İlk çeyrek bilanço beklentisi güçlü 20 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 04.05.2023 GİRİŞ TARİHİ: 12:25 SON GÜNCELLEME: 04.05.2023 12:25
Borsa İstanbul’da en önemli gündem maddesi, ilk çeyrek bilançolar. Genel olarak bilançolara paralel hisse bazında hareketler ve bekle-gör politikaları da etkili olmaya başladı. Bu kapsamda uzmanlar, bilanço beklentileri ile uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 20 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Seçim belirsizliğinin daha belirgin hale gelmesi ile Borsa İstanbul'da endeks, geçtiğimiz hafta ilk önemli destek noktası olan 5.000 puanın altına indi. Uzmanlar, bu noktanın altında arka arkaya kapanışların kısa vadeli görünümü daha da bozmasından endişe ediyor.

Bu hafta ise içeride ve dışarıda önemli gündem başlıkları takip edilecek. İçeride 3 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verileri ile yıllık TÜFE'nin yüzde 50'nin altına gevşemesi bekleniyor. Ek olarak, PPK faiz kararı sonrası tutanaklar ve ilerleyen aylarda izlenmesi planlanan para politikalarına dair ipuçları takip edilecek. 15 Mayıs'ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Genel Seçimleri öncesi anketler ve seçimler sonrasında izlenebilecek ekonomi politikalarına dair beklentiler de piyasaların radarında olacaktır. Tabii BIST'te işlem gören şirketlerin 1Ç23 finansalları da yakından izlenecek. Genel olarak şirketlerin net kar rakamlarında yıllık büyümenin devam etmesi, çeyreksel bazda ise zayıf sonuçlar bekleniyor.

Dışarıda da 3 Mayıs FED toplantısı ve 4 Mayıs ECB toplantısı takip edilecek. Her iki merkez bankasının da politika faizlerinde artırıma gitmesi beklenirken, FED'in faiz artırım sürecine son vermesi ve izlemeye geçmesi, ECB'nin ise faiz artırımlarına bir süre daha devam etmesi öngörülüyor. Bu açıdan euro/dolar paritesinin FED ve ECB karar ve açıklamalarına vereceği tepkinin de küresel piyasalar açısından önemli olacağı düşünülüyor.

Borsa İstanbul'da genel olarak bilançolara paralel hisse bazında hareketler ile daha ziyade bekle gör politikasının etkili olmaya başladığını ifade eden analistler, borsada en önemli gündem maddesinin ilk çeyrek bilançoları olduğunu belirtiyor. Uzmanlar bu kapsamda bilanço beklentileri ile uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 20 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"UZUN VADEDE 6.500 HEDEFİ İZLENEBİLİR"

Önümüzdeki hafta içeride ve dışarıda önemli gündem başlıklarının takip edileceğini belirten Tacirler Yatırım Stratejisti Serhan Yenigün, seçimler öncesinde Borsa İstanbul'da düşük işlem hacimlerinin devam etmesini bekliyor. Bununla beraber, şirketlerin 1Ç23 finansal sonuçlarına bağlı hisse bazlı hareketlerin etkili olabileceğini, FED ve ECB kararlarına bağlı volatilite yaşanabileceğini düşünüyor.

BIST'te işlem gören şirketlerin son bir yıl içinde gördükleri en düşük ve en yüksek çarpanlar bazında bir hesap yapıldığında BIST-100 Endeksi için 4.200 – 6.500 bandının en kötü ve en iyi durum senaryoları ile uyumlu olduğunu belirten Yenigün, "Elbette bu bandı haftalık değil, orta ve uzun vadeli bir perspektif ile değerlendirmek gerekiyor. 6.500 seviyeleri, aynı zamanda analist hedeflerinin işaret ettiği ortalama endeks hedefleri ile de örtüşüyor. Şirketlerin mevcut karlılık performansının devam ettiği, beklentilerde ve büyüme dinamiklerinde bir zayıflama yaşanmadığı sürece bu seviye; BIST-100'de uzun vadeli endeks hedefi olarak izlenebilir. Daha kısa vadeli perspektifte ise 4.500 – 5.300 bandının seçimler öncesinde takip edilebileceğini düşünüyoruz" diyor.

İlk çeyrek bilançolarının önemine de değinen Yenigün; 2023 ilk çeyrek sonuçlarında, sigorta şirketleri ve banka dışı şirketlerin konsolide olmayan sonuçları için 2 Mayıs, konsolide sonuçları için 10 Mayıs son tarih iken; bankalarda solo sonuçlar için 10 Mayıs, konsolide sonuçlar için 22 Mayıs'ın son tarih olarak takip edileceğini hatırlatıyor.

