Sonraki direnç seviyesi olarak 5.400’ler öngörülüyor

Bir haftalık kapanmanın ardından pozitif yönlü açılan Borsa İstanbul, SPK kararlarıyla yaralarını sarmaya çalışıyor. Yükselişin cam, çimento, demir-çelik hisseleri, Hektaş, Sasa, Tüpraş önderliğinde etkili olduğu görüldü. Bu arada bazı şirketler, hisse geri alım programlarını açıkladı.
22.02.2023 15:30 GÜNCELLEME : 23.02.2023 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da deprem dolayısıyla zorunlu olarak verilen aranın ardından işlemler geçen hafta (15 Şubat 2023) yeniden başladı. Deprem dolayısıyla bir önceki hafta yaşanan sert dalgalanma ve düşüşün önüne geçebilmek adına SPK, Borsa İstanbul ve BDDK tarafından yoğun önlemler açıklandı. Borsanın açılışından önce birçok hisse de geri alım programı başlatacağını duyurdu. Ve Borsa İstanbul yükseliş ile başladı. Yükselişte bireysel emeklilik sisteminde kamu katkısında hisse senedi ağırlığının artırılması ile şirketlerin geri alım açıklamalarının etkili olduğu belirtildi. Borsa İstanbul'da yükselişin cam, çimento, demir-çelik hisseleri, Hektaş, Sasa, Tüpraş önderliğinde etkili olduğu görüldü. Holding, havacılık, sigorta, telekom hisseleri, Anadolu Grubu hisseleri, Gübre Fabrikaları ve Ülker negatif ayrışırken yükselişin genele yaygın olmadığı dikkat çekti.

Kamu alımının sürmesi durumunda hisse bazında ayrışma ile endeksin tutunabileceğini ifade eden borsacılar, endeks için destek ve direnç seviyelerini 4.950 ve 5.130 olarak öngörüyor.

Geri alımlarda stopaj yüzde 15'ten yüzde sıfıra düşürülürken; haberi hazırladığımız sırada 65 borsa şirketinin hisse geri alım programı açıkladığı görüldü. Bu kapsamda THY 9 milyar TL, İş Bankası 3 milyar TL, Ereğli 2 milyar TL, Vakıflar Bankası 1 milyar TL ve Halk Bankası 2.25 milyar TL değerinde hisse geri alım programı ile ön plana çıkan hisseler arasında yer aldı.

Öte yandan bilindiği gibi 2022'nin son çeyrek finansallarının açıklama tarihi; solo finansallar için 1 Mart, konsolide finansallar içinse 13 Mart olarak belirlenmişti. Borsacıların bir bölümü yükselişe paralel yılsonu bilançolarının da borsada katalizör vazifesi göreceğini, bir bölümü ise deprem döneminde açıklanması nedeni ile çok önemli bir katkısı olmamasından endişe ediyor.

2022 yılsonuna yönelik şimdiye kadar açıklanan finansal tablolar içerisinde geçen yılın üçüncü çeyrek performansına benzer sonuçlar gördüğümüzü belirten Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan faaliyetlerinde ve pazar paylarında değişim yaşamayan, özellikle kur tarafında yatay fiyatlama ile birlikte döviz pozisyonlarından sınırlı etkilenen şirket bilançolarında olumlu görünümün devam ettiğini söylüyor. Birçok bilançoda geçen yılın üçüncü çeyrek verilerinden daha iyi bir performans görmediğimizi de belirterek "Bilançoların da deprem döneminde açıklanması nedeni ile borsa yükselişinde çok önemli bir katkısı olmayabileceğini düşünüyoruz" diyor.

"5.400'LER GÖRÜLEBİLİR"

Öte yandan sektör temsilcilerine göre geçtiğimiz haftayı satıcısız kapatan hisselerin fazlalığı, yükselişin devam edebileceğine ve endeksin 5.100 seviyesindeki direncini deneyeceğine işaret ediyor. Kamu alımı nedeniyle yükseliş devam ederse sonraki direnç seviyesi olarak 5.400'leri öngörüyor.

Ancak analistler deprem nedeniyle ağır kayıplar yaşayan bir ekonomide yüzde 10'luk bir yükselişin temel nedenlerle açıklanamadığına da vurgu yapıyor. Yüzde 7'nin üzerinde yükseliş olduğunda genel olarak kar satışı gelme ihtimalinin arttığına da dikkat çekiyor.

