PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftalarda 3.700 seviyelerinde bir konsolidasyon ile geri dönen borsada genel olarak yılın son çeyreğinde volatilitenin yanında yukarı yönlü trendin devam etmesi bekleniyor. Analistler uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere son iki ayda 52 hissenin takip edilebileceğine dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)
"4.200 SEVİYELERİ GÖRÜLEBİLİR"
Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Müdürü Sevgül Düzgün, FED'in agresif faiz artırımına devam etmesinin beklenmesi, Rusya-Ukrayna savaşında gerilimin artması ve Avrupa'da yaşanan enerji krizi ile küresel risk iştahında yaşanabilecek küresel borsalardaki zayıflama ile artabilecek olası satışlarda psikolojik 3.100 seviyelerine doğru geri çekilme ihtimalinin gündeme gelebileceğini söylüyor. Bununla birlikte BIST-100 endeksinin yurtdışı borsalar ile olan korelasyonun düşük seviyelerde olması ve iç faktörler olan; 3Ç22 net kar beklentileri, TL'de yaşanan değer kaybı, yüksek enflasyonist ortam ve negatif reel faiz ortamında borsanın diğer yatırım araçlarına göre hala cazip olduğunu ve yukarı yönlü trendin 4.200 seviyelerini hedefleyebileceğini düşünüyor.
"DEFANSİF PORTFÖYLER TERCİH EDİLMELİ"
Düzgün; 2022 yılı son çeyreğine girerken, küresel çapta devam etmekte olan jeopolitik riskler, küresel merkez bankalarının enflasyon ile mücadele açısından sıkılaştırıcı para politikası uygulaması ve yurtiçinde devam etmekte olan yüksek enflasyon ve negatif reel faiz ortamında yatırımcıların daha defansif bir portföy tercih etmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Yurtiçinde yatırımcıların 2022 yılı son çeyreğine girerken, riskli pozisyonlardan (kaldıraç, kredi vb) uzak durması gerektiğini, küresel risk iştahında yaşanabilecek zayıflamanın etkisiyle geri çekilmelerde ihracat odaklı, uzun döviz pozisyonu taşıyan, karlılığını enflasyon üzerinde artırmayı başarabilen, gelişmekte olan benzerlerine göre cazip çarpanla işlem gören şirketlerde pozisyonlamanın uygun bir strateji olabileceğini düşünüyor. Bu dönemde, perakende, gıda, ilaç, hava yolu, holding ve enerji sektör hisselerini beğenmeye devam etiklerini söylüyor.
"PERAKENDE, GIDA VE İLAÇ"
Düzgün; küresel piyasalarda merkez bankalarının uygulamış oldukları sıkılaştırıcı para politikalarının büyüme üzerinde etkilerinin hissedilmeye başlandığı bu dönemde artan resesyon endişeleri ve 2022 yılı son çeyreğine girerken, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşın kış aylarında enerji fiyatları öncülüğünde alevlenmesi halinde küresel risk iştahında yaşanabilecek zayıf seyrin borsa üzerinde temel risk faktörleri olarak karşımıza çıktığının da altını çiziyor. Yurtiçinde ekonomi yönetiminin uygulamış olduğu ihracat odaklı büyüme stratejisi temasıyla politika faizleri ve enflasyon arasında makasın rekor seviyelere çıkmasının TL'nin değer kaybını hızlandırdığını belirterek "Mevcut koşullarda borsa hala cazip bir yatırım alternatifi olmasına karşın, küreselde yer alan temel risk faktörlerini de göz önünde bulundurarak portföylerin maksimum yüzde 45'inin borsaya ayrılması gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrılan yüzde 45'lik payın ise sektör açısından daha dengeli ve defansif sektörlere (perakende, gıda ve ilaç) ayrılması akılcı olacaktır" diyor.
