Erken seçim beklentisiyle öne çıkan 19 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 19.01.2023 GİRİŞ TARİHİ: 13:08 SON GÜNCELLEME: 19.01.2023 13:45
Yatırımcıların 2023’teki hisse senedi stratejileri, seçimlerin 18 Haziran’da yapılacağı üzerine kurulmuştu. Ancak Başkan Erdoğan’ın “erken seçim yapabiliriz” açıklamasıyla porftöyler yeniden şekillenmeye başlamıştı. Başkan Erdoğan dün 14 Mayıs tarihine işaret etti. Analistler, 19 hissenin uygun seviyelerden alım yapmak üzere takip edilebileceğini söylüyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul, 2022 yılında yüzde 200'e yakın bir getiri sağladı. Uzmanlar bir düzeltmenin ve kar satışlarının kaçınılmaz olduğuna kesin gözüyle bakıyordu. Nitekim özellikle son iki haftadır volatilitenin ciddi miktarda arttığı ve sert satışların etkili olduğu görüldü.

Öte yandan erken seçim dedikodularının bizzat Başkan Tayip Erdoğan'ın "erken seçim yapabiliriz" açıklaması ile artık ciddi bir olasılık haline dönüşmesi ile de piyasaların hareketlendiği görüldü. Analistler, her ne kadar seçimlerin birkaç ay erkene alınmasını teknik anlamda seçimlerin erkene alınması olarak yorumlasa da seçim yaklaştıkça, piyasaların trendinin değişmesi ve portföylerin yeniden şekillenmesi bekleniyor.

Nitekim yatırımcıların 2023'teki hisse senedi stratejileri seçimlerin zamanında yani 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacağı üzerine kurulmuştu. Ancak Başkan Erdoğan'ın bu kapsamdaki açıklamaları ile Borsa İstanbul'da 2023 için öngörülen getiri stratejilerini de değiştirdi. Diğer bir deyişle 2023 için hesaplanan getiriye ulaşmak için portföyün maliyet noktası biraz geriye çekilmiş oldu. Yatırımcılar oluşturdukları getiri stratejilerini, seçim tarihlerinde yaşanabilecek bir değişiklikle yeniden gözden geçirmek durumunda kaldı. Seçim öncesi dönemlerde volatilitenin kaçınılmaz olduğunu hatırlatan uzmanlar, özellikle riski sevmeyen yatırımcıların hisse seçiminde çok daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Uzun vadeli düşünmenin artık kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek günlük al-sat ve kredili işlemlerden tamamen uzak durulmasını öneriyor. Ancak doğru seçimle ve profesyonel destek alarak uzun vadeli düşünen yatırımcılar için de borsanın bu dönemde ciddi fırsatlar oluşturacağının da altını çiziyor.

Analistler seçim öncesi dönemlerde defansif ya da yurtdışı ağırlıklı çalışan sektör ve hikayesi olan hisse senetleri arasından seçim yapmanın önemine de vurgu yaparak bu kapsamda 19 hissenin uygun seviyelerden portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"SEÇİM ÖNCESİ OYNAKLIK ARTAR"

Eğer sonuçlar ve kazanacak ekibin ekonomi politikaları yüksek oranda belli ise genelde seçim öncesi borsanın yükseldiğini belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; ancak bunu her zaman için söylemenin mümkün olmadığını söylüyor. Kimin kazanacağına dair bir konsensüs yoksa ya da kazanan tarafın ekonomi politikaları büyük ölçüde belli değil ise gerilemede görülebileceğini hatırlatarak "Bu nedenle genel olarak seçim öncesi borsa yükselir ya da düşer demek doğru değil. Ancak oynaklığın arttığını söylemek mümkün" diyor.

Bu dönemde ön plana çıkabilecek sektör ve şirketlerin de tamamıyla kazanması beklenen tarafın beklenen ekonomi politikaları ile alakalı olduğunu kaydeden Coşar, "Seçimler şu sektörlere yarar ya da yaramaz, diyemeyiz. Kazanması beklenen tarafın ki eğer bu belli ise beklenen ekonomi politikalarına göre yorum yapmak gerekir. Ancak seçim dalgalanmasından çekinen yatırımcılar defansif hisseleri ya da uzun dönem ellerinde tutmak isteyecekleri hikayesi olan sektör ve hisseleri tercih edebilir" yorumunu yapıyor.

