Her telefonda olması gereken 21 deprem uygulaması

GİRİŞ TARİHİ: 14.02.2023 GİRİŞ TARİHİ: 12:38 SON GÜNCELLEME: 14.02.2023 12:38
Yaşanan facianın ardından tüm dikkatler yine deprem gerçeğine odaklandı. İnternette ve uygulama platformlarında en çok arama yapılanlar arasında depremle ilgili mobil uygulamalar yer alıyor. İşte inceleyebileceğiniz 21 deprem uygulaması!

PARA TEKNOLOJİ/ ÜRÜN DİRİER Kahramanmaraş merkezde olmak üzere Gaziantep, Adana, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır ve Malatya'da büyük bir faciaya yol açan deprem silsilesinin ardından herkesin odağı yine deprem gerçeğine kaydı. İnternette ve uygulama platformlarında en çok arama yapılanlar arasında depremle ilgili mobil uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamaların bazıları konumunuzu ailenize, dostlarınıza ve yetkililere bildiriyor, bazıları depremden saniyeler önce haber veriyor. Uygulama marketlerde, enkaz altında bulunmayı kolaylaştırmak üzere tasarlanan ses ve kırmızı alarm uygulamalarından deprem bölgesinde internetsiz iletişimi mümkün kılan uygulamalara kadar yüzlercesi mevcut. Dünyada ve Türkiye'de en çok kullanılan uygulamalardan 21'ini inceledik. Bu uygulamalardan size uygun olanını telefonunuza ve yakınlarınızın telefonlarına indirmekte fayda var.

AFAD ACİL: Afet ve acil durumlarda vatandaşlar, AFAD acil mobil uygulaması ile toplanma yerlerinden 112 ile mesajlaşma bağlantısına kadar pek çok bilgiye erişebilirler. İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen AFAD Acil mobil uygulaması, tek tuşla acil çağrı, en yakın toplanma alanı ve afet eğitim videoları gibi özelliklere sahip. Tek Tuşla Acil Çağrı fonksiyonu, acil çağrı görüşmesinin internet üzerinden yapılabilmesine, konum servisleri ile arayan kişinin bulunduğu noktanın tespit edilmesine olanak sağlıyor. Böylece GSM hatlarında oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi hedefleniyor. Afet anında sesli görüşme imkânı olmayanlar için de uygulama içindeki hazır mesajlar kolaylık sağlıyor.

eAFAD: Türkiye'deki ve yakın çevredeki deprem hareketlerini anlık olarak takip etmeye olanak tanıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın geliştirmiş olduğu eAFAD uygulaması, deprem bilgilerini kullanıcılara bildirim olarak haber veriyor. Kullanıcılar, meydana gelebilecek doğal afet olaylarında ses ve mesaj yoluyla data hattı üzerinden acil çağrı başlatabiliyor, toplanma alanlarını görüntüleyebiliyor, afet farkındalığını artırmaya yönelik eğitim videolarına ulaşabiliyor.

112 ACİL YARDIM: Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan '112 Acil Yardım Butonu' mobil uygulaması, bulunduğunuz konuma ambulans çağırmaya yarıyor. Acil durumlarda konum bilginizi belirtmenize gerek kalmadan size en kısa süre içerisinde ulaşılmasını sağlıyor. 112 Acil Yardım Butonu uygulamasına T.C. Kimlik Numaranızı ve e-Nabız için oluşturduğunuz şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. e-Nabız şifrenizi, www.enabiz.gov.tr adresinde yayınlanan "E-Devlet ile Giriş" sekmesinden giriş yaparak kendinize özel olarak oluşturabilirsiniz.

AKUT GÜVENDEYİM: AKUT Güvendeyim uygulaması deprem gibi doğal afet durumlarında kullanıcının bilgilerini önceden belirlediği kişilere kısa mesaj ile gönderiyor ve güvende olup olmadığını bildiriyor. Güvendeyim uygulaması, olası bir doğal afet anında önceden belirlediğiniz beş telefon numarasına GPS üzerinden konumunuzu kısa mesaj olarak gönderiyor. Böylece baz istasyonları meşgul edilmiyor ve afetten zarar görenler kolayca cep telefonları ile arama yapabiliyor. Aynı şehirde yaşamayan en az bir yakınınızın numarasını da uygulamaya eklemeniz tavsiye ediliyor.

