TSMC, Almanya’da fabrika kuruyor

AB, Tayvanlı çip devi TSMC ile Avrupa’nın Silikon Vadisi olarak bilinen Silicon Saxony’de fabrika kuruyor. Bu hamle, AB’nin teknoloji rekabetindeki yeri için çok önemli…
17.10.2024 12:40 GÜNCELLEME : 17.10.2024 12:40

ŞULE GÜNER/ Tayvanlı yarı iletken devi TSMC, Avrupa'daki ilk ve kıtanın yeni çip hedeflerinin bir göstergesi olan devasa yeni tesisinin temelini attı.

Temel atma töreninde sembolik olarak temele beton atan liderler, projeyi Almanya ve Avrupa'nın kritik yarı iletken sektöründe rekabet gücünü artırma çabalarının bir mihenk taşı olduğu yorumunu yaptılar.

TSMC, Avrupa Yarı İletken Üretim Şirketi'nde yüzde 70 hisseye sahipken, Avrupa ortakları Infineon, Bosch ve NXP yüzde 10'ar hisseye sahip oldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bu, sadece bir temel atma töreni değil, aynı zamanda Avrupa'nın küresel bir inovasyon gücü olarak onaylanmasıdır" yorumunu yaptı.

Alman hükümeti tarafından sağlanan ve Avrupa Çip Yasası ile serbest bırakılan 5 milyar euroluk sübvansiyonlarla kısmen finanse edilen 10 milyar euroluk tesis, Almanya'nın güçlü otomotiv sektörünü destekleyen çiplerin üretimine odaklanacak. TSMC CEO'su C.C. Wei, şirketin Almanya'ya genişleme kararını "Müşterilerimize yakın olmak için" şeklinde açıkladı.

Avrupa, son bir yılda Çip Yasası aracılığıyla yarı iletken endüstrisine milyarlarca euro kamu fonu yatırdı ve 2030'a kadar küresel mikroçip pazarındaki AB payını yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarmayı hedefledi.

SILICON SAXONY

Avrupa'daki yarı iletkenlerin üçte biri artık kendini "Silicon Saxony" olarak markalaştıran ve GlobalFoundries, Infineon ve X-FAB gibi büyük çip üreticilerine ev sahipliği yapan Dresden çevresinde üretiliyor.

Ancak, kamu yatırımlarının Almanya ve Avrupa'nın rekabeti yakalaması için yeterli olup olmadığı konusunda şüpheler var. Geçen Salı günü sunulan olumlu tabloya rağmen, Avrupa'nın yakın zamandaki bazı çip girişimleri zorlu bir süreçten geçti.

Almanya'nın Magdeburg ve Saarland şehirlerindeki çip fabrikalarının inşası ertelendi ve Intel, Fransa ve İtalya'daki mikroçip fabrikalarını inşa etme planlarını yakın zamanda durdurdu.

Avrupa, işletmelerin yatırım yapması için cömert sübvansiyonlar sunan diğer hükümetlerle de rekabet halinde. AB'nin Çip Yasası, ABD ve Güney Kore gibi diğer ülkelerden çok daha az fon ayırdı. Yerel bir mikroelektronik iş grubu olan Silicon Saxony'nin başkanı Frank Bösenberg, "Hiç şüphe yok ki bu, bölgemizi destekleyecek ve büyüyeceğiz. Ama pazar da büyüyor" dedi.

*******

TRAFİK KAZALARINI ENGELLEYEN BİLEKLİK GELİŞTİRDİLER

Afyonkarahisar'da ortaokul öğrencilerinin sürücüleri uyumaya karşı ses ve titreşimle uyarmak amacıyla geliştirdiği" akıllı bileklik", Adana'da düzenlenen TEKNOFEST Akıllı Ulaşım Yarışması'nda birincilik ödülü aldı.

Bolvadin ilçesindeki Hacı Ali-Meryem Birdane Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, sürücünün göz hareketlerini takip eden kamera, nabız ölçümü yapan bileklik ve yapay zeka destekli yazılım kullandı. Öğrenciler, uyku halinin tespiti halinde titreşim ve araç hoparlörlerinden sesli uyarı veren bir sistem geliştirdi.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Fahri Altay, öğrencileri Akif Recep Pehlivan ve Gazi Eren Yıldız ile hazırladıkları projeleriyle uyuma nedeniyle meydana gelen kazaları azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Projeye başlamalarında sürücünün uyumasından kaynaklanan otobüs kazalarının etkili olduğunu anlatan Altay, "Sistemimiz sürücü iki saniye boyunca gözünü kapatırsa yani uyursa hem sistem üzerinden hem de bileklik üzerinden titreşimle dokunsal bir uyarı veriyor. Cumhurbaşkanımızdan ödülümüzü aldık. Bundan sonraki hedefimiz, öğrencilerimizi yapay zeka alanında daha ileriye taşıyabilmek" diye konuştu.

Öğrencilerden 13 yaşındaki Akif Recep Pehlivan ise "Yaptığımız araştırmalarda makine öğrenimini kullanarak böyle bir proje geliştirdik. TEKNOFEST'te bulunmak çok iyi bir duygu. Ödülümüzü Cumhurbaşkanımızdan aldım, bu yüzden de çok mutluyum" sözleriyle duygularını paylaştı.

BİZE ULAŞIN