Halka arzdan hisse almanın avantajları

Halka arzlarda şirketlerin daha fazla getiri potansiyeli sunabileceğinin altını çizen uzmanlar, halka arzların yeni yılda da devam edeceğine ve gelecek yıl için 100'ün üzerinde şirketin halka arz için izahnamesini hazırladığına dikkat çekiyor.
30.12.2024 13:45 GÜNCELLEME : 02.01.2025 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya zayıf görünüm ile başladı. İçeride en önemli gündem maddesi asgari ücret görüşmeleri ile PPK faiz kararıydı. 2024'ün son günlerine girildiği için dışarıda ise yıl sonu rehavetinin daha belirgin olduğu dikkat çekti. Nitekim Avrupa'da Noel tatili nedeniyle borsalar kapalıydı. Borsa İstanbul'da endeks kritik destekleri sırayla kırarken, momentumun da halen negatif bölgede olduğu görüldü.

Salı günü asgari ücret artışı piyasa beklentilerine paralel, enflasyonist olmayan ve PPK'dan faiz indirim süreci önünde engel yaratmayacak bir oranda açıklandı. Analistler, Borsa İstanbul üzerinde, iki haftadır baskı yaratan önemli bir belirsizliğin ortadan kalkması ve faiz indirim sürecine dair beklentilerin kuvvetlenmesi nedeniyle borsada alımların devam edeceğini düşünüyor. Borsa uzmanları, önümüzdeki günlerde 10 bin üzerine, hatta asgari ücret belirsizliğinin fiyatlanmaya başlandığı 10.100 - 10.300 bandına yönelim olabileceğini öngörüyor. Bu kapsamda özellikle bankalar, holdingler, GYO'lar gibi faiz indirimlerinden fayda sağlayacak ve gıda, tekstil, perakende gibi emek yoğun sektör hisselerinin ön plana çıkması bekleniyor.

Hafta sonuna doğru Borsa İstanbul'da enflasyonla mücadele açısından destekleyici bulunan asgari ücret zammı sonrasında yeniden momentum kazanımının etkili olduğu görüldü. Ancak Noel tatillerinin de etkisi ile yabancı katılımının sınırlı olduğu ve yılın en düşük işlem hacimlerinden birinin gerçekleştiği dikkat çekti.

Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) ise haftalık repo ihale faiz oranı olarak takip edilen politika faizini yüzde 50'den yüzde 47.5'e indirdi. Böylece politika faizi 250 baz puan gerilerken, politika faizinin yıllık bileşik karşılığı ise yüzde 65'ten yüzde 61'e 400 baz puan geriledi. Analistler Borsa İstanbul açısından alınan kararı olumlu karşıladı.

Öte yandan makroekonomik baskıların hafifleyeceği ve faiz oranlarında indirim sürecinin başlayacağı varsayımı ile başta finansal kiralama, sigortacılık, çimento, enerji ve teknoloji gibi sektörlerin de ön plana çıkacağını belirten borsa uzmanları, özellikle de Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik konum nedeniyle, sektör bazında savunma teknolojileri ve altyapı projelerinde olabilecek talep artışının bu şirketlerin takip edilmesinde önemli bir rol oynadığını hatırlatıyor.

2025 yılında endeks için 13 bin seviyelerinin test edilebileceğini öngören analistler, halka arzların yeni yılda da devam edeceğine ve gelecek yıl için 100'ün üzerinde şirketin halka arz için izahnamesini hazırladığına dikkat çekiyor. Nitekim bu sene gerçekleşen halka arzlarla birlikte 2023 yılı sonunda 539 olan borsadaki şirket sayısı 572'ye çıkacak.

Halka arzlarda şirketlerin daha fazla getiri potansiyeli sunabileceğinin altını çizen borsa uzmanları, bu noktada 2024 yılında yeni halka açılan hisselerinde takip edilebileceğini hatırlatıyor.

Bir hisse hakkında değerlendirme yapabilmek için halka arzın üzerinden fiyat istikrarı açısından en az dört bilanço döneminin (1 yıl) geçmesi

gerektiğini özellikle belirten analistler, 2024 yılında 33 hissenin halka açıldığını, bunların 2025 yılında da takip edilebileceğini söylüyor.

