Koronavirüs mücadelesinde inovatif çözümler

Girişimciler, araştırmacılar ve bilim insanları durmuyor. İşte ülkemizde Koronavirüs ile mücadele kapsamında dikkat çeken son inovatif çalışmalar ve işbirlikleri.
10.07.2020 17:44 GÜNCELLEME : 16.03.2021 12:09

ÜRÜN DİRİER/ Pandemi ilanının ilk gününden itibaren firmalar, girişimciler, kurumlar ve teknoparklar çözüm odaklı Ar-Ge çalışmaları yapmaya devam ediyor. Ar-Ge çalışmaları, inovasyon ve üretim noktasında tek bir hedefe kilitlenen mühendisler, bilim insanları ve araştırmacılar her gün yeni bir çözüm ve ürünle karşımıza çıkıyor. Resmi kurumlar tarafından da desteklenen inovatif çalışmalar hem ülkemiz hem de dünya için fayda sunmayı amaçlıyor. İşte ülkemizde gerçekleştirilen yakın zamanlı son inovatif çalışmalar ve üretime yönelik işbirlikleri.

YENİLİKÇİ SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRME PLATFORMU

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında destekleyeceği 20 projeyi açıkladı. İSTKA'nın destekleyeceği projelerden biri de Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark A.Ş'nin yürütücülüğünde ilerleyen 'Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu' oldu. Bu platformun öncelikli hedefinin Covid-19'a yönelik çözümler geliştirmek üzere sağlık inovasyonunun sistematik, iş birlikçi ve geniş katılımlı yönetilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı ve Platform Koordinatörü İsa Turgut İnci, "Bu proje ile ülkemizdeki en geniş katılımlı sağlık platformlarından biri oluşturulacak. Yenilikçi fikirlere sahip akademisyenler, bireyler, girişimciler ile çeşitli ölçeklerden yatırım şirketleri, üniversiteler, teknoparklar/teknokentler, kuluçka merkezleri ile TÜSEB, MÜSİAD, gibi STK'lar ile BAYER gibi önemli kuruluşlar ve yatırımcılar projenin ve platformun paydaşı olacaklar" açıklamasında bulundu. Yine bu proje kapsamında ülke çapında yenilikçi fikirlerin hızla planlanması amacıyla bir Covid 19 Hackathon'u düzenlenmesi de planlanıyor. Hackathon sonucu ortaya çıkan başarılı fikir sahipleri, girişimciler, platform üyesi şirketler kamu otoritesi ile paylaşılacak, hızlıca değer yaratmaları için yatırımcılarla İş birliği içinde ürün ve hizmet geliştirmelerinin önü açılacak.

1 DAKİKADA VERİ ANALİZİ

Türk genetik teknoloji şirketi Genomize, her 100 örnek için 30 dakikaya kadar çıkabilen veri analizi süresini yapay zeka kullanarak 1 dakikaya kadar indiren yeni bir yazılım geliştirdi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Covid-19 testlerinin önemli bir kısmından sorumlu olan TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) tarafından kullanılmak üzere geliştirilen yazılım, günlük 40 bin test yapıldığı düşünüldüğünde sağlık personeline aylık yaklaşık 6 bin saat iş saati tasarrufu sağlayacak. Genomize'nin TÜSEB test merkezlerinin doktorlarıyla birlikte geliştirdiği yapay zeka temelli tespit yazılımı Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılmaya başlandı. Yazılım sayesinde hastalığın tespiti hatasız, daha az iş gücüyle ve daha kısa zamanda yapılabilecek. Genomize'nin kurucusu moleküler biyolog Erşen Kavak, Türkiye'deki sağlık profesyonellerine destek olmak amacıyla ücretsiz olarak geliştirdikleri yazılımı tüm dünya ülkelerinin kullanımına açtıklarını söyledi. Tüm dünyanın kullanımına ücretsiz olarak sunulan bu yazılıma COVID-19 testi yapan tüm hastaneler covid19.genomize.com adresinden ulaşabiliyor.

