BİST-30’un en verimli 10 hissesi

GİRİŞ TARİHİ: 09.11.2023 GİRİŞ TARİHİ: 13:40 SON GÜNCELLEME: 09.11.2023 13:41
Borsa İstanbul, jeopolitik gelişmelere paralel olarak geçen hafta boyunca volatil görünümünü sürdürdü. Sektör temsilcileri, volatil piyasalarda BIST-100 içinde yer alan BIST-30 hisseleri arasından seçim yapmanın riski azaltacağının altını çiziyor. BIST-30 hisseleri arasından 10 hissenin takip edilebileceği belirtiliyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI TCMB geçtiğimiz hafta açıkladığı enflasyon raporunda önceki raporda yüzde 58 olan ve halen enflasyonun gerisinde kalan yılsonu tahminini OVP ile uyumlu olarak yüzde 65 olarak güncelledi. Haziran-Eylül arasındaki yükselişin büyük şoklardan kaynaklandığını ifade eden TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Erkan, dezenflasyon sürecinin ise 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını beklediklerini ifade etti. Diğer taraftan TCMB, 2024 sonu enflasyon tahminini de yüzde 33'ten yüzde 36 seviyesine yükseltti. Revizyon sonrası yüzde 33 olan OVP tahmini de aşılmış oldu. Bu revizyonu analistler PPK toplantısı sonrasında verilen mesaja paralel olarak politika faizinin yüzde 35'te kalmayıp artmaya devam edebileceği yönünde yorumladı.

Öte yandan İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken artan jeopolitik risklerin Türkiye'ye olası etkileri de hafta boyunca yakından izlendi. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarının ardından Türkiye'nin İsrail, ABD ve batı ülkeleriyle ilişkileri çok daha yakından takip edilmeye başladı.

Tüm bu gelişmelere paralel Borsa İstanbul ise geçen hafta boyunca oldukça volatil bir görünüm sergilemeye devam etti. Endeks, hafta ortasında teknik açıdan kritik olduğu belirtilen 7.400 puanın altını test etmesine karşın bu bölgede kalıcı olmayarak yukarı yönlü tepki vermeyi başardı. Ve genel olarak bu eğilimin hafta boyunca devam ettiği dikkat çekti. Uzmanlar, yukarıda ise takip edilen en önemli direnç seviyesinin 7.800 puan olarak kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Diğer bir deyişle piyasa, hafta boyunca 7.400-7.800 bandında bir kırılma olup olmayacağını izledi.

Sektör temsilcileri ise volatil piyasalarda BIST-100 içinde yer alan BIST-30 hisseleri arasından seçim yapmanın riski azaltacağının altını çizerek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere BIST-30 hisseleri arasından 10 hissenin takip edilebileceğini söyledi.

"FİYATLAMALAR KISA VADELİ OLACAKTIR"

Borsa'da kısa vadeli trendi belirleyecek en önemli durumun jeopolitik haber akışları olduğunu düşünen İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, artarak devam eden Orta Doğu sıcak çatışması ve İran – ABD arasındaki gerilimin piyasaların odak noktasında kalacağını ayrıca konsolide olan finansalların açıklanacağı 9 Kasım'da (son tarih) ve öncesinde bilançoların trend oluşumunda önemli rol alabileceğini söylüyor.

İsrail – Hamas gerginliğinde önceki hafta sonu haber akışlarının azalması ve kara harekatının ertelendiği haberlerinin piyasaları rahatlattığını da ifade ederek "Jeopolitik gerginlikler riskli varlıklardan çıkışları hızlandırırken, güvenli limanlara olan geçişleri de artırıyor. Savaşa dair durumların azalması ya da bitmesi endeksleri rahatlatabilir. Jeopolitik gerginliklere yönelik fiyatlamalarının kısa vadeli olacağını düşünüyorum. Enflasyonist ortamda risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ile borsanın alternatif getiri arayışlarında üst sıralarda yer alacağını, gelecek bilançoların ve sonuçlarının endekse katalist etki yaratabileceğini düşünüyorum. Bu kapsamda kısa vadeli olarak 7.300 seviyesi destek, 8.050 seviyesi direnç olarak gözüküyor" diyor.