"KÂR SATIŞLARI"

Başkan Tayip Erdoğan'ın erken seçimi dile getirmesiyle beraber borsada bir dalgalanma gördüğümüzü de dile getiren Coşar, konuyla ilgili de şu değerlendirmeyi yapıyor: "Ancak eğer bu dalgalanmanın devamı gelirse ki gelebilir!.. Ben bunu erken seçimden değil, daha çok yükselmiş endeksin düzeltmesi ve kar satışı olarak yorumlarım. Zira seçimlerin birkaç ay erkene alınması teknik anlamda seçimlerin erkene alınmasını ifade eder. Siyasi anlamda erken seçim anlamına gelmez. Ancak tabii ki seçim sathı belirsizlik halidir ve belirsizlik netleşene kadar borsada oynaklık ya da satış görülebilir. Kısacası seçim süreci borsada oynaklık oluşturabilir. Ancak bu seçimlerin bir-iki ay erkene alınmasından değildir. Çünkü bu durum, siyasi anlamda erken seçimi ifade etmez."

"ALTTAN MALİYET OLUŞTURULABİLİR"

Seçim döneminin borsa üzerinde yukarı ya da aşağı dalgalanmalar yaratabileceğini de ifade eden Coşar; öte yandan yıllık yaklaşık yüzde 200'e yakın yükselmiş ve birçok beklentisi gerçekleşmiş bir borsa olduğunun da unutulmaması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle daha önceki aylarda daha ucuz fiyatlardan maliyet yapmış yatırımcıların ağırlıklarını ayarlamak ve çeşitlendirici olmak kaydı ile portföylerin de hisse taşımaya devam edebileceğini belirterek "Özellikle uzun dönemli büyüme portföyü ya da temettü portföyü taşıyan yatırımcılar için dalgalanma sorun değil. Hatta gerileme yaşanırsa alttan maliyet yapmak için fırsattır!.. Ancak borsaya yeni gelen yatırımcılar, bu fiyatlardan portföy oluştururken hisse ve sektör seçimine çok dikkat etmeli. Sektörel beklentileri olumlu aynı zamanda fiyatı nispeten ucuz kalmış ya da pahalı olmayan hisseleri tercih etmeli. Sektörel çeşitlendirme yapmalı. Bunun için aracı kurum tavsiyelerini de dikkate almalı. Dalgalanmaların olduğu günlerde ise panik kararlar vermemeliler. Ayrıca bu dönemde hem dalgalanmalara karşı nispeten koruma altında olmak ya da fiyat hareketlerinden yararlanmak amaçlı altın ve gümüş gibi döviz bazlı varlık, yabancı hisse senetleri ya da yabancı hisse senetlerine dayalı fonları da portföylerinde bulundurabilirler. Öte yandan gerilemelerde alım fırsatından yararlanmak için likit ve faize dayalı TL ürünlerde bir miktar bulundurabilir" diyor.

"DEFANSİF VE HİKÂYESİ OLAN HİSSELER"

Yatırımcıların hemen lazım olmayacak, dalgalanmalara uzun süre dayanabilecekleri kendi tasarrufları ile yatırım yapması gerektiğinin de altını çizen Coşar; riski sevmeyen yatırımcılar için borsanın bu dönemde uygun olmayabileceğine de dikkat çekiyor.

Seçim öncesi dönemlerde defansif ya da yurtdışı ağırlıklı çalışan sektör ve hikayesi olan hisse senetleri arasından seçim yapmanın önemine de vurgu yapan Coşar; Aksa Akrilik Kimya, Aselsan, Brisa, Bim Birleşik Mağazalar, Coca-Cola İçecek, Kordsa, Koç Holding, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Tüpraş, Logo Yazılım, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Turkcell, Anadolu Efes, Tat Gıda, Yayla Gıda ve Mavi Giyim hisselerinin uygun seviyelerden portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"ESCAR FİLO'DA YÜKSEK KÂRLILIK DEVAM EDEBİLİR"

