Dalgalı piyasanın ön plana çıkan 47 hissesi
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Yılsonu bilançolarının önemli bir bölümü açıklandı. Şu ana kadar açıklanan bilançolarda hem kar artışı hem de gelir ve karların beklenenden fazla arttığı görülüyor. Ancak sektör temsilcileri mevcut konjonktür dolayısıyla bilanço fiyatlaması döneminde olmadığımızı hatırlatıyor. Genel olarak seçim beklentilerinin de etkisi ile dalgalı bir piyasa bekleniyor. Ancak uzmanlar fiyat dalgalanmalarının da iyi bilanço açıklayan şirketler için fırsat olduğuna dikkat çekiyor. (Bu haber, Para Dergisi'nin 26 Şubat'ta yayınlanan sayısına aittir.)
Analistler halen borsaya fon ve geri alım desteğinin devam ettiğini kaydederek bu destekle 5.300-5.500 bandının sürpriz olmayacağını söylüyor. BİST-100 endeksinde psikolojik destek konumunda olan 5.000 üzerinde kaldığı sürece 6.500 puan seviyesinin de hedeflenebileceğini belirtiyor.
4.900 seviyesinin ise ana destek olduğunu ifade eden uzmanlar olumsuz bir konjonktürde aşağılarda 4.500-4.200 arasında dalgalı bir seyir izlenebileceğini söylüyor. Analistler açıklanan bilançolar kapsamında 47 şirket hissesinin depremden en az etkilenecek veya daha çabuk toparlanma potansiyeline sahip olduğuna vurgu yaparak uygun seviyelerden portföylere dahil edilebileceğini düşünüyor.
"DALGALI SEYİR KAÇINILMAZ"
Yaşadığımız üzücü deprem felaketi sonrası bir hafta kapalı kaldıktan sonra Borsa İstanbul'un hem kamu otoritesi hem de özel kesim tarafından gelen destekle pozitif bir başlangıç yaptığını hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar böylece endeksin 5.000 puan üzerine 5.200'lere doğru yükseldiğini söylüyor.
Halen borsaya fon ve geri alım desteğinin devam ettiğini kaydederek 'bu destekle 5.300-5.500 bandı benim için sürpriz olmaz" diyor. Ancak yaşadığımız felaketin insani ve mali bedeli bulunduğunu ifade ederek "Tam bir rakam konuşmak mümkün olmamakla beraber yüksek olduğunu biliyoruz. Milli servetten kayıp, ekonomik aktiviteye ve enflasyona olumsuz yansıyacaktır. Kamu otoritesinin de deprem zararlarını bertaraf etmek amacıyla gelecek dönem alabileceği vergi ve benzeri önlemler gündeme gelebilir. Bu nedenle belirsizliğinde yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Tüm bu veriler ışığında BIST -100 endeksinde dalgalı bir seyir bekliyorum. Yukarıda 5.300-5.500 aşağıda ise 4.500-4.200 arasında dalgalı bir seyir izleriz diye düşünüyorum. Ayrıca depremden önce borsa bir düzeltme aşamasındaydı, seçim dönemini de hesaba katarsak dalgalı bir seyir kaçınılmaz görülüyor" yorumunu yapıyor. Coşar, bu kapsamda seçimlere kadar endeks için maksimum 5.500-5700, seviyeleri olası gibi görünse de 4.500 aşağısı özellikle 4.200 aralığının orta ve uzun vade düşünen yatırımcılar için iyi bir fırsat barındırdığını söylüyor.
"BORSANIN DOĞASINDA GERİLEMEK DE VAR"
Yaşanan afet sonrası borsayı desteklemek için hem kamu hem de özel kesim tarafından bir çok önlem alındığının özellikle altını çizen Coşar şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bundan sonrası için borsayı yükseltmek yada gerilemesini engellemek için değil ama günlük volatiliteyi azaltmak için önlemler faydalı olabilir. Borsa sonuçta kısa vade de riskli ve volatil bir ürün. İnsan ya da doğa kaynaklı birçok etkenden etkilenebilir bu açıdan yapay olarak borsayı yükseltmek ya da gerilemesini engellemeye gerek yok. Borsanın doğasında gerilemek de var. Borsa devamlı aralıksız yükselmeli algısı doğru değil. Bu algı kamuoyunda 2022 yılı rallisinde oluştu. Borsanın yatay seyir ettiği ya da gerilemelerin yaşandığı dönemlerinin de olması son derece doğal. Burada önemli olan hangi değeri hangi fiyattan aldınız? Vadeniz nedir amacınız nedir? Değer mi satın aldınız yoksa fiyat hareketlerine mi oynadınız?"
"DALGALANMALAR FIRSAT OLABİLİR"
Öte yandan yılsonu bilançolarının önemli bir bölümünün de geldiğini kaydeden Coşar, şu ana kadar açıklanan bilançolarda hem kar artışı hem de gelir ve karların beklenenden fazla artığına dikkat çekiyor. Ancak mevcut konjonktürde bilanço fiyatlaması döneminde olmadığımızı belirterek fiyat dalgalanmalarının iyi bilanço açıklayan şirketler için fırsat olabileceğini söylüyor. Coşar, açıklanan bilançolar kapsamında Aksa Akrilik, Arçelik, Brisa, Çimsa, Ereğli Demir Çelik, Ege Seramik, Kardemir, İsdemir, Kordsa, Şişecam, Türk Traktör, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik, gıda ve gıda perakende de Coca Cola İçecek, Tat Gıda, BİM, Migros, Şok Marketler, olumlu bilançoları nedeni ile Ford Otomotiv, Tofaş Oto, holdinglerden Sabancı Holding, Koç Holding, bbankalardan Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası ayrıca deprem bölgesine yakın çimento şirket hisselerinin depremden en az etkilenecek veya daha çabuk toparlanma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor ve uygun seviyelerden portföylere dahil edilebileceğini ifade ediyor.
"BORSA ALTERNATİF GETİRİ İÇİN ÖN PLANDA"
Borsa İstanbul'da orta vadede yukarı yönlü seyrin devam etmesini bekleyen İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, yüksek enflasyona karşı risksiz getirilerin yetersiz kalmasının Borsa İstanbul'u hala alternatif getiri arayışında ön sıralara koymaya devam ettiğini söylüyor.
Diğer yandan güçlü beklentili dördüncü çeyrek finansallarının da endekse katalist olmasını bekleyen Toros "Yabancı yatırımcının olmaması da yerli yatırımcı potansiyelini artırıyor. Fakat baz etkisi kaynaklı Aralık ve Ocak aylarında enflasyonun düşme beklentisi olmuş olsa da jeopolitik gerginliklerin ayakta olması ve tüm dünyadaki para, maliye politikalarındaki belirsizlikler bu durumu sınırlayabilir. Diğer yandan ABD kanadının faiz artırım döngüsünde yavaşlamaya gitmesi ile riskli varlıklara geçişlerin hızlanması global piyasalarla birlikte yurt içi piyasaları da destekliyor. FED'in faizi azaltması ya da artırımı kısması durumu da risk iştahını yükselten unsurlardan" diyor.
