PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da önceki hafta endeksin özellikle teknik açıdan önemli bulunan 9.000 puan seviyesini belirgin şekilde geride bırakmış olması borsanın geçen haftaya da iyimser bir zeminde başlanmasını sağladı. Öte yandan Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasının da verdiği moralde BIST-100 endeksinin haftaya güçlü bir başlangıç yapmasını destekledi. Özellikle de bankacılık endeksinin verdiği destek açılışın hemen ardından 9.368 puana kadar tepki verilmesini sağladı. Ancak hafta başındaki tepki bu bölgenin aşılması için yeterli olmayınca endeksin bir kez daha 9.400 puandan uzaklaşarak negatif sinyaller vermesine neden oldu. Analistler ise bu önemli direnç noktasının geride bırakılması durumunda endekste yukarı yönlü hareket alanının genişleyeceğine vurgu yaptı.
Bu arada TCMB'nin bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak ve mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımlarını açıklamasının ardından özellikle bankacılık endeksi üzerindeki baskının arttığı görüldü. Ve BIST-100 Endeksi'nin bir haftalık aranın ardından bir kez daha kapanışı 9.000 puan seviyesinin altında yaptığı görüldü. 9.000 puanın altını riskli bölge olarak gören uzmanlar, endeksin bir sonraki destek olan 8.900 puanın üzerinde ne derece güç kazanabileceğinin takip edileceğini hatırlattı.
Analistler, borsada güçlü momentum desteğine sahip yüksek volatilite de ön plana çıkan şirketlere dikkat çekti. Uzmanlar, bu kapsamda mevcut gündem maddeleri kapsamında orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 21hissenin takip edilmesini önerdi.
"ÖNEMLİ FIRSATLAR SÖZ KONUSU"
Bu hafta (18 Mart haftası) borsada trendi belirleyecek en önemli gündem maddesinin aylık Merkez Bankası faiz kararı olduğunu belirten Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, bu toplantıda faizlerde değişiklik beklemediklerini söylüyor.
Daha önce de 2024'ün Ocak-Şubat aylarında borsanın olumlu performans seyretme ihtimali olduğunu, ancak akabinde yılın ilk yarısının kalanından daha zorlu geçeceğini belirttiklerini kaydeden Akkoyunlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu görüşümüzün arkasındaki ana nedenler artan (mevduat) faiz trendi ve bu ürünün borsaya rakip olarak belirmesi, reel anlamda şirketlerin kar artışının yüksek bazlara gelip yavaşlaması ve borsanın değerleme açısından önemli doyum noktalarına gelmesiydi. 2024'ün ikinci yarısını, yani orta ve uzun vade açısından, değerlendirdiğimizde içinde bulunduğumuz dönemin ve devam etme ihtimalinin zayıflığının, yatırımcılar açısından fırsat yaratacağını da düşünüyoruz. Bu beklentimizde ortadoks bir ekonomi döneminin başlaması ile yabancı fon akışlarının ve ülke notunun artırma ihtimali önemli bir katalizör. Ayrıca yılın üçüncü çeyreğinden itibaren faizlerin düşüş trendine girme öngörüsü ve bunların sonucunda 12 aylık kar beklentilerinin yeniden artma ihtimali de borsanın önünde önemli bir itici güç"
"EK SIKILAŞMA İHTİMALİ GÜÇLENDİ"
TÜFE enflasyonunda yılın ilk 2 ayında oldukça yüksek rakamlarla karşılaştığımızı da hatırlatan Akkoyunlu, her ne kadar TCMB manşet enflasyonunun öngörülen patika içinde kaldığını belirtse de enflasyon detaylarının, özellikle de ilk 2 ayda yüzde 18.5'e ulaşan hizmet enflasyonunun sene başındaki beklentilerden daha olumsuz bir görünüme işaret ettiğini düşünüyor. TÜFE enflasyonu üzerinde önümüzdeki aylarda yüzde 8.25'lik şubat gıda enflasyonu, son dönemdeki akaryakıt zamları ve seçimin ardından olası enerji zamlarının da dolaylı etkileri olacağını belirtiyor. Ek olarak, Haziran'dan itibaren uygulanan parasal sıkılaşmaya rağmen tüketim harcamalarında son dönemde yavaşlama bir yana yeniden bir ivmelenme görmeye başladığımızı da kaydeden Akkoyunlu, "Tüm bunları toparladığımızda, seçimlerin ardından ek sıkılaşma ihtimalinin (politika faizi veya mevduat faiz artışı) oldukça güçlendiğini düşünüyoruz. Kredi kartı harcamalarını kısıtlayıcı çeşitli düzenlemelerin de bu potansiyel sıkılaşmaya eşlik edebileceğini öngörüyoruz" diyor.
