İDRİZ ÇOKAL/ Yerli robotlar SAHA'ya indi… "Kötü Ayı" bir yıl mahkeme korumasında… Mecidiyeköy'ün ortasında metruk bir bina… Teba'nın mahkemesi yine bitmedi…
Yerli robotlar SAHA'ya indi!
Teknoloji artık hayatımızın her anında karşımıza çıkıyor. Yapay zekalı makineler ve robotlar vazgeçilmezimiz oldu. İnsansız hava araçlarından insansız metrolara hem havada hem karada her yerde karşımıza çıkıyor. Fabrikalarda akıllı robotlar çok uzun süredir kullanılıyor. Akıllı robotlar bu kez ünlü bir restoran zincirinde karşımıza çıktı. Restoranlarda ilk robotu kullanan Big Chefs, akıllı robotlara da öncülük etti.
Big Chefs'in kurucusu Gamze Cizreli, girişimci kimliği ile öne çıkan bir iş insanı. Bu özelliğini restoran işletmeciliğinde de her zaman ortaya koyuyor. Big Chefs'lerde garsonların işini hafifletmek için robot uygulamasına geçmişti. Big-C adını verdikleri robot restorandaki birçok işi üstlenmiş durumda. Öncelikle yemek dağıtım işini yapıyor. Big-C'ler mutfaktan çıkan yemekleri aldıkları talimat doğrultusunda masalara ulaştırıyor. Masaları toplayıp bulaşıkları da mutfağa götürüyor. Big-C sadece masalara servis yapmakla kalmıyor, kapıda misafirleri karşılayıp, masalarına kadar kendilerine eşlik de ediyor. Doğum günü gibi özel günlerde sürprizler bile yapıyor. Örneğin özel bir fon müziği çalarken doğum günü kutlayan müşterilere doğum günü pastası veya hediyeler getirebiliyor. Desteklediği 6 farklı mod ile BigChefs'in vazgeçilmezi olan BIG-C, uzun süre yüksek tempoda çalışabiliyor. Komi ve garsonların yeni iş arkadaşı Big-C'ler ilk denemelerde oldukça başarılı. Ancak bu robotlar tabi ki zaman içinde arızalanacak. Sonuçta bir makineden bahsediyoruz. Nitekim oldukça başarılı olan bu robotlardan bazıları arıza yapmış. Bu robotlar Çinli bir firmadan temin edilmiş. Ancak arıza yapan robotla ilgili hizmet alınamamış. Çözüm bulunamayınca da Türk yazılım şirketlerinden yardım istenmiş. Öğrendiğimize göre Türk yazılım şirketi sorunu gidermiş ve robotları tekrar çalışır hale getirmiş…
Tabi bu durumdan ders de çıkarılmış. Bundan sonra alınacak robotlarda yerli de tercih edilecekmiş. Şu anda Çin'den de tedarik yapılıyormuş ama zamanla tamamen yerli robota dönülebilirmiş. Yerli üretici ile daha hızlı çözüme gidildiği için tercih edilmiş. SAHA markalı yerli robotlar Tarabya şubesinde denenmeye başlanmış bile…
"Kötü Ayı" bir yıl mahkeme korumasında
Gençler arasında tercih edilen bir marka haline gelen Bad Bear ile ilgili 2024 yılında kulis haberleri yapmıştık. Kötü ayı anlamına gelen Bad Bear markasının kurucusu Seyhan Selçuk'un girişimcilik hikayesi 2012 yılında İstanbul Merter'de başlar. Kemer, çorap ve boxer'dan oluşan bir koleksiyon oluşturmak üzere bir üreticiyle anlaşarak üretim yaptırmaya başlamış. Seyhan Selçuk, iki çocuk annesi genç bir girişimci. Bad Bear markasını da çocukları ile birlikte büyütmüş. Gerçek bir başarı hikayesi yazmış. Kemerle başlayan yolculuk bugün yüzlerce ürünün satıldığı mağazaya ulaşmış durumda. Sadece fiziki mağazalarda değil, e ticaret sitelerinde de ciddi satış rakamları yakalamış vaziyette. Satış adetleri milyona ulaşmış. Ancak bu başarı grafiği geçen yıl yaz başlarında gerek faizlerin yükselmesi, gerekse satışlardaki düşüş ile birlikte biraz tersine dönmüş. Genç girişimci Seyhan Selçuk da bu sıkışık dönemi atlatabilmek için çareyi konkordatoda bulmuştu. Girişimci Seyhan Selçuk, şirket ortaklarından Kadir Çalışkanlar ve Selçuk Mağazacılık Anonim Şirketi İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne müracaat ederek konkordato talebinde bulunmuştu. Mahkeme heyeti talebi değerlendirerek geçici mühlet kararı vermişti. Mahkeme süreci devam ediyordu. Mahkeme heyeti şimdi bir yıllık kesin mühlet vermiş. Yani "Kötü Ayı" bir yıl mahkeme koruması altına girdi.
Seyhan Selçuk ile bu süreçte yüz yüze görüşmüştük. İşinin başında olan genç girişimci, markayı tekrar eski güçlü günlerine döndürmek için var gücüyle çalışıyormuş. Bu süreçte bir tane bile çalışanı ile yollarını ayırmamış. İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Afyon, Trabzon, Kocaeli'de sekiz mağazanın hepsi faaliyetlerine devam ediyor. Şartlar olgunlaşır ise yurt dışı mağaza açılış projesini yeniden başlatacak. Bunun için İspanya'da şirket kurulmuş, ilk fırsatta ilk mağaza açılacakmış.
