Enflasyonun üzerinde getiri potansiyeline sahip 28 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 17.10.2024 GİRİŞ TARİHİ: 12:45 SON GÜNCELLEME: 17.10.2024 12:45
Reel kazanç açısından enflasyon üzerindeki getirinin önemine vurgu yapan analistler, piyasadaki sıkışıklığa rağmen bu kapsamda hisseler bulunduğunun altını çiziyor. Son bir yılda bu çerçevede bankacılık, havacılık, perakende, gıda perakende, gıda/içecek, holding ve BIST- 100 dışı şirketlerde sigorta hisselerinin ön planda olduğunu hatırlatıyor…

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta başında Çin'de Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun beklenen basın toplantısından yeni teşvik çıkmaması Asya borsalarında hayal kırıklığı yarattı. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 13.10.2024 tarihli sayısına aittir) ABD ve Avrupa vadelilerinin de negatif bir seyir izlediği görüldü. Özellikle hafta sonuna doğru ABD'de enflasyonun beklentileri aşması, istihdam göstergelerinde zayıflama ve ülkenin güneydoğusunda etkili olan ve ilk verilere göre şimdiden 250 milyar dolar zarara neden olan Milton Kasırgası satışlara neden oldu.

Borsa İstanbul'da ise genel olarak 9 bin civarında denge arayışının sürdüğü, kısa vadeli (gün içi) göstergelerde hafif toparlanma işaretleri görüldüğü, ancak para girişi ve hacim artışının sınırlı kaldığı dikkat çekti. Analistler, büyüme, bilançolar ve jeopolitik konulara dair risklerin devam etmesine paralel olarak Borsa İstanbul'un küresel borsaların zayıf dönemine belirgin bir şekilde eşlik ettiğini düşünüyor. Ancak 12 aylık hedeflerin ortalama 13.500 ile endeks bazında yüzde 50'ye yakın potansiyel sunduğuna ve endeks üzeri getiri beklentisi olan şirketlerde daha yüksek yüzdelerde potansiyeller öngörülüyor. bu kapsamda endekse öncülük etmesi beklenen şirketlerde mevduatın ya da beklenen enflasyonun üzerinde potansiyel getiriler hesaplıyor. Yalnız yatırımcıların henüz bu potansiyelin cazibesine kapılma konusunda yeterince iştah bulamadığını, yakın vadeli katalistlerin de bu konuda yetersiz olduğunu belirtiyor.

Bu dönemin orta – uzun vadeli pozisyon oluşturma açısından bir "biriktirme" dönemi olarak kullanılması gerektiğini belirten analistler, büyük kurumsal yatırımcıların genel davranış şeklinin de bu yönde olduğunun altını çiziyor.

GÜNDEM MERKEZ BANKALARI

Bu hafta (14 Ekim) yurt içinde Merkez Bankası kararı ve Eylül bütçe dengesinin takip edileceğini belirten borsa uzmanları, Merkez Bankası tarafında bir değişiklik beklenmediğini ancak toplantı karar metninde Merkez Bankası para politikasında faiz indirimi, zamanlaması ya da faizlerin uzun süre yüksek kalacağına dair işaretlerin olup olmadığının ön plana çıkacağını söylüyor. Yurt dışında ise Avrupa TÜFE ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararının takip edileceğini ifade eden uzmanlar, "Genel olarak Avrupa Merkez Bankası tarafında faiz indirimlerinin devamı bekleniyor. ABD tarafında sanayi üretimi verisi Çin tarafında ise büyüme, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri ön planda olacak. Dolayısıyla küresel bazda gündem merkez bankaları olur " yorumunu yapıyor.

"ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BİLANÇO DÖNEMİ BAŞLIYOR"

Öte yandan Borsa İstanbul'da 2024 yılı üçüncü çeyrek bilanço dönemi bu hafta başlıyor. Buna göre Borsa İstanbul'da 3.çeyrek bilanço sezonu 15 Ekim tarihinde Aselsan ile başlayacak. 24 Ekim tarihinde de bankacılık sektöründe ilk olarak Akbank finansal sonucunu açıklayacak. Konsolide olmayan şirketlere ilişkin 3. çeyrek finansal sonuçlar için son gönderme tarihi 30 Ekim 2024, konsolide şirketler için ise 11 Kasım 2024 olarak belirlendi.

