Öncelik demiryolları
HÜLYA GENÇ SERTKAYA / Dünyada ticaretin rotaları yeniden çizilirken, Türkiye de bu güzergâhlardaki transit yükün Türkiye üzerinden geçmesini sağlamak için yol haritasını belirledi. Türkiye Lojistik Master Planı ile Türkiye'nin dış ticaret hedeflerini destekleyecek büyük bir yatırım hamlesi gerçekleştirilecek. Öngörülen yatırımlarda modlar arasında önceliği demiryolları alacak. 2023-2035 arasında Kars-Sivas demiryolu, Kuzey-Güney koridoru demiryolu, Erzincan-Trabzon demiryolu, Habur-Mardin-Urfa-Antep demiryolu, Kayseri-Antalya yeni demiryolu, Eskişehir-Antalya demiryolu projeleri önemli yer tutacak. Türkiye'nin 2053 hedefi olan yıllık 1 trilyon dolar ihracatı destekleyecek altyapı kurulacak. Türkiye'nin toplam lojistik performansı ve yatırım çekiciliği artırılacak. "Bir Kuşak Bir Yol" projesi ile oluşan ticaret ve yatırımın bir kısmı Türkiye'ye çekilecek. Demiryolları, lojistik merkezler, iltisak hatları gibi yatırım planlarının hayata geçirilmesiyle doğuya erişim maliyeti düşürülecek. Türkiye'nin doğu bölgesindeki illerin ticarette önemi artırılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun açıklamalarına göre, Türkiye'de 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan il sayısı 2035 yılı itibarıyla 27'ye çıkacak.
YOL HARİTASI BELİRLENDİ
Para Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz yıl kamuoyuna duyurulan "Türkiye Lojistik Master Planı" ile Türkiye'nin bölgesel lojistik üst olabilme hedefine ulaşmasını hızlandıracak, transit ticaret ile lojistik alanında daha verimli hale getirecek yol haritasını belirlediklerini vurguladı. Bugün dünyada ticaretin rotalarının yeniden çizildiğini belirten Karaismailoğlu, Çin'in başlattığı, Türkiye dahil 65 ülkeyi içine alan ve toplamda 1 trilyon dolar yatırım yapılacak olan "Bir Kuşak Bir Yol" projesini örnek olarak verdi ve "Bu ve benzeri yeni ticaret güzergâhlarında transit yükün Türkiye üzerinden geçmesini sağlamak için hangi alanlara yatırım yapmamız, hangi düzenlemeleri hayata geçirmemiz ve ne tür anlaşmalara imza atmamız gerektiğini belirledik" dedi. Türkiye'ye ihracatta rekabet avantajı sağlamak ve vatandaşlara iç piyasada daha uygun fiyatlı ürünlerin sunulması için dış ticarette ve yurtiçinde lojistik maliyetlerini mümkün olduğunca düşürmek zorunda olduklarını dile getiren Karaismailoğlu, verimlilik kayıplarının nerelerde olduğunu analiz ettiklerini ve hızlı sonuç alabilecekleri yatırımları önceliğe aldıklarını dile getirdi.
"REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAĞIZ"
Türkiye Lojistik Master Planı'nın uygulanmasıyla hedefledikleri kazanımları 2023, 2035 ve 2053 yılları bazında ele aldıklarını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, buna göre uzun vadede yaklaşık 1 trilyon dolar ihracatı destekleyecek altyapıyı kuracaklarını vurguladı. Özellikle İpek Yolu olmak üzere tüm koridorlardaki yük talebinin Türkiye üzerinden geçmesini amaçladıklarını belirten Karaismailoğlu, "Transit koridorların ülkemizden geçmesiyle, üreticilerimizin ihracatı artırıcı avantajlar elde etmesini sağlayacağız. Lojistik altyapı sayesinde üretim ve tüketimde lojistik maliyetler minimize edilmesini sağlayacağız, rekabet gücümüzü artıracağız. Türkiye'nin toplam lojistik performansını ve yatırım çekiciliğini artıracağız. Öngördüğümüz bu fayda kalemleri ile GSYİH'ye pozitif katkı sağlayacağız" dedi.
ÖNCELİK DEMİRYOLLARINDA
Bakan Karaismailoğlu, ulaşımda modların birbirini desteklemesini ve esnek ulaşım hizmetinin sunulmasını sağlayacaklarını kaydetti. Demiryolu kullanımını artırarak taşıma maliyetlerini azaltacak ve zamanında teslimat performansına katkıda bulunacaklarını, mevcut liman yatırımlarının verimliliğini artıracaklarını, hava kargo, posta ve yer lojistiği arasında sinerjiyi artıracak ve uluslararası boyutundaki entegrasyonu da sağlayacaklarını kaydetti.