"HAVA YOLU, BANKA, ENERJİ, GAYRİMENKUL, HOLDİNG"
Eylül 2022 itibariyle 12 aylık ortalamalara göre enflasyonunun yüzde 59.91 artış kaydettiğini hatırlatan Düzgün, yılın 3. çeyrek dönemine yönelik bilançolarının da borsada önemli bir katalizör vazifesi göreceğini söylüyor. Özellikle hava yolu şirketlerine dikkat çekerek konuyla ilgili şu yorumu yapıyor: "Bu dönemde pandemi koşullarında yaşanan iyileşme ile havacılık sektöründe yolcu trafiğinde 2019 yılının yakalanması, turizm sezonun yurtiçinde bu yaz oldukça verimli geçmesi, güçlü dış hat yolcu talebi, bilet fiyatlarında tavan fiyatın yukarı yönlü revize edilmesi ve sektörün en verimli çeyreğinin üçüncü çeyrek olduğunu düşündüğümüzde hava yolu şirketlerinin bu dönemde karlarını enflasyonun oldukça üzerinde artırmayı başardıklarını düşünüyoruz."
3. çeyrekte enerji, bankacılık, holding ve gayrimenkul sektörünün de ön plana çıkacağını öngören Düzgün, "Küresel piyasalarda doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yüksek seyretmesi ve EPDK'nın yaklaşık altı ay önce uygulamaya aldığı azami uzlaştırma fiyat mekanizmasının sektöre olumlu etkisi ile üçüncü çeyrekte enerji şirketlerinin karlarının da genel olarak yüksek seviyelerde gelmesini bekliyoruz. Yurtiçinde TCMB'nin politika faizinde son iki ayda yapmış olduğu 200 baz puanlık faiz indirimi, yüksek seyreden enflasyon ve negatif reel faiz ortamında bankaların genişleyen kredi spread'leri ve marjları, TUFEX gelirlerinin karlılığa olumlu etkisi ile bankacılık sektöründe de karlılığın bu çeyrekte güçlü devam edebileceğini düşünüyoruz. Holdingler de iştiraklerinden gelen güçlü kar rakamlarının etkisiyle üçüncü çeyrekte güçlü bilanço açıklamasını beklediğimiz sektörler arasında yer alıyor. Yüksek seyreden enflasyonun satın alma gücü üzerinde yıpratıcı etkisini hafifletmek üzere tüketicilerin gayrimenkule olan güçlü talebi konut satışlarında görülen artış ve kira ücretlerinde görülen yüksek seyrin bu dönemde GYO sektörüne de olumlu etki yapacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan küresel merkez bankalarının uygulamış oldukları sıkılaştırıcı para politikasının etkisiyle son dönemde artan resesyon endişeleri ile global çelik fiyatlarında aşağı yönlü trendin bu çeyrekte demir- çelik sektörü şirket karlarını olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla 3. çeyrekte genel olarak; hava yolu, banka, enerji, gayrimenkul ve holding sektör hisselerini ön plana çıkarıyoruz."
Düzgün uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere son iki ayda Koç Holding, Mavi Giyim, Migros, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Taşımacılığı, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Coca Cola İçecek, Şişe Cam, Alkim Kimya, Migros, Kordsa, Tüpraş, Çimsa, Sabancı Holding, Galata Wind Enerji, Aksa Enerji, Aksa Akrilik Kimya, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, GSD Holding, Yayla Agro Gıda Sanayi ve Eczacıbaşı İlaç hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
"GETİRİ ARAYIŞI BORSAYI ÖN PLANA ÇIKARDI"
Getiri arayışının borsayı ön plana çıkardığının altını çizen Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Müdürü Sevgül Düzgün; önümüzdeki süreçte BIST-100 endeksini olumlu etkileyebilecek gündem maddelerini şöyle sıralıyor;
*Yurtiçinde yüksek seyreden enflasyon ve negatif reel faiz ortamı nedeniyle getiri arayışının borsaya yönelmesi,
*2022 yılı üçüncü çeyrek kazanç raporlarına ilişkin pozitif beklentiler,
*Şirketlerin çarpan bazında gelişmekte olan benzerlerine (MSCI) göre iskontolu işlem görmesi,
*ABD enflasyon ve istihdam piyasası verilerindeki olası zayıflamaya bağlı olarak, FED'in şahin politikalarına ilişkin beklentilerin yumuşaması,
*Yurtiçinde 2023 seçimleri öncesinde parasal genişlemenin artması.
