TOKİ’den taksitle gayrimenkul ve arsa satışı

GİRİŞ TARİHİ: 26.08.2024 GİRİŞ TARİHİ: 12:41 SON GÜNCELLEME: 26.08.2024 12:41
TOKİ, 43 ilde 310 gayrimenkulü, 32 ilde ise 175 muhtelif arsayı açık artırmayla satışa çıkardı. Arsaların müzayedeleri yüzde 25, 48 ay vadeli düzenlenecek. 43 ildeki konutlar yüzde 25 peşin, 72/120 ay vade, işyerleri ise yüzde 15 peşin ve 60 ay vadeyle alıcılara sunulacak…

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 43 ilde 310 gayrimenkulü 20-21 Ağustos'ta, 32 ilde 175 muhtelif arsayı 29 Ağustos'ta açık artırmayla (müzayede) satacak. Alıcılar, 43 ilde satışa çıkarılan konutlara yüzde 25 peşin, 72 /120 ay vade, işyerlerine ise yüzde 15 peşin, 60 ay vade imkanıyla sahip olabilecek. TOKİ, 32 ildeki konut, ticaret, sanayi, plansız arsalar, sosyal kültürel tesis alanları ile akaryakıt istasyon alanları niteliğindeki toplam 174 arsayı yüzde 25 peşinat, 48 ay vade ile satacak. TOKİ, ayrıca İstanbul'da bulunan bir rekreasyon alanını da 29 Ağustos'ta açık artırmayla kiraya verecek. Her iki satış ve rekreasyon alanı kiralamasında açık artırma oturumları, Emlak Yönetim Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (Emlak Yönetim) tarafından Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi ile TOKİ İstanbul Hizmet Binası'nda gerçekleştirilecek. Ayrıca internetten de "www.emlakyonetim.com.tr" teklif verilebilecek.

UZUN VADELİ ÖDEME FIRSATI

Önce 43 ilde açık artırmayla satışa çıkarılan gayrimenkullere ilişkin detaylara bir göz atalım. Yapılan açıklamalara göre; Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çorum, Denizli, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Isparta, İstanbul, İzmir, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Trabzon, Tunceli, Tekirdağ, Yalova ve Zonguldak'taki 310 gayrimenkul 20-21 Ağustos'ta saat 10.30'da satışa çıkarılacak. Konutların ihalesi 20 Ağustos'ta, işyerlerinin ihalesi ise 21 Ağustos'ta yapılacak. Açık artırma toplantısına katılacak gerçek veya tüzel kişiler, toplantı öncesinde, satın alınmak istenilen taşınmaz adedi kadar katılım teminatını yatıracak. Muhammen bedellere göre belirlenen katılım teminatı tutarları 40 bin ile 500 bin lira arasında değişiyor. Açık artırmaya TC vatandaşı olan ve 18 yaşını dolduran gerçek kişiler ile TC kanunlarına uygun kurulmuş tüzel kişilikler katılabiliyor. İnternet katılımı için başvurular ihaleden bir gün önce kapatılacak. Açık artırma toplantısında teklifler, satış listelerinde belirtilen vadelerle taksitli ödeme şeklinde alınacak. Peşin ödeme indirimi uygulanmayacak. Açık artırma, en yüksek teklifi veren yatırımcıda kalacak. İhale idarenin onayı ile kesinleşecek.

Konutlar; anahtar teslim tarihinden itibaren bir yıl sonrasına kadar üçüncü kişilere devir ve temlik edilemeyecek. İdare, alıcı tarafından yüzde 2 komisyon ve komisyonun KDV'sinin Emlak Yönetim'e ödendiğine dair fatura kendisine ibraz edilmeden satış veya tapuda taşınmaz devir işlemini gerçekleştirmeyecek.

