3. çeyrek bilançosuyla öne çıkan hisseler
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da geçen hafta bankacılık hisseleri önderliğinde yükseliş etkili oldu. Endeks, hafta ortasında bir gün dinlenme moduna girmesine karşın yeniden yükselişe yöneldi. Yaşanan yükseliş hareketlerinde de banka hisselerine gelen talebin etkili olduğu görüldü. Uzmanlar; hafta başında bankalardaki tavan hareketlerinin ardından yukarı yönlü trendin yükseliş ivmesi sürecek mi, birkaç gün daha izlemek gerektiğini söylüyor. Endeksin 3.920 üzerinde uzun vadeli tutunma sağlamasının önemine vurgu yapan analistler, bu kapsamda 4.000 ve 4.040 seviyelerinin direnç olarak takip edilebileceğini belirtiyor. Özellikle 4.000 üzeri geçişin yeni bir yükseliş eğilimini başlatabileceğine dikkat çekiyor. Öte yandan gün içinde geri çekilmelerde 3.850 ve 3.800 seviyelerinin ise tepki alımları için izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yurtiçinde ise en önemli gündem maddesi, yılın 3. çeyrek bilançoları. Bilindiği gibi bilanço açıklamak için son gönderim tarihleri; konsolide olmayan finansal tablolar için 31 Ekim, konsolide olan şirketler ve konsolide olmayan bankalar için 9 Kasım ve konsolide bankalar için 21 Kasım olarak açıklandı. Karlılık açısından güçlü bir çeyrek olsa da bilançoların bir miktar fiyatlandığını belirten uzmanlar ise yüksek enflasyon, yurtiçindeki güçlü talep ve yaz aylarındaki güçlü mevsimsellik etkileriyle şirketler için karlılık açısından güçlü bir çeyrek olduğunu düşünüyor.
Analistler havacılık, petrol, enerji ve gıda perakendesi sektör hisselerinin en iyi performansı göstermesini beklerken çelik ve telekomun geride kalmasından endişe ediyor. Bu kapsamda güçlü bilanço beklentisine sahip 20 hissenin uygun seviyelerde pozisyon almak üzere takip edilebileceğini söylüyor.
"NET DÖVİZ POZİSYONU GÜÇLÜ ŞİRKETLER"
Borsa İstanbul'da yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilanço açıklama döneminin başladığını belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır; 3Ç22 döneminde yılın ilk yarısında olduğu gibi yüksek enflasyon ortamının enflasyon artış hızında görece yavaşlama olmasına rağmen devam ettiğini hatırlatıyor. Üç aylık enflasyon oranlarının sırasıyla yüzde 4.95, yüzde 2.37 ve yüzde 1.46 olduğunu da dile getiren Çalışır, "Buna paralel olarak kur tarafında dolar/TL 3Ç22'de yüzde 11.1 değer kazandı. Bir önceki çeyrekte ise kurda yüzde 13.8 oranında yükseliş gerçekleşmişti. Mevcut bilanço döneminde de yüksek enflasyonist ortamdan pozitif etkilenen ve net döviz pozisyonu güçlü olan şirketler ön plana çıkabilir. Enerji, gıda, perakende, bankacılık ve havacılık sektöründe de yüksek karlılığın devam etmesini bekliyoruz" diyor.
"BORSADA YÜKSELİŞİ DESTEKLER"
Mevsimsel olarak havacılık sektörünün en yoğun sezon olması, zayıf TL ve Rus vatandaşların kısıtlamalar sebebiyle sınırlı destinasyonu ile en iyi dönemini geçirdiğine de dikkat çeken Çalışır, sektörel bazda şu değerlendirmeyi yapıyor. "Havacılık sektöründe karlılığa en büyük katkının geldiği dış hat yolcu sayılarında, rekor yıl olan 2019 seviyelerinin aşılması ile 3Ç22'de çeyreklik karların rekor kırmasını bekliyoruz. Eylül ayında yüzde 93 seviyesine ulaşan gıda enflasyonunun gıda şirketlerinde yüksek hacim büyümesi yaratmasını ve artan yurtdışı talep sayesinde ihracat ayağı güçlü olan şirketlerin marjlarında da iyileşme öngörüyoruz. Aynı zamanda temel gıdada talep esnekliğinin düşük olmasının küresel ekonominin yavaşladığı ortamda defansif katkı sağladığını düşünüyoruz. Bankacılık sektöründe ise mevcut para politikası ve TÜFE'ye endeksli tahviller sayesinde yüksek karlılığın devam etmesini bekliyoruz. Gıda perakende sektöründe yüksek enflasyon ortamı güçlü hacim büyümesi yaratırken, düşen reel gelirler sebebiyle indirimli marketlere olan ilginin de arttığı söylenebilir. Mağaza sayısındaki artışların devamı büyümeyi sürdürürken, kendi markaları ile çıkardıkları ürünlerin cirodaki payının artması da karlılığa destek veriyor. Ayrıca 3Ç22'de Borsa İstanbul'da hacim ortalaması günlük 68 milyar üzerinde gerçekleşirken, rekor hacimlerin aracı kurum bilançoları için de olumlu gösterge olabileceği söylenebilir. Yılın ilk iki bilanço sezonunda olduğu gibi bu dönemin de Borsa İstanbul'daki yükselişi desteklemesini bekliyoruz."