"YILLIK BÜYÜME DEVAM EDER"

İlk çeyrek sonuçlarının en belirgin özelliğinin net kar rakamlarında yıllık büyümelerin sürmesi olduğunu ifade eden Yenigün, çeyreksel bazda ise net kar rakamlarında daralmaların daha belirgin olacağını düşünüyor. 2022'de çok güçlü sonuçlar açıklayan bankalarda, önceki çeyreğe göre karlılık momentumundaki kayıp belirgin şekilde hissedilirken çeyreksel bazda yüzde 35 – 45 arasında net kar daralması görebileceğimizi de dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bankalarda 1Ç23'te yıllık bazda yüzde 40 – 60 arasında kar artışı bekliyoruz. Çeyreksel daralma beklentisinin ana nedeni, bankaların önceki çeyreğe göre daralan net faiz marjları ve TÜFE'ye endeksli tahvil portföylerinden gelen katkının önceki çeyreğe göre zayıf kalacak olması. Banka dışı şirketlerde ayrışmalar görmekle beraber, otomotiv, havacılık, taahhüt, telekomünikasyon şirketlerinin görece daha güçlü; demir-çelik, cam eşya, enerji ve kimya şirketlerinde görece daha zayıf sonuçlar bekliyoruz."

DEPREM VE EYT DÜZENLEMESİNİN ETKİLERİ

Şubat ayına girmemizle beraber yaşanan deprem felaketinin ve devam eden dönemde yasalaşan EYT düzenlemesinin şirketlerin ilk çeyrek sonuçlarına önemli bir etki yaratmasını beklemeyen Yenigün, ancak devam eden dönemde deprem sonrası yeniden yapılaşma sürecinin bölgeye iş yapan çimento ve gayrimenkul geliştiricilerinin hacimlerinde artışa neden olmasını, şirket karlılıklarına ise rekabetçi olamayan marjlar nedeniyle sınırlı katkı sağlayacağını düşünüyor. EYT düzenlemesinin ise çok sayıda çalışanla faaliyetlerini yürüten tüm şirketlerin katlanması gereken ek maliyetler yaratacağını ancak bunların da ayrılan karşılıklar nispetinde kademeli etkileri olacağını ve şirketlerin genel finansal performansı üzerinde belirgin bir baskı oluşturmayacağını öngörüyor. Bu etkileri de ikinci çeyrek sonuçlarından itibaren daha net görmeye başlayabileceğimizi söylüyor.

Yenigün ilk çeyrek bilançoları yorumlanırken özellikle şirketlerin kur ve enflasyona bağlı fiyat değişkenliğinden ne derece etkilendiklerini ölçmek açısından hacim ve ciro performansları ile kapasite kullanım oranlarını koruyup korumadıklarının incelenmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Bunun dışında 2022'den devralınan enflasyon etkileri nedeniyle genel yönetim giderlerindeki artışın şirketlerin operasyonel karlılıklarını ne derece baskıladığının mercek altına alınması gerektiğini belirterek "Özellikle yoğun işgücü ile çalışan perakende ticaret ve hizmet sektörü şirketleri açısından bu konunun öneminin gelecek çeyreklerde de süreceğini düşünüyoruz. Ek olarak, artan finansman maliyetleri, borçluluk rasyoları yüksek şirketlerin faaliyet karlılığını ve vergi öncesi kar rakamlarını olumsuz etkileyebilir. İlk çeyrek sonuçlarında, bu kriterler açısından olumlu performans sergileyen şirketlerin yatırımcı nezdinde daha fazla ön plana çıkmasını bekleriz" diyor.

Yenigün, bilanço beklentileri ve değerlemeler itibarıyla Anadolu Efes, Akçansa, Bim Birleşik Mağazalar, Biotrend, Coca Cola İçecek, Doğuş Otomotiv, Enerjisa, Enka İnşaat, Ford Otosan, Gelecek Varlık Yönetimi, Hitit Bilgisayar, İndeks Bilgisayar, Koza Altın, Logo Yazılım, Mavi Giyim, Migros, Tofaş Oto, TSKB, Türk Traktör ve Tüpraş hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"TOFAŞ OTO'DA 'TUT' ÖNERİMİZİ KORUYORUZ"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, Tofaş Oto'nun 1Ç23 finansallarında 2,4 milyar TL net kar rakamı açıkladığını belirterek "Bu yıllık bazda yüzde 116 büyümeye işaret ederken piyasa beklentisi olan 2,5 milyar TL'ye de yakın gerçekleşti. Bizim 2,9 milyar TL olan tahminimizin ise altında kaldı. Vergi öncesi kar 3,1 milyar TL ile bizim 3,2 milyar TL öngörümüze çok yakın gerçekleşirken depremler sonrası uygulanmaya karar verilen tek seferlik vergi düzenlemesinden kaynaklı 518 milyon TL vergi tutarı ise net kardaki sapmanın ana kaynağı oldu" yorumunu yaptı.

