en çok talep gören ünlüler ise Kylie Jenner, Angelina Jolie, Scarlett Johansson, Emily Ratajkowski ve Rosie Huntington-Whiteley. Bu yaygın uygulamanın son dönemde erkekler arasında da ilgi gördüğünü belirtelim.

ORTA DOĞU ÜLKELERİNDEN TALEP ÇOK

Dolgu uygulamaları içerisinde en sık tercih edilen işlemin dudak dolgusu olduğunu belirten Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Üyesi Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen Meriç, danışanlarının yüzde 50'sini bu işlemi yaptırmak isteyenlerin oluşturduğunu ifade ediyor. İşleme yerli hastaların daha çok rağbet gösterdiğini belirten Meriç, yabancılarda ise cerrahi işleme gelen kadın hastaların bu işlemi talep ettiği bilgisini ekliyor. Orta doğu ülkelerinden gelen kişiler en yoğun talep gösteren grup oluyor. Genelde 18 ile 55 yaş arasındaki kişilerin daha fazla talep ettiğini söyleyen Meriç, yoğunluğun ise 18-35 yaş arasında olduğunu belirtiyor. Ayrıca nadiren de olsa erkeklerden de talep geldiğini ifade ediyor. Dudak dolgusu prosedürlerinde ortaya çıkan yeni trendler de gün geçtikçe değişiyor. Meriç, dudak şekillerinin Fransız dudağı, Rus dudağı, tavşan dudak gibi isimlerle adlandırıldığını söylüyor. Meriç, işin özünün şekli bozmadan dudağın pembe kısmının belirginleştirilmesi, kas hareketinin bozulmaması olduğunu vurguluyor. Bu işlemi eğitim alan Plastik Cerrahlar, Dermatologlar ve Sertifikalı Medikal Estetik Uzmanları yapabiliyor.

Dudak dolgusu yaptırmak isteyen kişilere yönelik dolgu miktarı ve şekli de değişiklik gösteriyor. Meriç'e göre, 1 cc dolgu için ortalama süre 6-8 ay. Ama 1.5-2 yıl erimeden korunan dudaklar da var. Kullanım süresini kişinin uygulanan hyaluronik asit dolguyu eriten enzim kapasitesinin de rolü etkiliyor. Bazılarında çok uzun, bazılarında ise çok kısa süre kalabiliyor. Meriç, 1 cc'den fazla ve sık aralıklarla yaptıran kişilerde daha uzun, 0,5'cc ve uzun aralıklarla yaptıran kişilerde ise sürenin kısalacağını ekliyor. Bu işin maliyeti, kullanılan dolgunun fiyatı ve hekimin yeteneğine göre 6 bin TL'den başlayıp, 20 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Meriç, bu işlemi reşit olmayan gençlerin, aktif süreçteki otoimmun hastalığı olanların, dolgu materyaline alerjisi olanların, dudak burun mesafesi uzun ve sarkık dudağı olanların liplift yaptırmazsa dudak dolgusu yapılamayacağını dile getiriyor.

"SOSYAL MEDYA TALEBİ ARTIRIYOR"

Türkiye'de estetik ve tıbbi amaçlı dolgu uygulamaları son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Çeşitli nedenlerle yapılan dolgu uygulamaları, özellikle yüz estetiği alanında sıkça tercih ediliyor. V Klinik Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ozan Aslan'a göre, tüm yaş grupları tarafından talep edilen dudak dolgusu, en sık tercih edilen dolgu şekli. Bunda işlemin basit olması ve maliyetinin diğer dolgulara göre daha uygun olmasının da payı var. Aslan, dudağın görünüm açısından hem yüzün önemli bir estetik parçası oluşu, hem de yeme, içme, konuşma ve öpüşme gibi fonksiyonları yerine getirmesi nedeniyle dudak dolgusunun daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor. Danışanların 20 ile 70 yaş arasında değiştiğini söyleyen Aslan, asıl talebin ise 20 ile 30 yaş aralığında olduğunu vurguluyor. Son yıllarda dudak dolgusunda tercihlerin değişmeye başladığına işaret eden Aslan, önceleri 'Russian lips' adı verilen Rus tekniği daha popülerken, son yıllarda 'Venüs' tekniğinin daha çok talep edildiğinin bilgisini paylaşıyor. Rus tekniğinde üst dudaklara odaklanıldığını ve daha fazla dolgu miktarı ile yüksek hacim verildiğini belirten Aslan, Venüs tekniğinde ise, alt ve üst dudağın birlikte orantılı olacak şekilde biçimlendirildiğini belirtiyor. Aslan, burada amacın, dudağı aşırı büyütmek değil, doğal konturun oluşturularak hacimli bir dudak elde etmek olduğunu söylüyor.