Borsa İstanbul'da işlem gören bankaların 2024 yılı üçüncü çeyrek dönemine ilişkin konsolide ve konsolide olmayan finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) son gönderme tarihleri de 11 Kasım 2024 olarak açıklandı.

Reel kazanç açısından enflasyon üzerindeki getirinin önemine vurgu yapan analistler, piyasadaki sıkışıklığa rağmen

"MEVCUT FİYATLAR İYİ BİR GETİRİ FIRSATI SUNUYOR"

Borsanın temmuz sonundan bu yana baskı altında olduğunu ve zayıf sürecin hala devam ettiğini de hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, aşırı satım bölgelerinden gelen alışların tepki olarak kalıp, genel bir trend haline dönüşmediğinin altını çiziyor. Bu trendi de borsada şu ana kadar birçok beklentinin hali hazırda fiyatlanması, vergiler ile ilgili gelişmeler, sanayide ve ekonomik aktivitede görülen ve beklenen yavaşlama, enflasyonda gerilemede istenen seviyede olunmaması gibi faktörlere bağlıyor. Bilançoların da borsayı destekleyici tarafta olmadığını belirten , "Aşağıda 8.600 seviyesi önemli. Bu seviyenin aşağısında hareketlenme şu an için beklemiyorum. Durgun ve zayıf dönemin geçmesi, pozitif bir hava oluşması durumunda ise yukarıda 10.200 ve 11.200 dirençleri var buralara yol alabilir. Bu sene için 12.000'ler hala masada olmakla beraber bu ihtimalin gittikçe azaldığını söylemek mümkün. Ayrıca BIST- 100 FK'sı son düşüşlerle beraber 6.5'e kadar geriledi. Aslında hem ekonomik vaziyet hem enflasyon muhasebesi nedeni ile karlar gerilemesine rağmen FK'lar hem endekste hem birçok hissede düşük seviyeye geldi. Gelecek senelerde karların tekrar yükselmesi ve aynı zamanda endeksin FK çarpanının tekrar yükselmesi çift haneye gelmesi ya da yaklaşması durumunda önemli bir kazanç potansiyeli olduğu açık. Şu anki fiyatların orta ve uzun vade de en az 1 yıllık zaman diliminde iyi bir getiri fırsatı sunduğunu düşünüyorum. Ancak şu an kısa vade için endeks teknik görünüm açısından pek bir şey vaat etmiyor" yorumunu yapıyor.

Sene sonuna doğru genelde endekslerde hareketlenme olduğunu bunun da hem yurt içi hem de yurt dışı gelişmelere; yurt içinde merkez bankasına, yurt dışında FED'e ve jeopolitik risklere bağlı olduğunu da hatırlatan bu fiyatlardan endeksin eninde sonunda hareketleneceğini ve yatırımcı çekeceğini ancak buna zaman vermenin şu an pek mümkün olmadığının da altını çiziyor.

"ENFLASYON ÜZERİNDE KAZANÇ REEL KAZANÇTIR"

"Enflasyon üzerinde kazanç reel kazançtır yani sermayeniz enflasyondaki artıştan arındırıldıktan sonra değer kazanmış ve artmıştır" diyen Coşar, "Getiri enflasyon aşağısında artmış ise aslında reel olarak kayıptasınızdır ve sermayeniz azalmıştır. Yüksek enflasyon dönemlerinde enflasyon üzerinde getiri sağlamak zordur. Bu sene BIST -100 geneline bakıldığı zaman hem 12 aylık dönemde hem de sene başından bu yana bakıldığında getirisinin enflasyon aşağısında kaldığını görüyoruz. Dövizde enflasyon aşağısında getiri sağladı. Enflasyon yukarısında getiri sağlayan ürünler ise altın, faiz ve repo faizi. Altındaki getiri ise küresel piyasalar da ons altın yükseliş kaynaklı. Ancak 2025'te bu görünüm değişebilir, borsa altının önüne geçebilir" değerlendirmesini yapıyor.

Öte yandan son bir yıl içinde bankacılık, havacılık, perakende ve gıda perakende, gıda/içecek ve holding sektör hisselerinin enflasyonun üzerinde kazandırdığını da kaydeden Coşar, BIST- 100 dışı şirketlerde ise sigorta hisselerinin ön planda olduğunu söylüyor.

