Endeksi 8.500 üzerine taşıyacak 20 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 06.10.2023 GİRİŞ TARİHİ: 14:08 SON GÜNCELLEME: 06.10.2023 14:08
Borsa İstanbul’da endeks yönünü tekrar yukarı çevirdi. 8.400 seviyesinin test edilebileceği, hatta bu tepe seviyesinin yukarı yönlü hareketinin devamı da yüksek olasılık olarak görülüyor. Borsadaki geri çekilmelerin önemini vurgulayan analistler, uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 20 hissenin altını çiziyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftaya oldukça güçlü başlayan Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksinin 8.400 direncine yaklaşınca ivme kaybettiği dikkat çekmişti. Ancak bu güç kaybında özellikle yurtdışındaki kırılganlığın ve Mayıs ayından bu yana süren yukarı yönlü trendin etkili olduğu belirtildi. Kısa vadede 8.400'ün önemini korumaya devam ettiğini belirten analistler, endeksin de direnç bölgesinden daha fazla uzaklaşmamaya gayret ettiğinin altını çiziyor.

8.400 en önemli hedef ve direnç olarak kalmaya devam ederken söz konusu seviyenin aşılmasının daha güçlü bir momentum oluşmasına katkı sağlayabileceği öngörülüyor.

Bu haftaya yurtiçinde enflasyon verileri ile başlayacağımızı kaydeden analistler, öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra'da yatırımcı toplantıları düzenleyeceğini söylüyor. Edinilen bilgilere göre, yatırımcı toplantılarının 3 ve 4 Ekim'de Londra'da gerçekleşmesi bekleniyor. Bilindiği gibi Körfez ülkelerinden başlayan finansman ve yatırımcı görüşmeleri, geçen ay ABD yatırımcı toplantılarıyla devam etmişti. Şimşek'in ABD ve Londra sonrası yıl bitmeden Asya'da da yatırımcı toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Önceki hafta Merkez Bankası'nın 500 puan faiz artırımı ve karar metninde enflasyona daha fazla vurgu yapması sonrası Borsa İstanbul'da endeksin yönünü tekrar yukarı çevirdiğini hatırlatan borsa uzmanları, 8.400 seviyesini tekrar test etmemiz ve hatta bu tepe seviyesinin yukarı yönlü hareketinin devamını da yüksek olasılık olarak görüyor.

Tüm bu veriler eşliğinde sene içerisinde 9.000'lerin yukarısını görebileceğimizi düşünen analistler, borsadaki geri çekilmelerin önemini vurgulayarak uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 20 hissenin altını çiziyor.

"9 BİNLERİN YUKARISINI GÖREBİLİRİZ"

Bu hafta öncelikle yine merkez bankasıyla ilgili gelişmeler, Kur Korumalı Mevduat'ların (KKM) TL mevduatlara çevirmek için verilen teşvikler, olası yeni parasal sıkılaştırıcı önlemlerin en önemli gündem maddeleri olarak ön plana çıkacağını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; bununla beraber haftaya yurtiçinde enflasyon, yurtdışında küresel bazda imalat ve hizmet PMI verileri ile ABD tarım dışı istihdam verilerinin yakından izleneceğini söylüyor.

Borsa İstanbul'da endeksin ciddi bir düzeltme yapmadan 4.300-4.500 puan bandından 8.400 seviyelerine kadar neredeyse aralıksız yükseldikten sonra 8.400'den 7.700 aşağısına kadar bir düzeltme yaptığını da hatırlatan Coşar; düzeltme süreci devam ederken merkez bankasının 500 puan faiz artırımı ve karar metninde enflasyona daha fazla vurgu yapması sonrası, Borsa İstanbul'un yönünü tekrar yukarı çevirdiğine dikkat çekiyor. 8.400 seviyesini tekrar test etmemiz ve hatta bu tepe seviyesinin yukarı yönlü hareketinin devamını da yüksek olasılık olarak görüyor. Ayrıca günlük hacimlerinde yükselişin devamını destekler seviyede olduğunu belirtiyor. Coşar; tüm bu veriler ışığında 7.700-7.400 seviyeleri olası dipler olmakla beraber sene içerisinde 9.000'lerin yukarısını görebileceğimizi düşünüyor.