"ENDEKS 13 BİN SEVİYELERİNİ TEST EDEBİLİR"

2024 yılında endeks bazında borsanın getirisinin son 12 aylık dönemde enflasyon oranının altında kalarak zayıf bir performans gösterdiğini belirten ALB Yatırım Kurumsal Finansman Yöneticisi Dr. Serkan Gençer,

özellikle mevduat faizlerinin göreceli olarak daha yüksek getiriler sağlamasının endeks bazında şirketlerin göstermesi gereken performansı daha yüksek seviyelere çektiğini söylüyor. Çünkü yatırımcıların yaptıkları yatırımın doğal olarak risksiz faiz oranının üstünde bir getiri elde etmesini beklediğini kaydeden Gençer, "Ancak yüksek enflasyon ve faiz ortamında şirketlerin yüksek maliyetli bir finansman sağlaması karlılıklarına çok ciddi bir yük bindirmekte ve negatif yönlü etkilemekte. Fon fazlası olan şirketler bunu avantaja dönüştürse bile reel sektör bilanço yapısı için bu durumu avantajlı bir gösterge olarak dikkate alamayız" diyor.

İzlenen yüksek enflasyonu düşürücü sıkı para politikasının devam etmesi ve akabinde beklenen faiz indirimleri ile 2025 yılında yatırım ve talep tarafında canlanma ve bu canlanmanın şirket karlılıklarına yeniden reel anlamda olumlu bir şekilde yansıyacağını düşünen Gençer, "Ancak geçmişe yönelik olarak birçok şirketin katlanmış olduğu finansman maliyetlerinin etkisi anlık geçmeyeceği için yükümlülük oranları yüksek olan şirketlerde bu etki 2026 yılına sarkabilir. Genel endeks bazında ise piyasa enflasyon beklenti anketlerinin; enflasyon üzerinde reel getiri bazında enflasyon ve reel büyüme payı dikkate alındığında ve olası bir jeopolitik, ekonomik ya da siyasi bir şok görmememiz durumunda endeksin 13.000 seviyelerini test edebileceğini öngörüyorum" yorumunu yapıyor.

"HALKA ARZLAR SAYI AÇISINDAN ZAYIF"

2024'ün yeni halka arz olan şirket sayısı açısından son 3 yıla göre zayıf bir yıl olduğuna dikkat çeken Gençer, ancak son 10 yıla bakıldığında yükselişte olan halka arz trendinin devam ettiğini söylüyor. Bireysel yeni yatırımcı sayısında geçmiş yıllara göre önemli artışın, talep yönünden halka arzları güçlü kıldığının da altını çizen Gençer, "Bu denli fazla şirketin halka arz olmasındaki en önemli unsurlardan biri şirketlere önemli bir kaynak temin etmesi ve bunun sonucunda finansman maliyetini aşağı çekmesi açısından şirketlere fayda sağlamasıdır. İlerleyen yıllarda uygun faiz ile finansman sağlanması ve hedeflenen düşük enflasyon halka arz trendini yavaşlatabilir. Ancak yine de halka arz sadece şirketlere finansman avantajı sağlamakla kalmayıp bilinilirlik, marka değeri, prestij, şeffaflık, kurumsallık gibi artı avantajları barındırdığı için belirli bir seviyede yıl bazlı halka arzlar görebiliriz" değerlemesini yapıyor.

"BİREYSEL YATIRIMCILARIN TALEBİ YÜKSEK"

Öte yandan bu yıl halka arz olan şirketlerin hem BIST- 100 hem de BIST -Tüm de ağırlığının çok düşük seviyelerde olduğuna da dikkat çeken Gençer, bu nedenle halka arzların borsanın seyri üzerinde etkisinin de çok düşük olduğunu hatırlatıyor. Ancak bireysel yatırımcıların halka arzlar sayesinde borsaya olan ilgisinin önceki senelere göre daha fazla olduğu için bireysel yatırımcının yatırımlarını sadece halka arzlarda değil ayrıca diğer şirketlerde de değerlendirebileceği varsayımı ile etkisinin çok olmasa bile olumlu yönde etkilediğini düşünen Gençer, tam tersi düşünüldüğünde ise yeni halka arz için gereken fonlama miktarının piyasayı likidite açısından olumsuz etkileyebileceğinin altını çiziyor.