Bu uygulamanın merdiven altı yerlerde kesinlikle yaptırılmaması gerektiğini vurgulayan Aslan, "Sertifikalı doktorlar dışında yüzünüzü yetkin olamayan kişilere teslim etmeniz çok ciddi bir risktir. Her şey yolunda gittiğinde bir sorun olmayabilir ancak sorun oluştuğunda o yetkin tıbbi uzmanı bulmak zorunda kalacaksınız ve en iyi ihtimalle uygulama öncesi başlangıç noktasına ulaşabileceksiniz. Bazı sosyal medya platformlarından "izleyerek" "eğitim " alan ve aynı platformlarda " reklam " yapan bu kişiler sizde kalıcı şekil bozukluklarına sebebiyet verebilir veya hayatınıza mal olabilir" diyor.

ÜNLÜLERİN DUDAKLARI, İLHAM KAYNAĞI OLUYOR

Türkiye'de dudak dolgusu, estetik pazarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Özellikle son yıllarda artan sosyal medya etkisi ve estetik tedavilere olan ilginin yükselmesiyle birlikte dudak dolgusu talebi ciddi şekilde arttı. Tahminler, Türkiye'deki estetik pazarında dudak dolgusu uygulamalarının yaklaşık yüzde 20 ila 30'luk bir dilimi oluşturduğunu gösteriyor. Bu, dudak dolgusu uygulamasının pazara büyük bir katkı sağladığını ve estetik tedaviler arasında en çok tercih edilenlerden biri haline geldiğini ortaya koyuyor. Dudak dolgusu, minimal invaziv bir işlem olarak kabul ediliyor ve sonucu hemen görülebiliyor. Bu da hızlı ve belirgin bir değişiklik isteyen kişiler için, ayrıca acısız ve tekrarlanabilir bir işlem olması nedeniyle dudak dolgusunu cazip hale getiriyor. Dudak dolguları genellikle hyaluronik asit bazlı olup, etkisi 6 ila 12 ay arasında sürebiliyor. Dr. Yasemin Savaş Kaliteli Yaşam Kliniği Medikal Estetik Hekimi ve Medikal Estetik Tıp Derneği Başkanı Yasemin Savaş, sosyal medyada dudak dolgusu yaptıran ünlülerin ve influencer'ların sayısındaki artışın, bu işlemin popülerliğini daha da artırdığına dikkat çekiyor. Yabancı hastaların, Türkiye'nin sunduğu yüksek kaliteli hizmetler, uygun maliyetler ve deneyimli hekimler nedeniyle dudak dolgusu için Türkiye'yi tercih ettiğinin bilgisin paylaşan Savaş, "Ancak, yerli hastaların sayısının, toplam hasta sayısında daha baskın olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, yabancı hastaların sayısının da giderek arttığını görüyoruz" diyor. Dudak dolgusu işlemi için Türkiye'ye gelen hastalar arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar gibi Orta Doğu ülkeleri başı çekiyor. Avrupa'da ise daha çok gurbetçi vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı ülkeler öne çıkıyor. Örneğin Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerden birçok hasta dudak dolgusu tedavisi için Türkiye'yi tercih ediyor. Bunun yanında Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Mısır ve Cezayir gibi ülkelerden gelenler de az değil. Sosyal medya platformları da belirli güzellik trendlerinin hızla yayılmasına olanak tanıyor. Ünlülerin, influencer'ların ve sosyal medya kullanıcılarının dolgun dudaklarla paylaştığı fotoğraflar, bu görünümün cazibesini artırıyor. Savaş, sosyal medya filtrelerinin, kullanıcılara dolgun dudaklar gibi belirli estetik özellikleri deneme fırsatı sunduğunu, bu filtrelerle elde edilen sanal görüntüler, kullanıcıları bu görünümü kalıcı hale getirme konusunda teşvik ettiğini söylüyor. Ayrıca selfie kültürünün yaygınlaşması da kişilerin yüz hatlarına daha fazla odaklanmasına ve dolayısıyla dudak dolgusu gibi işlemlere yönelmesine neden oldu. Dudak dolgusu yaptırmak isteyenler arasında, ünlülerin dudak şekillerinin genellikle büyük ilham kaynağı olduğu bilgisini de paylaşan Savaş, en çok talep gören dudak şekillerinin genellikle Kylie Jenner, Angelina Jolie, Scarlett Johansson, Emily Ratajkowski ve Rosie Huntington-Whiteley gibi isimler olduğunu belirtiyor.

