PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftaya iyimser başlamıştı. Ancak Ortadoğu'da savaş devam ederken gelen haber akışı, endeksin kazanımlarını korumasına izin vermedi. Hafta ortasında giderek artan değer kaybı endeksin gün sonuna doğru yüzde 5 ve yüzde 7'lik kayıplarla iki kez devre kesici uygulamasına takılmasına neden oldu.
TCMB ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizini piyasa beklentisine paralel olarak 500 puanlık artışla yüzde 35 seviyesine taşıdı. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde enflasyonun görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği mesajının korunduğu dikkat çekti.
Ancak doların gerek tahvil faizlerinin yukarı yönlü eğilimi gerekse artan jeopolitik risklerle küresel ölçekte kuvvetli bir tablo sergilemesi de piyasaları tedirgin etti.
Hafta ortasında yaşanan yüzde 7 oranındaki sert değer kaybının ardından özellikle TCMB'nin enflasyonu kontrol altına alarak finansal istikrarı sağlamaya odaklı duruşunun devam etmesi ile risk iştahının arttığı ve hisse senetlerine yönelimin güç kazandığı görüldü.
Krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL'ye geçişi özendirmek amacıyla faiz artışının ardından TCMB'nin son açıkladığı sadeleştirme adımları, banka hisselerini de olumlu etkiledi.
Öte yandan PPK kararları sonrasında daha ılımlı bir hava olsa da yatırımcıların Ortadoğu'daki yüksek gerilimi de yakından takip ettiği ve tedirgin olduğu dikkat çekti. Haber akışına hassasiyetin yüksek olduğunu belirten borsa uzmanları da kısa vadede volatilitenin devam edebileceğini vurguluyor.
Analistler 7.600 seviyesinin üzerinde kalmayı başaran BIST-100'de yükselişin devam etmesi için 7.800 seviyesinin aşılması gerektiğini hatırlatıyor. Piyasanın tekrar satışlarla karşılaşması durumunda ise 7.600 seviyesinin altında 7.400 seviyesinin önemli destek olduğunu da vurguluyor.
Borsa uzmanları jeopolitik risklere rağmen borsada yukarı yönlü hedeflerin devam ettiğini ve endeks için yılsonuna kadar 10.000 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyor.
Analistler yüksek volatilite ile olası geri çekilmelerde 18 hissenin portföylere eklemek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
"YÜKSELİŞ DAHA YAVAŞ OLACAK"
Bu hafta (30 Ekim haftası) gündemi belirleyecek ana gündem maddelerinin Ortadoğu ve Türkiye'nin Suriye sınırındaki gelişmeler ile birlikte Türkiye'de açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisi olacağını belirten Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, jeopolitik risklere rağmen endeks için yılsonuna kadar 7.100-10.000 seviyelerini öngörüyor.
Bu seviyelerden; beklenen yükselişin geçmişten daha yavaş olacağını hatırlatan Akkoyunlu, "Öte yandan borsanın halen getiri ve faiz ilişkisine özellikle de hisse değerlemelerine baktığımızda ilk sırada yer aldığını söyleyebiliriz. Buna ek olarak, önümüzdeki dönemde gelebilecek olası raiting artışları da ek bir katalist yaratabilir. Ancak önümüzdeki dönemde kar artışlarının yavaşlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca artma eğiliminde olan mevduat faizleri de geçmişe göre borsaya bir alternatif yatırım aracı olarak ön plana çıkmaya başladı" diyor.
7.500 seviyeleri ve altında borsa da seçici alım öneren Akkoyunlu; kârlılıkların yükselmesine paralel bankacılık, yurtiçi ve yurtdışı talep ve fiyatlar nedeni ile sağlık, fiyat artışları ve güçlü talep nedeni ile yiyecek içecek, düşük değerlemeler ve risk profili dolayısı ile gıda perakende ve yine ucuz değerlemeler ve olası güçlü altı aylık görünümleri nedeni ile de taahhüt sektörü hisselerinin yükselişi destekleyeceğini düşünüyor.
"YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BİLANÇOLARI"
Yılın üçüncü çeyrek bilançolarına yönelik beklentilerine de değinen Akkoyunlu; şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Bu dönemde otomotiv sektöründe, güçlü iç talep ve kuvvetli fiyatlama nedeniyle özellikle Türk Traktör, Doğuş Otomotiv ve Ford Otosan'da yüksek FAVÖK ve net kâr artışları bekliyoruz. Çimento sektöründe Akçansa'da yüksek kârlılık öngörüyoruz. Perakende faaliyetlerindeki genel artışın ve Caddebostan'daki satışın Akiş GYO'nun mali performansını olumlu etkilemiş olduğunu tahmin ediyoruz. İçecek sektöründe Coca Cola İçecek ve Anadolu Efes'in kuvvetli iç talep ve artan marjlar sebebiyle güçlü FAVÖK ve kâr açıklamasını bekliyoruz. Bunlara ek olarak, her iki telekomünikasyon sektörü oyuncusunun da (Turkcell ve Türk Telekom) müşteri sözleşmelerine fiyatlama yansıtmaları sayesinde yıllık bazda güçlü operasyonel büyüme açıklayacağını düşünüyoruz. Enerji sektöründe, çeyreklik brüt elektrik üretiminde ivmelenme ve elektrik fiyatlarındaki toparlanma ile beraber Galatawind için oldukça güçlü ciro büyümesi öngörüyoruz. Sağlık sektöründe, MLP Çare için tamamlayıcı sağlık sigorta gelirlerinin önderliğinde yıldan yıla güçlü net ciro büyümesi ve marjların korunmasını bekliyoruz. Bankacılık sektöründe geçen çeyrekteki güçlü karlılıkların büyük ölçüde korunmasını ve TÜFE'ye endeksli tahvil getirilerinin katkısının yanı sıra kredi-mevduat makasındaki genişlemenin başlamasıyla artan net faiz gelirlerinin ve güçlü ivmesini koruyan ücret komisyon gelirlerinin bu çeyrek kurdaki stabilite kaynaklı ticaret gelirlerindeki düşüşü dengeleyeceğini öngörüyoruz. Bunun yanında bu çeyrek sektörde aktif kalitesinin büyük ölçüde korunmasını bekliyoruz. Kamularda net kâr artışlarının düşük baz etkisi sebebiyle çok daha güçlü olmasını, hem operasyonel anlamda TL kredi getirilerindeki artış ve güçlü TÜFE'ye endeksli tahvil katkısı ile hem de net kârdaki oransal artış ile Vakıfbank'ın öne çıkacağını tahmin ediyoruz. Halkbank ise operasyonel anlamda zayıf seyrini korurken net kardaki güçlü artışın tek seferlik vergi geliri kaynaklı olmasını bekliyoruz."
Akkoyunlu; olası geri çekilmelerinde katkısı ile Aksa Enerji, Enerjisa, Emlak Konut GYO, Ford Otomotiv, Galata Wind, Kardemir, Koç Holding, Kocaer Çelik, Mavi Giyim, Medikal Park, Migros, Orge Enerji, Sabancı Holding, Şok Marketler, Tekfen Holding, Tüpraş, TSKB ve Yapı Kredi hisselerinin portföylere eklemek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
"KOCAER ÇELİK; ÇELİK ENDÜSTRİSİNİ PORTFÖYLERİNE DAHİL ETMEK İSTEYENLER İÇİN UYGUN BİR SEÇİM"
Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Direktörü
KOCAER ÇELİK: Demir-çelik fiyatlarında görülen durgunluğa rağmen şirketin net cirosunda artan satış tonajlarının desteği ile beraber üçüncü çeyrek için bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 24.5'luk artışa tekabül eden 629 milyon TL net ciro büyümesi öngörüyoruz. Güçlü katma değerli ürün talebi doğrultusunda üçüncü çeyrek için beklediğimiz 150 dolar ton başı FAVÖK hesaba katıldığında çeyreklik yüzde 37 büyümeye tekabül eden 570 milyon TL FAVÖK ile Kocaer Çelik'in FAVÖK marjının 160 baz puan artış sonucu yüzde 18 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. 