TÜBİTAK’tan ilk: İş fikrine ‘yatırım tabanlı destek’

GİRİŞ TARİHİ: 15.05.2023 GİRİŞ TARİHİ: 15:10 SON GÜNCELLEME: 16.05.2023 00:00
TÜBİTAK, ilk kez “yatırım tabanlı” olarak açtığı BiGG çağrısıyla teknolojik ve yenilikçi iş fikri olan girişimcilere şirket kurmak için 450 bin TL’ye kadar destekleyecek. Destek tutarı, TÜBİTAK BiGG Fonu ile yüzde 3 hisse karşılığında yatırım olarak aktarılacak. Ayrıca açılan yeni çağrılarla üniversite öğrencileri, araştırmaya ve araştırma ekosistemine katılmaya teşvik edilecek.

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bireysel Genç Girişim (BiGG) adıyla anılan 1512 Girişimcilik Destek Programı çerçevesinde açtığı "yatırım tabanlı" ilk çağrı ile teknolojik ve yenilikçi iş fikri olan girişimcilerin şirket kurma hayalini gerçeğe dönüştürmesine destek verecek. 2023 yılı birinci BiGG çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan girişimciler için 450 bin TL'ye kadar çıkan proje destek tutarı, TÜBİTAK BiGG Fonu ile yüzde 3 hisse karşılığında yatırım olarak aktarılacak. İş fikri başvuruları, 31 Mayıs 2023 günü saat 17.00'a kadar 147 uygulayıcı kuruluş tarafından alınacak. TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından açılan BiGG çağrı duyurusuna göre uygulayıcı kuruluşlar; girişimcilerin iş fikirlerinin toplanması, değerlendirilmesi, seçilen iş fikirlerinin iş planına dönüştürülmesine yönelik eğitim, rehberlik, kuluçka vb. hizmetler ile iş fikirlerinin doğrulanması ve girişimcinin TÜBİTAK'a sunacağı iş planı önerilerinin onaylanması gibi faaliyetleri gerçekleştirilecek. Uygulayıcı kuruluşlar tarafından ikinci aşamaya geçmesi onaylanan iş planları, 1 Haziran 2023-23 Haziran 2023 tarihleri arasında TÜBİTAK'a sunulacak.

BAŞVURULAR ALTI TEMATİK ALANDA

Çağrı kapsamında akıllı ulaşım, akıllı üretim sistemleri, enerji ve temiz teknolojiler, iletişim ve sayısal dönüşüm, sağlık ve iyi yaşam, sürdürülebilir tarım ve beslenme alanlarında yenilik odaklı, ticari değeri doğrulanmış ürün ve hizmetlere dönüştürülecek iş fikri başvuruları kabul edilecek. Altı tematik alandan hangisi kapsamında başvuru yaptıkları, uygulayıcı kuruluşlar aracılığıyla TÜBİTAK'a bildirilecek. Enerji ve temiz teknolojiler alanında başvuru yapılabilecek iş fikri projeleri arasında, atıktan enerji, akıllı binalar/şehirler, enerji depolama ve enerji verimliliği de yer alacak. Proje isterlerine uygun olarak gerçekçi bir iş planı bütçesinin sunulması bekleniyor. Programının ikinci aşama panel değerlendirmeleri sürecinde her iş planı için destek kapsamına alınan bütçe belirlenecek.

Çağrıya herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencileri ile aynı zamanda mezunları başvuruda bulunabilecek. Çağrıya başvurmak için daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 Programı ikinci aşaması kapsamında destek almamış olma, ön başvuru tarihi itibarıyla herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer almama şartları da aranacak.

ÜNİVERSİTELİYİ ARAŞTIRMAYA TEŞVİK

TÜBİTAK, üniversite öğrencilerini araştırma yapmaya, araştırma eko sistemine katılmaya teşvik edecek. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından açılan çağrılarla ön lisans ve lisans öğrencileri araştırma yapmaya, araştırma ekosistemine katılmaya teşvik edilecek. Araştırma bazında maksimum destek miktarının sınırlı olduğu bu çağrılarla, sanayi veya diğer araştırma projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı vb. giderleri için destek sağlanacak. Konaklama harcamaları destek kapsamına dahil edilemeyecek. Konferans katılım, yayın ve patent masrafları proje bütçesine dahil olmayacak. Bu tür giderlerin karşılanması için 2224-B Yurt İçi Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programlarına başvuru yapılabilecek. 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı kapsamında düzenlenen eğitimlere katılım taleplerinde öncelik tanınacak. Ayrıca Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı'ndan destek alıp başarıyla sonuçlandıran öğrencilerin 2210-D Yurt İçi Sanayiye Yönelik Yüksek Lisans Burs Programına başvurmaları halinde değerlendirme puanlarına ise 3 puan eklenecek.

