PARA SPOR/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Hep futbol, basketbol, voleybol konuşuyoruz. Oysa ki Türkiye'de 60'dan fazla spor federasyonu bulunuyor. Hepsinin kendine has başarıları, dünya çapında şampiyonlukları ve yetenekli sporcuları var. PARA Dergisi olarak geçmiş yıllardan bu yana golf, tenis, okçuluk, motosiklet, e-spor, kano, güreş, satranç, kayak gibi pek çok branşın başkanlarıyla bir araya gelerek sporun geleceğini ve başarılarını konuşmuştuk. Geleceği parlak olan sporcuların zorluklara ve maddi konuda yeterli desteksizliğe rağmen kazandıkları başarıları ele almıştık. Bu branşlardan biri de bilardo…
Bilardoyu şüphesiz Türkiye olarak, sporcu Semih Saygıner'in başarılarıyla ve dünya çapında kazandığı ödüllerle tanıdık. Onun dışında belki de bu branşta yetenekli gençlerin isimlerine çok aşina olmayabilirsiniz. Sebebi ise popüler branşlar dışında bu tür sporların basında yeteri kadar yer bulmayışı. Fakat sporun sadece futboldan ibaret olmadığını ve elimizden geldiğince tüm spor dallarının, hem turizme katkılarını hem de yatırımlarını sayfalarımızda işlemeye devam edeceğiz.
Geçen yılı bilardonun altın yılı olarak kabul edebiliriz. 2021-2022 sezonunda Türkiye'ye toplam 20 madalya kazandırılmış, bu yıl ise ülkemiz altı büyük dünya ve Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak. 2022-2023 sezonu için 20 madalyanın üzerinde başarı bekleyen Türkiye Bilardo Federasyonu (TBF) Başkanı Ersan Ercan, dünyanın en büyük ve en özel bilardo tesisini kurduklarını söylüyor. Şu anda Türkiye'de 800'e yakın bilardo salonu, 30 bine yakın ise sporcu bulunuyor. Sayısı her geçen gün artan sporcuların kazançları ise pek çok spor branşından daha iyi seviyelerde.
2014 yılından bu yana federasyonun başkanlığını üstlenmiş ve bilardo tutkunu bir yönetici olan Ersan Ercan ile bir araya gelerek, bilarda sporunun Türkiye'deki başarısını, kurulan tesis ve yatırımlarını, yapılacak organizasyonları ve sporcuların maddi kazançlarını konuştuk…
-Üç dönemdir Türkiye Bilardo Federasyonu'nda başkanlık yapıyorsunuz. Kendi döneminizdeki çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
Öncelik olarak, bilardo camiasında birlik, beraberlik ve federasyona güveni inşa ettiğimizi söyleyebilirim. Turnuvalarımızın kalitesinden sporcu sayılarına, yurtdışı başarılarımızdan tüm şampiyonalarımızın naklen yayınlarına kadar dokuz yıl içinde çok büyük aşama kaydettik. 2016 yılında Antalya'daki Türkiye Şampiyonasında ''Dünyanın en Yüksek Katılımlı Bilardo Şampiyonası'' olarak dünya rekoru kırdık ve Guinness Rekorlar Kitabına girdik. Gerek sporcu sayılarımızla gerek başarılarımız ve yaptığımız organizasyon kalitesiyle dünyanın en büyük bilardo federasyonu olduk. En büyük icraatlarımızdan biri, Ankara Gölbaşı'da yaptırdığımız, 2022 yılında hizmete giren Uluslararası Bilardo Kompleksimiz ve Federasyon binamız oldu. Şu an bu tesis, dünyanın en büyük ve en özel bilardo tesisi. Tüm dünya bilardosunun imrenerek baktığı tesisimizde 2023 yılında altı Dünya Şampiyonası ve 40'a yakın Türkiye Şampiyonası etapları oynanacak.
-Biz spor deyince hep futbolu konuşuyoruz. Peki, bilardonun Türkiye'deki konumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Futbolun popülerliğini koruması ve çok fazla tartışılıp konuşulması nedeniyle başka sporların basında yer alması çok zor. Her sene Dünya Şampiyonu olalım, şampiyonlar çıkaralım, ancak bazen bir futbolcunun magazin haberi kadar haber değeri taşıyamıyoruz. Bu sadece bizde değil, birçok spor dalının ortak sorunu.