"BORSANIN PAYI MİNİMUM YÜZDE 40 OLMALI"

Enflasyon teması ve temel/ teknik anlamda potansiyeli olan şirketler ile hisse senedi payının yüksek olması gerektiğini de belirten Toros; jeopolitik gerginlikler ve FED'in faiz artırım döngüsünün sonuna geldiğine yönelik beklentilerin altını ön plana çıkardığını söylüyor. Öte yandan KKM'den çıkışların hızlanması adına atılan adımlar, politika faizinin yükselmesi ile mevduatlardaki artış ile risksiz getirilerde TL mevduatların enflasyona yaklaşmasının ise TL mevduatların cazibesini artırabileceğini düşünüyor. Toros; mevcut koşullarda portföyler de borsanın payının risk algısına göre minimum yüzde 40, altının yüzde 20, TL mevduatın yüzde 15, doların yüzde 10, euronun yüzde 5, tahvil-bononun yüzde 5 ve özel sektör fonlarının yüzde 5 ve paya sahip olabileceğini öngörüyor.

"YÜKSELİŞLERDE DE DÜŞÜŞLERDE DE FIRSATLAR DOĞABİLİR"

Volatilitesi yüksek, momentumu düşük piyasalarda yatırımcıların yükselişlerde fazla cesaretli, düşüşlerde fazla panik olmaması gerektiğinin özellikle altını çizen Toros; "Her dönemin ayrı bir hikayesi ve bu hikayelerden olumlu ya da olumsuz etkilenebilecek bir çok hisse, sektör var. Bu durumlar iyi analiz edilmeli. Borsa İstanbul'da yükselişlerde de düşüşlerde de fırsatlar doğabilir. Ayrıca yatırımcılara naçizane tavsiyem kredili işlemlerden uzak dursunlar. Piyasa yükselirken kredi maliyetleri çok fazla göze batmazken, ani düşüşlerde hem öz kaynak bozuluyor, hem de kredi/temerrüt faizi artıyor" diyor.

BIST-30 hisseleri hacmi yüksek, likit ve büyük montanlı şirketler olduğundan ekstrem geri çekilmelerde daha sağlıklı kalabileceğini de hatırlatan Toros, volatil piyasalarda BIST-30 hisseleri arasından seçim yapmanın riski azaltacağını hatırlatıyor.

Toros, uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere BIST-30 hisseleri arasından Astor Enerji, Ereğli, Ford Otomobil, İş Bankası, Koç Holding, Sabancı Holding, Şişecam, Akbank, Pegasus ve THY hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"MAVİ GİYİM'DE 158 TL'NİN HEDEF FİYAT HALİNE GELEBİLECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti

MAVİ GİYİM: Enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesinin perakende sektörünü desteklemeye devam edeceğini öngörüyoruz. Mavi Giyim, yılın ilk yarısında güçlü marka bilinilirliği ile global perakendede yüzde 110, toptanda yüzde 99, e-ticarette ise yüzde 80'lik büyüme gerçekleştirdi. Türkiye operasyonlarında ise perakende gelirler yüzde 114, birebir mağaza satışları yüzde 116, e-ticaret satışları ise yüzde 95 arttı. Etkin maliyet yönetimi bu dönemde de etkisini gösterdi. Yükselen enflasyon ve ücret artışları karşısında faaliyet giderlerinin satışlara oranında 150 baz puan iyileşme kaydedildi. Öne çekilen talep ile adetsel bazda büyüme sürdü. Şirket tarafından beklentilerde de yukarı yönlü revizyona gidildi. Konsolide gelir büyümesi yüzde 75'ten yüzde 80'e, yeni mağaza açılış hedefi ise beş mağazadan sekiz mağazaya güncellendi. Mavi Giyim'i hisse önerileri listemizde tutmaya devam ediyor, 158 TL'nin hedef fiyat haline gelebileceğini ön görüyoruz.

