Kripto para, ayı piyasasıyla soğuk cüzdana girdi

Kripto paralardaki sert düşüşe hack’lemeler de eklenince, soğuk cüzdana ilgi arttı. Beş yıl içinde 1 milyar dolarlık bir pazar olacak soğuk cüzdanlar, paralarını satmayıp tutan hodl’cılar ve güvenlik isteyenler için birebir.
26.10.2022 15:34 GÜNCELLEME : 27.10.2022 00:01

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Bitcoin ve diğer kripto paralar, tarihinin en hızlı düşüşünü yaşadı ve toparlanma süreci hala gerçekleşmedi. Ayı piyasasında öne çıkan trendlerden biri de paraları tutmak ya da kripto jargondaki deyimiyle 'hodl etmek'. Doğal olarak soğuk cüzdanlara da ilgi, her geçen gün artıyor. Soğuk depolama sistemi, aslında uzun vadeli olarak kripto para yatırımı yapan kullanıcılar ve milyonlarca dolarlık fonlar yöneten kurumsal emanet hizmetlerine kadar geniş bir kesim tarafından tercih edilen çevrim dışı kripto varlık depolama yöntemi.

FED'İ DE HACK'LEDİLER

Bir donanım ile internete bağlı olmadan ve her türlü virüse karşı korumalı bir şekilde elinizde varlıkları tutabiliyorsunuz. Genellikle bir USB formatında tutulan fonlara ilginin artışındaki bir diğer neden de hack'lenme vakalarının çok hızlı bir şekilde artması. Hatta iş o boyuta geldi ki FED'in el koyduğu 311 milyon dolarlık bitcoin çalındı. Dünyada kabaca 25 milyon soğuk cüzdan var. Bu alanda çok nitelikli istatistik olmasa da bu alanda çalışan firmaların beyanlarından toplamda bu rakama ulaşmak mümkün.

1 MİLYAR DOLAR OLACAK

2028 yılına kadar bu sektörün 1 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Coğrafî olarak bakıldığında ise özellikle Asya-Pasifik bölgesinin soğuk cüzdan konusunda başı çektiği görülüyor. Thodex ve diğer iki borsanın çöktüğü 2021 yılında Google trends'e bakıldığında soğuk cüzdana ilginin zirve yaptığını da görmek mümkün. Nisan 2021 öncesi soğuk cüzdan aramaları neredeyse sıfırken bir ay içinde bu rakamın yedi kat arttığını görmüştük.

NEDEN SOĞUK CÜZDAN?

KuCoin Türkiye Ülke Müdürü Mete Umut Elmas, "Dolasıyla ister merkezi ister merkeziyetsiz olsun, çevrimiçi platformlarda veya protokollerde yaşanabilecek herhangi bir saldırıdan veya güvenlik zafiyetinden korunmuş oluyorsunuz. Sadece güvenlik perspektifinden bakıldığında akıllara 'O zaman neden hepimiz soğuk cüzdan kullanmıyoruz' sorusu gelebilir, burada da soğuk cüzdanların sıcak (çevrimiçi/yazılım) cüzdanlar karşısındaki dezavantajlarını ve bireyin/kurumun kripto varlıkları kullanım alışkanlıklarını değerlendirmek gerekiyor. Kısaca değinmek gerekirse soğuk cüzdanlar daha maliyetli, günlük kripto varlık kullanımı/transferi/alım-satımı için daha elverişsiz ve fiziksel olduğu için sahibine daha büyük bir saklama sorumluluğu yükleyen bileşenlerdir. Kullanım oranları da buna paralel olarak kurumsal yatırımcılarda ve güvenlik avantajını bu dezavantajlardan çok daha önemli gören bireysel yatırımcılarda oldukça yüksektir" şeklinde konuşarak faydalarını sıralıyor.

SICAK CÜZDANLAR İKİYE AYRILIYOR

Ancak sıcak cüzdanları da bu noktada kendi içerisinde ikiye ayırmak gerekiyor; denetimli ve denetimsiz cüzdanlar. Elmas, bu iki farklılığı şu şekilde özetliyor: "Örneğin 'kripto para borsası' deyince çoğu insanın aklına gelen merkezi ve yarı merkezi platformlardaki cüzdanlar ve cüzdan etkileşimleriniz denetimlidir. Bu cüzdanlardaki varlıklarınız isteğiniz dışında dondurulabilir ve merkeziyetsiz protokollere erişiminiz, bu cüzdanlarda oldukça sınırlıdır. Yine de sık alım-satım yapanlar ve küçük zaman dilimlerindeki volatiliteyi dahi fırsat olarak değerlendirenler için bu cüzdanlar uygundur. Denetimsiz cüzdanlar ise yine çevrimiçi ve internete bağlı olmanın getirdiği güvenlik zafiyetleri dışında varlıklarınızın dondurulamayacağı, cüzdan anahtarlarınızın sizin tarafınızdan saklandığı ve cüzdan tarafından desteklenen tüm blok zincirlerdeki merkeziyetsiz platform ve uygulamalarla özgürce etkileşime geçebileceğiniz, alım-satım ve transfer yapabileceğiniz cüzdanlardır."