2001 yılında kurulmuş olan Escar Filo'nun, her marka motorlu aracın uzun dönemli kiralama hizmetini yürüttüğünü ve sektörde yüzde 1.9 pazar payına sahip olduğunu belirten Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, yüksek karlılığın 4Ç22'de ve 2023'ün tamamında devam edebileceğini öngörüyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği'nin (TOKKDER) derlediği verilere göre, operasyonel kiralama sektöründe 2015'te 277 bin adet ve 2017'de 366 bin adet olan motorlu araç sayısının 3Ç22 itibarıyla yaklaşık 240 bine gerilediğini ve halen 26 bin müşteriye hizmet verildiğini hatırlatan araştırma departmanı yetkilileri, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Çok sayıda oyuncunun bulunduğu ve en yüksek pazar payının yüzde 10'un altında olduğu sektörde Escar, 3Ç22 itibarıyla 4 bin 634 araçlık filo büyüklüğüyle yaklaşık yüzde 1.9 pazar payına sahip. (2021: yüzde 1.7) Şirket, ortalamada üç yıllık kontrat süreleriyle araçlarını üst segment müşterilere kiraya veriyor ve sonrasında satıyor. Uzun dönemli kontratlar ve yüzde 90'lar seviyesindeki kontrat yenileme oranları, şirketin nakit akışları üzerindeki belirsizliği önemli ölçüde azaltıyor. En az beş kişiden oluşan yönetim kurulu üyelerinin yarısı, büyük ölçüde Kebudi Ailesi fertlerinin sahipliğinde olan (A) grubu imtiyazlı hisseler tarafından belirleniyor. (A) grubu payların şirket sermayesine oranı yüzde 12.79 ve her birinin genel kurulda beş oy hakkı var. Online araç satımı platformu olan varmiarttiran.com 2013 yılından beri Escar'ın yüzde100 iştiraki olarak faaliyette. Söz konusu sitede Escar'ın ve farklı firmaların kiralamadan dönen araçları açık artırma ihale yoluyla online olarak satılıyor. 2022/09 itibarıyla sitede satılan 635 adet ikinci el motorlu aracın yüzde 16'sı Escar haricindeki firmaların araçlarından oluşuyor. Şirket yönetimine göre bireysel araç satışlarının da bu platforma efektif bir şekilde entegre edilebilmesi durumunda bu web sitesi gelir açısından önemli bir büyüme potansiyeli barındırıyor."

"KONTROLMATİK İLE GÜÇ BİRLİĞİ"

Escar'ın, Kontrolmatik ile güç birliği yaparak, birlikte elektrikli araç kiralama ve paylaşım teknolojileri konusunda faaliyette bulunmak üzere Haziran 2022'de "Mint Elektrikli Araç Teknolojileri" unvanlı bir şirket kurduğunu da hatırlatan Gedik Yatırım araştırma yetkilileri, söz konusu platform hakkında da şu bilgileri verdi: "Kısa süreli elektrikli araç kiralama platformu (saatlik, hatta dakikalık) ile ilgili olarak 2023 ortasında gerekli yazılımların tamamlanarak devreye alınması ve yılsonunda da araçların sisteme girerek yollarda olması hedefleniyor. Escar'ın, önemli büyüme potansiyeli barındırdığına inandığı bu ortaklıktaki payı yüzde 50."

"2023'TE FAVÖK 825 MİLYON TL OLABİLİR"

Öte yandan yüksek karlılığın 4Ç22'de ve 2023'ün tamamında devam edebileceğini öngören Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; ikinci el araç fiyatlarındaki yüksek seviyelerin 4Ç22'de ve 2023'ün tamamında şirketin mali performansını olumlu etkilemeye devam edeceğini düşünüyor.