"JEPOLİTİK RİSKLER ÖNEMLİ"
Düzgün; önümüzdeki süreçte BIST-100 endeksini olumsuz etkileme potansiyeli olan gündem maddelerinin de bulunduğunu hatırlatarak şu başlıklara dikkat çekiyor;
*Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşa yönelik jeopolitik risklerin artması,
*Avrupa'da yüksek seyreden enerji maliyetlerinin Avrupa'yı durgunluğa sokması,
*Küresel merkez bankalarının uygulamış olduğu sıkılaştırıcı para politikalarının etkisiyle küresel resesyon ihtimali,
*Enflasyon muhasebesine geçilmesi ile banka ve sigorta şirketlerinin karlarında oluşabilecek düşüş.
"SON ÇEYREKTE HİSSE SENEDİNİN AĞIRLIĞI ARTIRILABİLİR"
Enver ERKAN / Tera Yatırım Başekonomisti
Üçüncü çeyrek bilançolarına yönelik beklenti fiyatlamalarıyla endekste yükselen hacimle yatırımcı ilgisi sürüyor. Yılın son kalan iki ayında da yüksek enflasyon ortamı, tasarruf sahibinin getiri arayışı yatırımcıları borsaya yönlendirmeye devam edecektir. Altın tarafında ons altının düşüşü ve dolar/TL'deki yatay görünüm ile bant içerisindeki işlemler sürebilir. Dolar/TL'de ise kısa vadeli kontrollü yukarı yönlü hareket devam ediyor.
Para politikasının hükümetin ekonomik perspektifi ile enflasyon ve küresel parasal sıkılaştırma faktörleri arasında alışılmamış bir trendde devam edeceği anlaşılmakta. Sonuç olarak; Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam etmesi beklenebilir.
Bu veriler ışığında portföyde hisse senedinin ağırlığı son çeyrekte artırılabilir. Yüzde 60 hisse, yüzde 20 altın ve yüzde 20 eurobond olabilir. Yatırımcılar ise son iki ayda enflasyon ve cari açık gerçekleşmeleri, PPK faiz kararları, FED toplantıları ile küresel enflasyon/büyüme dengelerini yakından takip etmeli.
"AKBANK BANKALAR ARASINDA ÖN PLANA ÇIKIYOR"
Serhan YENİGÜN / Yatırım Finasman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü
AKBANK: Bankalar arasından Akbank'ı TÜFE'ye endeksli tahvil portföyünden sağlayacağı güçlü gelirler, tahmini 1.3x fiyat / kazanç ve tahmini 0.5x fiyat / defter değeri oranlarının işaret ettiği düşük çarpanları ve yüksek öz kaynak karlılığı nedeniyle tercih ediyoruz. Akbank hisselerinde yüzde 19 yükseliş potansiyeli ile 15.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜPRAŞ: Tüpraş'ın rafineri marjlarında güçlü seyir, jet yakıtı gibi katma değerli ürünlere artan talep ve döviz bazlı gelirlerini olumlu buluyoruz. Petrol fiyatlarındaki gerileme stok değerlerinde kısmi bir kayba neden olabilir, ancak bu durumun şirketin performansına önemli bir negatif etkisini beklemeyiz. Tüpraş hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 440.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO yüksek konut fiyatları, emlak yatırımlarına dair artan iştahtan destek bulma potansiyeli ve cazip değerlemesi ile dikkat çekiyor. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 5.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
"ALARKO HOLDİNG YENİ YATIRIMLARA AÇIK BİLANÇO YAPISINA SAHİP"
Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti
ALARKO HOLDİNG: 2022 yılında faydalanılan düşük kömür maliyeti, yüksek elektrik fiyatı trendinin 2023 yılında da devam edeceği beklentisi, elektrik dağıtım şirketlerinin artan karlılığı, güçlü nakit akışı ve net nakit pozisyonuna geçiş beklentileri şirket hisselerinin cazibesini arttırıyor. Yeni yatırımlara açık bilanço yapısı ile Alarko Holding hisselerini beğeniyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 62 yükseliş potansiyeli ile 103 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
