Kanserin dilini çözdü

Yapay zekanın gücünü kullanarak kanserin dilini öğrenen bir yazılım, biyolojik örneklerde hastalığın belirtilerini büyük bir doğrulukla tespit edebildi. Şimdi hedefte kişiselleştirilmiş tedavi var.
05.07.2024 11:59 GÜNCELLEME : 09.07.2024 00:00

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Glasgow ve New York üniversitelerinden araştırmacıların kendi kendine denetimli (self-supervised) "Histomorfolojik Fenotip Öğrenme" (HPL) adını verdikleri yeni sistemin, insan patologlara hastalığın daha hızlı ve daha doğru teşhisini sağlamada yardımcı olabileceği kanıtlandı.

Derin öğrenme tekniğiyle iyi huylu dokudan habis dokuya, iltihaplı ve reaktif fenotipler aracılığıyla geçişleri ortaya çıkarıldı Bu kümeler, histolojik, moleküler ve klinik fenotipleri bağlayan ortogonal yöntemler kullanılarak tanımlanabilen belirgin özellikleri sayesinde oluşturuldu. Akciğer kanserine uygulandığında, bu kümelerin hasta sağkalımıyla, histopatolojik olarak tanınan tümör tipleri ve büyüme kalıplarıyla, aynı zamanda immünotipin transkriptomik ölçümleriyle yakından hizalandığı görüldü. Bu özellikler, çok kanserli bir çalışmada korundu.

HPL gibi yenilikçi teknolojiler, kanser teşhisi ve tedavisinde devrim niteliğinde ilerlemeler sağlayarak hastaların yaşam kalitesini ve hayatta kalma oranlarını artırma potansiyelini taşıyor. Biyolojik örneklerde hastalığın belirtilerini olağanüstü bir doğrulukla tespit etme yeteneğine sahip.

Yapay zeka ve kanser bilimcilerinden oluşan uluslararası bir ekip, aynı zamanda hasta sonuçları hakkında güvenilir tahminler sağlayabilen bu çığır açan gelişmenin büyük bir gelişme olduğunu düşünüyor.

Yeni sistem, patologların mikroskop altında elle yapmaları gereken analizleri otomatikleştirerek zaman kazandırabilecek ve hata oranını azaltabilecek. Bu durum, doktorların daha hızlı ve etkili tedavi planları oluşturmalarına olanak sağlayacak Ayrıca, HPL sisteminin, nadir ve karmaşık vakaların daha doğru tanımlanmasını sağlayarak hastaların kişiselleştirilmiş tedavi seçeneklerine erişimini artırabileceği belirtiliyor.

*******

Apple AB pazarına giremedi

Apple, geçen 10 Haziran'da kendi üretken yapay zeka özelliklerini OpenAI ile işbirliğine girerek ChatGPT ile desteklediğini açıklamıştı. Apple ayrıca iOS 18'e entegre edilecek bu özelliklerin tümünün adının "Apple Intelligence" olduğunu da kamuoyuyla paylaşmıştı. Ancak Apple Intelligence, iPhone yansıtma ve SharePlay ekran paylaşma özellikleri geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği tarafından çıkarılan Dijital Pazar Yasası nedeniyle 27 milyona yakın Apple kullanıcısına ulaştırılamayacak. Yasaya göre Apple'ın bazı yeni yapay zeka özellikleri, firmanın uygulamaları arasında ortaklıkların oluşmasına sebep olduğu için kullanıcı gizliliğini tehdit ediyor. Dijital Pazar Yasası'ndaki düzenlemelere uymaması gerekçesiyle Avrupa'da pek çok sınırlamaya maruz kalan Apple'ın, mevcut kuralların dışına çıkmamak için tüm yapay zeka özelliklerini AB'deki kullanıcılar adına en az bir yıl ertelediği belirtiliyor.

Apple'ın Avrupa Birliği'ndeki kullanıcıları için yeni yapay zeka özelliklerini 2025'e kadar Dijital Pazar Yasası'na uygun hale getirecek.

*******

Londra seyircisi yapay zekalı filmi istemedi

Yapay zekanın eğlence sektörüne etkisi bir süredir tartışılıyor. Londra'nın önemli mekanlarından Prince Charles Sineması'nın yapay zeka tarafından üretilen "Son Senarist" (The Last Screenwriter) filminin gösterimini iptal edildi.

Gerek beyazperdede sanat filmlerine yer vermesiyle gerekse de eksantrik programları ve gece yarısı film maratonlarıyla sinemaseverlerin uğrak mekanı haline gelen Prince Charles Sineması'nda yapay zeka ile üretilen filmin 23 Haziran'da gösterime girmesi bekleniyordu. Ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine filmin prömiyeri durduruldu. Prens Charles Sineması'nın filmin gösterimini iptal etme kararı izleyici kitlesi tarafından övgüyle karşılandı.

Peter Luisi'nin ChatGPT tarafından yazılan filmi, Jack isimli bir senaristin yazar olmaya programlanmış son model bir yapay zeka sistemi ile karşılaşmasını ele alıyor. Jack bu yazılım modelini deneylerle sınarken başkalarıyla empati kurabilmek için kendi yazarlık yetenekleriyle boy ölçüştüğünü ve hatta onun kabiliyetini bile aşabildiğini fark ediyor.

Çok sayıda oyuncunun geçen yıl Amerikan aktörler sendikası SAG-AFTRA'nın yapay zeka eleştirilerine de odaklanan grevlerine destek vermesiyle yapay zekanın eğlence sektöründeki konumu giderek daha zorlu bir hal alıyor. ChatGPT gibi programların gelişmeleri için ağırlıklı olarak telifli materyalleri kullanmaları, fikri mülkiyet sahiplerinin sadece tanınmak için değil ,aynı zamanda mesleklerini korumak için de mücadele etmeleri gerektiğini gösteriyor.

BİZE ULAŞIN