2025’te yabancıların gözdesi olabilecek 24 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 08.01.2025 GİRİŞ TARİHİ: 11:51 SON GÜNCELLEME: 09.01.2025 00:01
Analistler, 2025 yılında olmasa da 2-3 yıl içinde yabancı payının yeniden 2019 öncesi seviyelere yaklaşmasını mümkün görüyor. Analistler, bu kapsamda önümüzdeki dönemde 24 hissenin yabancıların gözdesi olabileceğini düşünüyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya asgari ücret belirsizliğinin geride bırakılması sonrasında para girişi ve tepki alımları ile başladı. 2024 yılının son günü ise Rusya'da Anadolu Efes'in iştiraki AB in BEV Efes'e kayyum atandığı haberi özellikle kapanışa bir saat kala sert satışlara neden oldu. Bu haber akışı önce Türkiye - Rusya ilişkileri açısından değerlendirildi. Ancak detaylara bakıldığında şirket özelinde bir durum olduğu ve Türkiye - Rusya ilişkileri noktasında bir olumsuzluktan kaynaklanmadığı algısı kapanışa doğru destek buldu. Ancak yine de Borsa İstanbul 2024 yılının son iki işlem gününde Rusya'daki bu gelişmeyle oluşan baskı nedeniyle yılı 10 binin altında 9.830 puandan tamamladı.

Küresel borsalar ise yeni yıla karışık bir başlangıç yaptı. ABD vadelileri New Orleans'taki terör saldırısına karşın pozitif, Avrupa vadelileri yatay, Asya borsaları ise genel olarak negatif seyir izledi. Borsa İstanbul da yeni yıla yükselişle olumlu bir başlangıç yaptı. Özellikle bankalara gelen alımların etkili olduğu görüldü. Açığa satış işlemlerinin serbest bırakılması sonrasında borsa üzerinde ekstra bir baskı görülmedi.

12 aylık endeks hedefinin 13.900 seviyesinde ve halen endeks bazında yüzde 39 potansiyel sunduğunu belirten analistler, 2025'in ilk not değerlendirmesinin, Fitch ve S&P'ye göre Türkiye'ye bir kademe daha aşağıda (yatırım yapılabilir ülke statüsünün 4 kademe altında B1, pozitif) kredi notu veren Moody's tarafından 25 Ocak'ta yapılacağını hatırlatıyor. Uzmanlar, Moody's'ten not artırım olasılığının yüksek olduğunu ve bu beklentinin de endeksi kısa vadede destekleyeceğini düşünüyor. Borsa İstanbul'da yılbaşından itibaren BIST -50 şirketleri için açığa satış yasağının kalkmasına da dikkat çeken analistler, bu şirketlerde "yukarı adım" kuralı uygulanabileceğini öngörüyor. Henüz bu karar açıklanmasa da borsa yönetiminin süreci izleyeceğini ve endeks üzerinde belirgin bir baskı görmesi durumunda bu uygulamayı tercih edebileceğinin altını çiziyor. yukarı adım uygulaması olmasa bile, endeksin mevcut değerlemeler ve çarpanlarla olası satış baskılarına karşı dirençli kalacağını tahmin ediyor. Ayrıca analistler, küresel çapta faaliyet gösteren ve diğer birçok ülke borsasında açığa satış işlemi gerçekleştirebilen, ancak 2023 Şubat ayından bu yana Borsa İstanbul'da bunu yapamadığı için uzak kalan yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'a olan ilgisini de desteklemesini bekliyor. Bu durumun da Borsa İstanbul'un likiditesine ve işlem hacmine olumlu yönde etki etmesi öngörülüyor.

Öte yandan 2024 yılında yabancı yatırımcıların nette 2.5 milyar dolar tutarında hisse senedi satışı gerçekleştirdiğini hatırlatan borsa uzmanları, ancak 2025 yılına başlarken bu durumun tam tersine döndüğünü görebileceğimizi söylüyor.

Bu sene Borsa İstanbul'da yabancı takas oranının yüzde 60 seviyelerine doğru kademeli bir yükseliş trendine girebileceğini tahmin eden analistler, her ne kadar 2025 yılı içinde yüzde 60 seviyesine ulaşılması zor görünse de uygulanan politikaların sürekliliği sağlandığı takdirde, 2-3 yıl içerisinde yabancı payının yeniden 2019 öncesi seviyelerine yaklaşmasının mümkün olduğunu düşünüyor. Bu kapsamda da 24 hissenin yabancıların gözdesi olabileceğini öngörüyor.