DEPREM BİLGİ SİSTEMİ 3.0: Kandilli Rasathanesi'ne ait olan Deprem Bilgi Sistemi, Türkiye genelindeki depremlerin canlı olarak izlenmesi için oluşturulmuştur. Uygulama, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ve AFAD verilerini kullanıyor. Deprem verileri 10 saniyede bir otomatik olarak yenileniyor. Uygulama, hissedilme ihtimali yüksek (4<) depremleri="" anında="" bildiriyor="" ve="" haritada="" depremin="" merkez="" üssünü="" detaylı="" olarak="" inceliyor.="" depremleri="" düşük,="" orta="" ve="" yüksek="" şiddetlerine="" göre="" filtreleyen="" uygulama="" ile,="" depremlerin="" şiddet="" haritalarını="" incelemek="" de="">

BİP: BİP, bir süre önce Acil Durum Butonu güncellemesi aldı. Turkcell'in BİP uygulaması ile acil durumlarda ulaşmak istediğiniz yakınlarınıza ve sevdiklerinize konum bilginizi ve ne durumda olduğunuzu tek bir tuşla gönderebiliyorsunuz. Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve tüm operatör kullanıcıları tarafından ücretsiz kullanılabilen BiP uygulamasında yer alan Acil Durum Butonu hem internet üzerinden hem de bluetooth üzerinden çalışabiliyor. Acil Durum Butonu içerisinde yer alan "Yardım İste" özelliğiyle kullanıcılar, ihtiyaç durumunda bluetooth bağlantısı üzerinden 300 metreye kadarki alanda çevrelerinde olan kişilere sesli ya da yazılı acil durum çağrısı gönderebiliyor.

MY EARTHQUAKE ALERTS – MAP: Uygulama, yaklaşmakta olan depremleri haber veriyor. Depremlerin gerçekleşeceği konumları noktasal ve ısı haritası olarak kullanıcılara gösteren uygulama, acil durumlarda iletişim imkanı da sunuyor. Bu uygulama sayesinde dünyanın her tarafından yaşanan canlı depremlerin bilgisine ulaşılabiliyor. Depremin tam yerini, derinliğini ve uzaklığını görmeye de imkan sunuyor.

LASTQUAKE: Bu uygulamada kullanıcılar, depremi hissettikten sonra ne yaşadıklarını paylaşabiliyor. Bunun yanı sıra anket özelliği sayesinde interaktif olarak kullanıcılar birbirleriyle iletişim kurabiliyor. LastQuake uygulamasında yakınınızdaki depremleri takip etmeniz de mümkün. Ayrıca depremi hissedenler bölgeden fotoğraf ve video paylaşarak depremin şiddetini gösterebiliyor. Gerçek zamanlı bilgi sunan uygulama aracılığıyla arkadaşlarınızla ya da ailenizle iletişime geçebiliyorsunuz. Sismologlar tarafından dizayn edilen hizmet, deprem sonrası için güvenlik önerileri de sunuyor.

GÜVENDESİN: Deprem, yangın, sel, doğal afetler ve diğer tüm acil durumlarda ailenize, arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize güvende olduğunuzu veya tehlikede olduğunuzu tek bir tuşla bildirebiliyorsunuz. Ayrıca uygulamada herhangi bir tehlike durumunda kullanabileceğiniz üç adet yardımcı buton bulunuyor. Flaş butonunu telefonunuzun flaşını kesikli olarak yanıp sönmesini sağlayarak yetkililerin yerinizi bulmasını sağlıyor. Zil butonu yüksek sesli ve dikkat çekici bir ses kullanarak yardım ekiplerine sesinizi duyurmaya yardım ediyor. 112 butonu ile de tek tuşla acil yardım istenebiliyor.

DEPREM AĞI: Deprem Ağı, dünyanın pek çok ülkesindeki sismik dalgaların oluşumu öncesi vatandaşlara uyarı gönderiyor. Ağın tespit etmiş olduğu depremi anlık olarak bildiren uygulama; hissedilen depremin bildirilmesine ve iletişimin kesilme derecesine geldiği acil durumlarda diğer insanlarla haberleşme sağlanmasına yardımcı oluyor. Deprem tespit edildiği takdirde konumunuzu, seçtiğiniz kişilere SMS olarak gönderiyor. Saniyeler önce deprem uyarısı yapabilen uygulama depremler sırasında bilgi alışverişi için sohbet odaları da sunuyor

RASATHANE: Rasathane mobil uygulamasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından çözümü yapılan sismik olaylar yayınlanmakta. Derinliği 0 (sıfır) kilometre olan olaylar, taşocağı, maden veya şantiyelerde yapılan insan kaynaklı yapay patlatmaları gösteriyor. Uygulamanın başlıca özelliği ise Türkiye ve yakın çevresinde olan depremlerin bildirimi. Harita için Google street, Atlas Temel ve Atlas ortofoto seçeneği mevcut. Tüm depremler için konumunuzun depreme olan uzaklığını belirleme özelliği de var.

