“Enerjimizin tamamını kendimiz üreteceğiz”

İşbir Holding ve en büyük iştiraki İşbir Sentetik Dokuma Sanayi’nin hisseleri, borsada işlem görüyor. 2022 sonunda ciro bazında konsolide yüzde 70’ten fazla büyüme öngören holding; İşbir Sünger Sanayi’nin cirosunda da yaklaşık yüzde 70 artış bekliyor. İşbir Holding CEO’su Metin Gültepe, “2025 sonuna kadar enerjimizin tamamını kendimiz üretmeyi hedefliyoruz” diyor.
16.01.2023 12:50 GÜNCELLEME : 16.01.2023 12:50

PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI İşbir Holding bünyesinde bugün İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş'nin (Borsa İstanbul'da ISSEN kodu ile işlem görüyor) İşbir Sünger Sanayi A.Ş, İşbir İnşaat ve Gayrimenkul A.Ş, İşbir Pazarlama ve İhracat A.Ş ile İşbir Sigorta A.Ş. olmak üzere beş ayrı şirketi var. Borsa İstanbul'da ise İşbir Holding'in yanı sıra Holding'in en büyük iştiraki olan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş'nin de hisseleri işlem görüyor. "İşbir" denilince akla ilk gelen, bir yatak markası oluyor. Tabii yatağın yanında yatağı destekleyen yorgan, yastık, baza, başlık, puf ve evcil hayvan yatak üretimi de bu kapsamda sayılabilir. Holding bünyesinde yatak ve yatağı destekleyen ürünlerin yanı sıra poliüretan esnek sünger 'big bag' olarak adlandırılan endüstriyel ambalaj ürünü (esnek orta boy yük konteyner'ı), halı tabanı isimli teknik tekstil kumaşı, polietilen film, Compound Masterbatch ve cerrahi maske üretimi de bulunuyor. "2025 sonuna kadar enerjimizin tamamını kendimiz üretmeyi hedefliyoruz" diyen İşbir Holding CEO'su Metin Gültepe ile hisseleri borsada işlem gören İşbir Holding ve İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş'nin 2022 yılının genel bir değerlendirmesini yaparak gelecek hedeflerini konuştuk.

-Holding bünyesinde belli başlı üretim kalemleriniz neler?

İşbir Sentetik'te gıda, kimya, maden ve ilaç sanayinde kullanılan big bag'ler (FIBC) esnek orta boy yük konteyner'ı (500 kg ile 2 bin kg arasında yük taşıma kapasitesine sahip endüstriyel ambalaj ürünleri), hem yurtiçinde hem yurtdışında duvardan duvara halı üreticilerinin ihtiyaç duyduğu 'halı tabanı' isimli teknik tekstil kumaşı, belli başlı üretim kalemlerimiz. Nitekim halı tabanı kumaşında Türkiye'nin ilk üreticisiyiz. 1986'dan itibaren Türkiye'nin bu üründe dışa bağımlılığını ortadan kaldırdık. Bunlara ilave olarak yine İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş'de hem 'big bag' üretiminde ihtiyaç duyduğumuz hem de ticaretini yaptığımız polietilen film ve cerrahi maske üretimimiz bulunuyor. İşbir Sünger Sanayi A.Ş. çatısı altında ise 14 kg/metreküpten 210 kg/metreküpe kadar farklı yoğunlukta mobilya, ambalaj, ses ve ısı izalosyonu sektöründe kullanılan poliüretan esnek sünger üretiyoruz.

-Oysa İşbir, yatak ve yatağı destekleyen ürünlerle biliniyor!..

Evet, oysa bizim yukarıda saydığım üretim kalemlerinin yanı sıra İşbir Sünger Sanayi A.Ş. tüzel kişiliği altında sünger, yatak, baza/başlık, yorgan, yastık, yay ve evcil hayvan yatağı üretim faaliyetlerimiz bulunuyor. İşbir Sünger Sanayi'nin Ankara, İzmir ve Çankırı'da beş ayrı fabrikası bulunuyor. Bunlar sırasıyla Ankara'da İşbir Yatak, İşbir Sünger, İşbir Ziraat ve Çankırı'da Ergo Yatak ile İşbir Yay fabrikaları. Sünger konusunda Ankara ve İzmir fabrikalarımız ile Türkiye'nin belli başlı birçok mobilya markasının da sünger tedarikçisi durumundayız. Ankara Ziraat fabrikamızda ise çift katmanlı büyük baş, sağmal hayvan yatağı üretiminin yanı sıra ahır içi alet ve ekipmanların tamamının tedarikini sağlıyoruz. 2021'de Çankırı'da faaliyet gösteren Ergo Yatak markalı firmayı da satın alarak İşbir Sünger Sanayi A.Ş bünyesine dahil ettik. Şu anda Ankara'da İşbir Yatak markamızla, Çankırı'da ise Ergo Yatak markası ile üretim ve satış yapıyoruz. İşbir Yatak franchising sistemi ile devam ediyor. Ergo Yatak ise franchising'in yanı sıra daha çok corner pazarda faaliyet gösteriyor. Tabii yatağı destekleyen yorgan, yastık, baza, başlık puf ve evcil hayvan yatağı (kedi, köpek yatağı) üretimimiz de var. Bu sene İşbir Sünger Sanayi A.Ş'nin cirosunun yüzde 70 civarında bir artış kaydetmesini bekliyoruz.

