Teknoloji devleri pastayı bölüşüyor

Apple’ın 10 Haziran’da ChatGPT’yi kullanacağını açıklaması oldukça şaşkınlık yaratmıştı. Bu yeni işbirliği, son zamanlarda teknoloji dünyasındaki en ilginç hamle denebilir. Bu işbirliğinin arkasında yeni yapay zeka ekonomisinin işaretleri var…
28.06.2024 12:39 GÜNCELLEME : 28.06.2024 12:39

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Apple CEO'su 10 Haziran'da düzenlenen ve dört gözle beklenen 2024 Dünya Çapında Geliştirici Konferansı'nda (WWDC), ChatGPT'nin Apple'ın kendi yapay zekasıyla birleştiğini anlatan, Apple Intelligence kavramını bizimle tanıştırmıştı. Bu gelişmeyi bu köşeden de duyurduk. ChatGPT; iPhone, iPad ve Mac'te Siri ve yazım araçlarına entegre edilecek. Cihaz bazlı (on-device) görevlerle ilgilenen dahili bir yapay zeka hizmeti, ChatGPT'yi tamamlayacak. Ve böylece Apple, ChatGPT'yi milyonlarca kullanıcıya tanıtarak etkileşimi artıracak ve upgrade'e teşvik edecek.

OpenAI, Microsoft'un Azure hizmetlerindeki artan kullanım nedeniyle daha yüksek maliyetler üstlenecek, ancak potansiyel kullanıcı tabanı genişlemesinin getirisi çok daha büyük olacak.

Diğer yandan, Apple'ın bulut sistemi kullanıcı verilerini saklamayacak. Apple, kullanıcı verilerine ayrıcalıklı erişime sahip olmayacak. OpenAI hesabına giriş yapmamış kullanıcılardan gelen ChatGPT sorguları olsa da kullanıcıların IP adresi gizlenmiş olacak. Ayrıca, bağımsız araştırmacılar, güvenceyi doğrulamak ve hataları bulmak için altyapı kodunu inceleyebilirler.

ABD medyasına göre, Apple Google ve Antropic ile de görüşüyor. Anthropic ile benzer anlaşmalar yapmayı da düşünüyor. Ve arama gelirlerindeki olası düşüşleri dengelemek için gelir paylaşımı anlaşmalarıyla yapay zekadan para kazanmayı hedefliyor.

Bu ortaklık, doğrudan ödemeler yerine, dağıtım avantajlarını kullanarak stratejik bir değişim anlamına mı geliyor? Apple bize göre, yapay zeka donanım ve yazılımlarını (kendi yapay zeka fonksiyonlarını, Google yapay zeka çiplerini, bulutunu) koruyarak maliyetlerini azaltmakla kalmıyor; aynı zamanda mevcut yapay zeka ekosistemi, Üretken Yapay Zeka'nın "ekmeğini" var olan ve yeni oluşmakta olan, adına "Big Tech" diyemeyeceğimiz ama "yeni bir lig" olduğunu bildiğimiz oluşumlarla paylaşmaya hazırlanıyor.

*****

Üniversitelerin müfredatına giriyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, YÖK ile BTK bünyesinde hizmet veren BTK Akademi işbirliğiyle yürütülen çalışma sonucu yapay zeka dersinin, 2024-2025 güz döneminde bazı üniversitelerin müfredatında yer alacağını bildirdi. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu ortak çalışmayla BTK Akademi altyapısının, eğitimlerinin ve derslerinin üniversiteler tarafından kullanılacağını ve ihtiyaç duyulan yeni derslerin açılarak eğitimlerin hazırlanacağını belirtti.

Dijital teknolojiler ve yapay zekayla ilgili derslerin üniversitelerde müfredata dahil edilerek okutulacağını vurgulayan Uraloğlu, ilk aşamada, yeni açılan ve bu yıl öğrenci alacak yapay zeka temelli 12 ön lisans programının bazı derslerinin BTK Akademi derslerinden karşılanması üzerine çalışmaların yapıldığını vurguladı. Uygun olabilecek ders eşleştirmeleri için taslak çalışmayı tamamladıklarını duyuran Uraloğlu, şunları kaydetti: "BTK Akademi, kendi dersleri üzerinde düzenleme yaparak ön lisans programlarındaki dersleri doğrudan karşılayacak şekilde YÖK dersleri havuzu oluşturacak. Proje kapsamında pilot olarak ön lisans programlarında 2024-2025 güz döneminde okutulacak dersler için çalışmaları ağustos sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Bahar dönemi ve bir sonraki yılın dersleri için çalışmalar ve eşleştirmeler devam edecek. Mevcut ön lisans derslerinin bir kısmı için BTK Akademi'de uygun içerik bulunamıyor veya uygun olan dersler içerik olarak eksik kalabiliyor. Bu nedenle ilave olarak yeni ders veya eksik içerik tamamlama çekimi için ilgili üniversitelerimizden teklifler alacağız. "