"14 BİN SEVİYELERİ DE MÜMKÜN"

2024 yılının, Borsa İstanbul'un altın ve mevduat gibi alternatif getiri araçlarına kıyasla görece düşük performans sergilediğini dile getiren Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Ahmet Deniz Yağbasan, bu durumun, yüksek faiz ortamının yarattığı baskılarla şekillendiğini söylüyor. 2025 yılında ise Borsa İstanbul'un 2024 yılına kıyasla daha olumlu bir performans sergilemesini bekleyen Yağbasan, "Ancak bu yükseliş beklentisi, geçmiş yıllarda kaydedilen yüksek getirilere benzer bir tablo sunmayabilir. Nitekim Ahlatcı Yatırım Araştırma Departmanı olarak, araştırma kapsamımızda yer alan farklı sektörlerden şirketler için belirlediğimiz 12 aylık hedef fiyatlara göre endeks beklentimiz 13.500 seviyesinde. TCMB'den gelebilecek olası faiz indirimleri, kredi derecelendirme kuruluşlarının kararları ve yılın ikinci yarısında artması beklenen ertelenmiş talebin etkisiyle endeksin 14.000 seviyelerine ulaşması da muhtemel görülüyor. Bu tahminimiz, 2024 yılsonu kapanış seviyesinin 10.000 olarak baz alınması durumunda yüzde 30 ile 40 aralığında bir getiri potansiyeline işaret ediyor. 2025 yılına ilişkin enflasyon beklentileri de göz önüne alındığında Borsa İstanbul'da reel olarak getiri elde edilmesi oldukça ılımlı gözüküyor" diyor.

"YABANCI PAYI YÜZDE 60 SEVİYELERİNE GELEBİLİR"

2023'ün ikinci yarısında uygulamaya alınan ortodoks politikalar sayesinde yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'daki payının yüzde 27.5 seviyelerinden yüzde 38'e yükseldiğini hatırlatan Yağbasan, 2024 yılı içerisinde yabancı oranının en yüksek yüzde 40'a kadar çıksa da yılı yüzde 37 bölgesinde tamamladığını da belirtiyor. Yabancı girişleri açısından 2024 yılı 2023 yılının 2. yarısına kıyasla fazla olumlu olmasa da yabancıların 2024'te Türkiye piyasasında önemli bir pozisyonlanmaya gittiğini kaydeden Yağbasan, bu pozisyonlanmanın önemli bir kısmının borçlanma araçlarından gerçekleştiğinin altını çiziyor. 2025 yılında Borsa İstanbul'da yabancı takas oranının yüzde 60 seviyelerine doğru kademeli bir yükseliş trendine gireceğini tahmin eden Yağbasan, "Bu beklentimin temelinde, TCMB'den gelmesi muhtemel faiz indirimleriyle birlikte yabancı yatırımcıların alternatif getiri araçlarından Borsa İstanbul'a yönelmesi yer alıyor. Borsa İstanbul'un hala tarihi ortalamalarına göre iskontolu olması ve gelişmekte olan ülke piyasaları arasında olumlu beklentilere sahip bir konumda bulunması da bu öngörümüzü destekliyor. Her ne kadar 2025 yılı içinde yüzde 60 seviyesine ulaşılması zor görünse de, uygulanan politikaların sürekliliği sağlandığı takdirde, 2-3 yıl içerisinde yabancı payının yeniden 2019 öncesi seviyelerine yaklaşması muhtemeldir" yorumunu yapıyor.

"YABANCILARIN İLK ÇEYREKTE FONLAMASINI BEKLİYORUZ"

2024 Yılında yabancı yatırımcıların nette 2.5 milyar dolar tutarında hisse senedi satışı gerçekleştirdiğini ancak 2025 yılına başlarken bu durumun tam tersine döndüğünü görebileceğimizi de dile getiren Yağbasan, "Gelişmekte olan ülkelere göre iskontolu olmamızın yanı sıra, FED'in faiz indirimine devam etmesi nedeniyle küresel çapta paranın maliyetinin ucuzlamaya devam etmesi, TCMB'nin faiz indirim sürecine başlaması ile birlikte Borsa İstanbul şirketlerinin finansman açısından rahatlaması ve belki de en önemlisi kararlılıkla yürütülen dezenflasyon süreci ile birlikte Türkiye'nin makroekonomik zemininin iyileşmesi de yabancı yatırımcıları 2025'te Türkiye'ye dönmeye ikna edebilir. Geçtiğimiz yıl bolca olumlu raporlarını gördüğümüz yabancıların, 2025'in ilk çeyreğinde fonlamalarını da bekliyoruz. Özellikle Ocak ayının sonunda kredi derecelendirme kuruluşlarının not görünümleri long-only dediğimiz uzun vadeli yabancı yatırımcıların takibinde olacaktır" yorumunu yapıyor.