LAGARDE'DAN FAİZ MESAJI

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, geçen hafta Euro Bölgesi enflasyon baskılarının yüksek olmaya devam ettiğini ve ECB'nin altta yatan fiyat dinamiklerini azaltmak için faiz artırmaya devam edeceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yapan Lagarde, "Genel olarak, fiyat baskıları güçlü olmaya devam ediyor ve altta yatan enflasyon hala yüksek" dedi.

AMB Başkanı, "Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin çoğu ölçüsü şu anda yüzde 2 civarında olsa da bu önlemler sürekli izlemeyi garanti ediyor" diye konuştu.

"YÜKSELİŞ SINIRLI KALABİLİR"

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırmaya devam edeceğini belirten Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan; büyük ekonomilerde son enflasyon gerilemesi sonrası geçtiğimiz iki haftada açıklanan veriler ile birlikte gördüğümüz enflasyonda gerileme ivmesinin azaldığını ve yüksek faiz oranlarının büyümeye etkisinin negatif olmaya başladığını söylüyor. Bu nedenle Avrupa'da enflasyon ile mücadele için bu gelişmelere rağmen faiz artışlarının devam etmesinin özellikle yurtdışı piyasalarda negatif etkiye neden olabileceğini düşünüyor. Karahan; Borsa İstanbul'da yüzde 70 oranında yerli yatırımcı ve yerli dinamikler ile fiyatlama olduğundan, piyasamıza doğrudan etkisi olmasa da yurtdışı piyasalarda oluşabilecek negatif görünümün endekste yükselişlerin sınırlı kalmasına neden olmasından endişe ediyor.

"VAKIFBANK İÇİN 'TUT' TAVSİYEMİZİ KORUYORUZ"

Vakıfbank'ın net karının 4Ç22'de 8,407 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Yapı Kredi Yatırım Araştırma Departmanı beklentisinin 7,301 milyon TL olduğunu hatırlatıyor. Net karın bu çeyrekte çeyreklik yüzde 50 artış gösterirken, yıllık yüzde 321 yükseliş kaydettiğine dikkat çekerek "4Ç22 öz kaynak karlılığı yüzde 34 seviyesinde gerçekleşti (2022: yüzde 30). Sonuçların beklentilerimizin üzerinde gelişmesinde beklentilerimizden daha yüksek ticari/sw ap/kur sonuçları ve beklentimizin altında faaliyet giderleri etkili oldu. Banka bu çeyrekte ihtiyatlılık doğrultusunda 9.5 milyar TL serbest karşılık ayırdı ve toplam serbest karşılık stoku 19 milyar TL'ye ulaştı" diyor.

Vakıfbank'ın 4Ç22 net karının piyasa beklentisinin yüzde 11 üzerinde gerçekleştiğine vurgu yapan araştırma ekibi; sonuçları hisse için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyor. Banka için tahminlerinin henüz değiştirmediğini de ifade eden Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, "Bankanın 2023 hedeflerini gördükten sonra ve olası sermaye artırımına göre tahminlerimizin üzerinden geçmeyi planlıyoruz. Vakıfbank için 'TUT' tavsiyemizi koruyoruz ve 12 aylık hedef fiyatımız 12.5TL/pay seviyesinde. Özel bankalara görece zayıf çekirdek sermaye oranı nedeniyle 2022 karından temettü dağıtılmamasını tahmin ediyoruz" yorumunu yapıyor.

GEDİK YATIRIM MODEL PORTFÖYÜNÜ GÜNCELLEDİ

Gedik Yatarım araştırma departmanı ise geçen hafta model portföyünü güncelledi. Halen model portföyünde Akbank, Mavi Giyim, Migros, Orge Enerji, Şok Marketler, Tekfen Holding, Tüpraş ve Yapı Kredi bulunan Gedik Yatırım araştırma departmanı model portföyünden Turkcell'i çıkardı. Hisse değişiklik nedenini ise "Turkcell operasyonlarını uzun vadede oldukça güçlü nakit yaratım kabiliyetinden ötürü beğenmeye devam etsek de Türkiye'de yaşanan depremin yaratabileceği ek operasyon yatırım harcaması ve deprem bölgesindeki yüksek nüfus yoğunluğu kaynaklı tahsilat erteleme/borç silme gibi nakit akışını baskılayıcı olası gelişmelerden ötürü model portföyümüzden çıkarıyoruz" şeklinde açıkladı

"FORD OTOSAN'IN SONUÇLARI BEKLENTİLER ÜZERİNDE"