"ALIM FIRSATI OLARAK İZLENEBİLİR"
Mevcut konjonktürde major bir değişiklik olmadığı sürece yılsonuna kadar BIST-100'ün bu seyrini sürdürmesini bekleyen Çalışır; yüksek enflasyon ortamının yarattığı büyüme, kurda sağlanan stabilizasyon ve alternatif yatırım ürünlerinin kısıtlı olması sebebiyle BIST-100'de geri çekilmelerin alım fırsatı olarak izlenebileceğini söylüyor.
Teknik olarak endekste yükselişin trendinin ivme kazanması ile yeni bant bölgesinin 3700-4350 olabileceğini düşünen Çalışır, "Dolar bazında uzun vadeli alçalan trendin kırılması ile teknik görünüm güç kazanırken, 2.25-2.35 dolar seviyeleri sıralı hedefler olarak test edilebilir" diyor.
Çalışır; güçlü bilanço beklentisine sahip Aksa Enerji, Anadolu Efes, Alarko Holding, Alkim Kimya, Akbank, Aydem Yenilenebilir Enerji, BİM, Coca Cola İçecek, Ford Otomotiv, İş Yatırım Menkul Değerler, Kervan Gıda Sanayi, Mavi Giyim, Migros, Odaş Elektrik, TAV Havalimanları Holding, Şişe Cam, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Yapı Kredi ve Yayla Agro Gıda Sanayi hisselerinin uygun seviyelerde pozisyon almak üzere takip edilebileceğini söylüyor
"ZAMANA YAYILARAK ALIM YAPILMALI"
Bilanço beklentilerinin fiyatlanmış olup olmamasına da dikkat edilmesinin önemine vurgu yapan NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, bu dönemde yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılara da şu önerilerde bulunuyor;
*Öncelikle doğru sektör seçilmeli.
*Şirket veya sektöre ait verilerin zayıf olmasından kaynaklı düşük hisse performansı, hisselerde alım fırsatı olarak değerlendirilmemeli.
*Yüksek çarpanlara sahip şirketlere yatırım yaparken karlılığın sürdürülebilir olup olmadığına dikkat edilmeli.
*Pozisyon alırken piyasa zamanlaması yapmak yerine zamana yayılarak alım yapılmalı.
*Güçlü bilanço beklentisi olan şirketlerde bilanço beklentilerinin fiyatlanmış olup olmamasına da ayrıca dikkat edilmeli.
