Kars’ın turizmde söyleyecek çok sözü var
KEREM KÖFTEOĞLU/ Konferans; UNESCO, UNFWP, OceanLab, COP24, EUSALP gibi uluslararası kuruluşlardan konuşmacıların katıldığı panellerle devam etti. Panellerde; 'Yöresel Gastronominin Turizme Etkisi', 'İklim Değişikliğinin Dağ ve Kış Turizmi ile Kayak Merkezlerine Etkileri ve Bu Yönde Avrupa'da Alınan Önlemler ile En İyi Örnekler' ve 'Zaman ve Tarihe Yolculuk: Kars'ın Kültürel Miras ve Tarih Alanlarındaki Zenginliği' konuları ele alındı.
Kültürel mirasla ilgili panelde konuşan Kültür ve Turizm Bakan eski Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, dünyada kültür turizminde yüzde 14,5 oranında artış beklendiğini hatırlatıp : " Kültür turizmine talep ortalama turizm hareketliliğine göre 4 kat yüksek. Kültür turizmi istihdamın artmasını ve yerel ürünlerin daha yüksek değerde satılmasını sağlıyor" dedi. Yavuz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kars'ın tanınması yolculuğunda Doğu Ekspresi'nin de çok büyük rolü var. Tarihi, taş binaları eşsiz, çok özel hikâyeleri bulunuyor. Ayrıca coğrafi işaretli ürünlerin Kars'a çok büyük katkısı var. Peynir, bal, kaz ve Kağızman elması gibi ürünlerin tanıtımı ile ilgili daha çok konuşmamız ve çalışmamız lazım. Kars'ın turizmde söyleyecek çok sözü var ama aynı zamanda yapılacak çok iş de var."
"Kültürel miras bozulmadan korunmalı"
Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki konferansta konuşan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, uluslararası arenada tanınabilmek için yerelde çalışmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Oğuz "Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne neden girmesin? Bunlar için çalışmak lazım. Önemli olan yereldeki faaliyetler. Yerelde çalışmazsanız ulusalda ya da uluslararası platformda 'bu listeye girin' diye kapınızı çalmazlar. Bu nedenle küsmek ya da kenara çekilmek değil; kapıları sonuna kadar zorlamak lazım" dedi.
Kültürel mirasın bozulmadan korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oğuz özetle şunları söyledi: "Bunlardan birini turistikasyon dediğimiz konu oluşturuyor. Bu da turist ne olsa beğenir, nasıl olsa gelir diyerek ürünün özünü bozulmasına yol açıyor. Ticarifikasyon dediğimiz konu ise üründe nasıl olsa talep çok diyerek maliyetiyle sunumu arasındaki dengenin bozulup aşırı ticaretleşmeye gidilmesini anlatıyor. Folklorizasyon dediğimiz konu temelde yapılan işin kuşaktan kuşağa aktarılan folklor dediğimiz alanın dışında gerçekleşip bu alanın akışını bozmayı içeriyor. Turist ve ticaretin farklı formlarda kendilerini yenilemeleri önlenmemeli. Çünkü yerel halk bundan mutlu olmayacağı gibi ona turizm faaliyetinden bir pay da düşmezse turizm faaliyetinin yanında değil karşısında yer alır. Bu da sürdürülebilir bir turizm olmuyor bu yüzden turizmin sürdürülebilirliği için bu hassasiyetlerin taşıması gerekiyor."
"Bilim Müzesi kuracağız"
Kars Valisi Ziya Polat, Kars'ta turizmin her geçen gün iyiye gittiğine işaret ederek "Sarıkamış otelleri yüzde 70-80 dolu, merkezdeki otellerimiz de öyle. Buralardaki otellere gelen ziyaretçilerimizin yüzümdeki gülümsemeyi görmek bizi mutlu ediyor. Turizmde en iyi tanıtım insan tanıtımıdır. Buradan mutlu ayrılan insanların anlatımıdır. Bunun için insan odaklı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin tek Peynir Müzesi, kentin marka değerini yükseltti. Kentimizdeki Baltık mimarisi güzel binaları içini ve dışını restore etmeye başladık. Kentimize bir bilim müzesi de kazandırmak istiyoruz. Bu konuda TÜBİTAK ve Kafkas Üniversitesi ortaklaşa bir proje yürütecek. Bilim müzemizi önümüzdeki dönemde hizmete açmayı planlıyoruz" diye konuştu.
"5,5 Milyon Euroluk proje"
Açılışta konuşan SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca, "Tarihi Kimliği ile Kars Kenti projesinin bütçesi 5,5 milyon euro bunun yüzde 85'inin Avrupa Birliği, yüzde 15'i T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleniyor. Proje inşaat ve turizm olmak iki bileşenden oluşuyor. Temmuz 2023'te tamamlanan inşaat bileşeni kapsamında, Kars Merkez Haydar Aliyev Caddesi'nde 23 tescilli, 9 tescilsiz binanın cephe iyileştirmesi, kaldırım ve yol yenilemesi, aydınlatma ve çevre düzenleme işlemleri ile işaret ve sokak levhalarının montajı yapıldı. Ani Ören Yeri'nin koruma çitleriyle kapatılması, işaret ve levhaların konumlandırılmasıyla tanıtım işlemleri gerçekleştirildi" dedi.
Panellerle birlikte toplam üç gün süren tanıtım faaliyetlerinde çeşitli sanatsal etkinlikler gerçekleştirildi.