TÜM ALANLARDA BAŞVURABİLECEK

2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ile üniversitede öğrenim gören ön lisans/lisans öğrencilerinin üniversitelerinden bir akademik danışman eşliğinde tüm alanlardan başvuru yapabilecek. Özellikle sürdürülebilir kalkınma amaçları (SKA) kapsamındaki bilimsel araştırma ve teknolojilere odaklanan projeler önceliklendirilecek. Birleşmiş Milletler (BM) gündeminde de sürekli üzerinde durulan bir konu haline gelen SKA genel olarak; yoksulluğu sona erdirme, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele, ekonomik büyüme, enerji, üretim/tüketim, sanayileşme ve iklim değişikliği ile ilgili konuları kapsıyor. Bu çağrı kapsamında araştırma projeleri en çok 12 aylık süre ile desteklenecek. Destek tutarı maksimum 6 bin TL olacak.

SANAYİYE YÖNELİK AR-GE PROJELERİ

2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı çağrısı kapsamında; öğrencilere üniversitelerden bir akademik danışmanla birlikte Ar-Ge/tasarım merkezi, teknoparklar veya Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren sanayi kuruluşları bünyesindeki yerleşik sermaye şirketlerinde görevli bir sanayi danışmanı rehberlik yapılabilecek. Üniversite öğrencilerinin hazırladıkları, sanayinin bir sorununu çözmeyi hedefleyen ve/veya sanayide uygulama potansiyeli olan ürün/yöntem/süreç iyileştirme ve/veya geliştirmeye yönelik araştırma projeleri, en çok 12 aylık süre ile desteklenecek. Maksimum destek tutarı 7 bin 500 TL olacak. Akademik ve sanayi danışmanları için proje başına bin TL olacak. Bir danışman ilgili başvuru döneminde en çok iki proje için danışman desteği alabilecek. Öğrenci ve danışmanlara harcırah ya da yevmiye ödemesi yapılacak. 26 Nisan'da başvuruya açılan bu iki çağrı, 26 Mayıs 2023 günü saat 17.30'da kapanacak. Başvurular, TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi (TYBS) üzerinden çevrim içi olarak yapılacak.

YAPAY ZEKÂ EKOSİSTEMİ ÇAĞRISI GÜNCELENDİ

TÜBİTAK, "Yapay Zeka Ekosistemi 2023" çağrısı tematik alanlarına Akıllı Eğitim Teknolojilerini de ekledi. Hatırlanacağı üzere daha önce PARA Dergisi sayfalarında "Yapay Zeka Ekosistemi 2023 çağrısının açılacağını duyurmuş, proje bütçesi üst sınırı 5 milyon TL olan çağrıya ilişkin detayları paylaşmıştık. Çağrı kapsamında yapılan güncellemeye göre "akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, finans teknolojileri, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, akıllı eğitim teknolojileri" olmak üzere beş öncelikli alan desteklenecek. Çağrıya eklenen "akıllı eğitim teknolojileri" öncelikli alanı kapsamında, öğrenme sürecinin kişiselleştirilmesi, eğitimde kalite ve verimlilik artışının sağlanması, akıllı öğrenme teknolojilerinin geliştirilmesi, öğrenci-eğitimci arasındaki karşılıklı iletişim etkinliğinin artırılmasını sağlayacak akıllı sınıf uygulamalarının geliştirilmesi hedefleniyor. Proje başvurularının TEYDEB Proje Değerlendirme İzleme Sistemi (PRODİS) üzerinden 1 Mayıs 2023-31 Temmuz 2023 (saat 23:59) tarih aralığında alınacağını bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

