Borsada not artırım beklentisi satın alınıyor
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI TCMB'den faiz indirim beklentilerinin 2025'e ötelenmesi, büyümedeki ivme kaybının tersine dönmesi ve 3Ç24 finansallarına dair zayıf beklentiler Borsa İstanbul'da baskıya neden oluyor. Tüm bu gelişmelerin Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören şirketlerin değerlemelerinde kısmi de olsa aşağı yönlü revizyonlara neden olduğu görülüyor. BIST-100'de teknik görünümün de momentum ve trend göstergeleri açısından son derece zayıf olduğunu hatırlatan r, bu dönemde risklerin düşük tutulabileceğini ve defansif portföy tercihlerinin yapılabileceğini, korunma amaçlı pozisyonların ağırlığının artırılabileceğini söylüyor.
Öte yandan ABD'de başkanlık seçimlerine iki haftadan kısa süre kalırken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturabileceği fiyatlaması devam ediyor. Olası bir Trump döneminde, Fed'den faiz indirim sürecinin öngörülenden kısa sürebileceği ve nihai faiz oranlarının yüzde 4.0 – 4.5 bandında oluşabileceği fiyatlaması ABD tahvil faizlerini bir süredir yukarı çekiyor. Bu durumun değerlemeler üzerinde yarattığı baskının ise ABD borsalarına momentum kaybı getirdiği belirtiliyor. Ancak seçim sonrasına dair senaryolarda, sandıktan kim çıkarsa çıksın, seçim belirsizliğinin geri kalması ile bir rahatlama rallisi beklentisi de ağır basıyor. Borsa uzmanları, yurtiçi piyasaların bundan yararlanma oranının düşük kalsa bile bunun en azından bir destek unsuru olarak izleneceğini düşünüyor. Uzmanlar, Avrupa borsalarının da ABD'ye paralel seyrettiğini, Asya'da ise Japonya hariç genel olarak moralli bir seyir izlediğini kaydediyor.
Bu arada geçen hafta Çarşamba günü Ankara Kahramankazan'da gerçekleştirilen terör saldırısı borsada moralsiz havanın devamına neden oldu. Saldırı öncesi 8.850 civarını test eden BIST- 100 endeksi, seans sonunda 8.700 desteğinin hemen üzerinde günü tamamladı. bu noktada yabancı satışlarının yanı sıra bir miktar da para çıkışı görüldüğüne dikkat çekiyor.
Küresel risk iştahının genel olarak dengeli olduğunu belirten borsa uzmanları içeride ise tepki alımlarının devamını ve BIST- 100 endeksinin 8.950- 9.000 direnç bölgesini test etmesini öngörüyor.
Bu hafta BRICS toplantıları ardından Türkiye'nin gruba katılım sürecine dair haber akışının piyasaların takibinde olması bekleniyor. Ayrıca içeride devam eden 3. çeyrek finansalları ve büyüme görünümünde zayıflama nedeniyle hafta sonunda açıklanacak olan Türkiye Ekim ayı PMI verileri izlenecek. Hafta kapanışı sonrasında ise Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi notu ile ilgili kararı bekleniyor. Borsa uzmanları S&P'nin, Türkiye'nin kredi notunu 1 kademe artıracağını, not görünümünü ise durağan olarak belirleyeceğini düşünüyor. Avrupa'da da büyüme verileri, ABD'de ise başkanlık seçimleri öncesi son hafta olması nedeniyle siyaset odaklı haber akışının ön plana çıkması öngörülüyor.
