Doğru sektör ve hisse seçme zamanı -2-
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da, son iki ayın en çok kazandıran sektörü ve BIST'in rekor kırmasında lokomotif görevini üstlenen bankacılık sektörü hisselerindeki kayıp ön plana çıktı. Analistler, seçimlere dokuz aydan kısa bir sürenin kaldığı, cari açığın yüksek seviyelerde seyrettiği ve global olarak da parasal sıkılaşmanın devam ettiği mevcut ortamda hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmaların yüksek olmasını bekliyor. (İkinci Bölüm)
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
AKFEN GYO: Bodrum Yalıkavak'ta 22.197 metrekarelik arsanın 20 milyon dolara satın alınmasına karar verildiğini açıkladı.
ANEL ELEKTRİK: Şirketin, TOGG Gemlik Kampüs projesi PD Workshop tesisleri elektrik işlerinin yapılmasına yönelik 49 milyon TL'lik verdiği teklifin proje işvereni tarafından uygun bulunduğu açıklandı.
ARSAN TEKSTİL: Şirketin yüzde 27.50 oranında iştiraki Akedaş Elektrik Dağıtım'ın kullanacağı 100 milyon TL tutarındaki banka kredisine yüzde 27.50 oranında kefalet verilmesine karar verildiği açıklandı.
DERLÜKS YATIRIM HOLDİNG: Şirket bağlı ortaklığı Emiliano Zapata Giyim'in sermayesinin 25 milyon TL'den 40 milyon TL'ye yükseltilmesi tescil edildi.
DENGE YATIRIM HOLDİNG: Şirket adına Tayyar Raci Şaşmaz, Cevdet Taşçeken ve Harun Taşçeken aleyhine 39.2 milyon TL tutarında icra takibi başlatıldığı açıklandı.
BIOTREND ÇEVRE VE ENERJİ YATIRIMLARI: Şirket ile UOP LLC arasında şirketin veya iştiraklerinden birinin bünyesinde Türkiye'de kurulması planlanan yıllık 30 bin ton atık kapasiteli bir plastik geri dönüşüm tesisinde Honeywell UpCycle Proses Teknolojisi'nin faaliyete geçirilmesi amacıyla iş birliği gerçekleştirilmesine yönelik iyi niyet mektubu imzalandığı açıklandı.
İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Trabzon'a şube açılmasına karar verildiği açıklandı.
KALEKİM: Irak'a şube açılmasına karar verildiği açıklandı.
OSTİM ENDÜSTRİYEL YATIRIMLAR: Şirket mülkiyetinde bulunan Ankara'daki iki bağımsız bölüm ile Ostim Teknik Üniversitesi'nin mülkiyetinde bulunan Ankara'daki arsanın takas edilmesine ilişkin işlemlerin tamamlandığı açıklandı.
OTOKAR: 14 milyon euro tutarında İhracat Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.
OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Şirket tarafından merkezi Kanada'da bulunan CLTS Technologies Ltd. arasında bir mutabakat sözleşmesi imzalandığı açıklandı.
ŞEKER GYO: 8.1 milyon dolarlık banka kredisinin erken kapatıldığı açıkladı.
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanan, güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin BOR - 1 (100 MWe) ihalesinde şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı Smart GES Üretim'in 37,5 Kuruş/kW saat bedel ile en iyi teklifi vererek yarışmayı kazandığının açıklanmasının ardından, Niğde'de kurulması planlanan santral için üretim lisansının alındığı açıklandı. Öte yandan Smart Güneş Enerji, Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yerleşik bir Kamu Kurumuna ait Güneş Enerjisi Santrali kurulumunda gerekli ekipmanlar ve montajları işi ihalesinde 46.34 milyon TL ile en uygun teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 9'una karşılık geliyor.
TAT GIDA SANAYİ:181 gün vadeli 70 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, Birleşik Arap Emirliklerinde Yerleşik Extra Reach General Trading Firması ile ürün tedarik sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Şirket, anlaşmanın finansal tablolara etkisinin 500 bin dolar olmasını bekliyor. Şirket ayrıca DMO'nun açtığı ihalede 17.7 milyon TL + KDV tutarında iş alındığını bildirdi.
