Yapay zeka evrak işlerini yüzde 87 hızlandırıyor

Yapay zeka odaklı çözümler, bankacılık ve finans sektörünün firma analizi ve değerleme gibi yoğun bilgi toplama, inceleme gerektiren süreçlerini 2 saatten 15 dakikaya indirerek, yüzse 87 oranında hızlandırıyor. İnsan kaynağı için zaman alan operasyonel işlemler yapay zeka sayesinde kolaylaşırken; bu rol değişimi ile birlikte çalışanlar, olmayan bilgiye erişmeye ve gelecekteki iş planlarına daha fazla odaklanabiliyorlar.
16.08.2024 12:16 GÜNCELLEME : 16.08.2024 12:16

McKinsey'in 14 Haziran 2023 tarihli öngörü raporuna göre, üretken yapay zekanın analiz edilen 63 farklı kullanımıyla, küresel ekonomiye yıllık 2,6 trilyon dolar ila 4,4 trilyon dolar arasında bir değer katabileceği tahmin ediliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse Birleşik Krallık'ın 2021'deki toplam gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) 3,1 trilyon dolardı. Ancak bu gelişmenin sadece teknolojiyle değil aynı zamanda çalışan verimliliğinin artırılmasıyla da sağlandığı vurgulanıyor. Öyle ki, iş gücünün %60-70 aralığındaki tekrar eden, rutin ödevleri rahatlıkla yapay zeka tarafından devralınabilecek. Kalan zamanı fark yaratacak şekilde kullanarak iş modellerini geliştirerek rekabette avantaj sağlamak üzere, yeni yetenekler geliştirmek ve bu doğrultuda yapay zekadan faydalanmak hâlâ insanların sorumluluğunda olacak.

FİNANS SEKTÖRÜNDE EVRAK İŞLEMLERİ 15 DAKİKADA BİTİYOR

Doğal dil modellerinin elde ettiği başarıyla yepyeni bir çağı başlatan yapay zeka çalışmaları, bankacılık ve finans sektöründe büyük bir dönüşüme öncülük ediyor. İnsan kaynağıyla saatler süren kredi tahsisi ve finansal risk analizi gibi işlemler, yapay zekanın ticari sicil gazetesi, yazılı basın ve sosyal medya gibi birçok bilgi kaynağını incelemesiyle dakikalar içinde tamamlanabiliyor. Kredi tahsis işlemlerinde 2 saati bulan belge kontrol ve analiz süreçleri, doğal dil modelleri üzerine geliştirilen uygulamalar sayesinde 15 dakikaya iniyor.

Teknolojinin iş süreçlerinde bu derece hız ve kolaylık sunması, kurumların organizasyon şemalarında değişikliğe gitmelerine ve sosyo-teknik dönüşüme kucak açmalarına neden oluyor. Örneğin; bankalarda finansal risk analisti unvanında çalışanlar için analiz süreçleri ve rapor okuma süreleri saatler alırken, yapay zeka ile bu işlemler dakikalar içinde gerçekleştiriliyor. Bu durum iş kaybına neden olmazken, aksine var olan bilgiyle yetinmeyip yeni bilgilerle sistemi zenginleştirmek, detaylı istihbarat sağlamak ve yapay zekanın sunduğu analizleri güçlendirmek için kişilerin birer bilgi mühendisine (knowledge engineer) dönüşmelerine neden oluyor. Bu rol değişimiyle birlikte ortaya çıkan yapay zeka-insan takım çalışması, bankaların operasyonel verimliliğini artırırken, müşteri memnuniyetini de maksimum seviyeye çıkarıyor.


"SAATLER SÜREN VE HATAYA AÇIK OLAN EVRAK İNCELEME İŞLERİNİ MAKİNELERE DEVRETTİK"

Galaksiya'nın yapay zeka çözümleri hakkında bilgiler veren Galaksiya IT Direktörü Tayfun Gökmen Halaç, "Ülkemizde ve dünyada yapay zekanın kullanım alanı her geçen gün daha da artıyor. Günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen yapay zeka, operasyonel verimliliği artırması ve işlemlerdeki hata payını düşürmesi nedeniyle iş dünyasında da sıkça tercih ediliyor. Bu avantajların en önemlilerinden biri; uzun vakitler alan dokümantasyon ve analiz süreçlerinin hızlanması. Evrakların manuel olarak incelenmesi, doğrulanması ve işlenmesi saatler sürebiliyor. Bu da hem operasyonel süreçleri hem de müşteri memnuniyetini olumsuz etkiliyor. Galaksiya olarak, geliştirdiğimiz LLM tabanlı Çoklu Etmen Sistemimiz ile bankacılık sektöründe hizmet veren bir markamızın dokümantasyon süreçlerini hızlandırarak, her bir müşteri firma için 2 saat süren belge kontrol işlemini 15 dakikaya indirdik. Saatler süren ve hataya açık olan evrak inceleme işlerini tamamen makinelere devrettik. Bu teknoloji, kredi tahsis süreçlerinde belgeleri hızlı ve hatasız bir şekilde tarayıp analiz ediyor. Finans kuruluşları, zamandan ciddi oranda tasarruf ederken, müşterilerine daha hızlı ve etkili hizmet sunabiliyor ve bu da müşteri memnuniyetini maksimum seviyeye yükseltiyor" dedi.


"YAPAY ZEKA BÜROKRASİYİ HAYATIMIZDAN ÇIKARIYOR"

Yapay zeka ve insan kaynağı ilişkisini değerlendiren Galaksiya Genel Müdürü Erdem Eser Ekinci, "Doğal dil modellerinin hızla ilerlemesiyle birlikte bu teknolojinin insan kaynağına olan ihtiyacı azaltacağı yönünde endişeler de oluşuyor. Biz bu yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyoruz. Söz konusu çözümler, tam anlamıyla insan kaynağının yerine geçmiyor; aksine insan kaynağının rolünü değiştirerek daha verimli hale getiriyor. Önceden finansal risk analistleri, banka müşterileri için ticari sicil gazetesi, bilanço, mizan ve bağımsız denetim raporları gibi evrakların incelenmesine ve raporlamaya saatler harcıyordu. Şimdi ise geliştirdiğimiz yapay zeka çözümü ile bu işlemler dakikalar içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Yani yapay zeka, bürokrasiyi hayatımızdan çıkarıyor. Bu durum, risk analisti unvanındaki çalışan için bir iş kaybı oluşturmuyor. Risk analistleri; makinelerin yaptığı analizlerin doğruluğunu artırmak adına kurum içinde olmayan bilgiye erişerek, detaylı istihbarat sağlamak için bilgi mühendisine dönüşüyorlar. Bu rol değişimiyle birlikte ortaya çıkan yapay zeka-insan ortak çalışması ise iş verimliliğini ciddi oranda artırıyor" diye konuştu.

BİZE ULAŞIN