*****

AI Steve İngiltere milletvekili adayı

AI Steve isimli yapay zekalı karakter, 4 Temmuz'daki İngiltere seçimlerinde Brighton Pavillion'dan milletvekili adayı oldu. Gelecek seçimlerde bizden de yapay zekalı bir kampanya çıkarsa şaşırmayın…

Brightonlı girişimci Steve Endacott, mevcut siyasetçilerin halkın isteklerinden bihaber olduğunu ve halkla iletişimde yetersiz kaldıklarını belirterek bir site kurmuş. Bir teknoloji şirketi var ve seçimlerde AI Steve'i kampanyasının bir parçası olarak kullanıyor. Ama nasıl?

Sitesi üzerinden bölge halkından "Yapay Zeka Steve ile Konuş" seçeceğine tıklayarak ve listelenen politik karar seçeneklerini oylayarak sivil bir güç ve kontrol mekanizması kurabileceklerini savunuyor.

Seçime yakın, öne çıkan önerilerden yüzde 50'yi geçenler AI Steve'in politikalarını oluşturacak. Steve Endacott, AI Steve'in yürüttüğü politikalarla bağımsız olarak girdiği seçimi kazanırsa, AI Steve aracılığıyla halkın isteklerini yerine getirecek.

*****

Ceylanları yapay zeka sayıyor

Şanlıurfa'da türkülere konu olan ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan ceylanların strese girmeden doğada daha rahat bir şekilde sayılabilmeleri için yapay zeka destekli proje oluşturuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne (DKMP) bağlı 15 bin 337 hektarlık Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda başta ceylanlar olmak üzere birçok yabani hayvan yaşıyor. İnce bacakları, açık kahverengi ve koyu krem sarısı tüyleriyle yaşadıkları arazide fark edilmeleri zor olan Urfa ceylanlarının korunmalarını ve popülasyonlarının takibini ise Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü ekipleri gerçekleştiriyor.

Proje kapsamında drone ile arazide yapılan fotoğraflama ve video çekimlerle elde edilen görseller bilgisayar ortamına aktarılıyor. Burada yapay zeka destekli kullanılan bir program ile doğadaki ceylanlar diğer hayvanlardan ayrıştırılarak tespit ediliyor. Bu sayede ceylanların yakalanmalarına, küpeleme işlemlerine gerek kalmadan popülasyonları hakkında bilgi sahibi olunuyor.

*****

Asena İlk ve Seren Ay finalde

Dünya Yapay Zeka İçerik Oluşturucu Ödülleri (WAICA), dünyanın yapay zeka tarafından üretilen kadınlara yönelik ilk güzellik yarışması olan "Miss AI"ın 10 finalistini açıkladı. Aralarında 2 Türk karakter, Seren Ay ve Asena İlk'in de yer aldığı listede taç için yarışacak 10 sanal güzel bulunuyor. Dünyanın dört bir yanındaki yapay zeka üreticileri tarafından tamamen yapay zeka ile oluşturulan bin 500 model, insan ve droid jürilerden oluşan bir panel tarafından değerlendirildi.

Yapay zeka içerik üreticilerinin favori sosyal medya platformu Fanvue'nun kurucu ortağı Will Monange, "Dünya genelinde yaklaşık 10 bin yapay zeka içerik üreticisi olduğunu tahmin ediyoruz; ancak ödüllerin yaptığı şey, hiçbirimizin farkında olmadığı, ilgi çekici hikayelere sahip üreticilerin yanı sıra hayranları için içerik üreten yetenekli yaratıcıları da ortaya çıkarmak oldu" dedi. Birinciyi yaklaşık 20 bin dolar değerinde ödül bekliyor.

*****

Erkek egemen meslekleri yerine getiriyor

Türkiye'nin ilk yapay zekâ marka elçisi olarak nitelendirilen Seren Ay, düzenli olarak Türkiye'nin tarihini ve ulusal bayramlarını tanıtıyor. Dünya çapında maceralara atılan Seren Ay'ın yaratıcıları, imajını oluşturmak için üç yapay zeka programı kullanıyor. Seren'i çeşitli erkek egemen meslek dallarında veya takipçilerini eğitmek için zaman içinde seyahat ederken görmek mümkün.

*****

Farklı bir influencer

Asena İlk'in amacı, dünyaya hayal gücü, çarpıcı görseller ve eğlence anlayışının yardımıyla bir influencer olabileceğini göstermek. Asena'nın belirli bir tarzı, favori mekanları, favori arabaları ve özenle yaratılmış bir kişiliği var.

BİZE ULAŞIN