"BİM KENDİ SEKTÖRÜNDE PAZAR LİDERİ OLARAK YER ALIYOR"
Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı
BİM: Eylül ayında yüzde 93 olarak açıklanan gıda enflasyonu, alım gücü düşen hane halkının indirimli marketlere olan talebi artırması ve mağaza sayısındaki yükselişin devamı, satış hacmindeki büyümeyi destekliyor. Yeni konsept FILE marketlerin yıllık büyümesi 2Ç22'de yüzde 26 olarak gerçekleşti. Şirketin cirosu içinde kendi markalı ürünlerinin payının artması (2Ç22: yüzde 63) marjları destekliyor. Şirket kendi sektöründe pazar lideri olarak yer alıyor. BİM'in enflasyon üzerinde satış hacmini sürdürmesini bekliyoruz. Şirket geriye dönük 12 aylık verilere göre 18,4 F/K, 9,48 PD/DD ve 10,46 FD/FAVÖK ile tarihsel ortalamaların altında işlem görüyor. Şirket hisselerinde yüzde 35 yükseliş potansiyeli ile 185 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Yurtiçinde yabancı turist sayısının pandemi öncesi seviyeleri aşması ile rekor turizm gelirlerinin yaşandığı bir yaz sezonu geçirildi. Dış hat yolcu sayısının yer hizmetlerinde iç hat yolcu sayısına göre yaklaşık beş kat daha yüksek gelir yaratması, şirket için güçlü momentum oluşturdu. FAVÖK'ün en büyük payını oluşturan Almati ile Antalya havalimanlarında dış hatlarda 2019 rakamlarının aşılması karlılığa önemli katkı sağladı. Yılsonu ciro beklentilerini 717-745 milyon euro'dan 900-940 milyon euro'ya yukarı yönlü revize eden şirkette ayrıca olası yeni havalimanı ihalelerinin de katalizör oluşturacağını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 43 yükseliş potansiyeli 115 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MAVİ GİYİM: Şirketin 1Y22'de yurtiçi perakende satışları yüzde 148, toplam satışları yıllık yüzde 125 büyüme gösterdi. Yılın ilk yarısında net dönem karı yüzde 436 artışla 696 milyon TL'ye yükseldi. Yurtdışı satışlar TL bazında yüzde 116, online satışlar ise yılın ilk yarısında Türkiye'de yüzde 58, uluslararası pazarlarda ise yüzde 123 büyüme kaydetti. Şirket bu dönemde tarihindeki en yüksek brüt ve FAVÖK marjlarını yakaladı. Mavi Giyim'in güçlü marka stratejisi, dinamik ürün fiyatlaması ve güçlü talebe paralel indirimli dönemlere daha az ihtiyaç duyması, finansal sonuçların güçlenmesine katkı sağlıyor. Şirketin güçlü net nakit pozisyonu ve sıfır yabancı para pozisyonu ile oluşan defansif yapısı güven yaratmakla birlikte; güçlü operasyonel yönetim ve ürün gamındaki artan çeşitlilik ile sektörde yer aldığı konumun fırsat barındırdığını düşünüyoruz. Geçmiş 12 aylık verilere göre 4,46 PD/DD, 8,7 F/K ve 4,76 FD/FAVÖK çarpanları ile sektörün hayli altında çarpanlarla işlem görüyor. Şirket hisselerinde yüzde 29 yükseliş potansiyeli ile 110 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
"BANKALAR ÖNCÜLÜK EDER"
Yapı Kredi Yatırım Araştırma Departmanı ise inceleme kapsamındaki tüm şirketler için toplam yüzde 212'lik net kar büyümesi öngörürken (dolar bazında yüzde 49), büyümeye karlarını beş kat artıracağını öngördüğü bankaların öncülük etmesini bekliyor.
Güçlü net faiz marjı gelişimi, sağlıklı kredi büyümesi, korunan aktif kalitesi ile 3Ç22'de takibimizdeki beş büyük bankanın net karında çeyreksel yüzde 14 artış, yıllık olarak yüzde 434 artış öngören kurum yetkilileri sektöre yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "TL kredi-mevduat makaslarındaki iyileşme, swap maliyetlerinde iyileşme ve TÜFE'ye endeksli tahvillerden artan katkı güçlü karlılığın en temel etkenleri. Sağlıklı kredi büyümesi, komisyon gelirlerindeki hızlanma ve korunan aktif kalitesi karlılıkları desteklemekte. Takibimizdeki beş büyük banka arasında Garanti BBVA, Akbank ve Halkbank'ın çeyreklik karlılığını en yüksek artıran bankalar olmasını beklerken Vakıfbank, Akbank, Albaraka Türk ve İş Bankası'nın çeyreklik kar gelişiminde geride kalacağını düşünüyoruz. Öte yandan, hayat sigortası ve emeklilik şirketleri arasında Anadolu Hayat'ın bu çeyrekte güçlü net kar gelişimi elde edeceğini tahmin ediyoruz."