Gençer, yeni halka arzdan hisse almak isteyen yatırımcıların öncelikle izahname ve fiyat tespit raporu gibi şirket hakkında detaylı bilgiler veren ve aydınlatan belgelerini çok iyi incelemesi gerektiğini de hatırlatıyor. Bu belgelerin şirketi ve yatırım planlarını yatırımcıya olabildiğince iyi ve ayrıntılı anlatabilmek için hazırlanmış kurum raporları olduğunu belirten Gençer, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Yatırımcıların, şirketin ileriye yönelik planlarını ve faaliyet gösterdiği sektör ve iş kolunun yapısını iyi anlaması gerekir. Herkesin kendi yatırım ufkunda uygun olan halka arzları alabileceğini düşünüyorum. Çünkü şirket asıl değerlendiği fiyatı ile birlikte ilk halka arzda belirli bir iskontoya tabi tutuluyor. Bu da yatırımcıların halka arzdan hisse almasında avantaj olarak ön plana çıkıyor. Nitekim 2024 yılı endeks performansı incelendiğinde halka arzların iskontolu halka arz olmasının yatırımcıya artı bir avantaj sağladığı yadsınamayacak bir gerçektir."

"Öte yandan makroekonomik baskıların hafifleyeceği ve faiz oranlarında indirim sürecinin başlayacağı varsayımı ile araştırma departmanımız başta finansal kiralama, sigortacılık, çimento, enerji ve teknoloji gibi sektörleri takip ediyor" diyen Gençer; özellikle de Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik konum nedeniyle, sektör bazında savunma teknolojileri ve altyapı projelerinde olabilecek talep artışının bu şirketlerin takip edilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Bir hisse hakkında değerlendirme yapabilmek için halka arzının üzerinden fiyat istikrarı açısından en az dört bilanço döneminin (bir yıl) geçmesi gerektiğinin özellikle altını çizen Gençer, bu kapsamda 2024 yılında halka açılmış ve 2025 yılında da ALB Yatırım Araştırma departmanının takip etmiş olduğu Altınay Savunma (araştırma departmanı 2024 yılında halka arzına aracılık etmiş olduğu

Gündoğdu Gıda'yı da yakından takip ediyor), Limak Doğu Anadolu Çimento, Odine Teknoloji, Koton, Lila Kağıt, Bor Şeker, Onur Teknoloji, Hareket Proje Taşımacılığı, Pasifik Teknoloji ve Çağdaş Cam hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"ASELSAN'DA TAVSİYEMİZİ 'AL' OLARAK KORUYORUZ"

Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Aselsan hisse senedi için hedef fiyatını 87.17 TL'den 90.4 TL'ye yükselterek tavsiyesini 'al' olarak koruduğunu açıkladı. Türkiye'nin, dünyada ve NATO ülkeleri arasında savunma sanayi alanında artık oyun kurucu rolünün olması yanı sıra diğer ülkelerin savunma sanayi ihtiyaçlarını da karşılamaya başladığını belirten Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hissenin sektördeki potansiyeline yönelik şu değerlemeyi yaptı: "Özellikle savunma sanayisine yönelik Ar-Ge yatırımları sayesinde, bu alandaki pazar payını artırdı. Türkiye'nin yenilikçi teknolojilere yaptığı yatırımlar hem yerel savunma kapasitesini güçlendirdi hem de ihracat pazarında rekabet gücüne katkı sağladı. Küresel alanda jeopolitik gerilimler ve artan sınır tehditleri nedeniyle geçtiğimiz 9 yılda olduğu gibi gelecek yıllarda da savunma sanayinde büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. 2024 yılı itibarıyla NATO ülkelerinin savunma sanayi harcamalarının yeni bir yükseliş trendine başlayacağını öngörüyoruz. Türkiye'de ise savunma sanayi alanında planlanan yeni projelerde bu ivmenin 5 yıllık süreçte devam etmesini bekliyoruz. 2024 yılında savunma sanayi alanında önemli oranda dolar bazlı bir büyümenin yanı sıra 2025 yılında da bu rakam 1.608 milyar TL (dolar bazlı büyüme ivmesi devam etti) olarak belirlendi. Belirlenen bu bütçe Türkiye'nin savunma sanayi alanında atmakta olduğu önemli adımların göstergelerinden bir tanesi. Ayrıca, Türkiye'de savunma ve iç güvenliğe yönelik ayrılan bütçe 2025 yılı GSYİH ile orantılandığında savunma harcamaları NATO'nun yüzde 2'lik beklentisinin üzerinde bir gerçekleşme görüleceği tahmin edilmektedir."

"ÇELİK KUBBE PROJESİ"

Türkiye'nin de sınır güvenliğine yönelik projelerinin de yerli savunma sanayi şirketleri açısından önemli bir etki uyandırabileceğini düşünen Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, kuşkusuz bu projelerin en başında Çelik Kubbe'nin geldiğini hatırlattı. Bu konseptte en alçak irtifadan en yüksek irtifaya kadar hava savunma yapabilecek Çelik Kubbe projesinin önemli olduğunu değerlendiren Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Çelik Kubbe'de ana hedef, stratejik ürün ve bileşenlerde dışa bağımlılığı azaltmayı ve kritik sistemlerin yerlilik oranını artırmaktır. Bu paralelde Türkiye'de savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketlerin gelecek dönemde başta yurt içi olmak üzere dost ve müttefik ülkelere de ihraç ederek, küresel savunma sanayi pazarındaki payını artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, Asya, Afrika ve Avrupa pazarlarına yönelik stratejik iş birlikleri gelecek dönemde ön plana çıkabilir" yorumunu yaptı.