"BANKA, HOLDİNG, ULAŞTIRMA, GIDA, GYO, ÇİMENTO"

Yabancıların ilgi gösterebilecekleri sektörlerin öncelikle likiditesi yüksek ve öngörülebilirliği olan hisse senetleri olabileceğini de kaydeden Yağbasan, "Bu noktada öncelikle bankacılık sektörü, holdingler, ulaştırma, GYO, çimento ve gıda perakende şirketleri ön plana çıkabilir. Özellikle 2024 yılında olduğu gibi 2025 yılında da bankacılık sektörüne enflasyon muhasebesi uygulanmayacak olması, Türk bankalarının cazibesini artıracaktır" diyor.

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'daki işlemlerinin, piyasa üzerindeki etkileri nedeniyle yerli yatırımcılar tarafından yakından takip edildiğini de hatırlatan Yağbasan ancak, yabancıların alım ya da satım gerçekleştirdiği hisselerde hangi stratejilerle hareket ettiğini kesin olarak bilmenin mümkün olmadığına da dikkat çekiyor. Bu işlemlerin genellikle karmaşık stratejilerle yürütüldüğünü ve vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında alınan karşıt pozisyonlarla tamamlandığını dile getiren Yağbasan, bu nedenle sadece yabancıların tercih ettiği hisselere odaklanmak yerine, aracı kurum raporlarını ve kapsamlı piyasa analizlerini takip etmenin daha sağlıklı bir yaklaşım olacağını düşünüyor. Yağbasan, 2025 yılında Torunlar GYO, Aselsan, Brisa, Çimsa, Oyak Çimento, Emlak Konut GYO, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Mavi Giyim, Migros, Pegasus, Turkcell, Tofaş Otomobil, Astor Enerji, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Ford Otomotiv, TAV Havalimanları Holding, THY, Türk Telekom, Türk Traktör, Arçelik ve Vestel hisselerinin yabancıların gözdesi olabileceğini öngörüyor.

"ASTOR ENERJİ'Yİ MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK"

Astor Enerji'yi 183.0 TL hedef fiyat ile model portföyüne eklediğini söyledi. Astor Enerji A.Ş'nin enerji sektöründeki köklü deneyimi ve gelişmiş teknolojisiyle enerji üretimi ve dağıtımı alanında önemli bir oyuncu olarak ön plana çıktığını belirten "Türkiye'nin transformatör ve anahtarlama ürünleri konusunda öncü şirketleri arasında yer alan Astor Enerji, 40 yılı aşkın tecrübesi ile ISO-500 listesine göre Türkiye'nin en büyük 87. sanayi kuruluşu. Şirket 2024 ve 2025 yıllarında toplam 110 milyon dolar yatırım planlıyor. Bu yatırımlar ile üretim kapasitesini artırmayı ve yaklaşık 400 milyon dolar ek gelir elde etmeyi hedefliyor. Özellikle dağıtım transformatörleri üretim kapasitesinde yüzde 60 oranında bir artış öngörülüyor. Bunun yanı sıra, şirket güneş enerjisi santral kapasitesini büyütmeyi, elektrikli araç şarj cihazları üretimini genişletmeyi ve karbon pozitif bir üretim yapısına ulaşmayı planlıyor" açıklamasını yaptı.

Astor Enerji'nin ihracat gelirlerinin toplam ciro içindeki payının, 2024 yılında yüzde 42'ye, 2025 yılında ise yüzde 48'e ulaşmasının beklendiğini hatırlatan

ALB Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Şirketin ihracat yaptığı ana bölgeler arasında Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bulunuyor. Finansal performans açısından şirketin gelirlerini 2023'ten 2025'e kadar yüzde 100 artırması bekleniyor. 2025 yılına gelindiğinde, şirketin toplam geliri 40 milyar TL'ye, net karı ise 10.3 milyar TL'ye ulaşacaktır."