2022'de FAVÖK'ün yüzde 93 artışla 488 milyon TL ve net karın yüzde 80 artışla 468 milyon TL olabileceğini de tahmin eden yetkililer, finansal verilere yönelikte şu değerlendirmeyi yapıyor: "2023'te ise FAVÖK'ün yüzde 69 artışla 825 milyon TL ve net karın yüzde 58 artışla 739 milyon TL olabileceğini öngörüyoruz. 2022'deki hisse başına 0,64 TL nakit kar payının da 2023'te 1,72 TL'ye yükselebileceğini düşünüyoruz. Hisse 13.07.2021'deki halka arzından bu yana nominal yüzde 430 ve BIST-100'e rölatif yüzde 50 getiri sağladı. 2023T 9,3x seviyesinde bulunan FD/FAVÖK çarpanı, şirketle ilgili olumlu temel beklentilerin hisse fiyatına yansıdığını gösteriyor. Mint ve varmiarttiran.com platformlarında meydana gelebilecek olumlu gelişmelerin ise hisse fiyatında tekrardan yukarı yönlü ivme yaratabileceği kanaatindeyiz. İkinci el araç fiyatlarında gerilemeye yol açacak gelişmeler olması (örneğin: ÖTV'nin düşürülmesi) veya ekonomik aktivitede önemli yavaşlama olması ise hisse performansını olumsuz yönde etkileyebilecek başlıca risk faktörleri."

"COCA COLA İÇECEK 2023'TE KAR RAKAMLARINDA ARTIŞIN DEVAMINI BEKLİYOR"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

COCA COLA İÇECEK: Şirketin satış gelirleri 2022 3. çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 156 büyüyerek 17.4 milyar TL, FAVÖK yüzde 131 büyüme ile 3,8 milyar TL, net kar ise yüzde 98.6 büyüme ile 1.8 milyar TL olarak gerçekleşirken; dokuz aylık kümüle bakıldığında ise şirketin net karı geçen sene aynı döneme göre yüzde 80.5 yükselerek 3,7 milyar TL olarak açıklandı. Ayrıca şirketin Ocak ayında yaptığı KAP bildirimine göre şirketin satışları, 2022 yılı tamamında konsolide bazda yüzde 14.6 artmış. Türkiye satışları yüzde 2.8, yurtdışı satışları ise yüzde 23.2 yükselmiş. Yani satış hacmindeki artışta itici güç yurtdışı satışlar olmuş. Şirket ayrıca 2023 yılı satış beklentilerini de açıkladı. Buna göre Türkiye'de ortak tek hane satış büyümesi, uluslararası yüksek tek hane ve düşük çift hane arasında satış büyümesi, konsolide bazda orta-yüksek tek hane satış büyümesi bekleniyor. Kur etkisinden arındırılmış yüzde 40'lı ya da düşük yüzde 50'li satış geliri artışı ve 2022 yılına benzer ya da biraz daha yüksek FAVÖK marjı öngörülüyor. Yani şirketin 2023 yılında hacimsel bazda satış artışı ve dolayısı ile gelir ve kar rakamlarında artışın devamı bekleniyor. Ancak fiyat dalgalanmaları, olası durgunluk, faaliyet gösterilen bölgelerde olası politik ve jeopolitik riskler şirket faaliyetleri açısından riskleri oluşturuyor. Çeşitlendirilmiş coğrafya ve yurtdışı büyüme operasyonları nedeni ile uzun dönemde büyüme eğiliminde. Önümüzdeki dönem portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