Coşar, tüm bu veriler ışığında enflasyonun üzerinde kazandırma potansiyeline sahip TSKB, Yapı Kredi, Koç Holding, Brisa, Anadolu Grubu Holding, Enka Holding, Ford Otosan, Tofaş Oto Fabrikaları, Türk Traktör, Migros, Şok Marketler, BİM Birleşik Mağazalar, Mavi Giyim, Suwen Tekstil, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Türk Telekom, Logo Yazılım, Aksa Akrilik, Şişe Cam, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, TAV Havalimanları, Türk Havayolları, Pegasus, Torunlar GYO, Anadolu Sigorta ve Türkiye Sigorta hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini belirtiyor.

"SABANCI HOLDİNG'DE TAVSİYEMİZ'AL'

Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Sabancı Holding için hedef fiyatını 138 TL, tavsiyesini 'al' olarak koruduğunu ve hisseyi model portföyünde tutmaya devam edeceğini açıkladı.

Sabancı Holding'in net aktif değerini yaklaşık 315 milyar TL olarak hesapladıklarını belirten Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri,

hisseye yönelik şu değerlemeyi yaptı: "Son kapanışa göre, net aktif değer iskontosu yüzde 39 seviyesinde bulunurken, Aralık 2023'te yüzde 47, Ağustos 2024'te de yüzde 37 seviyesindeydi. Öte yandan henüz 3Ç24'e ilişkin nihai tahminlerimizi oluşturmamış olmamıza karşılık bankacılık segmentindeki zayıflama karşısında düşen enflasyon ile birlikte enflasyon muhasebesinin finansallar üzerindeki baskısının hafiflemeye devam edebileceğini düşünüyoruz. Hatırlatmak gerekirse, TFRS'ye göre 1Ç24 finansallarında 24.3 milyar TL, 2Ç24 finansallarında ise 12.6 milyar TL seviyesinde parasal kayıp kaydedilmişti. Şirket 3Ç24 finansallarını 6 Kasım 2024 tarihinde açıklayacak.

Genel olarak Sabancı Holding'i, güçlü bilanço yapısı, orta vadeli hedefleri, yeni ekonomiler tarafında hızlanan yatırımlar ve kesintisiz temettü ödemesi dolayısıyla beğeniyoruz. Sabancı Holding için 12-aylık hedef fiyatımız 138.00 TL seviyesinde bulunurken, önerimiz de AL yönünde. Ayrıca, Sabancı Holding hissesini 12 Mayıs 2023 tarihinden bu yana model portföyümüzde taşıdığımızı da hatırlatmak isteriz. Hisse, yılbaşından itibaren BIST- 100 endeksinin yüzde 29 üzerinde performans sergiledi. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 0.7 PD/DD çarpanından işlem görüyor."

"MİGROS'TA TAHMİNLERİMİZİ GÜNCELLEDİK"

Migros'un 2Ç24 finansal sonuçlarını 20 Ağustos'ta açıkladığını hatırlatan Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, ikinci çeyrek sonuçlarının ardından tahminlerini güncellediğini bildirdi. Bu çerçevede Migros hisselerinde "endeksin üzerinde getiri" beklentisi ve yüzde 59 yükseliş potansiyeli ile 799 TL hedef fiyat öngördüğünü açıkladı.

Şirketin 2Ç24'te yıllık yüzde10.6 artışla 64.293 milyon TL satış geliri elde ettiğini, FAVÖK marjının yıllık 140bp, çeyreklik 429bp'lık genişlemeyle yüzde 5.3'e çıktığını belirten Gedik Yatırım yetkilileri, "Marjdaki iyileşmenin ana nedenleri, brüt kar marjında çeyreklik bazda görülen 252bp'lık yükseliş ve personel giderlerindeki düşüştür. Böylelikle FAVÖK marjı 1Y24'te yüzde 3,4'e yükselmiştir. Diğer taraftan net kar, yüksek kredi kartı komisyon giderleri ve düşük parasal kazançlar sonrası yıllık yüzde 78.2 azalış kaydetmiştir. Mayıs ayı sonunda yapılan 1.1 milyar TL'nin üzerinde temettü ödemesine rağmen, net nakdi güçlü nakit üretimi sonrası 2.038 milyon TL (1Ç24: 1.453 milyon TL) olmuştur. 1Ç24'te 13 milyar TL olan net finansal nakdi, 2Ç24'te 15.5 milyar TL'ye yükselmiştir" yorumunu yaptı.

