Batarya ve pil teknolojilerinde Türkiye üretim üssü olacak

Türkiye’nin lityum-iyon pil ve batarya talebinin 2030’a kadar 10 milyar doları aşmasını beklediklerini vurgulayan PİLDER Başkanı Kadem Usta, bu potansiyelin ülkede hücre-batarya üretim tesislerinin ve kapasitelerinin artmasını zorunlu kıldığını kaydetti. Usta, 2030’a kadar ülkenin üretim kapasitesinin 80 GWh’ı aşmasını öngördüklerini belirtti.
19.09.2024 13:32 GÜNCELLEME : 19.09.2024 13:34

Batarya ve pil teknolojilerinde Türkiye'nin "üretim üssü" olması hedefine kilitlenildi. Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta, batarya teknolojilerinin dünyadaki sürdürülebilir enerji geçişinin kritik bir parçası haline geldiğini vurgulayarak, pil ve batarya endüstrisinin son derece dinamik bir sektör olarak hızla büyüdüğünü kaydetti. Türkiye'deki batarya üretim ekosisteminde önemli gelişmeler gözlemlediklerini kaydeden Usta, "İki hücre üretim tesisi halihazırda aktif bir şekilde faaliyet gösteriyor. Yatırım aşamasında olan gigawatt saat üzeri kapasiteli dört yeni tesis ile bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 GWh üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz" dedi.

Başkan Usta ve PİLDER üyeleri, basın mensuplarına Türkiye'nin batarya piyasasındaki gelişmelerini değerlendirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) depolamalı enerji üretim lisansları ve elektrikli araç üretimleriyle birlikte, Türkiye'nin lityum-iyon pil ve batarya talebinin 2030'a kadar 10 milyar doları aşmasını beklediklerini belirten Usta, "Bu potansiyel, ülkemizde hücre ve batarya üretim tesislerinin ve kapasitelerinin artmasını zorunlu kılıyor. Türkiye, 2022 yılında 10.5 milyon dolar olan pil ihracatını 2023'te 39.7 milyon dolara çıkararak dört kat artırdı. Şu anda faal durumda çalışan irili ufaklı yaklaşık 100 tesiste lityum-iyon batarya üretimi yapılıyor. Ülkemizin lityum-iyon pil potansiyelini değerlendirirken tüm bu verileri göz önünde bulundurmamız gerekiyor" diye konuştu.

SIÇRAMA BEKLENİYOR

Ülkedeki artan talebin yanı sıra G7 ülkelerinin 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 1.500 GW'lık yeni küresel enerji depolama hedefinin de sektör için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Usta şunları kaydetti:

"Bu alanda küresel pazarda daha etkin bir konuma gelerek ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayabiliriz, bu yüzden de batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olma vizyonuyla hareket ediyoruz."

Usta, 2022 yılında 573 milyon doların üzerinde olan lityum-iyon pil ve batarya ithalatının, 2023 yılında önemli bir artışla 1.06 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı.

Usta, batarya teknolojilerinde dünya genelinde son duruma yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enerjide 'oyun değiştiren' olarak kabul edilen ve özellikle yenilenebilir enerji sektörünü büyütecek olan batarya teknolojileri, bugün dünyada üzerinde en çok yatırım ve Ar-Ge yapılan alanlar arasında yer alıyor. Dünya genelinde batarya üretim kapasitesinin halihazırda 2.6 TWh seviyesinde bulunuyor. Ancak, 2030'a gelindiğinde bu rakamın büyük bir sıçrama yaparak 3.5 katına, yani 9 TWh'a ulaşması bekleniyor. Ülkemiz için de geçerli olan bu talep artışı bu alandaki ihtiyacın yerli üretimle karşılanması gerekliliğini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Batarya Teknolojileri Zirvesi 25-26 Eylül'de

Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Batarya Teknolojileri Zirvesi, 25-26 Eylül 2024 tarihlerinde Bilişim Vadisi Gebze'de gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin stratejik partnerliğini üstlendiği Batarya Teknolojileri Zirvesi, Türkiye dahil 12 ülkeden ve tamamı sektörün kalbinden gelen 750 katılımcıyla enerji gündemini belirleyecek. Pil ve batarya teknolojileri alanında Türkiye'den ve uluslararası arenadan 32 uzman konuşmacının yer alacağı Zirve'de, hammadde süreçlerinden hücre üretim tekniklerine, sıra dışı pil uygulamalarından sürdürülebilir atık stratejilerine kadar pil ekosisteminin her aşaması ele alınacak. Zirve, dünya genelinde halihazırda 2,6 TWh seviyesinde bulunan ve 2030'a gelindiğinde tam 3.5 kat artarak 9 TWh'a ulaşması beklenen batarya üretim kapasitesinde Türkiye'nin oynayabileceği rol ve bu alanda atılması gereken adımlar açısından belirleyici olacak. Zirveyi düzenleyen PİLDER'in Başkanı Kadem Usta, 'enerjide oyun değiştiren' olarak nitelenen depolama teknolojilerinin ülkemize azami faydayı sağlayacak gerçekçi bir bakış açısıyla ve tüm hatlarıyla konuşulmasını hedefledikleri belirterek, zirvenin Türkiye'de batarya ekosisteminin en sağlıklı biçimde oluşmasına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

BİZE ULAŞIN