FARKLI BÜTÇELERE HİTAP EDİYOR

TOKİ'nin satışa çıkardığı konut ve işyerlerinin muhammen satış bedelleri, 482 bin lira ile 25.3 milyon lira arasında değişiyor. Örneğin Afyonkarahisar Sinanpaşa'daki 32.1 metrekarelik iş yerinin muhammen bedeli 482 bin lira. Yani işyeri bu rakam üzerinden açık artırmaya çıkacak. Kırıkkale Bahşılı'da 33.8 metrekare iş yeri 523 bin 900 lira, Kırşehir Kaman'da 46 metrekare işyeri 570 bin lira muhammen bedelle satışta. Balıkesir Merkez'de 61.1 metrekarelik konut 889 bin 710 lira, Ankara Elmadağ'da 84.43 metrekarelik konut 976 bin 774 lira, Çorum Merkez'de 65.1 metrekarelik konut 831 bin 47 lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Listedeki en yüksek muhammen bedelli taşınmaz ise Isparta'da. Isparta Merkez'deki bin 13 metrekarelik işyerinin muhammen bedeli 25.3 milyon lira olarak belirlendi. Trabzon Ortahisar'da 264.1 metrekarelik konutun muhammen bedeli ise 11 milyon 107.2 bin lira. İlana çıkarılan gayrimenkuller incelendiğinde, muhammen satış bedeli 1 milyon lira ile 3 milyon lira aralığında olan konutların ağırlıkta olduğu görülüyor.

HEMEN TESLİMLER ÇOĞUNLUKTA

Açık artırma ile satılacak 310 konut arasında hemen teslim edilecekler çoğunlukta. Buna karşın 1 ay ile 36 ay sonra teslimli konutlar da ilanda yer aldı. Örneğin Trabzon Ortahisar Çömlekçi Mahallesi'ndeki 31 konut 36 ay sonra teslim edilecek. Gaziantep'in Şehitkamil İlçesi 7. Etap 1. kısım 1. bölgedeki 49 konutun altı ay sonra, Kayseri'nin Melikgazi İlçesi'ndeki bir konutun dokuz ay sonra, Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde iki konutun altı ay sonra, Kırıkkale'nin Bahşılı ilçesi 5. Etap'taki üç konutun altı ay sonra, Konya'nın Güneysınır İlçesi Karasınır Mahallesi'ndeki yedi konutun dokuz ay sonra, Konya'nın Kadınhanı İlçesi 6. Etap'taki 14 konutun dokuz ay, Kütahya'nın Simav İlçesi Demirci Beldesi'ndeki 2 konutun üç ay sonra, Trabzon'un Arsin İlçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki yedi konutun bir ay sonra, Trabzon'un Maçka Esiroğlu Mahallesi'ndeki iki konutun dokuz ay sonra teslim edilmesi planlanıyor.

Hemen teslimli olarak satışa sunulan projelerde; teklif veren taşınmazı mevcut durumu ile (kiracı, hasar, hisse, işgal, imar, iskân, tapu vb. bilgileri) görmüş, incelemiş, beğenmiş ve kabul etmiş sayılacak olup; bu konuda gelecekte İdareden / Emlak Yönetim'den herhangi bir itiraz ve talepte bulunmayacak.

174 ARSA SATIŞTA

Şimdi de TOKİ'nin 32 ildeki muhtelif arsa satışlarına göz atalım. İlana göre, muhammen bedeli 6 milyar 653 milyon 300 bin 300 lira olan toplam 6 milyon 957 bin 343 metrekare büyüklüğündeki Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, Muş, Niğde, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak ve Van'da bulunan 174 arsa, açık artırmayla satılacak. Açık artırma, 29 Ağustos'ta 10.30'da yapılacak. Konut, ticaret, sanayi, plansız arsalar, sosyal kültürel tesis alanları ile akaryakıt istasyon alanları niteliğindeki arsalara alıcılar, yüzde 25 peşinat, 48 ay vade ile sahip olabilecek.

Satışa sunulan arsalar arasında Ankara Etimesgut'ta rekreasyon ve konut alanları, Bayburt'ta tarım ve hayvancılık tesis alanları, Diyarbakır'da konut ve ticaret alanları, İstanbul'da konut ve rekreasyon alanları, İzmir'de sanayi depolama alanları ve konut alanları, Antalya Manavgat'ta imalathane tesis alanı, Aydın'da gelişme konut alanı, özel okul alanı, plansız alanın yanı sıra sosyokültürel tesis alanı bulunuyor.