2026 yılında faaliyetlerine başlaması beklenen jeotermal enerji üretimi yatırımının şirketin enerji tüketiminin tamamıyla iç kaynaklardan sağlanacak olması neticesinde ton başı FAVÖK'e 20 dolar katkı ile brüt kâr marjına yüzde 2'lik destek sağlaması, fazla kapasitenin 15 senelik dolar cinsinden alım garantisi sağlayan YEKDEM sistemi dahilinde satılması yoluyla da şirkete yıllık 10 milyon dolar ciro katkısı sağlamasını öngörüyoruz. Artan satış tonajları ve katma değerli ürünlerin ürün karması içindeki artan payı ile 2023 yılında Kocaer Çelik'in net cirosunda yüzde 37 ve FAVÖK'ünde yüzde 16 artış bekliyoruz. 2023T FD/FAVÖK'ü 4,07 seviyesinde bulunan şirket hisselerini, yüksek satış büyümesi potansiyeliyle çelik endüstrisini portföylerine dahil etmek isteyen yatırımcılar için uygun bir seçim olarak görüyoruz. Kocaer Çelik hisselerinde endeks üzerinde getiri beklentimizle yüzde 29 yükseliş potansiyeli ve 36.71 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
GALATAWIND: Firmanın EPİAŞ santral verileri ışığında rüzgar enerjisi santrallerinde üçüncü çeyrek içerisinde brüt üretim rakamları dikkat çekiyor. Öte yandan, elektrik fiyatlarında da çeyreksel toparlanma ile beraber üçüncü çeyrek için 498 milyon TL net ciro büyümesi öngörüyoruz. YEKDEM mekanizmasına tabii RES santralinde dolar bazlı satış katkısını da göz önünde bulundurduğumuzda üçüncü çeyrek için Galatawind özelinde 415 milyon TL FAVÖK üretimi beklentimiz bulunuyor. Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF) sisteminin Ekim ayı itibarıyla artık devre dışı kalması da şirket için katalizör olarak bahsedilebilir. Enerji sektörü genelinde görülen göreceli yüksek borçluluk durumunun aksine firmanın 2Ç23 itibarıyla 31 milyon TL net nakit pozisyonu bulunuyor. 2023 yılında Galatawind'in net cirosunda yüzde 24 ve FAVÖK'ünde yüzde 21 artış bekliyoruz. 2023T FD/FAVÖK'ü 12,8 seviyesinde bulunan şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilir.
ŞOK MARKETLER: Önümüzdeki dönemde gıda perakende sektörünün faaliyet karlılığının güçlü seyretmesini beklerken, sektörün öngörülebilirliği de göreceli olarak diğer sektörlere göre daha net olarak devam ediyor. Şirket 2023 yılında satış gelirlerinde yüzde 80 (+/- yüzde5) büyüme, FAVÖK marjının yüzde 7.5-8.0 olması, yüzde 4.8 mağaza büyümesi ve 2.5 milyar TL yatırım harcaması bekliyor. Bizim beklentilerimiz, şirket beklentisinin alt bandı olan yüzde 75 gelir büyümesi ve yüzde 7.6 FAVÖK marjı olarak şekillenmiştir. TÜFE'nin, özellikle de gıda enflasyonunun katılığının devam ettiği göz önüne alındığında, şirketin yılsonu beklentilerini aşmasının olası olduğunu düşünüyoruz. Beklentilerimize göre, net borç yatay kalıp, finansal nakit 4 milyar TL'nin üzerine çıkabilir. Ayrıca, uzun vadeli tahmin dönemimizde, FAVÖK marjı öngörümüzü kademeli olarak aşağı çekerek yüzde 6.5 indiriyoruz. Yönetimin, stratejik bakış açısına dayanarak bu yaklaşımımızın fazla muhafazakar olduğunu düşündüğünü belirtmek isteriz. Sektörün genel faaliyet konumu olarak ise mevcut ticaret aktivitesi faaliyetleri son derece destekleyicidir. Son 12 ayda hisse fiyatı piyasaya paralel hareket etmiştir. Elverişli sektör dinamikleri ortamı ve üretilen nakit göz önüne alındığında, 2023 yılı tahminlerimize göre hisse 4.7 FD/FAVÖK ile oldukça cazip çarpanlardan işlem görüyor. Şok Marketler hisselerinde endeks üzerinde getiri beklentimizle yüzde 44 yükseliş potansiyeli ve 88.68 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
YES OTO KİRALAMA VE OBA MAKARNACILIK HALKA ARZA HAZIRLANIYOR
Yes Oto Kiralama ve Turizm Yatırımları A.Ş. (Enterprise) ve Oba Makarnacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. (OBAMI) halka arz edilmek için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.
