KOSGEB’den istihdama destek
HÜLYA GENÇ SERTKAYA/ Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) yeni destek programlarıyla KOBİ'lere desteğini sürdürüyor. KOSGEB, "İstihdamı Koruma Destek Programı" ile imalat sanayinin emek yoğun sektörlerinde iş gücünün korunmasına katkı sağlıyor. Yeni destek programıyla; 1.2 milyondan fazla çalışana istihdam sağlayan tekstil, mobilya, deri ve giyim gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan her personel için 30 prim gün başına 2 bin 500 lira geri ödemesiz destek sağlanıyor.
KOSGEB ayrıca iki yeni destek programı ile 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puana kadar geri ödemesiz faiz/kar payı desteği imkanı sunuyor. KOSGEB, "Küresel Rekabetçilik Destek Programı" ile KOBİ'lerin küresel rekabet ortamında daha dayanıklı olmaları ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlayacak projeleri destekliyor. İşletmelerin, yenilikçi ve rekabetçi ürünler geliştirmesi, inovasyon odaklı çözümler üretmesi, tedarik zinciri yönetiminin güçlendirilmesi, küresel işbirlikleri ile küresel pazarlar içinde yer almaları destekleniyor. Bu programla; 50 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puanlık geri ödemesiz faiz/kar payı desteği sağlanıyor. "Kapasite Geliştirme Destek Programı" ile işletmelerin verimliliği, dayanıklılığı, üretimi, pazar büyüklüğü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik ölçek büyütme yatırımlarına ve büyük işletmelerin tedarikçilerinin geliştirilmesine destek veriliyor. KOBİ'lerin kapasite genişletme yatırımlarını hızlandıracak bu program kapsamında; 20 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puana kadar geri ödemesiz faiz/kar payı desteği sağlanıyor. Bu iki program kapsamında bu yıl 22 milyar liralık kredi hacmi oluşturulması hedefleniyor.
ÜST LİMİT 7.5 MİLYON LİRA
Önce yeni başlatılan İstihdamı Koruma Destek Programı'nın detaylarına bir göz atalım. Söz konusu Program, emek yoğun imalat sanayi sektörleri olan; giyim eşyalarının imalatı, tekstil ürünlerinin imalatı, deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve mobilya imalatında istihdamı korumak üzere yürürlüğe alındı. Bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere 2024 yılının son üç ayına ait aylık ortalama çalışan SGK prim gün sayısını 2025 yılında koruması durumunda çalışan başına aylık 2 bin 500 lira geri ödemesiz olarak performans desteği sağlanacak. Program süresi 12 ay olup 249 çalışanı olan bir işletme için desteğin üst limiti 7.47 milyon lira olacak. Destek başvuruları 31 Ocak-31 Mart tarihleri arasında alınacak. İstihdamı Koruma Destek Programı kapsamında; işletme beyanı güncel olan işletmeler başvuru yapabiliyor.
KAMU BANKALARIYLA PROTOKOL İMZALANDI
Şimdi de 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puanlık geri ödemesiz faiz/kar payı desteği verilen iki yeni destek programının detaylarına bakalım. KOSGEB'in bu destek programları kapsamında Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ile protokoller imzaladığını hatırlatalım.
Küresel Rekabetçilik Destek Programı ile işletmelerin küresel rekabet ortamında daha dayanıklı olmalarını ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlamak amacıyla; yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi, inovasyon faaliyetleri ile geliştirilmiş ürünlerin üretimi ve ticarileştirilmesi, üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve verimliliğin artırılması, tedarik zinciri yönetiminin güçlendirilmesi, yeni teknolojileri etkin kullanmalarının sağlanması, küresel iş birlikleri ile küresel pazarlar içerisinde yer almaları gibi stratejileri içeren projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. İşletme başına kredi alt limitinin 5 milyon lira olduğu bu destek programı ile 50 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puanlık geri ödemesiz faiz/kar payı desteği sağlanacak. Destek kapsamında makine, teçhizat ve kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı giderleri desteklenecek. KOBİ'ler bu destek programından bir kez faydalanabiliyor.