"2025 İÇİN HASILAT BEKLENTİMİZ 150.6 MİLYAR TL"

Savunma Sanayi alanına yönelik son dönemlerdeki artan talep ve Aselsan üzerinde yapılan yeni anlaşmaların etkisi ile geleceğe yönelik beklentilerinde yeni revizyona giderken yatırım harcamalarındaki artış eğilimini nakit akışlarına ekleyen Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, bu kapsamda 2024 ve 2025 yıllarındaki hasılat beklentisini sırasıyla 114.1 milyar TL ve 150.6 milyar TL'ye revize ettiklerini söyledi. 2024 yılı için FAVÖK marjını yüzde 24 ve gelecek yıllar için yüzde 25 olarak aldıklarını da belirterek, "Şirketin gelecek dönemdeki yatırımlardan alınacak kademeli katkı ve Türkiye başta olmak üzere dünyada savunma sanayi ekipmanlarına yönelik artan talep ile şirkette büyüme ivmesini sürdürülebilir kılmaktadır. Küresel piyasalarda benzer faaliyette bulunan şirketlerin son 4 çeyreklik ve 2025 yılı tahminlemelerine göre Aselsan iskontolu işlem görüyor. Bu paralelde Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. için 12 aylık hedef fiyatımızı 90.40 TL'ye yükselterek şirket özelinde ''al'' önerimizi koruyoruz" açıklamasını yaptı.

"Halka arzlarda şirket daha fazla getiri potansiyeli sunabilir"

Halka arzdan hisse almanın faydalarına da değinen ALB Yatırım Kurumsal Finansman Yöneticisi Dr. Serkan Gençer, şu başlıklara dikkat çekiyor;

*Halka arz durumunda şirket belirli bir iskontoya tabi olduğu için daha fazla getiri potansiyeli sunabilir.

*Yatırımcı şirketin ileriye yönelik fon kullanım planına göre daha fazla potansiyel görünüyor ise normal halka arz fiyatından daha yüksek bir fiyat potansiyeli barındırdığını görebilir. Çünkü değerlemeyi yapan aracı kurum uluslararası değerleme standartları gereği muhafazakâr davranabilir.

*Halka arz olan şirket sektöründe hayat döngüsü olarak daha başlangıç seviyelerinde ise normal belirli büyüklükteki şirketlere göre daha fazla getiri potansiyeline sahip olabilir. (Ancak böyle bir durumda kendi içinde barındırdığı şirket risk priminin daha yüksek olacağı da göz ardı edilmemeli)

Dr. Serkan GENÇER/ ALB Yatırım Kurumsal Finansman Yöneticisi

"Limak Doğu Anadolu coğrafi avantajlara sahip"

LİMAK DOĞU ANADOLU: Şirket Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bölgenin ve ülkenin artan çimento talebini karşılamak üzere 1976 yılında kurulmuş ve 2006 yılında Limak Çimento Grubu'na katılmış. 2024 yılının başlarında halka arz edildi. Limak Doğu Anadolu 2024 yılının üçüncü çeyreğinde net satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artırarak(enflasyon muhasebesi düzeltmesi ile ) 4.2 milyar TL'ye yükseltti. Esas faaliyet karında yaşanan yüzde16'lık toparlanmanın yanı sıra, FAVÖK tarafında yaşanan yüzde 26'lık artış ile şirketin 1.8 milyar TL FAVÖK üretimi bulunuyor. 2024'ün 3. çeyreğinde 377 milyon TL net kâr açıklayan şirket, yılın ilk dokuz ayında toplam net karını yüzde 16 artış ile birlikte 1.5 milyar TL seviyesine çıkarttı. Yoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren Limak Doğu Anadolu coğrafi avantajları sayesinde Suriye'nin yeniden inşa edilmesi noktasında baş oyunculardan birisi haline gelme potansiyelini barındırıyor. Hisse uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