ŞİŞE CAM: Şişecam, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde beklentilere paralel 36,4 milyar TL ciro, beklentilerin yüzde19 üstünde 7,4 milyar TL FAVÖK ve 3,8 milyar TL olan konsensüs beklentinin yüzde 41 üstünde 5,3 milyar TL net kâr açıkladı. Geçen çeyreğe göre ciro yüzde 21, FAVÖK yüzde 41 artarken, net kâr yüzde 7 düştü. Geçen yılın ilk dokuz ayı ile karşılaştırıldığında ciro yüzde 43, FAVÖK yüzde 17 artarken, net kâr yatay seyretti. 2023 yılı Ocak - Ağustos döneminde Türkiye'nin cam ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 35, değer bazında yüzde 14 arttı. Türkiye'nin cam ihracatı da aynı dönemde geçen yıl aynı döneme göre miktar bazında yüzde 12 azalırken, değer bazında ise yüzde 6'lık bir artış kaydetti. Global çapta yüksek seyreden faizler ekonomik faaliyetleri yavaşlatırken, 2023'te küresel ticaretin, pandemi önceki yıllardaki hızının üçte birinden daha az büyüyecek olması tedarik zincirinde önemli riskler barındırabilir. Türkiye'de ise cam sektörünün de yüksek enflasyon ve enerji krizi gibi faktörlerden etkilenme ihtimalinin bulunduğu, cam sanayisinde de yenilebilir enerji kaynaklarına verilen önemin her geçen yıl daha da artmasının beklendiği belirtiliyor. Şirketin dokuz aydaki ihracatı yaklaşık 814 milyon dolar seviyelerine ulaşırken, Hindistan'daki düz cam fırınını tamir yatırımı, yeni teknolojilerle devreye alındı. Şişecam, Mısır'da da cam ev eşyası fırınının soğuk tamirini tamamladı. Bu yatırımla Mısır'daki cam ev eşyası üretim kapasitesini yıllık 35 bin tona yükseltti. Şişecam Eylül ayında ise Lüleburgaz'da oto cama özel ilk float hattını devreye aldı. Şirketin ilk dokuz aydaki yatırımı yaklaşık 11,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Eskişehir ve Macaristan'da cam ambalaj tesislerindeki yatırımlarına devam ederken, ABD'de soda külü yatırımları da sürüyor. Şişecam hissesinde 56 TL seviyesinin hedef olabileceğini düşünüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş Fabrika, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde beklentilere paralel 26,7 milyar TL ciro, beklentilerin yüzde 9 üstünde 4,8 milyar TL FAVÖK ve 4,4 milyar TL olan konsensüs beklentinin yüzde 14 üstünde 5,1 milyar TL net kâr açıkladı. Geçen çeyreğe göre ciro yüzde 14, FAVÖK yüzde 9, net kâr yüzde 3 arttı. Geçen yılın ilk dokuz ayı ile karşılaştırıldığında ciro yüzde 64, FAVÖK yüzde 72, net kâr yüzde 146 artış gösterdi. ODD verilerine göre, Ocak – Eylül döneminde otomobil satışları yüzde 67 artarak 666 bin 890 adete, hafif ticari araç satışları yüzde 57.2 artarak 190 bin 685 adede yükseldi. Toplam otomobil ve hafif araç satışları ise yüzde 64.8 artarak 857 bin 575 adet oldu. Enflasyon teması ile iç talepteki artış, kurdaki yükselişin satışlara yansıtılması ve otomotivin yatırım aracı olarak görünmesi 2023 yılında rekor satışları getirdi. Tofaş'ın Fiat markası yurtiçi otomobil pazar payı, 2023'nin ilk dokuz ayında yüzde 14.6'ya ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre 1,6' ya hafif ticari araç pazarında ise 3 puan azalarak yüzde 23.7'ye geriledi. 9A22'de 57 bin 851 adet üretilen Doblo, Doblo sözleşmesinin sona ermesi ile 9A23'te 9 bin 885 adet üretildi. Egea'da yüzde 30, MCV'da yüzde 19'luk üretim artışı olsa da Doblo etkisi ihracatı baskıladı. Tofaş'ın iç piyasa satışları dokuz aylık dönemde yüzde 48 artarken, dış piyasa satışları yüzde 51 azaldı. Toplam satış gelirleri yüzde 63 artarken, yurtdışı satış gelirleri yüzde 32 azaldı. Cari açığın düşürülmesine ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik yapılan hamleler ile krediye erişimin zorlaştığı bir konjonktürde elektrikli araçlara olan ilginin artması ve Stellantis yatırımı şirketi ön plana çıkarabilir. Teknik analizde 200 ve 60 günlük hareketli ortalamaların üzerinde işlem görüyor. Hissede günlük grafikte CCI İnd. 100 ref seviyesini kırmak üzere olması hissede yükseliş trendini destekliyor. Hisse Elliott dalga analizinde dördüncü düzeltme dalgasının onaylanmasının ardından yeni başlayan beşinci yükseliş dalgasında ilk hedef fiyat olarak 420,00 TL'yi işaret ediyor.