İş Yatırım araştırma departmanı Ford Otosan'ın 4Ç22 sonuçlarının beklentiler üzerinde olduğunu belirterek "Ford Otosan 4Ç22'de, piyasa tahminini yüzde 44 aşarak (piyasa tahmini 5.8 milyar TL) güçlü ciro artışı ve dikkat çeken vergi geliri sayesinde yıllık bazda yüzde 103 artışla 8.3 milyar TL net kâr açıkladı" diyor. Şirketin devam eden yatırımları sayesinde sağladığı vergi teşvikleri sonucu 4Ç21'de kaydettiği 130 milyon TL ertelenmiş vergi gelirine kıyasla 4Ç22'de 1.96 milyar TL ertelenmiş vergi geliri elde ettiğini de ifade ederek "Net kar tahminimizdeki sapmanın ana nedeni olarak, beklenenden yüksek vergi gelirinin yanında yine beklentimiz üzerinde açıklanan faaliyet karlılığının etkisi bulunuyor. Şirket, 4Ç22'de yüzde 54 satış hacim artışı, yüksek araç satış fiyatları ve kurun ihracata pozitif etkisiyle beklentilerle uyumlu yıllık bazda yüzde 140 artışla 60.9 milyar TL satış geliri elde etti. FAVÖK tahminlerin yüzde 21 üstünde 4Ç22'de yıllık yüzde 78 artışla 7.8 milyar TL açıklandı" diyor.

Araştırma departmanı, şirketin son çeyrekte ciroda güçlü büyüme kaydettiğini de belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor: "4Ç22'deki yıllık yüzde 140 ciro büyümesi, temel olarak üçüncü çeyrek itibarıyla Romanya faaliyetlerinin katkısı, maliyet enflasyonunu yansıtan yüksek araç satış fiyatları, Türkiye operasyonlarındaki hacim artışı ve ihracat gelirlerini destekleyen TL'deki değer kaybına bağlı oldu. Yurtiçi satış hacmindeki yüzde 42'lik büyüme ile artan maliyetlerin yansıtıldığı araç satış fiyatlarındaki yükseliş sayesinde yurtiçi gelirler 4Ç22'de yıllık bazda iki katını aşarak 15.6 milyar TL'ye yükseldi. İhracat gelirleri, Romanya faaliyetlerinin eklenmesi ve TL'deki değer kaybı nedeniyle 4Ç22'de yıllık bazda yüzde 138 artarak 45.3 milyar TL'ye ulaştı. İç pazar satışlarının toplam cirodaki payı 4Ç21'deki yüzde 25 ve 3Ç22'deki yüzde 21'e kıyasla 4Ç22'de yüzde 26 olarak gerçekleşti. 4Ç22'de Türkiye faaliyetlerinin toplam satış hacmi (Türkiye'deki iç pazar+ ihracat) yıllık bazda yüzde 11 artarak 109 bin adet olarak gerçekleşti. Romanya faaliyetlerinin 4Ç22'de toplam satış hacmi ve gelire katkısını sırasıyla yaklaşık yüzde 29 ve yüzde 19 olarak hesaplıyoruz".

"ŞİŞECAM'DA 'AL' TAVSİYEMİZİ KORUYORUZ"

İş Yatırım araştırma departmanı ise Şişecam hisselerinde hedef fiyatını revize etmesine karşın 'AL' tavsiyesini koruduğunu açıkladı. Şişecam için hisse başına hedef fiyatını makro tahminlerindeki güncellemeler, 4Ç22 finansal sonuçların modele yansıtılması, yurtdışı benzer şirket çarpanlarındaki güncelleme sonucu önceki 36.70 TL'den 55.40 TL'ye yükselttiğini belirtti. Hissenin 2023T 5.4 firma değeri/FAVÖK ve 5.6 F/K çarpanı ile uluslararası benzer şirketlerin sırasıyla 6.2 ve 10.2 medyan çarpanlarına kıyasla iskontolu işlem gördüğünü hatırlatan İş Yatırım araştırma departmanı, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Şişecam için 'AL' tavsiyemizi sağlıklı bilanço yapısı, ABD'deki doğal soda yatırımı gibi uzun vadede büyümeyi destekleyen oyun değiştirici büyük yatırımları ve aşağı yönlü riskleri sınırlayıcı devam eden hisse geri alım programı dolayısıyla koruyoruz. Şişecam'ın üretim maliyetlerindeki rekabet gücünü destekler nitelikte doğal gaz fiyatlarındaki gerilemenin devam etmesinin hisse senedi için yukarı yönlü bir potansiyel olabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, cam ürünlerine olan talebi sınırlamaya yönelik küresel durgunluk, zayıf talep koşullarının fiyatlama kabiliyetini zorlaştırması, uluslararası faaliyet gösterilen pazarlarda rakiplere karşı rekabet avantajının kaybedilmesi ve doğalgaz fiyatlarındaki olası artışın satış fiyatlarına yansıtılamaması ise hisse tavsiyemiz için temel risk faktörlerini oluşturuyor. Güneydoğu Anadolu'da büyük yıkıma yol açan yıkıcı depreme ilişkin ekonomik belirsizlikler de 2023 tahminlerimiz için risk oluşturuyor."