"KADEMELİ GİRİŞ DE YAPILABİLİR"

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası hamleleri, KKM'nin kaldırılması ve buradan çıkacak paranın kısmen de olsa borsaya kayma beklentisi, yüksek enflasyon, geçtiğimiz senelerde alınan makro ihtiyati tedbirlerin kaldırılması, yabancı girişi ve benzeri beklentilerle borsanın yükseldiğini hatırlatan Coşar; "Düzeltme de bir ölçüde gerçekleşmiş oldu. Ancak şunu da vurgulamakta fayda var. Borsa, mayıs haziran ayları kadar ucuz ve cazip değil. O dönemde borsa ucuzken şu anda pahalı olmasa da daha makul seviyede ve eskisi kadar cazip değil. Bu açıdan daha önce ucuz maliyetlerde giriş yapmış olanlar için sorun yok, ancak yeni girecekler seçici ve temkinli hareket etmeli. İsterlerse kademeli giriş de yapabilirler" diyor.

"YENİ GİRECEKLER SEÇİCİ VE DİKKATLİ OLMALI"

Hem ürün marjları hem de dolarda enflasyon aşağısında kalan yükselme nedeniyle ihracatçı ya da döviz bazlı ürün satan şirket hisselerinin fiyatlarının BIST geneline göre ucuz kaldığını hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; düşük fiyatlı bu hisselerinde mevcut durumun değişme ihtimaline karşı izlemeye alınması gerektiğini söylüyor. Coşar; mevcut koşullarda yatırımcıların aşağıdaki başlıklara dikkat etmesini öneriyor;

*Portföyün tamamını borsa da tutmaktan kaçınmanın riskleri azaltacağı unutulmamalı.

*Daha önce ucuz maliyetlerden giriş yapanlar için sorun yok, ama yeni girenler seçici ve dikkatli olmalı.

*Genel olarak mali ve likit durumu yüksek, patronajı güvenilir, kurumsal yönetim notu mümkün oldukça yüksek ve makul çarpanlarda işlem gören hisseler tercih edilmeli.

*Pahalı ve popüler hisseler şirket olarak iyi ve beklentileri olsa da çok yüksek fiyatlardan işlem görebilir. Bu tür hisselerden uzak durmak özellikle tek bir hisseye yüklenmekten kaçınmak lazım.

*2023 ve 2024 beklentisi olumlu olan hisse ve sektörler seçilebilir.

*Bu bilgilere aracı kurum raporlarından ulaşabilir.

*Mevcut koşullar gıda, perakende ve içecek gibi defansif sektörlere olumlu yansıyor. Bu sektör hisselerinin enflasyon ile beraber ciroları yükselirken, yine enflasyon nedeniyle tüketici zincir marketlere ve zincir market markalı ürünlere kayıyor. Bu da söz konusu şirketlere yarıyor. Bu şirketlere portföylerde yer verilebilir.

*Banka hisseleri yukarı da bahsettiğimiz merkez bankası beklentileri nedeniyle iyi performans gösteriyor. Bu nedenle portföyler de sınırlı olmakla beraber özel ve büyük çaplı banka hissesi bulundurulabilir.

*Ayrıca çimento ve düşük F/K'ya sahip holdinglere bakılabilir.