"TEMETTÜ ÖDEMELERİNİ ARTIRABİLİR"

Şirketin 2024 yılı beklentilerini revize ettiğini de hatırlatan Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Satış gelirleri büyüme beklentisini yüzde 70'den yüzde 75'e çıkarmıştır. Daha da önemlisi, FAVÖK marjı öngörüsünü yüzde 1.8'den yüzde 4.5-5.0 aralığına yükseltmiştir. Yılbaşında yapılan ücret artışlarının düşen etkisi, daha olumlu marj görünümü için temel katalizör olarak öne çıkıyor. Bu nedenle biz de 2024 yılı için FAVÖK marjı beklentimizi yüzde 2.9'dan yüzde 4.3'e çıkardık. FAVÖK tahminimizi 9.432 milyon TL'den 14.313 milyon TL'ye ve net nakit öngörümüzü 3.938 milyon TL'den 6.365 milyon TL'ye yükselttik. Buna ek olarak, ilk yarıda FAVÖK marjının yüzde 3.4 olması ve mevsimsel olarak ikinci yarının sezonsallıktan dolayı daha yoğun bir dönem olması nedeniyle, 2024'ün ikinci yarısında şirketin daha güçlü bir dönem geçireceğine işaret ediyor. Marj beklentimizin, şirketin marj beklentisinden daha düşük olması ile tahminlerimizde muhafazakâr olduğumuzu da belirtmek isteriz. Sonuç olarak, iş modelinin ileriye dönük olarak önemli miktarda nakit yaratacak kadar güçlü kaldığına inanmaya devam ediyoruz. Bu durum aynı zamanda şirketin önümüzdeki dönemde temettü ödemelerini tahminimizden daha yüksek oranda artırma olasılığını ortaya koyuyor. Hedef fiyatımızı yüzde 59 yükseliş potansiyeli ile 790 TL'den 799 TL'ye yükseltiyoruz. Hedef fiyatımızdaki ufak artış 2024 sonrası için marj varsayımlarımızın önceden iyileşmeye işaret etmesinden kaynaklanıyor. Şirket çok güçlü nakit yaratma kabiliyetine sahip olup, 2024 ve 2025 yılı beklentilerimize göre sırasıyla 6.7 FD/FAVÖK ve 4.3 FD/FAVÖK ile işlem görüyor. Yeni hedef fiyatımız 2024 tahminlerine göre 10.5 ve 2025 tahminlerine göre 6.8 değere, FK rasyosuna göre ise hedef fiyatımız 2025 yılı beklentilerine göre 13.4 F/K değere denk geliyor."

"TSKB kar artışı ile bankacılık sektörü genelinden pozitif ayrıştı"

TSKB: Bankanın yılın ilk 6 ayında net faiz geliri geçen sene aynı döneme göre yüzde 35 artarak 5 milyar 302 milyon TL, ticari karı yüzde 58 azalarak 685 milyon TL, ücret ve komisyonları yüzde 115 artarak 294 milyon TL, net karı da yüzde 39 artarak 4 milyar 403 milyon TL oldu. Çeyrek bazda ise net kar yüzde 28 arttı. TSKB kar artışı ile bankacılık sektörü genelinden pozitif ayrıştı. Özkaynak karlılığı yüzde 37.1 ile bankacılık sektörü genelinden fazla. Sermaye yeterlilik oranı da bankacılık sektörü üzerinde. Takipteki krediler oranı yüzde 2.7 ile bankacılık sektörünün hafif üstünde. Bankanın 2024 yılsonu kurdan arındırılmış kredi büyüme hedefi yüksek tek hanelerde olup, net faiz marjının yüzde 6 seviyesinde olması bekleniyor. Banka uyguladığı bankacılık modeli ile diğer bankalardan ayrışmakta olup, daha uzun dönemli finansman bulabiliyor.

Portföylerinde banka bulundurmak isteyenler için TSKB hisselerinin uygun bir alternatif olduğunu portföye eklenmek üzere değerlendirebileceğini düşünüyoruz.