"Piyasanın seyri bu hafta belirlenir"

Tuncay KARAHAN / Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü

Borsa İstanbul'da Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yatırımcıların korunması amacı ile alınan önlemlerin piyasa talebini yüzde 80 oranında karşıladığını söyleyebiliriz. Özellikle BES içinde hisse ağırlığının artırılması, halka açık şirketlerin hisse geri alımı açıklaması ve varlık fonunun borsada alımlara devam edecek olması, orta vadeli borsayı destekleyecek başlıklar gibi görünüyor. Bu amaçla alınan tedbirlerin ışığında Borsa İstanbul'a kısa vadede yüksek para girişlerinin gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. 7 Şubat itibarı ile yaklaşık 4.500 puana kadar gerileyen endekste geçtiğimiz hafta alınan tedbirlerin etkisi ile toparlanma yaşanması, alınan karaların neticesinde gerçekleşiyor. Bu sebeple alınan önlemlerin şu ana kadarki sonuçlarını göz önüne alırsak yapılan düzenlemelerin olumlu etkileri olduğunu söylemek mümkün.

Deprem dolayısıyla borsada 7-8 Şubat tarihlerindeki işlemlerde panik yaşandığını ve sert satışların geldiğini gördük. Belki de yatırımcıların da beklentileri bu trendin devam etmesi yönündeydi. Fakat alınan önlemler sonrasında 15 Şubat itibarı ile endeksin kayıplarını telafi ettiğini ve hatta kayıpların üzerine çıkarak değer kazandığını görüyoruz. Nitekim 1999 Gölcük depreminde o dönemin İMKB verilerine baktığımızda da piyasa seyrinin kısa vadeli birbirine benzer hareket ettiğini söyleyebiliriz. Bugün için alınan önlemler, kısa ve orta vadede borsada pozitif etki yaratacaktır. Uzun vadede ise gelebilecek yeni düzenlemeler ile desteklenmesi, bu etkinin sürmesine olanak sağlayabilir. Genel itibarıyla orta ve uzun vadede beklentimiz endeksin 5.000 seviyesi üzerinde kalıcılığının devam etmesi durumunda, yukarı yönlü bir seyir izlemesi yönünde. Bununla beraber piyasa seyrinin olumlu ve olumsuz haber akışı ile önümüzdeki haftadan itibaren belirleneceğini düşünüyoruz.

"Destekleyici yeni adımlar atılabilir"

Piyasada güven ortamının sağlanması, yerli yatırımcıların desteklenmesi kısaca piyasa psikolojisinin iyi yönetilmesinin önemli olduğunu söyleyen Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan, piyasayı destekleyici adımlar kapsamında aşağıdaki başlıkların da önemli olduğunu belirtiyor;

*Alınan bir dizi önlem, bugün için olumlu etkiler yaratırken doğrudan açığa satışlar bir süre daha yasaklanabilir.

*Bazı şirketler deprem sonrasında sermaye artışı yapacaklarını açıkladı; diğer taraftan şirketler uzun süredir erteledikleri sermaye artışlarını gerçekleştirmeli.

*Ayrıca şirketlerin temettü dağıtım oranlarının belli bir standart altında orana bağlanıp buradan sağlanacak kaynak da tekrar hisse alımları için düşünülebilir.

*Robotik işlemlerde başlatılan kısıtlamanın yılsonuna kadar uzatılması da oynaklığın sınırlandırılması için önemli olabilir.

"Bu süreç en nihayetinde bir dengeye gelecek"

Yatırım araçları planlamasını yaparken her koşulda risklerin dağıtılması gerektiğini hatırlatan Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan, yatırımcılara mevcut koşullarda şu önerilerde bulunuyor;

*Yatırımcılar kredili işlemlerde her zaman olduğu gibi temkinli olmalı.