"SAĞLAM HİSSELER ÖN PLANA ÇIKIYOR"

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, mevcut koşullarda bu kadar volatil bir ortamda sağlam hisse denilince belli başlı kriterlerin ön plana çıktığını da hatırlatarak şu başlıklara dikkat çekti;

*Satışları dövize endeksli, kurdaki yükselişi satışlara yansıtabilen,

*Geleceğe dönük yatırım yapan,

*Güçlü yönetimi olan,

*Finansal istikrarı olup güçlü nakit akışı bulunan,

*Bilanço beklentisi yüksek şirketler.

ASTOR ENERJİ'NİN 2023 HASILAT HEDEFİ 540 MİLYON DOLAR

Bu yılın (2023) dokuz aylık dönemde 407 milyon dolar hasılat elde eden Astor Enerji; şirketin Ocak-Ekim döneminde aldığı toplam sipariş tutarının 680 milyon dolar seviyesini aşması, üçüncü ve dördüncü çeyrek dönemlerde üretimin daha güçlü seyretmesi ile 2023 hasılat hedefini 540 milyon dolar olarak açıkladı.

Haziran 2023'te 4.7 milyar TL hasılat elde edildiğini belirten Astor Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Geçgel, "Şirketimiz üçüncü çeyrek dönemde gerçekleştirdiği 4.2 milyar ile toplam hasılatını 8.9 milyar TL'ye taşıdı. Eylül 2023 hasılatı Eylül 2022'ye göre yüzde 92 oranında arttı. Aynı dönemde satılan malın maliyetindeki artış yüzde 64 seviyesinde olup maliyet yönetimindeki olumlu sonuca bağlı olarak brüt kâr önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 165 oranında artarak 3.4 milyar TL'ye ulaştı. 2022 yılı aynı döneminde yüzde 28 brüt kâr marjı ile çalışan Astor Enerji 2023 ilk 9 ayında yüzde 38.44 brüt kâr marjı ile faaliyet gösterdi. 2022 yılında yüzde 25 olan FAVÖK marjımız ise 2023- dokuzuncu ayında yüzde 33 seviyesinde gerçekleşti. Net kâr marjımız da önceki yıla göre 10 puanlık artış ile yüzde 34.3 oldu." dedi.

Entegre bir üretim tesisinde kendi enerjisini üreterek, Ar-Ge odaklı sürdürülebilirlik yatırımları ve maliyet yönetimine özen gösteren iş modeline sahip olduklarını da belirten Geçgel; Astor Enerji'nin açıklanan kâr marjlarını devam ettirebilecek bir kapasite ve yönetim anlayışına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Şirketin yurtiçi ve yurtdışı satışlarına da değinen Geçgel, şu bilgileri verdi:

"Eylül 2022'ye göre yıllık bazda yurtdışı satışlarımız yüzde 253'lük artışla 3 milyar TL'ye ulaştı. 2022 yılında 97.4 milyon dolar olan ihracatımız Eylül 2023 itibarıyla yüzde 43'lük artış ile 138 milyon dolara ulaştı. 2023 yılı ihracatımızın ise 200 milyon doların üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Eylül 2023 itibarıyla üretilen ürünlerimiz dünyanın 90'dan fazla ülkesine ihraç edilmekte olup, ihracatın toplam satışlardaki payı yüzde 34'ler seviyesine yükseldi. Bölge bazında en yüksek ihracat yüzde 46 ile Avrupa Birliği Ülkelerine, yüzde 21 ile de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya gerçekleştirilmekte" dedi.

Güçlü bir öz kaynak ve finansal güce sahip olduklarının da altını çizen Geçgel, Astor Enerji'nin, Eylül 2023 itibarıyla 12.2 milyar TL'ye ulaşan bilançosunu yüzde 62 oranında öz kaynaklar ile karşıladığını söyledi.