Ayrıca bu hafta Pazartesi günü 29 Ekim gününün Cumhuriyet Bayramı tatili olması nedeniyle Borsa İstanbul'da işlem yapılmayacak. Dolayısıyla 24 Ekim Perşembe günü gerçekleşen işlemlerin takası da 30 Ekim Çarşamba günü gerçekleşecek. Analistler. mevcut piyasa koşulları ve 3. çeyrek bilanço beklentileri ile orta ve uzun vadeli düşünenler için portföylere dahil edilmek üzere 35 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
"KADEMELİ OLARAK ENDEKSİ DESTEKLEYECEKTİR"
BIST -100 endeksi için, yakın vadeli dönemde büyümedeki yavaşlama ve zayıf bilançoların baskısının devam edeceğini düşünen Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan , "Bu dönemde ara ara tepki alımları gelse de bunların sınırlı kalacağını, bu nedenle de Temmuz'dan bu yana içinde yer aldığımız hafif aşağı eğimli zayıf trendin devam edeceğini öngörüyorum. 2025'in ilk çeyreği sonrasında ise içeride büyümede iyileşme beklentileri kademeli olarak endeksi destekleyecektir" diyor.
Geçen hafta Kazan'da gerçekleştirdiği görüşmeye de değinen Yenigün, yurtiçinde enerji maliyetlerini uzun süreliğine rahatlatabilecek projelerin gündeme gelmesinin, özellikle giderlerinde enerji ağırlığı yüksek şirketlerin marjlarını ve değerlemelerini olumlu yönde etkileyeceğini söylüyor. Ancak bu görüşmelerden bir takım yatırım ve ortak proje kararları çıksa bile bunların hayata geçmesi ve somut sonuçlarının alınması uzun süre aldığından kısa vadede oluşabilecek haber etkisi ve volatilite dışında çok önemli bir piyasa etkisi beklemiyor.
Yenigün, piyasada ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanabileceğinin fiyatlanması konusunda ise Trump'ın kurumlar vergisi üzerinde rahatlatıcı politikalar yürütmesinin öngörüldüğünü hatırlatıyor.
"FED FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜNÜ BAŞLATTI"
Borsa İstanbul'daki zayıf trendin en azından Kasım ayının ilk haftasına kadar süreceğini, bundan sonrasının ise haber akışına bağlı olacağını düşünen "Örneğin S&P'nin not artırımı ve pozitif görünüm kararı alması halinde bu durum endeksi 9 – 10 bin bandına taşıyabilir, ancak büyüme ve bilançolardaki zayıflığın baskısı yine de devam edecektir" diyor.
"HAVACILIK, TELEKOMÜNİKASYON, SİGORTA, PERAKENDE"
Yılın 3. çeyreğine yönelik bilançoların açıklanmaya başladığını ve konsolide olmayan finansal sonuçlar için son gönderme tarihinin 30 Ekim 2024, konsolide
sonuçların ise ağırlıklı olarak 11 Kasım'a kadar bildirileceğini de hatırlatan , konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Büyümedeki ivme kaybına bağlı olarak 3Ç24 sonuçlarının da özellikle yıllık bazda genel olarak zayıf bir seyir izlemesini bekliyorum. Bu beklentinin önemli ölçüde piyasa fiyatlamaları içinde olduğuna inandığım için zayıf sonuçların önemli bir piyasa hareketi yaratmasını öngörmüyorum. Ancak beklentilerden olumlu sonuçlar şirketlere spesifik hareketler getirebilir. 3Ç sonuçları arasında, yüksek sezon nedeniyle havacılık, enflasyon etkilerini gecikmeli olarak tarifelerine yansıttıkları için telekomünikasyon ve sigortacılık, büyümedeki zayıflığa karşı hassasiyeti sınırlı olduğu için gıda perakendeciliği ve bazı tekstil şirketlerini ön plana çıkabileceğini düşünüyorum."
