Gümrük tarifeleri oyunu da hedef alıyor…

Geçen hafta ABD’den gelen çok konuşulacak gümrük vergisi kararı sonrasında oyun endüstrisi de kendine düşen payı alacak gibi duruyor. Oyuna gelen sinyalin, özellikle konsol sektöründe yükselişe işaret edeceği yönünde olduğu aktarılıyor…
17.04.2025 11:44 GÜNCELLEME : 17.04.2025 11:44
ALİ EFE İRALI/ Oyun endüstrisi o kadar çok disiplinli bir kesişim kümesine sahip ki, çok ufak çaplı hareketlilikler bile kademe kademe yayılabiliyor ve çarpan etkisi, kullanıcı-izleyici ya da okur anlamında çok daha genişleyebiliyor. Ekonomi anlamında da alınan kararlardan oyunun etkilenmemesi söz konusu değildi. Nitekim de öyle oldu. Yazılımın değil, o yazılımı oynatacak olan donanımın da önemli ölçüde etkilenebileceğini gördüğümüz bir dönemden geçiyoruz…

GÜMRÜK VERGİSİNİN ARKA PLANI

Donald Trump'ın, geçtiğimiz hafta yeni gümrük vergilerini açıklamasının ardından sadece ABD piyasasında değil tüm dünyada çok büyük yankı uyandı. BBC'den Anthony Zurcher'in haberine göre İsrail ve Japonya gibi ABD müttefikleri bir uzlaşma yolu ararken; Çin yüzde 34'lük bir misilleme ile yanıt verdi. Trump da hatırlayacak olduğunuz üzere ekstra bir yüzde 50'lik artışı işaret etmişti. Zurcher'in belirttiğine göre Avrupa Birliği ülkeleri çözüm önerileri sunmasına karşın Trump'ın, bunun bir pazarlık olmadığını söylediğini görüyoruz. Tabii süreç burada kalmadı. Gerilim ilk günün başından itibaren tırmanmaya devam etti. Yine BBC'den Jennifer Clarke'ın haberinde de yer verildiği şekilde Çin'den ithal edilecek ürünlere uygulanacak oranın yüzde 125'e yükseltilmesi gerçekleşti. Pekin de yine karşı bir hamleyle yüzde 84'lük bir ek vergi yükümlülüğü koyduğunu açıkladı. Bu fırtının içinde, vergilendirme oranlarına karşı misilleme yapmayan birçok ülkeye ise ek gümrük verilerinin 90 gün süresince ertelendiği duyuruldu. Hem Clarke'ın hem de Zurcher'in değerlendirmelerinden de anlaşılacağı üzere temelde yerli istihdamı koruma hedefi var. Ancak diğer yandan bunun ABD'nin kendi tüketicisine oldukça önemli bir etki de doğurması söz konusu. Özellikle de oyun sektörü anlamında...

KONSOLDA ENDİŞE

Geçtiğimiz haftalarda Nintendo Switch 2'nin duyurulmasıyla birlikte oldukça önemli gelişmeler yaşanıyordu. Özellikle de Steam Deck ile karşılaştırıldığı çok sayıda caps mevcuttu. Fiyatıyla ilgili yapılan yorumlar çok fazlaydı. Ancak şimdi farklı bir kanaldan, ABD yönünden gerçekleşen bir süreçle karşı karşıya kaldılar diyebiliriz. Alyssa Mercante'nin haberinden öğrendiğimiz kadarıyla yeni gümrük vergileri, yalnızca Nintendo Switch 2'nin ABD ön siparişlerini erteletmekle kalmamış, aynı zamanda video oyun sektörü genelinde ve masaüstü oyun üreticilerinde de büyük bir endişe oluşturmuş durumda. Sosyal medyada oyuncuların da tepkisini çeken bu durumla birlikte durumun Nintendo'nun bileşenlerini dahi etkilediği söz ediliyor. Haberden öğrendiğimiz kadarıyla, dünyanın en önemli konsol devlerinden biri olan Nintendo'nun üretiminin bir bölümünü Vietnam ve Kamboçya'ya taşıması dahi bir çıkış noktası sunmuyormuş. Yüzde 46'ları bulan bir verginin gündeme geldiği ve bunun da Switch 2 fiyatlarını yukarı yönlü hareket ettireceği konuşuluyormuş. Haberde önemli bir nokta daha var ki o da ESA yani ABD'deki Eğlence Yazılımları Derneği'nin bile bu sürecin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini dile getirmiş olması. Diğer yandan, GamesIndustry.biz'den Samuel Roberts daha somut anlamda konuyu analistlere de sorarak onların da görülerine değinmiş. 450 dolarlık normal cihaz maliyetine ek süreçler gelmesi yerine, zaten daha önceden bu vergilendirmeyi öngörerek fiyatlamayı yaptıklarını söyleyen uzman görüşlerinin de olduğunu belirtmiş ilgili haberinde. Yani asıl etkinin 2026 ve sonrasında görüleceğine dair de bir öngörü paylaşılmış. Bu da demek oluyor ki, vergilendirme sürecinin sadece Çin Halk Cumhuriyeti ve ABD arasındaki gerilim menşeine değil, küresel çapta pek çok ABD müttefikine de doğrudan ya da dolaylı katı etkisi söz konusu. Türkiye için konuştuğumuzdaysa biraz daha farklı bir durum mevcut. Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkeler yüzde 10 ile sınırlandırılan bir ek vergilendirmeyle karşılaştı. Ticaret Bakanımız Ömer Bolat, konuyla ilgili olarak ABD'nin tüm ülkelere uygulayacağı asgari ilave gümrük vergisi oranı olarak belirlediği yüzde 10'un uygulandığı ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğunu ifade ederek ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Temsilcisi ile müzakere yoluyla ilgili vergilendirme süreçlerinin kaldırılmasına yönelik adımlar atacağımızı açıklamış. Gerçekten de düşük yüzde anlamında, yönelimin Türkiye yönlü bir rüzgârı işaret edeceğini görmek mümkün olabilir. Hele ki oyun sektöründe önemli atılımların yapıldığı bir dönem için. Türkiye'nin bu noktada önemli bir pozisyon kazandığı da aşikâr.

BİZE ULAŞIN