Yerli yapay zeka şirketleri -2-

GİRİŞ TARİHİ: 29.01.2024 GİRİŞ TARİHİ: 12:54 SON GÜNCELLEME: 30.01.2024 00:00
Türkiye’de 2017 yılında toplam 10 yapay zeka girişimi varken, bugün rakam 400’e dayanmış durumda. Çoğu dünyaya açılmış ve teknoloji ihracatı yapan yerli yapay zeka şirketlerinin değerlemeleri sürekli artıyor. Aralarında iş zekası şirketi de var, şehirlerin dijital ikizini çıkaran da. Birbirinden ilginç 30 girişimin kurucusuyla konuştuk, diğerlerini de listeledik. (İkinci Bölüm)

PARA YAPAY ZEKA/ ÜRÜN DİRİER Çeşitli global araştırma kuruluşlarının tahminlerine göre yapay zeka pazarı 2030'a kadar trilyon dolarlar ile ifade edilecek. 2 trilyon dolar tahmini yapan da var 5 trilyon dolar olacak diyen de var. PARA Dergisi olarak gitgide devleşen bu pazardan pay alan yerli yapay zeka girişimlerini mercek altına aldık… Çoğu dünyaya açılmış ve teknoloji ihracatı yapan yerli yapay zeka şirketlerinin değerlemeleri sürekli artıyor. 30 girişimin kurucusuyla konuştuk, diğerlerini de listeledik.

MASRAFF: MASRAFLARI YÖNETİYOR

Yapay zeka tabanlı bir uygulama olan Masraff, otomatik ve hızlı masraf girişi, mobilden onay gibi birçok özelliğiyle şirketlerin masraf süreçlerini tek platformda uçtan uca yönetmelerini ve sunduğu kategori, departman ve proje bazlı yönetim raporlarıyla şirketlerin giderlerini kontrol altında tutmalarına olanak sağlıyor. Şu an yedi ülkeye hizmet verdiklerini belirten Masraff Kurucu Ortağı ve CEO'su Begül Eray Sezgin, "Sanko Holding ile gerçekleştireceğimiz iş birliği ile uygulamamızın kullanım alanını 35 ülkeye daha genişleteceğiz. Geçtiğimiz günlerde Logo Yazılım'ın onaylı ekosistem çözümü olduk. Bu iş birliğimiz ile Logo Yazılım'ın iş ortaklarının, müşterilerine mevcut platformları üzerinden Masraff ürünümüzü kolayca sunabilecekleri hale geldik. Böyle geniş bir partner ve iş birliği ağımızın olması, işimizin çeşitliliğini ve kapsamını da artırıyor. Biz hep üç haneli rakamlarla büyüdük. Bu yıl da etki bazında yüzde 200 büyüme planlıyoruz. İnsan kaynağımıza ve teknoloji alanına yaptığımız yatırımlarla gelecek yıllarda da aynı oranlarda büyümeye devam edeceğimizi öngörüyoruz" diyor.

QUIN AUDIENCE ENGINE: İNSAN BEYNİNİ DİJİTALE AKTARIYOR

Gonca ve Gülşah Gülser tarafından kurulan ve kısa süre içinde Londra ofisini açarak dünyaya da açılan Quin Audience Engine, insan beyninin karar verme mekanizmasını dijitale aktaran bir yapay zeka şirketi. Şirket, gerçek zamanlı insan davranışlarını öngörerek yapay zekada yeni bir sayfa açıyor. Dijitalde insan beyninin nasıl karar verdiği üzerine geliştirilmiş Quin Engine AI adında bir yazılım ile anlık karar mekanizmalarını tespit ediyor. Türkiye ve İngiltere'deki birçok perakende ve e-ticaret firmasına hizmet veren girişimin hedef kitlesi ise, müşteri davranışlarını anlamak isteyen her türden firma. Gonca ve Gülşah Gülser kardeşlerin pandemi sürecinde kendi kurumsal işlerini bırakarak kurdukları Quin Audience Engine, dünyada az sayıda rakibi olan bir firma. Global ölçekte No Code AI teknolojisi olma hedefiyle ilerleyen şirket, gerçek zamanlı insan davranışlarını öngörerek yapay zekada yeni bir sayfa açıyor.