*Kendi risk analizlerini yaparak yatırım faaliyetinde bulunmalı.

*Deprem sonrası özellikle yıkımın doğuracağı bazı ihtiyaçlar neticesinde sektörel bazda bu durumdan olumlu ve olumsuz etkilenebilecek hisselerin olabileceği hesaba katılarak planlamalar ve kar realizasyonları yapılmalı.

*Borsadaki bu sürecin en nihayetinde bir dengeye geleceği göz önünde bulundurulmalı.

BDDK'dan bankaların hisse geri alımlarıyla ilgili yeni karar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), payları borsada işlem gören halka açık bankaların 6 Şubat 2023'ten 1 Ocak 2024'e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmayacağını bildirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), deprem bölgesinde risk ağırlıkları uygulamasını öteleyen bir karara imza attı.

Buna göre deprem bölgesinde bireysel kredi kartlarına ve ihtiyaç kredilerine uygulanan yüksek risk ağırlıklarının, 6 Şubat 2023 tarihinden sonra deprem, afet bölgesindeki illerde yerleşik gerçek kişilere kullandırılanlar bakımından 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmamasına karar verdi.

Depremden etkilenen şirketlere bilanço kolaylığı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), deprem bölgesindeki borsa şirketlerinin 2022 yılına ait finansal rapor bildirimlerini 2023 ilk çeyreği için belirlenen son tarihe kadar yapabileceğini bildirdi.

Buna göre SPK merkezi Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde (deprem bölgesi) yer alan ve sonradan deprem bölgesi olarak ilan edilecek illerde bulunan sermaye piyasası mevzuatına tabi işletmelerin 31.12.2022 tarihli finansal raporlarının kamuya açıklanmasında personel kaybı ve maddi kayıplar nedeniyle aksaklıklar yaşanabileceğini ifade etti.

Bu sebeple merkezi deprem bölgesinde bulunan sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer pazaryerlerinde işlem gören sermaye piyasası mevzuatına tabi işletmelerin, henüz bildirimi yapılmamış 01.01.2022-31.12.2022 hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin, 01.01.2023-31.03.2023 dönemine ait finansal raporları için sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim tarihine kadar yapılabilmesine karar verdi.

Bunun yanında merkezi deprem bölgesinde bulunan sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer pazaryerlerinde işlem görmeyen sermaye piyasası mevzuatına tabi işletmelerin henüz ilgili mevzuat kapsamında bildirimi yapılmayan 01.01.2022-31.12.2022 dönemine ilişkin finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim süresini takip eden ayın sonuna kadar yapılabileceğini bildirdi.

Fonlara ek süre tanındı

Ayrıca Kurul yatırım fonlarının (gayrimenkul, girişim sermayesi ve borsa yatırım fonları dahil) 01.01.2022-31.12.2022 hesap dönemine ait bağımsız denetimden geçmiş finansal raporlarının ve emeklilik yatırım fonlarının 01.01.2022-31.12.2022 hesap dönemine ait yıllık raporlarının Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda ilanının yapılabilmesi için 30.04.2023 tarihine kadar ek süre tanıdı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ARSAN TEKSTİL: Arsan Tekstil, meydana gelen depremle ilgili olarak üretim tesislerinin toplam sigorta teminat tutarının 1,03 milyar TL olduğu ve yıllık yüzde 60 enflasyona endeksli olduğunu bildirdi. Şirketin ayrıca kar kaybı poliçesi de bulunuyor. Şirket hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower'ın 935 bin euro, (yaklaşık 18,9 milyon TL) 331 bin euro ve 135 bin dolar tutarında (iki işin toplam büyüklüğü 9,25 milyon TL) iş sözleşmeleri imzalandığını bildirdi. Şirket yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower'ın Litvanya menşeili bir firma ile 7,4 milyon dolar (149,3 milyon TL) tutarında sözleşme imzaladığı belirtti.

HATEKS HATAY TEKSTİL: Hatay Tekstil, deprem sonrası yaptırdığı hasar tespit çalışmalarında üretim tesislerinin yüzde 20 oranında hasara uğradığını ve üretim makinelerinin ise yüzde 5'lik oranda hasar gördüğünü bildirdi. Yapılan ön incelemelerde şirketin mevcut sigorta kapsamını aşacak bir hasar bulunmadığı belirtildi. Şirket payları geçen hafta itibarıyla yeniden işleme açıldı.