1Ç23 döneminde Tofaş'ın yarattığı güçlü nakit akışını olumlu olarak karşıladıklarını belirterek "Ancak hisse bir süredir Stellantis ile varılan yeni model üretimi ve Stellantis'in Türkiye satış faaliyetlerinin Tofaş altında birleşmesi yönünde ön anlaşmanın etkisiyle kuvvetli bir seyir izledi. Dolayısıyla 1Ç23 sonuçları özelinde hisse üzerinde önemli bir hareket beklemiyoruz. Öte yandan bu aşamada 2023 için yurtiçi hacimleri adına muhafazakar gözüken tahminlerimizi yakın zamanda yukarı revize edeceğiz ve aynı zamanda özellikle yukarıda bahsettiğimiz birleşmenin olası etkilerini modelimize yansıtacağız. Bu aşamada hisse için 'TUT' önerimizi koruyoruz" açıklamasını yaptı.

FAVÖK marjının da 1Ç23'te yüzde 15,3 düzeyinde gerçekleştiğini (tahminimiz yüzde 20.1) belirten Yapı Kredi Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri; böylece satış tarafında fazla sapma olmazken 2,9 milyar TL gerçekleşen FAVÖK'ün ise beklentilerin altında kaldığını söyledi.

"VERGİ ÖNCESİ KÂR YÜZDE 152 BÜYÜDÜ"

Ancak şirket yönetiminin özellikle asıl performans kriteri olarak ifade ettiği vergi öncesi kar marjı olan yüzde 16.5'in ise yüzde 16.7 olan tahminlerine çok yakın seyrettiğini de ifade ederek "Söz konusu marj aynı zamanda yıllık bazda da yaklaşık 5 puan gelişim kaydetti. Böylece vergi öncesi kar, yıllık bazda güçlü şekilde yüzde 152 büyüdü. Öte yandan şirketin 1Ç23'de net işletme sermayesi önemli bir değişim göstermezken yarattığı FAVÖK sonucunda 4Ç22'de 5,0 milyar TL olan net nakit pozisyonu 1Ç23 itibarıyla 7,7 milyar TL'ye yükseldi" bilgisini verdi.

Şirket yönetiminin özellikle 1Ç23'te Türkiye otomotiv pazarının sergilediği güçlü büyüme sonrasında 2023 için yurtiçi hacim beklentilerini yukarı revize ettiğini de hatırlatan Yapı Kredi Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı "Yurtiçi piyasanın toplam büyüklüğü 875-925 bin adet (önceki: 775-825 bin bin adet) beklenirken. Tofaş'ın hacimlerinin ise 175-190 bin arası olması bekleniyor (önceki: 155-165 bin) Yönetim ayrıca 2023 için toplam yatırım harcaması tahminini de 100 milyon euro seviyesinden 125 milyon euro'ya revize etti."

"SONUÇLAR BEKLENTİLERE PARALEL"

Ford Otosan 1Ç23 finansallarında yıllık bazda yüzde 91 yükselişle 5,4 milyar TL net kar açıkladı. Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, bu rakamın 4,5 milyar TL olan tahminlerini aşarken, piyasanın 5,5 milyar olan beklentisine ise paralel gerçekleştiğini söyledi. Tahminlerindeki sapmanın genel olarak faaliyet karlılığının beklentilerini aşmasından kaynaklandığını da belirterek "Satışlar 1Ç23'te 66,3 milyar TL olurken yıllık bazda yüzde 138 büyüdü ve bizim tahminimiz olan 65,0 milyar TL'ye ve piyasa beklentisi olan 67,4 milyar TL'ye paralel gerçekleşti. Yıllık büyümede özellikle Romanya kaynaklı inorganik büyüme, TL'deki yıllık bazda yaşanan değer kaybı ve hem ihracatta hem de yurtiçinde artan hacimler etkili oldu. Şirketin 1Ç23'teki toplam hacimleri 158,0 bin adet olurken 1Ç22'de bu rakam 91,5 bin düzeyindeydi. Romanya hacimlerini çıkararak baktığımızda ulaşılan 108,6 bin adet hacim ise yıllık bazda yüzde 19 artışa işaret etti" açıklamasını yaptı.

FAVÖK marjının tahminlerinin 2,3 puan üzerinde gerçekleşerek 1Ç23'te yüzde 10,1 (1Ç22: yüzde10.7) olduğunu da kaydederek; piyasa beklentisinin ise çok hafif altında kaldığının altını çizdi. Özellikle Romanya'nın faaliyet marjlarını düşüren etkisinin bu çeyrekte beklentilerinden daha iyi gerçekleştiğini de düşünen Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri "Bu nedenle de FAVÖK marjı tahminlerimizi aştı. Böylece FAVÖK 6,7 milyar TL olurken bizim 5,7 milyar TL beklentimizi aştı ama piyasa beklentisinin hafif altına kaldı. FAVÖK yıllık bazda güçlü şekilde yüzde 126 yükseldi" bilgisini verdi.