Yenigün, mevcut piyasa koşulları ve 3. çeyrek bilanço beklentileri ile orta ve uzun vadeli düşünenler için portföylere dahil edilmek üzere Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Şişe Cam, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Kardemir, Aksa Enerji, Enerjisa, Emlak Konut GYO, Tab Gıda, Ülker, Tav Havalimanları, Türk Hava Yolları, Anadolu Grubu Holding, Doğan Holding, Koç Holding, Sabancı Holding, Turkcell, Türk Telekom, Aselsan, Alarko Holding, Enka İnşaat, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan, Otokar, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Bim Birleşik Mağazalar, Migros, Tüpraş, MLP Sağlık Hizmetleri, Türkiye Sigorta ve Mavi Giyim hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
"HEDEF FİYATIMIZI 18.6'YA YÜKSELTTİK"
Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Türkiye Sigorta hisselerinde hedef fiyatını 16.46 TL'den 18.6 TL'ye, tavsiyesini ise 'tut' tan 'al'a yükselttiğini açıkladı. Türkiye Sigorta'nın 3Ç24 finansallarında 3.071 milyon TL net kar açıkladığını hatırlatan Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Beklentimiz 3.07, piyasa beklentisi de 3.06 milyar TL idi. Şirketin net kar rakamı bu dönemde bir önceki döneme göre hemen hemen yatay kalırken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artış kaydetmiş ve özsermaye karlılığı yüzde 54.5 olmuştur. Brüt prim üretimi yıllık bazda yüzde 55 artış ile ~22.2 milyar TL'ye yükselmiştir. Yatırım gelirleri hariç olarak değerlendirildiğinde ana operasyonel performans 3Ç24'te bir önceki dönemin üzerine çıkarken (bileşik oran %97.9), Ocak-Eylül döneminde trafik sigortası segmenti hariç tüm branşlarda operasyonel karlılık elde eden şirketin, sağlık sigortalarındaki büyümesi beklediğimiz şekilde operasyonel karlılığa olumlu katkı sağlamıştır. Kasko segmentindeki büyüme ve aynı zamanda bu segmentin operasyonel karlılığa katkısı da dikkat çekmektedir" yorumunu yaptı.
"TÜPRAŞ VE AYGAZ'DA TAVSİYEMİZ ALIM YÖNÜNDE"
Öte yandan Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Tüpraş ve Aygaz hisse senedi için hedef fiyatını belirleyerek her iki şirket hissesi için AL tavsiyesi verdi. "Enflasyon Muhasebesi uygulamasının BIST'e kote şirketlerin büyük çoğunluğunda yürürlüğe girmesi nedeniyle araştırma kapsamımızdaki şirketler için alışık olduğumuz düzen ve kapsamda kar tahminleri yapamadığımızı, önceki çeyreklerde olduğu üzere, bu dönem özelinde de bir kez daha hatırlatmak isteriz" diyen öncelikle, tahminlerinin enflasyon muhasebesinin etkilerini içerdiğine dikkat çekti.
Hem Tüpraş'ın hem de Aygaz'ın 3Ç24 finansallarını 5 Kasım tarihinde açıklayacağına dikkat çeken yetkililer, "Hatırlatmak gerekirse, Aygaz, 3Ç23 döneminde TMS 29 etkileri hariç bırakıldığında 14.280 milyon TL satış geliri, 627 milyon TL FAVÖK ve 2.422 milyon TL net kar; Tüpraş da 185.137 milyon TL satış geliri, 29.358 milyon TL FAVÖK ve 21.306 milyon TL net kar açıklamıştı. Aygaz ve Tüpraş için 12 aylık hedef fiyatlarımız sırasıyla 265.00 TL ve 228.06 TL seviyelerinde bulunurken, önerimiz her iki hisse senedi için de AL yönünde" dedi.
Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, 3Ç24 dönemi görünümüne yönelik ise "Aygaz tarafında, yüksek sezon ve iyileşen dağıtıcı marjlarına ek olarak yükselen LPG fiyatları kaynaklı stok karı eşliğinde geçen çeyreğin üzerinde FAVÖK ve net kar kaydedilebileceğini tahmin ediyoruz.
Tüpraş tarafında da yüksek sezon ile birlikte güçlü satış hacmi beklerken, zayıflayan ürün marjları nedeniyle karlılıkta belirgin toparlanma olmayacağını ve parasal kayıp kaleminin baskısının kısmen hissedilmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Beklentimiz Aygaz'ın 20.354 milyon TL satış geliri, 804 milyon TL FAVÖK ve 682 milyon TL net kar; Tüpraş'ın ise 201.754 milyon TL satış geliri, 12.848 milyon TL FAVÖK ve 6.235 milyon TL net kar kaydedebileceği yönünde" açıklamasını yaptı.