KOZA ALTIN: Koza Altın, sermayesi geçen hafta 152,5 milyon TL'den yüzde 2 bin oranında bedelsiz olarak 3,05 milyar TL artışla 3,2 milyar TL'ye yükseltildi. Düzeltilmiş pay fiyatı 25 TL.

PEGASUS: Pegasus, Ocak 2023 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu, yıllık bazda yüzde 38 artarak 2,14 milyon oldu. İç hat yolcu sayısı yıllık yüzde 25 artışla 0,89 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 50 artarak 1,25 milyon yolcuya yükseldi. Dış hatlar kapasitesi yüzde 32 artışla 2,9 milyon km (dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 79) olurken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 16 yükseldi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 10,1 puan artış göstererek yüzde 84.5 seviyesinde gerçekleşti.

PANELSAN ÇATI CEPHE: Panelsan Çatı Sistemleri, Ankara merkezli bir firmadan 1,77 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor.

PARK ELEKTRİK: Park Elektrik, Gaziantep'te bulunan 78173 numaralı boksit sahasındaki üretim çalışmalarına ara verildiğini ve onarım çalışmalarının bu hafta tamamlanacağını bildirdi.

SANICA ISI: Sanica Isı, Adıyaman'da TOKİ tarafından yapılacak inşaatta kullanılmak üzere üst yapı borularının temini için 40 milyon TL tutarında satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4.9'una karşılık geliyor.

SDT UZAY VE SAVUNMA: SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, yurtiçindeki bir müşterisinden 3,9 milyon dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 29'una karşılık geliyor.

TUREKS TURİZM TAŞIMACILIK: Tureks Turizm ile İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi arasında 13.06.2024 tarihine kadar 32 milyon TL + KDV tutarında personel taşıma sözleşmesi imzalandığı bildirildi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, bir müşterisi ile 46,8 MW RES'in bağlantıları amacıyla 1,78 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4.4'üne karşılık geliyor. Öte yandan Yeo Teknoloji, Tüpraş ile 12,02 milyon dolar + KDV ve 6 milyon TL + KDV tutarında Tüpraş Kırıkkale Rafinerisi'nde kurulacak olan GES için imzaladığı sözleşmeye ek olarak 15,8 milyon dolar + KDV ve 8 milyon TL + KDV tutarında ek iş alındığını bildirdi. Yeni işin büyüklüğü, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 48'ine karşılık geliyor.

AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik, Hasar Fazlası Reasürans Sözleşmelerine istinaden var olan deprem korumasının, depremler sonucunda oluşacak tazminatları karşılayacağını ve ilgili tazminatların 2023 yılı mali tablolarında önemli seviyede bir etki oluşturmayacağını öngördüklerini bildirdi.

AKSİGORTA: Aksigorta, Hasar Fazlası Reasürans Sözleşmelerine istinaden var olan deprem koruması ile bilançoda bulunan deprem, sel gibi katastrofik riskleri karşılamak üzere oluşturulan Dengeleme Karşılığı Fonu'nun depremde gerçekleşen hasarları karşılayacağını ve ilgili hasarların 2023 yılında bilanço üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağını bildirdi.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak ayı prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 220 artışla 484 milyon TL'ye yükseldi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, farklı ülke ve müşterilerine gönderilmek üzere toplamda 148 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 3.2'sine karşılık geliyor.

EİS ECZACIBAŞI: EİS Eczacıbaşı İlaç, Sarıyer Ayazağa Mahallesi'nde yer alan taşınmazlarında hasılat paylaşımı esasına dayalı bir gayrimenkul projesi geliştirilmesi amacıyla Artaş İnşaat ile görüşmelere başlandığını bildirdi.

ENERJİSA: Enerjisa Enerji, faaliyetlerinin bulunduğu beş şehrin dördünde faaliyetlerin normale döndüğünü belirtti. Şirket ayrıca 2023 iş planındaki iş sonuçlarında bir değişiklik öngörülmediğini bildirdi.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding bağlı ortaklığı olan Global Ports'un Ocak ayında limanlarına gelen gemi sayısının geçen yılın Ocak ayı rakamının yüzde 64 üzerinde gerçekleştiği ve yolcu sayısındaki artışın ise yüzde 279 oranında gerçekleştiğini bildirdi.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim, deprem nedeniyle 24 mağazası ve 8 bayi-korner olmak üzere 32 satış noktasının kapatıldığını bildirdi. Şirket önümüzdeki dönemde 17 mağaza ve altı satış noktasının en az iki ay süre ile kapalı kalmasını bekliyor. Bu mağaza ve satış noktalarındaki satışlar, şirketin toplam satış gelirinin yaklaşık yüzde 4.3'ünü oluşturuyor.