TARIMSAL AR-GE PROJELERİNE 3 MİLYON TL

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı 18. Proje Çağrısını açtı. Edinilen bilgiye göre 24 milyon TL'lik bütçe öngörülen çağrı kapsamında üniversiteler, TÜBİTAK Ar-Ge birimleri, sivil toplum, meslek ve çiftçi kuruluşları ile özel sektör kuruluşları (sermaye şirketleri) başvurabilecek. Yürütücü kurum türüne göre KDV hariç bakanlık destek üst limitleri ve oranları farklılık gösterecek. Buna göre üniversiteler ve TÜBİTAK Ar-Ge birimleri ile sivil toplum, meslek ve çiftçi kuruluşlarında bakanlık destek üst limiti 300 bin TL'ye, özel sektör kuruluşlarında 3 milyon TL'ye çıkacak. Bakanlık destek oranı üst sınırı üniversiteler ve TÜBİTAK Ar-Ge birimlerinde yüzde 100, sivil toplum, meslek ve çiftçi kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarında yüzde 70 olacak. 26 Nisan'da başlayan proje başvuruları 16 Haziran 2023 saat 18.00 itibarıyla sona erecek. Başvurular TAGEM'e yapılacak. Çağrı kapsamında başvuru yapılacak projenin konusu, belirlenen öncelikli Ar-Ge konuları kapsamında olacak. Ar-Ge Destek Programı 18. Proje Çağrısı öncelikli konuları şöyle:

"Tarımsal mekanizasyon, toprak, gübre ve su kaynakları, hayvan sağlığı, bitki sağlığı, hayvancılık ve su ürünleri, gıda ve yem, tarla bitkileri, bahçe bitkileri ve tarım ekonomisi."

18. Proje Çağrısı kapsamında yapılacak proje başvurularında proje ortaklığı bulunması zorunlu olacak. "Tarım ekonomisi" başlığı altında yer alan TAGEM'in Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin ulusal ekonomiye katkısının artırılması, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) projelerinin etki analizlerinin de aralarında bulunduğu yedi adet öncelikli konu kapsamındaki projeler için yapılacak başvurularda ise proje ortağı zorunluluğu bulunmayacak.

DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMALAR İÇİN BURS

TÜBİTAK BİDEB 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı 2023 yılı birinci dönem çağrısını programda yapılan güncellemelerle birlikte başvuruya açtı. Türkiye'nin bilim temelli bilgi ve teknoloji üretimi ve bunun için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynaklarının gelişimi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla doktora sonrası araştırmacılara destek veriliyor. Program kapsamında araştırmacılar aylık 13 bin 230 TL/ 3 bin 870 TL (tam/kısmi) burs alıyor. Araştırmacılara, araştırmalarını yürütmeleri için 90 bin TL'ye kadar araştırma desteği sağlanıyor. Araştırmacılar ayrıca Yurt İçi ve Yurt Dışı Bilimsel Etkinliklere Katılım Desteği programlarının katılım koşullarını sağlamaları halinde direkt destek alabilecekler. Başvuru sistemi 2 Mayıs- 2 Haziran 2023 tarihleri arasında açık olacak. Programın 2023 yılı 1. dönem çağrı duyurusunda yapılan temel değişiklikler ise şöyle:

"Araştırma önerisi formu güncellendi. Başvuru koşullarından yayın şartını kapsayan dizinlerde güncelleme yapıldı. Danışman tanımı genişletilerek, farklı kurumlardan danışman eklenmesine olanak sağlandı."

"GİRİŞİMCİLİK SABIR VE ODAKLANMAYI GEREKTİRİR"

Ahmet COŞKUN / Oguzkagan Savunma Teknolojileri Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı

Oguzkagan Savunma'nın hikayesi, Bilkent Üniversitesi'ne dayanıyor. O zaman kurucu ortağım ve teknik müdürümüz olan Atıf Yılmaz ile aynı yurtta kalıyorduk. Sürekli insansız sistemler üzerine konuşur, kafa yorardık. Üniversite bitince şirketimiz için TÜBİTAK'tan proje desteği aldık ve o projeler ile birlikte büyüdükçe büyüdük. Bugün insansız kara aracı sektöründe ve enerji sektöründe, insansız ve robotik çözümler sunmaktayız. Öğrenci arkadaşlarımıza tavsiyem, üniversite dönemlerinde finansal konulara kafa yormamalılar. Öncelikle projelerine odaklanmalılar. Çünkü projeniz ve fikriniz başarılı ise bütün kapılar size açılır ve beklemediğiniz zamanlarda yatırımcılar kapınızı çalar. Başarının ne zaman parlayacağı bilinemez fakat asla vazgeçmemeliler. Unutmamalıdırlar ki, gecenin en karanlık anı gün doğmadan bir dakika önceki andır. Özellikle günümüzdeki gençlerde hızlı para kazanma duygusunun ağır bastığını görüyoruz. Eğer bu motivasyonlar girişimciliğe atılacaklar ise hiç başlamamalarını tavsiye ederim. Çünkü girişimcilik aynı zamanda sabır ve odaklanmayı gerektirir. Biz zor günlerde sabrettik ve yılmadık. Bugün çok şükür meyvelerini toplamaktayız. Öğrenciler, üniversite dönemlerinde özellikle fuarlara ve projelerinde odaklansınlar. Fuar ve girişimci toplantılarını çokça takip edip, katılıp, deneyimlerini artırsınlar. Proje fikirlerini sunup, başka fikirlerin karşısında gelişmesine olanak versinler. Üniversitede yaşayacakları bu gibi deneyimler daha sonra iş hayatında profesyonelleşmelerine katkı yapacaktır.

"GİRİŞİMCİLİK TECRÜBESİ ÜNİVERSİTE YILLARIMIZDA BAŞLADI"

Mert KELEŞ / Oculera Sağlık Teknolojileri Kurucu Ortağı

Kurucu ortaklarından olduğum Oculera, sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak göz sağlığı testleri yapan bir sağlık girişimi. 2020 yılında kurduğumuz start-up'ımız şu anda yurtiçinde ve yurtdışında teknoloji ile göz sağlığını birleştiren öncü firmalardan biri olarak yaşamına devam etmekte. Şu anda hala Avrupa'da bu alanda ürün satan tek firma konumunda. Ben ve ortaklarımın girişimcilik tecrübesi, üniversite yıllarımızda başladı. Birçok farklı uçuk fikir için heyecandan geceleri uykusuz kaldık. (Şimdi hiçbiri hayatta değil.) Fakat insana bir şeyler öğreten başarılar veya başarısızlıklar değil, bu süreçte geçirilen heyecan dolu saatlerdir bana göre. Girişimcilik dünyasına adım atmak isteyenlere tavsiyem, yeni yollara çıkmaktan hiçbir zaman geri durmasınlar ve çıktıkları yolun onları nereye götüreceğini görmeden vazgeçmesinler.

"FİKİRDEN TİCARİ HAYATA GİDEN YOLU DESTEKLİYORUZ"

Prof. Dr. Murat YÜLEK / OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü

TÜBİTAK'ın üniversite öğrencilerine yönelik çağrıya çıktığı programlar Ar-Ge kavramının toplumsal açıdan geniş bir alan bulması açısından son derece önemli. Öğrencilerin özellikle lisans seviyesinde proje geliştirmeleri, geliştirilen bu projelerinde sanayide doğrudan karşılık bulması gerekiyor. TÜBİTAK başta olmak üzere kamunun bu kapsamdaki destekleri sadece finansal olarak değil, etkin bir kamu politikası olarak önemli bir yaklaşım. Sanayiye yönelik doğrudan uygulanabilir projelerin ve fikirlerin bütçelerinin ayrı bir tanımlama ile değerlendirilmesi gerekir. Son yıllarda yazılım, yapay zeka, elektronik haberleşme, otonom araçlar alanında yoğun bir proje kültürü oluştu. Birçok proje yenilikçi bir fikir taşımakla birlikte sanayiye uygunluk yani ticarileşme noktasında yeterli ilgiyi görmediği için desteklenmiyor. İşte burada önemli ayrımı yapmak TÜBİTAK'ın ve benzer fonları sağlayan kurumların değerlendiricilerine düşüyor. OSTİM Teknik Üniversitesi olarak üçüncü nesil, yenilikçi ve girişimci üniversite modeli ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemiz bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi, Proje Geliştirme ve Yönetim Ofisi ile Girişimcilik Merkezi aktif olarak Ar-Ge projelerini koordine etmekte, bu projelerin sonucu olarak fikirlerin ticarileşmesini sağlayacak adımlar atıyor. Müfredatımızda bulunan 'girişimcilik' dersinin bir sonucu olarak öğrencilerimizin iş fikirlerini değerlendirdiğimiz 'Pitching Day' etkinliğimiz ile fikirden ticari hayata giden yolu destekliyoruz. Yine OSTİM Teknik Üniversitesi olarak TÜBİTAK'ın Girişimcilik Destek Programı BiGG kapsamında iş fikirlerinin değerlendirilip desteklendiği sistemde uygulayıcı kuruluş olarak yer alıyor, girişimcileri desteklemeye çalışıyoruz.