BRIDGEFY: Bridgefy, internetsiz çalışma özelliğine sahip ve kullanmış olduğunuz operatörünüz izin vermese bile yakınlarınızla iletişim kurmanıza olanak tanıyor. Uygulama Bluetooth bağlantısı ile çalışıyor ve 100 metreye kadar yakınlarınızdakilerle iletişim kurabiliyorsunuz. Uygulamayı ne kadar çok kişi kullanırsa, mesafe de doğru orantılı bir şekilde genişliyor. Kısacası akıllı telefonlar bu uygulama aracılığıyla birer baz istasyonu görevi görüyor.

LIFE360: Bu uygulama sayesinde ailenizdeki bireylerin konumlarına ulaşabiliyorsunuz. Hatta sohbet etme imkanı da bulunuyor. GPS özelliğini kullanarak bir deprem anında ailenizin ve sevdiklerinizin durumundan lokasyon bazlı haberdar olmanızı sağlıyor.

VOXER: Bas-Konuş özelliğine sahip olan uygulamada, Wi-Fi, 3G, 4D ve EDGE dahil pek çok bağlantı destekleniyor. Uygulama, internet bağlantısı üzerinden telefonu telsize çevirip, birden fazla kişiye sesli mesaj göndermeye olanak tanıyor. Voxer, arkadaşlarınızla ya da ailenizle çok pratik bir şekilde iletişim kurabilmenize imkân tanıyor.

MYSHAKE: Bulunduğunuz yerdeki titreşimleri algılayarak kaydediyor ve size depremin şiddeti hakkında anlık bilgiler veriyor. Kaliforniya Üniversitesi (UC Berkeley) tarafından geliştirilen uygulama, akıllı telefonların hareket sensörünü kullanarak çalışıyor.

KIRMIZI ALARM: Telefonlara kırmızı alarm verdirerek acil yardıma ihtiyaç olduğunda çevreye bildirmeye imkan sağlayan bir acil durum uygulaması. Telefonu süresiz olarak siren ve flash döngüsüne sokabiliyor. Türkiye için Polis, İtfaiye ve Ambulans hatlarını aramaya da olanak sağlıyor.

WHISTLE: Whistle düdük sesi çıkaran bir uygulama. Telefonunuz yüksek seviyede tiz bir ses yayarak ekiplerin sizi bulmasına katkı sağlıyor.

DEPREM UYARILARIM: Dünya genelinde yaşanan tüm depremlerin tam konumunu, derinliğini ve uzaklığını gösteren uygulama, konum erişimi ile çalışıyor. Kullanıcının nerede olduğunu algılayarak, on yıl öncesine kadar yaşanmış deprem verilerini listeleyebiliyor.

DÜDÜĞÜM: Düdüğüm, enkaz veya acil durumlarda düdük sesi çıkartarak konumunuzu belirlenmesine yardımcı olan bir uygulama. Önceden belirlediğiniz iki farklı numaraya SMS atarak ilgili kişilere konumunuzu ulaştırıyor. Bu SMS'i alan kişi, uygulama üzerinde ki "yardım et" ekranına sizin enlem ve boylam konum bilgilerinizi ilgili alanlara girerek 1 metreye kadar mesafenizi tespit edebiliyor.

DEPREM DÜDÜĞÜ: Ekran kapalıyken çalışabilen ve sürekli tekrar eden, yüksek sesli deprem düdüğü sesi sağlıyor. Bildirim ekranı üzerinden kontrol edilebiliyor. Zamanlayıcı da eklenebiliyor. Bu yüksek sesli düdük, acil durumlarda, yardıma ihtiyacınız olduğunda, sesinizi duyuramadığınızda, deprem, sel, tsunami, hortum gibi doğal afetlerde enkaz altındayken kullanmanız için tavsiye ediliyor.

GOOGLE DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ NASIL AÇILIR?

Google Deprem Erken Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla akıllı telefonun çoğunda bulunan ivme ölçerleri kullanarak yaklaşan sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Deprem uyarı sistemini aktif hale getirmek için öncelikle kablosuz bağlantı ya da veri bağlantısı açılmalıdır. Ardından kullandığınız akıllı telefonun 'Ayarlar' menüsünü açın. Konum>Gelişmiş>Deprem Uyarıları seçeneğine dokunun. Deprem Uyarıları seçeneğini aktif hale getirin. Bölgenizde ve yakın yerlerde meydana gelen tüm depremler adına uyarı almayabilirsiniz. Bazı durumlarda uyarı alsanız dahi depremi hissetmeyebilirsiniz. Uyarı, sarsıntı başlamadan hemen önce ya da sarsıntı sırasında veya sarsıntı bittikten sonra gelebilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.