"TAV'I ARAŞTIRMA KAPSAMINA ALDIK"
Yılın 3. çeyreğine dair finansallarını açıklayan Tav Havalimanları Holding A.Ş, için şirkette yatırımların dönüşü için geri sayımın başladığını söyledi. Şirketi 3. çeyrek finansalları sonrasında "AL" önerisi ve 308.90 TL'lik hedef fiyatla araştırma kapsamına dahil ettiklerini belirten Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, şirketin finansal verilerine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Şirketin 3. çeyrekte açıklamış olduğu hasılat ve FAVÖK rakamlarının konsensüs beklentilere paralel gerçekleşmesini olumlu buluyoruz. Şirket 2024 yılının ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre hasılatını yüzde 82 artırarak 43.4 milyar TL'lik gelir elde etti. 2024 yılının ikinci çeyreğinde 14.3 milyar TL gelir elde eden şirkette çeyreklik hasılat yüzde 28 artış kaydederek üçüncü çeyrekte 18.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin gelirine ilişkin konsensüs beklentiler 3.çeyrekte 18.2 milyar TL iken, gerçekleşen rakam beklentilerin üzerinde açıklanmış oldu. Brüt kar marjı 2024 ilk dokuz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 70 bps artış kaydederek yüzde 41.16 seviyesinde gerçekleşti. 2024 üçüncü çeyrekte mevsimselliğin de etkisiyle güçlü bir sezon geçiren Tav Havalimanları bu dönemde rekor FAVÖK açıkladı. Konsensus beklentiler 7.2 milyar TL iken bu rakama paralel gelen FAVÖK 2024 üçüncü çeyrekte 7.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde pandemi döneminin ardından 5.1 milyar TL gibi güçlü bir FAVÖK açıklayan şirketin 2024 rakamları güçlü trafik verileri sayesinde ve artan kapasitenin etkisi ile geçtiğimiz seneyi geride bırakmış oldu. Marjlarda güçlü seyir devam ederken, 2024 ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 28.84 olan rakamlar, 2024 üçüncü çeyrekte 412 bps iyileşme göstererek yüzde 32.96 seviyesinde gerçekleşti. 9 aylık rakamlara baktığımızda ise 2023 ilk 9 ayında 8.2 milyar TL olan FAVÖK yüzde 75 artışla 14.3 milyar TL ile keskin bir artış kaydetti. Şirketin bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 azalan ve 40.8 milyar TL'ye gerileyen net borç rakamını olumlu buluyoruz. Yüksek yatırımların gerçekleştiği ve finansmana erişimin maliyetli olduğu günlerde finansman giderlerinde reel artış büyümesini normal karşılıyoruz. Açıklanan net kar rakamı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 büyüme göstererek 6.6 milyar TL gerçekleşti. Çeyreksel bazda bir kıyaslama gerçekleştirildiğinde önceki çeyreğe göre ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 27 azalış yaşanırken, 2024 ikinci çeyrekte 2.507 milyar TL olan net kar 3.820 milyar TL'ye yükseldi. Reel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre azalış göstermesinin ana nedeni bir önceki dönemde Medine havalimanının satışından elde edilen yüksek baz etkisinden kaynaklandı."