-Federasyonda şu anda kaç sporcunuz ve antrenörünüz bulunuyor?
Kadın-erkek lisanslı olarak 30 bin civarında sporcumuz bulunuyor. Fakat Türkiye'de aktif olarak bilardo oynayan 1 milyon, hayatında bu sporu en az bir kere oynamış belki 30 milyon insan var. Bu sayıyı çok az sporda bulabilirsiniz. Antrenör sayımız her geçen yıl artış gösteriyor. Şu an 300'e yakın antrenör sayımız mevcut. Bir sporcunun, sadece bilardo antrenörlüğü yaparak hayatını idame ettirmesi çok zor, ama ileriki yıllarda bilardonun popülaritesinin gelişmesi ve salon sayılarının daha da atması ile birlikte bu durumun daha pozitife geçeceğini düşünüyorum.
-Bilardo sporunda çok sayıda başarılı sporcumuz var. Bu başarılardan söz edebilir misiniz?
Ülkemizde Avrupa ve Dünya Şampiyonu olmuş birçok sporcu mevcut. Geçen yıl ekim ayında Tayfun Taşdemir, Semih Saygıner'den sonra Ferdi Dünya Şampiyonluğu'nu kazandı. Son iki yılın Milli Takımlar Dünya Şampiyonuyuz. Gençlerde Burak Haşhaş, Dünya Şampiyonu. Neredeyse her gittiğimiz uluslararası şampiyonadan madalya ile dönüyoruz. Bu bizim için gerçekten gurur verici. Başarı olarak her zaman dünyanın ilk üçündeyiz. Sporcularımız gerçekten dünyanın en iyi sporcuları arasında gösteriliyor. Her turnuvada şampiyonluğun favorileri arasında yer alıyor.
-Bilardo deyince akla ilk gelen isim Semih Saygıner oluyor. Pek çoğu sporcunun bilardoya başlama nedeni olarak da tanımlayabiliriz. Peki, Saygıner'in izinden gelen sporcular var mı?
Tabii ki Semih Saygıner, bilardo sporunda ülkemizin tartışılmaz bir değeri. Ben de dâhil birçoğumuzun bilardoya başlama nedeni olduğu kesin. Onun açtığı yoldan ilerleyen ve başarılarını örnek alan birçok başarılı sporcumuz da var. Örneğin; Tayfun Taşdemir 2022 Dünya Şampiyonu. Bunun yanında iki kez üst üste Dünya Milli Takımlar Dünya Şampiyonuyuz. Murat Naci Çoklu, Lütfi Çenet, Can Çapak, Gülşen Değener, Eylül Kibaroğlu, Müjde Karakaşlı, Burak Haşhaş ve ismini sayamayacağım diğer birçok sporlarımız da defalarca Avrupa ve dünyada altın madalya kazandılar.
-Sporcuların yetişebileceği yeterli salonlara sahip miyiz?
Türkiye'de 800'e yakın bilardo spor salonlarımız var. Bunlar genelde özel işletmeler. Sporcularımız burada antrenmanlarını yapabilir ve turnuvalara hazırlanabilir. Bunun yanında birçok ilimizde Gençlik Hizmetleri'ne ait tesislerde de salonlarımız mevcut.
-Bir bilardo sporcusunun yetişmesi ve bu sporu yapması için nelere ihtiyaç vardır?
Bilardo; matematik, fizik, geometri ve psikoloji dörtgeninin mükemmel bir şekilde birleştiği, zarafet ve akıl oyunları üzerine kurgulanmış bir spordur. Bu etkenleri en iyi şekilde masaya sunması için bir sporcunun zaten muhakkak antrenmanından beslenmesine, sosyal hayatından dinlenmesine kadar her şeyi planlaması gerekmekte. Günde en beş-altı saat antrenman, bu sporda şart. Masaya boyu yetecek yaşta başlanabilir ve ömür boyu oynanacak bir spordur. Yani kısacası 7'den 77'ye dediğimiz enden sporlardan biridir bilardo.