Astor Enerji'nin karşılaşabileceği başlıca riskler arasında yatırım planlarında olası gecikmeler, metal fiyatlarındaki beklenmedik artışlar ve bölgesel jeopolitik gerilimler bulunduğuna da dikkat çeken ALB Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Ancak, Türkiye'nin artan enerji talebi, yenilenebilir enerji projelerinin genişlemesi ve Ukrayna gibi ülkelerdeki yeniden yapılanma projeleri, şirket için önemli büyüme fırsatları sunuyor. Uzun vadede, şirket Türkiye'deki enerji talebinin yıllık yüzde 3.3 oranında artması ve komşu ülkelerdeki enerji altyapı projelerinden kaynaklanan talep doğrultusunda büyümeyi hedefliyor. Ayrıca şirketin artan Ar-Ge yatırımları, yeni ürün geliştirme ve teknolojik liderlik konularında rekabet avantajı sağlıyor.

ALB Yatırım olarak Astor Enerji hissesini yüzde 58.70'lik yükseliş potansiyeli dahilinde 183.00 TL hedef fiyat ile araştırma kapsamımıza alıyoruz" yorumunu yaptı.

"AKBANK VE KARDEMİR'DE HEDEF FİYAT YÜKSELTTİK"

Alnus Yatırım araştırma departmanı yetkilileri de 2025 yılı model portföyünü açıkladı. Buna göre halihazırda model portföyünde bulunan Akbank'ın ağırlığını yüzde 7.5'ten yüzde 15'e yükseltip hedef fiyatını 73.00 TL'den 95.00 TL'ye çıkardı. Yine model portföyünde bulunan Karabük Demir Çelik'e ilişkin hedef fiyatını 34.80 TL'den 41.00 TL'ye yükselttiğini belirten Alnus Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Limak Doğu Anadolu Çimento'yu yüzde 12.5 ağırlıkla; 51.00 TL hedef fiyat ve 'AL' tavsiyesi ile, Aselsan Elektronik'i yüzde 7.5 ağırlıkla; 110.00 TL hedef fiyat ve 'AL' tavsiyesi ile Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları'nı yüzde 7.5 ağırlıkla; 63.00 TL hedef fiyat ve 'AL' tavsiyesi ile model portföyümüze ekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Alnus Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, model portföyünde gerçekleştirdiği değişikliklere yönelik ise şu bilgilendirmeyi yaptı:

"8 Ocak 2024 tarihinde model portföyümüze dahil ettiğimiz ve son kapanış fiyatı itibarıyla yüzde 56.18 oranında nominal, yüzde 21.81 oranında ise rölatif getiri elde ettiğimiz Turkcell İletişim Hizmetleri'ni, 8 Ocak 2024 tarihinde model portföyümüze dahil ettiğimiz ve son kapanış fiyatı itibarıyla yüzde 17.73 oranında nominal getiri sağlamasına karşın, rölatif olarak ise yüzde 8.18 oranında ekside olan Türkiye Petrol Rafinerileri'ni, 16 Nisan 2024 tarihinde model portföyümüze dahil ettiğimiz ve son kapanış fiyatı itibarıyla yüzde 60.45 oranında nominal, yüzde 52.81 oranında ise rölatif getiri elde ettiğimiz MLP Sağlık Hizmetleri'ni ve 16 Nisan 2024 tarihinde model portföyümüze dahil ettiğimiz ve son kapanış fiyatı itibarıyla yüzde 30.13 oranında nominal, yüzde 23.93 oranında ise rölatif getiri elde ettiğimiz Migros Ticaret'i uzun vadeli model portföyümüzden çıkartıyoruz."