MİGROS: Migros, depremin etkilediği 10 ilde yer alan 228 mağazasının 66'sının kullanılamaz durumda olduğunu bildirdi. Şirketin Ocak ayı sonu rakamlarına göre 2 bin 927 mağazası yer almaktaydı.

ONCOSEM ONKOLOJİK SİSTEMLER: Oncosem Onkolojik Sistemler, Özel Batı Hastanesi ile 36 ay vadeli 4,2 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/6A hasılatının yüzde 6'sına karşılık geliyor.

SÖKTAŞ: Söktaş sermayesinin 153,8 milyon TL'den yüzde 44 oranında bedelli olarak 68,2 milyon TL artışla 222 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları'nın Ocak ayı yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 artışla 4,8 milyona yükseldi. Rakam 2019 Ocak ayının da yüzde 5 üzerinde. Dış hatlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93 ve iç hatlarda yüzde 38'lik artış hesaplanmakta.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, 11 Nisan'da pay başına brüt 2,41 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3,2 oldu.

OTOKAR: Otokar sermayesinin 24 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelsiz olarak 96 milyon TL artışla 120 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi. Öte yandan Otokar, 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçların yedek parça, bakım, eğitim hizmeti ve entegre lojistiği dahil satışını içeren yeni bir ihracat sözleşmesi imzaladı. Yeni siparişin tutarı yaklaşık olarak 54 milyon dolar. Teslimatların 2023'ün ikinci yarısında başlaması ve sene içerisinde tamamlanması planlanmakta.

TÜPRAŞ: Tüpraş sermayesinin 275,3 milyon TL'den yüzde 600 oranında bedelsiz olarak 1,65 milyar TL artışla 1,93 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

BAREM AMBALAJ: Barem Ambalaj, 6 Şubat tarihi ile ara verdiği üretimine 14 Şubat itibarıyla tekrar başlandığını bildirdi. Şirket bu süre içerisindeki üretim kesintisini diğer tesislerine aktardığını da belirtti.

BİM: BİM, deprem sonrasında 250 mağazasının kalıcı olarak kapatılacağını bildirdi. 2022/9A sonuçlarına göre şirketin 11 bin 274 mağazası bulunmaktaydı.

KARSAN: Karsan Otomotiv, daha önce açıkladığı Romanya-Bükreş'te kazandığı ihaleye ilişkin olarak ihaleye katılan başka bir şirketin itirazı üzerine ihalenin yeniden değerlendirileceğini bildirdi. İhale tutarı yaklaşık 1,17 milyar TL.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polietilen 6 Şubat tarihi ile ara verdiği üretimine 14 Şubat itibariyle tekrar başlandığını bildirdi.

THY: Türk Hava Yolları'nın taşıdığı toplam yolcu sayısı, Ocak ayında yıllık yüzde 56.2 artarak 6,09 milyon yolcuya ulaştı. İç hat yolcular yıllık yüzde 43 artışla 2,23 milyon, dış hat yolcular ise yıllık yüzde 65 artışla 3,8 milyon yolcu seviyesindeydi. Uluslararası ASK (kapasite) yıllık bazda yüzde 39 artarak 16,2 milyon km'ye yükselirken (2019 Ocak ayına kıyasla yüzde 27 daha yüksek, toplam ASK'deki yüzde 90 pay), toplam kapasite Ocak ayında yıllık yüzde 39 arttı. Doluluk oranı 14,8 puan artarak yüzde 80.7 oldu. Kargo hacmi ise yıllık bazda yüzde 1.2 daralarak 118,9 bin ton seviyesinde gerçekleşti.

HİSSE GERİ ALIM PROGRAMI AÇIKLAYAN BELLİ BAŞLI ŞİRKETLER

Geri alımlarda stopaj yüzde 15'ten yüzde sıfıra düşürülürken; haberi hazırladığımız sırada 65 borsa şirketinin hisse geri alım programı açıkladığı görüldü.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, devam eden pay geri alım programına istinaden, programın azami 5,6 milyon adet pay ve 380 milyon TL fon olmak üzere güncellendiğini bildirdi.