ALTINAY SAVUNMA: 2024 yılının 2. çeyreğinde halka arz olan Altınay Savunma Teknolojileri A.Ş. insansız hava araçları, iniş takımları ve uçuş kontrol teknolojileri gibi kritik savunma sistemleri geliştiren, Türkiye'nin savunma sanayisindeki rekabet gücünü artırmayı hedefleyen bir teknoloji firması. 2024'ün üçüncü çeyreğinde şirket, satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83.31 artırarak 263 milyon TL'ye yükseltti. FAVÖK performansında da dikkat çekici bir iyileşme kaydeden Altınay, geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde 20 milyon TL olan zararı, bu yıl 59 milyon TL kazanca dönüştürdü. Ayrıca, geçen yıl aynı dönemde 24 milyon TL net zarar eden şirket, bu yıl 45 milyon TL net kar açıklayarak finansal başarısını pekiştirdi. Halka arz gelirlerinin yüzde 65'ini yatırımlara ayıran Altınay, özellikle üretim ve test teknolojilerine yoğunlaşıyor. Ar-Ge faaliyetlerinde yapay zeka, görüntü işleme ve kritik bileşen geliştirme alanlarına odaklanarak sektördeki konumunu güçlendiriyor. Türkiye'nin savunma ihracatındaki büyüme trendine önemli katkılar sağlayan şirket, yeni tesis yatırımları ve uluslararası pazarlarda genişleme hedefleriyle sürdürülebilir büyümeyi amaçlıyor. Hisse uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

GÜNDOĞDU GIDA: 2024 yılının Ağustos ayında halka arz olan Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş, 1975 yılında İstanbul'da kurulmuş olup, süt ürünleri imalatı ve yem satışı alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirketin genel merkezi İstanbul'da bulunmakla birlikte, Manisa'nın Salihli ilçesinde 15.000 metre kare alana kurulu, 3.000 metre kare kapalı alana sahip bir üretim tesisi mevcut. Gündoğdu Gıda, 2011 ve 2013 yıllarında Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi arasında yer almış ve Türkiye Üretim Ticaret Odası'nın "Türkiye 100" ödülünü kazanmıştır. Ayrıca, 2015 yılında İngiltere merkezli Nantwich Tarım Topluluğu tarafından düzenlenen prestijli 2015 Altın Uluslararası Peynir Ödülü'ne layık görülmüştür. Halka arz edilişinin ardından GES yatırımlarını da devreye alan Gündoğdu Gıda, Fiyat Tespit Raporunda belirtildiği üzere net işletme sermayesinde yaratacağı pozitif ivmelenme ile birlikte karlılık marjlarında artış yaratmayı hedefliyor.

SPK, 2 şirketin halka arzına onay verdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta iki şirketin halka arzına onay verdi.

Buna göre, altyapı ve endüstriyel inşaat projelerinde faaliyet gösteren Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt halka arz kapsamında şirketin sermayesi 322.6 milyon TL'ye çıkarılacak ve 22.6 milyon TL nominal değerli yeni hisse ihraç edilecek. Ayrıca, mevcut ortaklardan Gülermak Emlak ve Gülermak Turizm'e ait 9.7 milyon TL nominal değerli hisse de satışa sunulacak. Ek talep gelmesi durumunda yine aynı ortaklara ait 6.5 milyon TL nominal değerli hisse daha satışa konu edilebilecek.

Halka arzda hisse başına fiyat 125 TL olarak belirlenirken, tüm hisselerin satılması halinde halka arz büyüklüğünün 4.8 milyar TL'ye (yaklaşık 137 milyon dolar) ulaşacağı, halka açıklık oranının ise yüzde 12 olacağı bildirildi.

SPK, Egeyapı Avrupa GYO'nun halka arz başvurusunu da onayladı. Şirket sermayesinin 200 milyon TL'ye artırılması kapsamında 42.2 milyon TL nominal değerli yeni hisse ihraç edilecek. Ayrıca, mevcut ortak İnanç Kabadayı'ya ait 19 milyon TL nominal değerli hisse de halka arz edilecek. Halka arz fiyatı hisse başına 15 TL olarak belirlenirken, toplam halka arz büyüklüğünün 918 milyon TL'ye (yaklaşık 26 milyon dolar) ulaşması öngörülüyor. Hisselerin tamamının satılması halinde şirketin halka açıklık oranı yüzde 30.6 olacak.

Suwen, yurt dışında şirket satın almak için görüşmelere başladı

Geçtiğimiz hafta yüzde 150 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını bildiren Suwen Tekstil, yurt dışında yerleşik bir şirketin çoğunluk hisselerinin satın alınması amacıyla görüşmelere başlanmasına karar verildiğini de açıkladı.

