Deprem sigortası yaptıranların sayısı artıyor
PARA HABER/ ÖZBEY MEN Doğal afetlerin etkisi, deprem sigortası satın alma eğilimini artırıyor. Büyük deprem riskleri veya mevcut doğal afetlerin etkisiyle insanlar sigorta yaptırmaya daha istekli oluyor. Dolayısıyla, bu istatistikler sigorta sektörünün dinamiklerine ve bölgesel faktörlere bağlı olarak değişebiliyor. 6 Şubat deprem felaketinin ardından da deprem sigortası yaptıranların sayısındaki artış da bunu destekler nitelikte. Öyle ki Türkiye'de 2022 yılında 10 milyon 941 bin adetlik deprem sigortası yaptırılırken bu rakamın 2023 sonunda yüzde 6.5'lik artışla 11 milyon 656 bin poliçeye yükseldiği gözleniyor. Deprem sigortası yaptırırken poliçe kapsamanın iyi anlamak gerektiğinin altını çizen Doğan Sigorta Brokerlık'ın CEO'su Selcen Gür, "Hasar durumunda nasıl bir süreç izleneceğini bilmek önemli. Prim tutarlarının nasıl belirlendiği ve ödeme planının nasıl işlediği hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Poliçe kapsamında belirtilen istisnalar iyice öğrenilmeli" diyor.
DASK'IN KAPSAMI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
DASK, zorunlu deprem sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararların, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılanacağını belirten Gür, şu konulara dikkat çekiyor: "Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır. Poliçenin ne tür hasarları kapsadığı, maksimum tazminat miktarı, istisnalar ve ödeme koşulları gibi detayları incelemek önemli. Betonarme binalar için maksimum karşılama tutarı 1 milyon 272 bin TL. Poliçenin tüm detaylarını anlamadan önce imzalamamak gerekiyor" diye ekliyor.
Doğal afetlerin sıklığı ve şiddeti, sigorta şirketlerinin doğal afet sigortalarının payını etkiliyor. Büyük afetlerin ardından genellikle bu sigortalara olan talebin arttığını dile getiren Gür, "Sigorta şirketleri bu talebi karşılamak için daha fazla doğal afet sigortası sunabilir. Ancak, bu tür sigortaların fiyatları ve kapsamı da doğal afetlerin etkisiyle değişebilir. Dolayısıyla, sigorta sektöründe doğal afet sigortalarının payındaki değişim hem afetlerin etkisiyle hem de sigorta şirketlerinin stratejileriyle ilişkilidir" diye ekliyor.
KONUT SİGORTASI MI DASK MI YAPTIRMALI?
Konut sigortası ve DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) sigortası, genellikle farklı amaçlarla ve kapsamlarla sunulan iki farklı sigorta türü. Gür, bu iki sigorta türü arasındaki temel farkları şöyle anlatıyor: "Konut sigortası, ev sahiplerini evlerinin çeşitli risklere karşı korumak için tasarlanmıştır. Bu riskler arasında yangın, hırsızlık, su baskını, patlama gibi olaylar bulunabilir. DASK sigortası ise, Türkiye'de oturan tüm konut sahiplerinin zorunlu olarak yaptırmak zorunda olduğu bir doğal afet sigortasıdır. Deprem, tsunami, yer kayması gibi doğal afetlerin neden olduğu zararları karşılar."
Öte yanda konut sigortası, genellikle poliçeye göre değişmekle birlikte, yangın, hırsızlık, su baskını, cam kırılması gibi çeşitli riskleri kapsıyor. Ayrıca, bazı poliçeler ek kapsam seçenekleri de sunabilir. DASK sigortasında ise, zorunlu bir sigorta olduğu için kapsamı standarttır. Deprem, tsunami, yer kayması gibi doğal afetlerin neden olduğu zararları kapsar. Konut sigortası genellikle zorunlu değildir, ancak ev sahipleri evlerini çeşitli risklere karşı korumak için bu sigortayı yaptırabilirler. DASK sigortası ise Türkiye'de oturan tüm konut sahipleri için zorunludur.
"DASK OLMADAN DEPREM SİGORTASI OLMAZ"
Konut sahipleri, DASK poliçesi olmadan deprem sigortası sahibi olamazlar. Konut sigortası genellikle insan kaynaklı veya kazara olayları kapsarken, DASK sigortası doğal afetlere odaklanır ve özellikle deprem gibi büyük ölçekli doğal felaketlerden kaynaklanan hasarları kapsar. Gür, ev sahiplerinin bu temel farkları göz önünde bulundurarak, konut sigortası ve DASK sigortası arasındaki ihtiyaçlarını değerlendirerek uygun sigorta türlerini seçtiklerini söylüyor. Konut sigortası almayıp sadece DASK sigortasıyla kalmanın bazı riskleri beraberinde getirdiğine de değinen Gür, "DASK sigortası, yalnızca deprem, tsunami, yer kayması gibi doğal afetlerden kaynaklanan hasarları kapsar. Ancak, konut sigortası daha geniş bir kapsama sahiptir ve yangın, hırsızlık, su baskını gibi diğer riskleri de içerebilir. Dolayısıyla, konut sigortası olmadan bu tür risklere karşı korunmamış olursunuz" diye anlatıyor.