"KISA VADE DE 5.400 SEVİYELERİ"
Volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde hedef seviye olarak öngörülerin zorlaştığını hatırlatan Toros sözlerine şöyle devam ediyor: "6 Şubat'ta Türkiye'nin canının yandığı deprem felaketinin ardından borsada sert geri çekilmelere şahit olduk. Böyle durumlarda da belirsizliğin fazla olması ileriye dönük projeksiyonlar adına zorlaşıyor. Kısa vade de BİST-100'de 5.400'lerin hedef, 4.900 seviyesinin ise ana destek olmasını bekliyoruz."
100 yılın felaketi olarak değerlendirilen deprem sonrası yatırımcıların korunması açısından borsada alınan kararların kısa vadeli olarak finansal piyasalar açısından önemli olduğuna da vurgu yaparan Toros, bu kararların, sürdürülebilirlik derecesinin piyasadaki yön akışına yardımcı olacağını düşünüyor.
"BİLANÇOLAR GÜÇLÜ"
Açıklanan yılsonu bilançolarının 2022 yılının önceki çeyreklerinde olduğu gibi güçlü gelmeye devam ettiğini de belirten Toros, genel olarak şirket finansalları hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bankalar açıklanan finansalları ile endeksin rekor kırdığı dönemlerde endekse öncülük etti. Özellikle dalgalı makroekonomik ortamda da bankacılık sektörünün ön plana çıkması, 2020 yılından bu yana pandemi etkisi ile açılan sınai & bankacılık makasının bankalar lehine kapanmasını sağladı. Öte yandan bankacılık sektöründe nominal karlar üçüncü çeyreğe göre son çeyrekte de artmaya devam etti. Yılın üçüncü çeyreğinde resesyon fiyatlamalarının fazlasıyla artması ve bu duruma ek olarak sert geri çekilen çelik/hurda fiyatlarının üçüncü çeyreğe göre durağan seyretmesi nedeniyle finansalların baskılanacağını düşünüyoruz.
Ulaştırma şirketlerinden bu çeyrekte de güçlü finansallar bekliyoruz. Turizm sezonunun sadece yaz ayı için değil kış sezonunda da devam etmesi, toplamda 2019'a paralel gelen, dış hatlar tarafında ise yolcu trafiğinin 2019'u geçmesi karlılığı destekleyecektir.
Yükselen enflasyon ve yeniden değerleme oranları neticesinde son çeyrekte değerleme farkları kaynaklı olarak GYO'larda da güçlü finansallar öngörüyoruz. Ayrıca talebin öne çekilmesi de GYO finansallarını destekleyebilir. Gelen GYO finansalları da bu görüşümüzü destekler nitelikte. Öte yandan gıda perakende deki olumlu seyrin bu döneme de yansıyacağını düşünüyoruz. İletişim sektöründe tarifelerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ve maliyet artışları nedeniyle daralma bekliyoruz. Talebin öne çekilmesi ve iç piyasadaki yüksek karlılıklar nedeniyle otomotiv sektörünün de ön plana çıkacağını düşünüyoruz"
"HEDEF FİYAT STRATEJİSİ OLMALI"
Toros açıklanan bilançolar kapsamında Alarko Holding, Aksigorta, Aselsan, Alarko GYO, BİM, Biotrend Enerji, Birleşim Mühendislik, Boğaziçi Beton, Çemtaş, Doğan Holding, Doğanlar Mobilya, Ereğli Demir Çelik, Gen İlaç, Galata Wind, İş Yatırım Menkul Değerler, Karsan, Kontrolmatik, Mavi Giyim, Petkim, Şişecam, Suwen Tekstil, TAV Havalimanları, THY, Tüpraş ve Yünsa şirket hisselerinin depremden en az etkilenecek veya daha çabuk toparlanma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor ve uygun seviyelerden portföylere dahil edilebileceğini ifade ediyor. Yeni yatırımcıların volatilitesi yüksek piyasayı tecrübe ederek alışacaklarını da hatırlatarak "Yatırımcıların zarar kes ve hedef fiyat stratejileri olması gerekir" diyor.
"GARANTİ BBVA'YI MODEL PORTFÖYE EKLEDİK"
Model portföyünün yılbaşından bu yana yüzde 2.4 yükseldiğini, aynı dönemde BIST-100 endeksinin yüzde 6.5 düşüş gösterdiğini belirten Yatırım Finansman model portföyünü güncelledi. Buna göre kurum Garanti BBVA'yı model portföye eklerken, Emlak Konut GYO'yu model portföyünden çıkardı.
Güçlü çekirdek marj üretim kapasitesi, güçlü sermayesi (%16,8 SYR ve %14,5 Ana SYR) ve muhafazakar karşılıkları (toplam serbest karşılık rezervi 8 milyar TL) sebebiyle Garanti BBVA'yı model portföyüne ekleyen Yatırım Finansman araştırma ekibi, "Karda olası marj baskısına rağmen, 2023 yılında bankanın 44.4 milyar TL net kar ve yüzde 27.8 öz kaynak karlılığı açıklayabileceğini düşünüyoruz. Ancak, makro dinamiklerde olası bir normalleşmeyle marjlarda iyileşmenin ve enflasyonda yükseliş trendinin tahminlerimiz üzerinde yukarı yönlü risklere işaret ettiğinin de altını çiziyoruz. 3 Ocak'taki zirveden bu yana, Garanti BBVA, BIST-100 ve BIST Banka Endeksi'ne göre sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 6 daha düşük getiri elde etmiştir. 2023 tahminlerimize göre, Garanti BBVA 2,1x F/K ve 0,50 PD/DD ile işlem görürken takibimizdeki bankalar 3,2x F/K ve 0,53x PD/DD ile işlem görmekte" yorumunu yaptı.
Emlak Konut GYO'nun portföye alındığı tarihten itibaren yüzde 273 nominal ve yüzde 45'lik relatif performans ardından Emlak Konut GYO'yu model portföyden çıkarttığını belirten Yatırım Finansman ekibi, "Güçlü arsa portföyü (12M22 itibariyle 22 milyar TL) ve Gelir Paylaşımı Modeliyle sektördeki avantajlı konumu sayesinde Emlak Konut GYO'yu beğenmeye devam ediyoruz. 12 aylık dönemde şirket ön-satış gelirleri tahminimizin (25 milyar TL) üzerinde 27.4 milyar TL olarak gerçekleşirken, 2023 tahminimiz ise 51 milyar TL seviyesindedir. Güncel olarak Emlak Konut GYO yüzde 12 NAD iskontosuyla işlem görürken sektör ortalama yüzde 44 primli işlem görmekte" açıklamasını yaptı.