BIOTREND: Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları, Türkiye'nin katı atık işleme hacmine göre en büyük üçüncü, kurulu enerji üretim kapasitesine göre en büyük atıktan enerji üretimi şirketi. Şirket, 2022 Haziran dönemi sonunda Türkiye genelinde yatırımları devam edenlerle birlikte 18 tesiste atık yönetim ve enerji üretim faaliyetleri yürütüyor. 2021'de toplam konsolide satışların tamamına yakınını elektrik üretiminden yapılan satışlar oluşturuyor. Şirketin 2022 ve sonrasında yapacağı dikey entegrasyon yatırımları sonucunda diğer iş elde edilen gelirlerin 2025 sonunda toplam konsolide satışların yüzde 30'una, 2030 sonunda ise yüzde 50'sine erişeceğini düşünüyoruz. Kapasite artışları ve yeni iş kollarının devreye girmesiyle şirketin yüksek FAVÖK büyüme performansı sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 88 yükseliş potansiyeli ile 25 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
SUWEN TEKSTİL SANAYİ: Suwen Tekstil Sanayi, tamamen kendi tasarımı olan ürünlerini yurtiçinde çeşitli konfeksiyon üreticileri ile yapmış olduğu uzun dönemli anlaşmalar ile ürettirip 151'e ulaşan mağaza, online ve toptan satış kanalları ile tüketicilere sunuyor. Şirketin Romanya'da dört, Kıbrıs'ta bir mağazası bulunuyor. Marka bilinirliğinin ve ürün çeşitliliğinin artması ve mağaza ağının büyümesi sonucunda 2021 sonunda şirketin toplam net satışları 2018-2021 döneminde 360 milyon TL'ye ulaşmış. 2022 yılsonunda 188 milyon TL net kar bekliyoruz. Artan LFL satış ve karlılık, yeni mağaza açılışları, güçlü online satışlar ve düşük finansal giderler sonucunda şirketin ileriye dönük projeksiyonlarını güçlü buluyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 112 yükseliş potansiyeli ile 93 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
"LOGO YAZILIM ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP"
Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü
LOGO YAZILIM: Şirketin gelirleri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 107 yükselerek 368 milyon TL, net kar ise yüzde 126 artarak 147 milyon TL olarak gerçekleşti. Altı aylık kümüle bakıldığında şirketin satış gelirleri 2022 ilk yarıda geçen sene aynı döneme göre yüzde 101 artarak 637 milyon TL, net kar ise yüzde 100 artarak 239 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin gelir ve kar artışında hem müşteri başına harcamalardaki artış hem de müşteri sayısında görülen artış etkili olmuş. Ayrıca gelirin yüzde 62'si tekrarlayan gelirlerden oluşmaktadır ki bu da şirket gelirleri üzerinde istikrar oluşturmakta. Ticari yazılımlarda KOBİ segmentinde ve e-devlet çözümlerinde pazar lideri olması, dijitalleşme eğilimi, dijitalleşme ile ilgili regülasyonlar, Romanya'da yatırımları ve artan gelirler şirket hisselerini cazip kılmakta. Logo Yazılım uzun dönemli büyüme trendi göz önüne alındığında şirket, uzun dönemli büyüme hissesi olarak konumlandırılabilir. Bununla beraber BIST- 100 endeksi 2022 yıl başından bu yana yüzde 94.5 yükselirken şirketin hissesi sadece yüzde 18.5 yükselmiş ve borsada 2022 yıl başından bu yana görülen yükseliş hisse fiyatına yansımamıştır. Ayrıca hissenin çarpanları sektör ortalaması aşağısındadır. Bu açıdan önemli bir potansiyel biriktirdiğini düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 63 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
KOÇ HOLDİNG: Holding yılın ikinci çeyreğinde 15,5 milyar TL ile beklentilerin yüzde 30 üzerinde kar açıkladı. Böylece net kar geçen sene aynı döneme göre yüzde 383 yükselmiş oldu. Kar yükselişinde holdingin özellikle rafinaj, bankacılık ve otomotiv segmentilerinde görülen güçlü performansının etkili olduğu görülüyor. Yılın geri kalan çeyreklerinde yine benzer bir performans ile şirket finansallarının güçlü gelmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Uzun dönemde değerlendirildiğinde ise özellikle otomotiv sektörü yatırımları ayrıca elektrikli araçlar için batarya üretim tesisi kararı, rafinaj segmenti