Türkiye Lojistik Master Planı'nda öngördükleri yatırımlarda modlar arasında önceliği demiryollarının alacağını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, bununla birlikte diğer modları da kapsayacak şekilde bir yatırım planı yaptıklarını aktardı. Karaismailoğlu, "2023 sonrasındaki dönemde de demiryolları önemini koruyor. İltisak hatları için limanlar, organize sanayi bölgeleri ve kritik tesisler öncelikli olacak. 2023 sonrasında özellikle transit yükün artış göstereceğini öngörüyoruz. Bu nedenle 2023-2035 arası için Kars-Sivas demiryolu, Kuzey-Güney koridoru demiryolu, Erzincan-Trabzon demiryolu, Habur- Mardin-Urfa-Antep demiryolu, Kayseri-Antalya yeni demiryolu, Eskişehir-Antalya demiryolu projeleri önemli yer tutuyor" dedi.
UYGUN FİYATLI GIDA İÇİN
Türkiye'nin 2053 ihracat hedefinin yıllık 1 trilyon dolar olduğunu anımsatan Karaismailoğlu. 2018 itibarıyla Türkiye'de 17 ilin 1 milyar doların üstünde ihracat yapar durumda olduğunu vurguladı. Genelde bu illerin batı bölgelerinde yığıldığını belirten Karaismailoğlu, "Ülkemizin 1 trilyon dolar ihracat hedefi için sadece batı değil, doğu bölgelerinin de verimli kullanılması gerekiyor. Demiryolları, lojistik merkezler, iltisak hatları gibi yatırım planlarının doğuya erişim maliyetini düşüreceğini öngörüyoruz. Özellikle transit yükün geçişi ile koridor üzerinde yer alan şehirlerin ticaretinin artacağını hesaplıyoruz. Ülkemizin doğu bölgesindeki illerin ticarette önem kazanacak. Öngörülerimiz doğrultusunda, 2035 itibariyle 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan il sayımız 27'ye çıkacak" diye konuştu. Karaismailoğlu, "Türkiye'nin küresel ticarette kendi bölgesinde lojistik üs olabilmesi için bu hamleye ihtiyacımız var. Tarım ürünlerinin mümkün olan en kısa güzergah üzerinden ve uygun fiyatlarla vatandaşlarımızın sofralarına gelebilmesi için bu hamleye ihtiyacımız var" dedi.
"ÇOK YÖNLÜ YATIRIMLAR YAPIYORUZ"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin bölgesel lojistik üssü olabilmesini ve lojistik alanında daha verimli hale gelmesini sağlayacak planlamalar doğrultusunda maliyetlerin düşürülmesi, ticaretin geliştirilmesi ve rekabet gücünün arttırılması için her alanda çok yönlü yatırımlar yaptıklarını kaydetti. Bayburt-Gümüşhane Havalimanı ihalesine yakında çıkılacağını vurgulayan Karaismailoğlu, Rize-Artvin havalimanı inşaatı işlerinin 2021 Mayıs'ta tamamlanacağını kaydetti. Gaziantep, Samsun Çarşamba, Kapadokya ve Kayseri Havalimanlarının terminal binası projelerinin de bu yıl hayata geçirilmesinin planlandığını ifade eden Karaismailoğlu, 2020 gündemindeki yatırımlardan şu örnekleri verdi:
"Üretimi devam eden Türksat 5A'nın 2020, 5B'nin 2021'de uzaya fırlatılması ve hizmete alınması hedefleniyor. Türkiye'nin en büyük Ar-Ge projesi Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A da 2022'de hizmet vermeye başlayacak. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu hattının 2020'de, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu hattının Polatlı-Afyonkarahisar kesiminin 2022'de, Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir kesiminin 2023'te, Bursa-Osmaneli (Bilecik) hattının ise 2023'te tamamlanması hedefleniyor. Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana, Osmaniye-Gaziantep, Çerkezköy-Kapıkule gibi kesimlerde bin 626 km hızlı demiryolu hattında da yapım çalışmalarına, milli elektrikli setler için çalışmalar devam ediyor. Milli Yüksek Hızlı Tren projesini ise Sanayi İş Birliği Programı ile gerçekleştirilmesi çalışmaları sürüyor."
"BİNİN ÜZERİNDE ŞANTİYEMİZ VAR"
Yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkilediğini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin salgın ile mücadelede başarılı sonuçlara ulaştığını kaydetti. Alınan tedbirler sayesinde salgın süresince kara, hava ve demiryolların yatırımlarının devam ettiği binin üzerinde şantiyede çalışmaların özveri ile devam ettiğini kaydetti. Bakan Karaismailoğlu, 11 Haziran olarak açıklanan Aydın-Denizli otoyolu ihalesinin, görüşmelerin daha sağlıklı yürütülmesi, ihaleye talebi artırmak ve kamu menfaatleri açısından daha iyi tekliflerin alınmasını sağlamak amacıyla 3 Temmuz'a ertelendiğini anımsattı. 3 Temmuz'da gerçekleştirilen 163 kilometrelik Aydın-Denizli otoyolu ayağının yapım ihalesine altı firmadan teklif geldi. Türkiye'nin iki turizm merkezi İzmir ve Antalya'yı birbirine bağlayacak otoyol projesinin yapım süresi üç yıl olacak. Otoyol tamamlandığında iki şehir arası seyahat süresi 1 saate düşecek. Bakan Karaismailoğlu, ihale süreci tamamlandıktan sonra 2023'te bu otoyolu bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.