ATP TİCARİ BİLGİSAYAR: ATP Bilgisayar sermayesi geçen hafta 37.5 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 56.25 milyon TL artışla 93.75 - milyon TL'ye yükseltildi.
RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Holding bağlı ortaklığı Hera Teknik'in Kars'ta TOKİ tarafından açılan ihalede 229 milyon TL ile en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Teklif değerlendirme aşamasında olup, tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 80'ine karşılık geliyor.
SÖNMEZ PAMUKLU SANAYİ: Sönmez Pamuklu Sanayi, lisanssız GES kurulumu için çalışma yapıldığını bildirdi.
PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus, Ağustos 2022 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu yıllık bazda yüzde 16 artarak 2,97 milyon yolcu oldu. İç hat yolcu sayısı yüzde 21 düşüşle 1.14 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 63 artarak 1.83 milyon yolcuya (2019 Ağustos ayı yolcu sayısına göre yüzde 14 daha yüksek) yükseldi. Dış hat yolcu sayısındaki artışa paralel şekilde dış hatlar kapasitesi yüzde 68 artışla 4.2 milyon km (Ağustos 2019'un yüzde 29 üzerinde, dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 83) olurken, yurtiçi kapasite Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 29 düşüş gösterdi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 7.2 puan artış göstererek yüzde 90 seviyesinde gerçekleşti. 8 aylık kümülatif (Ocak – Ağustos) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurtdışı yolcu sayılarındaki yüzde 128'lik artış ve yurtiçindeki yüzde 7'lik düşüş sonucunda, toplamda yıllık yüzde 42'lik artışla 17.2 milyona ulaştı.
AKSİGORTA: Aksigorta'nın Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artışla 7.44 milyar TL'ye yükseldi.
DİTAŞ DOĞAN: Ditaş Doğan Yedek Parça sermayesinin 26 milyon TL'den yüzde 63 oranında bedelli olarak 16.5 milyon TL artışla 42,5 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
HEDEF HOLDİNG: Hedef Holding'in Koru Sigorta'nın devralınmasına ilişkin olarak yaptığı başvuru, Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Şirket daha önce satın almayı ve gerekli izinlere ilişkin süreci açıklamıştı.
GEZİNOMİ SEYAHAT: Gezinomi Seyahat, Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir otel için 120 milyon TL teklif verilmesine ilişkin karar alındığını bildirdi.
NETAS: Netaş Telekomünikasyon, Türk Telekom'dan 1.53 milyon dolar tutarında WiFi-5 modem sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.
"HİSSE SENEDİ PİYASALARI HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ"
Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Emre Akyol, TL bazlı sabit getirili finansal enstrümanların, beklenen enflasyona kıyasla ciddi oranda negatif reel getiri barındırması nedeniyle hisse senedi piyasalarının her zamankinden daha önemli ve kritik bir yatırım alternatifi olarak ortaya çıktığını söylüyor. Ancak hisse senedi yatırımının yapısı gereği yüksek risk içerdiğine dikkat çekerek "Kaldıraç kullanılması durumunda ise bu risk katlanarak artıyor. Dolayısıyla yatırımcılar, profesyonel destek de alarak orta vadeli yatırım stratejilerini, alabilecekleri risk seviyesini ve sektörel bazda hisse senedi tercihlerini belirlemeli. Ardından da hareketli zarar kes seviyelerine sadık kalmalı" diyor.
HATEKS AVRUPA'DA BÜYÜME ATAĞINA GEÇTİ
Hatay'ın tekstil sektöründe ilk halka açık şirketi olma unvanını taşıyan Hatay Tekstil İşletmeleri A.Ş'nin (Hateks), Fransa' da kurulu yüzde 100 iştiraki olan Hatex Invest ve yüzde 90 iştiraki olan Cotonella Sarl isimli iki şirketi Avrupa'da büyüme atağına geçti. Hateks ürünlerini pazarlayan ve Hatay'daki tesisin üretim kapasitesinin yüzde 15'ini temsil eden iki şirket, bu yıl satış ve ciroda yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyor.
