Bursa Büyükşehir Belediyesi Deprem Bölgesi için Canla Başla Çalıştı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 6 Şubat depremleri nedeniyle bir açıklama yaptı. Deprem sabahında itfaiye ve arama kurtarma ekipleriyle harekete geçtiklerini kaydeden Başkan Aktaş, “Sımsıkı sarılacağız, yaralarımızı saracağız” sloganıyla dev bir yardım kampanyası başlattıklarını ve her alanda önemli çalışmalar hayata geçirdiklerini belirtti.
06.02.2024 13:13 GÜNCELLEME : 06.02.2024 14:32

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkımlara yol açan depremin hemen ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak deprem sabahında daha gün ışımadan itfaiye arama kurtarma ekipleriyle harekete geçtik. Ve eş zamanlı olarak AFAD'la koordineli bir şekilde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile tüm ilçe belediyelerimizin katılımıyla "Sımsıkı sarılacağız, yaralarımızı saracağız" sloganıyla dev bir yardım kampanyasının startını verdik.

Arama kurtarma için itfaiyemiz, altyapı onarımı için BUSKİ, sıcak yemek ve erzak dağıtımı için BURFAŞ, ekmek temini için BESAŞ, su temini için Jeotermal A.Ş, meyve temini için Tarım Peyzaj A.Ş başta olmak üzere tüm birim ve iştiraklerimizle büyük bir seferberlik başlattık. Büyükşehir Belediyesi koordinasyonundaki sekiz yardım toplama merkezlerine gönüllüler tarafından getirilen her türlü yardım malzemesi, bin 500'ü aşkın tırla deprem bölgelerine ulaştırıldı.

 

Arama kurtarma için itfaiye, altyapı onarımı için BUSKİ, sıcak yemek ve erzak dağıtımı için BURFAŞ, ekmek temini için BESAŞ, su temini için Jeotermal A.Ş, meyve temini için Tarım Peyzaj A.Ş başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi'nin tüm birim ve iştirakleri seferberliğe katıldı. Depremin ilk gününden bugüne dönüşümlü olarak afet bölgelerinde 2 bin 500'ü aşkın ve 700'e yakın araçla yaraları sarmak için yoğun bir mesai harcandı.

Destek hizmetleri, Ulaşım ve Fen İşleri personelimizle enkaz kaldırmadan, bozulan yolların onarımına, BUSKİ ile de zarar gören içme suyu hatlarının tamirine kadar her alanda önemli çalışmaları hayata geçirdik.

İçişleri Bakanlığı tarafından Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde görevlendirilmemiz nedeniyle bu ilçelerde ayak basmadığımız bölge ve mezra kalmadı.

Arama kurtarma faaliyetlerimiz dışında 7 Şubat'tan itibaren kurduğumuz aşevleri ile yüz binlerce kişilik sıcak yemek dağıtımı yaptık.

"DEV BİR ŞANTİYE OLUŞTURDUK"

Bir haftanın ardından Bursa olarak, Hatay'da dev bir Bursa şantiyesi oluşturduk. Ekip ve iş makinelerimize yaptığımız takviyelerle konteyner kent, çadır kent ve seyyar tuvaletlerin kurulumu için çalışmalara hızlı bir şekilde başladık. Ayrıca alt yapının iyileştirilmesi için bugüne kadar 5 bin 500 metre içme suyu hattı ve 2 bin 800 metre kanal hattı imalatı gerçekleştirdik. Üstlendiğimiz yardımların dağıtımı, geçici barınma alanlarının oluşturulması ve seyyar tuvaletlerin kurulumu görevlerini eksiksiz yerine getirdik.

Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde üç ayrı bölgede toplam 110 dönüm alana 2 bin konteynerden oluşan geçici yaşam alanları oluşturuldu. 2 bin hanelik bu 'Bursa mahallerinde' sağlık ocağı, ibadethane, eğitim için çok amaçlı alanlar, yemekhane ve çamaşırhane gibi sosyal yaşam alanları oluşturuldu.

Bunun yanında evde hasta bakımından, sinekle mücadeleye kadar tüm belediyecilik hizmetleri de Hataylılarla buluşturdu. 100 hektar alanda lavra ve uçkunla mücadele ederken, ortak kullanım alanlarının hijyenini sağladık. Antakya'da kurulan iki adet koordinasyon merkezi ile kente gelen yardım tırlarındaki malzemeleri, Antakya, Samandağ, Defne gibi depremden zarar görmüş tüm ilçelerdeki 132 mahalle ve köylere ulaştırıldı.

"ÜCRETSİZ ULAŞIM SAĞLADIK"

Afet bölgesinde saha çalışmalarının yanında deprem bölgelerinden Bursa'ya gelen afetzedelerin her türlü ihtiyacı da Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından depremzedelerin Bursa'ya geliş ve gidişlerinde BBBUS ile ücretsiz ulaşımlarını sağladık. BBBUS uygulamasından 12 bin depremzede vatandaşımız faydalandı. Merinos AKKM'de açılan mağaza ile giyimden hijyen malzemeleri ve gıdaya kadar afetzedelerin tüm ihtiyaçları karşıladı. Kardeş Kart uygulaması ile Bursa'ya gelen depremzedelerin şehir içi ulaşımdan ücretsiz yararlanması sağlandı. Yine yurtlarda kalan ilk orta ve lise öğrencilerinin eğitimlerine sorunsuz devam edebilmeleri için her gün depremzede öğrenciler otobüslerle altı ayrı okula taşındı. Bunun yanında üniversiteye hazırlanırken depreme yakalanan gençlerin, hazırlık sürecinden geri kalmamaları için ücretsiz YKS kurslarından yararlanmaları sağlandı.

Afet bölgesindeki yavrularımızın moral bulması için oyuncak ve kitap bağışı kampanyası, yetişkinler için psikolojik danışmanlık, ilaçlama ve sokak hayvanlarını besleme hizmetleriyle ihtiyaç duyulan her konuda depremzede vatandaşlarımızın yanlarında yer aldık. Yaşamın başladığı Umuda Koşanlar Derneği Uluçınar Konteyner Kentimizde, kurduğumuz iftar sofralarında ramazanın bereketini depremzede kardeşlerimizle yaşadık. Bayram hediyeleri ile çocuklarımızın gönüllerini aldık.

"ANTAKYA ULU CAMİİ RESTORASYONUNU ÜSTLENDİK"

Depremin ardından Hatay'da yaşamın normale dönmesi için yoğun gayret gösteren Büyükşehir Belediyesi, Hatay'ın eski camilerinden biri olan 1271-1272 yıllarında yapıldığı bilinen tarihi Antakya Ulu Camii'nin de restorasyonu işini de üstlendi. Röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlıklarına başlanırken, veri altlığı oluşturmak amacıyla Harita Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Antakya Ulu Camii'nin mevcut durumunu tespit etmek için sahada ölçümler yapıldı. Mevcut durumun 3D (3 boyut) tarama ile modellenmesi, nokta bulutu verilerinin üretilmesi ve ortofoto haritasının hazırlanması çalışmaları için gerekli veriler toplandı. Diğer taraftan restorasyonu üstlenen firma da saha çalışmalarına başladı. Ekipler moloz yığınları arasındaki tarihi kalıntıların temizliğine başladı. Alanın temizlenmesinin ardından tarihi yapının aslına uygun olarak restorasyonu çalışmalarına hızla başlanacak.

Devlet millet el ele verip sımsıkı sarılıyor ve yaraları birlikte sarmaya devam ediyoruz. Biriz, beraberiz ve biz çok büyük bir aileyiz.

BİZE ULAŞIN