PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin üçüncü haftasında enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken binlerce bina depremde yıkılırken, binlerce bina da acil yıktırılacak listesine alındı. Depremin derinden etkilediği iller başta olmak üzere 11 ilde yıkılan ve hasar gören binaların bazıları banka şubelerine ev sahipliği yapıyordu. Bankalarda soygun girişimleri yaşanırken birçok girişim başarısız oldu.
KORUMA ALTINDA TUTULUYOR
Ancak bankaların bazılarında özellikle kasaların durumu merak konusu oldu. Vatandaşın para, altın ve diğer değerli eşyalarını koyduğu şubelerdeki kasaların büyük bir bölümü, emniyet güçlerine teslim edilmiş durumda. Kasalar belirli bölgelerde muhafaza edilip emniyet güçlerinin 24 saat koruması altında tutuluyor. Kasası olan vatandaş, bölgedeki merkeze gidip başvuruda bulunabiliyor. Ayrıca bankalara gelen başvurular da bankalar tarafından yönlendiriliyor.
DEĞERLİ EŞYALAR TUTULUYOR
Bankaların kiralık kasaları, kişilerin hesapta tutmak istemedikleri varlıklarına yönelik sundukları güvenli bir hizmet olarak rağbet gören uygulamalar arasında. Manevi değeri olan varlıkların da tutulabildiği kiralık kasalar, genel olarak altın, döviz, TL ve değerli taşlara yönelik olurken, evde tutmanın güvenli olmadığı mücevherler için de kullanılabiliyor. Kiralık kasaların iki anahtarı bulunuyor ve biri kasa sahibinde diğeri de banka görevlisinde duruyor. İki anahtarla açılabilen kasaların içinde ne bulunduğu bilinmiyor. Banka görevlisi anahtarını kullandıktan sonra, kasa dairesinden çıkıyor. İçeride mahremiyet nedeniyle de kamera bulunmadığından kasa içeriği kullanıcının beyanına dayanıyor. Kasa daireleri yangına ve soyguna karşı korumalı olurken, sel ve depremde net bir ifade yok.
KASA ÇIKARMA ÇALIŞMASI BİTTİ
Halen bölgede şubesi bulunan ve yıkılan binaların altında kalan banka şubelerinde kasa çıkarma çalışmaları yok. Büyük oranda kasalar güvene alındı. Örnek olarak Kahramanmaraş'ta arama çalışmaları tamamlanan bir binada Mersin Erdemli Belediyesi ekipleri tarafından yürütülen enkaz kaldırma çalışmasında para dolu bir kasa ve ATM bulundu. Çöken bir bankaya ait olduğu belirlenen kasa ile ilgili durumu polise bildiren ekipler, yetkililerini bölgeye çağırdı. Yetkililerin gelmesi ile ATM'deki paralar ile bulunan kasa olduğu yerden çıkartılarak teslim edildi.
YARIDAN FAZLASI FAAL DURUMDA
Bankacılık sektörü de bir yandan deprem bölgesindeki yaraların sarılmasına maddi ve ayni destek verirken bir yandan da deprem bölgesindeki bankacılık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi için çalışıyor. Deprem bölgesindeki 11 ilde faaliyet gösteren bankalar arasında 912 şubeden 573'ü hizmet verir durumda. ATM'lerin ise 4 bin 326 tanesinden 3 bin 358'i, aktif bir şekilde kullanılıyor. Mobil ve konteyner şubeler olarak 49 mobil şube ve 34 konteyner faal durumda. Bu kanalların yanı sıra, 29 geçici hizmet noktasında müşterilerin talepleri karşılanıyor.
İKİ HAFTA YOĞUN ÇALIŞMA
Depremden bu yana geçen iki hafta içerisinde yapılan çalışmalar sayesinde, 17-23 Şubat arasında (Elazığ dahil) toplam 100 ATM, 64 şube ve 6 mobil şube, 28 konteyner şube ve 13 geçici hizmet noktası daha hizmet verebilir hale getirildi. 10-23 Şubat arasında ise toplam 337 şube, 590 ATM ve 112 adet mobil/konteyner şube veya geçici hizmet noktası devreye alındı.