Ahmet Deniz YAĞBASAN Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı

"Uçak artışı ve yeni lokasyonlar Pegasus'un hasılatını destekleyebilir"

PEGASUS: Şirketin yenilenen filosunun daha düşük yakıt tüketimi ve daha fazla kapasiteyi beraberinde getirmesi ile marjlarda pozitif bir etki bekliyoruz. Artan uçak sayısı ve yeni lokasyonların portföye eklenmesinin de hasılatı destekleneceğini öngörüyoruz. Türkiye'de devam eden terminal ve pist yatırımlarının etkisi ile gelecek dönemde taksi sürelerinin daha kısalıp verimliğin artmasına neden olacağını da hesaplamalarımıza dahil ediyoruz. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda Boing ile 200 uçaklık yeni sipariş anlaşmasının imzalanması şirketin orta ve uzun vadede önemli bir büyüme ivmesine girebileceğinin sinyallerini de taşıyor. Pegasus hisselerinde yüzde 52.9 yükselme potansiyeli ile 334.42 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nı Türkiye'nin demografik yapısı ve faiz indirim katalizörünün de etkisi ile gelecek dönemde projelendirme faaliyetlerinde yaşanmasını beklediğimiz artışın etkisiyle nakit akışlarında pozitif bir görünümü beraberinde getireceğini düşünerek model portföyümüze ekliyoruz. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinde yüzde 42.5 yükselme potansiyeli ile 19.78 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası'nı TCMB'nin faiz indirim sürecine başlaması ile birlikte net faiz marjlarında iyileşme, kredilere gelen talebin artacağı beklentisi, 2025 yılında da enflasyon muhasebesinin uygulanmaması ile nominal karlılığın devam edecek olması ve holdingleşme sürecinin yeni bir ivme kazandırabileceği beklentisi ile model portföyümüze ekliyoruz. Türkiye İş Bankası hisselerinde yüzde 44.5 yükselme potansiyeli ile 19.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Gülermak bu hafta halka arz oluyor

Yurtiçi ve yurtdışında altyapı ve üstyapı projeleri gerçekleştiren Gülermak, bu hafta hisselerini halka arz ediliyor. QNB Invest liderliğinde toplam 43 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla şirket pay başına 125 TL sabit fiyatla 8-9 ve 10 Ocak tarihlerinde talep toplayacak. Gülermak'ın çıkarılmış sermayesinin 300 milyon TL'den 322 milyon 600 bin TL'ye yükseltilmesi nedeniyle 22 milyon 600 bin TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 9 milyon 700 bin TL nominal değerli paylar ortak satışı şeklinde satışa sunulacak. Toplam 32 milyon 300 bin TL nominal değerli payın satışa sunulacağı halka arzın 4.037.500.000 TL büyüklükte olması hedefleniyor. Ek satışın gerçekleşmesi halinde 6 milyon 460 bin TL nominal değerli payların ortak satışı ile ek satış dahil toplam 38 milyon 760 bin TL nominal değerli payların halka arz büyüklüğünün yaklaşık 4.845.000.000 TL'ye ulaşması hedefleniyor. Halka arz sonrası ek satış dahil halka açıklık oranının ise yüzde 12.01 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Gülermak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tuncer, temelleri 1958 yılında Ankara'da çelik konstrüksiyon imalat faaliyetleriyle atılan Gülermak'ın bugün büyük ölçekli ve kompleks inşaat, altyapı ve endüstriyel projelere odaklanmış; Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Filipinler, Kuzey Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan'da çeşitli şube ve ortaklıklarla yoluna devam eden bir yapıya kavuştuğunu söyledi. Son 25 yılda ulaşım sektörüne yoğunlaştıklarını ifade eden Tuncer, "Uluslararası müteahhitlik sektörünün önde gelen derecelendirme kuruluşlarından Engineering News Record'un (ENR) 2022 listesine göre küresel çapta 'toplu ulaşım ve raylı sistemler' alanında 13'üncü büyük firma konumundayız" dedi. Ulaşım alanında, demiryolu, metro, hafif raylı sistemler, tramvay ve otoyol projelerinde geniş bir hizmet yelpazesi sunduğunu anlatan Tuncer, "2024'ün ilk dokuz ayı itibarıyla toplam gelirlerimizin yaklaşık yüzde 65'ini metro, hafif raylı sistemler ve tramvay projeleri, yüzde 10'unu demiryolu projeleri yüzde 25'ini otoyol projeleri oluşturuyor. Gelirlerimizin yaklaşık yüzde 0.68'ini oluşturan diğer projeler kapsamında ise çimento, şeker, cam fabrikaları gibi endüstriyel projeler, hidroelektrik ve doğalgaz çevrim santralleri ile deniz, göl ve nehir tarama, atık su arıtma tesisleri ve içme suyu hatları tasarım projeleri yer alıyor" diye konuştu.