SABANCI HOLDİNG: Holding, bankacılık, finans, enerji, sanayi ve perakende gibi birçok sektörde faaliyet göstermekle beraber holding bünyesinde en büyük pay bankacılık sektöründe bulunuyor. 2022 yılında bankaların net faiz marjının yüksek olması, kredi genişlemesi, TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerden gelen karların etkisiyle dönemlik karlarını bir önceki yıla göre dört-beş kat artırması, holdingin kar rakamını pozitif yönde etkilemiş ve güçlü bir yükseliş sağlamış. Bunun yanında enerji ve sanayi kollarında da önemli ölçüde kar artışı yakalayan holding, 2022 ilk dokuz ayda karını yüzde 495 yükselerek 27 milyar 215 milyon TL olarak açıkladı. Son çeyrekte de karını aynı oranda olmasa da artırması bekleniyor. Şirketin önümüzde için elektrik üretimi ve yeni teknoloji yatırımları bulunuyor. Ayrıca kord bezi, kompozit malzeme, beyaz çimento yatırımları yapıyor. Holding hisseleri, hem net aktif değerine göre hem de piyasa çarpan değerlerine göre makul fiyatlarda işlem görüyor. Önümüzdeki dönem portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ŞİŞE CAM: Şirketin gelirleri 2022 ilk dokuz ayda geçen sene aynı döneme göre yüzde 215 artarak 66 milyar 279 milyon TL, FAVÖK yüzde 203 artarak 17 milyar 316 milyon TL, net kar ise yüzde 237 artarak 13 milyar 756 milyon TL olarak gerçekleşti. Bilanço ve kar rakamlarındaki artışta hem satılan ürünlerdeki fiyatlamanın hem de miktarsal bazda satış hacminin artışının etkisi bulunuyor. Ancak burada önemli olan, başta soda külü olmak üzere kimyasal maddelerin satış ve gelirindeki artış. Diğer segmentlerde satışlar, hacimsel bazda tek haneli değişimler sergilerken kimyasal madde satışları yüzde 50 artmış. ABD'de soda külü yatırımları devreye girdikçe önümüzdeki dönemler ve seneler de daha fazla satış hacmi ve kar artışı beklenebilir. ABD soda külü yatırımları yanı sıra hem yurtiçinde hem yurtdışında cam üretimi için yeni tesisler kurma ve satın alma yatırımları yapılıyor. Uzun dönemli büyüme hissesi olarak düşünülebilir. Özellikle fiyatların geri çekildiği dönemlerde uzun vadeli yatırım fırsatı sunduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

TAPDİ OKSİJEN'DE HALKA ARZ BÜYÜKLÜĞÜ 285,88 MİLYON TL

Tapdi Oksijen A.Ş'nin (Tınaztepe Hastaneleri) Borsa İstanbul birincil piyasada eşit dağıtım yöntemi ile halka arzı gerçekleşti

Piramit Menkul Kıymetler tarafından yapılan açıklamaya göre, şirketin halka arzına 756 bin kişi ve 62 milyon lot talep ile katılım sağlandı.

Halka arz edilen 28 milyon TL nominal değerli payların tamamı satılırken toplam halka arz büyüklüğü 285,88 milyon TL olarak gerçekleşti.

YABANCILAR EN ÇOK SASA HİSSESİ ALDI

Yabancı yatırımcılar Aralık ayında 1,010 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. 2022 yılında kümülatif olarak ise net satış miktarı 4,492 milyon dolar olarak açıklandı. En çok alım yapılan hisseler; Sasa 97 milyon dolar, Hektaş 96 milyon dolar, İş Bankası (C) 45milyon dolar, Doğuş Otomotiv 35 milyon dolar ve Sabancı Holding 21milyon dolar olarak sıralandı. En çok satış yapılan hisseler de Enka İnşaat 250 milyon dolar, Turkcell 119 milyon dolar, Yapı Kredi 109 milyon dolar, Türk Hava Yolları 83 milyon dolar ve Türk Telekom 73milyon dolar olarak belirlendi.

ASTOR ENERJI GEÇEN HAFTA TALEP TOPLADI

Yerli transformatör ve anahtarlama ürünleri üreticisi Astor Enerji, pay başına 12,50 TL sabit fiyatla geçen hafta (11-12-13 Ocak) tarihlerinde talep topladı.

TEB Yatırım liderliğinde toplam 40 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleşen halka arzda 148 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 27 milyon TL nominal değerli paylar ortak satışı olmak üzere ek satış hariç toplam 175 milyon TL nominal değerli payların halka arzının büyüklüğü yaklaşık 2,19 milyar TL olacak. Ek satışın gerçekleşmesi halinde 35 milyon TL nominal değerli payların ortak satışı ile ek satış dahil toplam 210 milyon TL nominal değerli payların halka arz büyüklüğü yaklaşık 2,63 milyar TL'ye ulaşacak.