"2025 YATIRIM HARCAMALARINI YÜKSELTTİ"
Tav Havalimanları Holding A.Ş'nin sürdürmekte olduğu yatırımların meyvelerini 2025'te kademeli olarak almaya başlayacağını düşünen özellikle Almatı'da faaliyetlerin önemli oranda büyüme göstermesinin yatırımların o bölgede yoğunlaşmasına ve yıllara yayılan Almatı yatırımının sıra dışı performans nedeniyle öncelikli plana dahil edilmesine neden olduğunu belirtiyor. O bölgede yatırımlarına hızla devam etmeyi düşünen şirketin bu paralelde de 2025 yılına ilişkin yatırım harcamaları beklentilerini 90 - 110 milyon euro seviyesinden 140 – 160 milyon euro seviyesine yükselttiğini de hatırlatan Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Şirket 2025 Şubat döneminde gerçekleşecek genel kurul toplantısında bu konuyu ve yatırımın büyüklüğünü değerlendirmeye alacak. Antalya havalimanının tamamlanmasına kısa bir süre kala Ankara havalimanı yatırımının da faaliyete geçme projeksiyonu 2025 ikinci çeyreğe çekilmesi gelecek yıl itibariyle hasılat ve FAVÖK büyümesi üzerinde sınırlı pozitif bir etki uyandırmasını bekliyoruz. Dış hat yatırımları ve bu paralelde dış hat yolcu sayısındaki büyüme şirketin gelir projeksiyonunu ve marjları pozitif yönde desteklemekte. Şirketin gelir kırılımlarında ise havacılık, yer hizmetleri ve yiyecek & içecek faaliyetleri ciro büyümesini destekledi. Ayrıca, Paris Lounge Network şirketinin TAV İşletme Hizmetleri altındaki tam konsolidasyonun beraberinde ABD Dulles havalimanının faaliyete başlaması ciro üzerinde pozitif etki uyandırdı. Bunun beraberinde Ankara UFRYK12 muhasebe uygulamasının sona ermesi fiyat artışlarını destekledi" yorumunu yapıyor.
Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü
"MLP Sağlık yakaladığı yüksek karlılığı devam ettiriyor"
MLP SAĞLIK: MLP Sağlık, yurt içinde artan sağlık harcamaları, değişmekte olan tüketici alışkanlığı, artan sağlık sigortası talebi, yatak kapasitesinde beklediğimiz büyüme ve cazip değerlemesi ile beğendiğimiz şirketler arasında. 2023 yılında şirketin yakaladığı yüksek karlılığın 2024 yılında da devam ettiğini görüyoruz. Pandemi sonrası küresel çapta ivme kazanan sağlık harcamaları, Türkiye'de henüz tarihsel ortalamalar düzeyinde. Ayrıca yine pandemi sonrası tamamlayıcı sağlık sigortalarında katılımın artması ve özel sağlık sigortası yaptıran nüfustaki artış ciroyu destekleyecektir. Ek olarak Türkiye'nin sağlık turizmi alanında talep görmeye devam edeceğini bunun da şirketi destekleyeceğini düşünüyorum. Medikal turizm sektöründe, değerlendirme dönemimizde dolar bazında yıllık yüzde 10 bileşik büyüme oranı hesaplıyoruz. Ayrıca, şirketin yurt dışı hastane portföyü de genişlemeye devam ediyor. MLP Sağlık hisselerinde yüzde 29 yükseliş potansiyeli ile 419.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
THY: Türk Hava Yolları güçlü kargo operasyonları ve artan yolcu trafiğiyle büyümeye devam ediyor. 2Ç24'te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artışla piyasa beklentisi paralelinde 183 milyar TL ciro ve piyasa beklentisinin yüzde 37 üzerinde 30.4 milyar TL net kar bildiren şirketin, 3Ç24 döneminde de güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Borsa İstanbul'da devam eden mevcut baskılı piyasa döneminde hem bilanço beklentileri hem de son dönemde para girişi ile öne çıkan THY'nin içinde bulunduğumuz dönemde uygun bir tercih olduğunu düşünüyorum. Şirket hisselerinde yüzde 58 yükseliş potansiyeli ile 428 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ASELSAN: Bakiye sipariş portföyü 12.6 milyar dolar ile rekor seviyelere ulaşan Aselsan'da savunma harcamalarına ayrılan payın artması nedeniyle devam eden destekleyici bir yatırım ortamı olduğunu düşünüyorum. Şirketin bakiye sipariş portföyünde artışın devamını beklerken, gelirlerinin yaklaşık yüzde 80'i döviz cinsi olan şirketin kur artışlarına karşı defansif yapısını da olumlu buluyorum. Aselsan için önemli olan bir diğer konu ise yüksek sipariş portföyüne ek olarak tahsilatların düzenli ve sağlıklı gerçekleşmesi. Nakit akışı konusunda da geçmiş dönemlere göre daha istikrarlı bir dönem gözlemliyoruz. Bu durumu, şirketin işletme sermayesi ihtiyacının borç yükünü artırmadan yönetilebilmesi ve öngörülebilirlik adına pozitif buluyorum. 3. çeyrek sonuçları genel olarak beklentilere paralel gelse de şirketin operasyonel performansında ve bakiye sipariş portföyündeki olumlu görünümün hisse performansı açısından da destekleyici olacağını düşünüyorum. Son olarak savunma sanayini destekleme amaçlı kaynak oluşturma yönündeki çalışmaların da şirketin gelecek dönemdeki nakit akışını olumlu etkilemesi beklenebilir. Aselsan için 12 aylık vadede 2.40 – 2.50 dolar civarında hedef fiyat bölgesi öngörüyorum. Bu hedef, tahmini kur değerleri ile TL bazında 100 TL civarına ve yaklaşık yüzde 64 getiri potansiyeline işaret ediyor.