"BİM FAS VE MISIR PAZARLARINDA BÜYÜYOR"
Galata Menkul Değerler, Erdemir'i kısa vadede gösterdiği güçlü performans ile hedef fiyatına ulaşması nedeniyle model portföyünden çıkardı. Aracı kurum 191.40 TL hedef fiyat ve al tavsiyesi ile Bim Birleşik Mağazalar'ı portföye dahil etti.
Galata Menkul Değerler araştırma ekibi, 2 Şubat tarihinde 43.00 TL hedef fiyatla model portföyümüze dahil ettiğimiz ve 17 Şubat'ta hedef fiyatımızı 52.82'ye yükselttiğimiz Ereğli Demir Çelik'i, kısa vadede göstermiş olduğu güçlü performans ile hedef fiyatımıza ulaşması nedeniyle geçen hafta yüzde 45'lik getiriyle model portföyünden çıkardığını belirtti. Ereğli Demir Çelik yerine ise 191.40 TL fiyat hedefi ve al tavsiyesi ile Bim Birleşik Mağazalar'ı dahil ettiğini açıkladı.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen büyük deprem felaketi sonrasında; 250 kadar mağazasının tamamen devre dışı kalması beklenen BİM'in, ücret artışların da etkisiyle ilk çeyrekte kârlılık marjlarının olumsuz yönde etkileneceğini öngören Galata Menkul Değerler araştırma ekibi, BİM'i model portföye eklenme gerekçeleri hakkında şu bilgiyi verdi: "FİLE mağazaları ile birlikte 10 binin üzerindeki yurt içi mağazasının bulunması ve geniş ürün yelpazesi, şirketin finansal kayıplarının senenin kalanında telafi edilebileceğini öngörmemize olanak sağlıyor. Türkiye perakendecilik sektörünün lideri konumundaki şirketin, ayrıca Fas ve Mısır pazarlarında büyüyen bir yapıya sahip olması da; 2023/Q 1'deki depremin negatif etkilerine karşın, pozitif bakış açımızın devam etmesi için önemli unsurlardan birisi. Ayrıca piyasa beklentisine göre; 2022 yılında yüzde 110 civarında ciro büyümesi gerçekleştirmesi beklenen şirketin, yüzde 140 civarında da net kâr büyümesi yakalaması öngörülüyor. Bu yönüyle de şirket için görüşümüz pozitif."
"TÜRK TELEKOM'DA 'AL' TAVSİYEMİZİ KORUYORUZ"
İş Yatırım, Türk Telekom için hedef fiyatını 16.7 TL'den 25.2 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "al" olarak korudu. İş Yatırım araştırma departmanı net karın, piyasa beklentisinin yüzde 18 gerisinde kaldığını belirterek "Konsensüs tahminin altında kalarak, ancak bizim beklentimiz ile uyumlu, Türk Telekom, 4Ç22'de 1.011milyon TL net kar açıkladı. (İş Yatırım: 1.029 milyon TL, konsensüs: 1.229 milyon TL) Net kar, esasen yüksek net finansal maliyetler ve düşük vergi geliri nedeniyle yıllık bazda yüzde 7 oranında hafif düşüş gösterdi. Tahminlerle aşağı yukarı paralel, Türk Telekom, fiyat revizyonlarının kümülatif etkisi ve mevcut müşteri tabanının devam eden sözleşme yenilemesi sayesinde, 4Ç22'de yıllık bazda yüzde 55 artışla 15.3 milyar TL gelir elde etti. Öte yandan mobil segment, artan ARPU ve abone bazının desteğiyle yüzde 63 ile en büyük katkıyı sağlayan segment oldu. Büyük ölçüde ekipman satışları, ICT projesi ve çağrı merkezi gelirlerinden oluşan diğer gelirler yüzde 140'lık artış ile ve artan trafik ve kur etkisi sayesinde uluslararası gelirlerde meydana gelen yüzde 67'lik artış konsolide gelir büyümesini destekledi" yorumunu yaptı.
FAVÖK'ün hem İş Yatırım araştırma departmanı hem de piyasa beklentisi ile oldukça uyumlu olarak yıllık bazda yüzde 30 artışla 5.6 milyar TL olarak gerçekleştiğini de ifade eden araştırma ekibi " FAVÖK marjı yüzde 36.6 ile yıllık bazda 7 puan düşüşe işaret ediyor. Devam eden marj daralması, yüksek baz, faaliyet giderleri üzerindeki enflasyonist baskılar ve düşük marjlı işlerdeki hızlı büyümeden kaynaklandı" diyor.
"HEDEF FİYATIMIZI 25.2 TL'YE YÜKSELTİYORUZ"
2023 yılında konsolide gelir büyümesinin yıllık bazda yüzde 52-55, FAVÖK'ün ise 23-25 milyar TL civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Yönetim ise sağlam abone gelişimi ve veri kullanımındaki devam eden büyümenin mobil gelir performansını desteklemesini öngörüyor. Diğer yandan, sabit internet gelirlerinin, deprem etkisinden kaynaklanan sınırlı bir net abone kaybıyla ve daha yüksek paketlere geçme talebi ile şekillenmesi bekleniyor.
İş Yatırım'ın araştırma ekibine göre, açıklanan FAVÖK beklentisi, tüketici talebi, büyüme kompozisyonu, faaliyet giderlerinin gelişimi ve depremle ilgili oluşan tek seferlik maliyetlere bağlı olarak yaklaşık 8.4 puan – 6.3 puan arasında bir marj daralması ile yıllık yüzde 20 ile yüzde 31 arasında bir büyümeye işaret ediyor.
Araştırma ekibi şirketin 2023 için yaklaşık 17-19 milyar TL yatırım harcaması bütçesi açıkladığına da dikkat çekerek "Bu 2022'deki yüzde 29.2'ye kıyasla yüzde 24.4'lük (satışlar itibariyle) daha düşük yatırım harcaması yoğunluğu anlamına geliyor. Yatırım harcaması bütçesinin içine deprem nedeniyle oluşan hasarlar ile ilgili 2023 yılında yapılması planlanan harcamalar ve sabit geniş bant ve mobil segmentlerin yanı sıra öncelikli olarak belirlenmiş bazı alanlardaki büyüme planları da dahil edilmiştir. Başlangıçtaki 2023 beklentilerimizle karşılaştırıldığında, yönetimin beklentileri birbirini dengeleyen daha yüksek FAVÖK rakamı ancak daha düşük yatırım harcaması önermektedir. Al tavsiyemizi sürdürüyoruz: Şirket, son olaylar ışığında ve likidite ve yatırım gereksinimleri ile küresel veya yurt içi makro belirsizlikler nedeniyle finansal piyasalardaki olası dalgalanmaları göz önünde bulundurarak 2022 yılı net karından temettü dağıtmama teklifinde bulunmaya karar verdi. Makro varsayımlarımızdaki değişiklikler ve 2023 beklentileri ile birlikte Türk Telekom için hisse başı hedef fiyatımızı 16.7 TL'den 25.2 TL'ye yükseltiyoruz. Al tavsiyemizi koruyoruz."
"DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI OLARAK KULLANILABİLİR"
Borsada portföy oluştururken dengeli dağılımın önemine vurgu yapan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar piyasadaki dalgalanmalardan ve geri çekilmelerden faydalanmanın önemine vurgu yaparak yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:
*Borsada olabilecek dalgalanmalara karşı düşük fiyatlardan, pazar lideri, kurumsal yönetilen ve hikayesi olan ya da yüksek temettü verimine sahip şirket hisseleri uzun vadeli olarak ayrıca değerlendirilebilir.
*Gerilemeler alım fırsatı olarak kullanılabilir.
*İyi bilanço açıklayan ve önümüzdeki dönem hikayesi oluşabilecek şirketler seçilebilir.
*Pazar payı yüksek, pazara uygun fiyatlama yapabilen şirketler seçilebilir.
*Kapasite artırım ya da yeni ürün yatırımları olan şirketler arasından tercih yapılabilir.
*Ağırlıklı reel sektör olmak üzere dengeli ve çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturulabilir.
"TOFAŞ OTOMOBİL HİSSELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI"
Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü
TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKASI: Şirket 2022 son çeyrekte geçen sene aynı döneme göre satış hacmini yüzde 34 artırarak yaklaşık 84 adet, 2022 -12 aylık dönemde ise yüzde 15 artırarak yaklaşık 270 bin adet seviyesine yükseltti. Artış daha çok iç piyasaya yapılan satışlardaki yükseliş ile gerçekleşmiş olup, sınırlıda olsa ihracat adetlerinde de artış sağlanmış. 2022 yılında şirketin yurt içi pazar payı da yükselmiş ve otomotiv pazarında en yüksek pazar payına sahip olmuştu. Ayrıca satışlarının yüzde 45'i ihracattan sağlanmış. 2022 son çeyrekte satış gelirleri geçen sene aynı döneme göre yüzde 133 artarak 23 milyar 474 milyon TL'ye, yıllık bazda ise 121 artarak 65 milyar 545 milyon TL'ye ulaşmış. FAVÖK yüzde 56 artarak 4 milyar 278 milyon TL, net kar ise yüzde 187 artarak 3 milyar 498 milyon TL olmuş. 12 aylık kümülatif bakıldığında net kar yüzde 160 artarak 8 milyar 562 milyon TL'ye ulaşmış. Şirketin açıkladığı satış ve kar rakamları da piyasa beklentilerinin üzerinde. Ancak maliyetlerden dolayı FAVÖK marjında sınırlı bir gerileme var. Tofaş Otomobil Fabrikaları'nın yurt içi otomotiv pazarında lider konumu, Egea markası ile yurt içi binek araç piyasası liderliği, geliştirilen yeni modeller ayrıca Stellantis çatısı altında olası projeleri hisselerini cazip kılıyor. Ayrıca fiyat olarak tek hane F/K çarpanı ile işlem görmekte olup makul seviyelerde. Şu anki fiyata göre yüksek temettü verimliliğine de sahip. Şirket hisselerinin portföylere eklemek veya ağırlık artırılmak üzere göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.
TÜRK TRAKTÖR: 2022 yılı traktör üretimi bir önceki seneye göre yüzde 8 oranında azalarak 44 bin 619 adet, traktör satışları ise yüzde 8.7 azalarak 44 bin 531 adet olarak gerçekleşti. Traktör de yurt içi pazar payında azalma görülmekle beraber şirketin yüzde 42 ile pazar liderliğini koruduğu dikkat çekiyor. Öte yandan şirketin üretim ve satışlarda görülen yaklaşık yüzde 8'lik azalmanın ise yurt içi satışlardan kaynaklandığı görülüyor. Türk Traktör'ün ihracatı da yüzde 5'lik artış ile 17 bin 95 adette ulaşmış. Şirketin üretim kapasitesi 54 bin adet traktör. 2022- 12 aylık dönemde şirketin gelirleri yüzde 88 artarak 21.8 milyar TL, FAVÖK yüzde 97 artarak 3.4 milyar TL, net kar da yüzde 125 artarak 3 milyar TL olarak gerçekleşmiş. 2022 son çeyrekte FAVÖK geçen sene aynı çeyreğe göre yüzde 118 artarak 1 milyar 183 milyon TL, net kar ise yüzde 176 artarak 1 milyar 359 milyon TL'ye ulaşmış. Kar rakamı da beklentilerin üzerinde. Şirketin yurt içi traktör üretim ve satışlarında ve satış sonrası hizmette pazar lideri olması, ihracatta büyüme potansiyeli, iş makinesi ve biçerdöver iş kollarındaki faaliyetleri, önümüzdeki dönemde gıda fiyatları ve harcamalarındaki olası artış faaliyetlerini destekleyebilir. Ayrıca Türk Traktör düzenli olarak temettü ödüyor. Ve yüksek bir temettü verimliliğine sahip. Şirket hisselerinin portföylere eklenmek veya ağırlık artırılmak üzere göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz
AKSA AKRİLİK: Şirketin gelirleri 2022 son çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 41 artış ile 4 milyar 310 milyon TL, FAVÖK yüzde 14 yükseliş ile 836 milyon TL, net kar ise tek seferlik gelirlerinde katkısı ile yüzde 247 yükselerek 1 milyar 384 milyon TL olmuş ve piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşmiş. Bununla beraber 12 aylık kümülatif bakıldığında şirketin 12 aylık net karı yüzde 193 artarak 3 milyar 422 milyon TL'ye ulaşmış. Şirketin yurt içi pazar payı yaklaşık yüzde 80 ve küresel ölçekteki pazar payı yüzde 24. Pazar liderliği söz konusu. Aksa Akrilik'in kapasite artırım yatırımlarının yanı sıra başta karbon elyaf olmak üzere çeşitli ürünler içinde yatırımları bulunuyor. Akrilik elyaf üretim miktarının yıllık 330 bin tondan 365 bin tona çıkarılması öngörülüyor. 7 bin ton teknik iplik yatırımı söz konusu. Önümüzdeki yıllarda yeni kapasite ve ürün yatırımları devreye alındıkça şirketin faaliyetlerini genişletmesi bekleniyor. Aksa Akrilik'in makul fiyatlamalarda olduğu görülüyor. Şirket hisselerinin portföylere eklenmek veya ağırlık artırılmak üzere göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.
