Olimpiyatlarda veriye hücum

Paris 2024 Olimpiyatları uygulaması; son dakika haberleri, elemeler, etkinliklere ilişkin bilgiler, madalya durumu ve çok daha fazlasını sağlayan bir kişisel arkadaş gibi. Olimpiyatları takip edenler için gerekli görünen bu uygulama, uzmanların da tehlikeli olarak adlandırdığı bazı izinlerin bir araya gelmesini gerektiriyor…
08.08.2024 13:55 GÜNCELLEME : 09.08.2024 00:01

MUSA SAVAŞ/ Bugünlerde tüm dünya Paris Yaz Olimpiyat Oyunları ile meşgul. Dört yılda bir yapılan ve 200'den fazla ülkeden, 10 binin üzerinde sporcunun katıldığı bu organizasyon, her dönemde daha da genişliyor. Türkiye olarak bizim de çeşitli branşlarda katıldığımız bu yarışlarda, özellikle güreş, boks, okçuluk gibi kulvarlarda çok iddialıyız. Tabi Filenin Sultanları'nı da unutmamak gerek. Tüm sporcularımıza başarılar dileyip, hemen konumuza dönelim. Çünkü sporcular altın madalya peşinde mücadele ederken, birileri de olimpiyatları takip edenlerin verilerinin peşinde.

Mobil cihazlarla birlikte hayatımıza giren hatta vazgeçilmez hale gelen en önemli şeyler uygulama diye adlandırılan programlar oldu. Artık siber uzaydaki her programın, her cihazın, hatta her şeyin uygulaması var. Dolayısıyla Paris Yaz Olimpiyat Oyunları için de birçok uygulama yapıldı ve insanlar bunları kullanıyorlar. Peki, bunlar ne kadar güvenli?

Bu sorumuzun cevabını 10 milyondan fazla indirilen ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (International Olympic Comittee – IOC) resmi uygulaması olan Paris 2024 Olimpiyatları (Paris 2024 Olympics) özelinde vermeye çalışacağız. Bu uygulamayı kurarken bu da diğer uygulamalar gibi sizden bazı verilerinize erişim izni istiyor. Sizce bu uygulama verdiğiniz izinlerle yetiniyor mu? Sadece bu uygulama değil. olimpiyatlarla ilgili yapılan onlarca uygulama var ve bunların hepsi kullanıcıları izliyor, özel verileri çıkarıyor, bu verileri hem reklamcılara hem de büyük teknoloji şirketlerine satıyor. Hadi bunlar da kısmen bildiğimiz şeyler. Peki, bu uygulamaların aşırı erişim yetenekleri beyan ettiklerini aşıyorsa…

TELEFONUNUZDA SAKLADIĞINIZ SIRLARINIZA ERİŞİYOR

Paris 2024 Olimpiyatları uygulaması; son dakika haberleri, elemeler, etkinliklere ilişkin bilgiler, madalya durumu ve çok daha fazlasını sağlayan bir kişisel arkadaş gibi. Peki, bu kişisel arkadaşın, mobil cihazımızdaki internet tarayıcımızdan gezinme geçmişimiz gibi verilerinizi toplayarak reklamcılara ilettiğini söylesem. Biraz daha ileri gidip, Android telefonunuzda sakladığınız en derin sırlara erişebilmesine izin veren birden fazla tehlikeli izin istediğini söylesem. Bu uygulamanın istediği izinlerin miktarının biraz abartı olduğunu düşünenlerdenim.

Biraz detaylara inersek, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nı takip edenler için gerekli görünen bu uygulama uzmanların da tehlikeli olarak adlandırdığı bazı izinlerin bir araya gelmesini gerektiriyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), uygulamanın gizlilik politikasında verilerin Facebook, Google ve Twitter ile paylaşılacağını teyit ediyor. Yine bu verilerle yapmayı planladığı birçok kullanım şekinden bazıları şunlar:

-Yüksek örnekleme oranına sahip sensörlere erişim. Anlamı şu; hassas konum, kamera, ses kaydı, medya görüntülerini ve videolarını okuma, ses ayarlarını değiştirme ve hatta ayrıntılı kullanıcı aktivitesini ve hareketlerini izleyebilmek.

-Hayran ve izleyici analizleri yaparak pazarlama faaliyetleri yürütmek.

-IOC'nin verdiği hizmetleri kullanım şeklinizi ve üçüncü taraf internet siteleri, hizmetleri ve reklamlarıyla etkileşiminizi analiz etmek.

-Kullanıcı profilleri oluştururken, IOC sizin hakkınızda topladığı verileri diğer kuruluşlardan aldığı verilerle birleştirebilir.

-Tercihleriniz ve ilgi alanlarınız gibi kişisel durumunuzun belirli yönlerini analiz veya tahmin etmeniz ve bunları profilinize eklemeniz.

Bunlar sadece birkaçı. Tehlikeli olmayan ancak yine de riskli olanlar da dahil olmak üzere izinlerin tam listesini incelemenizi öneririz. Düzinelerce madde içeriyor.

Tabii ki, tüm bu izinlere erişebilmek, bunların kötüye kullanıldığı veya hiç kullanılmadığı anlamına gelmiyor. Her ne kadar Android telefonlarda kamera veya mikrofon kullanıldığında kullanıcıları bilgilendirmek veya kullanılmayan uygulamaları uyku moduna geçirmek gibi bazı yerleşik güvenlik yapıları olsa da istenen izinlerin sayısının çokluğu şüphelerimizi de artırmıyor değil. Çünkü, uygulamanın topladığı kişisel bilgilerle birlikte, veri madencileri kullanıcı hakkında oldukça detaylı bir tablo çıkarabilirler. Sizin tüm sırlarınızı bilen, sizi sizden daha iyi tanıyan ama sizin tanımadığınız biri veya birileri. Düşüncesi bile hoş değil. Sizce?

BİZE ULAŞIN