Pandemi sonrası talep patlaması, arz-tedarik tarafında yaşanan ciddi sorunlar, Rusya – Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji emtiaları başta olmak üzere ciddi yükselişler gibi sıkıntıların altın fiyatlarında belirleyici olduğunu da hatırlatan Akkoyunlu; jeopolitik gerilimler, enflasyondan korunma, Çin başta olmak üzere merkez bankalarının altın alımları ve güvenli liman arayışları altın fiyatlarının yukarı gitmesinde başrol oynayan unsurlar olduysa da, yükselişlerin son 1 aylık dönemi hariç tutulduğunda sınırlı kaldığını söylüyor. Son dönemde, FED'in faiz indirimine ilişkin güçlenen beklentilerinin altın fiyatlarındaki artış eğiliminin yeniden hızlanmasını sağladığını da kaydeden Akkoyunlu, yükseliş potansiyelinin devam ettiğini düşünmekle beraber, enflasyon ve istihdam verilerinin güçlü gelmeye devam etmesinin kısa vadede aşağı yönlü bir düzeltme ihtimalini desteklediğini düşünüyor. Sonrasında da yukarı yönlü marjın sınırlı olabileceğini öngören Akkoyunlu, bu nedenle altındaki yükselişin borsaya sınırlı bir miktarda alternatif olabileceğini söylüyor.
"FAİZ İNDİRİM BEKLENTİLERİ ÖTELENDİ"
ABD TÜFE ve çekirdek TÜFE rakamlarının Şubat'ta da beklentilerin hafif
üzerinde gerçekleştiğinin de altını çizen Akkoyunlu; alt kırılımlara bakıldığında, hizmet, özellikle de barınma enflasyonunun yüksek enflasyonda etkili olmaya devam ettiğini hatırlatıyor. Ek olarak ABD'de istihdam verilerinin de güçlü kalmaya devam ettiğini dile getiren Akkoyunlu, "Buna göre ABD ekonomisinin halen sıcak kalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak da zaten son dönemde piyasada faiz indiriminin başlangıç tarihine ilişkin beklentilerin Mart'tan Haziran/Temmuz dönemine ötelendiğini takip ettik. Enflasyon ve istihdam verilerinin güçlü kalmaya devam etmesi halinde, FED'in faiz indirme olasılığı Haziran-Temmuz sonrasına da sarkabilir. Bunun genel piyasa etkisi ABD verim eğrisinin yukarı yönlü hareketlenmesi, dolar endeksinde artışlar ve gelişmekte olan ülke para birimleri için negatif katalizör olarak yorumlanabilir" açıklamasını yapıyor.
Akkoyunlu, mevcut gündem maddeleri kapsamında orta ve uzun vadede denge arayışında olan borsada uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere
Aksa Enerji, Enerjisa, Emlak Konut GYO, Ford Otomotiv, Galata Wind, Indeks Bilgisayar, Kardemir, Koç Holding, Kocaer Çelik, Mavi Giyim, Medikal Park, Migros, Orge Enerji, Petkim, Sabancı Holding, Şok Marketler, Turkcell, Türk Telekom, Tüpraş, TSKB ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
"BT SEKTÖRÜ TAVSİYELERİMİZİ YENİLEDİK"
Ak Yatırım araştırma departmanı Logo Yazılım ve İndeks Bilgisayar için tavsiyesini 'NÖTR'e çektiğini, Aselsan için 'NÖTR'ü koruduğunu açıkladı.
Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, araştırma kapsamındaki Indeks Bilgisayar ve Logo Yazılım'ın yılbaşından bu yana getirilerinin yüzde 74 ve yüzde 40'a ulaşarak BIST-100 Endeksi'nden sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 15 daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekerek, "Son ralliyle birlikte, İndeks Bilgisayar için yüzde 8 ve Logo Yazılım için yüzde 23'lük sınırlı bir 12 aylık yukarı yönlü beklentimiz var. Bu nedenle hem İndeks Bilgisayar, hem de Logo Yazılım için tavsiyemizi 'Endeks Üzeri Getiri'den 'Nötr'e düşürdük. Aselsan için ise yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 'Nötr' notumuzu koruyoruz. Bununla birlikte, enflasyona göre düzeltilmiş finansalların açıklanmasının ardından model güncellemeleri ile fiyat hedeflerimizde yukarı yönlü revizyon olasılığını da koruyoruz" açıklamasını yaptı.
Hacimlerin güçlü kalmaya devam ettiğini ancak marjların 2024'te daralmasını beklediklerini de kaydeden Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, sektöre yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptılar:
"Türkiye'nin tüketici elektroniği pazarındaki satış hacminin 2023 yılında yaklaşık 18.5 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Pazar büyüklüğünün 2023-2028 yılları arasında dolar bazında yüzde 4.5'lik bir YBBO ile büyümesi bekleniyor. Bilgisayar Donanımı ve Elektronik talebi 2024 yılında da güçlü kalmaya devam ediyor. Sektörel haftalık ortalama kredi kartı harcamaları, 2024'ün ilk iki ayında hızlanan bir eğilimle yıllık bazda yüzde 103 arttı. Para politikasındaki sıkılaşmaya rağmen 2024'teki ücret artışları ve yenileme gereksinimlerinin ana etkenler olduğunu düşünüyoruz. Yılın geri kalanında, teknoloji distribütörleri ve perakendecilerin satışlarında reel olarak herhangi bir düşüş öngörmüyoruz. Ancak, özellikle teknoloji perakendecileri için marjların 2023'ün stok karları destekli yüksek bazda daralması muhtemel. Yazılım geliştiricilerinin kâr marjları da personel maliyetlerindeki artış nedeniyle baskı altında görünüyor. İşletme sermayesi üzerindeki baskıların 2024 ve sonrasında, TL'nin reel olarak değer kazanması ve elverişli kur bileşimi sayesinde hafiflemesini bekliyoruz."
Küresel heyecanın Türk teknoloji şirketlerine de yansıdığını kaydeden Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Öte yandan teknoloji temalı fonlara yönelik güçlü yurtiçi girişler sayesinde, BIST'in teknoloji temalı hisse senedi fonlarının portföy büyüklüğü sadece iki ay içinde yaklaşık 10 milyar TL'den 26 milyar TL'ye çıkarak iki kattan fazla arttı. Yatırım fonu yatırımcılarının tercihlerindeki bu tematik değişim, BIST'in teknoloji hisselerindeki son sıçramanın arkasındaki önemli bir katalizör oldu" yorumunu yaptı.
"TAB GIDA'YI TAKİP LİSTEMİZE EKLEDİK"
İş Yatırım TAB Gıda'yı yüzde 52 artış potansiyeline işaret eden 12 aylık 197.36 TL hedef fiyat ve AL tavsiyesi ile takip listesine eklediğini açıkladı. İş Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, pazarın üzerinde büyüme sunmaya devam eden, kanıtlanmış iş modeli ve sağlıklı bilançosu ile güçlü nakit yaratma yeteneğinin TAB Gıda için cazip bir yatırım teması oluşturduğunu belirtti.
Bilindiği gibi TAB Gıda, 5 global (Burger King, Popeyes, Arby's, Sbarro ve Subway), 2 yerli marka (Usta Pideci ve Usta Dönerci) ve 1.615 adet restoran ile Türkiye hızlı servis restoran sektöründe faaliyet gösteriyor.
İş Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, TAB Gıda hissesine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:
"Halka arz ile giren kaynak dikkate alındığında şirketin 2023 sonunda net nakit pozisyonuna geçmesi bekleniyor. Tahminlerimize göre toplam restoran sayısının 2022 yılsonunda 1.468'den 2027 yılı sonunda 2.540'a yükselmesini öngörüyoruz. Öte yandan, restoranların ortalama günlük fiş sayılarında aynı dönemde yıllık ortalama yüzde 5.6 oranında büyüme tahmin ediyoruz. Büyümenin ağırlıklı olarak franchise iş modelinden gelecek olması tahmin döneminde FAVÖK marjındaki artışı destekleyen en önemli faktör.