"ALARKO HOLDİNG'İN 3,6 MİLYAR TL KAR AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ"
Çağlar TOROS/ İnfo Yatırım Stratejisti
ALARKO HOLDİNG: 2022 yılında faydalanılan düşük kömür maliyeti-yüksek elektrik fiyatı trendinin 2023 yılında da devam edeceği beklentisi, elektrik dağıtım şirketlerinin artan karlılığı, güçlü nakit akışı ve net nakit pozisyonuna geçiş beklentileri ve yeni yatırımlara açık bilanço yapısı ile Alarko Holding'i beğeniyoruz. Şirket düşük kömür maliyeti ve yüksek uzlaştırma fiyatlarından olumlu etkilenmeye devam ederken, sene sonu proje geri dönüşleri kaynaklı elektrik dağıtım ve diğer gelir kollarından pozitif etki bekliyoruz. Alarko Holding için dördüncü çeyrekte 3,6 milyar TL kar beklentimiz mevcut. Şirket hisselerinde yüzde 47 yükseliş potansiyeli ile 103 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ÇEMTAŞ: Çemtaş, 2022 yılının son çeyreğinde beklentilerin hafif üstünde 796.7 milyon TL net satış, beklentilerin yüzde 14 üstünde 129 milyon TL FAVÖK açıklarken, net kar konsensüs beklentilerin yüzde 35 üstünde 189.4 milyon TL olarak bildirildi. Geçen çeyreğe göre net satışlar yüzde 3 artarken, FAVÖK yüzde 32, net kar yüzde 27 azaldı. 2021 yılının tamamına göre 2022 yılında net satışlar yüzde 119, FAVÖK yüzde 140, net kar yüzde 137 yükseldi. Dünyada demir çelik üretimi 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 4,3 daralırken, Türkiye'de 2022 yılına güçlü başlayan demir çelik sektörü, Rusya - Ukrayna savaşından sonra, yılın ikinci yarısında hem resesyon endişeleri hem de enerji zamları nedeniyle üretimde ve ihracatta gerileme yaşadı. Türkiye'nin toplam üretimi yüzde 12.9 geriledi. Şirketin çelikhane üretimi yüzde 12 azalarak 158 bin 509 tona, haddehane üretimi yüzde 13 azalarak 144 bin 361 tona gerilerken, denge çubuğu üretimi yüzde 15 artarak 120 bin 760 adete yükseldi. Şirketin toplam satışları ton bazında yurt içinde yüzde 0,5 artarken, yurt dışı satışları yüzde 18 azaldı. Denge çubuğu satışlarındaki yukarı yönlü seyir sürerken, yurt içinde denge çubuğu satışı yüzde 27 artışla 73 bin 822 adete, yurt dışında denge çubuğu satışı yüzde 12 artışla 44 bin 392 adete, toplam denge çubuğu satışı ise yüzde 21 artışla 118 bin 214 adete yükseldi. Çemtaş demir çelik sektörü içinde hurdaya dayalı elektrik ark ocaklı tesisler arasında en düşük kapasiteye sahip olmasına rağmen, hem sıvı çelik üreten ve hem de başta otomotiv sanayileri ve makine imalatı için çok çeşitli ve vasıflı hadde ürünü sağlayan ender kuruluşlardan birisi. Başta otomotiv, makina imalat ve zirai alet sanayilerinin tüm ihtiyaçlarını hedef alan Çemtaş, 300'e yakın değişik çeşitlerde çelik üretmekte ve yaklaşık 1.000 değişik ebatta şekillendirme yapabiliyor. Çemtaş ark ocağı teknolojisi kullanarak hurda demiri eritip çeşitli metalürjik işlemden geçirdikten sonra yüksek nitelikli çelik ürünleri üretiyor. Üretim çelikhane ve haddehane olarak birbirini tamamlayan ve iki ayrı üniteden oluşmakta olup, çelikhanenin yıllık üretim kapasitesi 193 bin ton/yıl, haddehane yıllık üretim kapasitesi 207 bin ton/yıl'dır. Çemtaş hisselerinde yüzde 66 yükseliş potansiyeli ile 90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları, 2022 yılın son çeyreğinde beklentilerin hafif üstünde 5.8 milyar TL net satış, beklentilere paralel 1 milyar TL FAVÖK açıklarken, konsensüs beklentiler net karın 117 milyon TL zarar gelmesi yönündeydi. Şirket finansallarına bakıldığında dördüncü çeyrekte 30 milyon TL kar açıklandı. Geçen çeyreğe göre net satışlar yüzde 2, FAVÖK yüzde 57, net kar yüzde 98 azalırken, 2021 yılının tamamına göre 2022 yılında net satışlar yüzde 253, FAVÖK yüzde 253, net kar yüzde 306 yükseldi. Pandeminin etkilerinin azalması ve güçlü turizm sezonu etkileri ile birlikte yolcu trafiğinde devam eden toparlanma ve Almatı Havalimanı'nın portföye eklenmesi ile birlikte ciro, 2022 yılında, 2019'un yüzde 40 üzerinde ve 4. çeyrek olarak bakıldığında ise yüzde 81 üzerinde gerçekleşti. Almatı Havalimanı 2022'deki FAVÖK'ün yüzde 22'sini oluşturdu. Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya hava sahalarının bazı şirketlere kapatılması ve Almatı Havalimanı'nda elde edilen verimlilik iyileştirmeleri nedeniyle artan dış hat kargo uçuşları ikinci çeyrekten itibaren Almatı Havalimanı'nın ciro ve FAVÖK'ünü artırdı. 2022 yılında 78 milyon yolcu ile 2021'in yüzde 51 üstüne çıkılırken, 2019 yılının da yüzde 88'ine ulaşıldı. Net kardaki sapmaya bakıldığında euro / dolar paritesindeki artış giderleri artırırken, dış hatlarda güçlü toparlanmanın devam etmesi, yiyecek&içecek gelirleri, yer hizmetleri gelirlerindeki artış, 2022'de enflasyon muhasebesi nedeniyle 15.6 milyon euro gelir yazıldı. Tunus borç yapılandırılmasına ilişkin Tunus'ta değer düşüklüğünün ters çevrilmesi nedeniyle yazılan 10 milyon euro gelir net kara olumlu yansıdı. Tav Havalimanları hisselerinde yüzde 57 yükseliş potansiyeli ile 118 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
NEGMAR NARLI FERİBOT HALKA ARZ İÇİN SPK'YA BAŞVURDU
Negmar Grup şirketlerinden deniz taşımacılığının markası Narlı Feribot, şirket paylarının halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Narlı Feribot Genel Müdürü Kemal Gündüz, "Narlı Feribot olarak "Kayıtlı sermaye sistemine geçiş yaptık ve halka arz için SPK'ya başvuruda bulunduk. Halka arzla beraber yatırımcılarımızdan da alacağımız güçle sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz" dedi.
