"Artık egosistemlerin değil ekosistemlerin dönemi"
Dünyanın birçok ülkesine teknoloji, ödeme, kimlik güvenliği ve Güvenli SuperApp çözümleriyle hizmet veren Almanya merkezli KOBIL, 2022 yıl sonu itibarıyla 5 binden fazla şirket ve 100 milyondan fazla kullanıcının güvenliğini sağlayan teknolojiler sunuyor. 1986 yılında kurulan Almanya merkezli bilgi güvenliği şirketi KOBIL, uzun yıllara dayanan teknoloji, ödeme ve kimlik güvenliği alanındaki bilgi birikiminin bir sonucu olan KOBIL Güvenli SuperApp platform teknolojisinin de etkisiyle 2022 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyümesini sürdürdü. KOBIL'in kurulduğu günden bu yana odağına veri güvenliğini aldığını söyleyen KOBIL Kurucusu ve CEO'su İsmet Koyun, "Başta finans ve kamu kurumları olmak üzere tüm dünyada 100 milyonun üzerinde kullanıcının sunduğumuz teknolojik alt yapı ve hizmetlerle dijital bankacılık, online ödeme ve dijital kimlik doğrulama gibi pek çok konuda güvenliğini sağlar hale geldik. Bu sayının çok önemli bir kısmının kamu kurumları, bankacılık, ödeme ve sigorta şirketleri olduğu düşünülürse güvenlik anlamında dünyanın ekonomisine yön veren sektörlerdeki faaliyet gösteren önemli şirketlere hizmet sunuyoruz. 2023 yılında da KOBIL olarak dünya devi şirketler arasında yerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
Gartner'ın 'Hype Cycle' listesine de girdi
2022 yılında tüm dünyada giderek yaygınlaşan SuperApp'lere de yoğunlaştıklarını hatırlatan Koyun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için geliştirdikleri İstanbul Senin uygulamasıyla 2 milyon kişiye ulaştıklarını belirtti. Teknoloji ürünleri üzerinde araştırmalar yapan ve danışmanlık hizmeti veren bu alanda dünyanın önde gelen şirketlerinden Gartner'ın düzenli olarak yayınladığı "Hype Cycle" araştırmasında, KOBIL'in güvenli SuperApp platformuyla listeye girdiğini anımsatan Koyun, "Geleceğe yönelik umut vadeden teknolojilerin beş ana başlık çerçevesinde değerlendirildiği Gartner Hype Cycles'da KOBIL, 'Örnek Teknoloji Sağlayıcı' olarak tanımlandı. Hype Cycle'da KOBIL,ile birlikte Alipay, Grab, Ionic, LINE, Microsoft, PayPay, Paytm, Slack ve WeChat gibi dünya devi teknoloji şirketleri yer alıyor" dedi.
KOBIL'in SuperApp konusundaki farklılığının bu araştırmayla bir kez daha vurgulandığını belirten Koyun, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "SuperApp'ler kurumlara rekabetlerinde fark yaratan bir müşteri yolculuğu tasarlama imkânı sağlıyor. İşlevselliği ve deneyimi tek bir mobil uygulama içinde pek çok farkla sunabilmek müşteri memnuniyetinin yanında gerçek anlamda bir dijital dönüşüm başarısını beraberinde getiriyor. Günümüzde, en hassas konu kişisel verilerin korunması. Dolayısıyla süper uygulamalarda güvenlik unsuru son derece önemli. İşte bu noktada bizim farkımız ortaya çıkıyor. Çünkü birden fazla uygulamayı güvenli ve sorunsuz bir şekilde birleştiren KOBIL'in Güvenli SuperApp'i, uygulamayı kullanan pek çok şirket ve kamu kurumuna ekstra güvenlik sunarken gelir akışı yaratıyor ve dijital iş süreçlerini hızlandırıyor. Şirketlerin artık ısmarlama bir SuperApp geliştirmek için zaman veya çaba harcamasına gerek yok. Gerçekleştireceğimiz iş birlikleri çerçevesinde şirketler, amaca yönelik SuperApp'lerini birkaç gün içinde başlatabiliyor ve müşterilerinin iş süreçlerini etkilemeden tek bir düğmeye basarak güncellemeler yapabiliyor."