"İNOVATİF GİRİŞİMCİLİK KAPASİTESİ GENÇ GİRİŞİMCİLERLE GELİŞTİRİLMELİ"

Prof. Dr. Erdal AKDEVE / Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Öğretim Üyesi, ASBÜ Sosyokent Genel Müdürü

Ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınması özel sektörün büyümesiyle doğrudan ilişkilidir. Özel sektörün büyümesinin temel göstergesi olan rekabetçiliğin ana aktörü ve dinamiği ise girişimcidir. Toplumların sorunlarını çözecek ve küresel pazardaki payını artıracak olan girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesidir. TÜBİTAK gibi ulusal kurumlar ile AB gibi uluslararası kurumların sundukları hibe programları, gençlerin hem proje yetkinliklerini geliştirmek hem de girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkartmak için gerekli ve etkili politika araçları. Geleceğin iş ve mesleklerine uygun olarak ülkemizin inovatif girişimcilik kapasitesinin taze bakış açısına sahip gençlerin girişimciliğiyle geliştirilmesi doğru bir yaklaşım. İnovatif iş ve mesleklere yönelik iş fikirlerinin uygulamaya geçirilmesi için yeni nesil girişimcilik fikirlerinin çeşitli hibe-destek programlarıyla realizasyonu sağlanmalı. Gençlerin iş fikirlerinin hayata geçirilmesi için önde gelen kısıtlardan biri finansmana ulaşılabilirlik. TÜBİTAK BiGG programı, gençlerin finansmana ulaşma kısıtını aşmalarına yönelik destek sağlıyor. TÜBİTAK, KOSGEB ve AB hibe programlarının temel amacı bu kısıtın ortadan kaldırılarak inovatif fikirlerin hayata geçirilmesini desteklemek. Özellikle teknoloji geliştirme bölgelerince yürütülen BiGG programı, kuluçka merkezlerinde olgunlaşması gereken yeni nesil fikirlerinin ticarileştirilmesi için çeşitli destek mekanizmalarından gençlerin faydalanmasına önemli imkanlar sağlıyor.

"AR-GE DESTEKLERİ AFETLERE DİRENÇLİ TARIMI DA İÇERMELİ"

Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK / Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Ar-Ge Destek Programı çağrısı, dokuz ana başlıkta tarımsal üretimi, tarımda teknoloji kullanımını, yeniliklerin yaygınlaşmasını önceleyen birçok konuyu barındırıyor. Ancak Covid-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve ülkemizde yaşanan 6.Şubat.depremleri, proje çağrılarında; her türlü afetlere ve zorluklara karşı dirençli tarımın ve kırsal yaşamın oluşturulmasına yönelik konuların daha hassas ve farklı senaryolara göre belirlenmesi gereğini de ortaya koyuyor. Tarımsal üretimin çiftçi ve tarımsal emek olmaksızın olmayacağı gerçeğinden hareketle proje çağrısı altında; tarımsal nüfusun ve kırsal yaşamın öncelikleri, temel ihtiyaçları, insana yakışır iş koşullarının oluşması, tarımsal ekonomide kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi, genç çiftçilerin tarımda ve kırsalda tutunabilirliklerine yönelik konulara da öncelik verilmesi kaçınılmazdır. Sürdürülebilir tarım ve kırsal yaşam için, sel, deprem, kuraklık gibi her türlü afetler karşısında tarımsal üretimde ve kırsal yaşamda dirençliliğin artırılması ve buna yönelik üretim ve yaşam ortamının devamlılığına yönelik alt ve üstyapı hizmetlerinin ve araçlarının belirlenmesi ve tesis edilmesi Ar-Ge proje çağrıları öncelikleri arasında yer alması önemlidir. Bu yaklaşım; çiftçi nüfusunun gençleşmesi, kırsalda tutunabilmesi, dirençli bir üretim ve yaşam ortamı için gereklilik gösteriyor.