Eskihisar - Tavşanlı arasında, modern iskeleleri, son teknoloji feribotları, 130'un üzerinde uzman çalışan kadrosu ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verdiklerini belirten Gündüz halka arza ilişkin şu bilgileri verdi "Kurumsal kimliğimizi güçlendirmek, marka bilinirliliğimizi pekiştirmek, şeffaflık ve sürdürülebilirlik ilkelerini daha güçlü şekilde uygulamak için halka arz başvurumuzu gerçekleştirdik. Negmar Narlı Feribot olarak halka arzdan elde edeceğimiz gelir ile Türkiye'de ve yurt dışında potansiyeli yüksek yeni hatlar için fizibilite çalışmalarını sürdürmeyi ve hatların faaliyete başlaması için gerekli yatırımları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Özellikle Batı Afrika'da Gambia'da Banjul- Barra körfez hattı üzerinde araç ve yolcu geçişleri için hızlı feribot taşımacılığında önemli bir fırsatlar bulunuyor. Bölgede Banjul-Barra arasında devreye alınacak hızlı feribot hattı için yapılacak yeni bir liman, iskele ve ayrıca marina tipi bir alışveriş merkezi yatırımı konusunda çalışmalarımız sürüyor. Ana grup şirketimiz Negmar vasıtasıyla başlanmış olan proje fizibilite, yatırım çalışmalarını Narlı Feribot olarak devam ettirerek sonuçlandırmayı hedefliyoruz"
"6.500 SEVİYESİ HEDEFLENEBİLİR"
Ceyhun YAVAŞ / Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
2023 yılına başlamadan önce genişlemeci politikalarla birlikte teşvik mekanizmasının etkin olacağını ve globalde görülebilecek resesyon riskiyle bu yıl büyümenin iç taleple karşılanacağı beklentimizi paylaşmıştık. Bu beklentilere maalesef yaşamış olduğumuz doğal afeti de eklediğimizde yapılacak teşviklerin ve yatırımların artacağı görüşümüz ağırlık kazanmaya başladı. Globalde görülen resesyon beklentilerinin de yerini ılımlı resesyona bırakmasıyla dış talepte de iyileşme göreceğimizi düşünüyoruz. Yatırım kuruluşlarının da paylaşmış olduğu değerleme raporlarını dikkate aldığımızda orta vadede BİST-100 endeksinde psikolojik destek seviyesi konumunda olan 5.000 seviyesinin üzerinde kaldığımız sürece 6.500 puan seviyesinin hedeflenebileceği görüşündeyiz. İç talebin yarattığı enflasyonist etkinin de fiyatlanacağını düşündüğümüzde uzun vadede seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve deprem bölgesine gelebilecek teşviklerle 8.000 seviyesinin BIST-100 endeksinde görülebileceği kanaatindeyiz.
Bu çerçevede 2022 yılsonu bilançolarının da yakından izlenmesi gerekiyor. Şu ana kadar Arçelik'le başlayan süreçte bankacılık endeksinin 2022 yılı finansalları açıklandı. Dayanıklı tüketim sektöründe faaliyet gösteren hisselerde beklenti üzerinde karları takip ettik.
Bankacılık sektöründe tufex gelirleri katkı sağlamasına rağmen önümüzdeki dönemlerdeki öz sermaye karlılıklarındaki baskıyı hissedeceğimiz beklentisi içerisinde olmaya devam edeceğiz. Sektörde halen cazip çarpanlarının varlığının devam ettiğini söyleyebiliriz.
GYO sektöründe artan gayrimenkul fiyatlarının bilançolar üzerinde kendini göstermediği kanısındayız. Bilanço açıklanmasından sonra PD/DD değerlerinin 1'in altına gelerek cazip olacağı kanısındayız ve buna ek olarak depremin yaratmış olduğu etkinin inşaat, çimento gibi yan sektörlerde de etkisini sürdüreceğini tahmin ediyoruz.
Demir çelik sektörü Çin'in açılması ve içerideki konut edindirme teşvikinden karını artırma potansiyelini taşıyor. Ayrıca Ereğli Demir Çelik özelinde slab dediğimiz araçların dış kaportasının yapımında kullanılan malzemeden kaynaklı olarak bir potansiyel taşıdığı görüşündeyiz. Buna bağlı olarak elektrikli araçların satışının da potansiyel taşıdığını düşünüyoruz. Ülkemizde de henüz bir teşvik açıklanmamış olması sektörel beklentiyi de barındırıyor.
Yenilenebilir enerji tarafındaki dönüşümün henüz tamamlanmadığını düşünüyoruz. Bu bilanço döneminde kar marjlarında bir baskı oluşabilir ancak henüz dünya geneline yayılmamış bir yeşil dönüşüm hikâyesinin olduğu görüşündeyiz. Bunu Galatawind'in piyasa beklentilerinin altında kalan 4.çeyrek bilançosunda görmekteyiz.
Holdingler tarafında Anadolu Grubu Holding projesi ve bünyesinde Migros'u barındırması sebebiyle düşünülebilir. Sabancı Holding ve Koç Holding yatırımlarına devam ediyor. Bünyesindeki bankacılık karları ve enerji yatırımları ve cazip çarpanlarla ön plana çıkıyor.
Havacılık sektöründe Türk Hava Yolları'ndaki karlılığın Çin'in açılmasıyla devam edeceği görüşündeyiz. Buna ek olarak Pegasus'un sektör hisselerine oranla geride kalmış olması da şirketi cazip kılıyor.
SPK, MARTI OTEL İŞLETMELERİ AŞ'YE İDARİ PARA CEZASI KESTİ
Martı Otel İşletmeleri AŞ'ye Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ilgili mevzuat uyarınca yürütülen denetim sürecinde, Kurula eksik, gerçeğe aykırı ve yanıltıcı nitelikte bilgi verilmesi nedeniyle 69 bin 783 TL idari para cezası verdi.
SPK'DAN YATIRIMCILARA 'KALDIRAÇLI İŞLEMLER' UYARISI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kaldıraçlı işlemler konusunda yetkilendirilmeyen kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda yatırımcıların mağdur edildiği yönündeki ihbar ve şikâyetlerin arttığını belirterek, uyarıda bulundu.
SPK'dan yapılan açıklamada "Son zamanlarda Türkiye'de yerleşik yatırımcıların yurt içi ve yurt dışı telefon hatlarından aranarak kamuoyunda "foreks" olarak bilinen kaldıraçlı işlemler üzerinden yüksek getiri elde edileceği vaadinde bulunulduğu, bahse konu işlemler için yurt içi banka hesaplarına para gönderilmesinin istendiği, Kurulumuzca yetkilendirilmeyen kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda yatırımcıların mağdur edildiği yönündeki ihbar ve şikâyetlerin arttığı gözlemlenmektedir.