Enterprise, toplamda 35 milyon lira nominal değerli paylarını 'bireysele eşit dağıtım' yöntemiyle halka arz edecek. OBAMI de 101 milyon 792 bin 375 lira nominal değerli paylarını aynı yöntemle halka arz edecek.
EKOS ELECTRIC HALKA ARZA HAZIRLANIYOR
EKOS Electric, sermaye artırımı yöntemi ile halka açılmak için SPK'ya başvurdu.
Asırlık bir şirket olma hedefleri doğrultusunda bu yıl halka arz olmayı hedeflediklerini açıklayan EKOS Electric'in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Akbaş, "Ülkemizden çıkan global bir marka olmayı önemsiyoruz. Aynı zamanda şirketimizin tarihine önemli bir kilometre taşını daha eklemeyi de amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda; halka açılmak için Sermaye Piyasası Kurulu'na ve Borsa İstanbul'a başvurularımızı gerçekleştirdik. Deniz Yatırım liderliğinde borsada satış olarak yapılacak halka arzda şirketimizin çıkarılmış sermayesi, 60 milyon TL sermaye artırımı ile 220 milyon TL'den 280 milyon TL'ye yükseltilecek. 2021 yılında satışlarımızı bir önceki yıla göre yüzde 55'ten, 2022 yılında ise yüzde 120'den fazla artırdık. 2023 yılının ilk yarısında da kârlı ve istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Yılı hedeflerimiz doğrultusunda geçmiş dönemlerde olduğu gibi başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz geliri büyüme stratejimiz doğrultusundaki yatırımlar ve kapasitemizi artırmak için kullanmayı planlıyoruz" bilgisini verdi.
Akbaş, 2022 yılında 31 milyon dolar olan cirolarının 2023'de 40 milyon dolara, 2024 yılında ise 70 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini de kaydederek bu sene cironun yüzde 20'sini ihracat olarak öngördüklerini ancak bir iki sene içinde bu oranın yüzde 50-50 olmasını planladıklarını söyledi.
Yaklaşık çeyrek asırlık bir aile şirketi olduklarını da dile getiren Akbaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Enerjinin ya da elektriğin ihtiyaç olduğu her yerde elektrik altyapıları için teknoloji üreten bir şirketiz. Kurulduğumuz günden bu yana kendi mühendislik becerilerimizle geliştirmeye devam ettiğimiz teknolojilerimizi her gün bir adım ileri taşımaya, kaliteli ve yüksek üretim gücümüzle imal etmeye ve dört kıtada 34 ülkeye ulaştırmaya devam ediyoruz. Cezayir, Portekiz, Senegal, Hollanda ve Bangladeş'te tesis ve ofislerimiz bulunuyor. Portekiz'de bu yıl yaklaşık bin metrekarelik üretim tesisimizi devreye aldık. Bununla beraber var olduğumuz ülkelerde yerel partnerlerimizle de üretim gerçekleştiriyoruz. Bizim lisansımız altında üretim yapan, know-how'ımızı paylaştığımız şirketler bulunuyor. Anahtarlama ekipmanlarımızın ana kısımlarını ihraç ediyoruz, bu şirketlerde nihai ürün haline getiriyor. Cezayir, Tunus, Senegal ve daha birçok ülkede bu tip üretimler gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda enerji otomasyonu olarak tanımladığımız, orta gerilim ve yüksek gerilim trafo merkezlerinin koruma, kumanda ve otomasyon sistemlerinin mühendisliğini de gerçekleştiriyoruz. Trafo merkezleri oldukça kompleks bir sisteme sahip ve otomatize edilmiş bir şekilde çalışması gerekiyor. Bunun için de röle dediğimiz akıllı bilgisayarlar kullanılıyor. Bu noktada tasarımdan üretime ve devreye alınmasına kadar tüm prosesi biz gerçekleştiriyoruz. Bu alanda General Electric'in 23 yıldır Türkiye ve Cezayir'deki tek katma değerli satıcısıyız ve Türkiye'deki ilk şirketlerden biriyiz."