MAVİ GİYİM: 2024 yılının ikinci çeyreğinde şirketin satışları geçen sene aynı döneme göre yüzde 7 azalarak 7 milyar 724 milyon TL, FAVÖK yüzde 19 azalarak 1 milyar 219 milyon TL, net kar ise yüzde 34 azalarak 468 milyon TL oldu. 6 aylık kümüle bakıldığında ise satışlar yüzde 6 artarak 16 milyar 399 milyon TL, FAVÖK yüzde 14 artarak 3 milyar 371 milyon TL, net kar ise yüzde 30 artarak 1 milyar 519 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin borçluluk oranı düşük ve 3.5 milyar TL üzerinde net nakdi var. Gelir tablosundan da anlaşılacağı gibi yılın ikinci çeyreğinde satışlarda ve kar rakamlarında gerileme olduğunu görüyoruz. Bu etki ilk çeyrekte yok. Beklenen ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın şirket finansallarına da yansıdığı dikkat çekiyor. Sene içinde yurt içi satışlarda hacimsel bazda sınırlı bir artış olurken, yurt dışı satışlarda gerileme söz konusu. Ancak mevcut makro ekonomik ortamda hacimsel bazda yılın diğer çeyreklerinde zayıf bir seyir görülebilir. Diğer yandan şirket mağaza sayısı, mağaza metrekaresi ayrıca online satışlarını artırmaya devam ediyor. Mavi Giyim'in gelirlerinin yüzde 90'ı Türkiye kaynaklı. Diğer yandan gelirlerinin yüzde 69.4'ü perakende, yüzde 21.3'ü toptan ve yüzde 9,3 internet satışlarından geliyor. Yani önümüzdeki yıllarda mağaza sayısı artış yanında yurt dışı satışlar ve online satışlar şirketin büyümesini destekleyebilir. Şirketin hisse fiyatı borsa da son dönem görülen satış ağırlıklı seyirle beraber gördüğü zirve seviyesinden yüzde 40'a yakın geriledi. Şu an hisse fiyatının uygun yerlerde olduğunu ve uzun vade de getiri açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz. Mavi Giyim hissesini portföylere eklemek ve ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

BİM: Yılın ikini çeyreğinde şirketin satışları yüzde 8 artarak 109 milyar 253 milyon TL, yüzde 20 azalarak 3 milyar 657 milyon TL, net kar ise yüzde 13 artarak 4 milyar 521 milyon TL olarak gerçekleşti. 6 aylık bazda bakıldığında ise şirket satışları yıllık yüzde 12 artarak 221 milyar 743 milyon TL, FAVÖK yüzde 7.5 artarak 8 milyar 480 milyon TL, net kar ise yüzde 66 artarak 8 milyar 725 milyon TL olarak belirlendi. BİM'in net kar marjı yaklaşık yüzde 4 seviyesinde. Geçen seneye göre hafif bir artış varken, FAVÖK marjında gerileme var. Satışların yaklaşık yüzde 60'ı kendi markalı ürünlerinden.

Şirket defansif bir sektör olan gıda perakende sektöründe faaliyet gösteriyor, yavaşlayan makro ekonomik ortama karşı dirençli. Mağaza sayısında ki artış devam ediyor ayrıca mağaza başı müşteri sayısında geçen seneden bu yana artış söz konusu. Farklı bir segment olan File mağazaları ve file üzerinden online satışlar da artmaya devam ediyor. Şirketin hisse fiyatı gördüğü zirveden yaklaşık yüzde 25 geriledi. Ve BİM hisse fiyatı şirket performansını yansıtmıyor diyerek kendi hissesine 1 milyar TL'ye kadar alım programı başlattı. Bizde şirketin hisse fiyatının uygun seviyelerde olduğunu ve uzun dönemde getiri potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz. BİM hissesinin portföylere eklemek ve ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Bakan Bayraktar: EPİAŞ'ın halka arzı gündemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, EPİAŞ bünyesinde kurulması planlanan karbon ve emtia piyasasının ardından halka arzının değerlendirilebileceğini söyledi. Bakan Bayraktar, enerji Borsası EPİAŞ'ın faaliyetlerinin önümüzdeki yıllarda genişleyeceğini, faaliyetlerin genişlemesinin ardından halka arzın değerlendirilebileceğini söyledi. Bayraktar, şu anda taslak aşamasında bulunan karbon emisyonu ticaret sistemine atıfta bulunarak, "Ülkemizin 2026'da artık karbonu fiyatlayan bir ülke haline gelmesi, bunun EPİAŞ bünyesinde bir karbon piyasası kurulması suretiyle gerçekleşmesini de hedefliyoruz. EPİAŞ'ın da beraberinde bir emtia borsası haline gelmesini de planlıyoruz" dedi. Bayraktar EPİAŞ'ın faaliyetleri genişledikten sonra halka arz edilebileceğini ifade ederek, "Şu anda değil ama bu bahsettiğim faaliyetler yerleşsin bakacağız" dedi.

