ALİ EFE İRALI/ Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya üzerinde yaklaşık 1.3 milyar insanın engeli bulunuyor. Birçok kategoriye sahip engellilik durumu, oyun endüstrisi içinde de pek çok noktada kendine bir yer arayışı içinde. Yer arayışı içinde diyorum çünkü hali hazırda geliştirilmeye ihtiyaç duyan pek çok nokta bulunuyor. Hali hazırda çok popüler oyunlarda bile özel gereksinimli bireyleri odağına tam anlamıyla alabilen bir yapı kurulabilmiş değil. Ancak bu yönde çok önemli adımlar atıldığının da altını çizmekte fayda var. Bundan birkaç ay evvel bu köşede de yine benzer biçimde konuyu masaya yatırmıştık. Nihayet bu hafta Oyun Geliştiricileri Konferansı kapsamında yaşanan gelişmeler ışığında çok önemli bir yol alındığını görmek sevindirici oldu.
ESA'DAN ERİŞİLEBİLİR OYUNLAR GİRİŞİMİ
Eğlence Yazılımları Derneği (Entertainment Software Association) ESA, geçtiğimiz günlerde yayınladığı basın bülteniyle duyurduğu şekilde oyunlarda erişilebilirliği artırmaya yönelik büyük bir girişime imza attı. Geçen hafta bahsettiğimiz GDC (Game Developers Conference) kapsamında duyurulduğuna göre Electronic Arts, Google, Microsoft, Nintendo of America ve Ubisoft'un kuruculuğunda bir yeni girişim oluşturuldu. Girişim, oyun dünyasında daha kapsayıcı bir deneyim sunmayı hedefliyor. ESA tarafından yapılan duyuruya göre, oyunların sahip olduğu erişilebilirlik özelliklerini oyunculara açıkça belirtmek ve kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Accessible Games Initiative (Erişilebilir Oyunlar Girişimi) başlatıldı. Girişimin temel hedefi, oyunların sahip olduğu erişilebilirlik seçeneklerini tüketicilere daha net bir şekilde sunmak. Çünkü her ne kadar bunların bazıları görünür olsa da, kullanım yaygınlığı anlamında çok geniş bir yapının sunulamadığı görülüyor. Bunun tek hedefi de anladığımız kadarıyla mevcut özellikleri göstermek değil. Aynı zamanda diğer firmaları da bu yönde bir girişime yöneltmek diye tahmin ediyorum. Yani pazarda, sürekli dile getirmeye çalıştığım gibi bir oyuna dönük erişilebilirlik çalışması ihtiyacı mevcut. Çok büyük bir boşluk var. GamesBeat'ten Dean Takahashi'nin haberine göre ESA'nın CEO'su Stanley Pierre-Louis özel gereksinimli bireyler dahil olmak üzere mümkün olan en fazla sayıda insanın oyun oynama deneyimine erişebilmesini sağlamayı hedeflediklerini vurgulamış. Konuya dönük bir başka benzer habere yer veren The Verge'den Jay Peters'ın notlarına göre, ESA'nın bu girişimi kapsamında 24 farklı erişilebilirlik konusu geliştirilmiş. Bunlar arasında büyük ve okunaklı altyazılar, sesli betimlemeye sahip menüler, artırılmış kamera seçenekleri gibi özellikler de yer alıyormuş. Bu konular etiketler şeklinde, şirketlerin dijital mağazalarında ve ürün sayfalarında yer alacakmış ve oyuncuların satın almadan önce oyunların erişilebilirlik unsurlarını daha iyi analiz edebilmelerini sağlayacakmış.
MICROSOFT'TAN XBOX ADAPTIVE JOYSTICK
Microsoft'un erişilebilirlik alanında yıllardır yaptığı çalışmalar devam ederken sadece ilgili girişimle de sınırlı kalmıyor. Şirketin Erişilebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jenny Lay-Flurrie'nin Microsoft'un resmî blogundaki açıklamalarına göre, uzun süredir test edilen Xbox Adaptive Joystick, artık resmi olarak satışa sunulmuş. Microsoft, bu özel tasarım ve türünün hem farklı hem önemli örneklerinden biri olduğunu söyleyebileceğimiz joystick ile fiziksel hareket kabiliyeti sınırlı özel gereksinimli bireylere önemli ölçüde kullanıcı deneyimi artışı sunmayı hedefliyormuş. Özellikle hazırladıkları tanıtım videosunu çok beğendiğimi söylemem lazım. Uluslararası alanda oldukça uzun bir süredir kapsayıcılıkla ilgili yapılan çalışmalar bağlamında belki de en önemli adımlardan biri olduğunu belirtmek gerekiyor.