Ürünleri ve sağladıkları hizmetlerle elektrik enerjisinin üretiminden son kullanıcıya ulaşmasını ve değer zincirinin her halkasında arz güvenliği sağladıklarını söyleyen Akbaş, "Başta sanayi olmak üzere elektriğin olduğu her noktada üretimin ve hayatın devamlılığına katkıda bulunuyoruz. Kurulduğumuz günden beri Ar-Ge çalışmalarını önceliklendiriyor, ciromuzun önemli bir oranını Ar-Ge'ye ayırıyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizde yeni ürün geliştirmenin yanı sıra ürünlerimizde üretim kolaylığı, verimliliği, hızı ve kalitesi anlamında imalat süreçlerimizi iyileştirmek adına çalışmalar da sürdürüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız sonunda Türkiye'de gaz yalıtımlı orta gerilim hücre üretimini gerçekleştiren ilk şirket olduk. Primer GIS teknolojisini tasarlayıp üretebilen de ilk Türk şirketiyiz. SF6'sız Yeşil GIS Hücreler için de Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık. Bu ürünümüzle sektörümüzde bir ilke daha imza attık. Yenilikçi bakış açımız ve sunduğumuz bütünsel çözümler ile global markalarla yarışıyor, ülkemizin dünya pazarındaki payını büyütmek için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu. Büyüme stratejilerine de değinen Akbaş, şöyle devam etti:
"Mevcut ürünlerimiz ve hizmetlerimizin yanında yenilenebilir enerji ve depolama sistemleri ile elektrikli şarj istasyonları alanında yatırımlarımıza devam edeceğiz. Balıkesir OSB'de yer alan toplam 46 bin metrekarelik üretim tesisimizin hemen yanında trafo fabrikamızın yatırımına başladık. Fabrikamızı 2024 yılının ilk çeyreğinde devreye almayı hedefliyoruz. Trafo Fabrikamızın içerisinde YG dağıtım transformatörü test laboratuvarını da 2024 yılı ilk yarısında devreye almayı planlıyoruz. Laboratuvarımızda rutin ve özel testlerle beraber yüksek gerilim elektrik yalıtım testlerini, izolasyon yağ ve gaz analizlerini gerçekleştireceğiz. TÜRKAK akreditasyonuna sahip olacak olan laboratuvarımızda prototiplendirme, sertifikasyon ve ticarileşme süreçlerini hızlandırmayı hedefliyoruz."
Depolamalı elektrik üretim tesisi kurmayı da planladıklarını dile getiren Akbaş, "Kahramanmaraş'ta 20 MW kurulu güçte güneş enerji santrali ve Edirne'de 25 MW kurulu güçte rüzgar enerji santrali ile 20 MWh ve 25 MWh kapasiteli bataryalı enerji depolama tesisi kurulması amacıyla EPDK'ya başvurduk. Onaylanması halinde GES ve RES santralleri için de hızla yatırıma başlamayı planlıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yatırımlarımızla, üretim ve inovasyon gücümüzle, istihdamımızla, ihracatımızla ülkemiz ve ekonomimiz için artı değer yaratmaya devam edeceğiz" dedi.
MİGROS'TAN 6 MİLYAR TL'LİK YATIRIM
Migros Grubu iştirakleri ve yeni girişimleri ile beş yılda ilave bir Migros şirketi daha yaratmayı hedefliyor. "Her gün artan ve birbirlerini tamamlayan kanallarımızla gücümüz ve etki alanımız artıyor" diyen Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort; hedeflerinin, Türkiye'nin her bir ilçesinde müşterilerin en geç 15 dakika içinde Migros'a ulaşması ya da Migros'un 15 dakika içinde onlara ulaşması olduğunu söyledi. Bu hedef doğrultusunda, müşterilerin ihtiyaç duyduğu bambaşka işlere ve alanlara el atarak büyüyüp değer yaratacaklarını ifade ederek "Bunu da iş modelimiz olan çoklu format, çok kanallı ve entegre girişimlerle hayata geçireceğiz. Telekomünikasyondan otomotive, enerjiden yazılıma tüm endüstriler yeni nesil bir dönüşüm içinde 2023 yılında 6 milyar TL yatırım gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, tedarik zinciri açısından önümüzdeki büyümeyi besleyecek şekilde iki yılda dağıtım merkezi alanımızı yüzde 50'nin üzerinde büyüteceğiz" dedi.