Suwen'in 2024 yılı performansını değerlendiren Suwen Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bolluk, yılın ilk 9 ayında yaklaşık yüzde 21 reel ciro büyümesi ile 3.1 milyar TL hasılata ulaştıklarını söyledi. FAVÖK tutarının ise yüzde 36 büyüyerek 682 milyon TL olduğuna vurgu yapan Bolluk, "Bu yıl için belirlediğimiz 4 milyar TL ciro hedefine oldukça yakınız. Reel büyümemizin yıl sonunda yüzde 25'e ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Şirketin yurtiçi büyüme stratejilerini açıklayan Bolluk, "Hasılatımızın yaklaşık yüzde 84'ü yurtiçi mağazacılık kanalımızdan geliyor. Bugün itibarıyla 50 şehirde 180 mağazamızla faaliyet gösteriyoruz. Yurtiçindeki büyüme potansiyelimizi değerlendirdiğimizde, mağaza sayımızın 300-320 civarında doyuma ulaşacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Suwen'in dijitalleşme yatırımlarını da anlatan Bolluk, E-ticaret kanallarının toplam cironun yüzde13'ünü oluşturduğunu ve bu kanalda yüzde 40 reel büyüme sağladıklarını söyledi. "Müşterilerimize daha iyi bir deneyim sunmak için dijital yatırımlarımıza devam ediyoruz" diyen Bolluk, "E-ticaret, büyüme potansiyelimizin önemli bir parçası" dedi.

Bolluk, yurtdışı büyüme stratejileri hakkında ise "Türk kadınını temsil eden bir dünya markası yaratma vizyonumuzla 2022 yılında Romanya'da ilk yurtdışı mağazamızı açtık. Bugün Romanya'da 7, Kuzey Kıbrıs'ta 2 mağazamız var. Ayrıca, münhasır bayilik modeliyle 7 ülkede 9 mağazamız bulunuyor. Hedefimiz, Doğu ve Orta Avrupa'da 25 mağaza ile kendi operasyonlarımızı büyütmek ve bayilik sistemimizle 90'ın üzerinde mağazaya ulaşmak. Toplamda yurtiçinde 320, yurtdışında 120 mağazalık bir organizasyon hedefliyoruz." açıklamasını yaptı.

Maliyet artışlarını yakından izlediklerini ve çok detaylı analizler yaptıklarını da ifade eden Bolluk "Tedariklerimizin yüzde 80'den fazlasını Türkiye'den karşılıyoruz. Ancak gerektiğinde ithalat tarafındaki ağımızı da devreye sokabilecek esnekliğe sahibiz. Önceliğimiz, yerli tedarikçilerle çalışarak yurtiçindeki istihdama katkımızı sürdürmek. Bu yaklaşım, müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilir büyüme açısından çok önemli." dedi.

Bolluk, Suwen'in finansal performansını ve nakit yönetimini ise şöyle özetledi: "Karlılığımızı koruyarak sürdürülebilir büyüme sağlıyoruz. Yarattığımız nakdi yeni mağaza yatırımları ve işletme sermayesi ihtiyaçlarına yönlendiriyoruz. Ayrıca, düzenli temettü ödemesi yaparak hissedarlarımıza da değer yaratıyoruz. 2024 yılını güçlü bir finansal performansla tamamlamayı hedefliyoruz. Suwen hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyümeye devam edecek."

"SPK'da onay bekleyen 50 halka arz dosyası var"

Kuveyt Türk Yatırım Genel Müdürü Selman Ortaköy, Sermaye Piyasası Kurulu'nda bekleyen yaklaşık 50 halka arz dosyası olduğunu açıkladı.

Ortaköy, 2025 yılında piyasaların uygun olmasına bağlı olarak daha fazla halka arz görülebileceğini söyledi. Ortaköy ayrıca Kuveyt Türk Yatırım'ın katılım esaslı model portföy oluşturduklarını aynı zamanda Körfez bölgesinde de yatırımcılara yatırım imkanı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye'nin katılım esaslı ilk ve tek yatırım şirketi olduklarını da belirten Ortaköy, "Kuveyt Türk Katılım Bankası, müşterilerine 360 derece finansal çözümler sunma vizyonuyla yatırım menkul değerler şirketini kurdu. Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın 30 yılı aşkın birikimiyle inşa ettiği güven odaklı ilişki yönetimini, müşteri odaklı yaklaşımını, inovasyon ve değer odaklı çalışan gücünü yatırım evrenine taşıyoruz. Köklü değerleri rehber edinerek, kendimizi hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize yenilikçi ve katılım finans ilkelerine uygun çözümler sunan, dinamik bir finansal hizmet sağlayıcısı olarak konumlandırıyoruz. Biliyoruz ki yatırım, yalnızca finansal kazanç değil; aynı zamanda değer yaratma ve geleceği inşa etme fırsatıdır" dedi.