HAVA KALİTESİ ÖLÇÜM HİZMETİ

Enerji zekası platformu inavitas, mevcut enerji yönetimi hizmetine ek olarak "Hava Kalitesi Ölçümü"nü de Koronavirüs ile mücadeleye destek kapsamında süpermarketlere sunmaya başladı. Hava Kalitesi Ölçümü ortamdaki sensörler ile havadaki uçucu organik bileşikler, onların yoğunlukları, karbonmonoksit, sıcaklık ve rutubet bilgilerini ölçüyor. Bu ölçümler üzerinden çıkan hava kalitesi verisine göre, sistem uyarıda bulunuyor ve ona göre ilgili alanda önlemler alınıyor. inavitas CEO'su Dr. Alper Terciyanlı, "Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bugünlerde biz de hava kalitesinin yükseltilmesi için misyon üstlendik. inavitas olarak, Koronavirüsün yayılmasının hava kalitesini artırarak azaltılabileceği yönündeki çalışmaları ve uyarıları takip ettik ve hemen sensörümüzün ve yazılımımızın Ar-Ge çalışmalarına başladık. Türk mühendislerimizin üretimi ile hava kalitesi ölçüm sensörlerini başta süpermarketler için hizmete sunduk. Amacımız, virüsün yayılımına ortam oluşturan havadaki kirliliği tespit etmek ve ona göre hızlıca önlem aldırabilmek" açıklamasında bulundu.

SOLUNUM CİHAZI TALEBİNE ÇÖZÜM İÇİN İŞ BİRLİĞİ

Enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümünde dünya çapında uzman olan Schneider Electric, makine üreticisi SSN Makina ve makine entegratörü Ekare Kontrol iş birliği ile geliştirilen solunum cihazı projesini EcoStruxure teknolojisi ve uzmanlığıyla desteklemek üzere işbirliği başlattı. Bu projenin, mevcut küresel salgın ile birlikte hayati önemi artan solunum cihazlarına olan talebi karşılayarak çözümün bir parçası olması hedefleniyor. Bu doğrultuda Schneider Electric ile yerli firmalar Ekare Kontrol ve SSN Makina, endüstriyel ürünlerle sağlık alanına hizmet sunmaya hazırlanıyor. Schneider Electric de bu ürünün geliştirilmesinde kullanılan ürünlerin yanı sıra sistem mimarisi ve HMI dizaynı konusunda sunduğu destekle projenin çözüm ortakları arasında yer alıyor. Prototip aşaması tamamlanan ürünlerin sertifikasyon sürecinin ardından seri üretimle yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç olan bölgelere sağlanması planlanıyor. Projenin Türkiye'nin teknoloji ile çözüm üretme becerileri açısından önem taşıdığını ifade eden Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Endüstri İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Esin Gül, "Tüm dünyayı etkisi altın alan küresel salgın nedeniyle tıbbi cihazlara olan ihtiyaç her zamankinden çok daha kritik bir öneme sahip. İnanıyoruz ki SSN Makina ve Ekare Kontrol'ün titiz çalışmaları ile Schneider uzmanlığının birleştiği bu proje sertifikasyon sürecini de tamamlayarak küresel salgınla mücadelede kritik bir rol üstlenecek ve insanlığa hizmet edecektir" diye konuştu.