SPK Başkanı Gönül: Yatırımcı sayısı 7.5 milyona ulaştı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, 2024 yılı itibarıyla 30 şirketin halka arz edildiğini ve yatırımcı sayısının 7.5 milyona ulaştığını açıkladı. Gönül, halka arzlarla ilgili ise şu bilgileri paylaştı: "2023 yılında toplam 2.5 milyar doları aşan 54 şirketin halka arzını gerçekleştirdik. Bu, SPK tarihindeki en yüksek halka arz sayısı oldu. 2024 yılının Eylül ayı sonu itibarıyla 30 şirket halka arz edildi ve piyasadan yaklaşık 1 milyar 600 milyon dolar değerinde fon sağlandı."

Yatırımcı sayısındaki artışa dikkat çeken Gönül, "Yıllarca 1 milyon civarında seyreden yatırımcı sayısı, şu anda 7.5 milyona ulaştı. Geçen yıl bu rakam 8.5 milyondu. Küçük bir düşüş yaşansa da bu sayı, Borsa İstanbul'a olan güvenin ve halka arzlara gösterilen ilginin bir sonucudur" dedi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

AK SİGORTA: Ak Sigorta, eylül ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, eylül ayında toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 38, bir önceki aya göre ise yüzde 41 arttı.

BIOTREND ENERJİ: Biotrend Enerji yüzde100 bağlı ortaklığı Uşak Yenilenebilir Enerji şirketinin sermayesinin 48.9 milyon TL'den 100 milyon TL'ye yükseltilmesine ve sermaye artırımı tutarının şirketin alacaklarından karşılanmasına karar verdiğini duyurdu. Öte yandan Biotrend Enerji yüzde100 bağlı ortaklığı 'İzmir Doğu Star Elektrik Üretim' sermayesinin 13 milyon TL'den 150 milyon TL'ye yükseltileceğini açıkladı. Ayrıca Biotrend yüzde100 oranında bağlı ortaklığı İzmir Novtek Enerji'nin, sermayesini 54.5 milyon TL arttırarak 100 milyon TL'ye çıkarılmasına, sermaye artışı tutarının nakden ödeneceğini bildirdi.

MAKİM MAKİNA: Makim Makina, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan yeni fabrika binasına ilişkin tapu işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji 32 milyon TL bedelle katılmış olduğu ihaleyi kazandığını duyurdu. Tutar, 2023 yılı gelirlerinin yaklaşık yüzde 1.54'üne tekabül ediyor.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta, eylül ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, eylül ayında toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 152 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 6 daraldı.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Cbernet Bilgi Teknolojileri'nin yüzde 40 hisselerinin satın alınmasına ilişkin hisse devir sürecine başlandığını duyurdu.

ÜNLÜ YATIRIM: Ünlü Yatırım, bağlı ortaklığının sermayesinin 23 milyon TL'den 40 milyon TL'ye yükseltilmesine iştirak ettiğini açıkladı.

ARD GRUP: ARD Grup, Özel Harekat Başkanlığı ile 686 bin dolar tutarında sözleşme imzaladı.

ÇUHADAROĞLU METAL: Çuhadaroğlu Metal, geri alım programı kapsamında sermayesinin yüzde1'ine tekabül eden 684 bin adet payı geri aldığını açıkladı. Şirket, geri alım programı kapsamında almış olduğu 4.800 adet payın 19.35 TL fiyattan satışını gerçekleştirdi. İşlem sonucunda, sahip olunan payların sermayeye oranı yüzde 0.95'e geriledi.

