“Faaliyet kârımızda yüzde 50 artış bekliyoruz”
PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, geçen hafta (3 Nisan'dan itibaren) gösterdiği büyüme ve ortalama piyasa değerindeki artış nedeniyle bir üst pazara geçerek Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
Bu seneye (2023) iyi bir başlangıç yaptıklarını belirten Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. CEO'su Nevhan Gündüz; "Yılın ilk çeyreğinde lehimize neticelenen ihaleler yaklaşık 250 milyon TL seviyesinde" diyor. Yılın geri kalanında da aynı performansı göstermeye gayret edeceklerini ifade ederek faaliyet karında yüzde 50 seviyesinde artış beklediklerini söylüyor.
Türkiye'nin en önemli projelerinin elektrik taahhüt işlerini gerçekleştirdiklerini ve bu alandaki başarılarını yenilenebilir enerji alanına da taşıdıklarını hatırlatan Gündüz, sözlerine şöyle devam ediyor:
"Türkiye'de raylı sistemlerin elektrik işleri alanında sektör liderliğini sürdürmeye devam ederek ülkemizin lider elektrik taahhüt şirketi olma hedefiyle 2023 yılını karşıladık. 2023 yılında vizyonumuz yeşil ekonominin öncülerinden biri olmak. Küresel iklim krizine karşı çözümler üzerinde yoğunlaşarak gelecek kuşaklara daha yaşanır bir dünya bırakmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunu takiben, gücümüzü global arenaya taşıyarak yurtdışı projelerde görev almayı ve Avrupa'da ilk beş elektrik taahhüt şirketi arasında bulunmayı hedefliyoruz. 2030 yılına kadar bu hedefimizi gerçekleştirmek adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
Bu sene faaliyet kârında yüzde 50 seviyesinde artış beklediklerini dile getiren Gündüz ile şirketin son bir yılını ve 2023 hedeflerini konuştuk.
-Genel olarak 2022 yılı şirketiniz için nasıl geçti?
Zor geçen iki yılın ardından yeni yıla girerken, 2022 yılının tüm sektörler için yeni bir başlangıç yılı olacağını düşünüyorduk. Henüz ilk çeyrek sonlanmadan Ukrayna'da patlak veren olumsuz durum, kur ve kurdan bağımsız olarak emtia fiyatlarında da dalgalanmaya sebep oldu. Bunlara ek olarak yıl içinde patlak veren enerji krizi gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra gelişmiş ülkelerin de bir numaralı gündemi haline geldi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen gerek yeni iş alımları, gerek devam eden iş büyüklüğü, gerekse finansal ve operasyonel performans anlamında tarihimizin en başarılı dönemini geride bıraktık.
-Peki 2023 yılı hedefiniz nedir?
2023 yılına da iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde lehimize neticelenen ihaleler yaklaşık 250 milyon TL seviyesinde. Yılın geri kalanında da aynı performansı göstermeye gayret edeceğiz. Global ve ulusal büyüme ile yatırım iştahına ilişkin aksaklıkların yaşanmaması halinde, sektörümüzde hatırı sayılır büyüme ve hasılat rakamlarına ulaşmanın mümkün olabileceğini öngörüyoruz. 2023 yılına yönelik, ekonomik, jeopolitik ve siyasi risklerin etkisinin yeni yatırımlar ve sektör üzerindeki etkisinin minimize olması kaydıyla almayı planladığımız yeni taahhüt işlerinin realize olması halinde hasılatımızda yüzde 50, ortalama çalışan sayımızda yüzde 20, faaliyet kârımızda yüzde 50 seviyesinde artış beklentimiz bulunuyor.
-İş geliştirme planlarınız içinde özelikle hangi sektörler yer alıyor?
Devam eden işlerimizin ve teklif konsantrasyonumuzun yoğun olduğu, metrolar, veri merkezleri, raylı sistem, turizm, sanayi, bilişim alt sektörleri yatırımlarında sürekliliğin devamını öngörüyoruz. Bunun yanı sıra yenilenebilir enerji alt sektöründe hem yatırım hem taahhüt anlamında önemli büyüme fırsatları gözlemliyoruz.
-Metro yapımlarının sizi daha ne kadar süre finanse edeceğini düşünüyorsunuz?..
Devam eden işlerimizin yarıdan fazlası, metro ve raylı sistem projelerinden oluşuyor. Bu durumun 7-10 yıl daha devamını öngörüyoruz. İstanbul'da tamamlanan yatay akslara dikey bağlantıların yapımına yönelik çalışmalar ve 2030 yılı için 685 kilometre olan İstanbul Raylı Sistem Hat Uzunluğu hedefi, bu durumu doğrular nitelikte. İstanbul dışında İzmir, Mersin, Kocaeli ve diğer büyükşehirlerde de raylı sistem yatırımlarının hızlanacağını öngörüyoruz.
-Şu anda üzerinde çalıştığınız en önemli projeler neler?