Quin Engine AI özetle, online perakende iş modellerinde elde edilen online trafik verilerini, geçmiş veriye bakmadan, anlık olarak sadece o andaki insan davranışına odaklanıp, kişi özelinde analiz eden uçtan uca bir AI (yapay zeka) yapısıdır. İnsan davranışını, internet sitesine girdiği anda anlamlandırarak insana özgü anlık motivasyonel değişkenliklere göre 70 ms'de kişiye özel değer önerisi sunabiliyor. Koçtas, Vivense ve Under Armour gibi alanında önde gelen markalarla çalışıyor. Şirket geçen yıl İngiliz yatırım grubu SFC'nin önderliğinde 580 bin pound yatırım almıştı.

TALYA: TURİZME YAPAY ZEKA KATIYOR

Talya Bilişim, yazılım sektöründe 28 yılı aşkın süredir teknoloji geliştiren; Antalya, Ankara ve İstanbul'da üç ofisi olan, Türkiye'nin en büyük kamu kurumlarına, turizm ve sağlık firmalarına çözümler üreten, ürettiği yazılımları yurtdışına ihraç eden bir teknoloji firması. Ürettiği yazılımlarla kullanıcılarının finansal, operasyonel ve idari süreçlerini elektronik ortamda detaylı olarak takip etmelerini sağlamayı, yönetime doğru analizlerle hızlı karar alma ve tam kontrol olanağı sunmayı amaçlıyor. Turizm ve konaklama sektörüne yönelik olarak ürettiği yazılımlar ile, turizm sektörünün işini yapay zeka ile kolaylaştırmayı amaçlıyor. Dört kıta 35 ülkede 5 binden fazla otele yazılım çözümleri sunduklarını belirten Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, "Ar-Ge konusunda yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Bugüne kadar üç TÜBİTAK projesini başarıyla tamamladık. Şu anda Konaklama İşletmelerine Yönelik Yapay Zeka Destekli Sürdürülebilirlik İzleme ve Yönetim Yazılımı projemiz hızla ilerliyor" diyor. Dünyadaki karbon ayak izinin yaklaşık yüzde 8-10'unun turizm endüstrisi kaynaklı olduğuna işaret eden Durukal, "Ayrıca konaklama hizmetleri sektörüne yönelik yapay zeka destekli, sürdürülebilir ulaşımın teşvik edilmesini amaçlayan, farklı sistemlerin birlikte çalışmasını sağlayacak blok zincir ve akıllı kontratlar tabanlı protokoller, yapay zeka destekli opitimizasyon algoritmalarının çalışacağı bir ekosistemin çalışmalarına da devam ediyoruz. Elektraweb ile yapay zeka uygulamalarını pek çok sürecimize dahil ettik. Yeni uygulamaya soktuğumuz SmartRes – Yapay Zeka Destekli Rezervasyon Sistemi sayesinde ise oteller pazarlama ve rezervasyon süreçlerinde de yapay zekadan faydalanabiliyor. Chatbot'lar yardımı ile misafirlerin dijital destek ile karşılanması, soruların cevaplanması, rezervasyon bilgilerinin alınması ve fiyat gönderilmesi çok kolaylaştı" diye konuşuyor.