Hateks CEO'su Abud Abdo, Hateks'in Fransa'daki iştirakleri Hatex Invest ve Cotonella Sarl'ın Avrupa'da büyüme atağına girdiğini söyledi. Cotonella Sarl'ın 1976 yılında Hateks'in pazarlama ofisi olarak kurulduğunu anlatan Abud Abdo, "Kendi markası olan 'SENSEI' ve 'Maison De Le Cotton' mağazasında perakende satışları ile birlikte, oteller ve büyük perakende mağazalarına havlu ve bornoz satan Cotonella Sarl, Hateks'in Fransız müşterilerinin operasyonlarını denetliyor" dedi. Şirketin kurulduğu günden bugüne istikrarlı bir büyüme performansı çizdiğini anlatan Abdo, "Ancak 2019'da başlayan küresel salgın Kovid-19 ile birlikte operasyonlarımız 2020'de yüzde 35 daraldı. 2021 yılı bizim için bir toparlanma yılıydı. 2022'de ise Fransa'daki tüm restoran ve otellerin açılmasıyla birlikte satışlarımız çok ciddi bir ivme kazandı. Öyle ki bu yıl ciroda 2019 yılındaki seviyeleri geride bırakacağız" diye konuştu. Hatex Invest ve Cotonella Sarl'ın çok güçlü bir büyüme performansı elde ettiğinin altını çizen Abdo, her iki şirketten toplam 8 milyon euro'nun üzerinde ciro beklediklerini kaydetti.
Yüzde 100 Hateks A.Ş. iştiraki olan Hatex Invest'in ise 2022 yılında Hateks Tekstil A.Ş. nin yüzde 50 oranda iştiraki olan SIRETEX firmasının hak karşılığı olarak kurulduğunu anlatan Abdo, şöyle devam etti: "Bu şirketimiz bünyesinde Fransa'da ev tekstili markası ve gayrimenkul yatırımları bulunuyor. Çevrimiçi satışlarda lider bir ev tekstili markası olan Hatex Invest'in Kovid'den bu yana çevrimiçi satışları yüzde 30 ila 50 arasında arttı. Aynı zamanda bu markamız ülkenin dört bir yanındaki perakendecilere de satış yapıyor. Markanın ürünleri Fransa'da 500'den fazla satış noktasında sergileniyor."
Hatex Invest'in çok güçlü bir büyüme performansı yakaladığını anlatan Abdo, "2022'de internet satışlarının gelişmesi ve dağıtım kanallarının artmasıyla bağlantılı olarak 5 milyon euro'nun üzerinde ciro bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Hatex Invest'in gayrimenkul yatırımlarının şu anda ağırlıklı olarak grubun internet operasyonlarına hizmet veren Büyük Paris Bölgesi'ndeki bir depo ve lojistik merkezi olarak şekillendiğini anlatan Abdo, yeni depo ve lojistik merkezi yatırımları için araştırmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
YATAŞ GRUP ONLİNE'DA YÜZDE 150 BÜYÜDÜ
Online mağazacılık yatırımlarına hız kesmeden devam eden Yataş Grup, bu alanda yüzde 150 büyüdü. Enza Home ve Puffy markalarının online mağazalarını açan Yataş Grup, 2022 yılı itibarıyla cirosunun da yüzde 12'ye çıkmasını hedefliyor.
Yataş Bedding markasıyla yıllardır online satış hizmeti sunan Yataş Grup, Eylül 2021'de Puffy, Şubat 2022'de Enza Home online mağazalarını tüketicilerle buluşturdu. Kendi online mağazalarının yanı sıra yurtiçinde beş, yurtdışında ise 13 farklı pazaryeri üzerinden satış yapan Yataş Grup, bu yıl online'da 2021'e göre yüzde 150 büyüdüğünü açıkladı.