"ŞİRKETLER 15 MİLYON TL DEĞERLEMEYLE İŞ HAYATINA GİRECEK"

Faruk İNALTEKİN / Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü

TÜBİTAK, 1512 BİGG-Girişimcilik Destek Programı kapsamında 450 bin TL'ye kadar yatırım desteği veriyor ve şirketleşmelerini sağlıyor. Ülke istihdamının artırılmasını hedef alarak, potansiyel girişimcilerin teknolojik ve yenilik odaklı iş fikirlerini nitelikli iş planlarına dönüştürmeyi sağlayan BİGG Programı ile başlangıç seviyesinden başlayan girişimciler pazara açılana kadar destekleniyor. Bu çağrı dönemine kadar hibe olarak verilen bu destek, bu çağrı dönemi ile ilk defa yatırım olarak girişimcilere sunulacak. Henüz yatırım başlığı altında detaylar belli olmamakla birlikte; bu 450 bin TL karşılığında yüzde 3 hisse alınacağı, bu hissenin de yatırımcısının TÜBİTAK olacağı bir fon tarafından yapılacağı şu ana kadar netleşen bilgilerden. Dolayısı ile şirketlerin 15 milyon TL bir değerleme ile iş hayatına gireceğini söyleyebiliriz. Bu durum, kimi girişimciler tarafında kamu sahiplenişinin fazla olacağı yönünde yorumlanırken, kimi tarafta da bu tarz erken aşama bir ortaklığın ne getireceği konusu sorgulanıyor. Detaylar netleştikçe daha somut yorumlar yapabilir olacağız. BİGG Programı'nı gerçekleştirmek ve girişimcilerin gelişmelerini sağlayabilmek için program yürütücüleri olarak TÜBİTAK tarafından Uygulayıcı Kuruluşlar seçiliyor. Bu kapsamda Bilkent CYBERPARK olarak 2015'ten beri yürüttüğü BİGG MARKA destek programını yeni çağrı döneminde; MEF Üniversitesi, Bilge Adam, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin yer aldığı güçlü konsorsiyum ile gerçekleştirmekteyiz. Bugüne kadar 89 girişimcinin 16.65 milyon TL'lik hibe almasına ve şirketleşmesine olanak sağlayan BİGG MARKA programı; temel girişimcilik eğitimleri, birebir iş geliştirme ve dikey mentorluk görüşmeleri, yatırımcı görüşmeleri, ön prototipleme desteği ve mentorlukları ile teknoloji tabanlı fikri olan girişimcileri programa dahil ederek desteklemeye devam ediyor. TÜBİTAK 1512 BİGG ve güçlü ekosistem deneyimi ile yürütülen BİGG MARKA programı ile girişimcilerin işe sağlam başlamasını sağlamaktayız.

ÜNİVERSİTELİ ARAŞTIRMAYA TEŞVİK EDİLECEK

TÜBİTAK, üniversite öğrencilerini araştırma yapmaya, araştırma eko sistemine katılmaya teşvik edecek. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından açılan çağrılarla ön lisans ve lisans öğrencileri araştırma yapmaya, araştırma ekosistemine katılmaya teşvik edilecek. Edinilen bilgiye göre, 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programları için 2023 yılı toplam bütçesi 67 milyon TL. Bu çağrılarla, sanayi veya diğer araştırma projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı vb. giderleri için destek sağlanacak. Konaklama harcamaları destek kapsamına dahil edilemeyecek. Konferans katılım, yayın ve patent masrafları proje bütçesine dahil olmayacak. Bu tür giderlerin karşılanması için 2224-B Yurt İçi Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programlarına başvuru yapılabilecek. 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı kapsamında düzenlenen eğitimlere katılım taleplerinde öncelik tanınacak.

2209-A ve 2209-B programları çerçevesinde 2021'de toplam 10 bin 139 başvuru alınmış, bunlardan 6 bin 80'i desteklenmişti. 2022'de ise toplam 17 bin 334 başvurudan 10 bin 116'sı destek kapsamına alınmıştı. TÜBİTAK etki analizi olarak, desteklenen öğrencilerin proje çalışmalarının araştırma ekosistemine sağladığı katkıları projelerini tamamlamaları akabinde ölçmeyi hedefleyen kapsamlı bir anket çalışmasını devreye alma çalışmalarını sürdürüyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.