SOĞUK CÜZDAN ALMAK İÇİN DÖRT NEDEN

-Online olmak zorunda değilsiniz ve yüksek güvenlikli

Sadece biyometrik pasaportlarda ve güvenli banka kartlarında kullanılan Güvenli Öge (Secure Element – SE) teknolojisini barındıran soğuk cüzdanlar, kripto piyasasında işlem yapan kullanıcılar için yüksek güvenlik altyapısı sunuyor. Genellikle bir yazılımla birlikte çalışarak kullanıcının kendi özel anahtarını riske atmadan ürün portföyüne erişme olanağı tanınıyor. Çevrim dışı kullanım sayesinde cüzdanlara dışarıdan müdahale ya da erişim oldukça zor olduğu için son derece yüksek güvenlikli bir koruma elde ediliyor.

-Dışarıdan saldırılara karşı korunaklı

Kişiselleştirilmiş olarak kullanıma sunulan soğuk cüzdanlar, bir kullanıcının özel anahtarlarını güvenli bir şekilde saklayan USB cihazı olarak da temin edilebiliyor. Kullanıcıların adresini ve özel anahtarını saklayarak bilgisayardaki uyumlu yazılımla birlikte çalışan soğuk cüzdanlar, dışardan yapılan siber saldırılara karşı da korunaklı. Soğuk cüzdanlar, özel ağa bağlı bilgisayarlarla veya potansiyel olarak savunmasız yazılımlarla hiçbir zaman temasa geçmediğinden, kişinin bilgisayarında olabilecek virüslerden etkilenmeme özelliğine de sahiptir.

-Yüksek miktarda varlıklar güvenle saklanabiliyor

Soğuk cüzdanlar, uzun vadeli ve yüklü miktarda yatırım yapmak isteyen kullanıcılar tarafından daha fazla tercih ediliyor. Dijital varlıklarını uzun süre korumak isteyen kullanıcılar piyasaların düşüşte olduğu zaman gelecek dönemlerde işlem yapmak için varlıklarını cüzdanlarında saklayabiliyor. Ayrıca soğuk cüzdanların hızlı al-sat işlemleri için uygun olmaması da uzun vadeli yatırımcılar açısından panik veya heyecan kaynaklı anlık kayıpların önüne geçilmesini sağlıyor.

-Paranın çalınması imkânsız

Soğuk cüzdanlar, siber saldırılara karşı korunaklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bilgisayarınıza bir soğuk cüzdan USB'si takıldığında veya Bluetooth aracılığıyla bağlanıldığında bile, depolama yöntemine bağlı olarak, sürücüde depolanan fonların çalınması oldukça zor, hatta imkansız. Cihaz teknik olarak internete bağlı olsa da işlemlerin imzalanması cihaz içinde ve kullanıcı kontrolünde gerçekleşiyor. Bu 'imza' işlemi, bir kripto para birimi işleminin alıcısına sahiplik atamanıza olanak tanıyor.

"BEŞ YIL İÇİNDE 1 MİLYAR DOLARLIK PAZAR OLACAK"

Mete Umut ELMAS / KuCoin Türkiye Ülke Müdürü

Blok zinciri teknolojisi, temelde; etkileşime girdiğimiz diğer aktörlere güvenme ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve işlem kayıtlarını değiştirilemez kılıyor. Bununla beraber art niyetli kişi veya kişilerin, etkileşime girmek istediğimiz aktörlerin yerini alması ve kripto paralar özelinde varlıklarımızın isteğimiz dışında hareket ettirilmesi gibi risklere yanıt vermekte hâlâ zorlandığı noktalar var. Bu güvenlik açıklarının, blok zinciri teknolojisine mahsus olmadığını, hatta blok zinciri teknolojisinin bu gibi açıklara daha az imkân verdiğinin de altını çizelim. Bahsettiğimiz açıklar çoğunlukla internete bağlı olunan -yani çevrimiçi- durumlarda meydana geliyor. Soğuk (Çevrimdışı/Donanım) cüzdanlar ise tam bu noktada devreye girerek varlıklarınızı internete bağlı olmayan -çevrimdışı- ortamda saklamanıza olanak tanıyor. Global donanım cüzdan pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar 1 milyar doları aşacağı öngörülürken coğrafî olarak bakıldığında ise özellikle Asya-Pasifik bölgesinin soğuk/donanım cüzdan adaptasyonunda başı çektiğini not düşmek gerek.