-Holding bünyesindeki en büyük şirket hangisi?

Holdingimizin en büyük şirketi, tabii ki halen holding cirosunun yüzde 57'sini gerçekleştiren İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş. İşbir Sentetik Dokuma A.Ş; Balıkesir'de iki ayrı fabrika, Inter Tekstil adı altında yüzde 100 iştiraki olduğu bir fabrika ve Hindistan'ın Udaipur şehrinde bulunan "İşbir Mewar" adındaki yine yüzde 100 iştiraki olduğu bir fabrikası ile toplamda dört farklı lokasyonda üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Bugün İşbir Mewar, 10 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında yaklaşık 600 kişilik istihdam gücü ve modern makine parkuru ile endüstriyel ambalaj ürünü (Big Bag) üretimi yapıyor. Şirket üretimini gerçekleştirdiği endüstriyel ambalajları; Avrupa ve Amerika başta olmak üzere farklı ülkelerdeki kimya, gıda ve ilaç endüstrilerindeki müşterilerine ulaştırıyor.

Neden Hindistan?

Hindistan'ı tercih etmemizdeki en önemli sebep, işçilik ve hammadde fiyatlarının düşük, enerjide daha rekabetçi bir ortamın olmasıydı. Üretimi Hindistan'da yapıyoruz. İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş'nin bütün pazarlama faaliyetlerini ise şirketimizin Türkiye'deki Satış Pazarlama Departmanı tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye'den Avrupa, ABD ve Kanada'ya pazarlama yapılıyor.

Burada sanırım 'İşbir Pazarlama AŞ' devreye giriyor...

Evet, İşbir Pazarlama adlı şirketimiz, sünger ve yatak tarafındaki pazarlama faaliyetlerini yürütmenin yanı sıra geçtiğimiz aylarda grup içi araç kiralama faaliyetlerini de gerçekleştirmeye başladı. İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş şirketimizin satış ve pazarlama faaliyetleri için ABD, İsrail, İngiltere ve Almanya'da yüzde 100 İşbir Sentetik iştiraki olan satış ve pazarlama şirketlerimiz bulunuyor. Gerek Hindistan gerekse Balıkesir fabrikalarımızdaki üretimlerin satış ve pazarlaması bu şirketlerimiz tarafından yapılıyor.

Sizin kapasite artışına yönelik bir yatırımınız vardı, değil mi?

İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş'de 4,5 milyon dolarlık kapasite artışına yönelik yatırımlarımız çerçevesinde montajlar devam ediyor. Beklentilerimizin dışında bir gelişme olmaz ise önümüzdeki sene yüzde 20 kapasite artışı gerçekleştireceğiz. Balıkesir'de gerçekleştirilecek bu yatırımı 2023 yılının ilk çeyreğinde devreye alacağız. Ciroya yüzde 20'ye yakın, istihdama ise 150-200 kişi kadar katkı sağlamasını bekliyoruz. Ayrıca İşbir Sentetik'te 2020 yılının sonunda 10 Megawatt (MWP) gücünde çatı üstü GES yatırımını tamamladık. Buna ilave olarak ikinci bir 10 Megawatt GES yatırımına daha başladık. 2023 yılının ilk yarısında bunu da devreye almayı planlıyoruz. Böylece 20 Megawatt'lık GES kurulu gücüne ulaşacağız. Ve İşbir Sentetik olarak elektrik ihtiyacımızın yüzde 55'ini kendi üretimimizle karşılıyor olacağız. Bunun sonucunda mevcut tarifelerle yaklaşık aylık 8 milyon TL civarında bir tasarruf sağlıyor olacağız. Bu da doğal olarak karlılığımızı artıracak. İlk yatırım tutarı 6,5 milyon dolar idi. İkinci yatırımımız 7,5 milyon dolar mertebesinde gerçekleşecek. Kapasite artırımını kendi öz kaynaklarımızla, enerji yatırımını ise yabancı kaynaklarla karşılayacağız. Son iki yılda enerji maliyetleri döviz bazında dört kat arttı. Bu nedenle 2025 yılı sonuna kadar bütün enerji ihtiyacımızı karşılayacak şekilde sürdürülebilir enerji yatırımlarımıza devam edeceğiz. Yine İşbir Holding bünyesindeki İşbir Sünger Sanayi A.Ş'nin İzmir Torbalı sünger üretim tesisinin çatısına da 1,6 Megawatt kurulu gücündeki GES yatırımımızı başlattık. 2023 yılı ilk yarısı içerisinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımımız ile de İzmir'deki sünger tesisimizin tüm elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz.