Mevcut üretim hatlarında kesintisiz olarak sürdürülebilirlik yatırımları yaptıklarını da kaydeden Geçgel; dağıtım trafoları bölümünde kapasite artırıcı yatırım kararı alarak süreci başlattıklarını da ifade etti. Böylece 15 bin MVA olan dağıtım trafoları kapasitesini 24 bin MVA'ya çıkacaklarını dile getirerek "Enerji sektöründeki faaliyet yelpazemizi genişleterek, mevcut işlerimize ilaveten, GES ve Astor Şarj Markası ile şarj ağı işletmeciliği yatırımları da yapıyoruz. Ankara ili Bala ilçesinde 13.950 kWe/17.732kWp gücünde arazi üzerinde, proje tutarı yaklaşık 10 milyon 600 bin dolar olan GES yatırımımız devam etmekte olup 2023 yılında tamamlanmasını planlıyoruz" dedi.

Eylül 2023 itibariyle 24 ilde toplam 187 adet şarj ünitesi tesis edilerek kullanıma açtıklarını da belirten Geçgel; sözlerine şöyle devam etti:

"2023 sonu itibarıyla AC/DC olmak üzere toplam 300 slot istasyon kurulumunu tamamlamayı hedefliyoruz. Şarj istasyonları için 2022 yılında 750 bin dolar yatırım yaptık. 2023 yılında yatırım tutarının 10 milyon dolar seviyesinde olmasını öngörüyoruz. Şirketimizin 2023 yılı dokuz aylık dönemde toplam yatırım harcaması ise 469.3 milyon TL oldu."

FOREKS, YOLUNA 'FORINVEST' ADIYLA DEVAM EDECEK

Yatırım teknolojileri alanında 30 yılı aşkın süredir hizmet veren Foreks, bireysel kullanıcı odağını daha net işaret eden 'ForInvest' markasıyla yola devam ediyor. Borsa İstanbul verilerine lisanslı ulaşan kullanıcıların yüzde 70'inin ForInvest'in desteklediği kanallar üzerinden verilere eriştiğini belirten ForInvest CEO'su Serra Berkol, "Misyonumuz yatırımı sadece profesyonellerin anlayacağı bir alan olmaktan çıkarıp, herkes için erişilebilir hale getirerek son kullanıcının hayatına dokunmak. Çok iyi bildiğimiz veriyi yeni teknolojilerle birleştirerek katma değerli ürün ve hizmetler yaratıyoruz" dedi. Serra Berkol, "ForInvest isminin arkasında hem finans hem teknoloji alanlarında 33 yıllık deneyimiyle uzman bir ekip yer alıyor. Vizyonumuz, sadece kurumlara değil, nihai yatırımcıya da dokunan ürün ve hizmetler geliştirmek, bunları Türkiye'nin ötesine taşımak. Verinin ötesinde, tüm yatırım teknolojileri dünyasını kucaklamaktan ve yeni dönemde ForInvest adıyla devam edecek olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. 'Fora' ile İngiltere'de yurtdışı yolculuğumuza başladık. Fintek merkezi olarak tüm dünyada önemli konuma sahip İngiltere'nin, Fora'nın küresel yolculuğuna olumlu etkisi olacağını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı ve bir sonraki hedefin Avrupa olduğunu söyledi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

VESTEL ELEKTRONİK: Vestel Elektronik hakkında Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Vestel Ticaret'e idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına ilişkin Rekabet Kurulu kararı idari yönden kesinleşti.

FUZUL GAYRİMENKUL: Fuzul Gayrimenkul, Başakşehir İlçesi, İkitelli-2 Mahallesinde bulunan 2 bin 965,83 metrekare alanlı arsayı Nevita Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık A.Ş'ye 168 milyon bedelle sattığını bildirdi.

ŞİŞECAM:Türkiye Şişe ve Cam, yüzde 100 bağlı ortaklığı olacak şekilde 350 bin sterlin sermayeli Sisecam UK şirketinin kurulduğunu bildirdi. Kurulan şirket, ana şirketin dış ticaret operasyonlarını yönetecek.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, İspanya'da yerleşik özel bir firma ile 02.11.2023 tarihinde 2,82 milyon euro (85,0 milyon TL) tutarında, Güç Transformatörü satış sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Yapılan sözleşmenin şirketin 2022 yılı hasılata oranı yüzde 1.15 olarak açıklandı.