Yataş Grup olarak e-ticaret alanına yaptığı yatırımlarla müşterilerine daha iyisini sunmak için kendilerini geliştirdiklerini söyleyen Yataş Grup CEO'su Nuri Öztaşkın, "Tekstil ürünlerimizde 24 saatte hızlı teslimat imkanı, güçlü dağıtım ağımız, online özel ürünlerle zenginleşen ürün yelpazemiz ve dijital müşteri deneyimimiz en güçlü olduğumuz yönlerimiz. Örneğin; Yataş Bedding online mağazasında Türkiye'de ilk defa uygulanan Smart Match uygulaması ile müşterilerimizin kendilerine en uygun yatağı bulmalarına yardımcı olarak hem sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunuyor hem de yüksek müşteri memnuniyeti ile iade oranlarımızı düşürüyoruz" dedi. Grubun online'daki iddiasının ciroya da yansıdığına dikkat çeken Öztaşkın, 2021 yılsonu itibarıyla cironun yaklaşık yüzde 10'unu yurtiçi ve yurtdışı online kanallardan geldiğini belirterek bu yıl bu rakamın yüzde 12'ye çıkmasını öngördüklerinin altını çizdi.
En çok satılan ürünlere dair de bilgi veren Öztaşkın, "Yatak satışımızın yüzde 65'ini büyük illerde gerçekleştiriyoruz. Yazlık bölgelerde ise online'a özel yataklar büyük ilgi görüyor. Yataş Bedding internet sitemizin satışlarının yüzde 50'sinden fazlası yatak ürünlerimizden geliyor. Ayrıca Yataş Mini kategorisindeki yataklarımızın toplam yatak satışlarındaki payı da giderek artıyor. Bu kategorideki yatak satışlarımız bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60 artış gösterdi. Ayrıca anne-bebek kategorisine özel yaptığımız kampanyalarla annelerin talepleri, internet sitelerimizde olduğu kadar pazaryerlerinde de giderek artıyor. Pazaryerlerinde ise tekstil grubu ürünlerimiz daha fazla tercih ediliyor. Bu kanaldaki satışlarımızın yaklaşık yüzde 70'ini ev tekstili ürünleri oluşturuyor. Mobilya grubu ürünlerimiz için Enza Home internet sitemizden alışverişi tercih ediliyor" diye konuştu.
SUWEN YILSONUNDA YÜZDE 117-128 BÜYÜME HEDEFLİYOR
Yılın (2022) ilk altı ayında toplam ciro büyümesi yüzde 171 oranında gerçekleşen Suwen; 2022 yılını bir önceki seneye göre yüzde 117-128 arasında bir büyüme oranı ile 780-820 milyon TL seviyelerinde kapatmayı öngörüyor.
2021 yılının ilk yarısında pandemi kısıtlamalarının devam etmesi nedeni ile sektörde perakende mağazacılık tarafında önemli ciro kayıpları yaşandığını hatırlatan Suwen'in Mali İşler ve Finans Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Koç, 2022'nin ilk yarısında markaların bu ciro kayıplarını büyük oranda giderdiğini ve rekor ciro artışları gerçekleştirdiğini söyledi.
Mart ayından sonra turizm sezonunun da başlamasıyla birlikte özellikle yerli ve yabancı turist alışverişindeki canlanmanın tüm sektöre pozitif yansıdığını belirten Koç; yılın ikinci yarısındaki benzer ciro artışlarının hem yabancı turist sayılarındaki artış hem de enflasyon etkisi ile devam edeceğini, fakat yılın ilk yarısına göre biraz hız kesebileceğini düşünüyor. Suwen olarak 2022 yılını bir önceki seneye göre yüzde 117-128 arasında bir büyüme oranı ile 780-820 milyon TL seviyelerinde kapatmayı hedefleyen Koç, "Halen Türkiye'nin 41 şehrinde 147 mağazamız var. Suwen olarak gelecek beş yıl içerisinde Türkiye ve yakın coğrafyalarda hem kendi özkaynaklarımız ile hem de münhasır bayilik yoluyla mağaza yatırımlarına devam etmeyi planlıyoruz" diyor.