Coşar; Anadolu Grubu Holding, Anadolu Efes, Aksa Akrilik, Akbank, Akçansa Çimento, Aselsan, Brisa Lastik, BİM Birleşik Mağazalar, Çimsa Çimento, Coca Cola İçecek, Ford Otomotiv, Koç Holding, Migros, Kordsa, Logo Yazılım, Sabancı Holding, Şok Marketler, Şişe Cam, Türk Otomobil Fabrikaları ve TSKB hisselerinin çıkışa öncülük edeceğini ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"DİBİ YAKALAMAK KOLAY DEĞİL"

Piyasa gerilediğinde yatırımcıların çok daha sabırlı olması gerektiğini de belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; dibi yakalamanın kolay olmadığının altını çiziyor. Ve gerileyen piyasada yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;

*Borsa endeksleri zirve seviyesinden yüzde 20'den fazla gerilediyse ayı piyasasının başladığı kabul edilir. Ben özellikle zirve seviyesinden yüzde 30 ve üzeri düşüş söz konusu ise alım yapmanın ya da kademeli alım yapmanın faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu durumda endekste aşağı yönlü potansiyel azken yukarı yönlü potansiyel daha yüksektir. Bu seviyelerde aldıktan sonra bir miktar daha gerileme olabilir, dibi yakalamak kolay değildir. Sabırlı olmak gerekir.

*Endeks gerilememiş ancak buna nazaran uzun süre yataysa ve çarpanları tarihi düşük seviyelere gelmiş ya da yakın ise yine alım ya da kademeli toplama zamanıdır.

*Tabii alım yaparken seçici olunmalı, beklentileri olumlu, kurumsal ve ciddi gruplar tarafından yönetilen şirketlere ağırlık verilmeli.

*Eğer yükseliş trendi içinde kısa vadeli düzetme ise beklenebilir ya da ekleme yapılabilir.

*Piyasa yükselmiş, yüksek çarpanlarda işlem görüyor ama yükseliş trendinin ne kadar süreceğini bilmiyorsanız hisse miktarı kademeli olarak (piyasa yükseldikçe) azaltılabilir. Ancak yükseliş trendinin daha ne kadar süreceğini bilmek mümkün değildir. Çok yüksek seviyelere gelebilir. Bu açıdan her daim sınırlı da olsa hisse taşınmalı.

"MİGROS'TA BEKLENTİLER OLUMLU"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

MİGROS: 2023 ilk yarı yılda 419 yeni mağaza açılışıyla mağaza sayısı 3 bin 100 adede ulaştı. Satış alanı metrekare bazında yüzde 8.6 arttı. Online hizmet veren mağaza sayısı yüzde 73 artarak 1.028 oldu. Şirket hem mağaza sayısı hem satış alanı olarak büyümeye devam ederken diğer yandan online satış kanallarında hızlı büyüme kaydetti. Perakende sektöründe de pazar payı yükseldi. Bilanço açısından ise 2023 ilk yarıda şirketin satışları yüzde 116 artarak 60 milyar 135 milyon TL, FAVÖK yüzde 68 yükselerek 3 milyar 113 milyon TL seviyesine ulaştı. Tek seferlik karında etkisi ile net kâr 2 milyar 81 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin kâr marjları azalmakla beraber, cirodaki yükseliş nedeni ile FAVÖK ve net kâr da artış kaydedildi.

Şirket online satış pazarında hızla büyüyor, bununla beraber Migros yemek ve paket gıda projeleri, araç şarj istasyonu, ödeme sistemleri projelerinde büyümeye devam ediyor. Migros'un büyümesinin yanı sıra mevcut durumda enflasyon nedeniyle ayrıca satış miktarının da artmasıyla cirodaki yükselişin devamı bekleniyor. Dolayısıyla şirketin kârında da yükseliş öngörülüyor. Kısacası şirkete dair beklentiler olumlu. Hissenin portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