SOLUNUM KORUYUCU MASKE ÜRETİMİNE BAŞLADI

3M Türkiye, sağlık sektörünün maske talebini karşılayabilmek adına FFP1 ve FFP2 solunum koruma maskelerin üretimine başladı. 3M Türkiye bu kapsamda ayda ürettiği 1 milyon 200 bin maskeyi, öncelikle sağlık sektöründe kullanılmak üzere Türkiye iç pazarına sunacak. Dünya çapında Ocak 2020 itibarıyla N95 maskelerinin maksimum üretim seviyesine ulaşan şirket, küresel üretimini iki katına çıkararak yılda 1,1 milyar ve ayda 100 milyon üretim adedi rakamına ulaştı. 3M Türkiye tesislerinde FFP1, N95 ve FFP2 koduyla adlandırılan solunum maskelerinin üretimine başlandı. 3M Türkiye'nin Çerkezköy fabrikasındaki FFP1 ve FFP2 solunum koruyucu maske üretim kapasitesi aylık 1 milyon 200 bin adet olarak belirtildi. Türkiye aynı zamanda 3M'in EMEA bölgesinde maske üretimine başladığı 4. ülke konumunda yer alıyor. 3M Türkiye Genel Müdürü Mert Büyükyazgan, "Bu yalnızca 3M'in mücadelesi değil, tüm sektör genelini ilgilendiren bir mücadele. 3M'in hızlandırılmış kapasitesi diğer üreticilerin kapasiteleriyle birleştiğinde bile, N95 maskelerine olan talebin sektörün teslimat kabiliyetinin çok üzerinde olduğu da bir gerçek ve bu nedenle biz sağlık çalışanlarımızı öncelikli görüyoruz" dedi.

CORONASPRİNT PROGRAMI BAŞLIYOR

İstanbul Kalkınma Ajansı "Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı" kapsamında desteklenen BIOStartup CoronaSprint Programı başladı. BIOStartup CoronaSprint, hastaların yenilikçi ilaç ve tedavilere erişimlerini hızlandırma ve sağlık alanında etik ve şeffaf bir çalışma ortamını sağlama amacıyla faaliyet yürüten ve hali hazırda 36 araştırmacı ilaç şirketini temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) proje ortaklığında hayata geçiyor. CoronaSprint, ilgili alanlarda uzman mentörler ve ReDis Innovation işbirliğinde yürütülecek. İki ay sürecek programda AIFD ve ReDis Innovation işbirliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk ve tek biyoteknoloji temalı hızlandırıcı programı BIO Startup Program'ın mezun havuzunda yer alan startup'lar, Covid-19 ile ilgili ilaç, aşı, cihaz, tanı ve dijital sağlık teknolojileri alanlarında sahadaki ihtiyaçlara yönelik çözümleri uygulamaya geçirmek için çalışacaklar.

YÜNSA VİRÜSE KARŞI KORUYAN KUMAŞ ÜRETTİ

Yünsa, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgın döneminde virüslere karşı koruyan kumaş üretimine başladı. Yenilikçi ürünler üzerine odaklanan Yünsa, geliştirdiği Antiviral Apre Tekniği uygulama testlerinin başarıyla tamamlandığını ve üretime geçtiğini açıkladı. Antiviral Apre Tekniği ile üretilen Yünsa kumaşlarının solunum yoluyla bulaşabilen virüslere karşı yüzde 98 koruma sağladığı, uluslararası arenada prestijli ve güvenirliği yüksek The International Antimicrobial Council (Amerika) ve Microbe Investigations AG (İsviçre) tarafından onaylandı. Antiviral Apre Tekniği'nin uygulandığı kumaşlar, yüzeyine gelen virüslerin dış katmanındaki lipit tabakasını bozarak virüslerin parçalanmasını sağlıyor. Antiviral Yünsa kumaşları virüslerin yanında bakteri ve mantarlara karşı da tam anlamıyla koruma sağlıyor. Takım elbise ve dış giyimlik, döşemelik ve üniformalık kumaş taleplerine göre farklı kullanım alanları için uygulamalar yapılıyor. Yünsa'nın pandemi ile mücadelede toplum sağlığına katkı sağlamayı amaçladığını belirten Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz, "Bu teknikle üretilecek kumaşlar yerli ve yabancı müşterilerimizin yeni koleksiyonlarına girdi ve pazarda heyecanla karşılandı. Herkes için fayda sağlayan bir sürece ve sektörümüze ilham verecek bir çalışmaya imza attığımıza inanıyoruz" dedi.

BİZE ULAŞIN