"12 AYLIK HEDEF FİYATIMIZ 750 TL"

Şirketin devam eden yüklü yatırımlarına rağmen (1Ç23 toplam yatırım: 2,2 milyar TL) özellikle görece güçlü faaliyet karlılığı sayesinde net borcun 1Ç23'te önceki çeyrekteki 27,8 milyar TL seviyesinden 1Ç23 sonunda 24,4 milyar TL'ye gerilediğini de hatırlatarak; aynı dönemde net borç/ FAVÖK oranının da 1,4'ten 1,0'e gerilediğini ve makul bir düzeyde kaldığı yorumunu yaptı. 1Ç23 sonuçlarını Ford Otosan açısından özellikle güçlü nakit akışına bağlı olarak hisse açısından olumlu yorumlayan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri bunun yanı sıra hisse için orta ve uzun vadeli olumlu görüşünü temelde elektrikli araç yatırımının ve Romanya operasyonlarının ek değer getiri potansiyellerinden ötürü muhafaza ederken, hisseyi model portföyünde de tutmaya devam ediyor. Hisse için 12 aylık 750 TL hedef fiyat öngörüyor.

"YÜZDE 31 YÜKSELİŞ POTANSİYELİNE SAHİP MAVİ GİYİM'İ BEĞENİYORUZ"

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Stratejisti

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim'i genişleyen hedef kitlesi, perakende giyim sektöründe devam etmesi beklenen güçlü talep, yeni müşteri kazanımlarının pandemi öncesi yüksek seviyelere ulaşması, mağaza trafiğindeki artış eğilimi, küresel bazda yüksek satış büyümesi, yurtiçinde perakende ve online satış gelirlerinde artış ve pazar payı kazanımı ile etkin stok yönetimi nedeniyle beğeniyoruz. 2023 beklentilerimize göre cazip çarpanlarla işlem gören şirketin zayıf TL dönemlerinde ithal markalardan yerli markalara yönelen iç talepten destek bulmasını bekliyoruz. Orta ve uzun vadeli perspektifte ise Türkiye'nin sahip olduğu nüfus dinamikleri şirket için pozitif katalizör olmaya devam edecektir. Mavi Giyim hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 137,30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör için çiftçiye yönelik kredi teşviklerinin de desteğiyle artış gösteren yurtiçi talebi, FAZ 3 modellerin tekrardan üretimine başlanması ile artış gösteren üretim hacmini ve yurtdışı pazarda devam eden güçlü talebi olumlu buluyoruz. Şirketin yüzde 90'ı aşan kapasite kullanımı ile 2023 ve 2024'te de yüksek üretim hacimlerini sürdürmesini ve artış eğilimindeki ihracat hedeflerine ulaşmasını bekliyoruz. İlk çeyrek sonuçları beklentileri aşan Türk Traktör için, düşük finansal çarpanları cazip bir değerlemeye işaret etmektedir. Şirketin başarılı temettü performansını da yatırımcılar açısından iştah açıcı buluyoruz. Türk Traktör hisseleri için temettü sonrası 12 aylık dönemde yüzde 55 yükseliş potansiyeli ile 888,65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜPRAŞ: Tüpraş 2022 yılının Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi sonrası artan ürün marjlarından çok belirgin bir destek bularak yılı yüzde 243 gibi oldukça güçlü bir hisse performansı ile tamamladı. Ürün marjlarında 2022'ye göre azalış görülse de önceki yıl ortalamalarına göre yüksek seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Yüksek karlılığın sürmesini beklediğimiz Tüpraş'ın 2023 beklentilerimize göre son derece cazip çarpanlarla işlem gördüğünü belirtelim. Son olarak, şirketin düzenli ve tatminkâr temettü performansının da yatırımcı iştahını desteklemesini bekliyoruz. Tüpraş hisselerinde temettü ve bedelsiz sermaye artırım sonrası güncellenen 12 aylık dönemde yüzde 37 yükseliş potansiyeli ile 94,50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