Hisseye yönelik başlıca risk faktörlerini ise ekonomik koşulların kötüleşmesi ve maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılamaması, tüketici eğilimlerinin değişmesi ve obeziteye yönelik endişeler, yeni mağaza açılışlarının ertelenmesi veya açılış maliyetlerinin artması, AVM'lere olan talebin azalması veya faaliyetlerinin kısıtlanması, marka sahiplerinin markalarına veya ürünlerine olan itibarın sarsılması, marka sahipleri ile yapılan sözleşme şartlarında değişikliğe gidilmesi olarak sıralayabiliriz" diyor.
Ali Kerim AKKOYUNLU/ Gedik Yatırım Araştırma Direktörü
"Turkcell orta vadede alış fırsatı sunuyor"
TURKCELL: Telekom sektörü genelinde artan maliyetlerin fiyat geçişleri; kontrat yenilemeleri ve yeni müşteri kazanımlarıyla son iki çeyrekte ivmelenmiş olup hala devam ediyor. Sektör oyuncularının finansalları geçtiğimiz iki yılda (özellikle 2022 yılında) genel olarak zayıf bir görüntü sunarken, Turkcell özelinde 2024 yılında geçtiğimiz birkaç yıllık yüksek enflasyonlu döneme kıyasla daha güçlü operasyonel sonuçlar ve reel büyüme figürleri açıklanmasını bekliyoruz. Öte yandan iç talepte ve global makroekonomik koşullarda bozulmalar yaşanması durumunda; sektörün kontratlı müşteri yapısının daha defansif bir gelir modeli sunmasından kaynaklı olarak daha kötü makroekonomik şartlar altında da endeksten göreceli olarak pozitif ayrışabileceğine inanıyoruz. Ana risk unsuru ise TL'de devalüasyonun hızlanması; dolayısıyla enflasyonist ortamın devam etmesi ve sektör genelinde marjların/büyümenin baskı altında kalması olur. Turkcell payları varsayımlarımıza göre 2024T 2.6 FD/FAVÖK ve 5.1 F/K rasyosu ile işlem görüyor. Şirket payları 2023 yılında endeks göreceli olarak yaklaşık yüzde 11'lik pozitif ayrışma ile yüzde 51'lik mutlak getiri sağlamışken, yıl başından günümüze ise yüzde 9'luk negatif ayrışma ile sınırlı şekilde yüzde 11'lik mutlak getiri sunabildi. Özellikle geçtiğimiz yılın son çeyreklerindeki gibi güçlü fiyatlamanın sürmesini beklerken, güncel fiyatların orta vadede alış fırsatı sunduğuna inanıyoruz. Şirket hisselerinde endeks üzerinde getiri bekliyoruz. Yüzde 45 yükseliş potansiyeli ile 90.49 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding'in son yıllarda tarihsel olarak finansal sektörün hakim olduğu varlık portföyünü, enerji ve malzeme teknolojilerinin öncülüğünde daha dengeli dağılmış bir portföye dönüştürdüğünü söyleyebiliriz. Finansal sektörün net aktif değer içerisindeki payının yüzde 33.9 seviyesine gerilediğini, enerji portföyünün payının ise yüzde 31 seviyesine ulaştığını görüyoruz. Sabancı Holding'in finansal sektör yatırımlarını azaltırken dijital, gelişmiş materyal ve yenilenebilir enerji alanlarında yatırımlarını artırmasını bekliyoruz. Bu kapsamda potansiyel birleşme ve satın alma aktivitesinde artış gözlemlenebileceğine inanıyoruz. Ek olarak Enerjisa Üretim'in Avrupa emsallerinin ortalama çarpanına yakın olan 10 FD/FAVÖK baz alındığında 4 milyar dolar firma değerine ulaşabileceği ve net aktif değer iskontosunun (%44) yukarı yönlü risk barındırdığı unutulmamalı. Sabancı Holding payları varsayımlarımıza göre 2024T 2.3 F/K rasyosu ile işlem görüyor. Şirket payları son bir yılda endeks göreceli olarak yaklaşık yüzde 11.1'lik pozitif ayrışma ile yüzde 78.2'lik mutlak getiri sağlamışken, yıl başından günümüze ise yüzde 11.2'lik pozitif ayrışma ile yüzde 31.4'lük mutlak getiri kaydetmiştir. Cazip iskontosu ve sunduğu dengeli sektörel portföy dağılımı düşünüldüğünde güncel fiyatların orta vadede alış fırsatı sunduğuna inanıyoruz. Holding hisselerinde endeks üzerinde getiri bekliyoruz. Yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 94.31 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