yatırım planları şirket açısından dikkat çekici. Bununla beraber şirket hissesini fiyat olarak değerlendirdiğimizde son beş yıllık ortalamasından oldukça düşük cari 4,16 F/K ile işlem görüyor. Yılın diğer çeyreklerinde beklenen kar artışlarını da hesaba kattığımızda 2,5-3,00 beklenti F/K'ya sahip. Bu da geçmiş dönem çarpanlarla kıyasladığında oldukça yüksek oranda iskontoya işaret ediyor. Diğer yandan şirketin net aktif değerine göre hesaplanan iskontosu da geçtiğimiz yıllara göre oldukça yüksek. Güçlü gelen ve devamı beklenen finansalları başta otomotiv, batarya ve enerji segmenti olmak üzere yatırımları, cari ve beklenti çarpanlarının geçtiğimiz yıllara göre önemli ölçüde iskonto vadetmesi nedeni ile bu fiyatlardan şirketi oldukça cazip buluyoruz. Koç Holding hisselerinde yüzde 37 yükseliş potansiyel ile 70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ASELSAN: Türkiye savunma bütçesi GSYH yüzde 2.1 seviyesi olmakla beraber uzun yıllar ortalamasına bakıldığında yüzde 2'nin biraz üzerinde bir trend izlediği görülmekte. Bununla beraber mevcut jeopolitik durum, yakın coğrafyalarda yaşanan savaş ve çatışmalar savunma harcamalarını desteklemekte ve GSYH yüzde 2'nin biraz üzerinde tutmakta. Şirket yerli savunma sanayinin en önemli yüklenicileri arasında bulunduğundan savunma harcamalarındaki artıştan önemli miktarda pay almakta. Bu açıdan uzun dönemde istikrarlı bir gelir yapısına sahip olduğu söylenebilir. Şirket 2021 yılında 5.6 milyar TL, 2022 ilk yarıda ise 3,275 milyar TL Ar-Ge harcaması yapmakta ve ürün geliştirmekte. Şirket hasılatı 2022 ilk yarıda yüzde 55 artarak 10 milyar 841 milyon TL, FAVÖK yüzde 42 artarak 2 milyar 705 milyon TL, net kar ise 3 milyar 797 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin savunma harcamalarına dayalı istikrarlı gelir yapısı, Ar-Ge çalışmaları ve yeni ürün geliştirme çalışmaları uzun dönemde dikkat çekmekte. Savunma harcamalarında seçim kaynaklı olası bir azalış ve yurtdışından uygulanması olası yaptırımlar şirket için riskleri oluşturmakta. Aselsan hisselerinin portföylere alınmak üzere izlenmesini öneriyoruz.
"MİGROS NET BORÇ POZİSYONUNDA İYİLEŞME SAĞLADI"
Sevgül DÜZGÜN / Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Müdürü
MİGROS: 2022 yılında online hizmet ağlarını genişleten şirket, 2Ç22'de 441 milyon TL net kar ile olumlu performans gösterdi. 2022 yıl sonu beklentilerinde yukarı yönlü revizyona gidilmesi, net nakit pozisyonunda yaşanan iyileşme, artan öz kaynaklar ve online satış kanallarının büyümesinin olumlu etkisi şirketi ön plana çıkarıyor. Yaratılan güçlü nakit akışı sayesinde net borç pozisyonunda önemli ölçüde iyileşme sağlayan Migros, beğendiğimiz şirketler arasında yer almakta. Şirket 26.33 F/K çarpanından ve 5.31 FD/FAVÖK çarpanından işlem görmekte. Migros hisselerinde yüzde 46 yükseliş potansiyeli ile 158,50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜRK HAVA YOLLARI: Şirketin 2022 ikinci çeyrek net dönem karı 9.155 milyon TL olarak açıklandı. Esas faaliyet karı yıllık bazda yüzde 808 oranında artarak güçlü performans göstermiştir. 2Ç22'de EFK marjı bir önceki yılın aynı dönemine göre 6,8 puan artarak yüzde 12.07 seviyesine yükselmiştir. Pandemi sonrası uçuş kısıtlamalarının kalkması ile yolcu sayısı artmaya devam ederken, 2022 yılında kargo bölümünün bilançoya güçlü katkısı devam etmekte. Turizm sektöründen gelen güçlü verilerinde katkısıyla 2022 yılı finansal sonuçlarında olumlu görüntünün artarak devam etmesini beklemekteyiz. Şirket 6,18 F/K ve 0,90 PD/DD çarpanları ile sektöre göre yükseliş potansiyeli içermekte. Hava yolu sektörünün F/K ortalaması 9,94, PDD/DD oranı 1,15'de bulunuyor. Türk Hava Yolları hisselerinde yüzde 37 oranında yükseliş potansiyeli ile 120 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ŞİŞECAM: Şirketin 2022 ikinci çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 286 oranında artarak 5.379 milyon TL olarak açıklandı. Esas faaliyet karı yıllık bazda yüzde 232 oranında artarak güçlü performans göstermiştir. 