QNB FİNANSBANK'IN İLK ÇEYREK KARI 6 MİLYAR 633 MİLYON TL

QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, "QNB Finansbank olarak doğru stratejiler belirleyerek karlılığımızı sürdürmeye devam ettik" dedi. Türk ekonomisine katkımızı 2023 yılının ilk çeyreğinde de hız kesmeden devam ettirdiklerini belirten Tan; 31 Mart 2023 itibarıyla net kredilerin 2022 yıl sonuna kıyasla özel bankalar ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydederek yüzde 9 artışla 377 milyar 449 milyon TL'ye ulaştığını söyledi. Aktif toplamın aynı dönemde yüzde 6 artışla 638 milyar 294 milyon TL'ye yükseldiğini dile getirerek "31 Mart 2023 itibarıyla müşteri mevduatı 2022 yıl sonuna kıyasla yüzde 10 büyüme kaydederek 421 milyar 793 milyon TL'ye yükseldi, 2022 yılı sonunda yüzde 60 seviyesinin üzerinde olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı, 2023 yılının ilk üç aylık döneminin sonunda da yüzde 60 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. 2023 yılının ilk üç aylık döneminde, net dönem kârımız ise 6 milyar 633 milyon TL seviyesinde gerçekleşti" açıklamasını yaptı.

Bilindiği gibi Orta Doğu ve Afrika bölgesinde 29 bin'i aşkın çalışanıyla operasyonlarını sürdüren QNB Group, 4 bin 800'ün üzerinde ATM ağıyla 900'den fazla lokasyonda hizmet veriyor. Grubun Türkiye'deki bankası olan QNB Finansbank, 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla 436 şube ve 11 bin 576 çalışanı ile faaliyet gösteriyor.

NİĞBAŞ'A İDARİ PARA CEZASI

Sermaye Piyasası Kurulu, hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören Niğbaş Niğde Beton'a idari para cezası (İPC) uygulanmasını kararlaştırdı.

Kurul kararı ile şirket Niğde'deki arsasının üzerinde yapılması planlanan AVM projesinin finansmanı konusunda yabancı yatırımcı arayışlarından sonuç alınamadığına ilişkin açıklamayı zamanında yapmadığı gerekçesiyle 46 bin 958 lira idari para cezası ödeyecek.

BÜYÜK ŞEFLER GIDA TURİZM'İN HALKA ARZI ONAYLANDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Büyük Şefler Gıda Turizm Tekstil Danışmanlık Organizasyon Eğitim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arz başvurusunu onayladı.

Buna göre Büyük Şefler Gıda'nın halka arzında LuxChefs S.a.r.l.'nin sahip olduğu 20 milyon TL nominal değerli, Gamze Hatice Cizreli'nin sahip olduğu 3 milyon 500 bin TL ve Fethi Saruhan Tan'ın sahip olduğu 3 milyon 500 bin TL nominal değerli B grubu paylar halka arz edilecek.

Hisselere fazla talep gelmesi halinde LuxChefs S.a.r.l.'nin 3 milyon TL nominal değerli B grubu payın ek satışı gerçekleştirilebilecek.

Hisseler 22,50 TL sabit fiyattan satılacak, ek pay satışı yapılabilecek

Halka arzda 1 TL nominal değerli paylar 22,50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

Halka arz süreciyle Büyük Şefler Gıda, 100 milyon TL değerindeki sermayesini 7 milyon TL artırarak 107 milyon TL'ye çıkaracak.

TAV YILIN GERİ KALANI İÇİN KUVVETLİ SONUÇLAR BEKLİYOR

TAV Havalimanları yılın ilk üç ayında dış hatlarda 7,4 ve iç hatlarda 6,8 milyon olmak üzere toplam 14,2 milyon yolcuya hizmet verdi. TAV'ın işlettiği havalimanlarında dış hat trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 arttı.

"Operasyonel olarak oldukça iyi geçen bir çeyreğin ardından ciromuzu yüzde 68, FAVÖK'ü ise yüzde 34 artırdık" diyen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, "44 milyon euro'luk ilk çeyrek FAVÖK'ümüz aynı zamanda pandemi öncesi performansımızı gösteren 2019 yılının ilk çeyreğinde elde ettiğimiz FAVÖK'ün de yüzde 17 üstüne çıktı" dedi. Kaptan, FAVÖK'ün altında ise özellikle bir defaya mahsus deprem vergisine ek olarak yükselen faizler ve euro'nun değer kazanması nedeniyle artan finansman giderlerinin etkili olduğunu belirterek "Bu giderlerin normalde yılın en zayıf çeyreği olan birinci çeyrekte gerçekleşmesi net kâr üzerindeki etkilerini artırdı ve dönemi 45 milyon euro zararla kapadık. Ancak bu sonuçları daha iyi bir şekilde değerlendirebilmek için cirodan net kâra kadar bütün finansal sonuçların beklentimizden daha iyi olduğunu ve yılın geri kalanı için oldukça kuvvetli sonuçlar beklemeye devam ettiğimizi söylemeliyiz" açıklamasını yaptı.