INDEKS BİLGİSAYAR: Enflasyon seyrine paralel olarak elektronik ürünlerde talebin öne çekildiği son dönemlerde özellikle mobil segmenti ile Indeks Bilgisayar'ın olumlu etkilendiğinden bahsedebiliriz. Önümüzdeki dönemlerde bağlı ortaklığı Teklos tarafındaki prospektif logistik kapasite artışları, net nakit pozisyonu ve Honor Türkiye ile yakın zamanda imzalanan akıllı telefon distribütörlük anlaşması pozitif katalistler olarak ön plana çıkıyor. 2024T FD/FAVÖK'ü (IFRS 16 kira giderleri dahil) Indeks Bilgisayar hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilir. Şirket hisselerinde yüzde 31.7 yükseliş potansiyeli ile 13.75 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Gedik Yatırım, 2024 hedeflerini açıkladı
Gedik Yatırım, 2023 yılında 767 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin toplam aktif büyüklüğü 10.6 milyar TL'ye ulaşırken, ana ortaklığa ait öz kaynak büyüklüğü de 2.59 milyar TL olarak gerçekleşti.
Gedik Yatırım'ın sermaye piyasalarında liderlik yolunda büyüme yolculuğunu 2023 yılında da devam ettirdiğini söyleyen Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Onur Topaç, "Sayısı her geçen gün artan çalışanlarımızla birlikte, 'liderlik' vizyonumuz doğrultusunda hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Sektörün ilk Private Şube yapılanmamız hızla büyüyor, bugün itibarıyla 5 şubeye ulaşmış durumdayız. 2023 yılında, GYT Teknoloji adıyla Teknopark'ta bir teknoloji şirketi kurduk. Bu şirketimizle sermaye piyasalarında teknolojide öncü işler yapmayı ve ürün ihraç etmeyi amaçlıyoruz. Yine sektörde bir ilke daha imza atarak, Gedik Yatırım bünyesinde Yapay Zekâ bölümünü hayata geçirdik. Bu yıldan itibaren geliştirilen ürünleri süreçlerimize entegre etmeye başlayacağız" dedi.
Öte yandan Gedik Yatırım'ın yüzde 100 iştiraki Marbaş Menkul'ün halka arzı için yapılan başvurunun, Sermaye Piyasası Kurulu onayını beklediğini de kaydeden Topaç, Marbaş Menkul'ün, 2023 yılında net karını bir önceki yıla göre yüzde 313 artışla 101 milyon TL'ye çıkardığını hatırlattı.
Topaç, Gedik Yatırım'ın 2024 yılında, Ichain Yatırım Holding'i devralarak, Türkiye'de faaliyet gösterecek bir kripto varlık borsa yatırımı yapmayı ve yatırımcılara sundukları ürün portföyüne kripto varlıkları da eklemeyi planları arasına aldıklarını sözlerine ekledi.
Coca-Cola İçecek 6.1 milyar TL yatırım yaptı
Coca-Cola İçecek (CCI) 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. CCI, konsolide satış hacminde 2023 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 2.6 azalma olmasına rağmen yatırımda hız kesmediklerini ve operasyon coğrafyasına toplam 6.1 milyar TL yatırım yaptıklarını duyurdu. CCI'ın 2023 yılı net satış geliri organik bazda yüzde 8.4, net dönem karı ise yüzde 48.3 arttı. CCI'ın yıl sonu faaliyet kârı (FVÖK) yüzde 26.2 artarak 14.5 milyar TL olarak gerçekleşti.
Türkiye pazarında 2023 yılında yüzde 25.7 net satış geliri büyümesi kaydedilirken, ünite kasa başına net satış geliri yüzde 32.4 oranında arttı. Enflasyon muhasebesi uygulamasının zorunlu olmadığı yurtdışı operasyonlarda ise net satış geliri büyümesi yüzde 59.3 düzeyinde gerçekleşirken, ünite kasa başına net satış geliri TL bazında yüzde 61.2 yükseldi. Kur etkisinden arındırılmış bazda ise yüzde 21.0 oranında artış gösterdi.