ELİTE GIDA: Elite Gıda 2Ç24 finansal sonuçlarında 276 milyon TL net kar açıkladı. Net kar yıllık bazda yüzde 92 artış gösterdi, böylece 2024 yılının ilk yarısında 281 milyon TL net kar kaydedilmiş oldu bu rakam geçen senenin ilk yarısında 243 milyon TL idi. Net satışlar ise 2024 yılının ilk yarısında 829 milyon TL olarak bildirildi ve geçen seneye oranla yüzde 34 artış kaydedildi, FAVÖK ise 295 milyon TL olarak gerçekleşti.

ERCİYAS BİRACILIK: Erciyas Çelik Boru, azami 1 milyon adet pay olmak üzere geri alım programı başlattı. Geri alım programı kapsamında ayrılan azami fon tutarı 200 milyon TL olarak belirlendi.

KARSAN OTOMOTİV: Karsan Otomotiv, Botoşani Belediyesi ile imzalanan sözleşme kapsamında, toplam 38 adet e-ATA-10 Metre elektrikli otobüs siparişi aldı. Siparişin toplam bedeli 17.8 milyon euro olup, teslimatların 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

SÖKTAŞ: Söktaş Tekstil yüzde100 oranında bağlı ortaklığı Efeler Çiftliği'nin paylarının satışına ilişkin olarak görüşmelere başlandığını açıkladı.

SÖKE: Kayıtlı sermaye tavanının 438 milyon TL'den 2 milyar TL'ye arttırılması ile ilgili süreç genel kurul toplantısında kabul edilmiş olup Türkiye Ticaret ve Sicil Gazetesi'nde yayınlandı.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları, eylül ayı yolcu istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Eylül ayında toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 5 artışla 11.3 milyon yolcu olarak gerçekleşti. Eylül 2024 yolcu sayısı 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 12 arttı. 2024 yılının 3. çeyreğinde gerçekleşen toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminin yüzde 5 üzerinde 37.2 milyon yolcu düzeyinde gerçekleşti.

THY: Türk Hava Yolları, eylül ayı yolcu istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Eylül ayında toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 3 azalışla 7.68 milyon kişi düzeyinde gerçekleşti. Bildirilen yolcu sayısı Eylül 2019'un yüzde 14 yukarısında bildirildi. Eylül ayında taşınan toplam kargo tonajı, yıllık yüzde12 artışla 168 bin ton düzeyine gerçekleşti. Şirket, 3Ç24 döneminde yıllık bazda yüzde 3 azalışla 24.4 milyon kişiye hizmet sağladı. 3Ç24 döneminde taşınan kargo tonajı, 510 bin ton ile 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde16 arttı.

ARÇELİK: Arçelik, Bangladeş'in Dakka şehrinde bulunan buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, klima ve diğer büyük ev aletlerinin üretileceği yeni fabrikasının üretim sürecine başladığını açıkladı. 78 milyon dolar yatırımla faaliyete alınan fabrikanın mevcut buzdolabı üretim kapasitesi yıllık 750 bin adet olarak açıklandı.

BİM: BİM azami 2 milyon adet pay olmak üzere geri alım programı başlattı. Geri alım programı kapsamında ayrılan azami fon tutarı 1 milyar TL olarak belirlendi.

E-BEBEK: E-Bebek, Eylül ayında yurt içindeki mağazalar ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedinin, yıllık bazda yüzde 7 artarak 7.8 milyon olarak gerçekleştiğini açıkladı.

ETİLER GIDA: Etiler Gıda, 2Ç24 finansal sonuçlarında 3 milyon TL net zarar açıkladı. Böylece 24 yılının ilk yarısında 14 milyon TL net zarar kaydedilmiş oldu. Net satışlar ise geçen senenin ilk yarısına kıyasla bu sene kıyasla yüzde179 arttı.

GÜBRE FABRİKALARI: Gübre Fabrikaları, Söğüt Altın Madeni sahasında cevher işleme kapasitesinin artırılmasına yönelik 205 milyon dolar bütçeli yatırım yapılmasına karar verildiğini, faz 1 tesis kapasite artışı yatırımı için yaklaşık 18 ay, faz 2 tesis yatırımı için ise yaklaşık 36 ay tamamlanma süresi hedeflediğini açıkladı.