AKSA AKRİLİK: 2023 yılı ilk yarı itibarıyla hem küresel hem yerel tekstil sektöründeki zayıflık nedeniyle akrilik elyaf fiyatları geriledi. Bu kapsamda şirketin 2023 yılı ilk yarıda cirosu 2022 aynı döneme göre kayda değer ölçüde değişmeyerek 8 milyar 268 milyon TL, esas faaliyet kârı yüzde 16 azalarak 1 milyar 396 milyon TL, net kâr ise yüzde 10 azalarak 942 milyon TL olarak gerçekleşti. Tekstil sektöründeki zayıflık, ürün fiyatları ve ürün marjlarındaki azalma nedeniyle ciroda artış yaşanmamış, kâr rakamlarında ise azalma gerçekleşti. Diğer yandan şirket; Türkiye akrilik elyaf pazarında yüzde 80, küresel pazarda yüzde 25 pazar payına sahip. Şirket yüzde 90 kapasiteyle çalışıyor. Teknik elyaf ve karbon elyaf tarafında üretimi ve yatırımları bulunuyor. Yani yeni yatırımlar, devreye alındıkça şirketin büyümeye devam etmesi beklenebilir. Özellikle karbon elyaf pazarında pazar payı sınırlı olan şirket, bu alanda büyüme potansiyeline sahip. Ürün fiyatları ve ürün marjlarındaki zayıflık ve nispeten olumsuz bilançonun hisse fiyatına yansıdığını düşünüyoruz. 2023 yılı içinde hisse fiyatı da borsa geneline göre olumsuz olarak ayrıştı. Bu açıdan hisse fiyatının iskontolu olduğunu düşünüyoruz. Ürün fiyatları ve ürün marjları düzelince bu durumun şirket bilançolarına ve hisse fiyatına yansımasını bekliyoruz. Bu nedenle uzun dönemde toplamak için fırsat verdiği söylenebilir. Hissenin portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

TSKB: Bankanın net kârı 2023-ikinci çeyrekte 1 milyar 765 milyon TL olarak gerçekleşti ve yıllık yüzde 93, çeyreklik ise yüzde 25 büyüme kaydetti. Yılın ilk altı ayında ise kümüle kâr, geçen sene aynı döneme göre yüzde 108 artarak 3 milyar 172 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankalar arasında en güçlü kâr büyümesini açıkladığı söylenebilir. TSKB'nin hızlı kâr büyümesinde yüzde 6.3 ile yüksek net faiz marjı sayesinde artan faiz geliri, ticari kâr, net ücret ve komisyon gelirlerindeki artış etkili oldu. Özellikle net faiz gelirlerinde bankacılık sektörü geneline göre pozitif ayrıştı. Öz kaynak kârlılığı 2022 yılı üzerine çıkarak yüzde 43.4 olarak gerçekleşti. Bankanın bankacılık sektörü genelinden pozitif ayrıştığını ve daha olumlu beklentilere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Şirket hissesinin portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

1 MİLYAR 230-290 MİLYON EURO CİRO HEDEFLİYOR

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan; 2023'ü 1 milyar 230 milyon ile 1 milyar 290 milyon euro ciro ile kapayacağımızı öngörüyoruz, dedi.

Şirketin gelir ve giderleri arasında doğal bir denge bulunduğunu da kaydeden Kaptan, "Gelirlerimizin yüzde 17'si TL, yüzde 36'sı dolar, yüzde 27'si euro ve kalanı da diğer operasyonumuzun olduğu ülkelerin yerel para birimlerinden oluşuyor. Giderlerimizin yüzde 33'ü TL, yüzde 25'i dolar, yüzde 10'u euro ve kalanı diğer yerel para birimlerinden oluşuyor" dedi.

Şirketin yatırımları ve yansıyacağı bilanço dönemlerine de değinen Kaptan, sözlerine şöyle devam etti:

"Almatı'da yeni terminal önümüzdeki sene, Antalya'da da 2025'te devreye girecek. Bu iki yatırımın tamamlanmasıyla gerek yolcu artışı, gerekse de ticari gelirlerin artmasıyla 2025'ten itibaren bilançoya artan oranda katkı yapmasını bekliyoruz. Sonuçta 2022-2025 arasında ciroda yüzde 10-14 arası, FAVÖK'te de yüzde 12-18 arası yıllık bileşik büyüme bekliyoruz."