Kazakistan Almatı Havalimanı'nda kapasiteyi iki kat artırıp 14 milyon yolcunun üstüne çıkaracak olan yeni dış hat terminali inşaatının mart sonu itibarıyla yüzde 53'e ulaştığını da hatırlatan Kaptan, yılın ilk çeyreğine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Artan taleple birlikte, yılın ilk üç ayında havalimanlarımızdaki dış hat trafiği 2022'nin yüzde 74, 2019'un ise yüzde 36 üzerine çıktı. Ayrıca Rus havayolu şirketleri ve Rusya'ya odaklanmış seyahat acenteleri, 2023 yılında Rusya ile Türkiye arasındaki uçuş sayısında yüzde 50 artış beklediklerini açıkladılar. Bu nedenlerle 2023 yılında da oldukça kuvvetli bir sezon beklemeye devam ediyoruz.

Geçen sene Almatı'nın dış hat kargo uçuşlarında önemli bir büyüme yaşanmıştı. Bu sene bu büyümeye dış hat yolcu uçuşları da eşlik ediyor. Almatı'da trafiğin iki farklı pazarda büyümesi, finansal sonuçlara da yansıyor. Kazakistan Almatı Havalimanı'nda kapasiteyi iki kat artırıp 14 milyon yolcunun üstüne çıkaracak olan yeni dış hat terminalinin inşaatı mart sonu itibarıyla yüzde 53'e ulaştı. 2024 yılında açmayı beklediğimiz yeni terminalle birlikte hem hizmet kalitesinde ciddi bir artış gerçekleştireceğiz hem de yolcularımızın beğenisine gümrüksüz satış, özel yolcu salonu ve yiyecek içecek seçenekleriyle donatılmış hayli geniş bir perakende yelpazesi sunacağız."

CW ENERJİ HİSSELERİ HALKA ARZ EDİLDİ

Güneş paneli üreticilerinden CW Enerji, geçtiğimiz hafta hisselerini halka arz etti. 2010 yılında Antalya'da kurulan CW Enerji'nin halka arzında 26-27-28 Nisan tarihlerinde 108,60 TL fiyattan talep toplandı. Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde, sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemiyle gerçekleştirilen halka arzda, şirketin çıkarılmış sermayesi 105 milyon TL'den 123 milyon 750 bin TL'ye yükseltildi. Artırılan 18 milyon 750 bin TL'lik nominal değerli pay halka arz edildi. Halka arz sonrası CW Enerji'nin sermayesinin yüzde 20.20'si Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye başlayacak. Halka arzda 5 milyon TL'lik ek satış hakkının da kullanılması durumunda halka açıklık oranı yüzde 24.24 olacak.

Halka arz büyüklüğünün ek satışla birlikte yaklaşık 3,3 milyar TL olması beklenirken, CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan; sermaye artışından elde edilecek 2 milyar liralık gelir, başta işletme sermayesinin güçlendirilmesi olmak üzere yatırım ve modernizasyon harcamaları, lisanslı veya lisanssız işletmede olan GES santral alımları ile şirketin kendi tüketimine yönelik çatı ve arazi GES santralleri için kullanılacağını açıkladı.

Ortak satışından elde edilecek gelirin büyük bölümünün ise ihtiyaç olması halinde 30 gün boyunca fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılacağını da belirten Sarvan, "Halka arza sadece Bireysel Yatırımcı ve Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ortak olabilecek. Bireysel Yatırımcılar için eşit dağıtım yöntemi uygulanacak. Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ise talepleri için sadece konsorsiyum lideri olan Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest'e başvuruda bulunabilecekler" dedi.

CW Enerji'nin yıllık olarak toplam cirosunu 2022'de yüzde 374.4 artırarak yaklaşık 4 milyar 758 milyon liraya taşıdığını, net kârının ise yine aynı dönem itibariyle 904 milyon TL'ye ulaştığını da belirten Sarvan, sözlerine şöyle devam etti:

"Toplam 44 bin 734 metrekare alan üzerinde kurulu 28 bin 230 metrekare kapalı alana sahip Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesisimizde yıllık 1.800 MWp güneş paneli üretim kapasitesine sahibiz. Bunun yanı sıra yine Antalya Organize Sanayi Bölgesi 3. kısımda bulunan 6 bin 747 metrekare kapalı alana sahip eski üretim tesisimizi depo olarak kullanılmakta iken restore ederek Eva üretimi tesisi haline getirdik. AOSB 1. bölgede merkez tesisimizin hemen bitişiğinde 19 bin 966 metrekare alana sahip yeni bir yer alarak 2023 yılı itibarıyla Lityum Batarya enerji depolama sistemleri üretimi ve depo alanı oluşturduk. Tüm bunlara ek olarak ayrıca Antalya Serbest Bölge'de 2 bin 492 metrekare alana sahip yine üretim ve depolama alanımız bulunuyor. Bugüne kadar Türkiye'de üretilmediği için ithal etmek zorunda olduğumuz ve güneş panellerinin üretiminde önemli bir hammadde olan EVA'nın üretimine de başlayarak ithal girdi maliyetlerimizi önemli ölçüde azaltacağız. Kısacası, hem teknolojik hem de nakit akışı açısından güçlü bir yapımız var."