KARSAN: Karsan Otomotiv Damera Bus Sales Canada Corporation ile olan distribütörlük anlaşmasının ABD'yi de içine alacak şekilde genişletildiğini bildirdi.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi bir yıl vadeli 359 milyon dolar ve 372,5 milyon eurodan oluşan Sofr+yüzde3.5 ve Euribor+yüzde3.25 maliyetli sendikasyon kredisi sağladığını bildirdi.

MAÇKOLİK: Maçkolik, Türkiye'de yerleşik D Elektronik Şans Oyunları ve Yayıncılık A.Ş (Nesine.com) arasındaki mevcut reklam satış sözleşmesi feshedilerek, 01.10.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 15 ay süreyle, 75 milyon TL + KDV bedelli yeni sözleşme imzaladığını bildirdi.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, Kayseri ili Felahiye ilçesinde 14,998 MWe üretim hacmine sahip GES yatırımı kapsamında T.C.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 250 milyon TL tutarlı ve üç yıl süreli Yatırım Teşvik Belgesi aldığını bildirdi.

NETAŞ: Netas Tekekomünikasyon, Türk Telekomünikasyon A.Ş.'den 1,5 milyon dolar tutarında HGW Wifi6 ve 717 bin dolar tutarında HGW Wifi5 modem siparişi aldığını bildirdi. Alınan şiparişlerin toplam tutarının şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.6'sına karşılık geldiği bildirildi.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, iştiraki olan BVS Crane Technologies Gmbh, bir Alman firması ile 2,9 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 8.13'üne karşılık geliyor.

GALATA WİND ENERJİ: Galata Wind Enerji en son 29 Aralık'ta ödenmek üzere pay başına brüt 0,23 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,8.

THY: Türk Hava Yolları 3Ç23'te konsensüs tahmini olan 42,9 milyar TL'nin üzerinde 51,3 milyar TL (1,92 milyar dolar) net kâr açıkladı. (yıllık +yüzde26.7) Buna göre, net kar 9A23'te yıllık bazda yüzde 23.8 artarak 2,79 milyar dolara yükseldi. Konsolide gelirler 3Ç23'te yıllık bazda yüzde 56 artarak 169,1 milyar TL'ye ulaştı. (konsensus tahmini: 169,2 milyar TL) 3Ç23'te Yolcu (5,5 milyar dolar) ve teknik gelir (151 milyon dolar) yıllık bazda yüzde 8.7 ve yüzde 49.5 oranında artarken, kargo geliri (618 milyon dolar) yıllık bazda -yüzde29.4 oranında azaldı. THY'nin taşıdığı yolcu sayısı 9A23'te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 53,9 milyondan 63,9 milyona yükseldi. Yolcu doluluk oranı 9A22'de yüzde 79.7 iken 9A23'te yüzde 83.1'e ulaştı. Öte yandan THY'nin FAVÖK'ü 3Ç23'te piyasa konsensüsü olan 55 milyar TL ile uyumlu olarak yıllık bazda yüzde 63.3 artarak 55,8 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK marjı 3Ç23'te yıllık bazda 1,5 puan artarak yüzde 33'e yükseldi.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes 3Ç23'te 4,7 milyar TL'lik güçlü bir net kâr açıklayarak 3,8 milyar TL'lik konsensüs tahminini yüzde 24 oranında aştı. Türkiye bira satış hacmi, yüzde 20.6 büyüme kaydedilen bir önceki çeyreğe kıyasla hafif bir ivme düşüşü gösterse de, yıllık yüzde 5 büyüme ile güçlü seyrini sürdürdü.