-Holding'in yeni projeleri var mı?

Geri dönüşüm, yeşil mutabakat, karbon ayak izi, enerji yatırımları başlıkları altında üzerinde çalıştığımız projelerimiz var. Ancak bu projeleri holding mi yoksa iştiraklerimiz mi yapar, henüz netleşmedi. Fizibilite çalışmalarımız sonrası buna karar vereceğiz.

-İşbir Yatak'ta kaç mağazanız var ve hepsi size mi ait?

İşbir Yatak'ta 219 Uyku Merkezimiz var. Bunun 28'i İşbir Sünger A.Ş'ye ait mağazalar. 2023'te 250 Uyku Merkezi'ne ulaşmayı hedefliyoruz. 2022 yılında İşbir Yatak Uyku Merkezimizin konseptini yenilemeye başladık. Yeni konseptimiz, İşbir Yatak markasının doğal ürünleri ile örtüşen ahşap çizgilerle tamamlanan, ürünü ön plana çıkaran modern, sade ve şık bir temada kurgulandı. Ergo markamızda ise 325 corner var. 325 satış noktasının 20 tanesi Ergo Yatak Merkezi. 2023 yılında Ergo Yatak markamızda 400 corner, 75 Ergo Yatak Merkezi'ne ulaşmayı hedefliyoruz.

-Franchise koşullarınız neler?

Biz franchise için bir bedel almıyoruz. Doğru yatırımcı ve lokasyon olması durumunda başlangıçta teşhir ürünlerinde özel iskonto ve vade avantajı sunuyoruz.

-Yeni ürünler var mı?

Evet, önümüzdeki günlerde lansmanını yapacağımız 'Huga' isimli ağırlaştırılmış bir battaniyemiz var. Battaniye üzerinde eşit dağıtılmış ağırlıklar bulunuyor. Bu ağırlık bir basınç oluşturuyor. Tıpkı anneannelerimizin eskiden elde diktikleri ağır yün yorganları gibi. Huga Battaniye kucaklamaya benzer bir his oluşturuyor. Sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi var. Bu sebeple gece uyanma sıklığını da azaltıyor. Ağırlıklı battaniye kuzey ülkelerinde sıkça kullanılan ve çok sevilen bir ürün. Yetişkinler ve çocuklar üzerinde kanıtlanmış olumlu sonuçları var. Farklı vücut ağırlığına göre üretilen Huga Battaniye; gençler, yetişkinler ve çocuklar olmak üzere üç farklı ağırlıkta mağazalarımızda satışa sunuldu. Bizim bir de çocuk ve genç koleksiyonumuz bulunuyor. Burada da daha doğal Hindistan cevizi lifi, at saçı, özel lisanslı elyaflar ve nano teknoloji kullanılan özel kumaşlar gibi malzemelerin kullanılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca küçük can dostlarımız için tasarlayıp üretimine başladığımız İşbir Pet yataklarımız mağazalarımız da yer alamaya başlayacak.

-Halen iki şirketinizin hisseleri borsada işlem görüyor. Holding bünyesinde yer alan ve halka açmayı planladığınız başka şirketleriniz var mı?

Grubumuz organik ve inorganik büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda yeni yatırımcılarla yolumuza devam etme arzusundayız. Ancak şu aşamada yönetim kurulumuzca bu yönde alınmış herhangi bir karar bulunmuyor.

-İşbir Holding olarak 2022'de ne kadarlık bir büyüme öngörüyorsunuz?

2022 sonu itibarıyla ciro bazında konsolide olarak yüzde 70'in üzerinde bir büyüme öngörüyoruz. Yine 2022 sonu itibarıyla İşbir Sentetik A.Ş'nin yüzde 55-57, İşbir Sünger A.Ş'nin ise yüzde 43-45 ciroya katkı sağlamasını bekliyoruz. Öte yandan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş'nin 2022 sonu itibarıyla 2 milyar TL ciro elde etmesini hedefliyoruz.

BİZE ULAŞIN