"Faiz indirimlerinin başlaması için uygun zemin oluşmak üzere"
Akbank 2024 üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. 2024'ün ilk dokuz ayında ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 1 trilyon 292 milyar TL'si nakdi olmak üzere toplam 1 trilyon 591 milyar TL seviyesine çıkardık diyen Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, "Toplam mevduatımız 1 trilyon 575 milyar TL'ye, aktiflerimiz ise 2 trilyon 404 milyar TL'ye ulaştı. Yüzde 19.6 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla, reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdük. Bankamız yılın ilk dokuz ayında 6 milyar 784 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 33 milyar 135 milyon TL konsolide net kar elde etti" bilgisini verdi.
Gür, Akbank'ın 2024 üçüncü çeyrek finansal sonuçları üzerine yaptığı açıklamada, "Enflasyon eğiliminde devam eden gerilemeyle gelişmiş ülkelerde faiz indirimlerinin başlaması küresel finansal koşulların gevşemesini sağlarken, jeopolitik risklere ve faiz indirimlerinin hızına yönelik belirsizlikler korunuyor. Türkiye'de de atılan adımların makroekonomik dengelenme üzerindeki olumlu etkileri belirginleşirken, faiz indirimlerinin başlaması için uygun zemin oluşmak üzere. Bu süreçte güçlü yapısını korumayı başararak, ekonomiye ve reel sektöre kaynak sağlamaya devam eden Akbank ve bankacılık sektörü, önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisini desteklemeyi sürdürecektir" dedi.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
TOFAŞ: Rekabet Kurumu, Stellantis'in Tofaş Otomotiv tarafından devralınmasına yönelik verilen taahhütleri yeterli görmedi ve bu devralmaya onay vermedi. Stellantis'in devriyle ilgili taahhütlerin işleme izin vermek için yetersiz olduğu karara bağlandı. Şirket ilgili kararın nihai olmadığını, gelişmelerin kamuya duyurulacağını bildirdi.
ADELKALEMCİLİK: Adel Kalemcilik, 3Ç24 finansal sonuçlarını 30 Ekim tarihinde açıklayacağını duyurdu.
AFYON ÇİMENTO: Afyon Çimento, 3Ç24 finansal sonuçlarında 28 milyon TL net kar açıkladı. Net kar bir önceki çeyreğe göre yüzde 80 azaldı. Böylece yılın ilk 9 ayında şirket 193 milyon TL net kar elde etmiş oldu. 2023 yılının ilk 9 ayına göre de yüzde 47 artış kaydetmiş oldu.
BİM: Şirket, yeni bir pay geri alım programı başlatma kararı aldı, ayrıca pay geri alım yoluyla elde edilen payları kullanarak sermaye azaltımı için gerekli izinlerin alınması adına SPK'ya başvuru yaptı.
İŞ GYO: İş GYO, üzerinde Marmarapark AVM'nin bulunduğu parsel ile bitişiğindeki parselin 3 milyar TL bedelle satışına karar verdi.
MAKİM MAKİNA: Makim Makina, Ankara'da 4.750 metre kare arsa ve 3.750 metre kare kapalı alanlı fabrika binasını 126.3 milyon TL bedelle satın aldığını duyurdu. Satın alma işlemi banka kredisi ile finanse edilecek olup, şirketin geçiş kontrol sistemlerinin üretim kapasitesini artırmaya yönelik olduğu ve faaliyetlere olumlu etki yapması bekleniyor.