MİGROS: Migros üçüncü çeyrekte 2,2 milyar TL net kâr açıklayarak 1,3 milyar TL'lik konsensüs tahminini yüzde 66 oranında aşarken, ertelenmiş vergi geliri (yaklaşık 481 milyon TL) ve gayrimenkul satışından elde edilen bir defaya mahsus kazanç net karı artırdı. Analistler tek seferlik kazançlar hesaba katılmasa bile, net karın 1,6 milyar TL seviyesinde kalarak beklentilerin yüzde 25 üzerinde bir performansa işaret ettiğine dikkat çekti. Şirket, 9A23'te modern perakende kanal payını 140 baz puan (yüzde14.9'dan yüzde16.3'e) ve toplam hızlı tüketim ürünleri pazar payını 80 baz puan (yüzde8.6'dan yüzde9.4'e) artırarak pazar payı kazanmaya devam etti. Migros'un geçen yıl 2750 olan mağaza sayısı 3Ç23 itibarıyla 3205'e yükseldi ve toplam satış alanı yıllık bazda yüzde 9.1 oranında büyüdü. FAVÖK marjı yıllık bazda 206 baz puan düşüşle yüzde 7.3'e gerilese de konsensüs tahmini olan yüzde 6.9'un üzerinde gerçekleşti.

SUN TEKSTİL: Sun Tekstil sermayesinin 135,6 milyon TL'den yüzde 250 oranında bedelsiz olarak 339,0 milyon TL artışla 474,6 milyon TL'ye milyon TL'ye yükseltecek

ESCAR FİLO KİRALAMA: Escar Filo Kiralama 7 Kasım'da pay başına brüt 1,7 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1.

ASELSAN: Aselsan'ın 3Ç net kârı beklentilerin üzerinde açıklandı. Aselsan 3Ç finansal sonuçlarında 4,4 milyar TL net kâr açıkladı (yıllık net kâr büyümesi yüzde124). Açıklanan net kâr piyasa beklentisi olan 3,2 milyar TL'nin yüzde 37 üzerinde gerçekleşti. Aselsan'ın 3Ç faaliyet kârı ise (FAVÖK) 3,1 milyar TL seviyesindeki piyasa beklentisine yakın olarak 2,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti (yıllık artış yüzde97). FAVÖK marjı bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 5,8 puan gerileme kaydederek yüzde 25.5'ten yüzde 19.7 seviyesinde gerçekleşti (beklenti: yüzde24.5). Piyasa beklentisi 12,5 milyar TL olan 3Ç ciro rakamı 14,0 milyar TL olarak gerçekleşti (yıllık büyüme yüzde103). İlk dokuz ay toplamında ise TL bazında ciro büyümesi yüzde 81 olurken, toplam ciro 1,4 milyar dolara ulaştı (2022 yılı aynı dönem: 1,1 milyar dolar).

COCA COLA İÇECEK: Şirket üçüncü çeyrekte 4,3 milyar TL net kâr açıklayarak 3,5 milyar TL'lik konsensüs tahminini yüzde 23 oranında aştı. Bu artışta güçlü FAVÖK ve efektif vergi oranındaki düşüş (3Ç22:yüzde34'e karşılık 3Ç23:yüzde27) etkili oldu. FAVÖK 7,7 milyar TL ile konsensüs tahmini olan 7,2 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı yüzde 24.1 oldu (çeyreksel bazda 2,6 puan ve yıllık bazda 2,7 puan artış, konsensüs: yüzde22.8). Türkiye operasyonlarının hacmi, pazarlama kampanyalarının da etkisiyle yüzde 12 oranında artarak 201 milyon kasaya ulaştı ve CCI tarihindeki en yüksek 3Ç hacmine erişmiş oldu. Uluslararası operasyonların hacmi ise Pakistan'da satın alma gücündeki düşüşün etkisiyle yüzde 19'luk hacimde düşüş göstermesiyle yüzde 2.5 geriledi. Özbekistan ve Irak'taki hacimlerin sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 20 oranında artması dikkat çeken nokta oldu.

EURO POWER ENERJİ: EuroPower Enerji, Naturel Yenilenebilir Enerji ile Enerji Nakil Hattı Yapımı İşi için 1,83 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 21.83'üne karşılık geliyor.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından "Su Sayacı ve Sayaç Rekpor Alımı" konusunda açılan ihaleye toplamda 85,7 milyon TL ile teklif verdiğini bildirdi. İhale sonucu henüz kesinleşmedi.

REEDER TEKNOLOJİ: Reeder Teknoloji, çevrimiçi alışveriş siteleri ile yapılan işbirlikleri kapsamında, Hepsiburada'nın dijital ödeme sistemi olan HepsiPay ile müşteri kazanım ve geliştirilmesine ilişkin olarak yapılacak pazarlama işbirliği için sözleşme imzalandığını bildirdi.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA 3Ç23 konsolide olmayan net kârı beklentilerden yüksek komisyon gelirleri ve diğer gelirler kalemiyle tahminlerin (piyasa beklentisi: 18,5 milyar TL) oldukça üzerinde 23,4 milyar TL (çeyreklik +yüzde27, yıllık +yüzde33) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 46.5 (2Ç23: %40,9) özkaynak kârlılığına işaret etmekte.