WEROVER: RÜZGARDA MALİYETLERİ AZALTIYOR

Werover rüzgar enerjisi sektöründe sürdürülebilirlik ve verimliliği artırmak için yenilikçi yazılım ve IOT çözümler geliştiriyor. Rüzgar türbini kanatlarında erken aşamada hasar tespiti yapan bir sağlık izleme sistemi sunuyor. Bu sayede maliyetleri ve kanat değişimi riskini yüzde 50 azaltmayı hedefliyor. Enerji tünellerinin üç boyutlu modellerini çıkarıp erken aşamada hasar tespiti yapan bir teknolojiyi ticarileştirdiklerini söyleyen Werover Kurucu Ortağı Balca Yılmaz, "Rüzgar türbinlerinin kanatlarında oluşan hasarların erken tespiti, enerji üretimini doğrudan etkiliyor. Ayrıca bakım maliyetleri inanılmaz yüksek olan bu sektörde maliyet düşümü ve kanat kaybı risklerinin azaltılması oldukça önemli. Bu eksikliği gidermek amacıyla, Windrover adında erken aşama hasar tespiti yapan, yapay zeka tabanlı 7/24 sağlık izlemesi sağlayan bir uyarı sistemi geliştirdik. Bu geliştirdiğimiz çözümle 2023 yılının ilk yarısında Simya VC liderliğinde 400 bin dolar yatırım aldık. Uluslararası alanda, Bremen Üniversitesi, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve GreenoffshoreTech Organization gibi prestijli kuruluşlarla çalışıyoruz" diyor.

Avrupa'da European Energy, Türkiye'de ise özellikle Enerjisa Üretim başta olmak üzere Sanko Enerji, Aydem, Enda Enerji ile iş birlikleri yaptıkları bilgisini veren Yılmaz, şunları aktarıyor:

"Aynı zamanda İsveç'ten EnBW ile birlikte çalışıyoruz. Bununla birlikte önemli sigorta ve bakım-onarım firmalarıyla geliştirici iş ortaklıkları kurarak pazar içerisinde birlikte çalışıyoruz. Odaklandığımız başlıca sektör rüzgar enerjisi. Ancak bu alandaki çözümlerimizle sınırlı kalmayıp, yenilenebilir enerji sektöründe daha geniş kapsamlı adımlar atmayı hedefliyoruz. 2023 yıl sonuna dek, Avrupa ve Türkiye pazarındaki satışlarımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda, birçok firmayla anlaşma ve kurulum süreçlerini sürdürüyoruz. Özellikle Birleşik Krallık pazarına verdiğimiz önemle, buradaki iş ilişkilerimizi genişletmek için ekibimizin bir kısmını Londra'ya yerleştirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yıl 500 kurulum yapmayı hedefliyoruz."

WIRO.AI: KULLANIMA HAZIR YAPAY ZEKA HİZMETİ

Yeni Ar-Ge çalışmaları ile Türkçe-İngilizce yazılı ve sesli iletişime geçilebilen dijital bir asistan geliştirmek için çalışan Wiro.ai, dil bağımsız hizmet verme hedefiyle ilerleyerek 2024'te ABD'ye de açılmaya hazırlanıyor. Kullanıcıları için hazır yapay zekâ modellerini web hizmetleri aracılığıyla kullanılabilir hale getiren Wiro.ai, Türkçe chatbot'u ile yapay zekânın Türkçe konuşup anlayabilmesi için büyük dil modelleri ile eğitilmiş inovasyonunu API aracılığıyla hizmete sunuyor. Hedefine 2024 sonunda dünya genelinde hizmet veren bir yapay zekâ altyapısı olarak konumlanmayı ve bin ekran kartlı veri merkezi ile Türkiye'den ihracat yapmayı koyan firma, önümüzdeki yıl Amerika'da ofis ve veri merkezi kurmaya da hazırlanıyor. Wiro.ai kurucu ortaklarından Emin Budak, geliştirdikleri yazılımın servis olarak dijitalde sunulması ile globale hizmet verilebilir durumda olduklarını belirtirken, 2024 hedefleri arasında global pazarlama çalışmaları ve yerleşik hizmet vermeye başlamanın yer aldığını, böylelikle çok uluslu bir şirket olma yolunda hızla ilerlediklerini ekliyor. Wiro.ai kurucu ortaklarından Emin Budak, geliştirdikleri yazılımın servis olarak dijitalde sunulması ile globale hizmet verilebilir durumda olduklarını belirtirken, 2024 hedefleri arasında global pazarlama çalışmaları ve yerleşik hizmet vermeye başlamanın yer aldığını, böylelikle çok uluslu bir şirket olma yolunda hızla ilerlediklerini ekliyor.