Migros'un yaratıcılıkta sınırı olmadığını da belirten Tort, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
"İçimizden doğan yeni şirketlerle perakendeye yepyeni iş kolları kazandırıyoruz. Fiziki ve online'ı her formatımız için birleştiriyoruz. Hem fiziki mağazacılık hem de eve teslimatta beraber büyüme hedefliyoruz. Migros Sanal Market, Migros Hemen, Tazedirekt ve Macroonline, Migros Yemek platformlarımızı ve kendi yemek markalarımızı Migros One çatısı altında birleştirdik. Online operasyonlarımızı üç yıl içerisinde üçe katlayacağız. Migros Yemek, üç yıl içinde bugünkü market siparişlerimiz seviyesine ulaşacak. Ödeme işlemleri ve finansal hizmetler sunan MoneyPay'i her iki müşterimizden birinin kullanmasını hedefliyoruz. Data, iletişim kanalları ve reklam teknolojisini bir arada kullanan perakende medya firmamız Mimeda ise hizmet verdiği marka sayısını önümüzdeki yıl 750'ye çıkaracak. Paket Taxi ile yeni ve verimli teslimat modellerine yatırım yapıyoruz. Paket Taxi, mevcut araç filosunu elektrikli araçlarla genişletiyor. Bu hizmetimiz, Migros'un e-ticaret büyümesine paralel genişlerken, Migros dışı hizmet oranı da Migros'un yarattığı iş hacminin en az 3'te 1'ine denk gelecek. Ocak ayında kozmetik üzerine uzmanlaşmış yeni mağaza zincirimiz Mion'u açtık. 2024 sonuna kadar ise 150 mağaza sayısına ulaşarak sektörün önemli bir oyuncusu olacak. Elektrikli araç şarj istasyonu Migen ile de 2024 sonuna kadar Türkiye'de 100 ayrı noktada şarj istasyonları kuracağız. Ayrıca, Gurmepack'in de hissedarı oluyoruz, paketli yemek alanındaki yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Migros Grubu katlanarak büyürken, iştiraklerimizden gelen yeni hizmet alanları Migros'un büyümesini de aşan bir büyüme gerçekleştirecek. Böylece, beş yıl içinde ilave bir Migros şirketi daha yaratacağız."
Tarımın geleceğine yatırım yaptıklarını, Türkiye'nin üreten gücünün yanında olduklarını da söyleyen Tort, "Migros'un cirosunun yüzde 77'si tarıma dayalı, yılda yaklaşık 500 bin ton meyve-sebze satıyoruz. Tarım bizim en güçlü ve en önemli kasımız. Türkiye'nin geleceği ancak güçlü yerel üreticileriyle mümkün. Türkiye safında havza bazında üretimi destekliyoruz. Migros olarak sahip çıktığımız yerel ürünler, doğdukları ilin ekonomisine artı değer katıyor. İstihdamı ve yerel kalkınmayı desteklemiş oluyoruz. Sözleşmeli tarım ile yüzde 100 yerli mercimek üretimine başlıyoruz. Bunun gibi 14-15 bölgede daha yerel kalkınma atağı gerçekleştireceğiz" bilgisini verdi.
Migros'un yıllık 600 bin MWh elektrik tüketimi bulunduğunu da kaydeden Tort, "Şirketimiz GES yatırımları ile 1/3'ünü kendi üretme kararı aldı. Bunun için 100 milyon dolar yatırım yapacağız. Dört büyük dağıtım merkezimizin çatıları tamamlandı. Arazi gelişimi çalışmalarına devam ediyoruz. Malatya'da kurulacak sistemle 300 mağaza elektriğini karşılayacağız. 10 yılı aşkın bilgi ve deneyimimizi Sürdürülebilir İş Ortakları Ağı ile tedarikçilerimize açtık ve karbon ayak izini birlikte azaltacağız" dedi.