KOZA ALTIN: Koza Altın'ın 3Ç net kârı beklentilere paralel açıklandı. Şirket üçüncü çeyrekte 1,6 milyar TL net kâr açıkladı ve bu rakam piyasa beklentisi olan 1,6 milyar TL'ye paralel gerçekleşti. FAVÖK performansı 936 milyon TL olarak gerçekleşti ve 613 milyon TL seviyesindeki piyasa beklentisini aşmayı başardı, fakat finansal gelirlerin bir miktar tahminlerin altında olması nedeniyle güçlü FAVÖK net kârda etkisini gösteremedi. Üretim hacmi bir önceki çeyrekteki 35 bin ons seviyesine göre hafif artışla 38 bin ons olarak gerçekleşti, yılın dokuz aylık bölümünde ise toplam altın üretimi geçen senenin aynı dönemine göre 162 bin onstan 123 bin onsa geriledi. Nakit maliyetler de bu çeyrekte yılın ilk altı aylık dönemine göre düşüş gösterdi. İlk altı aylık dönemde ortalama nakit maliyet bin 497 dolar/ons iken, 9 aylık dönemde bu rakam bin 309 dolara geriledi (geçen senenin aynı döneminde 811 dolara göre yüksek kalmaya devam etti).

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta 3Ç23'te güçlü yatırım gelirleri ve teknik karlılıkta iyileşme sayesinde beklentilerin (piyasa beklentisi: 2 milyar TL) oldukça üzerinde 2,5 milyar TL net kâr açıkladı (2Ç23: 3 milyar TL, 3Ç22: 122 milyon TL). 175 milyon TL'ye (2Ç23: 931 milyon TL zarar, 3Ç22: 1 milyar TL zarar) gerileyen teknik zarar açıklanırken trafik ve yangın & doğal afetler segmentlerindeki iyileşmeyle kombine rasyosu yüzde 117.9'dan yüzde 101.3'e geriledi. Bunun yanında, yatırım gelirleri 3,5 milyar TL (2Ç23: 4,9 milyar TL, 3Ç22: 1,2 milyar TL) olarak gerçekleşti. Şirketin teknik karşılıkları ise çeyreklik yüzde 8 artışla 29,2 milyar TL'ye ulaşırken, yatırım portföyü çeyreklik yüzde 15 artışla 27,8 milyar TL'ye ulaştı.

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık, 3Ç23'te 170 milyon TL (çeyreklik -yüzde11, yıllık +yüzde45) net kâr açıkladı. Tahsilatlar yıllık yüzde 118 (çeyreklik +yüzde20) artarak 642 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK yıllık yüzde 115 (çeyreklik +yüzde20) artarak 396 milyon TL olarak açıklanırken FAVÖK marjı yüzde 62 olarak gerçekleşti (2Ç23: yüzde62, 3Ç22 yüzde63). Aynı zamanda, artan nakit akışı sebebiyle şirket net borcu 310 milyon TL'den 135 milyon TL'ye (0,1x Net Borç/FAVÖK) geriledi.

EREĞLİ: Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "sıcak haddelenmiş rulo halinde olmayan yassı çelik" (kalın levha) ürünü ithalatına yönelik başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasının tamamlanması neticesinde Çin'den yapılan kalın levha ithalatına yüzde 16.89-22.55 aralığında ek vergi uygulanma kararı alındı.

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: MLP Sağlık Hizmetleri sermayesinin 208,04 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 416,08 milyon TL artışla 624,1 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.

ORGE ENERJİ: Orge Enerji ile Secheron SA (İsviçre) arasında iş birliği sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Anlaşma şimdilik iki yıl süreli olacak. Anlaşma çerçevesinde beş yıllık sürede 20 milyon euro tutarında hasılat beklentisi paylaşıldı.

ÖZSU BALIK: Özsu Balık geçen hafta pay başına brüt 0,08 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,3

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.