Üretken yapay zeka platformu: Cypien AI

Yenilikçi üretken yapay zeka (Generative AI) platformu Cypien AI, işletmelerin ve profesyonellerin kendi verilerine yönelik eğitim yapabilen modellerle verimliliklerini artırmalarını sağlıyor. Platform, 2021 yılında Tunç Günbey (CEO), Gökçe Özdemir Günbey (COO) ve Mert Tuna Yılmaz (CTO) liderliğinde bir ekip tarafından geliştirilmeye başlandı. İki yıllık Ar-Ge sürecinin ardından Mayıs 2023'te faaliyete geçen Cypien AI, beta sürümünde binlerce kullanıcıya ulaşarak büyük ilgi topladı. NVIDIA Inception Programı'na kabul almasıyla gelişim sürecini hızlandıran Cypien AI çalışmalarını İstanbul Maslak, Beyoğlu Teknopark ve Londra ofislerinde sürdürüyor. Platform, içerik ve görsel üretimi, chatbot entegrasyonu, sentiment analizi, veri analizi ve e-ticaret içerikleri alanında hizmet veriyor. 30'dan fazla dil seçeneğine sahip olan platform aynı zamanda Türkiye'ye özel modeller üretip açık kaynak olarak hizmete sunmak amacını taşıyor.

İşe alımda maliyetleri azaltıyor: Hiringcycle.ai

Yapay zeka tabanlı SaaS ürünü hiringcycle.ai, işe alım süreçlerini yapay zekaya devrederek verimlilik sağlamayı vadediyor. Yanlış işe alımın neden olduğu maliyetlerden kaçınmayı hedefliyor. İK teknolojisi hiringcycle.ai, yüzlerce adayla görüşme yapabilirken, tüm adayları "Öğrenme Çevikliği" metodolojisini baz alarak 21. yüzyıl yetkinliklerine göre ve önyargısız bir biçimde değerlendiriyor. Hiringcycle.ai Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ahu Bade Özkan, "21. yüzyıl yetkinliklerine göre yapılan değerlendirmelerle işe alım yapmak kritik. Çünkü günümüzde bir pozisyonda başarılı olmak için gerekli olan en kilit unsur yetkinlik. Hiringcycle.ai, 21. yüzyıl yetkinliklerine göre yaptığı değerlendirmeleri oldukça sade ve anlaşılır grafiklerle kullanıcısına sunuyor. Bu sayede işe alım süreçlerinde uzun listeden kısa listeye geçiş aşamasını, çarpıcı raporlarıyla dakikalara indirgiyor. Hiringcycle.ai sayesinde, işe alım maliyetlerinde yüzde 45'lik ve insan kaynakları operasyon yükünde yüzde 60'lık bir azalma sağlanıyor" diyor. Hiringcycle.ai, NBS Human Resources ve yazılım sektörünün güçlü oyuncularından BREW'ün güçlerini birleştirmesiyle kuruldu. Kurucuları arasında Ahu Bade Özkan, Gökçen Öğütçü, Begüm Atılgan, Arzum Hasol, Osman Orhan ve Erdem Gezer yer alıyor.

Barış KARAKULLUKÇU / Türkiye İş Bankası Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı

"Türk diasporasındaki yapay zekâ girişimlerini buluyoruz"

