Türkiye’ye yapay zekalı Çelik Kubbe kalkanı

Savunma sanayinde bölgenin en güçlü ülkesi olan Türkiye, yapay zekadaki deneyimini yeni savunma projesi Çelik Kubbe’de kullanacak…
15.08.2024 12:29 GÜNCELLEME : 15.08.2024 12:29

ŞULE GÜNER/ Savunma Sanayi İcra Komitesi 7 ay aranın ardından geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantıdan, Ortadoğu'da yaşanan sıcak gündemde Türkiye'nin savunmasını daha güçlü kılacak Çelik Kubbe Projesi çıktı.

Çelik Kubbe, yerli firmalarımızla geliştirilmekte olan katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere yardımcı olacak büyük bir ileri teknoloji hamlesi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Çelik Kubbe Projesi'nin savunma sanayii firmalarının ortak çalışmalarıyla yürütüleceğini belirterek, sistemin yapay zeka destekli olarak faaliyet göstereceğini ifade etti. Çelik Kubbe; ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve MKE gibi yerli firmaların ortaklaşa çalışmalarıyla yürütülecek. Bu sofistike sistemin nasıl çalışacağına gelecek olursak…

Haluk Görgün, "Yerli ve milli projemiz Çelik Kubbe, savunma sistemlerimizde tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ altyapısı altında birbirleriyle entegre çalışmasını, ortak hava resminin oluşturulmasını, gerçek zamanlı harekat merkezine ulaştırılmasını ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin edecektir" sözleriyle proje hakkında bilgi verdi.

Komite toplantısında bugünün değil, geleceğin teknolojileri de gündeme geldi. Komite'de yapılan açıklamada,"Kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturma projelerinin yanısıra; ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak ürün ve sistemlerin geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan insan kaynağı yetkinlik envanterinin geliştirilmesi, sektörde yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanarak değer oluşturulmasına yönelik Savunma Sanayiinde Millî Yetkinlik Hamlesi Projesi görüşülerek karara bağlanmıştır" denildi.

*******

Egehan, kendi imkanlarıyla Apple Vision'ı yaptı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan 10'uncu sınıf Fen Lisesi öğrencisi Egehan Bayram, mayıs ayında Pro modeli 3 bin 500 dolara satışa sunulan Apple Vision sanal gözlüğün prototipini evinde kendi imkanlarıyla geliştirdi.

Gözlük sayesinde uzak yerlerin ekrana yansıtılabileceğini söyleyen Egehan, Mars gibi uzak gezegenleri de sanal ortamda keşfetme fırsatı sunduğunu belirtti.

Egehan gözlüğünü şöyle tanıttı: "Gözlük sayesinde uzak yerlere gitmemize imkan sağlıyor. Örneğin ben Mars'ı ekledim. Dekorasyon da yapabilirsiniz, evinizi sanal olarak dekore de edebilirsiniz. Görüntü işleme algoritmalarıyla elimizi algılıyor. Bilgisayar aracılığıyla esas oyunu yaptığım sisteme götürüyor. Elimle birlikte komut verebiliyorum. Bilgisayarla temasa gerek kalmıyor. Aslında bu benim hobime dönüştü. İlerleyen yaşlarımda da yapay zeka mühendisi olarak hayatımı sürdürmek istiyorum. Yurtdışında MIT üniversitesinde okumayı hedefliyorum."

Egehan'ın başarı dolu bir eğitim hayatı var. Katıldığı uluslararası bir turnuvada "Ayda nasıl yaşam sürdürülebilir?" konulu çalışmasıyla "En İyi Anlatıcı" ödülünü kazanarak adından söz ettiren Egehan; 6. ve 7. sınıflarda matematikten dünya birinciliği ve biyolojiden ikincilik elde etti. 2022'de Teknofest yarışmasında "İnsanlık Yararına Teknoloji" kategorisinde kırkıncı oldu ve bu yıl TÜBİTAK bölge finallerinde altıncı sırada yer aldı.

*******

Paris yapay zeka olimpiyatı oldu

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları aynı zamanda bir "Yapay Zeka Olimpiyatı." Artık sporun adı da yapay zeka. 2024, yapay zeka-spor ilişkisi için yeni bir başlangıç oldu. Uluslararası spor organizasyonların, hatta sporcu olmanın anlamı ve içeriğinin değişeceğini göreceksiniz.

Sayısız uygulama alanlarında yapay zeka kullanılıyor. Başta güvenlik olmak üzere, organizasyon süreçler, Olimpiyat Köyü'ndeki 10 bin 500 kadar sporcunun Paris'te nasıl gezileceği, nerede yemek yenileceği ve ailelerinin akreditasyonu nasıl alacağı gibi sorularını sorabilecekleri chatbot... Organizasyonun bürokratik yükünün çoğunu da yapay zeka aldı.

Karşılaşmalarında alınan kararların doğru olup olmadığına da yapay zeka her yerde karar verdi. Yani "Hakkımızı yediler" e veda edeceğiz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin resmi partneri Intel, Stade de France'a şöyle bir kapsül koymuş: Ziyaretçilerin 12 spor dalından hangisine yatkın olduğunu test edebiliyor.

Sporcular sosyal medya platformlarında kötüye kullanım belirtilerini izlemek ve mesajları işaretlemek için yapay zekadan faydalanıyor. Bu araç, gelecekte sporcuları daha iyi korumak için Olimpiyat Komitesi için bilgi toplayacak.

YAYIN SİNYALLERİ ALİBABA'DAN

Canlı yayın sinyallerinin üçte ikisinden fazlası, Çin merkezli Alibaba'nın bulut yayın hizmetleri tarafından sağlandı ve Paris'ten dünya genelinde 200'den fazla ülkeye ve milyarlarca kişiye iletildi.

Google, Intel gibi "yapay zekalarımın kapılarını Olimpiyatlar'da sonuna kadar açıyorum, şovumu yapıyorum" demek yerine, ABD Milli Takımı'nın resmi "yapay zekalı arama yapma" partneri oldu. Google Gemini'ı ilk kez bu kadar kişinin yer aldığı bir ortamda "fiziksel olarak" deniyor. Gemini, bir web sitesi bağlantısına tıklamaya gerek kalmadan arama sorgularına yazılı yanıtlar vererek oyunlarla ilgi özet uygulamasını getiriyor.

Olimpiyatlar'ın ABD'deki yayın partneri ise NBCUniversal oldu. Sunucular bazı sporlar hakkında soruları yanıtlamak için Google Arama'nın yapay zeka özetlerini kullandı.

NBCUniversal, gençlerin iletişimi sosyal medyadan yapmasından yola çıkarak oyunları kısa özetler ile verdi. Hatta AI Michaels isimli yapay zeka spor yorumcusunun sizin kişiselleştirilmiş özetleri sundu.

BİZE ULAŞIN