"HER KULLANICIYA ÇEVRİMDIŞI CÜZDAN VERİYORUZ"

Inan QIN / Phemex Türkiye Temsilcisi

Kripto para varlıklarınızın güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için soğuk bir cüzdan her zaman büyük bir önem taşır. Sıcak cüzdanların aksine, bunlar genellikle kalıcı bir çevrimiçi bağlantısı olmayan fiziksel cihazlardır. Başka bir deyişle soğuk cüzdanlar, internete bağlı çevrimiçi hesapları istismar etmek isteyen potansiyel kötü niyetli aktörlere karşı en güvenli saklama yöntemidir. Ne yazık ki, küçük ve orta ölçekli yatırımcılar soğuk cüzdan uygulaması için yatırım yapmayı pek tercih etmiyorlar. Biz yine de Phemex'te soğuk cüzdanlar kullanıyoruz. Her kullanıcının çevrimiçi hesabına atanmış bir çevrimdışı cüzdanı da bulunmaktadır. Böylece sistemlerimizin saldırıya uğraması gibi beklenmedik bir durumda dahi tüm kullanıcılarımızın fonları tamamen güvende kalacaktır. Kullanıcılara bu gibi güvenlik önlemlerini almış aracılarla çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

"SOĞUK CÜZDANA İLGİ ARTTI"

Ahmet Onur YEYGÜN / OKX Türkiye Pazarlama Direktörü

Soğuk cüzdanların en önemli özelliği, kullanıcıya özel ve güvenlik açısından üst düzey korumada olması. Kullanıcılar uzun süreli veya yüksek montanlı yatırımlarını borsalarda tutmak yerine cüzdanlarda tutmayı tercih edebilirler. Son dönemde piyasanın durgunluğu, insanları biraz daha uzun vadeli yatırıma itti; bu nedenle borsalardan cüzdanlara transferler artmış gibi görünüyor. Piyasa hareketleri başladığında borsalara transferler başlayacaktır. Son yıllardaki gelişmeler, borsa güvenliklerini en üst düzeye çıkardı. Özellikle bizim OKX olarak en fazla öne çıkarmak istediğimiz farklılıklarımızdan biri de tarihinde hiç hack'lenmemiş olması. Yatırımcılarımız gönül rahatlığı ile yatırımlarını borsamızda tutabilirler. Benim şahsi fikrim her yatırımcının hem borsa hem de cüzdanda tutacağı yatırımı olmalı. Yatırımının muhafazasını çeşitlendirmeli.

"GENELDE HODL'CILAR KULLANIYOR"

Hazal ORTA / Kriptomeda Yönetici Editörü

Soğuk cüzdanlar, sıcak cüzdanlar ve borsa hesaplarına nazaran çok daha güvenli. Herhangi bir hack saldırısında anahtarlarınızın fiziki olarak ele geçirilmesi dışında saldırıya uğraması, neredeyse imkansız. Diğer taraftan borsaların ve Infura gibi sıcak cüzdan sağlayıcılarının bakım, yükseltme ve denetimleri sırasında işlem yapamama gibi bir durum da söz konusu değil. Tabii bu noktada en orijinal cüzdan CoreWallet oluyor. Kullanım oranı ise diğerlerine nazaran çok daha az. Genellikle yüksek meblağlarda hodl eden yatırımcılar, bu yöntemi tercih ediyorlar. Transferi ve alım satımı diğer cüzdan çözümlerine nazaran daha zor olduğu için uzun vadeli yatırımlarda tercih ediliyor. Bazı kullanıcılar soğuk cüzdanlarını borsalar ile eşleştirerek anlık transferlerde onaylı işlem yaparak ilerleyebiliyorlar. Küçük miktarlarda kripto para birimi sahipleri için soğuk cüzdanın gerekli olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü burada cüzdanın maliyetini de düşünmek gerekiyor. Kriptoyu yatırım portföyünün bir parçası haline getirmek isteyenler, soğuk cüzdan kullanmayı düşünebilir.

BİZE ULAŞIN