Sermaye piyasası mevzuatı uyarınca Türkiye'de yerleşik yatırımcıların kaldıraçlı işlemleri (foreks) yalnızca Kurulumuzca yetkilendirilen kuruluşlar aracılığıyla yapılabilmektedir. Sermaye Piyasası Kurulunca yetkilendirilmiş kuruluş listesine aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilir:
"https://spk.gov.tr/kurumlar/yatirim-kuruluslari/araci-kurumlar
https://spk.gov.tr/kurumlar/yatirim-kuruluslari/bankalar
Kurulumuzca yetkilendirilen kuruluşlar dışındaki kişiler tarafından Türkiye'de yerleşik yatırımcılara yönelik kaldıraçlı işlemler yaptırılması izinsiz sermaye piyasası faaliyeti suçunu oluşturmaktadır."
"GÖKNUR GIDA'NIN HALKA ARZ TARİHİ DAHA SONRA AÇIKLANACAK"
SPK'nın onay verdiği son halka arz olan Göknur Gıda'nın talep toplama tarihi deprem felaketi nedeniyle iki kez ertelendi. Bilindiği gibi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 2 Şubat'ta Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İthalat İhracat Ticaret ve Sanayi AŞ'nin halka arz başvurusuna onay vermişti. Şirket, onay sonrasında yaptığı açıklamada 8-9-10 Şubat tarihleri arasında talep toplamanın olacağını açıklamıştı.
6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen on binlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketi sonrasında Göknur Gıda, talep toplama tarihlerini 15-16-17 Şubat 2023 olarak revize etmişti.
Ancak deprem nedeniyle 8 Şubat tarihinde Borsa İstanbul'un 15 Şubat'a kadar işlemlere kapatılmasının ardından Yapı Kredi Yatırım "Ülkemizde yaşadığımız deprem felaketi ve sonrasında Borsa İstanbul pay piyasasında işlemlere ara verilmesi sebebiyle Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İthalat İhracat Ticaret ve Sanayi A.Ş. paylarının halka arzı daha sonra açıklanacak ileri bir tarihe ertelenmiştir." açıklamasını yaptı.
Henüz şirket tarafından halka arza yönelik bir açıklama yapılmadı.
BORSA ŞIRKETLERINDE NELER OLDU?
TÜRK TELEKOM: Türk Telekom, 4Ç22'de piyasa beklentisi olan 1,2 milyar TL'nin altında 1,01 milyar TL net kar açıkladı, Net satışlar 4Ç22'de yıllık yüzde 55 artışla 15,3 milyar TL'ye ulaştı (piyasa tahmini: 14,5 milyar TL) Sonuçların ardından Türk Telekom, şirket Yönetim Kurulu'nun kâr payı dağıtılmaması teklifini Genel Kurul'un onayına sunacağını da duyurdu.
ÖZAK GYO: Özak GYO Maltepe/İstanbul'da yüzde 55-60 aralığında Özak GYO payına tekabül eden kat karşılığı anlaşması imzalandığını duyurdu. Bahsi geçen arsalar 615 milyon TL değerinde ve toplam 15 bin metre kare alana sahip.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, Makedonya'da faaliyet gösteren Makstil AD Skopje ile 655 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 2,4'üne karşılık geliyor.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji'nin TEİAŞ tarafından açılan ihalede 199 milyon TL ile en iyi teklifi verdiğini bildirildi. Girişim Elektrik, Toroslar Elektrik Dağıtım'dan 2,04 milyar dolar tutarında sipariş alındığını da bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 1,5'ne karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik ile Doğu Avrupa'da yerleşik bir firma arasında 59,6 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığı açıklandı. Projenin tamamı 12 ay olacak. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 47'sine karşılık geliyor.
KİMPUR: Kimpur panel üretimi yapan müşterilerinden 453 milyon TL sipariş aldığını duyurdu.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, daha önce açıkladığı, Eti Maden İşletmeleri tarafından açılan ve 390 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiği ihalede sözleşmenin imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 46'sına karşılık geliyor.
PANELSAN ÇATI: Panelsan Çatı, Ankara'daki üç şirketten toplamda 8,24 milyon dolar + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 16'sına karşılık geliyor.
SASA: SASA Polyester, deprem sonrasında DMT üretim hattında bakım çalışmaları yapılacağını ve 1 aylık sürede üretim duruşu gerçekleşeceğini bildirdi. Şirket, söz konusu duruşun ciroya etkisini yüzde 10 olarak öngörüyor. Bakım çalışması sonrası PTA bazlı üretim yapan tesislerin kapasitesinin ise artması bekleniyor.
KOÇ HOLDİNG & FORD OTOMOTİV: Koç Holding Ankara'da kurulacak pil hücresi üretim yatırımı için Ford Motor Company ve LG Energy Solutions (LGES) ile bağlayıcılığı olmayan bir niyet mektubu imzaladı. Anlaşma sağlanması halinde 2026 yılında 25 GW/saat ile üretime başlanması ve 2029 yılında üretimin 45 GW/saat'e çıkarılması planlanıyor. Açıklamada ayrıca Ford Otosan'ın bu tesisin ürünlerini yeni nesil transit araçları için kullanacağına dair planlar olduğu da belirtildi.
KOÇ HOLDİNG & AYGAZ: EYAŞ (%77'si Koç Holding ve yüzde 20 oranla Aygaz iştiraki) Yönetim Kurulu, 10 Mart'ta 2,8 milyar TL'lik temettü dağıtım kararı aldı. EYAŞ'ın ortaklık yapısına göre, Koç Holding'in elde edeceği temettü tutarının 2,2 milyar TL (Koç Holding piyasa değerinin yüzde 1'i) olması bekleniyor.
AKBANK: Akbank, Hollanda'da teknoloji girişimlerine yatırım yapılması amacıyla 30 milyon dolar sermayeli şirket kurulmasına karar verildiğini bildirdi.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, bir müşterisi ile 157 milyon TL bedelle iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 3,4'üne karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, farklı şirketlerden toplamda 8,5 milyon dolar tutarında yeni sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 3,5'ine karşılık geliyor.
BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, 294,5 milyon TL tutarında 86 adet kamyon ve çekici araç alımı yaptığını bildirdi. Söz konusu bedelin yüzde 15'i şirket kaynaklarından yüzde 85'i ise finansman yoluyla karşılanacak.
ÇAN2 TERMİK: Çan Termik Santralleri sermayesinin 320 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 480 milyon TL artışla 800 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.
E-DATA: E-Data Teknoloji ile TomboPrint arasında distribütörlük anlaşması imzalandığı bildirildi. Şirket baskı güvenliği ve yönetimi konusunda faaliyet gösteriyor.
ERCİYAS BORU: Erciyas Boru, katıldığı BOTAŞ ihalesine ilişkin olarak, ihale komisyonunun ihaleyi iptal ettiğini bildirdi.
HEKTAŞ: Hektaş Ticaret, 3 milyar TL olan kayıtlı sermaye tavanının 8,5 milyar TL'ye yükseltilmesi için SPK'ya başvuru yapıldığını bildirdi. Öte yandan Hektaş Ticaret, paya dönüştürülebilir tahvil ihracı için de SPK'ya başvuru yapıldığını açıkladı.