2Ç22'de EFK marjı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puan artarak yüzde 21.51 seviyesine yükselmiştir. Şirketin güçlü döviz ve nakit pozisyonu finansal performansını olumlu yönde etkilemekte. Şişe Cam ihracattaki güçlü konumu ve döviz bazlı gelirleri nedeni ile TL'nin zayıflığından olumlu etkilenmekte. 2Ç22'de toplam satışlar içinde yurt dışı satışların payı yüzde 59 ile güçlü kalmaya devam etmiştir. Şirket son yıllarda yaptığı önemli yatırımlar ile de dikkat çekmekte. Bunlar arasında yeni düzcam hattı yatırımları, Macaristan'da ve Eskişehir'de yeni fırın yatırımları, Ciner Grup'un ABD'de doğal soda külü faaliyetlerinin satın alınması ve refrakter malzemesi alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden İtalyan Refel firmasını satın alınması bulunmakta. Camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam 5.68 F/K, 1,63 PD/DD rasyoları ile işlem görmekte. Şişecam hisselerinde yüzde 48 oranında yükseliş potansiyeli ile 42 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
DOĞAN HOLDİNG & ÇELİK HALAT: Doğan Holding, Çelik Halat'ta sahip olduğu yüzde 69.83 oranındaki payın Artaş ve Betatrans'a 27 milyon euro bedelle satılmasına karar verdi. Anlaşma tutarı, Çelik Halat'ın tamamı için 38.7 milyon euro değerlemeye işaret ediyor.
CREDİTWEST FAKTORİNG: Creditwest Faktoring sermayesi 18 Ekim'de 80 milyon TL'den yüzde 25 oranında bedelsiz olarak 20 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilecek.
NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon, 3 milyon dolar ve 1,8 milyon dolar tutarında iki farklı sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor.
GİRİŞİM ELEKTRİK SANAYİ: Girişim Elektrik, Gaziantep'te açılan GES ihalesinde 600 milyon TL ile en uygun teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 49'una karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik, Aras Elektrik tarafından açılan ihalede 35,8 milyon TL ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor. Ayrıca Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji'nin halka arzı için SPK'ya başvuru yapıldığı da bildirildi.
HEKTAŞ: Hektaş sermayesi geçen hafta 860 milyon TL'den yüzde 44.2 oranında bedelsiz olarak 380 milyon TL ve yüzde 150 oranında bedelli olarak 1,29 milyar TL artışla 2,53 milyar TL'ye yükseltildi.
KRON TELEKOMÜNİKASYON: Kron Telekomünikasyon ile Anadolu Efes arasında veri ve erişim güvenliğinin Kron ürünleri ile sağlanmasına ilişkin anlaşma yapılacağı bildirildi.
PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus'un Eylül 2022 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu yıllık bazda yüzde 20 artarak 2,64 milyon yolcu oldu. İç hat yolcu sayısı yüzde 24 düşüşle 0,96 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 79 artarak 1,69 milyon yolcuya (2019'a göre yüzde 18 daha yüksek) yükseldi. Dış hat yolcu sayısındaki artışa paralel olarak dış hatlar kapasitesi yüzde 71 artışla 3,9 milyon km (2019'un yüzde 30 üzerinde, dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 84) olurken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 35 düşüş gösterdi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 7,9 puan artış göstererek yüzde 86.3 seviyesinde gerçekleşti. Dokuz aylık kümülatif (Ocak – Eylül) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurtdışı yolcu sayılarındaki yüzde 119'luk artış ve yurtiçindeki yüzde 9'luk düşüş sonucunda, toplamda yıllık yüzde 39'luk artışla 19,85 milyona ulaştı.