Türkiye'nin sermaye piyasalarında son 5 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığını da aktaran Ortaköy "Borsa İstanbul'daki bireysel yatırımcı sayısı 1 milyondan 7 milyona ulaştı. Bu gelişme, finansal okuryazarlık seviyesinin artışıyla birlikte yatırımcının sermaye piyasalarına olan ilgisini açıkça ortaya koyuyor" yorumunu yaptı.

Bu dönemde toplam işlem hacminde de ciddi bir artış yaşandığını dile getiren Ortaköy "2024 itibarıyla Borsa İstanbul'daki işlem hacmi 40 trilyon lira seviyesine ulaştı. Halka açık şirket sayısı ise 300'den 570'e çıktı. Halka açık şirketlerin toplam piyasa değeri de 500 milyar liradan 6 trilyon liraya ulaştı.

2019'da 100 milyar liranın altında olan yatırım fonlarının toplam büyüklüğü ise 2024 itibarıyla 5.5 trilyon lirayı aştı" değerlendirmesinde bulundu.

Ortaköy Sermaye Piyasası Kurulu'ndan 11 Temmuz 2024 tarihinde faaliyet iznini alan Kuveyt Türk Yatırım, bireysel müşterileri için hisse senedi işlemlerine aracılık, portföy yönetimi, yatırım danışmanlığı ve piyasa analizleri alanlarında güvenilir bir partner olmayı hedefliyor.

Kuveyt Türk Yatırım olarak, Türkiye'de olduğu gibi küresel piyasada da yatırımcılara yeni olanaklar sunacaklarını söyleyen Ortaköy "2025 yılı içerisinde hayata geçireceğimiz önemli projelerden bir tanesi de tüm müşterilerimize dünya borsalarında katılım standartlarında uygun şirketlerle ilgili anlık haberlerin, analizlerin sunulması ve işlem yapmalarına imkan sağlanması konusunda yürüttüğümüz entegrasyon projesi olacak. 2025 yılı içerisinde hatta ilk yarıda bu projeyi tamamlayacağız.' diye konuştu.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

BATI ÇİMENTO: Şirketin bağlı ortaklığı Batıliman Liman İşletmeleri A.Ş. paylarının halka arz edilmesi amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçilmesine ilişkin olarak SPK'ya kısa sürede başvuracağını bildirdi.

KAREL ELEKTRONİK: Karel Elektronik, Vodafone Telekomünikasyon'un ihalesini kazandığını, 4 yıl boyunca geçerli olacak sözleşme ile iş toplamının yaklaşık 45 milyon dolar olacağını açıkladı.

AYGAZ: Aygaz, 20 milyon dolar tutarında, üç yıl iki hafta vadeli, anapara vade sonu ödemeli kredi sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Faiz oranı SOFR+%2.5 olarak belirlendi.

BİM: Şirket pay geri alım programı için SPK'ya başvurdu. Buna göre geri alınacak fonun, şirket iç kaynaklardan karşılanmak üzere en fazla 1milyar TL ve azami pay sayısının 2 milyon adet olmasına karar verildi.

EMLAK KONUT GYO: Şirket, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, İstanbul Esenler ilçesinde yer alan toplam 132.894,62 metre kare büyüklüğündeki arsaların satın alımını, 5.3 milyar TL (KDV hariç) bedelle tamamladığını açıkladı.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding, kasım ayı liman istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Kasım 2024 yolcu hareketleri, Kasım 2023'e kıyasla yüzde 40 artarken, gemi sayısı ise yüzde 41 yükseldi. Liman doluluk oranları yüzde 100 seviyesinde gerçekleşti.

KARSAN OTOMOTİV: Karsan Otomotiv, bayisi Anadolu Automobil Rom S.R.L ile Romanya Buzau Belediyesi arasında toplam 20 adet e-JEST satışı için sözleşme imzalandığını duyurdu. Araç teslimatlarının 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Holding'in yüzde 51 oranında bağlı ortaklığı Ral Enerji, Şanlıurfa Viranşehir'de 130 MW kapasiteli GES projeleri için 30 yıllık üretim lisansı aldı.