Şirketin servis şirketlerinin toplam ciro içindeki payının 2023'ün ilk altı ayında yüzde 43'e ulaştığını da belirten Kaptan, bu dönemde yer hizmetleri şirketi Havaş'ın 101 milyon euro, yiyecek-içecek şirketi BTA'nın 57 milyon euro ciro elde ettiğini söyledi. Diğer servis şirketlerinin ise toplam 101 milyon euro ciro ürettiğini belirtti.

Net sıfır emisyona ulaşma hedeflerin doğrultusunda bir enerji master planı hazırladıklarını ve yenilenebilir kaynaklara yatırım yaptıklarını belirten Kaptan, "Güneşten elde ettiğimiz enerji şu an tüketimimizin yüzde 2'sini karşılarken iki yıl içinde bu oranı yüzde 40'a çıkacağız. Geçmişte enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle anlamlı olmasa da şu an bu yatırım için doğru zaman olduğuna inanıyoruz. Orta vadede ise tüm enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.

İştiraki TAV İşletme Hizmetlerinin bugün tüm dünyada 41 havalimanında 86 özel yolcu salonu işlettiğinin altını çizen Kaptan; bu yıl içinde Roma, Washington, Paris ve Suudi Arabistan'da da yeni salonlar açacaklarını sözlerine ekledi.

KARDEMİR'DEN 23 EKİM'DE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) 23 Ekim'de Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapacak.

Şirket yönetim kurulu üyelerinin seçileceği toplantının 23 Ekim Pazartesi günü saat 14.00'te Kardemir Eğitim ve Kültür Merkezi'nde yapılacağını bildirdi. Konuya yönelik olarak "Grupların yönetim kurulu üyeleri adaylarının seçimi için 'A', 'B' ve 'D' grubu hisse sahiplerinin, genel kurul toplantı saatinden önce 10.00'da ayrı ayrı toplanarak adaylarını belirlemelerine karar verilmiştir" açıklaması yapıldı.

MEKA BETON SANTRALLERİ'NİN HALKA ARZ BAŞVURUSU ONAYLANDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arz başvurusunun onayladı.

Meka Beton'un halka arzında şirket ortaklardan Mehmet Kaybal'ın sahip olduğu 4 milyon 400 bin TL nominal değerli B grubu payların satışı yapılacak. 1 TL nominal değerli payların 25 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacağı halka arzda, ek pay satışı yapılmayacak. Meka Beton, halka arz süreciyle birlikte 50 milyon TL değerindeki sermayesini 12 milyon 500 bin TL artırarak 62 milyon 500 bin TL'ye yükseltecek.

"AMACIMIZ, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSIMIZI SÜREKLİ İYİLEŞTİRMEK"

2022 yılı başından bu yana kurumsal sürdürülebilirlik performansı üst düzeyde olan şirketlerin yer aldığı BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan tek gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olduklarını belirten Akiş GYO Genel Müdürü Levent Çanakçılı; Akiş GYO'nun bugün itibarıyla bu endeksteki tek GYO olmasının, şirketin bu alanda sektöre liderlik ettiğinin önemli bir göstergesi olduğunu söylüyor.

Bu endekse dahil olmanın, Akiş GYO'nun yatırımcı tabanını geliştirip, kurumsal vizyonunu sermaye piyasaları nezdinde bir üst noktaya taşıdığını ifade ederek "Aynı zamanda Akiş GYO'nun, yatırımcılarının ve diğer tüm paydaşlarının sürdürülebilirlikle ilgili beklentilerini karşılamak istediğini de göstermektedir.

Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alıyor olmak kısa vadede yatırımcılar, orta ve uzun vadede ise şirketin müşterileri, tedarikçileri ve iş ortakları nezdinde daha yüksek bir itibar kazanmasına ve rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olmakla kalmayıp, sürdürülebilirlik uygulamalarında öne çıkan şirketler finansmana erişim konusunda da pozitif anlamda ayrışacaktır" diyor.

