Metropolitan’da binden fazla kaçak eser iddiası
PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ The Metropolitan Museum of Art (Met), ABD'nin en büyük ve en fazla ziyaret edilen müzesi. Ve müze, bugünlerde binden fazla eserinin kaçakçılıkla bağlantılı olmasıyla gündemde. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ve diğer medya kuruluşları tarafından hazırlanan raporlara göre Met'in koleksiyonundaki en az bin 109 parça, daha önce yağma ve kaçakçılık hükmü giymiş kişilerle ilişkili olarak elde edilmiş. Raporda bu eserlerin yarısından fazlasının hangi ülkelerden nasıl kaçırıldığını ayrıntılarıyla anlatan kayıtlar da mevcut.
ICIJ'ye göre MET, koleksiyonundaki pek çok eserin, antik eserlerin yağmalanmasına veya kaçakçılığına karışan kişilerle açık bağlantıları da var. Müzede bir zamanlar yasa dışı yollardan antika satan Robert E. Hecht'e ait olan yaklaşık iki düzine parça var. Müzede ayrıca bir zamanlar Hecht'in ortağı olan ve 1997'de İtalya'da Hect ile birlikte görevlendirilen Jonathan P. Rosen'e ait 800'den fazla esere sahip.
İNSAN TİCARETİ SUÇU DA KARIŞMIŞ
Met koleksiyonundaki bir başka 85 parça ise geçen yıl Hindistan'da insan ticareti suçlarından 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Subhash Kapoor ile bağlantılı. İnsan ticaretiyle mücadele grubu Eski Eserler Koalisyonu'nun Yönetici Direktörü Tess Davis, ICIJ'ye yaptığı açıklamada "Met, dünyadaki müzelerin gidişatını belirliyor. Ve böyle büyük bir müze bunlara izin veriyorsa, sanat piyasasının geri kalanı için ne umudumuz kalabilir ki" dedi.
MISIR BRONZLARI, YUNAN BÜSTLERİ ELE GEÇİRİLDİ
Met'te son birkaç yılda çok sayıda yüksek profil ele geçirme vakası yaşandı. ICIJ'ye göre geçen yıl, Met'in koleksiyonundan Mısır bronzları, Yunan büstleri ve dünyanın her yerinden antik levhalar, miğferler ve heykeller de dahil olmak üzere en az 29 parça ABD'li yetkililer tarafından ele geçirildi.
KIM KARDASHIAN'IN FOTOĞRAFI ELE VERDİ
Müzedeki eserlerden biri realite yıldızı Kim Kardashian'ın 2019 yılında Met Gala sırasında çektiği bir fotoğrafla ortaya çıktı. Kardashian, 2000 yıllık Eski Mısır'a ait altın bir tabutun yanında poz verdi. Met'in eseri, müzeye ihracat lisansının bir taklidini sunan bir satıcıdan satın aldığı ortaya çıktı. Mısır'ın iade isteği ve yapılan soruşturanın ardından tabutun Mısır'dan kaçırıldığı ortaya çıktı ve iadesi gerçekleşti.
NEPAL VE KEŞMİR KOLEKSİYONU
Ayrıca Met'in Nepal ve Keşmir koleksiyonları da soru işaretleriyle dolu. Müzede bugüne kadar iadesi yapılan ve hala kuşkulu gözlerle bakılan daha pek çok eser var. Müze yetkilileri bu konuda tüm önlemleri almaya çalıştıklarını ve bu tarz tespit edilen eserleri kendileri geri yolladıklarını söylüyor. Bakalım tüm bu söylentiler ABD'nin en büyük müzesine zarar verecek mi, yoksa reklamın iyisi kötüsü olmaz diyerek ilgiyi arttıracak mı!