Coca-Cola İçecek CEO'su Karim Yahi, 2023 yılsonu finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde "2023 yılında doğal afetler, ekonomik zorluklar ve komşu ülkelerdeki siyasi huzursuzluklar nedenleriyle operasyonlarımızda zorluklarla karşılaştık. Bu sorunlar tüketicilerin harcama iştahını da etkileyerek işimize yansıdı. Bu nedenle, satış hacmimiz konsolide bazda yüzde 2.6'lık bir düşüşle sene başında paylaşmış olduğumuz beklentimizden daha düşük gerçekleşti. Bu zayıflık, dinamik fiyatlandırma ve promosyon optimizasyonunun yanı sıra etkin portföy kullanımı aksiyonlarını da içeren etkili gelir büyüme yönetimi stratejimiz sayesinde telafi edildi" dedi.
Satış hacmindeki daralmaya rağmen, talepten önce yatırım stratejisinden vazgeçmediklerini ve yatırımlarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini belirten Karim Yahi, "2023 yılında yüzde 33'ü Türkiye operasyonlarına yönelik yapılan toplam yatırım harcamamız 6.1 milyar TL'ye ulaştı. Yatırım harcamasının satışlara oranı 2023'te yüzde 6.1 olarak gerçekleşmişti. Başta Kazakistan Çimkent'te ve Özbekistan Semerkand'da iki yeni fabrika olmak üzere 2024 yılında da yatırımlarımız sürecek. 2024'te Azerbaycan'da İsmayıllı, Irak'ta Bağdat ve Özbekistan'da Namangan fabrikalarımızın da temellerini atacağız. İşletme modelimizin gücü, kaliteli büyüme algoritması odağımızla; faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde değer yaratmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Karim Yahi, 2023 yılı boyunca üzerinde çalıştıkları Coca-Cola Bangladesh Beverages Limited'in satın alımını kısa bir süre önce tamamladıklarını belirterek: "Coca-Cola Bangladesh Beverages Limited'in satın alınması bizim için önemli bir kilometre taşı. Türkiye'de Çorlu'dan Çin sınırına kadar 600 milyon kişiye ulaşarak, Coca-Cola sistemindeki en büyük 3. şişeleyici konumuna geldik. 31 şişeleme fabrikamız, 3 meyve işleme tesisimiz, 10 binden fazla çalışanımızla, yaklaşık 1.2 milyon satış noktasında hizmet veriyoruz. Bangladeş'in önünde parlak bir gelecek var ve yeteneklerimizi kullanarak Bangladeş'te büyüme ve değer yaratmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Koç Holding 54,5 milyar dolar gelir elde etti
Koç Holding, 2023 yılında konsolide bazda toplam 54,5 milyar dolar (USD) gelir elde ederken, 3,7 milyar dolar kombine yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son 5 yıldaki kombine yatırımları 11,2 milyar dolara ulaştı.
Koç Holding'in dengeli portföy yapısı ve sağlıklı bilançosu sayesinde riskler karşısında dirençli olduğunu belirten Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, küresel düzeyde büyüme vizyonuna sahip olan bir topluluk olarak yurt içi ve yurt dışında stratejik adımlar attıklarını söyledi.
Çakıroğlu, otomotiv sektöründe geçtiğimiz yıl bulunurluktaki artışın ve makroekonomik dinamiklerin katkısı ile iç talepte görülen canlılığın şirketlere olumlu yansıdığını ifade etti. Ford Otosan'ın Avrupa'nın önde gelen elektrikli ticari araç üreticisi olarak yeni araç yatırımlarına devam ettiğini ve Türkiye'nin sekiz yıldır üst üste mal ihracat şampiyonu olduğunu ifade eden Çakıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ford Otosan, toplam 2 milyar euro tutarındaki yatırım planı kapsamında Yeniköy Fabrikası'nda yeni Transit Custom'ı devreye aldı. Ayrıca Romanya Craiova Fabrikası'nda yeni nesil Ford Transit Courier ve Tourneo Courier'i hattan indirdi. Tofaş, Mart 2023'te Stellantis Grubu ile imzalanan çerçeve anlaşmanın ardından temmuz ayında, yeni 'K0' modelinin hafif ticari ve 'Combi' versiyonlarının dört marka için üretimi ve satışı ile Stellantis markalarının Türkiye'deki distribütörlüğünün ve ticari faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik satın alma anlaşmasını gerçekleştirdi. Sürecin tamamlanması için Rekabet Kurumu'nun onayını bekliyoruz. Ayrıca FIAT markasıyla, Türkiye otomotiv pazarında liderliğini beşinci yıla taşıdı. TürkTraktör hem üretim hem ihracat rekoru kırarken, Otokar Türkiye otobüs ve midibüs pazarında 15'inci kez lider oldu."