SİSTEME KAYITLI OLANLAR BAŞVURABİLİYOR
Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve işletme beyanının güncel olması, işletmenin limited veya anonim şirket statüsünde olması gerekecek. Hızlı büyüyen işletmelerde, orta yüksek ve yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren ve son üç yıl içerisinde her yıl bir önceki yıla göre ihracatını artıran, hızlı büyüyen işletmelerde, son üç yıl içerisinde her yıl bir önceki yıla göre ihracatını ve Ar-Ge harcamasını artıran, yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren, orta ölçekli, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tebliğ ile belirlenen öncelikli ürünler listesindeki ürünlere ilişkin faaliyet gösteren, Turcorn 100 Programı kapsamına alınma kriterlerinden herhangi birini sağlayan işletmeler bu destek programından yararlanabilecek. Sanayi Sicil Belgesinde yer alan üretim konularından herhangi birinin öncelikli ürünler listesindeki ürünlere ilişkin üretim konuları arasında yer alması gerekecek. Program sürekli başvuruya açık bulunuyor.
BÜYÜMEK İSTEYENE DE KAYNAK VAR
"Kapasite Geliştirme Destek Programı" ile işletmelerin verimliliği, dayanıklılığı, üretimi, pazar büyüklüğü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik ölçek büyütme yatırımlarına ve büyük işletmelerin tedarikçilerinin geliştirilmesine destek verilecek. KOBİ'lerin kapasite genişletme yatırımlarını hızlandıracak bu program kapsamında; alt limit 1 milyon, üst limit 20 milyon lira olarak belirlendi. 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puana kadar geri ödemesiz faiz/kar payı desteği sağlanacak. Program kapsamında desteklenecek gider grupları, işletmelerin makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı giderleri ve işletme sermayesi olacak. KOBİ'ler bu destek programından bir kez faydalanabilecek.
İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde yer alan işletmeler başvuru koşullarını taşımak kaydıyla programa başvuru yapabilecek.
BİRİNCİ DÖNEM BAŞVURULARI BU AY SONA ERİYOR
İşletmenin programdan yararlanılabilmesi için; KOSGEB veri tabanında kayıtlı, aktif durumda ve işletme beyanının güncel olması, işletme sınıfının küçük işletme veya orta büyüklükte olması, limited veya anonim şirket statüsünde olması, hızlı büyüyen işletme olması gerekecek.
KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projesinin başarıyla tamamlanması, Ar-Ge merkezi olması, başvuru yapılan tarih itibarıyla geçerli Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) belgesine sahip olması, Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet göstermesi, tedarikçi geliştirmeye yönelik projelerde başvuru sırasında büyük işletme ile yapılan sipariş sözleşmesi sunması şartlarından birini taşıyan işletmelerde hızlı büyüme şartı aranmayacak.
Kapasite Geliştirme Destek Programı başvuruları dönemsel olarak alınmakta olup, 2025 yılı birinci dönem başvuruları için son tarih 28 Şubat 2025 olacak.
Girişimciler destekleniyor
KOSGEB tarafından 2024'te uygulanmaya başlanan 2 milyon lira üst limitli Girişimci Destek Programı ile girişimciler destekleniyor. İmalat sanayii, yazılım, danışmanlık, bilgi ve iletişim hizmetleri ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler İş Geliştirme Desteği kapsamında sunacakları projeler için 1 milyon 650 bin liraya kadar geri ödemeli destek alabiliyor. . KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm girişimciler İş Kurma Desteği kapsamında destekleniyor. Bu desteklerde genç, kadın, engelli, gazi ve birinci derecede şehit yakını girişimcilere ayrıcalık tanınıyor.
Bu arada Cumhurbaşkanlığı 2025 Yılı Yıllık Programı'na göre, 2023'te yüzde 71 olan KOSGEB destekleri içinde imalat sanayinin payı 2024'te 73'e çıktı. 2025 yılında ise yüzde 74 olması hedeflendi.