“Tekstilin teknoloji dönüşüm liderleri Denizli’den çıkacak”
PARA RÖPORTAJ/ ÖZBEY MEN Tekstil sektöründe dünyanın önde gelen üretici ve ihracatçı ülkeleri arasında yer alan Türkiye'de, bu sektörün en önemli merkezlerinden biri de kuşkusuz Denizli. Özellikle havlu ve bornoz üretiminde sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da üssü konumunda. İşte bu şehir, tekstil sektöründe yeni bir kulvar açmak, üretimde katma değeri daha da artırmak amacıyla yeni bir adım atmış durumda. Denizli Ticaret Odası öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında özellikle KOBİ'lere büyük destek veriliyor. Dört Avrupa Birliği ülkesiyle birlikte Türkiye'de yürütülen proje kapsamında Avrupa Birliği'nden bugüne kadar 6 milyon 300 bin euro'luk kaynak sektöre kazandırıldı.
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile bu projenin detaylarını ve hedeflerini konuştuk…
Türk tekstil sektörünün dünyadaki yeri ve önemi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Türkiyemiz, teknik tekstil sektörüyle de dünya liginde söz sahibi olmaya aday. Çünkü emeği olan tüm taraflar olarak hepimiz iyi biliyoruz ki Denizli'de başlattığımız bu projemiz ile gelecekte teknoloji dönüşüm lideri olarak anılacak şirketlerin güç birliği ve inancıyla tekstil sektöründeki başarılarımız daha da yukarılara taşınacak. Gururla söyleyebilirim ki tekstil sektörünün teknoloji dönüşüm liderleri, ne mutlu ki önce Denizli'den çıkacak.
Denizli'de nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
Uluslararası ortaklı Hi-Tech-Tex Projesi'nde yer almaktayız. COSME kapsamındaki projenin koordinatörü Portekiz'den CITEVE, ortaklar dört Avrupa Birliği ülkesi ile Türkiye'den Denizli Ticaret Odası'dır. Diğer proje ortakları İspanya'dan AEI TEXTILS ile ATEVAL; İtalya'dan NTT; Çekya'dan CLUTEX'dir. Tekstil teknolojisi sektörel mükemmeliyet merkezi kurulması yoluyla mesleki eğitimin kalitesinin artırılması projemizi başlattık. Ülke genelinde açılacak 15 sektörel mükemmeliyet merkezleri ile iş birliği içinde çalışacak mesleki eğitim yetkinlik gelişimi için sektörel merkezden birinin, tekstil teknolojisi alanında ilimizde kurulması için adım attık. Burada, ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan tekstil teknolojisi öğretmenleri ile KOBİ'lerimizin çalışanlarına eğitimler vereceğiz. Amacımız başta üyelerimiz olmak üzere Milli Eğitim'deki öğretmenlerimizle sektördeki çalışanlarımızın teknik kapasitelerini artırarak sektörün ihtiyacı olan becerileri öğrencilerin eğitim sürecinde kazanmaları sağlamak. Bugüne kadar Avrupa Birliği'nden 6 milyon 300 bin euro'luk yani 115 milyon liralık kaynağı; bu projelerimiz sayesinde şehrimize, sanayimize, sektörlerimize kazandırdık. Eğitim ve öğretimin kalitesinin artırılmasının hedeflendiği, bütünleştirici eğitim için özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını da içeren AB destekli Denizli'de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi'ni başlattık. AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Denizli Ticaret Odası iş birliği ile "Denizli'de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi'ni yürütüyoruz.
Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projenin ana fikri, geleneksel ev tekstilinde yıllardır uzmanlaşan üyelerimizin yeni üretim alanları arayışlarıyla filizlendi, diyebiliriz. Üyelerin katıldığı uluslararası ve ulusal fuarlarda Denizli Ticaret Odası olarak onları hiç yalnız bırakmayarak birebir dinledik, ihtiyaç ve taleplerini takip ettik. Üyelerimizle yaptığımız görüşmeler doğrultusunda, ülkemizde, Avrupa'da, ABD'de ve Hindistan'da kurulan çeşitli tekstil Ar-Ge merkezlerini oda yönetimimizle proje ekibimiz ziyaret ederek, ilimize en uygun modeli belirlemeye çalıştık. Denizli'de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi, Denizli tekstil sanayini dönüştürmeyi ve zamanla Türkiye tekstil ihracatının çehresini değiştirmeyi hedefliyor. Ülkedeki yüzlerce proje arasından seçilmiş TOBB'a bağlı oda ve borsalardan gönderilen ve desteklenmeye layık görülen inovatif iki projeden biri olan bu proje ile Denizli sanayisi ve ihracatçısı yüksek katma değerli tekstil ürünleri ile tanışacak. Denizli imalat sanayinde teknik tekstil alanında kapasite oluşturulması ve firmaların dönüşümüne destek olunmasıyla Denizli tekstil imalat sanayinin teknik tekstile dönüşümünü sağlamak, yerel KOBİ'leri daha katma değerli bölgesel ve küresel değer zincirlerine dahil ederek rekabet güçlerini artırarak teknik tekstil pazarına girmelerini desteklemeyi hedefliyor. Proje, yerel KOBİ'lerin uluslararası bir bakış açısıyla rekabet gücünü artıracak koşulları oluşturmak amacıyla şirketlerin teknik tekstil pazarına girmelerini destekliyor.
Firmalar ayrılan kaynaktan yararlanmak için neler yapmalı?
Eğitimlerden birebir mentörlük ve danışmanlıktan yararlanmanın tek bir kriteri var, o da KOBİ olmak. Birebir mentörlük ve danışmanlık işletmeleri, Eylül 2020'de başlatılan bir anketin sonuçlarına göre seçildi. Kümelenme, eğitimler ve seminerler gibi diğer tüm faaliyetler, katılmak isteyen tüm şirketlere açık olarak gerçekleştiriliyor.
Bu proje sonucunda Türk tekstil sektörü nasıl bir konuma sahip olacak?
Projemiz Denizli tekstil sanayisini dönüştürecek, çağ atlatacak, çığır açacak ve çehresini değiştirecek. Ülkemizde yüzlerce proje arasında seçilmiş inovatif projelerden biri olan Denizli'de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi ile Denizli'yi yüksek katma değerli ürünlerle tanıştıracağız. Teknik Tekstil Merkezi, sanayimize ve şehrimize yeni bir yol çizecek, ufkunu açacak yenilikçi ve önemli bir girişimdir. Sadece yeni ürünler ve buluşlar ortaya çıkmasını sağlamakla kalmayacak, bu alanda faaliyet gösteren firmaların kümelenmesini sağlayacak, yeni iş kollarında işletmeler kurulmasının da önünü açacak. Projenin Denizli'nin tekstil yolculuğuna yeni bir ivme kazandıracağı, ürün yelpazesini genişleteceği ve zaman içinde Denizli ihracatının kilogram fiyat değerini yükselteceğini şimdiden söyleyebilirim.
Bu proje ile üretimde ve ürün bazında ne tür gelişmeler sağlanacak?
Projemizi, Denizli OSB'de tahsis edilen bin metrekarelik kapalı alanda kurduğumuz merkezde uygulamaya geçireceğiz. Merkezimizde; uçak, araba, helikopter, drone, yat, kayık ve kano parçaları, kayak takımı ve golf sopasının yanı sıra çalgı aletlerinin kasaları üretilebilecek. Covid-19 salgınıyla değeri daha çok anlaşılan, ameliyathanelerde kullanılan önlükler ile ameliyat masalarında kullanılan tekstil ürünleri gibi tek kullanımlık malzemelerin geliştirilmiş numuneleri üretilebilecek. İnşaatlar için beton ile birleştirilebilen, ağırlığı azaltan, mukavemeti ve mimari kaliteyi artıran tekstil ürünleri dizayn edilebilecek. Otomotiv, medikal, tekstil ve ambalaj sektörlerinde kullanılabilecek ürünlerde, ultrasonik dikiş makinesiyle hava geçirmeyen dikişler yapılabilecek. İtfaiyeciler için yanmaz kumaşlar tasarlanabilecek.