Global ölçekte enerjiye olan talebin her geçen gün arttığına dikkat çeken Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal, elektrik enerjisinin olduğu her yerde Astor Enerji'nin ürünlerine ihtiyaç olduğunu belirtti. Ünsal, "Bugün son teknoloji ile donatılmış Avrupa'nın en büyük transformatör üretim tesislerinden olan fabrikamız, 2016 yılından itibaren faaliyette olan Ar-Ge Merkezi'miz, Avrupa'nın en büyük kapasitesine sahip laboratuvarlarından biri olan test laboratuvarımız, 6,6 MW kurulu güce sahip çatı Güneş Enerji Santrali'miz ve bin 500'ün üzerinde çalışanımızla Türkiye'nin yanı sıra dünyada 90'ın üzerinde ülkeye ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Halka arz ile birlikte Astor Enerji'nin kurumsal yapısını daha da güçlendirmeyi, uluslararası pazardaki mevcut payını artırmayı ve markamıza değer katacak yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Halka arzdan elde edilecek geliri şirketin yurtiçi ve yurtdışında büyümesini destekleyecek yatırımlar için kullanacaklarını da ifade eden Ünsal, "Türkiye'deki yerli üretici olarak liderliğimizi sürdürürken, yurtdışı pazarlardaki mevcut varlığımızı geliştirmek ve genişletmek amacıyla kapasitemizi, ürün gamımızı geliştirecek ve işletme sermayemizi güçlendireceğiz. Ar-Ge çalışmalarımızı, başta yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçlarına cevap veren teknolojik ürünlerimizi geliştirmek olmak üzere endüstrinin talebi olan özgün ürünler ile arttıracağız. Bununla beraber üretim tesislerimizin verimliliğinin yükseltilmesi, yeni makine, ekipman ve sistemlerin alınması, yeni hatların açılması da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu yatırımlara ek olarak ana faaliyetlerimizi destekleyen nitelikteki arsa üzeri güneş enerji santrali (GES) yatırımı, elektrikli araç şarj istasyonlarının yatırımları ve bu istasyonların kurulu güçlerinin kapasite artırımları için gerekli altyapı yatırımları da gelecek yatırım planlarımız içinde yer alıyor" diye konuştu.

Astor Enerji, 2019'da 1,1 milyar TL ciro elde ederken, 30 Eylül itibarıyla son 1 yılda yaklaşık 5,7 milyar TL ciro, 1,6 milyar TL FAVÖK ve 1,4 milyar TL net kara ulaştı. Dağıtılabilir karının asgari yüzde 30'unu nakit kar payı olarak dağıtmayı hedefliyor.

Bugün başta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika olmak üzere dünyada altı kıtada 90'ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Astor Enerji, önümüzdeki dönemde var olduğu pazarlarda derinleşmeyi, farklı pazarlara girerek ihracatının tüm satışlar içindeki payını orta vadede yüzde 40'a çıkarmayı planlıyor.

Astor Enerji, tükettiği elektrik enerjisinin tamamına yakınını fabrika çatısında kurulu 6,6 MW kapasiteli Güneş Enerji Santrali'nden (GES) elde ediyor. Şirket ÇED ve imar süreçlerinin tamamlanması ile 2023 yılının ilk yarısında yaklaşık 12,5 milyon dolar yatırımla Ankara Bala'daki arazisi üzerinde 13,95 MW gücünde GES projesini hayata geçirecek. Bu sayede yıllık 20 milyon kWh üzeri elektrik üretimi gerçekleştirerek milli ve yenilenebilir enerjiye destek vermeyi, karbon nötr hedefinde önemli bir yol kat etmeyi hedefliyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

PEGASUS: Pegasus Aralık 2022 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu yıllık yüzde 31 artarak 2,22 milyon yolcu oldu. Yurtiçi yolcu sayısı yüzde 8 artarak 0,85 milyon yolcuya yükselirken, uluslararası yolcu sayısı yüzde 50 artarak 1,37 milyon yolcuya (2019 seviyelerinin yüzde 23 üzerinde) ulaştı. Uluslararası AKK (kapasite) yıllık yüzde 43 artarak 3,2 milyon km'ye yükselirken (2019 Aralık ayına kıyasla yüzde 35 daha yüksek, toplam AKK'deki yüzde 80 pay) yurtiçi AKK Aralık'da yıllık yüzde 1 azaldı. Doluluk oranı ise yıllık 7,4 puan artarak yüzde 83.6'ya yükseldi. 2022 yılında Pegasus'un taşıdığı toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 34 artarak 26,94 milyon yolcuya (2019 seviyesinin yüzde 88'i) ulaştı.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik Türkiye farklı ülkelerden Aralık ayında toplamda 46,9 milyon TL tutarında sipariş aldığını bildirdi. 2021 yılından devreden sipariş tutarıyla birlikte bakiye sipariş tutarı, Aralık ayı sonunda 153,3 milyon TL'ye yükseldi.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji sermayesi geçen hafta 19,8 milyon TL'den yüzde 318 oranında bedelsiz olarak 62,96 milyon TL artışla 82,8 milyon TL'ye yükseltildi.

ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik ile Eze İnşaat arasında Gebze - Darıca Metro Projesi'nde 2,7 milyon euro + KDV ve 24 milyon TL + KDV tutarındaki iş büyüklüğünün 2,7 milyon euro + KDV ve 31,8 milyon TL + KDV olarak güncellendiği belirtildi.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları'nın Aralık ayında hizmet verdiği yolcu sayısı 2019 dönemine kıyasla yüzde 36 artışla birlikte 4,71 milyona yükseldi. Rakam, aynı zamanda 2019-Aralık döneminin de yüzde 9 üzerinde yer alıyor. Dış hatlardaki yolcu sayısı 2019 döneminin yüzde 27 üzerinde. Ocak-Aralık 2022 dönemi için ise toplam yolcu sayısı 2021 dönemine göre yüzde 51 artış gösterdi. Rakam 2019 yılının yüzde 12 altında yer alıyor.

TREND GYO: Trend GYO sermayesinin 30 milyon TL'den yüzde 130 oranında bedelsiz olarak 39 milyon TL artışla 69 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları'nın 3,75 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Smart Güneş Enerji, 2023 yılında 6,5 milyar TL ciro, 1,1 milyar TL FAVÖK beklentisi olduğunu paylaştı. Buna ek olarak yaklaşık 1,5 milyar TL yatırım yapılması bekleniyor. Ciro beklentisi şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık 5,5 katına karşılık geliyor.

ZORLU ENERJİ: Zorlu Enerji Türkiye'de yürütülen elektrikli araç şarj istasyonu faaliyetlerini yurtdışına taşımak amacıyla Portekiz'de, Hollanda'da kurulu yüzde 100 bağlı ortaklığı Electrip Global B.V.'nin yüzde 100 hissedarlığında "Electrıp Ptg, Unıpessoal Lda" unvanlı bir şirket kurulduğunu bildirdi.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji ile yurtiçinde yer alan bir müşterisi arasında 11,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 19.7'sine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile Doğan Jeotermal Enerji arasında 4,44 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 3.3'üne karşılık geliyor. Girişim Elektrik ile Medicana Hastaneleri arasında da 9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 6.6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik ile Eren Perakende arasında 8,6 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 6.4'üne karşılık geliyor. Ayrıca Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower'ın 871 bin dolar tutarında iş aldığı bildirildi. Girişim Elektrik ise 600 bin dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar toplamı şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.

SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK: Safkar Ege Soğutmacılık, Emiralem'de inşa edilen tesisin yaklaşık 5 bin metrekare çatı alanı üzerine 750 KWP enerji üretimi sağlayacak, yaklaşık maliyeti 11 milyon TL olan GES yatırımı yapılmasına karar verildiğini bildirdi. Söz konusu yatırım için şirket yatırım teşvik belgesi başvurusu da gerçekleştirecek.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, yaptığı açıklamada batarya yatırımı konusunda Ford'un Türkiye'de Koç ile birlikte batarya yatırımı yapılmasına yönelik yaklaşımında herhangi bir değişiklik bulunmadığını, batarya yatırımının gerçekleştirilmesine yönelik tüm alternatiflerin değerlendirildiğini bildirdi.

AYES ÇELİK: Ayes Çelik sermayesi, geçen hafta 15,03 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 15,03 milyon TL artışla 30,06 milyon TL'ye yükseltildi.