AKSİGORTA: Aksigorta'nın Ocak-Eylül dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artışla 8.57 milyar TL'ye yükseldi.
BIOTREND ÇEVRE VE ENERJİ YATIRIMLARI: Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları, karbon kredisi satışından 20 milyon dolar gelir getirecek anlaşma imzaladı. Biotrend tarafından yapılan açıklamada, şirketin bağlı ortaklıkları ve iştirakleri tarafından karbon kredilerinin sertifikasyon süreçlerinin yürütüldüğü ve bu kapsamda 4 milyon ton CO2 eşdeğeri kredinin satışa konu edilmesini de kapsayan bir danışmanlık anlaşmasının Mundo Verde Climate SA ile imzalandığı açıklandı. Şirket karbon kredisi satışlarının piyasa fiyatına göre gerçekleşeceğini, mevcut fiyatlar üzerinden (5 dolar/ton) 20 milyon dolar varlık oluşmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca 2022 sonuna kadar 5 milyon dolarlık gelir elde edilmesinin beklendiğini duyurdu.
Öte yandan Biotrend Enerji CEO'su Osman Nuri Vardı, 2022 yıl sonunda kurulu gücün 117 MWe'a yükselmesi paralelinde net elektrik üretiminin 600 bin-650 bin MWe bandında gerçekleşmesinin öngördüklerini belirterek "Elektrik üretiminden elde edilen satışlarımız dışındaki ayrıştırma, atık bertaraf, karbon sertifikası, kompost, ATY gibi yan gelirlerimizin satışlar içindeki payının yıllar itibariyle artmasını hedefliyoruz" dedi. Varda 2022 yılının geri kalan aylarında da hem yatırımlarını artıracaklarını hem de çevreye, istihdama ve ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Bünyemizde kurduğumuz sürdürülebilirlik ofisiyle Biotrend Enerji olarak, daha iyi bir gelecek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz diyen Varda, "Bu yönde ilki Sivas'ta 54 bin metrekarelik alanda temeli atılan cam sera projesini farklı illerde hayata geçirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.
SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding, yenilebilir enerji ve iklim teknolojileri alanlarında yatırım yapmak üzere Sabancı İklim Teknolojileri A.Ş. unvanlı yeni bir şirket kurulduğunu bildirdi. Yurtdışı yenilebilir enerji santral yatırımları ve başta ABD ve Avrupa merkezli olmak üzere çeşitli girişim sermayesi fonlarına ve start-up'lara stratejik yatırımlar yapılması hedeflendiği belirtildi.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları'nın Ocak-Eylül dönemi hizmet verdiği yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 attı ve 60,2 milyona yükseldi. (2019'un yüzde 84'ü). Eylül ayında ise yolcu sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artarak 9,2 milyon oldu. (2019'un yüzde 91'i). Ocak-Eylül döneminde dış hat yolcu sayısı yüzde 89 artarken, iç hat yolcu sayısı ise yüzde 28 artış gösterdi.
TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, Erenler tesisinin modernizasyon yatırımı için teşvik belgesi aldı. Yatırımın büyüklüğü 990 milyon TL ve üç yıl sürmesi planlanıyor.
SASA POLYESTER: Sasa Polyester, pay geri alım programı çerçevesinde aldığı paylardan 8,9 milyon adet payı, paya dönüştürülebilir tahvil itfası çerçevesinde kullandığını bildirdi. Şirketin pay geri alım programı çerçevesinde aldığı pay miktarı yüzde 0'a geriledi.
MARTI OTEL İŞLETMELERİ: Şirket ortaklarından Musa Turan tarafından geçen hafta 4,63-4,64 TL fiyat aralığından 200 bin adet pay alımı yapılırken Martı Otel sermayesindeki payı yüzde 5,07'ye yükseldi.
KRİSTAL KOLA: Kristal Kola, GES yatırımı için 6,44 milyon TL tutarında yatırım teşvik belgesi alındığını bildirdi.