"HAVACILIK, PETROL, ENERJİ, GIDA"
Kurum yetkilileri 3Ç22'de yüksek ve artan enflasyon (çeyreksel TÜFE yüzde 81) incelediğimiz tüm endüstri şirketlerinin finansalları açısından en önemli ve belirleyici ortak tema olurken, bunu döviz değişimleri ve baz etkisinin izlediğine de dikkat çekiyor. Döviz değişimleri, alışıldığı üzere sadece zayıf TL'yi değil, bu sefer euro'nun dolar karşısındaki değer kaybını da içerdiğini hatırlatarak "Yüksek enflasyon, birçokları için ilk beklentilerden daha güçlü ciro büyümesi ve envanter kazançları sayesinde marj genişlemesi sağlasa da şirket karlılıklarını daha yüksek girdi maliyetleri ve işletme giderleri yoluyla da baskılıyor. Kapsamımızın tamamı için ~%150'lik bir ciro artışı öngörüyoruz, ancak şirketlerin yalnızca yüzde 30'unun FAVÖK marjını yıllık iyileştirmesini bekliyoruz. Buna rağmen, toplamın yüzde 60'ının ise geçen yıla göre nispeten daha düşük kur zararları, reeskont giderleri ve şirket özelinde gelişmeler neticesinde net kar marjını arttırmasını bekliyoruz" diyor.
Yapı Kredi Yatırım Araştırma Departmanı; havacılık, petrol, enerji ve gıda perakendesi sektörlerinin en iyi performans göstermesini beklerken çelik ve telekomun geride kalacağını düşünüyor. THY, Pegasus, Tüpraş, Aksa Enerji, BİM ve Anadolu Efes'i en ön plana çıkaracağı hisseler olarak sıralıyor ve sonuçların ardından yukarı yönlü revizyonlar olabileceğini söylüyor. "Arçelik, Ereğli, Kardemir ve Türk Telekom ise inceleme kapsamımızda en zayıf sonuçları açıklamasını beklediğimiz şirketler" diyor.
Yüksek enflasyonun, finansal tabloların şirketlerin reel durumlarını yansıtmasına engel olduğunu ve geçmişle karşılaştırmayı zorlaştırdığını da belirterek "Muhasebe kazançlarının, şirketlerin net işletme sermayesi uygulamaları ve nakit yaratım kabiliyetleriyle bir bütün olarak değerlendirilmesinin gerekliliği ve öneminin enflasyonist zamanlarda daha da arttığını 3Ç22 finansallarında da görmeyi bekliyoruz" açıklamasını yapıyor.
"ASELSAN'DA ÖNERİMİZİ 'TUT' OLARAK SÜRDÜRÜYORUZ"
Aselsan'ın 3Ç22'de 2,0 milyar TL net kara ulaştığını da belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, "Bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde 225 artışa işaret ederken piyasa beklentisi olan 1,4 milyar TL'yi ve bizim 1,3 milyar TL olan tahminimizi aştı" diyor. Genelde operasyonel performans tahminlerden çok daha iyi gerçekleşirken sapmanın bir diğer önemli nedenini de 343 milyon TL tutarındaki ertelenmiş vergi gelirine bağlıyor. 3Ç22'de 6,9 milyar TL olan satış gelirleri ve 1,4 milyar TL düzeyindeki FAVÖK beklentilerini ciddi oranda aştığına da dikkat çeken araştırma departmanı yetkilileri, şu değerlendirmeyi yapıyor:
"3Ç22'de güçlü operasyonel görünüme rağmen şirketin net işletme sermayesi ihtiyacı 3,6 milyar TL gibi hızlı bir artış sergiledi. Bu yükselişin ana sebepleri çeyreklik olmak üzere stoklardaki 1,5 milyar TL artış ile ticari alacaklardaki 2,0 milyar TL yükseliş oldu. Bu da negatif bir nakit akışına neden olduğu için şirketin net borcu 3Ç22 itibariyle önceki çeyrekteki 6,2 milyar TL olan seviyesinden 7,6 milyar TL düzeyine çıktı. Aynı dönemde Net Borç/VAFÖK oranı ise 1,0'dan 1,1'e doğru hafif şekilde yükseldi. Satış rakamı 3Ç22'de yıllık bazda yüzde 108 artışla 6,9 milyar TL olurken bizim beklentimiz 4,6 milyar TL ve piyasa beklentisi ise 5,0 milyar TL idi. Yıllık bazdaki satış büyümesinde yılın ilk altı ayındaki yüzde 55'e göre bu çeyrekte ciddi bir hızlanma gördük. Yine de dolar bazlı baktığımızda satışların yıllık bazda yüzde 1 daraldığı görülüyor. 3Ç22 sonu itibariyle şirketin eldeki işlerinin toplamı (backlog) 7,6 milyar dolar düzeyine geriledi (2Ç22: 7,9 milyar dolar). 3Ç22'de şirketin FAVÖK marjı yüzde 20,4 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentisine hemen hemen paralel düzeyde seyretti. Bizim beklentimizi ise 2,0 puan aştı. Bunun sebebinin tahminimize göre daha karlı projelerin teslimatının artması olduğunu düşünüyoruz. 