İşlerimizi ne zaman ona bırakacağız?
PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Endüstri 4.0 ile birlikte tüm teknik ve pratik süreçlerin dijitalleşmenin sonucu olarak sıklıkla ve tekrarlanarak yapılan, aynı zamanda gereksiz zaman ve insan eforu harcanan işlerin otomatize edileceği, insanın bazı işlerden elini çekeceği söyleniyordu.
"İnsanlar daha sofistike işlerle ilgilenecek, bazı işler dönüşecek, insanlar daha nitelikli işlere zaman harcayacak, hobilerini yerine getirecek" gibi söylemler "öne çıkıyordu." Hatta bu nedenle "geleceğin meslekleri ve bu mesleklere ödenecek maaşlar" en merak edilen, geleceğe dönük konular arasında yer aldı.
Kasım 2022 ile ChatGPT bu anlamda bir dönüm noktası oldu. Belirsizlikler biraz olsun ortadan kalktı. İdari işler, müşteri hizmetleri, destek hatları, pazarlama-satış gibi birimlerin en çok etkilenen iş alanları olacağı acı gerçeğini öğrendik.
ChatGPT gibi Üretken Yapay Zeka, yani Generative AI araçlarının sadece bu işleri değil; hukuk asistanları, çevirmenler, bazı eğitmenlik görevleri, muhasebecilik, gazetecilik, tasarımcılık, hatta ve hatta kodlama gerektiren yazılım işlerinin de yerini bir zaman ve bir şekilde yapay zekaya bırakacağımızı artık biliyoruz. Peki, ne zaman olacak tüm bunlar? Ne yapmalıyız?
1,5 yıldır gündemde olan bu konu, The Daily Show sunucusu, gazeteci Emmy Ödüllü programcı, yazar, aktivist Jon Stewart'ın şovunda bir kez daha gündeme geldi. Jon Stewart teknoloji liderlerinin apaçık insanların işini kaybedeceğini söylediğini, ancak yapay zekanın kabiliyetlerinin bunu yapabilecek durumda olmadığını savunuyor. Yani abartıldığını düşünüyor.
ÇOK FAZLA YENİ MESLEK VAR
Yapay zekanın yapabilecekleri konusu Stewart'ın sandığı gibi değil. Ve fakat evet çok fazla iş gidecek. Bazıları çok hızlı, bazıları kademeli olarak… Sektör, iş, meslek ve ekonomilerle çok bağlantılı…
Yurtdışındaki profesyonel işe alım sitelerine baktığınızsa yapay zekayla ilgili çokça yeni meslek görebilirsiniz. Uzman ve serbest çalışanları işverenlerle buluşturan Upwork bu konuyla ilgili bir araştırma yapmış.
Yapay zeka müşteri desteği gibi belirli işleri önemli ölçüde ve doğru bir şekilde yerine getirebiliyor. Klarna'nın yapay zekası 700 destek görevlisinin işini yaparken, e-ticaret platformu Dukaan, yapay zekaya bağlı olarak müşteri destek personelinin yüzde 90'ını işten çıkardı. Ancak bu durum işçileri topluca işinden etmek aşamasında mı? Veriler henüz bunu söylemiyor. Aslında bazı meslekler, ChatGPT'nin ortaya çıkmasından bu yana talep patlaması yaşadı: grafik tasarım, web tasarımı, web geliştirme, video editleme ve yapımı, muhasebe, satış, backend geliştirme ve pazar araştırması bunlardan başlıcaları.
Diğer yandan birçok yapay zeka çözümü henüz bir kişinin tüm işini otomatikleştirmeye veya o işi hiç iyi yapmaya yetkin değil...
Sözgelimi Amazon'un otomatik, kasiyersiz marketlerini teknolojinin iyi çalışmadığı için terk ediyor.
Bugün yapabileceğiniz en iyi şey, kendi alanınızda yapay zeka ile yakın çalışmayı öğrenmek. Mesela, artık ABD'deki teknoloji işverenlerinin yüzde 63'ü, sadece kod yazmayı bilmek yerine yapay zeka ile kod yazabilen kişileri tercih ediyor. Bu bir ipucu olabilir.