KOBİ'ler için temel güvenlik önlemleri

Milyonlarca küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) küresel ekonominin can damarını oluşturuyor. Dünya genelindeki işletmelerin yüzde 90'ını oluşturan KOBİ'ler, işgücünün önemli bir bölümünü istihdam ediyor ve küresel GSYİH'ye önemli bir katkıda bulunuyor. Öte yandan KOBİ'ler giderek artan siber saldırı tehditleriyle de karşı karşıya…
28.05.2024 11:45 GÜNCELLEME : 28.05.2024 11:45

Kuruluşlar fiziksel suç girişimlerini önlemek için iş yerlerinde ve araçlarında üst düzey güvenlik alarmına, pencerelerde parmaklıklara ve iyi kilitlere güveniyor. Ancak siber saldırılar doğası gereği görünmezdir ve etkileri bilgisayar veri ihlallerinden fidye yazılımı bulaşmasına kadar değişebilir. İşletme için bunun sonuçları hayli yıkıcı olabilir. Mali kayıplar, operasyonel aksaklıklar, itibarın zarar görmesi ve hatta sonrasında üstlenilmesi gereken yasal yükümlülükler, siber saldırıların potansiyel sonuçları arasında yer alır. KOBİ'ler büyük şirketlerle aynı sağlam güvenlik önlemlerine sahip olmadıklarından, genellikle siber suçlular için daha kolay hedefler olarak görülürler. İyi haber şu ki, KOBİ'ler altı temel alanda siber güvenliğe öncelik vererek güvenlik pozisyonlarını önemli ölçüde iyileştirebilirler.

Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, KOBİ'ler için temel siber güvenlik önlemlerini aktardı:

1. Güvenliğin temeli: Veri koruma

Veri koruma, kişisel veriler, mali kayıtlar, fikri mülkiyet ve ticari sırlar gibi hassas bilgileri korumak için uygulanan önlemlerin toplamını ifade eder. Amaç, yalnızca yetkili kişilerin bu verilere erişebilmesini sağlamak ve yetkisiz erişim, kullanım, ifşa, kesinti, değişiklik veya imhayı önlemektir. Bunu binanızın ön kapısını koruyan şifre gibi düşünün. Şifresi olmayanın erişimi de olmaz.

Ayrıca, ilgili veri gizliliği düzenlemelerine uyum sağlanması da önemli. Örneğin Fransız araç paylaşım şirketi Ubeeqo, "Genel veri işleme ilkelerine uymadığı" gerekçesiyle 175 bin Avro para cezasına çarptırıldı.

Verilerinizi en değerli varlığınız olarak düşünün. Onları şifreleme, erişim kontrolleri ve düzenli yedeklemelerle koruyun. Bu stratejilerin yanı sıra kimlik doğrulama mekanizmalarına da dikkat edin, yani verilere erişmeye çalışan kullanıcıların kimliğini dikkatlice doğrulayın. Bunun yanında profesyonel siber güvenlik çözümleri belirli işlevler de içerebilir. Örneğin Kaspersky, gizli ve hassas bilgileri kolayca tanımlamanıza olanak tanıyan önceden ayarlanmış şablonlara sahip Veri Keşfi özelliğine sahiptir. Bunların Teams, OneDrive ve SharePoint'te (neredeyse tüm Microsoft Office 365 hizmetlerinde) ne zaman paylaşıldığını görürsünüz. Böylece veri bütünlüğünü korumak ve uyumluluk hedeflerini karşılamak için gerekli önlemleri uygulayabilirsiniz.

2. Fidye yazılımlarıyla mücadele

Fidye yazılımı, kurbanın bilgisayar dosyalarını şifreleyerek erişilemez hale getiren bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Siber suçlular daha sonra şifre çözme anahtarı karşılığında bir fidye ödemesi talep eder. Verileri çalan saldırganlar sadece çevrimiçi olarak satmakla kalmaz, aynı zamanda bir fidye yazılımı saldırısında kullanmak üzere şifreleyebilirler. Eğer kurban fidye talebini ödemezse, saldırgan bunu intikam için açık ortamlarda yayınlar. 2023 yılında fidye talebi 1 milyar doları aştı.