Çakıroğlu, küresel büyüme yolculuğunda önemli bir adım atan Arçelik'in dünyanın önde gelen ev aletleri üreticilerinden Whirlpool ile Avrupa'daki üretim, satış ve pazarlama iştiraklerini bir araya getirecek bir ortaklık anlaşması imzaladığını hatırlattı. Çakıroğlu, önümüzdeki günlerde tamamlanması öngörülen bu stratejik hamle ile oluşacak yeni yapıda, Arçelik'in yüzde 75 ile hakim ortak haline geleceğini ve Koç Holding'in de Avrupa ve dünya beyaz eşya pazarında en önemli oyunculardan biri olma konumunu güçlendireceğini dile getirdi. Çakıroğlu, enerji sektöründe Tüpraş'ın yüksek kapasite kullanım oranı ile yurt içi talebi karşılamayı sürdürdüğünü kaydetti. Finans sektörüne ilişkin de değerlendirmede bulunan Çakıroğlu, "Fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeye devam eden Yapı Kredi; sendikasyon, seküritizasyon, tahvil ihracı, ikili kredi gibi ürünlerle ülkemize yaklaşık 4,1 milyar dolar kaynak sağladı" dedi.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
MAVİ GİYİM: Mavi Giyim 4Ç23'te TMS29 öncesi piyasa beklentilerine paralel 711 milyon TL net kar açıkladı. (piyasa beklentisi 669 milyon TL) TMS29 öncesi FAVÖK (TFRS-16 dahil) ise yıldan yıla yüzde 108 büyüyerek piyasa beklentilerine paralel 1.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Sonuçların ardından, şirket enflasyon muhasebesi öncesi 2024 beklentilerini de paylaştı. Toplamda net 15 mağaza açılışı ve yüzde 70 ciro büyümesini beklerken, TFRS16 hariç FAVÖK marjının yüzde 20 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. (2023:%20,7) Yatırım harcamalarının ise merkez ofis binası yatırımları ve yeni mağaza açılış hedeflerine paralel cironun yüzde 5'i olması bekleniyor. (2023:%2,3) Şirket aynı zamanda 1.çeyrek 2024 görünümü de paylaştı ve şubat ayında perakende satışlarının yıllık yüzde 131 ve mart ayında ise yüzde 91 büyüdüğünü açıkladı. Şirket ayrıca TMS29 öncesi net karının yüzde 30'unu dağıtarak hisse başına brüt 4.25 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3 olup 6 Mayıs tarihinde ödenmesi planlanıyor.
EREĞLİ: Erdemir peletleme tesisi yatırımına ilişkin inşaatının başladığını açıkladı. Şirket, Bingöl-Avnik maden sahasında sondaj çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlandığını ve toplam demir cevheri rezervinin 250-300 milyon ton olarak tahmin edildiğini açıkladı. Hatırlanacağı üzere Ereğli, Kasım 2022'de madencilik iştirakinin yeni bir demir cevheri keşfi yaptığını ve şirketin bu lokasyonda peletleme tesisi kurmaya karar verdiğini açıklamıştı. Ereğli, yeni yatırımla birlikte toplam demir hammaddelerindeki kendine yeterliliğini ve dikey entegrasyonunu yüzde 15-20'den yüzde 40-45'e çıkarmayı hedefliyor.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Şubat dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64.5 artışla 1.46 milyar TL'ye yükseldi.
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Şubat dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82.4 artışla 10.6 milyar TL'ye yükseldi.
COSMOS YATIRIM: Cosmos Yatırım yüzde 60 bağlı ortaklığı Mekatronik Yapı'nın 23.9 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Yüzde 60'lık ortaklık payına düşen tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 8.7'sine karşılık geliyor.
GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, yurtiçinde bir müşterisİ ile 850 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 3.4'üne karşılık geliyor.
KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, son 45 günlük dönemde yurtdışından 37.8 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 13.7'sine karşılık geliyor.
MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme, Ege Üniversitesi tarafından açılan ihalede 81.5 milyon TL bedelle ihale alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 9.7'sine karşılık geliyor.
ONCOSEM ONKOLOJİK SİSTEMLER: Oncosem Onkolojik Sistemler, bağlı ortaklığı Santek Sağlık'ın 14.05 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 10.6'sına karşılık geliyor.
TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak-Şubat dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160 artışla 19.3 milyar TL'ye yükseldi.
REYSAŞ GYO: Reysaş GYO 4Ç23 sonuçları beklentilerin üzerinde. Şirket beklentilerin oldukça üzerinde 17.2 milyar TL'lik net kar açıkladı. 2023 yılında 1.6 milyar TL'lik kiralama geliri elde etti. (2022: 913 milyon TL) Şirketin genel yönetim giderleri 2022 yılında 22 milyon TL iken 2023 yılında düşüş gösterdi ve 17 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin net finansal gideri ise bir önceki yıla kıyasla 10 milyon TL azalarak 2023'te -688 milyon TL oldu. 179 milyon TL'lik enflasyon etkisi ve 358 milyon TL'lik parasal kayba rağmen şirket beklentilerin üstünde net kar açıklamış oldu. Öz kaynaklarını da yüzde 158 oranında artırarak 30.2 milyar TL'ye yükseltti.
BURÇELİK VANA: Burçelik Vana, yurtdışındaki bir müşterisinden 1.7 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 49'una karşılık geliyor.
RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Şubat dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 artışla 3.97 milyar TL'ye yükseldi.
COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek 27 Mayıs'ta pay başına brüt 7.86 TL temettü ödeme kararı aldı.
PEGASUS: Pegasus Şubat 2024'te 2.68 milyon yolcu taşıdı. Pegasus'un aylık trafik verilerine göre, Şubat 2024'te toplam yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artarak 2.68 milyona ulaştı. Aynı dönemde iç hat yolcu sayısı yıllık yüzde 29 artışla 1.09 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 38 artışla 1.58 milyon seviyesinde gerçekleşti. Şubat 2024'te uluslararası ve toplam Arz Edilen Koltuk KM (AKK) sırasıyla yıllık yüzde 38 ve yüzde 34 arttı. Şubat 2024'te uluslararası ve toplam doluluk oranları sırasıyla +2,2 puan ve +2,9 puan arttı. Geçen yılın aynı döneminde 172 olan konma başına misafir sayısı aynı dönemde 183'e (yıllık +%7) ulaştı. Kümülatif verilere göre, 2A24 döneminde yolcu sayısındaki büyüme oranı yıllık bazda yüzde 29 olurken, iç hat ve dış hat yolcu sayısındaki artış sırasıyla yıllık bazda +%24 ve +%32 oldu.
CW ENERJİ: CW Enerji, Almanya'da yerleşik bir müşterisi ile 5.22 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.8'ine karşılık geliyor.
AVRUPA KENT GYO: Avrupakent GYO, 17 Nisan, 8 Temmuz ve 14 Ekim'de üç eşit taksitte olmak üzere pay başına brüt toplam 2.1 TL temettü ödeme kararı aldı.
İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası, 1 Nisan'da pay başına brüt 0.29 TL temettü ödeme kararı aldı.
AKSİGORTA: Ak Sigorta'nın Ocak-Şubat dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 106 artışla 6.54 milyar TL'ye yükseldiğini bildirdi.
BMS BİRLEŞİK METAL: BMS Birleşik Metal son 30 günlük dönemde toplam 967 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023 yılı dönemi hasılatının yüzde 2.2'sine karşılık geliyor.
JANTSA JANT: Jantsa Jant sermayesinin 88.2 milyon TL'den yüzde 639 oranında bedelsiz olarak 611.8 milyon TL artışla 700 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
SANICA ISI: Sanica Isı, Türkiye'deki farklı bayileriyle toplamda 87 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 6.9'una karşılık geliyor.
AKBANK: Akbank, 26 Mart'ta pay başına brüt 1.92 TL temettü ödeme kararı aldı.
YAPI KREDİ: Şirket Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunulmak üzere hisse başına 1.2 TL ve toplamda 10.2 milyar TL olacak şekilde (2023 net karının %15'i oranında) nakit temettü dağıtım kararı aldı.