HİDROPAR HAREKET: Hidropar Hareket, Türkiye'de kurulacak bir demir çelik tesisine ilişkin olarak 535 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 5.7'sine karşılık geliyor.

KİLER GYO: Kiler GYO, İstanbul Levent'te yer alan Sapphire AVM'de Alışveriş Merkezi ve Seyir Terası'na ait 146 adet gayrimenkulün 760 milyon TL bedelle satın alınmasına ilişkin Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan Almanya'da ve Birleşik Krallık'ta birer yeni şirket kurulmasına karar verildiğini bildirdi. Öte yandan Kimteks Poliüretan yurtiçindeki bir müşterisi ile 300 milyon TL tutarında satış bağlantısı yapıldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 9'una karşılık geliyor. Teslimatın bu yıl yapılması planlanıyor.

KİLER HOLDİNG: Halkbank'a ait olan İstanbul Sapphire AVM'nin AVM kısmı ve Seyir Terası'nın tamamının 905 milyon TL bedelle Kiler Holding'in bağlı ortaklıkları tarafından satın alınmasına ilişkin Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

SANICA ISI: Sanica Isı, Elazığ OSB'de yer alan üretim tesisi için mevcut çatı Güneş Enerjisi Santrali'ne (GES) ilave olarak kalan çatı bölgesinin tamamını kullanmak suretiyle tesisin çatısı üzerine 3,63 MWp güç kapasiteli ilave GES yatırımının yapılmasına karar verildiğini bildirdi. Yatırımın toplam maliyetinin 2,22 milyon dolar olması bekleniyor. Şirket ayrıca yatırım için teşvik belgesi başvurusu gerçekleştirecek.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım ile yurtiçinde yerleşik bir banka arasında 8,23 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 34'üne karşılık geliyor.

MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme azami 150 milyon TL olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

ASELSAN: Aselsan ile uluslararası bir müşterisi arasında 59,4 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Teslimatlar 2024 yılında gerçekleşecek olup tutar, 2022/9A hasılatının yüzde 6.6'sına karşılık geliyor.

BERKOSAN YALITIM: Berkosan Yalıtım sermayesini geçen hafta 15,6 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 15,6 milyon TL artışla 31,2 milyon TL'ye yükseltti.

HİDROPAR HAREKET KONTROL TEKNOLOJİLERİ: Hidropar ile Meksika'da faaliyet gösteren Proveedora Industrial arasında Meksika bölgesi için distribütörlük anlaşmasına varıldığını bildirdi.

KATMERCİLER: Katmerciler Araç Üstü Ekipman sermayesinin 652,5 milyon TL'den yüzde 65 oranında bedelli olarak 424,1 milyon TL artışla 1,08 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

İŞ GYO: İş GYO, İstanbul Çekmeköy'de 6.929 metrekare ve 941 metrekare büyüklüğündeki arsa paylarını yaklaşık 38 milyon TL + KDV bedelle satın aldığını bildirdi. Şirket söz konusu arsayı proje geliştirme amaçlı kullanacak.

THY: Türk Hava Yolları'nın taşıdığı toplam yolcu sayısı, Aralık ayında yıllık yüzde 29 artarak 5,5 milyon yolcuya ulaştı (2019 Aralık'ın yüzde 101'i). İç hat yolcular yüzde 13 artışla 1,93 milyona (2019 Aralık'ın yüzde 93'ü), dış hat yolcular ise yüzde 38 artışla 3,6 milyona (2019 Aralık'ın yüzde 106.5'i) ulaştı. Doluluk oranı 0,9 baz puan artarak yüzde 81.6 oldu. Öte yandan, kargo hacmi bir önceki aya göre 137,5 bin ton ile yatay kaldı. Kümülatif verilere göre, 2022'de toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 60 artarak 71,8 milyona ulaşırken; dış hat yolcu sayısı yüzde 88, iç hat yolcu sayısı yüzde 27 arttı.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji ile bir müşterisi arasında 2,4 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geliyor.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: ArcelorMittal tarafından 186 bin adet pay (sermayenin yüzde 0.53'ü) satışı (5 Ocak'ta) yapılırken, Ereğli Demir Çelik sermayesindeki payı yüzde 9.55'e geriledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.