9A22 döneminde FAVÖK marjı yüzde 23,2 olurken şirket yönetiminin tüm yıl için yüzde 22 olarak paylaştığı öngörüsünün üstünde kaldı. FAVÖK marjı yıllık bazda da 3,1 puan iyileşme sergiledi. Böylece 1,4 milyar TL düzeyinde gerçekleşen FAVÖK bizim tahminimizi (0,8 milyar TL) ve piyasa beklentisini (1,0 milyar TL) ciddi oranda aştı. Beklentilerden daha iyi gerçekleşen sonuçların hisse üzerinde ilk etkisinin olumlu olabileceğini düşünüyoruz. Ancak güçlü sonuçlara rağmen devam eden negatif serbest nakit akışı nedeniyle olası bir pozitif tepkinin temel analiz perspektifiyle sürdürülebilir şekilde desteklenmediğini düşünüyoruz. Dolayısıyla uzun vadede Aselsan'ın güçlü büyüme potansiyelinde bir değişiklik öngörmesek de nakit akışına dair önemli bir iyileşme görene kadar önerimizi değiştirmeyerek TUT olarak sürdürüyoruz."
"BANKALARIN KÂRLILIĞINDA YÜZDE 19 İYİLEŞME "
Karlılık açısından güçlü bir çeyrek olsa da bilançoların bir miktar fiyatlandığını belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı ise yüksek enflasyon, yurtiçindeki güçlü talep ve yaz aylarındaki güçlü mevsimsellik etkileriyle şirketler için karlılık açısından güçlü bir çeyrek olduğunu düşünüyor. Araştırma kapsamındaki hisselerde toplam net kar tahminlerinin 3Ç'de çeyreklik yüzde 24 ve yıllık yüzde 210 (dolar bazında yüzde 47) artışa işaret ettiğini de belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, "Ayrıca takibimizdeki hisselerin toplam piyasa değerinde dolar bazında son üç ayda yüzde 33 artış olduğunun altını çiziyor, güçlü finansal sonuçların bir miktar fiyatlandığını düşünüyoruz. Bankaların karlılığında, artan TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirileriyle net faiz gelirlerinde artış, güçlü komisyon gelirleri, artan ticari karlar ve güçlü tahsilatlar sayesinde çeyreklik ortalama yüzde 19 iyileşme olacağını öngörüyoruz. Özel bankaların yüzde 57 özkaynak karlılığıyla güçlü sonuçlar açıklamasını beklerken Akbank'ın çeyreklik yüzde 27, Garanti BBVA'nın yüzde 30 ve Yapı Kredi'nin yüzde 19 net kar artışı açıklayacağını tahmin ediyoruz. Kamu bankalarında ise güçlü net faiz gelirleri ve komisyon gelirleriyle ortalama yüzde 24 özkaynak karlılığı öngörüyoruz. 3Ç'de 6 milyar TL serbest karşılık tahminimiz nedeniyle Vakıfbank karlılığında çeyreklik yüzde 27 daralma öngörürken Halkbank'ın çeyreklik yüzde 56 kar büyümesi açıklayacağını tahmin ediyoruz" yorumunu yapıyor.
"EN GÜÇLÜ KÂR BÜYÜMESİ"
Havacılık sektörünün ise en güçlü kar büyümesi açıklayacağını bekleyen Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, üç havayolu şirketinin (THY, Pegasus, TAV Havalimanları Holding) de güçlü faaliyet karı açıklaması öngörüyor. Tüpraş'ın yüksek rafineri marjlarının devam etmesiyle güçlü kar temposunu sürdüreceğini de düşünen kurum yetkilileri, bilanço beklentilerine yönelik şu açıklamayı yapıyor: "Perakendelerin (BİM, Migros) artan ciro büyüme oranları sayesinde güçlü karlar açıklayacağını düşünüyoruz. Çimento sektöründe yükselen maliyetlere rağmen Akçansa'nın güçlü satış büyümesi sayesinde kuvvetli sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Çimsa'nın 3Ç'de varlık satışlarının etkisiyle güçlü net kar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Otomotiv sektöründe yurtiçi talep sayesinde güçlü marjların korunduğunu düşünüyoruz. Özak GYO'nun güçlü satış performansı ve yeniden değerleme farkları sayesinde güçlü karlılık açıklamasını bekliyoruz. MLP Sağlık Hizmetleri'nin borçlulukta azalma sayesinde karlılığında yıllık güçlü bir artış öngörüyoruz. Demir-Çelik şirketlerinin (Ereğli, Kardemir) çelik fiyatlarındaki düşüşle daralan marjları sebebiyle zayıf sonuçlar açıklamasını beklerken Arçelik, Kordsa ve Tekfen Holding'de zayıf sonuçlar beklediğimiz diğer şirketler."