Fidye yazılımı saldırıları KOBİ'lere büyük zarar verebilir, mali kayıplara neden olabilir ve iş operasyonlarını aksatabilir. Kaspersky, 2023 yılında küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilişkili 6 binden fazla kullanıcıyı fidye yazılımı saldırılarına karşı korudu. Bu gibi saldırıların görünmeyen maliyeti, şirketinizin ve ekibinizin BT sistemini yeniden inşa etmek, bankanızla iletişime geçmek, kolluk kuvvetlerine ve sigortaya bildirim için zaman harcamak gibi başlıklarla ortaya çıkar ve bu süre genelde 46 gün veya daha fazladır.

İtibar kaybı ise hesaplanabilen bir konu değildir. Bu nedenle çalışanlarınızı fidye yazılımı girişimlerini tanımaları için eğitin, yazılımlarınızı düzenli olarak güncelleyin ve sağlam yedekleme stratejileri uygulayın. Fidye yazılımı saldırıları giderek yaygınlaşıyor ve KOBİ'lere zarar veriyor. Personeli kimlik avı girişimlerinin tehlikeleri konusunda eğitmek ve bir saldırının etkisini azaltmak için sistemlerin düzenli olarak güncellendiğinden ve yedeklendiğinden emin olmak bu yüzden çok önemli.

3. Bulutun güvenliğini sağlamak: Ortak bir sorumluluk

Bulut bilişim, KOBİ'ler için düşük veri depolama maliyetleri ve her yerden erişim gibi çok sayıda avantaj sunuyor. Ancak aynı zamanda yeni güvenlik konularını da beraberinde getiriyor. Her üç kuruluştan ikisi artık genel bulut hizmetlerinden faydalanıyor ve birçoğu birden fazla bulut hizmet sağlayıcısını kullanıyor. Aynı zamanda pek çok veri ihlali artık bulutta gerçekleşiyor. Bulut güvenliği, bulut ortamlarında barındırılan verileri, uygulamaları ve altyapıyı korumak için alınan önlemler bütününü ifade ediyor.

Kimlik doğrulama önlemleri konusunda güçlü bir geçmişe sahip sağlayıcıları seçerek bulut güvenliğini benimseyin ve verilerinizi şifreleyerek koruma şemsiyesi altına almayı unutmayın. Bunun yanı sıra bulut ortamlarını olası tehditlere karşı izleyen çözümler de mevcuttur. Kaspersky'nin uç nokta çözümü, uygunsuz veya yetkisiz bulut kaynaklarının kullanımını bulup kısıtlayarak uzaktan çalışma risklerini azaltan Cloud Discovery ile bulutun kontrolünü yeniden ele almanızı sağlar. Bu sayede potansiyel veri ihlalinin sebepleri hızla takip edilir ve ortadan kaldırılır, bu da uyumluluğun sürdürülmesine yardımcı olur. Ayrıca bir cihaz kaybolur veya çalınırsa, uzaktan şifreleme ile verilerinizi koruyabilirsiniz.

4. Güvenlik zafiyetlerinin azaltılması: Saldırı yüzeyinin küçültülmesi

Bir KOBİ'nin saldırı yüzeyi, açık portlar ve güvenli olmayan cihazlardan yazılım açıklarına kadar siber saldırıların tüm potansiyel giriş noktalarını kapsar. Saldırı yüzeyini azaltmak, KOBİ'lerin siber güvenlik duruşlarını geliştirmeleri ve siber saldırı riskini en aza indirmeleri açısından çok önemlidir. Saldırı yüzeyini azaltma veya güçlendirme olarak bilinen bu süreç, sistemlerin işlevselliğini korurken güvenlik açıklarını tanımlamaya ve azaltmaya yönelik önlemleri kapsar. Örneğin KOBİ'ler saldırganların potansiyel giriş noktalarını sınırlamak için gereksiz açık portların bağlantısını kesebilir veya kullanılmayan hizmetleri devre dışı bırakabilir.