Sustainable Fitch ESG Raporu'nu, şirketimizin sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesi, yatırımcı ve paydaş ilgisinin çekilmesi, şeffaflık ve itibarın artırılması ve ESG risklerinin yönetilmesi açısından önemli bir kaynak olarak gördüklerinide kaydeden Çanakçılı, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bu raporun hazırlanma sürecinde alanında uzman analistlerle yaptığımız görüşmeler de oldukça faydalı oldu ve şirketimizin sürdürülebilirlik odaklı uygulamalarını iyileştirmek/geliştirmek için önemli çıktılar sağladı.

Bu süreç, sürdürülebilirlik konusundaki başarılı ve sektörde referans gösterilecek çalışmalarımıza devam etmemiz için önemli bir adım olacaktır. Akiş GYO, sürdürülebilirlik vizyonunu güçlendirmeye ve sürdürülebilirlik ilkelerini iş operasyonlarına daha fazla entegre etmeye kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir.

Akiş GYO, sürdürülebilirlik konusundaki öncü rolünü bir kez daha göstermektedir. Şirketin bu başarısı, diğer şirketlerin de sürdürülebilirlik konusunda daha fazla ilgi göstermelerine ve raporlama yapmalarına ilham kaynağı olacaktır."

Sürdürülebilirlik konusunda bundan sonraki hedeflerine de değinen Akiş GYO Genel Müdürü Levent Çanakçılı, sözlerine şöyle devam etti

"Akiş GYO olarak, belirlediğimiz öncelikler doğrultusunda sürdürülebilirlik alanında önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalar, Kurumsal Yönetişim, Dijitalleşme ve İnovasyon, Müşteri Memnuniyeti, İklim Değişikliği ile Mücadele, Çalışma Hayatı, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Toplumsal Gelişime Katkı gibi kriterlere odaklanmaktadır. Sürdürülebilirlik yönetimi çerçevesinde, iş operasyonlarımızı yürütürken ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri dikkate alıyoruz. Bu yaklaşım, sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerimizi hayata geçirirken işimizin her alanında sürdürülebilirlik ilkesini benimsememize olanak tanıyor.

Amacımız, belirlediğimiz sürdürülebilirlik önceliklerimizi temel alarak sürdürülebilirlik performansımızı sürekli olarak iyileştirmektir. Bu çerçevede, iş operasyonlarımızı daha verimli ve çevre dostu hale getirme, yenilikçi dijital çözümleri benimseme, müşteri memnuniyetini artırma, iklim değişikliği ile mücadelede etkin adımlar atma, çalışanlarımızın iş yaşam kalitesini yükseltme, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını yükseltme ve toplumsal gelişime katkıda bulunma yollarını aramaktayız.

Ayrıca sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığı sadece şirketimizde değil, aynı zamanda tüm değer zincirimizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu şekilde, sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsenmesi ve uygulanması konusunda daha geniş bir etki yaratmayı amaçlıyoruz. Tüm bu çabalarımız, sürdürülebilir bir geleceği desteklemek ve toplumumuz, çevremiz ve işimiz için olumlu değişiklikler yaratmak için önemli bir adımdır."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

ZORLU YENİLENEBİLİR ENERJİ: Zorlu Enerji, yenilenebilir enerji varlıklarını temsil eden Zorlu Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi'nin paylarının bir kısmının halka arzı için hazırlıklara başladı. Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 100'ünü yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından sağlayan Zorlu Enerji, büyüme ve sürdürülebilirlik stratejisinin bir parçası olarak bu halka arzdan elde edilecek gelirle şirket sermayesini güçlendirmeyi, yatırım ve kapasite artışı projelerini hayata geçirerek iş kapasitesini büyütmeyi, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini genişletmeyi hedeflediğini açıkladı.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, Bulgaristan'da Town Up 8 EOOD şirketini 8,4 milyon euro karşılığında satın aldığını bildirdi.

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Teksil, Rubenis Holding A.Ş. çatısı altında 160 milyon TL sermaye ile Rubenis İç ve Dış Ticaret A.Ş. şirketini kurduğunu bildirdi.