MATRİKS FİNANSAL TEKNOLOJİLER: Matriks Finansal Teknolojiiler, yüzde 100 bağlı ortaklığı Rootech Finansal Teknolojiler'in 5 milyon TL olan sermayesinin 50 milyon TL'ye çıkarıldığını açıkladı.
SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding yüzde 50 iştiraki Enerjisa Üretim'in toplam kurulu gücü 1000MW olacak YEKA 2'nin 750 MW'lık kısmının finansmanı amacıyla 1.01 milyar dolar kredi temini konusunda mutabakata varıldığını açıkladı.
TURKCELL: Turkcell, 3Ç24 finansal sonuçlarını 7 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu. Öte yandan Turkcell'in yüzde100 bağlı ortaklığı olan TÖHAŞ, Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş 'nin yüzde 33.3 oranındaki paylarını 5.2 milyon TL bedelle satın alarak Sofra'nın tamamına sahip oldu.
TURCAS PETROL: Turcas Petrol yüzde 30 oranında pay sahibi olduğu Shell & Turcas Petrol'ün geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere 600 milyon TL kar payı dağıtılmasına karar verdiğini duyurdu.
VESTEL ELEKTRONİK: Vestel Elektronik, otomotiv iş kolunu kısmi bölünme yoluyla Vestel Mobilite'ye devretmek amacıyla SPK'ya başvurdu. Bölünme, iştirak modeli çerçevesinde gerçekleştirilerek, şirketin otomotiv sektöründeki operasyonel etkinliğini artırmayı hedefliyor.
AZTEK TEKNOLOJİ: Aztek Teknoloji, 9A24 dönemine ilişkin verilerini paylaştı. Buna göre Türkiye kulaklık pazarı 9A24'te yıllık bazda yüzde 55.4 oranında büyümüş, Aztek Teknoloji'nin pazar payı yüzde 55.6 olmuş. Aynı dönemde Türkiye hoparlör pazarı yıllık bazda yüzde 80.4 oranında büyümüş, Aztek Teknoloji'nin pazar payı ise yüzde 61.5 olmuş.
BORUSAN BORU: Borusan Boru, 3Ç24 finansal sonuçlarını 11 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
DESA DERİ: Şirketin çıkarılmış sermayesini, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle yüzde 100 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile 245 milyon TL'den 490 milyon TL'ye yükseltilmesi için SPK'ya yapmış olduğu başvuru onaylandı.
E-BEBEK: Ebebek, Londra'da 3. mağazanın açılması için kira sözleşmesi imzalandığını ve mağazanın 2025 yılının ilk çeyreğinde açılmasının planlandığını açıkladı.
EREĞLİ: Ereğli Demir Çelik, 3Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisi olan 86 milyon TL zararın üzerinde 801 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 41 milyon TL net kar bildirmişti. 3Ç24 döneminde satışlar piyasa beklentisine paralel 48.7 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, Avrupa'da yerleşik bir lider şirket ile ortak girişim kurulması için müzakerelere başlandığını duyurdu.
HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ: Hedef Girişim Sermayesi, Sistem Global Danışmanlık A.Ş 'nin yüzde 10'luk hissesinin 90 milyon TL bedelle satılmasına karar verdiğini, pay devrinin 29 Kasım 2024 tarihine kadar ödeme yapılması şartına bağlandığı duyuruldu.
İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir Çelik, 3Ç24 finansal sonuçlarında1.03 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarken, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 63 daraldı. Şirket, 3Ç24 döneminde satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttırmasına rağmen, maliyetlerdeki artışın satış büyümesinden yüksek gerçekleşmesi nedeniyle 3Ç24 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 azalışla 1.95 milyar TL düzeyinde FAVÖK yarattı.
MERCAN KİMYA: Mercan Kimya 4.7 MW'lık Güneş Enerji Santrali projesi kapsamında, Romanya'daki Enexus Renewable SRL firması ile mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) sözleşmesi imzalandığını bildirdi.