TOFAŞ OTOMOTİV: Tofaş Otomotiv'in kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating tarafından uzun vadeli ulusal notu "AAA (Tr)", kısa vadeli ulusal notu "J1+ (Tr)" olarak en yüksek seviyede, görünümleri ise "Stabil" olarak belirlendi.

ALTINAY SAVUNMA: Altınay Savunma, doğal afetlerle mücadele için kullanılacak görüntüleme sistemlerine yönelik 950 bin dolar değerinde bir satış anlaşması imzaladı.

BORUSAN BİRLEŞİK BORU: Borusan Birleşik Boru, ABD'deki Panama City tesisinde düz dikişli çelik boru üretiminde kullanılacak ileri form verme teknolojisi için 2025-2026 yıllarında toplam 68 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı. Yatırımın 2027'de faaliyete geçmesi planlanıyor.

ECZACIBAŞI İLAÇ: Eczacıbaşı İlaç, Eczacıbaşı Monrol Nükleer Ürünler'in ödenmiş sermayesindeki yüzde 50'lik payın Curium International Trading'e devrine ilişkin Rekabet Kurulu'nun nihai inceleme sürecinin 6 ay uzatıldığını duyurdu.

EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, Balıkesir'de kiralık olarak kullanılan tesisteki üretim faaliyetlerinin, şirketin maliki bulunduğu Hendek Fabrikası bünyesine taşınma işlemlerini tamamlandığını açıkladı.

KARTONSAN: Kartonsan, yüzde 100'üne sahip olunan bağlı ortaklık Dönkasan Dönüştürülen Atık Kağıt ile devralma suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşme işleminin SPK tarafından onaylandığını açıkladı.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, Bağlı ortaklık Tek-Art Kalamış, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirilmesine yönelik ihaleye 504 milyon dolar ile en yüksek ikinci teklifi veren firma olarak sözleşme imzasına davet edildiğini bildirdi.

KARDEMİR: Kardemir, 1Ç25 döneminde, 194 bin ton kütük, 156 bin ton inşaat demiri, 134 bin ton kangal çubuk ve 101 bin ton profil satışı yapılmasının hedeflendiğini duyurdu.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji, katılmış olduğu "Su Sayacı ve Debimetre Alımı" ihalesini 124.7 milyon TL tutarında teklifle kazandığını duyurdu.

ADEL KALEMCİLİK: Adel Kalemcilik, Türkiye'de faaliyet gösteren Ottonya İnovasyon Stüdyoları ve Dış Ticaret A.Ş. ile ticari işbirliği yapma kararı aldı. İşbirliğine ilişkin tutar belirtilmedi.

AGESA HAYAT EMEKLİLİK: Agesa Hayat Emeklilik, Medisa Sigorta'nın yüzde 20 sermayesini 157.3 milyon TL karşılığında Aksigorta'dan satın aldı. İşlem neticesinde sermaye içerisindeki payı yüzde 80'den, yüzde 100'e ulaştı.

ENERYA ENERJİ: Enerya Enerji, azami 1.9 milyon adet pay tutarında geri alım programına ilişkin SPK'ya başvurduğunu bildirdi.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, bağlı ortaklığı Alarko Konut A.Ş.'nin aktifinde yer alan 95 bin metrekare yüzölçümlü arsayı 1.9 milyar TL bedel karşılığında Universal Wind Enerji şirketine sattığını açıkladı. Satış tutarı, holdingin toplam aktifinin yaklaşık yüzde 2'sine tekabül ediyor.

DMR UNLU MAMULLER: DMR Unlu Mamuller, faaliyetlerinin geliştirilmesi ve mağazacılık yatırımları kapsamında iki şirketi yaklaşık 473 milyon TL karşılığında satın aldığını açıkladı.

KARDEMİR: Kardemir, üretim süreçlerini daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir hale getirmek amacıyla Kardemir Kuvvet Santrali'ni devreye aldı.

LOGO YAZILIM: Logo Yazılım geçen hafta çıkarılmış sermayesini 100 milyon TL'den, 95 milyon TL'ye indirdi.

PARSAN: Parsan, 2025 yılından başlamak üzere kademeli artarak 2027 yılında 6.1 milyon euro tutarında yeni bir proje aldığını açıkladı. Alınan proje 12 aylık toplam euro bazlı cironun yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor.

SDT UZAY: Geçen hafta STD Uzay, pay başına 0.56 TL brüt temettü dağıttı.

TÜMOSAN: Tümosan, Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından açılan otomatik transmisyon geliştirme projesine ilişkin en iyi teklifi sunduğunu açıkladı. Şirket, İlgili teklif süreci hakkında gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

BİZE ULAŞIN