KARTONSAN: Kartonsan yüzde100 bağlı ortaklığı Dönkasan Dönüştürülen Atık Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş 'nin birleşmesine yönelik işlemlere başlanılmasına karar verildiğini açıkladı.

LİNK BİLGİSAYAR: Link Bilgisayar, MTA Güvenlik Sistemleri ve Bilişim Teknolojileri firmasından 136.8 bin dolar tutarında sipariş onayı alındığını açıkladı.

REEDER: Reeder, bağlı ortaklığı Reeder Elektronik Akademi ve Mağazacılık Ticaret A.Ş sermayesinde sahip olunan 20 bin adet payın 600 milyon TL bedel karşılığında devredildiğini açıkladı.

ŞİŞECAM: Şişecam yüzde100 bağlı ortaklığı Odessa-Ukrayna'da mukim LLC Brewery Pivdenna'nın, 2035 yılına kadar kullanım hakkına sahip olduğu arazi ve üzerindeki gayrimenkuller ile birlikte Pivdenna BV'ye devredilmesinin akabinde, Pivdenna BV'nin tamamının, Türkiye'de mukim Alsutrans Cargo 047 Nakliyat Dış Ticaret Ltd. Şti.'ye satışının tamamlandığını açıkladı. Öte yandan Şişecam yüzde100 iştiraki Şişecam Investment'ın yüzde15.66 oranında pay sahibi olduğu Icron Teknoloji'nin sermayesinin, yalnızca Şişecam Investment tarafından 5 milyon dolar karşılığında iştirak edilerek artırılacağını açıkladı.

TAB GIDA: Şirket, azami 5.5 milyon adet olmak üzere geri alım programı başlatmaya karar verdi.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi, 3Ç24 finansal sonuçlarını 31 Ekim tarihinde açıklayacağını duyurdu.

CVK MADEN İŞLETMELERİ: CVK Maden İşletmeleri, bağlı ortaklığı olan Hayri Öğelman Madencilik'in ruhsat sahası süre uzatımı talebini onaylandı.

DARDANEL: Dardanel 2Ç24 finansal sonuçlarında 27 milyon TL net zarar açıkladı. Şirketin 2024 yılının ilk yarısında net satışları yüzde 18 arttı ve 4.9 milyar TL olarak gerçekleşti, net zarar ise 171 milyon TL oldu.

EMLAK KONUT GYO: Fitch Ratings, şirketin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu B+'dan BB-'ye ve Ulusal Notunu AA(tur)'dan AA+(tur)'ya yükseltti.

EUROPOWER: Europower, katılmış olduğu ihalenin uhdesine kaldığını ve 182.5 milyon TL büyüklüğünde baz bedeli ile sözleşme imzaladığını duyurdu. Tutar, 12 aylık gelirlerinin yüzde 2'sine tekabül ediyor.

GOODYEAR: Goodyear lastikleri, Lüksemburg merkezli grup şirketi Goodyear S.A.'dan 5 Nisan 2024 tarihinde alınan ve 500 milyon TL tutarındaki, 4 Ekim 2024 vadeli krediyle ilgili güncelleme yaptı. Şirket, kredi vadesinin 2 Nisan 2025'e kadar uzatılmasına karar verildiğini açıkladı.

KARDEMİR: Kardemir, etkin kapasite kullanımı sayesinde, Çelikhane tesisinde 120 tonluk konverterleri ile günlük 72 döküm gerçekleştirerek günlük maksimum üretim kapasitesine çıktığını ve ek yatırım yapmadan yıllık 3 milyon ton sıvı çelik üretimi hedefine doğru ilerlediğini duyurdu.

OTOKAR: Otokar Otomotiv, 20 Mart 2024 tarihli açıklamaya göre, şirketin Romanya Milli Savunma Bakanlığı'nın 4x4 Taktik Tekerlekli Hafif Zırhlı araç alımı ihalesine teklif verdiği belirtilmişti. Teknik ve ticari değerlendirmelerin ardından, ihale makamı sözleşme görüşmeleri için şirketi resmi olarak davet etti. 4.26 milyar RON tutarındaki ihale kapsamında, toplam 1059 araç üretilecek; ilk 278'i Otokar tesislerinde, geri kalanı ise Romanya'da üretilecek ve entegre lojistik destek hizmetlerin sağlanacağını bildirdi.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding, 3Ç24 finansal sonuçlarını 6 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.