SANICA ISI: Sanica Isı, yurtdışında yerleşik müşteriler ile yapılan sözleşmeler kapsamında, toplam 30.2 milyon TL tutarında radyatör ve boru grubu ürünleri için sipariş alındığını bildirdi.
ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Anadolu Grubu Holding, 3Ç24 finansal sonuçlarını 7 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
GSD HOLDİNG: GSD Holding'in yüzde 100 bağlı ortaklığı olan GSD Shipping B.V., 2024 yılı ilk 9 aylık karından 7.38 milyon dolar tutarında kar payı dağıtımına karar verdi.
ÖZYAŞAR TEL: Özyaşar Tel yüzde 100 bağlı ortaklıkları olan Çokyaşar Halat Makina Tel Galvanizleme ile İntermiks Metal Pazarlama şirketlerinin kolaylaştırılmış şekilde birleştiğini duyurdu.
SUN TEKSTİL: Sun Tekstil, iç üretim biriminin Torbalı'daki üretim tesisine taşınma sürecinin tamamlandığını ve yeni üretim tesisinin faaliyetlere başladığını açıkladı.
THY: Türk Hava Yolları, 3Ç24 finansal sonuçlarını 4 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
BİRLEŞİK METAL SANAYİ: Birleşik Metal Sanayi, Nuh Tel Sanayi A.Ş.'ye ait fabrika kiralama ve makine alımına yönelik imzalanan ön protokolü, işyeri ruhsatlandırma sorunları nedeniyle feshettiğini bildirdi. Şirket, bahsi geçen ve feshedilen yatırımının yerine, 2 adet tel çekme makinası alımı için 1 milyon dolara kadar yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın 2025 Temmuz'da tamamlanması bekleniyor ve 5 yıllık süreçte 36 bin ton üretim artışı, 4.3 milyon dolar FAVÖK ve toplamda 41 milyon dolar ciro yaratması öngörülüyor.
ESCORT TEKNOLOJİ: Escort Teknoloji yüzde1.310 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı.
KARTONSAN: Kartonsan yüzde100'üne sahip olduğu Dönkasan Dönüştürülen Atık Kağıt ile birleştirilmesine onay verilmesi için SPK'ya başvurduğunu açıkladı.
KAYSERİ ŞEKER: Kayseri Şeker 01.05.2024-31.07.2024 Özel Hesap Dönemi 1. çeyrek finansal sonuçlarında 998 milyon TL net zarar açıkladı. 2023'de aynı hesap döneminde 1.9 milyar TL net zarar bildirmişti.
ORGE ENERJİ: Orge Enerji, Lixhium Bilişim Hizmetleri'nin yüzde 15 hissesini 10 milyon TL bedel ile satın almak için sözleşme imzaladığını duyurdu. Anlaşma kapsamında şirket, performans kriterlerine bağlı olarak sonraki 2 yılda yüzde 20 ilave pay alım opsiyonuna sahip.
OTOKAR: Otokar Otomotiv, 3Ç24 finansal sonuçlarını1 Kasım 2024 tarihinde kamuya açıklayacağını duyurdu.
PASİFİK EURASİA: Pasifik Eurasia, Türkiye'den Avrupa'ya ilk blok treninin sevkiyatını gerçekleştirdi. Şirket, yıllık 600 milyon euro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşımayı planlıyor.
TEKNOSA: Teknosa, 3. çeyrek finansallarını 30 Ekim tarihinde açıklayacağını duyurdu.
YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji'nin yüzde 51 hissesine sahip olduğu DEFIC Globe'un Romanya'daki 129 MWp kapasiteli iki güneş santraline yönelik yatırım anlaşması kapsamında, SEP (Shanghai Electric Power Co Ltd) ile iş birliğine gidildi. Santrallerin anahtar teslim inşaatı için 65.8 milyon euro tutarında sözleşme imzalandı. DEFIC'in payı yüzde 25 olarak açıklandı. YEO Teknoloji'nin payı ise 8.4 milyon euro düzeyinde gerçekleşecek.