QNB FİNANSBANK: QNB Finansbank, takipteki krediler portföyünde izlenen 907 milyon 703 bin 167 TL tutarlı kredi kartı, bireysel kredi ve ticari kredi türlerindeki tahsili gecikmiş alacağı Ortak Varlık Yönetim Şirketi A.Ş, Dünya Varlık Yönetim A.Ş ve Emir Varlık Yönetim Şirketi A.Ş firmalarına sattığını bildirdi.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding, yüzde 100'üne sahip olduğu Sabancı Climate Technologies'in sermayesini 75 milyon dolar karşılığı Türk lirası tutarında artırma kararı aldı. Mevcut durumda, Sabancı İklim Teknolojileri'nin yüzde 100 sahibi olduğu Sabancı Renewables Inc.'in ABD'de 272 MW'lık güneş enerjisi santrali projesi bulunuyor. Santralin 2024 yılının ikinci yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, Wielton S.A. ile arasında; "Wielton" marka "yarı römork ürünleri"nin Türkiye'deki satış ve servis hizmetlerinin, şirket tarafından yerine getirilmesinin esaslarını belirleyecek bir anlaşma akdedilmesi amacıyla niyet mektubu (Letter of Intent) imzaladığını bildirdi.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA, toplam 1.3 milyar TL büyüklükteki takipteki kredi portföyünün, 531.1 milyon lira tutarındaki alacağını 210.7 milyon liraya Ortak Varlık Yönetim'e, 530.9 milyon lira tutarındaki alacağını 216.3 milyon liraya Dünya Varlık Yönetim'e, 231.3 milyon lira tutarındaki alacağını da 64.8 milyon liraya Sümer Varlık Yönetim'e sattığını bildirdi.

VAKIF GYO: Vakıf Gayrimenkul geçen hafta sermayesini 1,72 milyar TL'den yüzde 71.76 oranında bedelsiz olarak 1,23 milyar TL artışla 2,95 milyar TL'ye yükseltti.

BOSCH FREN: Bosch Fren geçen hafta pay başına brüt 24,31 TL temettü ödedi.

CVK MADEN: CVK Maden, yurtdışı yerleşik bir şirket ile arasında 41,53 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6 hasılatının yaklaşık yüzde 9.39'una karşılık geliyor.

ARÇELİK: Arçelik A.Ş geçen hafta pay başına brüt 2,66 TL temettü ödedi.

ŞİŞE CAM: Şişecam, Lüleburgaz'da otocam hattını devreye aldı. 190 milyon dolarlık yatırımla devreye alınan yeni hat yıllık 200 bin ton kapasiteyle çalışırken 114 kişiye de ek istihdam sağlayacak. Şişecam'ın otocam üretim tesislerinde ince ve çok ince kalınlıktaki renksiz ve çeşitli renklerdeki ham cam ihtiyacının tamamına yakınını yeni float hattından karşılanacak.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding; 1) Yenilenebilir enerji çözümleri konusunda faaliyet göstermek üzere "Tekfen Yenilenebilir Enerji Çözümleri A.Ş." unvanı ile 10 milyon TL tutarındaki sermayesinin tamamı şirket tarafından taahhüt edilecek bir şirket kurulmasına, 2) Şirket ve iştirakleri bünyesindeki gelir getiren ve gelir getirme potansiyeli taşıyan taşınmazların yeni kurulacak olan "Tekfen Varlık ve Taşınmaz Yönetimi A.Ş" şirketine devri için gerekli işlemlerin başlatılmasına, 3) Grup şirketlerinden Tekfen İmalat ve Mühendislik A.Ş'nin Derince'deki arsasının ve üzerinde yer alan fabrika binasının, kısmi bölünme yöntemiyle yeni kurulacak olan ve sermayesi Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ tarafından taahhüt edilecek "Tekfen Derince A.Ş"ye aktarılmasına karar verildiğini bildirdi.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Birleşim Mühendislik Isıtma Soğutma Havalandırma San. ve Tic. A.Ş'nin bağlı ortaklığı Solar Santral Enerji A.Ş'nin, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Üsküp Şubesi ile arasında 27,89 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.