Suwen'in perakendeden sonra ikinci büyük ve gelecekteki büyümesinde önemli rol üstlenmesi beklenen satış kanalının e-ticaret olduğunu da dile getiren Koç, sözlerine şöyle devam etti "Bunu da www.suwen.com.tr web adresindeki kendi e-ticaret platformumuz ve üçüncü taraf e-ticaret satış platformlarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu kanalda e-ihracata da odaklanıyoruz. Gelecek üç yıl içerisinde Almanya, İngiltere, Amerika başta olmak üzere gelişmiş pek çok ekonomiye dijital olarak da giriş yapmayı hedefliyoruz."
Gelecek yıl mağaza yatırımlarına ilave olarak çoklu kanal hizmetlerine yönelik yazılım/operasyon yatırımları yapmak gerekeceğini de vurgulayan Koç, şunları söyledi: "Suwen olarak OMS yatırımlarımızı tamamlayarak müşterilerimize; e-ticaret kanallarımız üzerinden mağazalardaki stoklarımızı sunmaya, mağazada beğenilen ürünün renk ve bedeni eğer o mağazada yok ise başka bir mağazadan veya merkez depomuzdan adresine kargo ile gönderilmesini sağlamaya başladık."
KORDSA'DAN KUZEY AMERİKA'YA 20 MİLYON DOLARLIK YATIRIMI
Sabancı Holding'in iştiraklerinden Kordsa, yatırımlarına bir yenisini ekledi. Şirket, Kuzey Amerika'daki tesislerinde, lastik sektörüne yönelik gerçekleştirdiği kord bezi üretimini artırmak üzere, 20 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleştiriyor.
Lastik üreticilerinin artan taleplerini yerinde karşılamak amacıyla Kuzey Amerika'daki tesislerinde kord bezi terbiye kapasitesi artırma kararı alan şirket, 20 milyon dolar değerinde yatırımla yürütülecek ek hat projesinin 2024 yılında faaliyete geçmesini planlıyor. Şirketin kord bezi üretim kapasitesi, yeni yatırımıyla birlikte yılda 19 kiloton artacak.
Kuzey Amerika'da artan müşteri talepleri doğrultusunda, kord bezi üretimini artırmak üzere ikinci bir terbiye ünitesini devreye aldıklarını belirten Kordsa CEO'su İbrahim Özgür Yıldırım, "Sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarımızı büyük bir istikrarla sürdürüyoruz. Küresel liderliğimizi pekiştirmek üzere 'yaşamı güçlendirmeye' devam edeceğiz" dedi.
Bilindiği gibi Kordsa; lastik, inşaat ve kompozit güçlendirme ürünleri ile ileri malzeme pazarında; Amerika'dan Asya Pasifik'e kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaptığı üretimlerle güçlendirme ürünlerini tüm dünyaya sunuyor.
SPK ÜÇ ŞİRKETİN BEDELSİZ BAŞVURUSUNU ONAYLADI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yapılan incelemelerin ardından üç şirketin bedelsiz başvurusunun onaylandığını duyurdu.
Buna göre 41 milyar TL değerindeki sermayesini, 4 milyar 54 milyon 434 TL'si iç kaynaklardan, 13 milyar 945 milyon 565 TL'si ise kar payından olmak üzere toplamda 18 milyar TL artırarak 59 milyar TL'ye yükseltecek.
Orçay Ortaköy Çay Sanayi 20 milyar 465 bin TL mevcut sermayesini SPK'nın onayının ardından sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 59 milyar 535 milyon TL yükselterek 80 milyar TL'ye çıkaracak.
Lider Faktoring ise 90 milyar TL'lik mevcut sermayesini, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 45 milyar TL artıracak. Sermaye artırımı işlemi sonucunda şirketin sermayesi 135 milyar TL'ye ulaşacak.