2024 yılının ilk 9 ayında Gülermak'ın elde ettiği finansal sonuçlar hakkında da bilgi veren Tuncer, "2023 yılını 24 milyar 900 milyon 529 bin 383 TL hasılat ile kapattık. 2023 yılının ilk 9 ayında ise 16 milyar 33 milyon 130 bin 36 TL olan hasılatımız, 2024'ün ilk 9 ayında yüzde 32 artışla 21 milyar 183 milyon 440 bin 883 TL olarak gerçekleşti. 2023 yılında 2 milyar 613 milyon 928 bin 141 TL olarak gerçekleşen brüt karımız 2024'ün ilk 9 ayında 2 milyar 706 milyon 527 bin 899 TL'ye ulaştı" dedi. Şirketin 2023 yılın ilk 9 ayında 397 milyon 902 bin 741 TL olan net dönem karının ise 2024'ün ilk 9 ayında 2 milyar 666 milyon 468 bin 956 TL olarak gerçekleştiğini belirten Tuncer, şöyle devam etti:

"Gülermak'ın alanında Türkiye ve dünyadaki konumunu her geçen gün yükseltme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Özellikle ulaşım sektöründe sahip olduğumuz geniş hizmet yelpazemizi ve uluslararası arenadaki yaygın müşteri portföyümüzü yeni yatırımlarımızla daha da güçlü hale getireceğiz. Halka arzdan elde edeceğimiz gelir de bu konuda elimizi güçlendirecek. Halka arz gelirimizin büyük bir bölümüyle yeni projelerimizde bize güç katacak makine ve ekipmanın alımında kullanacağız. Aynı zamanda finansman maliyetlerimizi azaltacak olan halka arz gelirlerimizin bir bölümünü de kamu-özel sektör işbirliği projemize işletme sermayesi olarak aktaracağız."

Üç bankadan 'hesap bakım ücreti'

Üç büyük banka (Garanti Yatırım, Yapı Kredi Yatırım ve Halk Yatırım) hisse senedi hesaplarından "Hesap Bakım Ücreti" alınacağını açıkladı. Hesaplardan kesintilerin 6 ayda bir yapılacağı belirtildi. Bankalar, hesap bakım ücreti tahsil edileceğine ilişkin müşterilerine kısa mesaj gönderdi. Buna göre Garanti Yatırım'ın yıllık 500 TL, Yapı Kredi Yatırım'ın yıllık 790 TL, Halk Yatırım'ın ise yıllık 390 TL hesap bakım ücreti keseceği bildirildi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ALTINAY SAVUNMA: Altınay Savunma, bağlı ortaklık DASAL Havacılık Teknolojileri, İHA Sistemleri Geliştirme ve Tedarik Projeleri kapsamında toplam 2.7 milyon dolar tutarında yeni iş anlaşması imzaladığını duyurdu.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, bağlı ortaklığı Solar Santral Enerji'nin Türkiye'de yerleşik, tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firma arasında, yapılması planlanan anahtar teslimi Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için sözleşme imzalandığını duyurmuştu. İlgili kuruluma ilişkin projenin, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından tahsis edilen proje bölgesindeki dağıtım kapasitesinin yeterli olmamasından dolayı karşılıklı mutabakat ile iptal edildiği açıklandı. Öte yandan Birleşim Mühendislik, Uzun Vadeli Ulusal Kredi Notu "A+ (tr)", Kısa Vadeli Ulusal Kredi Notu "J1+ (tr)" olarak stabil görünümle teyit edildiğini duyurdu.

EBEBEK: Ebebek 1 Aralık-31 Aralık arasında toplam 9 mağaza açıldığını, 31 Aralık itibarıyla toplam mağaza sayısının 257 tanesi geleneksel ve 13 tanesi mini olmak üzere 270'e ulaştığını açıkladı. Aralık ayında Londra mağazasının açılışı da gerçekleştirildi.

EGE GÜBRE: Ege Gübre, iskele kapasite artış projesinin 2025 yılının ilk yarısında tamamlanmasının öngörüldüğünü duyurdu. Ayrıca, üçüncü şahıslara kimyasal depolama alanı olarak kiraya verilen, gümrüklü saha içindeki genel antrepo mahiyetindeki tank çiftliğinin faaliyetlerine 6 Ocak itibarıyla son verileceği bildirildi.