Mecidiyeköy'ün ortasında metruk bir bina…
Senelerce Galatasaray'ın stadyumu olarak kullanılan Ali Sami Yen arazisi için, 2007 yılında Galatasaray Spor Kulübü, bu araziye karşılık Seyrantepe'de yapılacak yeni stad için TOKİ ile protokol imzalamıştı. Araziye Torunlar İnşaat tarafından yapılan rezidans projesinin inşaatı tamamlanalı uzun süre oluyor. Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu yerde bugün 5 yıldızlı otel, ofis ve rezidanslar yükseldi. Tam bir yaşam alanı oluştu. Bilenler bilir. Eskiden stad burada iken yan tarafında da bir Galatasaray Store mağazası vardı. Bu yere de Ali Sami Yen Oteli projesi yapılmıştı. Söz konusu yerin kaba inşaatı biteli neredeyse 6-7 yıl oldu ama bir türlü bina tamamlanamadı. Binanın mülk sahibi Galatasaray. Binanın en tepesinde de Galatasaray Bayrağı dalgalanıyor. Ama bina metruk vaziyette bekliyor. Dış cephesi daha çok açık hava reklamcıları tarafından kullanılıyor. Geçtiğimiz hafta yolumuz oradan geçtiğinde binanın girişinin GS Leo Recidence brandası ile örtülmüş olduğunu gördük. Bu proje 7 yıl önce gündeme gelmişti. Bir müteahhit firma ile anlaşma yapılmış ama devamı gelmemişti. Projede 1+0, 1+1 ve 2+1 ünitelerden oluşan 180 rezidans ile 7 cadde dükkanı ve kafe bulunuyor. Ancak o günden bugüne bir çivi bile çakılmadı. Burası için hastane zincirlerinin de ilgili olduğu yazılmıştı. Ama Mecidiyeköy'ün ortasında metruk bir bina olmanın ötesine geçemedi.
Bu arada yeri gelmişken Galatasaray'ın Florya arazisiyle ilgili ihaleyi de hatırlatalım. Galatasaray'dan yapılan açıklamada, Florya arazisiyle ilgili ihalenin ilk oturumunun 24 Mart Pazartesi, ikinci oturumunun ise 8 Nisan Salı günü saat 11.00'den itibaren RAMS Park'ta kapalı teklif ve açık artırma usulü ile gerçekleştirileceği belirtildi. İhale için son teklif verme süresi ise 21 Mart Cuma günü saat 17.00 olarak açıklandı.
Teba'nın mahkemesi yine bitmedi…
Eskiler Teba markasını hemen hatırlayacaktır. 2000 yılı öncesinde piyasada fırtına gibi esen ocak ve fırın üreticisi Teba, bir dönem beyaz eşya üretimi de gerçekleştirdi. Beyaz eşyada pişirme aletleri dışında buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası üretimleri de oldu. İzmir merkezli şirket, İzmirli iş insanı Teoman Baygan tarafından 1967 yılında kuruldu. Giderek büyüyen şirket bir döneme damgasını vurdu. Hem ihracat pazarlarında, hem de iç piyasada fırtına gibi esti. İç pazarda 180 milyon dolar, ihracatta 150 milyon dolarlık cirolara ulaştı. Şirketin kurucusu Teoman Baygan, 2000 yılında yaptığı bir toplantıda 2020 yılı için çok önemli hedefler açıklamıştı. Baygan, Teba'yı 2020 yılında dünyanın 500 büyük şirketi arasına sokmak gibi bir hedef belirlemişti. Ancak işler beklendiği gibi gitmedi. 2001 krizinden sonra sıkıntıya giren şirket, darboğazdan çıkamadı ve 2007 yılında faaliyetlerine son verdi.
Marka bu kez 2021 yılında tekrar piyasada farklı ürünleri ile görünmeye başladı. Teba, Şanlıurfalı Bahçıvan Ailesi ile geri dönmüş. Öğrendiğimize göre marka uzun yıllar piyasada olmayınca Bahçıvan Ailesi de bu markayı canlandırmak istemiş. 2017 yılında da markanın isim haklarını satın almış. Baygan Ailesi'nin de onayını almışlar. Ardından da sadece küçük ev aletlerini üretmeye başlamışlar. İstanbul Silivri ve Şanlıurfa'daki tesislerde Teba markası ile su ısıtıcıları (ketıl), elektrikli ısıtıcılar, tost makinesi, elektrikli pişiriciler, mısır patlatma makinesi gibi küçük elektrikli ev aletleri üretilmeye başlanmış.
Geçtiğimiz günlerde ise gazetelerde bir ilan çıktı. Şirketin eski sahibi Teoman Baygan'ın da adının geçtiği şirketin alacaklılarına çağrı yapan bir mahkeme ilanı bu. Baygan Sınai Tesisler Müessesesi Yüksek Mühendis Teoman Baygan adlı şirketin alacaklılarına çağrı yapılıyor. 10 Temmuz 2021 tarihinde vefat eden Teoman Baygan ile ilgili bu ilan dikkatimizi çekti. Baygan vefat etti ancak anlaşılan şirketlerinin davaları devam ediyor…