AKBANK: Akbank, azami 52 milyon adet pay ve 1 milyar TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri azami 4 milyon adet pay ve 50 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, yürürlükteki pay geri alım programında azami fon tutarını 40 milyon TL olarak güncellendiğini bildirdi. (Önceki: 20 milyon TL)

İZMİR FIRÇA: İzmir Fırça, azami 1,5 milyon adet pay ve 10 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ: Özerden Plastik Sanayi, azami 1,05 milyon adet pay ve 11 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

SUN TEKSTİL: Sun Tekstil, azami 2,2 milyon adet pay ve 100 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

HALK GYO: Halk GYO, pay geri alım programı çerçevesinde 385 bin adet pay alımı yapıldığını ve alınan payların şirket sermayesine oranının yüzde 2,30'a yükseldiğini bildirdi.

NET HOLDİNG: Net Holding, pay geri alım programı çerçevesinde 470 bin adet pay alımı yapıldığını ve alınan payların şirket sermayesine oranının yüzde 15.91'e yükseldiğini bildirdi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Türk İlaç ve Serum, pay geri alım programı çerçevesinde 11,15 TL fiyattan 100 bin adet pay alımı yapıldığını bildirdi.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta, pay geri alım programı çerçevesinde 9,17 TL fiyattan yaklaşık 570 bin adet (15 Şubat) ve 9,65 TL fiyattan 3,5 milyon adet pay alımı (16 Şubat) yapıldığını ve alınan payların şirket sermayesine oranının yüzde 1.81'e yükseldiğini bildirdi.

İŞ FİNANSAL KİRALAMA: İş Bankası tarafından 5,42-5,54 TL fiyat aralığından 650 bin adet pay alımı yapılırken, İş Finansal Kiralama sermayesindeki payı yüzde 30.52'ye yükseldi.

AHLATCI DOĞALGAZ DAĞITIM: Ahlatcı Doğalgaz, bedelsiz sermaye artırımı süreci sonrasında pay geri alım programı başlatılması için çalışmalar yapılacağını bildirdi.

ARD GRUP: ARD Grup, azami 10 milyon adet pay ve 75 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

AVOD KURUTULMUŞ GIDA: AVOD Kurutulmuş Gıda, azami 20 milyon adet pay ve 65 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

BMS ÇELİK HASIR: BMS Çelik, azami 700 bin adet pay ve 10 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

BMS BİLEŞİK METAL: BMS Birleşik Metal, azami 525 bin adet pay ve 20 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım ve Ambalaj, azami 1 milyon adet pay ve 40 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, azami 3,42 milyon adet pay ve 200 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

GÜR-SEL TURİZM: GÜR-SEL Turizm, azami 2,5 milyon adet pay ve 30 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

İŞBİR: İşbir, azami 300 bin adet pay ve 20 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

KAFEİN YAZILIM: Kafein Yazılım, azami 300 bin adet pay ve 10 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

KERVAN GIDA SANAYİ: Kervan Gıda, yürürlükteki pay geri alım programına istinaden revize edilen kararda azami 12 milyon adet pay ve 300 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji, azami 10 milyon adet pay ve 250 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

MARTI OTEL: Martı Otel, azami 60 milyon adet pay ve 330 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

MARTI GYO: Martı GYO, azami 33 milyon adet pay ve 231 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

ÖZDERİCİ GYO: Özderici GYO, azami 7,5 milyon adet pay ve 30,4 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama, azami 1 milyon adet pay ve 10 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji, azami 1 milyon adet pay ve 75 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Türk İlaç azami 1 milyon adet pay ve 12 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi. Şirket ayrıca pay geri alım programı çerçevesinde 11,71 TL fiyattan 100 bin adet pay alımı yapıldığını bildirdi.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta, yürürlükte olan pay geri alım programını azami 60 milyon adet pay ve 600 milyon TL fon tutarı olarak güncellendiğini bildirdi. (Önceki: azami 35 milyon adet pay ve 300 milyon TL fon)

ÜNLÜ YATIRIM: Ünlü Yatırım Holding, azami 5 milyon adet pay ve 35 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

YAPI KREDİ: Yapı ve Kredi Bankası, azami 85 milyon TL nominal değerli pay (sermayenin yüzde 1'i) ve 750 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

BIOTREND ENERJİ: Biotrend pay geri alım programı çerçevesinde 15,33 TL fiyattan 100 bin adet pay alımı yapıldığını bildirdi.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, pay geri alım programı çerçevesinde 13,37 TL fiyattan 300 bin adet pay alımı yapıldığını ve alınan payların şirket sermayesine oranının yüzde 3.76'ya yükseldiğini bildirdi.

BİZE ULAŞIN