Türkiye'nin toplam tekstil üretimi ve ihracatı içinde Denizli'nin yeri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Denizli, sadece Türkiye'de değil, dünyada havlu ve bornoz denince akla ilk gelen şehir. Denizli, bu alanda ülkenin yıllık ihracatının önemli bir kısmını karşılamaktadır ve pamuklu tekstil alanında dünya başkenti olarak kabul görmektedir. Denizli'de, sadece Denizli Ticaret Odası'na kayıtlı 2 bin 291 firma, tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. İhracat ve sanayide daha iyi yerlere gelebilmek için bilişim ve teknolojiyi yakından takip etmeyi, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına gerekli yatırımları yaparak katma değeri daha yüksek ürünler üretmeyi, dolayısıyla üretim çeşitliliğimizi artırmayı ilk hedeflerimiz olarak belirlemiştik. Bu sayede, ithalat için yurtdışına ödenen milli servetimizin de ülke içinde kalmasını sağlayacağız. Aynı zamanda yeni istihdam alanları açarak Türkiye ekonomisine büyük ve önemli bir katkı sağlayabilmek için de hedefimizi her geçen gün daha da büyütüyoruz.
"NANOLİF VE NANOTEKNOLOJİ ALANINDA ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"
Ülkü ARPAÇ / Arp Tekstil Kurucusu
Firmamız, 2021 yılında iplik, kumaş ve tekstil ürünleri ticareti yapmak üzere kuruldu. Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi kapsamında nanolif ve nanoteknoloji alanında çalışmalara başladık. Ürünlerimiz koruyucu tekstiller, medikal tekstiller, otomotiv tekstilleri, endüstriyel tekstiller gibi birçok teknik tekstil grubunda yer bulabilmekte. Üretimimizi iki ana başlık altında gruplayabiliriz: Filtrasyon katmanları ve yara örtüleri… Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi, henüz çalıştay aşamasından beri içinde olduğumuz, parçası olmaktan heyecan duyduğumuz bir oluşum. Denizli sanayisine de firmamıza da faydaları sınırsız. Öncelikle proje ile sanayiye yeni bir bakış açısı geldi. Eğitimler sayesinde teknik tekstil üretim yöntemleri ve ürünler ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olduk. Firmalar özelinde ise doldurulmamız istenen anketlerle firma ihtiyaçlarını belirleyip ihtiyaç doğrultusunda firmaya özel çalışma sürdürülüyor. Nanoteknoloji konusunda biz hem teknik destek hem de pazarlama desteği talep ettik. Her ikisi için de konusunda uzman, yol gösterici danışmanlarla çalışma fırsatı bulduk. Çalışmalarımız hala devam ediyor. Proje kapsamında kurulan Teknik Tekstil Merkezi'nde Türkiye'de bulunmayan veya az sayıda bulunan cihazları kullanma şansımız oluyor. Bu da Ar-Ge çalışmalarımızı daha uygun maliyetle tamamlama imkanı sağlıyor. Ayrıca yine proje kapsamında dünyanın önde gelen fuarlarına ve merkezlerine ziyaret gerçekleştirdik. Techtextil fuarında DTO Teknik Tekstil Kümesi olarak stant açma fırsatı bulduk. Hedefimiz mevcut ürünlerimizle pazarda payımızı artırmak, ürün yelpazemizi genişletmek ve ihracatımızı artırarak dış pazarlarda etkinliğimizi artırmak.
"ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 80'İNİ TEKNİK TEKSTİLE KAYDIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
Serdar ÇENELİ / Kobe Tekstil Pazarlama Müdürü
Kobe Tekstil, 2017 yılında kuruldu ve ilk günden itibaren sadece ihracat odaklı çalışmalar yapıyor. Üretim gamımızda havlu, bornoz ve örme lastikli çarşaf yer alıyor. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Firma olarak teknik tekstile adım atmak için bir fırsat yaratmak istiyorduk ancak nasıl geçiş yapılacağını bilmediğimiz için erteliyorduk. Denizli'de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi'ni ilk duyduğumuzda çok heyecanlandık. Proje kapsamında üretim ve ihracat yapmayı planladığımız bir ürünümüz var. Bu, ameliyattan sonra giyilebilecek bir sağlık ürünü olacak. Şu anda prototipleme aşamasındayız. Bu ürün için projenin sağladığı tüm imkanlardan faydalanıp, geleneksel tekstil üretimine devam ederken önümüzdeki beş yıl içinde üretimimizin yüzde 80'ini teknik tekstil alanına kaydırmayı hedefliyoruz. Üretecek olduğumuz ürün, ağırlıklı olarak ithal edilen bir ürün. Bir yandan ithalata bağımlığı azaltmak için iç piyasaya satış yaparken, diğer yandan da ihracatını gerçekleştirmeyi planlıyoruz.