ÖZEL EĞİTİM ALANINA UYGUN ARSA

Açık artırmaya gerçek veya tüzel kişiler katılabilecek. Açık artırma öncesinde katılım teminatı yatırılacak. Muhammen bedellere göre belirlenen katılım teminatı tutarları 200 bin lira ile 5 milyon lira arasında değişiyor. Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde yer alan taşınmazların her biri için satış bedellerine bakılmaksızın 5 milyon lira teminat bedeli verilecek. Bu açık artırmada da internet katılımı ihale tarihinden 1 gün önce kapatılacak. Satışa çıkarılan arsaların muhammen bedelleri de 409 bin lira ile 377.9 milyon lira arasında değişiyor. Örneğin Kayseri Melikgazi'deki 174 metrekarelik konut alanı olarak ilana çıkarılan taşınmazın muhammen satış bedeli 409 bin 64.5 lira. Kırşehir Boztepe Bağbaşı'nda büyüklükleri 576,59 ile 702,73 metrekarelik konut alanı olarak ilana çıkarılan taşınmazların muhammen bedelleri ise 418 bin lira ile 493 bin lira arasında değişiyor. Biraz da muhammen bedeli yüksek taşınmazlara göz atalım. Örneğin Diyarbakır Kayapınar'da özel eğitim alanı olarak ilana çıkarılan 27 bin 800 metrekarelik arsa 291.9 milyon lira, konut ve ticaret alanı olarak ilana çıkarılan 15 bin 122,09 metrekarelik arsa 204.1 milyon lira, yine konut ve ticaret alanı olarak ilana çıkarılan 27 bin 993.67 metrekarelik arsa 377 milyon 914 bin 545 lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı.

İstanbul Başakşehir'de rekreasyon alanı kiraya verilecek

TOKİ, İstanbul Başakşehir Kayabaşı Mahallesi'nde yer alan toplam 20 bin metrekare yüzölçümlü taşınmazı beş yıllığına altı aylık 1.2 milyon lira + KDV muhammen bedel üzerinden Emlak Yönetim tarafından düzenlenecek açık artırma ile kiraya vermeyi planlıyor. Açık artırma ihalesi 29 Ağustos Perşembe günü saat 10.30 itibarıyla başlayacak. Teklifler, toplantı sırasında açık teklif alma yöntemiyle alınacak. Açık artırma toplantısına katılacak gerçek veya tüzel kişiler, 15 bin lira katılım teminatı ödeyecek. Açık artırma toplantısında teklif veren ve İdarece teklifi kabul edilen teklif sahibi, Emlak Yönetim'e kira bedeli üzerinden yüzde 2 hizmet bedeli+ KDV ödeyecek.

İşyeri satışında KDV oranı yüzde 20

TOKİ'nin konut satışlarında alım fiyatı üzerinden yüzde 1 katma değer vergisi (KDV) ödeniyor. Bazı konut projelerinde KDV oranı yüzde 10'a çıkıyor. Örneğin 43 ilde satışa çıkarılanlar arasında Aydın, Kırşehir ve Zonguldak'taki konutların KDV oranı yüzde 10. TOKİ'nin işyeri satışında ise KDV oranı yüzde 20 düzeyinde. Tüm taşınmazların katma değer vergisi (KDV) teslim aşamasında peşin olarak tahsil edilecek. Ayrıca, teslimden sonraki her bir altı aylık dönemin başında borç bakiyesine uygulanan dönemsel güncelleme tutarı üzerinden hesaplanan KDV ilk taksit ödemesiyle birlikte peşin olarak tahsil edilecek. Bu arada şunu da not düşelim, TOKİ'nin arsa satışlarında KDV alınmıyor.

Aylık taksit miktarı yılda iki kez artacak

Satışı vadeli gerçekleştirilen arsa ve gayrimenkullerde, her takvim yılının 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arası birinci altı aylık dönem, 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arası ikinci altı aylık dönem olarak kabul edilecek. İlk taksitin başladığı ay hangi altı aylık dönemde ise aylık taksitler, o dönemin sonuna kadar sabit kalacak. Her altı aylık dönemin başında (Ocak-Temmuz) o dönemde geçerli olacak aylık taksit miktarı; sözleşme imzalama tarihine bakılmaksızın, bir önceki altı aylık TÜİK tarafından belirlenen yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) baz alınıp yılda iki kez artırılarak alıcı tarafından ödenecek. (Yİ-ÜFE negatif gerçekleştiğinde indirim yapılmayacak). İlk ve son taksitin başladığı ayın altı aylık dönemin başlangıcına veya bitimine yakın olması, uygulanacak altı aylık artış oranını değiştirmeyecek.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.