Dijital dönüşümü şehrin ekonomisinin kılcal damarlarına indiriyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Senin adlı uygulamasının arkasında da KOBIL teknolojisinin olduğunu belirten Koyun, "Kısa bir sürede 2 milyon kişinin aktif kullanıcısı olduğu İstanbul Senin uygulaması, dünya metropollerine örnek olacak bir proje" dedi. Koyun sözlerine şöyle devam etti: "Şehirler için geliştirdiğimiz 'KOBIL MyCity Güvenli SuperApp' teknolojimiz sayesinde kendi imkanlarıyla dijital dönüşümü hayata geçirmesi çok zor hatta imkânsız olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için dijitalleşme mümkün hale geliyor ve önlerinde yepyeni fırsatlar dünyası açılıyor. Belediyeler, şehrin ekonomisinin en küçük yapıtaşlarını da kapsayacak şekilde dönüşümü destekleyebiliyorlar. Tüm bunlar neticesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin şehrin ekonomisindeki payları artıyor. Diğer yandan ise şehrin yeni iş modellerine olan uyumu ve ekonomik büyümeyi hızlandıran sürdürülebilir bir ekosistem kurabilmesi mümkün hale geliyor. Bu ekosistem sayesinde şehirler vatandaşları, işletmeleri ve kurumlarıyla yerinde üretim yerinde tüketim felsefesiyle ekonomik olarak daha güçlü bir hale geliyor."
"2023'te dört yeni SuperApp uygulaması hayata geçirilecek"
İstanbul Senin ile büyük bir başarıya imza atan KOBIL, SuperApp konusundaki deneyimini ve teknolojisini, 2023 yılında farklı ülkelerde de kullanıma sunacak. 2023 yılının ilk çeyreğinde Afrika, Avrupa ve Türkiye'de toplam 4 SuperApp projesini hayata geçireceklerini belirten Koyun, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de hayata geçirdiğimiz KOBIL Güvenli SuperApp uygulamasını Avrupa'da bir şehirle yapmak üzere çalışmalarımız sürüyor. Bunun yanı sıra yine 2023'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de önemli bir banka ile KOBIL Güvenli SuperApp uygulamasını devreye alacağız. Afrika'da bir banka ile anlaşmalarımızı tamamladık, amacımız onu da 2023 yılı ikinci yarısında hayata geçirmek. Son olarak yine finans ve şehir ortak projesi bir süper uygulamayı da dünyada ilk olarak kullanıcılara sunmayı hedefliyoruz."
Bilgi güvenliği ajandalarda ilk sırada olacak
Dijital dönüşümle beraber bilgi güvenliğinin artık çok daha önemli bir hale geldiğini belirten Koyun, "IBM'in yayınladığı rapora göre dünya genelinde siber saldırı oranı, 2021 yılında yüzde 80 arttı. Tüm dünyada gözlemlenen her dört saldırıdan birine maruz kalan Asya bölgesi dikkat çekiyor. Ayrıca finansal hizmetler ve üretim kuruluşları, Asya bölgesindeki saldırıların yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor. Türkiye ise en çok siber saldırıya uğrayan altıncı ülke oldu" değerlendirmesini yaptı.
Kaspersky'ın Finansal Siber Tehditler raporuna da değinen Koyun, siber saldırıların artık bireylerden şirketlere doğru kaydığına dikkat çekerek "Kaspersky telemetrisine göre 2022'nin ilk yarısında Türkiye'de kuruluşlara yönelik toplam 388 bin 497 finansal oltalama saldırısı tespit edildi. En çok saldırıya uğrayanlar arasında yüzde 57 ile ödeme sistemleri yer alırken bunu yüzde 24'le e-ticaret siteleri, yüzde 19 ile de bankalar izledi" dedi.
Türkiye'de dijital müşteri sayısının da hızla artığını ve bunun da beraberinde riskler getirdiğini ifade eden Koyun, "Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, Nisan-Haziran 2022 dönemi içinde toplam aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 85 milyon 130 bin kişiye ulaştı. 2021 yılına göre bireysel ve kurumsal aktif dijital bankacılık müşteri sayısında 14 milyon 354 binlik artış oldu. Bu hızlı yükseliş beraberinde çok ciddi güvenlik önlemleri alınmasını getiriyor. Dolayısıyla başta finans kurumları olmak üzere dijital ayak izi olan tüm şirketlerin güvenliği ilk sıraya aldıklarını görüyoruz" şeklinde konuştu.
Startuplara 1 milyon dolarlık destek geliyor
Teknoloji dünyasında artık "egosistemlerin" değil "ekosistemlerin" döneminin başladığını ifade eden Koyun hem iş birliklerini artırmanın hem de yeni kurulan girişimlere destek olmanın gerekliliğine vurgu yaparak "Dünyanın birçok yerinde irili ufaklı startuplar var. Çoğunun da çok önemli iş fikirlerine sahip olduğunu görüyoruz. Bu yeni girişimleri desteklemek önem taşıyor, çünkü bu ekosistemi ancak birlikte büyütebiliriz. Biz de KOBIL olarak 2023 yılında öncelikle Türkiye'deki startuplara 1 milyon dolarlık bir destek sağlayacağız. Bu desteğimizi sadece finansman olarak görmemek lazım. Aynı zamanda startup'ların global pazarlarda birer oyuncu olabilmeleri için de gerek tecrübemizi gerekse de iş ortaklığı ekosistemimizi onların faydasına sunacağız. Özellikle SuperApp teknoloji odağında Mini App'ler hayata geçirecek her türlü girişim fikrine yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.