İmalatlarımızın devam ettiği Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı'nda bu yıl önemli bir büyüme gerçekleşiyor. İmza süreci devam eden yeni sözleşme ile bu projenin büyüklüğü 11 milyon euro'ya ulaşarak en büyük sözleşmeli işimiz haline gelecek. Yine metro tarafında, Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı ile Gebze-Darıca Metro Hattı önemli büyüklükte projelerimiz. Parasal büyüklükleri sırasıyla 4,7 milyon euro ve 4,2 milyon euro seviyelerinde. Üst yapılar tarafında ise Turkcell'in veri merkezi kapasitesinin devamlı artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Ankara ve Gebze Veri Merkezi işlerinde görev alıyoruz. Bu projenin büyüklüğü de 5,5 milyon euro seviyesinde.
-Elinizde kaç proje var ve bunların kaç tanesi bu yıl sonuçlanır?..
İmalatlarımızın devam ettiği 12 projenin dörtte üçünün yılsonu itibarıyla tamamlanacağını düşünüyoruz.
-2023 yılı yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Geçtiğimiz yıl bir kısım işlerin yapımına başladığımız Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı'nda geniş kapsamlı işlerin yer aldığı büyük bütçeli sözleşmenin imza süreci, geçtiğimiz ay başladı. Bu sözleşmeyle projenin bizim açımızdan büyüklüğü yaklaşık 11 milyon euro'ya ulaşacak. Bunun dışında, İzmir-Foça'da 1967 yılında kapılarını açan Türkiye'nin ilk Tatil Köyü'nün yeniden hizmete girmesine yönelik çalışmalar başladı. Biz de bu projenin elektrik işlerine yönelik sözleşme görüşmelerine devam ediyoruz. Bunların dışında, son imzaladığımız sözleşme olan, İstanbul-Topkapı'da yapımına başlanan Koç Üniversitesi Kültür ve Yurt Yerleşkesi Projesi'nde çalışmalara başladık.
-Yurtdışı elektrik taahhüt işleri konusundaki hedefleriniz hangi aşamada?
Yurtdışında iş geliştirme ve bu doğrultuda teklif verme çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ilk yurtdışı siparişlerimizi teslim ettik. Avrupa'da ilk baş elektrik taahhüt şirketi arasına girme hedefimizi 2030 yılına kadar gerçekleştirmek adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz.
"Gelirlerimizin önemli bölümünü yenilenebilir enerji projelerinden elde etmeyi hedefliyoruz"
Yenilenebilir enerji tarafında, şimdilik çalışmalarının merkezine solar sistemleri ve bu alandaki en yeni teknolojileri koyduklarını belirten Orge CEO'su Nevhan Gündüz, şunları söylüyor:
"Bu alanda ilk projemiz olma özelliği taşıyan; İstanbul, Ordu, Giresun, Muğla, Samsun, Sinop, Eskişehir, Zonguldak, Bitlis illerinde bulunan ve sayıları 19'u bulan Araç Muayene İstasyonlarına Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumuna yönelik TÜVTÜRK GES Projemizde kurulumlarımız hızla devam ediyor. İstanbul-Silivri'de inşası devam eden Göncay Plastik Tesisinin Çatı GES Projesi'ne de başladık. Devamlı suretle elektrik-enerji-yenilenebilir enerji teknolojileri alt sektör çeşitlendirilmesine yönelik uygulamaları takip ediyor, iş birliği arayışlarında bulunuyoruz. Önümüzdeki üç-dört yıl içinde, gelirlerimizin hatırı sayılır bölümünü, gerek yurtiçi gerek yurtdışı yenilenebilir enerji projelerinden elde etmeyi hedefliyoruz."
TÜVTÜRK GES KURULUMLARI HIZLA DEVAM EDİYOR
Toplam inşaat alanı 200 bin metrekare ve içinde Fairmont Hotel'i barındıran 46 katlı iki gökdelenden oluşan "Quasar İstanbul" projesinin elektrik altyapılarının tamamı, Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. Zeytinburnu Sahili'nde bin 562 daire, sosyal ve ticari alanlara sahip "Büyükyalı İstanbul" projesinin elektrik altyapılarının tamamı da Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş'ye ait. Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş; zemin altında dört bodrum kat, zemin üzerinde dokuz kat ve toplamda 95 bin 600 metrekare kapalı alanda beş bloktan oluşan "Atatürk Kültür Merkezi"nin elektrik altyapılarının tamamı gerçekleştirdi. "The Ritz-Carlton Residences, Bodrum" ve Bodrum Yalıkavak/Tilkicik koyundaki 75 ultra lüks villadan oluşan projenin elektrik altyapılarının tamamı, Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş'ye ait. Şirketin sayıları 19'u bulan Araç Muayene İstasyonlarına Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumuna yönelik TÜVTÜRK GES kurulumları da hızla devam ediyor.