ERCİYAS ÇELİK BORU: Erciyas Çelik Boru, yurt dışında ihraç edilmek üzere 200 milyon dolar ihraç tavanı ile borçlanma aracı ihracına ilişkin yaptığı başvurunun SPK tarafından onaylandığını duyurdu.

FORD OTOSAN: Ford Otosan, aralık ayı yurt içi satış verilerini açıkladı. Şirket, aralık ayında toplam 17.182 adet araç satışı gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43 artış (2023 Aralık: 11.999), bir önceki aya kıyasla ise yüzde 63 yükseliş gösterdi. Çeyreksel bazda bakıldığında ise toplam satış adedi (Binek + Ticari), 2023 yılı 4. çeyrekteki 24.594 adetten yüzde 48 artışla 36.425 adede yükseldi.

KATMERCİLER: Katmerciler, yurt içinde 7.1 milyon euro tutarında havalimanlarında kullanılmak üzere bir Akaryakıt Ekipmanları Satış Sözleşmesi imzaladı. Teslimatların 2025 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

KIZILBÜK TERMAL: Şirket, Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde aralık ayında 270 adet devremülkün satışının gerçekleştiğini ve bu satışlardan 155.5 milyon TL ön satış cirosu elde ettiğini açıkladı. Böylece toplam 29.140 adet devremülk satışı gerçekleşmiş oldu.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polietilen, bağlı ortaklığı Mega Hazır Giyim tarafından 5 milyon TL tutarında temettü avansı ödemesi aldığını duyurdu.

MENDERES TEKSTİL: Menderes Tekstil'in Akça RES (20 MW), Baklacı JES (19,4 MW), ve Tosunlar-1 JES (4 MW) tesisleri 2025 YEKDEM listesinde yer aldı.

TAB GIDA: Şirket, 2024 yılının 4. çeyreğinde sistem genelinde 64, yılın tamamında ise 246 yeni restoran açıldığını ve 31 Aralık 2024 itibarıyla kendi işlettiği 1.010 ve franchiselar tarafından işletilen 820 olmak üzere toplam 1.830 restorana ulaştığını bildirdi.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, SGK'nın 'Lisans Güncelleme ve Destek Bakım Hizmet Alımı' işi kapsamında düzenlenen ihalenin 169.2 milyon TL bedel ile şirket uhdesinde kaldığını açıkladı.

ASELSAN: Aselsan, Savunma Sanayii Başkanlığı ile petrol ve doğal gaz boru hatlarının güvenliğine yönelik 105.5 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzalandığını duyurdu. Teslimatların 2025-2028 yılları arasında gerçekleştirileceği bildirildi.

AYDEM ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, ekim ayı elektrik üretimi verileri açıklandı. Buna göre, ekim ayında üretilen toplam elektrik yüzde 5 azaldı. 2024 yılının ilk 10 ayında üretilen toplam üretim ise bir önceki yıla göre yüzde 4 azalarak 1.9 GWh'a ulaştı.

CVK MADEN: CVK Maden İşletmeleri, Balıkesir-Sarıalan'daki altın maden sahasında yapımı tamamlanan Enerji Nakil Hattı'nın kesin kabul işlemlerinin 1 Ocak 2025 tarihinde Uludağ Elektrik Dağıtım tarafından tamamlandığını bildirdi. Öte yandan CVK Maden İşletmeleri, Türkiye'de faaliyet gösteren Aldridge Mineral Madencilik'in hisselerinin tamamına sahip olan Hollanda merkezli Virtus Mining'in yüzde 70 hissesinin satın alımına yönelik yurt dışında yürütülen hisse devir işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, yüzde 100 bağlı ortaklığı Doğuş Şarj'ın 50 milyon TL olan ödenmiş sermayesinin 100 milyon TL'ye çıkarılacağını ve nakdi olarak artırılan sermayenin tamamının şirket tarafından karşılanacağını duyurdu.

EFOR ÇAY: Efor Çay, 9.949,5 kWp kapasiteli GES yatırımını tamamladı, enerji üretimine başladı. Bu yatırımdan, yıllık 1.4 milyon dolar ciro ve 1 milyon dolar FAVÖK katkısı bekleniyor.

ETİLER GIDA: Etiler Gıda, Dubai'de yüzde 100 iştiraki olacak bir şirket kurmak veya bir yabancı şirketin şubesini satın almak için girişimlere başladığını duyurdu.

KOTON: Koton, 31 Aralık itibarıyla şirketin toplam mağaza sayısının 451'e ulaştığını açıkladı.