Her sporcu öncelikle kendi ilinde antrenörleri tarafından yetiştirilir ve belli aşamaya geldiğinde Gençler Türkiye Şampiyonası'na katılır. Burada başarılı olan ve yeteneği göze çarpan genç sporcular kampa alınır, özel olarak yetiştirilir.
-Peki, bir sporcunun bu branştaki ortalama kazancı nedir?
Futbol, basketbol, voleybol gibi üst düzey bilinen sporları sayamazsak, dünya çapında başarılı ve ilk 20 içinde yer alan bir bilardocu, birçok spor branşındaki sporcudan daha fazla paralar kazanabilir. Son zamanlarda uluslararası turnuvalarda ödüller oldukça tatmin edici. Senede yedi kez düzenlenen Dünya Kupası 1'incilik ödülü 16 bin euro. Dünya Şampiyonluğu ödülü 20 bin euro. Bazen özel sponsorlu organizasyonlarda bu ödül 60 bin euro'ya kadar çıkabiliyor. Bunun yanında bir de devletin verdiği ödüller var. Kısacası dünya çapındaki başarılı bir sporcu, ödül ve sponsor destekleri ile yıllık 1-2 milyon TL gelir elde edebiliyor. Biraz önce de dediğim gibi rakamlar, şu an birçok spordan çok daha yüksek.
-Federasyonun aldığı destekler var mı?
Sponsorluklarımız her sene değişkenlik gösteriyor. Sabit bir ana sponsorumuz bulunmuyor. Bunun yanında Spor Toto, en önemli destekçimiz. Bilardo genel olarak ferdi bir spor olduğu için her sporcu kendi ekipmanlarını kendileri karşılıyor. Belli bir düzeye gelen sporcular, bunların finansmanını sponsorlar vasıtasıyla temin edebiliyor.
-2022-2023 sezonundan beklentiniz nedir?
2021-2022, bizim için en başarılı sene olarak tarihe geçti. Üç Dünya Şampiyonluğu, İki Avrupa Şampiyonluğu olmak üzere toplamda 20 madalya kazandık ve bu bizim rekorumuz. Her gittiğimiz şampiyonadan neredeyse madalya ile döndük. Harika bir yıldı ve umarım 2023'te bu başarının daha da üstüne koyarız.
-Türkiye'de düzenlenecek bir şampiyona var mı?
Uluslararası bilardo tesisimizin açılması ile birlikte bu sene neredeyse dünya ve Avrupa çapında tüm turnuvalar ülkemizde düzenlenecek. Altı tane dünya ve Avrupa Şampiyonası'na bu sene ev sahipliği yapıyoruz. Bunlardan biri de tarihte ilk kez düzenlenecek World Games (Dünya Oyunları). Tabiri caizse dünya bilardosunun kalbi bu sene Türkiye'de atacak.
BİLARDOYA KAHVEHANEDE BAŞLAMIŞ
Başkan Ersan Ercan'ın bilardo merakı 13 yaşında başlamış. O zamanlar bilardo salonlarının olmayışı nedeniyle kahvehanelerdeki bilardo masalarında oynamış. Bu spora öyle tutkuluymuş ki, sabahın erken saatlerinde kahvehaneye gider bilardo oynar, sonrasında ise okula gidermiş. Üniversite çağına gelinde daha profesyonel dersler alarak bilardoyu geliştiren Ercan, 2014 yılından bu yana da çok sevdiği spor branşının federasyon başkanlığını yürütüyor.
KENDİ SAÇI İÇİN BULDUĞU FORMÜLLE MARKALAŞTI
Ersan Ercan'ın asıl mesleği eczacılık. Sporun yanı sıra 15 yıldır da 'HC Care' adından bir kozmetik markasının kurucusu ve ERC Bitkisel Kozmetik Laboratuvarları'nın da sahibi. Saç ve cilt bakımı alanında ürünler üretiyor. 15 yıl önce kendi saç dökülmeleri için kendi eczanesinde yaptığı bir formül ile bu girişimini kozmetik markasıyla taçlandıran Ercan, şu an 60'a yakın ürünle hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarında faaliyet gösteriyor.