***TEMETTÜ KARARLARI

EGE ENDÜSTRİ: Ege Endüstri geçen hafta pay başına brüt 69,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,5.

ECZACIBAŞI YATIRIM: Eczacıbaşı Yatırım Holding geçen hafta pay başına brüt 1,90 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,3.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, 31 Mayıs'ta pay başına brüt 0,33 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.

BERA HOLDİNG: Bera Holding, 1 Ağustos 29 Eylül arasında pay başına brüt 0,05 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.

AYEN ENERJİ: Ayen Enerji geçen hafta pay başına brüt 0,98 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,7.

PERMAGON STATUS: Permagon Status geçen hafta pay başına brüt 3,84 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 10,3.

ALARKO GYO: Alarko GYO geçen hafta pay başına brüt 1,75 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,7.

ECZACIBAŞI İLAÇ: EİS Eczacıbaşı İlaç geçen hafta pay başına brüt 0,41 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,2.

MERCAN KİMYA: Mercan Kimya geçen hafta pay başına brüt 0,41 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,5.

SÖKE DEĞİRMENCİLİK: Söke Değirmencilik geçen hafta pay başına brüt 0,26 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,9.

KAFEİN YAZILIM: Kafein Yazılım geçen hafta pay başına brüt 0,1 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,4.

***BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

OTOKAR: Otokar 1Ç'de -515 milyon TL net zarar açıkladı, geçen sene aynı dönemde şirketin net karı 201 milyon TL seviyesindeydi. Brüt kar marjı geçen yılki yüzde 36'dan bu çeyrekte yüzde 15'e düştü. Bir defaya mahsus deprem vergisi nedeniyle vergi kalemi de negatif oldu.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding 1Ç'de -359 milyon TL net zarar açıkladı, Geçen sene aynı dönemde şirketin net karı 105 milyon TL seviyesindeydi. Gübre iş kolunda FAVÖK marjı yüzde 1 seviyesine inerken (geçen sene aynı dönem yüzde18), ayrı kur farklı giderlerinin de etkisiyle gübre iş kolundan bu çeyrekte -456 milyon TL zarar kaydedildi. İnşaat iş kolunda da düşük de olsa -18 milyon TL seviyesinde zarar gerçekleşti. İnşaat iş kolu cirosu yıllık bazda 2,0 milyar TL'den 2,9 milyar TL'ye yükselirken, FAVÖK ise 131 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. (geçen sene FAVÖK -464 milyon TL).

TÜPRAŞ: Tüpraş 1Ç'de 6,7 milyar TL net kar açıkladı. Şirketin FAVÖK rakamı ise 10,6 milyar TL olan piyasa beklentisinin yüzde 14 üzerinde 12,1 milyar TL seviyesinde açıklandı. FAVÖK çeyreksel olarak yüzde 28 düşüş gösterse de yıllık bazda faaliyet karındaki artış yüzde 150 seviyesinde. Bu çeyrekte deprem vergisi nedeniyle oluşan ilave vergi yükü Tüpraş'ın net karına tek seferlik olumsuz etki yaptığı belirtildi. Şirket yönetimi 2023 yılı için 11-12 dolar bandındaki rafineri marjı beklentisinin korumakta olduğunu açıkladı.

ARSAN TEKSTİL: Arsan Tekstil, EYT emeklilik ve deprem dolayısıyla kendi isteği ile işten ayrılanların haklarının tamamının ödendiğini bildirdi. Şirketin 538 çalışanından 438 kişinin şu anda kısa çalışma ödeneğinden faydalandığı belirtildi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Gediz Elektrik'in açtığı ihalede 8,8 milyon dolar tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.1'ine karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, Malezya'da yerleşik bir firma ile 900 bin dolar tutarında, İspanya'da yerleşik bir firma ile 808 bin euro, 1,9 milyon euro ve 464 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, IC İçtaş-IC İçmak-Yapıtürk ile İstanbul-Sarıyer'de yer alan konut projesi kapsamında beton tedarik sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile Merinos Halı arasında 37,4 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 17.2'sine karşılık geliyor.

HEKTAŞ: Hektaş Ticaret, Ankara'da veteriner ilaçları üretimi alanında ikinci bir üretim tesisi kurulmasına karar verdi. 48 milyon dolar bütçe ayrılması planlanırken, yatırım sonrasında kapasite artışı ve yeni ürünlerin ekleneceği bildirildi.

SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK: Safkar Ege Soğutmacılık, yurtiçindeki bir savunma sanayi şirketi ile 810 bin dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 5'ine karşılık geliyor.

ENSARİ GIDA: Ensari Gıda sermayesinin 36,5 milyon TL'den yüzde 220 oranında bedelsiz olarak 80,3 milyon TL artışla 116,8 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin başvuru SPK tarafından onaylandı.

ÇAN2 TERMİK: Çan2 Termik sermayesinin 320 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 480 milyon TL artışla 800 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

LÜKS KADİFE: Lüks Kadife Ticaret sermayesinin 10 milyon TL'den yüzde 180 oranında bedelsiz olarak 18 milyon TL artışla 28 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

EGE SERAMİK: Ege Seramik sermayesinin 75 milyon TL'den yüzde 280 oranında bedelsiz olarak 210 milyon TL artış ve yüzde 100 oranında bedelli olarak 75 milyon TL artışla 360 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

AKBANK: Akbank 1Ç23 konsolide olmayan net karı tahminlere paralel 10,7 milyar TL (çeyreklik -yüzde51, yıllık +yüzde33) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 27.9 (4Ç22: yüzde62.3) özkaynak karlılığına işaret ediyor.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA 1Ç23 konsolide olmayan net karı tahminlerin (piyasa beklentisi: 13,1 milyar TL) üzerinde 15,7 milyar TL (çeyreklik -yüzde21, yıllık +yüzde92) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 38.2 (2022: yüzde51) özkaynak karlılığına işaret ediyor.

ASELSAN: Aselsan 1Ç23 döneminde bir önceki senenin aynı çeyreğine göre yüzde 34 artışla 2,3 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 1,6 milyar TL net kar açıklanması yönündeydi. Aselsan yılın ilk çeyreğinde yüzde 90 yıllık artış ile 8,3 milyar TL ciro kaydederken, şirket yönetimi 2023 yılı için yüzde 40 üzerinde ciro büyümesi beklentisini korudu.

THY: Türk Hava Yolları, Emlak Konut GYO ile yüzde 50'şer hisseye sahip olacak şekilde İstanbul İli, Arnavutköy İlçesinde 14 bin adet konut yapılmasına ilişkin çalışma yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, bağlı ortaklığı aracılığıyla Romanya'da 26 adetlik elektrikli otobüs satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Teslimat Ekim ayına kadar tamamlanacak.

OBASE BİLGİSAYAR: Obase Bilgisayar, Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme ile 3+1 yıl süreli sözleşme imzaladığını bildirdi. Sözleşme kapsamında öngörülen gelirin şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 10'undan fazla olması bekleniyor.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Toroslar Elektrik ile 3,46 milyon dolar tutarında sözleşme imzalanacağını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 3.1'ine karşılık geliyor. Öte yandan Europwer Enerji, Estonya'da yerleşik bir firma ile 1,14 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.

QUA GRANİTE: Qua Granite ile Aşan Mühendislik arasında 3,6 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0,1'ine karşılık geliyor.

GRAINTURK TARIM: Graınturk Tarım A.Ş. payları 26 Nisan itibarıyla 17,60 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

AKSA ENERJİ: Aksa Akrilik bağlı ortaklığı Dow/Aksa'nın mevcut üretim kapasitesinin yüzde 50 artırılmasına yönelik çalışmaların tamamlandığını ve yeni hattın devreye alındığını bildirdi.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir-Çelik, deprem sonrası süreçte üretimine yeniden başladığını ve deprem öncesi üretim seviyelerine ulaşıldığını bildirdi. Sigorta, hasar tespit çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

MAÇKOLİK: Maçkolik'in Fransa'daki canlı skor uygulaması olan Match en Direct'in 700 bin euro tutarında reklam sözleşmesi imzaladığını bildirdi.

ONCOSEM ONKOLOJİK SİSTEMLER: Oncosem Onkolojik Sistemler, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi tarafından açılan ihalede 9,46 milyon TL ile en uygun teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 6.7'sine karşılık geliyor.

ŞİŞE CAM: Şişe Cam ile EBRD arasında 2016 yılında imzalanan Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş. paylarının Satım ve Alım Hakkı Sözleşmesi kapsamında EBRD'nin Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.'deki yüzde 10'luk payının satın alınmasına ilişkin işlemlerin tamamlandığı bildirildi.

EUROPAP TEZOL KAĞIT: Europap Tezol Kağıt sermayesinin 220 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 220 milyon TL artışla 440 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

BİM: BİM, Rekabet Kurulu tarafından verilen idari para cezasına ilişkin olarak açtığı iptal davasının reddedildiğini bildirdi. Şirket karar itirazda bulunacak.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.