Küçük işletmeler siber güvenlik konusunu tamamen atlama eğiliminde olabilir. Dijital bir ayak iziniz varsa, ancak siber güvenliği göz ardı ediyorsanız, bu ihmal işletmenin itibarına ve parasına mal olabilir. KOBİ'ler, güvenlik çabalarını en kritik sistemlere ve verilere odaklayarak, aynı zamanda BT kaynaklarını serbest bırakmak için rutin güvenlik görevlerini otomatikleştirerek bu zorlukların üstesinden gelebilirler. Uç nokta güvenliği karmaşık bir çözüm olmakla birlikte, işletmelerin korunmasına yardımcı olabilir.

5. Gündelik güvenlik uygulamaları: Siber hijyen

Güvenlik hijyenindeki eksiklikler, örneğin zayıf parolalar kullanmak, hassas belgeleri düzgün biçimde yok etmemek veya şirket politikasını göz ardı etmek gibi uygun güvenlik eyleminin genel eksikliğini kapsıyor. Bu tür insan hataları, veri ihlallerinin büyük bir kısmının esas kaynağıdır ve bu düşük vasıflı tehdit aktörlerinin bile faydalanabileceği bir konu.

Siber hijyen, ışıkları kapatmak veya haftalık şirket toplantısına katılmak gibi ekibinizin günlük rutininin bir parçası olmalı. Bu nedenle çalışanları en iyi siber güvenlik uygulamaları konusunda eğitin, güçlü parola politikaları uygulayın ve bir güvenlik bilinci kültürünü teşvik edin.

Geleneksel sertifikalar genellikle yüksek maliyet ve düşük uygulanabilirlikle ilişkilendirir. Ayrıca eğitim programları büyük ölçüde kurumsal odaklıdır. KOBİ'ler, bu tür işletmeler için en temel becerilerin sindirilebilir, kullanıcı dostu bir paket eşliğinde sunulduğu, büyüklük ve BT olgunluk seviyesine göre uyarlanmış programları tercih etmeli.

6. Personel eksikliklerinin giderilmesi

Küçük işletme sahibinin rolü, finans ve satıştan tutun da pazarlama, işe alma, hukuk ve uyumluluğa kadar müşterilerinizi mutlu edecek ve sağlıklı büyümeyi destekleyecek her şeyi belirlemek ve yönetmektir. BT'yi dakika dakika yönetmek ve güvenliğini sağlamak bu görev alanına girmez. Ancak bir gerileme olduğunda veya marjlar daraldığında, BT genellikle kaynak azaltılan veya dış kaynak kullanımına gidilen ilk alanı.

KOBİ'lerdeki siber güvenlik personeli eksikliği, güvenlik açıklarına ve siber saldırı risklerinin artmasına neden olabilir. KOBİ'ler savunmalarını güçlendirmek, dijital varlıklarını ve müşteri verilerini korumak için mevcut personeli eğitmeye, belirli görevleri dış kaynak kullanarak yapmaya, rutin süreçleri otomatikleştirmeye ve yetenekli siber güvenlik uzmanlarının işe alınmasına öncelik vermeye odaklanmalı.

KOBİ'ler siber güvenliğin bu altı temel unsuruna öncelik vererek savunmalarını önemli ölçüde geliştirebilir ve siber saldırıların yarattığı riskleri azaltabilirler. Siber güvenlikte vaktinde önlem almak her zaman durumu düzeltmekten daha iyidir. Söz konusu önlemleri bugün uygulamak, işletmenizin bugününü ve yarınını güvence altına alıyor.

Siber güvenliğe yönelik proaktif bir yaklaşım, KOBİ'lerin dijital çağda başarılı olmalarını ve verilerinin güvenliğini sağlamalarını mümkün kılıyor.

BİZE ULAŞIN