TAB GIDA HİSSELERİ BORSA İSTANBUL'DA
Geçen hafta (26 Ekim) itibarıyla TAB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin hisseleri, Borsa İstanbul'da 130,0 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
Şirketin payları Ata Yatırım, İş Yatırım ve Yapı Kredi Yatırım liderliğinde, halka arz sonrasında TABGD koduyla Borsa İstanbul'da işlem görecek. TAB Gıda 18-19-20 Ekim tarihlerinde talep toplayarak 6 milyar 825 milyon TL halka arz büyüklüğüne ulaştı ve halka arz işleminde başvuru sayısı ise 5,2 milyonu buldu.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?
AKBANK: Akbank 3Ç23 konsolide olmayan net kârı tahminlerin ( piyasa beklentisi: 19,6 milyar TL) hafif üzerinde 20,4 milyar TL (çeyreklik +yüzde1, yıllık +yüzde20) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 45.5 (2Ç23: yüzde50.3) özkaynak kârlılığına işaret ediyor. Net faiz gelirleri 24,1 milyar TL'ye yükselen TÜFE'ye endeksli gelirler ve iyileşen TL kredi mevduat makasıyla 23,2 milyar TL'ye yükseldi. Öte yandan Akbank bir yıl vadeli 265,5 milyon dolar ve 318,5 milyon eurodan oluşan Sofr+yüzde3.5 ve Euribor+yüzde3.25 maliyetli sendikasyon kredisi sağladı.
EREĞLİ: Ereğli 3Ç'de pozitif net kâr açıkladı. Piyasa beklentisi Ereğli'nin 3Ç'de -1,9 milyar TL net zarar açıklaması yönündeydi, fakat şirket bu çeyrek kaydedilen 2,2 milyar TL sigorta tazminat geliri sayesinde net kârda pozitif 41 milyon TL seviyesinde sonuç açıkladı. Sigorta gelirini içermeyen FAVÖK rakamı 5,7 milyar TL olan beklentinin hafif altında 5,2 milyar TL olarak açıklandı (önceki çeyrek: 3,8 milyar TL). Erdemir'in toplam kapasite kullanımı 2023 yılı ilk dokuz ayında yüzde 69 olarak gerçekleşti (2022'de yüzde82 idi).
KOÇ HOLDİNG: Koç Holding 3Ç23'te piyasa beklentilerinin yüzde 24 üzerinde 36,3 milyar TL net kâr açıkladı. Yapı Kredi, Tüpraş ve Ford Otomotiv iştiraklerinden gelen beklentilerin üzerindeki kârların Koç Holding'in güçlü kâr açıklamasında etkili olduğu belirtildi.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç'in yüzde 85 bağlı ortaklığı Bülbüloğlu Çelik, Avrupa'da kurulacak bir enerji tesisi için 1,54 milyon euro tutarında iş sözleşmesi yapıldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.6'sına karşılık geliyor.
FONET BİLGİ: Fonet Bilgi, İstanbul'da Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından açılan 36 ay süreli SBYS ihalesinde 15,4 milyon TL ile en uygun teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 12'sine karşılık geliyor.
KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN: Katmerciler Araç Üstü Ekipman, yurtiçindeki bir müşterisinden 2,79 milyon dolar tutarında orman arazözü siparişi alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 9.4'üne karşılık geliyor.
ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, yurtiçindeki bir müşterisi ile 2,5 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 11.5'ine karşılık geliyor.
VERA KONSEPT GYO: Vera Konsept GYO payları geçen hafta 15,78 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
GÜR-SEL TURİZM: GÜR-SEL Turizm geçen hafta pay başına brüt 0,1 TL temettü ödedi.
OSMANLI YATIRIM: Osmanlı Yatırım geçen hafta pay başına brüt 0,29 TL temettü ödedi.
SDT UZAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri geçen hafta pay başına brüt 0,39 TL temettü ödedi.
FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv'in 30 Ekim'de pay başına brüt 29,76 TL temettü ödeme kararı Genel Kurul'da onaylandı. Temettü verimi yüzde 3.5
TÜPRAŞ: Tüpraş 3Ç döneminde 21,3 milyar TL net kâr ve 27,3 milyar TL FAVÖK elde ettiğini açıkladı. Açıklanan rakamlar net kâr için piyasa beklentilerinin yüzde 15 üzerinde, FAVÖK için ise beklentilerin yüzde 8 üzerinde gerçekleşti. Şirket Yönetimi 2023 yılı için rafineri marjı beklentisini tekrardan sene başındaki seviyeye revize ederek 10-11 dolardan 11-12 dolar bandına yükseltti.
FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv piyasa beklentisini yüzde 41 oranında aşarak 13 milyar TL net kâr açıkladı. Şirket piyasa beklentisinin yüzde 9 üzerinde 11,3 milyar FAVÖK açıkladı. FAVÖK marjı yüzde 13.1'e ulaşarak yüzde 11.9 olan piyasa konsensüsünü geride bıraktı. Araç başına FAVÖK dokuz aylık dönemde yıllık yüzde 4 artışla 2,184 euro'dan 2,265 euro'ya yükseldi.
TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş Otomobil 3Ç23'te piyasa beklentilerinin yüzde 13 üzerinde 5,1 milyar TL net kâr açıkladı. 9A23'te iç pazar satış hacmi yüzde 48.3 artışla 146,7 bin adet olarak gerçekleşti. Dış pazar satışları ise yüzde 51.1 oranında azalarak 42,4 bine geriledi. Buna bağlı olarak toplam satış hacmi yüzde 1.9 artışla 189,6 bin adet olarak gerçekleşti. 2023'ün ilk dokuz ayında üretim hacmi yıllık yüzde 6.5 düşüşle 174,4 bin adet olarak gerçekleşti.
ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, yurtiçinde bir müşterisi ile 11 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6 aylık dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 11.6'sına karşılık geliyor.
CVK MADEN: CVK Maden'in bağlı ortaklığı olan Hayri Ögelman Madencilik, yurtdışında yerleşik bir şirket ile 53,3 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6 aylık dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geliyor.
İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demirçelik, deprem nedeniyle sigorta kapsamında 100 milyon dolar tutarında avans bedeli tahsili için sigorta şirketi ile anlaşma sağlandığını bildirdi. İleride alınacak ödemelere ilişkin süreç ise devam ediyor.
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ: Smart Güneş Enerjisi Sistemleri, bağlı ortaklığı olan Hollanda'da yerleşik Smart Global sermayesinin 50 bin euro'dan 950 bin euro artışla 1 milyon euro'ya yükseltilmesine karar verildiğini bildirdi.
ORÇAY ORTAKÖY ÇAY SANAYİ: Orçay Ortaköy Çay Sanayi, geçen hafta pay başına brüt 0,19 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2
AKÇANSA: Akçansa yılın üçüncü çeyreğinde 1,3 milyar TL net kâr açıkladı. Piyasa beklentisi 1,1 milyar TL net kâr açıklanması yönündeydi. 3Ç FAVÖK 1,2 milyar TL olarak gerçekleşti. (2Ç: 1 milyar TL ve geçen sene 3Ç: 0,4 milyar TL) FAVÖK marjı yüzde 29 seviyesinde çeyreklik olarak yatay seyretti.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları Holding üçüncü çeyrekte piyasa beklentilerinin yüzde 9 üzerinde 5,4 milyar TL (183,7milyon euro) net kar açıkladı. Medine (TIBAH) hisselerinin yüzde 24'ünün satışının tamamlanmasıyla bir defaya mahsus 83 milyon euro kazanç elde edildi.
TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör 3Ç23'de piyasa beklentilerinin yüzde 8 üzerinde 2.7 milyar TL net kâr açıkladı. Net satışlar 3Ç23'te yıllık bazda yüzde 111 artarak 12,1 milyar TL'ye yükseldi. Yurtiçi satış gelirleri 3Ç23'te yıllık yüzde 128 yükselişle 8,9 milyar TL'ye ulaşırken, ihracat satışları yıllık yüzde 74 artışla 3,1 milyar TL'ye olarak açıklandı.