"BIST-100'DE 5.970 SEVİYELERİ GÖRÜLEBİLİR"
Hem yurtiçinde hem de yurtdışında ekonomi gündeminin bir hayli yoğun olduğuna dikkat çeken A1 Capital Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Selim Tunçbilek, BIST-100'ün 5.970 seviyelerini görebileceğini söylüyor.
Ekim ayının sonuna doğru bilançoların açıklanmaya başlayacağını hatırlatarak bu bilanço döneminde olumlu sürprizler göreceğimizi düşünüyor. Yüzde 90 ihtimalle enflasyon artışından kaynaklı olumlu yansımalar olacağını belirterek "Dolayısıyla cirosu artan şirketlerde de alımlar gerçekleşecektir. BIST-100 endeksinin ise önümüzdeki bir-iki ay içerisinde 5.970 seviyelerine gitmesi muhtemel görünüyor. Geçtiğimiz ay bankacılık tarafında yaşanan hareketlerde biraz geri çekilme yaşandı. Fiyatlar tekrar oturuyor. Kısa bir dinlenme sürecinden sonra bilançosu iyi gelen bazı bankacılık hisselerinin tekrar hareketlenmesini bekliyorum. Ama bu hareketler geçen ayki gibi agresif ve şiddetli olmayacaktır" diyor.
Yurtdışından gelen haberlere bir yıldır çok alıştığımızı da dile getiren Tunçbilek; artık bizi pek etkilemediğini, Türkiye ekonomisinin çok özgün ve ayrışık olduğunu söylüyor. Bizim ekonomik olarak bir Avrupa ülkesi sayılmadığımızı, sanayi ve tüketim malları açısından dışarıya bağımlı durumda olduğumuzu da hatırlatarak "Ancak içeride sıcak para sahibi yabancı da pek kalmadı. Doğrusu olmasını da ben tercih etmem. Çünkü sıcak para çok hızlı gelebildiği gibi çok hızlı da çıkabiliyor. Çıkarken de bir filin züccaciye dükkanına girmesi gibi kıra döke çıkıyor. Yabancılar tekrar geldiği zaman endeks umarım çok primli olur ki, böylece elimizden ucuza hisse almamış olurlar" yorumunu yapıyor.
Yatırımcıların borsa yükseliş trendindeyken sürekli işlem yaparak pozisyonlarını bozmaması gerektiğinin de altını çizen Tunçbilek, şu önerilerde bulunuyor: "Yatırımcılar pozisyonlarını o trendin sonuna kadar taşısınlar. Güvenli bir hisse senedi bulup, endeksin zirve noktasına kadar beklesinler. Çok işlem yapmasınlar, çok hisse değiştirmesinler, kredili işlem yapmasınlar, tüyo ile yatırım yapmasınlar."
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
ASELSAN: Aselsan 3Ç'de 2,0 milyar TL net kar açıklarken, geçen seneye göre net karını yüzde 225 oranında artırdı. Piyasa beklentisi olan 1,4 milyar TL'ye kıyasla net kar yüzde 35 daha yukarıda. İlk altı ayda yüzde 55 seviyesinde olan ciro büyümesi, 3Ç'de yüzde 108 olarak gerçekleşti ve şirketin 3Ç cirosu 6,9 milyar TL oldu. (beklenti: 5,0 milyar TL)
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji'nin sermayesi, geçen hafta 153 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 153 milyon TL artışla 306 milyon TL'ye yükseltildi. Öte yandan Smart Güneş Enerji yurtiçindeki iki müşterisinden 1,33 milyon TL + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor. Ayrıca Smart Güneş Enerjisi, İzmir'de yapılacak 2.048 MW/Yıl kapasiteli güneş paneli tesisi yatırımı için yatırım teşvik belgesi alındığını bildirdi. Teşvike konu öngörülen sabit yatırım tutarı ise 7,63 milyar TL olarak bildirildi.