REYSAŞ GYO: Reysaş GYO, Gebze-Kocaeli'nde yer alan deposu için 5 yıllık dönemde Anpa Gross ile sözleşme imzalandığını bildirdi. Aylık 5,09 milyon TL + KDV tutarındaki kira sözleşmesi için 5 yılda 305 milyon TL + KDV kira geliri elde edilmesi bekleniyor. Yıllık artışlar ise ÜFE+TÜFE ortalaması şeklinde gerçekleşecek.
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji (tedarikçi) ile Kontrolmatik (müşteri) arasında 2.000 MW'a kadar 2 yıl süreli çerçeve sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Sözleşme Kontrolmatik'in GES projelerinin yapımını kapsıyor. Öte yandan Smart Güneş Enerjisi, yurtiçinde yer alan bir müşterisi ile 896 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 89'una karşılık geliyor.
TUREKS TURİZM: Tureks Turizm'in yüzde 51 bağlı ortaklığı olan Tureks Turizm Taşımacılık – Özyüce Turizm'in İBB tarafından açılan Hizmet Tanıtımı ve Kültürel Faaliyetlerin Yerinde Bilgilendirilmesi Hizmet Alım işi sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Sözleşme bedeli 38,5 milyon TL + KDV olmakla birlikte yılsonunda sözleşme sonlanacak.
ERCİYAS ÇELİK: Erciyas Boru BOTAŞ tarafından açılan Manavgat-Alanya-Gazipaşa-Anamur İlçeleri Faz 1 projesi ihalesine katıldığını bildirdi.
TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak ayı prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artışla 3,39 milyar TL'ye yükseldi.
YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji ile bir müşterisi arasında 2,88 milyon dolar + KDV ve 671 bin TL + KDV tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Tutar şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 7,3'üne karşılık geliyor.
HALKBANK: Halkbank 4Ç22 konsolide olmayan net karı 5,6 milyar TL olan tahminlere paralel 5,8 milyar TL (çeyreklik +%36, yıllık +%353) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 28,1 (3Ç22: %24) öz kaynak karlılığına işaret ediyor.
AKÇANSA: Akçansa 4Ç22'de beklentilerin altında 361milyon TL net kar açıkladı (piyasa beklentisi: 377 milyon TL) FAVÖK 408 milyon TL olarak açıklandı ve bu rakam piyasa beklentileri ile uyumlu gerçekleşti AGESA HAYAT: Agesa Hayat ve Emeklilik'in Ocak ayı prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 148 artışla 500 milyon TL'ye yükseldi. Öte yandan Agesa Hayat, 22 Mart'ta pay başına brüt 0,83 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi %3,1
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak ayı prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 117,4 artışla 3,2 milyar TL'ye yükseldi.
ASELSAN: Aselsan, 2016 yılında imzaladığı Savunma Sanayi Başkanlığı ile yapılan sözleşmeye ek olarak 976,5 milyon TL ve 97 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Radar tedarikini kapsayan sözleşmede teslimatın 2025-2030 yılları arasında yapılması planlanıyor. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 16'sına karşılık geliyor. Ek olarak Aselsan, Roketsan ile işbirliği kapsamında Savunma Sanayi Başkanlığı ile Aselsan'ın payı 187 milyon TL ve 29,1 milyon euro olmak üzere sözleşme değişikliği tutarı da açıkladı. Teslimat 2025 yılında gerçekleşecek.
İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir-Çelik, deprem sonrası yaptığı 13 Şubat'taki açıklamasına ek olarak hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini fakat hasar tutarının şirketin mali tablolarını önemli ölçüde etkilemesini beklemediğini belitti. Şirket ayrıca deprem hasarları için sigorta teminatı olduğunu belirtti.
RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak ayı prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artışla 874 milyon TL'ye yükseldi.
VAKIFBANK: Vakıfbank 5 yıl vadeli (2 yıl geri ödemesiz) yaklaşık 1,7 milyar dolar tutarında ve 4 yıl vadeli (2 yıl geri ödemesiz) 75 milyon euro tutarında seküritizasyon anlaşması imzaladı.
ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik, 29 Mayıs'ta pay başına brüt 0,5 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yaklaşık %1.
GALATA WİND: Galata Wind, 31 Mayıs'ta pay başına brüt 0,51 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi %2,7.
ARÇELİK: Arçelik, 20 Mart ve 25 Eylül'de iki taksit olmak üzere brüt 1,48 ve 1,18 TL temettü ödeme kararı aldı. Toplam temettü verimi %2,4.
AYGAZ: Aygaz, 27 Mart'ta pay başına brüt 1,00 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi %1,3.
TOFAŞ OTO: Tofaş, 21 Mart'ta pay başına brüt 6,0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi %3,6
BRİSA: Brisa, 29 Mart'ta pay başına brüt 3,6 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 6.
EGE GÜBRE: Ege Gübre, pay başına brüt 1,5 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2.
MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme 24 Mart ve 3 Nisan'da iki taksit olmak üzere sırasıyla pay başına brüt 0,25 TL ve 1,00 TL olmak üzere temettü ödeme kararı aldı. Toplam temettü verimi yaklaşık yüzde 4.
HİSSE ALIM PROGRAMI AÇIKLAYAN ŞİRKETLER
PERA GYO: Pera GYO azami 7,13 milyon adet pay ve 70 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
KOZA ANADOLU METAL: Koza Anadolu İşletmeleri tarafından Koza Anadolu Metal İşletmeleri payları ile ilgili olarak 200 milyon TL tutarında alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildiğini bildirildi.
KOZA ALTIN: Koza Altın, azami 35 milyon adet pay (sermayenin %1,1'i) ve 700 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, azami 20 milyon adet pay ve 1,5 milyar TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
ERSAN ALIŞVERİŞ HİZMETLERİ: Ersan Alışveriş Hizmetleri azami 2 milyon adet pay ve 20 milyon TL fon olmak üzere pay eğri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
ULUSOY UN: Ulusoy Un, azami 2,5 milyon adet pay ve 75 milyon TL fon olmak üzere pay eğri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
AKİŞ GYO: Akiş GYO, azami 6 milyon adet pay ve 60 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
BOSSA TİCARET: Bossa Ticaret, azami 10 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
GÜLER YATIRIM HOLDİNG: Güler Yatırım Holding, azami 12 milyon adet pay ve 90 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
KERVAN GIDA: Kervan Gıda, azami 12 milyon adet pay ve 300 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
TAPDİ OKSİJEN: Tapdi Oksijen, azami 3,5 milyon adet pay ve 50 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
YENİ GİMAT: Yeni Gimat GYO, azami 1 milyon adet pay ve 50 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.