"Sadece eğitim almak yetmez"

Dr. Yasemin Savaş Kaliteli Yaşam Kliniği Medikal Estetik Hekimi ve Medikal Estetik Tıp Derneği Başkanı Yasemin Savaş, Dudak dolgusu gibi medikal estetik işlemlerin, sadece eğitim almakla yetinilmeyen, aynı zamanda deneyim ve belirli yasal gereklilikler de gerektiren tıbbi prosedürler olduğunu söylüyor. Bu yüzden, eğitimini alan herkesin bu işlemi yapmasının doğru olmadığının altını çiziyor. Savaş'a göre dudak dolgusu işlemleri tıp eğitimi almış hekimler tarafından yapılmalı. Bu kişilerin, tıp fakültesi mezunu olmaları, ardından estetik ve kozmetik tıp alanında uzmanlık eğitimi almış olmaları gerektiğini dile getiriyor. Çünkü dudak dolgusu gibi işlemlerin, yüz anatomisinin iyi bilinmesini ve enjekte edilecek maddelerin doğru noktalara, doğru miktarda uygulanmasını gerektirdiği vurguluyor. Bu da teorik bilginin yanı sıra ciddi bir pratik deneyim istiyor. Savaş, "Bu nedenle, sadece temel bir eğitimle bu tür işlemleri yapmaya başlamak, hastalar için riskli sonuçlar doğurabilir. İşlem sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları tanıyıp müdahale edebilmek de aynı şekilde klinik deneyimle kazanılan bir yetenek. Bu nedenle, deneyimli bir hekim tarafından gerçekleştirilen dudak dolgusu işlemleri, komplikasyon riskini minimize eder" diyor.

"Erkekler arasında da popüler"

20-30 yaş arası kişiler genellikle daha dolgun dudaklar elde etmek ve estetik görünümlerini iyileştirmek amacıyla bunu yaptırmayı tercih ediyor. Sosyal medya ve popüler kültürün etkisiyle bu yaş grubunda dudak dolgusu talebi oldukça yüksek. Orta yaş olan 30-40 yaş grubunda hem dolgunluk sağlama hem de yaşlanma belirtilerini hafifletmek amacıyla dudak dolgusu popüler bir işlem. Bu yaş grubundaki kişiler, dudaklardaki hacim kaybını gidermek için dudak dolgusunu tercih edebiliyor. 40-50 yaş ve üzerindeki kesim ise genellikle görünümü korumak ve yaşlanmaya bağlı olarak dudaklarda oluşan ince çizgileri ve hacim kaybını düzeltmek için dudak dolgusu işlemine başvuruyor. Erkeklerin dudak dolgusu yaptırması, kadınlara göre daha az yaygın, ancak ilginin giderek arttığını görüyoruz. Özellikle estetik görünümüne dikkat eden erkekler arasında dudak dolgusu her geçen gün popülerlik kazanıyor. Erkekler genellikle daha doğal sonuçlar elde etmek için dudak dolgusu yaptırıyor. Dolgun dudaklardan ziyade, dudakların simetrisini ve genç görünümünü korumak veya iyileştirmek amacıyla bu uygulamayı tercih ediyorlar. Genellikle 30-40 yaş arası erkekler dudak dolgusu yaptırıyor. 40-50 yaş üzeri erkeklerde hacim kaybı gerçekleştiğinden dudakta incelme ve kapanma nedeniyle de dudak dolgularına talep artıyor. İnce ya da kapalı dudaklar hem iletişim açısından hem de kişiyi olduğundan daha gergin ve sinirli gösterdiği için iş hayatında da sıkıntılara yol açabiliyor.

Kimler dudak dolgusu yaptıramaz?

Gebe ve emziren kadınlar,

Otoimmün hastalıklara sahip olan kişiler,

Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler,

Dudak veya çevresinde aktif bir uçuk enfeksiyonu olan kişiler,

Kanama bozukluğu olan kişiler,

Kişinin vücut algısında ciddi bozulmalar yaşadığı Beden Dismorfik Bozukluğu (BDD) gibi durumlar,

BİZE ULAŞIN