BOĞAZİÇİ BETON SANAYİ: Boğaziçi Beton, enerji maliyetlerini azaltmak adına GES kuruluşu için Aldo Enerji ile danışmanlık sözleşmesi imzalandığını bildirdi.
DAP GAYRİMENKUL: Dap Gayrimenkul, İzmir Alaçatı'da yer alan 3 bin 607 metrekare büyüklüğündeki arsanın 80,2 milyon bedelle satın alındığını bildirdi. Yüzde 25'i peşin ve yüzde 75'inin 24 ay vadeli ödenmesi planlanırken, şirket arsayı proje geliştirmek için değerlendireceğini bildirdi.
ERCİYAS ÇELİK BORU SANAYİ: Erciyas Çelik Boru, yurtdışında gerçekleştirilecek projelerin 55,2 milyon dolar tutarındaki ilk fazı için boru üretimi ve ihracatı siparişi aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 98'ine karşılık geliyor.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, ADM Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 22,7 milyon TL tutarla en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2'sine karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti (Azerbaycan) tarafından açılan ihalede 331 milyon TL tutarla en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 27'sine karşılık geliyor. Ayrıca Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji'nin girdiği ihalelerde en iyi teklifi vererek toplamda 47,8 milyon TL tutarında iş aldığı bildirildi. Girişim Elektrik ile GE Hydro France arasında 13,5 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı da bildirildi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.
BMS ÇELİK HASIR SANAYİ: BMS Çelik, Yalova'da 10 bin metrekare alana sahip 22,4 milyon TL tutarında arsa aldığını bildirdi.
TURCAS PETROL: Turcas'ın yüzde 30 iştiraki olan Shell & TRCAS ile TOGG-Trugo arasında yüksek hızlı sarj cihazı yatırımıyla ilgili olarak iş birliği sözleşmesi imzalandığı bildirildi. İş birliği kapsamında Shell & Turcas ve Trugo, 400 adet Shell markalı istasyonda 180 kWs üzeri yüksek hızlı şarj cihazları ile tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet vermek için birlikte çalışacağını bildirdi.
OLMK & TIRE: Mondi Olmuksan'ın tüm aktif ve pasifleriyle Mondi Turkey'e devrolunmasına ilişkin olarak, Mondi Turkey paylarının Yıldız Pazar'da işlem görmeye devam etmesine birleşme işlemi sonrasında Mondi Olmuksan paylarının geçen hafta son kez işlem göreceği bildirildi.
ARENA BİLGİSAYAR: Arena Bilgisayar, Erat Telekomünikasyon ile Erat marka fiber optik ve data kablolarının, bağlantı ve sonlandırma elemanlarının ve aksesuarların Türkiye genelinde ve yurtdışında dağıtımına ilişkin distribütörlük anlaşması imzalandığını bildirdi.
TÜRKİYE KALKINMA VE YATIRIM BANKASI: Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası sermayesinin 2 milyar TL'den yüzde 25 oranında bedelli olarak 500 milyon TL artışla 2,5 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
ORGE ENERJİ: Orge Elektrik, İstanbul'da inşa edilecek olan Göncay Plastik Çatı Güneş Enerji Santrali Projesi'nde verdiği 1,3 milyon dolar + KDV tutarındaki teklifin kabul edildiğini bildirdi. İşin 120 günde tamamlanması planlanıyor. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 9'una karşılık geliyor.
FORD OTOMOTİV: Ford Otosan, yarı iletken arz sıkıntısı dolayısıyla Craiova fabrikasında üretimi 13 Ekim itibariyle durdurdu. Yapılan açıklamaya göre üretimin 24 Ekimde tekrar başlaması ve şirketin 2022 hedefleri üzerinde önemli bir etkisinin olmaması bekleniyor.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Nijerya Federal Havalimanları Kurumu (FAAN) tarafından yapılan açıklamaya göre, TAV Havalimanları Holding'in de içinde bulunduğu konsorsiyum "tercih edilen teklif sahibi" seçildi. Gerekli onayların alınmasının ardından, ihale sürecinin bir sonraki adımı olarak FAAN ile Konsorsiyum arasında müzakerelerin başlaması bekleniyor.
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Eylül dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 117 artışla 15,5 milyar TL'ye yükseldi.