KÜTAHYA PORSELEN: Kütahya Porselen, Kütahya Çalca'da 15.258 metre karelik tesis ve ekipmanları 320.4 milyon TL bedelle satın aldığını duyurdu.

MAÇKOLİK: Maçkolik, 168 milyon TL tutarında sözleşme imzaladığını duyurdu.

MERCAN KİMYA: Mercan Kimya, ortakları Gültekin Okay Salgar, Berkin Salgar ve Sinan Salgar'ın toplam 19 milyon adet B grubu payın borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi amacıyla SPK'ya başvuruda bulunduğunu duyurdu.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, şirket iştiraki Vitalis Teknoloji'nin kül halinde Link Bilgisayar'a devir olması doğrultusunda, sermayesinde yüzde14.13 ortaklık oranına sahip olduğunu açıkladı.

PLATFORM TURİZM: Platform Turizm Taşımacılık, Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen "Araç Kiralama Hizmet Alımı" ihalesi kapsamında 419 milyon TL bedelle sözleşme imzalandığını duyurdu.

ŞİŞECAM: Şişecam, Rusya'da yerleşik tüm iştiraklerin yönetim ve kontrolünü kendi elinde bulundurduğunu, bu nedenle 4 ana iş kolunda 8 tesisle yönetilen üretim ve satış operasyonları aralıksız ve kesintisiz olarak sürdüğünü açıkladı.

ULUSOY UN: Ulusoy Un, Samsun Tekkeköy'deki eski üretim tesisini 317.5 milyon TL bedelle satışını gerçekleştirdiğini duyurdu.

VAKIF GYO: Vakıf GYO, Cubes Ankara Projesi'nde bulunan bağımsız bölümleri (toplam 8.801,75 metre kare) 628.1 milyon TL bedelle portföyüne dahil ettiğini duyurdu.

ANADOLU EFES: Şirket, AB InBev ile Rusya'daki ortak girişimlerine, geçici yönetime devreden kararname ile ilgili bilgilendirme yayınladı. Konu ile ilgili kapsamlı değerlendirme sonrası gerekli tüm adımların atılacağı bildirildi.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, yüzde 729 oranında tahsisli sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 240 milyon TL'den 1.99 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

HAT SAN GEMİ: Hat San Gemi İnşaat, yurt dışında yerleşik bir firmaya yönelik gerçekleştirdiği yeni gemi inşası projesinin başarıyla teslim edildiğini duyurdu. Projenin toplam bedelinin 4.8 milyon euro olarak gerçekleştiği bildirildi.

KARTONSAN: Kartonsan, bağlı ortaklığı Dönkasan'ın İstanbul'da bulunan üretim tesisi ve arsanın 396.5 milyon TL bedel ile satılmasına karar verildiğini açıkladı.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji, Özmen-1 GES projesine Türkiye'nin ilk üretime bütünleşik 2,064 MWh kapasiteli depolama ünitesini kurduğunu ve depolanacak elektrik ile yılda ek 860.000 kWh üretim hedeflendiğini duyurdu.

NATUREL YENİLENEBİLİR ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji, bağlı ortaklığı Naturel Batarya Sistemleri ile enerji depolama teknolojilerine yatırım yapma kararı aldı.

TÜPRAŞ: Tüpraş, yurtiçinde 20 milyar TL'yi aşmayacak şekilde borçlanma aracı ihracı için SPK'na başvurduğunu açıkladı.

YIĞİT AKÜ: Yiğit Akü, enerji depolama sisteminin kurulumu ve faaliyete geçirilmesi amacıyla Ankara'da yer alan toplam 11.7 bin metre kare alana sahip 2 katlı prefabrik sanayi yapısı ve arsayı 222 milyon TL bedelle satın aldığını açıkladı. Şirket, bu bedelin 21.1 milyon TL'lik kısmının Derlas Elektrik'ten olan alacaktan mahsup edileceğini, kalan tutarın ise Mart 2025 sonuna kadar ödeneceğini bildirdi.

ÜLKER: Kısmi bölünme yöntemi ile gıda sektöründeki faaliyetler için danışmanlık hizmeti vermesi adına Taygeta Gıda Üretim ve Pazarlama A.Ş'yi 250 bin TL sermaye ile kurmasına SPK tarafından izin verilmesi sonrası genel kurulda onaylandığını bildirdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.