CREDITWEST FAKTORİNG: Creditwest Faktoring sermayesi, geçen hafta 80 milyon TL'den yüzde 25 oranında bedelsiz olarak 20 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltildi.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, toplam 10 milyon TL sermayeli robot, robot tutucu, robot uç elemanı üretimi ve entegrasyonu konusunda faaliyette bulunmak üzere kurulan MCFLY Robot'un yüzde 75 sermayesine ortak olarak şirket kurulumunun yapıldığını bildirdi.
UŞAK SERAMİK: Uşak Seramik, üç adet pişirme fırınının soğutma işlemi ardından kapatıldığını bildirdi. Şirket, daha önce modernizasyon çalışmalarının tamamlanması için fırınların geçici olarak kapatılacağını belirtmişti.
AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik'in Ocak-Eylül dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artışla 2,48 milyar TL'ye yükseldi.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Eylül dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artışla 2,19 milyar TL'ye yükseldi.
DOĞANLAR MOBİLYA GRUBU: Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Honeywll ile 55 - 60 milyon dolarlık tesis kurmayı planladıklarını belirtti.
GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım bağlı ortaklığı Global Ports Holding'in yolcu ve liman istatistikleri açıklandı. Verilere göre limanlara gelen gemi sayısı 2019 yılı Eylül ayının yüzde 24 üzerinde gerçekleşti ve yolcu sayısı da 2019 yılı Eylül ayının yüzde 11 üzerinde gerçekleşti.
MAZHAR ZORLU HOLDİNG: Mazhar Zorlu Holding, sermayesinin 10,8 milyon TL'den yüzde 1454 oranında bedelsiz olarak 157,6 artışla 168,4 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi
SPK'DAN, ÖZDERİCİ GYO YÖNETİMİNE CEZA
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Özderici GYO'nun üst yönetiminden 5 isme toplamda 2 milyon 394 bin 230 lira idari para cezası kesti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka açık Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (OZGYO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur Özderici dahil toplam 5 üst yönetici hakkında yürütülen incelemeler sonucunda, söz konusu isimlere yüklü miktarda idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı aktifinde yer alan toplam 54 adet bağımsız bölümün Kurul'un ilgili kararı uyarınca verilen sürede elden çıkarılmaması nedeniyle, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur Özderici, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Özderici, Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özderici ile Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Taylan ve Mehmet Ali Güneysu 478 bin 846'şar lira olmak üzere toplamda 2 milyon 394 bin 230 lira idari para cezası ödeyecek.
BORSA İSTANBUL DÖRT HİSSE ÜZERİNDEKİ TEDBİRLERİ KALDIRDI
Borsa İstanbul geçen hafta (21 Ekim 2022 ) Cuma günü dört hisse üzerindeki tedbirleri kaldırdı. Borsa İstanbul'un daha önce farklı tarihlerde haklarında tedbir kararı verdiği dört hisse (Ulusal Faktoring, Borusan Yatırım Pazarlama, Işıklar Enerji Yapı Holding, Merko Gıda ) üzerindeki işlem kısıtlamaları; tedbirlerin son bulması nedeniyle ortadan kalktı.
Buna göre Ulusal Faktoring hakkında açığa satış yasağı, kredili işlem yasağı, brüt takas uygulaması, emir paketi tedbirleri kapsamında;
veri yayınının emir toplama seansında kısıtlanması, piyasa emri ile piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali - miktar azaltımı - fiyatı kötüleştirme yasağı tedbirleri kalktı.
Borusan Yatırım Pazarlama, Işıklar Enerji Yapı Holding ve Merko Gıda'da açığa satış yasağı, kredili işlem yasağı tedbirleri kalktı.
İKİ ŞİRKETİN SERMAYE ARTIRIMI BAŞVURUSUNU ONAYLADI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta bir şirketin bedelli, bir şirketin de bedelsiz sermaye artırımı başvurularının onaylandığı duyuruldu.
Buna göre kurul (SPK); Aksigorta'nın bedelli, Alkim Kağıt'ın ise bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı
Bedellisine kuruldan onay çıkan Aksigorta, 612 milyon TL değerindeki mevcut sermayesini halka arz yöntemiyle 1 milyar TL artırarak 1 milyar 612 milyon TL'ye yükseltecek.
Alkim Kağıt ise bedelsiz başvurusunun onaylanmasının ardından 52 milyon 500 bin TL'lik sermayesini, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 131 milyon 250 bin TL yükselterek 183 milyon 750 bin TL'ye çıkaracak.