Biz Yapay Zekâ Fabrikası olarak Türkiye'deki ve Türk diasporasındaki yapay zekâ girişimlerini bulmayı, incelemeyi, tanımayı, buluşturmayı, yatırım yapmayı ve serüvenlerinde kesintisiz ve uzun soluklu bir şekilde yol arkadaşı olmayı hedefleyen, Türkiye İş Bankası bünyesinde kurulmuş bir hızlandırma programıyız. Taradığımız binlerce yapay zekâ girişimi arasından seçtiklerimize, üç ayda bir düzenlenen jüri günleri ile Türkiye yapay zekâ ekosisteminin en önemli akademisyenleri ve teknoloji liderlerinden oluşan bir jürinin girişimlerini anlatarak geri bildirim alma imkânı sunuyoruz. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz üç jüri günü etkinliği ile toplam 15 girişimi programa dahil ettik. Aralık ayında ise dördüncü jüri gününü düzenlemeyi planlıyoruz. Dünyadaki yapay zekâ pazarının büyüklüğüne baktığımızda Statista'nın verilerine göre 200 milyar dolar gibi astronomik bir büyüklük görüyoruz. Daha iki yıl önce bu sayının yarı yarıya olduğunu düşündüğümüzde, büyüme hızının ne kadar fazla olduğu ciddi anlamda göze çarpıyor. Pazarın büyüklüğü arttıkça, temas ettiği alanlar artıyor, bu alanlar arttıkça da pazarın büyüklüğü artıyor. Bu döngüyü sağlıktan uzaya, eğitimden robotiğe, spordan finansa, pazarlamadan sigorta sektörüne kadar aklımıza gelen veya gelmeyen her türlü alanda görüyoruz. Henüz var olmayan alanlar bile yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte doğuyor.

Aytül ERÇİL / Vispera Kurucu CEO'su

"Yapay görme alanında faaliyet gösteriyoruz"

2014'te ortağım Ceyhun Burak Akgül ile birlikte kurduğumuz Vispera ile yapay zekanın alt dalları olan yapay görme ve makina öğrenme teknolojileri alanında faaliyet gösteriyoruz. Görsel tanıma hizmetlerimizle İsrail, Almanya, Hindistan, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan'ın bulunduğu 40'tan fazla ülkenin hızlı tüketim ve perakende sektörlerindeki Coca Cola, Unilever, Pepsico, Carlsberg, Henkel, Reckitt Benckizer, Nobel İlaç, Bacardi, Phillip Morris gibi alanında lider uluslararası şirketlerle çalışıyoruz. Gıda perakende firmaları ile ilk etapta Amerika pazarında büyümeyi hedefliyoruz. Bu konuda da ilk adımlarımızı attık. Dünya çapında 15 bin mağazası olan bir müşteri ile dokuz mağazada bir pilot yaptık. Şu an 7 bin 500 mağaza için çoklamayı konuşuyoruz. 19 bin mağazası bulunan başka bir potansiyel müşterinin açtığı ihalede kısa listeye girmeyi başardık. 20 mağazada pilot başlayacak. Meksika'da 25 bin mağazası olan bir müşteri ile pilota başlıyoruz.

Batuhan ÖZCAN / Syntonym Kurucu CEO'su

"Türkiye'nin ilk Generative AI startup'larından biriyiz"

Syntonym, Türkiye'nin ilk Generative AI startup'larından biri olarak 2019 yılında kuruldu. Yakın zamanda Simya VC'nin liderliğinde 900 bin dolarlık tohum yatırımı turumuzu tamamladık. Kişisel veri içeren görsel veri setlerinin, regülasyonlarla getirilen kısıtlamalar sebebiyle yapay zekâ eğitimlerinde ve veri analizlerinde kullanılamaması sorununa çözüm üretiyoruz. Böylece, görüntü kaydedici cihazların ve yüz tanıma teknolojilerinin artış hızı karşısında bireylerin mahremiyetini korurken, görsel veriye ihtiyaç duyan yenilikçi teknolojilerin önündeki inovasyon engelini kaldırıyoruz. Bu bağlamda yapay zekâ temeliyle oluşturduğumuz hiç var olmayan insan yüzlerini, video ve imajlar içerisinde var olan insan yüzlerine uyguluyoruz. Bu şekilde tüm veriyi biyometrik verilerden arındırıp tamamen anonim ve işlenebilir hale getiriyoruz. Bunu hem bulut sistem üzerinde hem de mobil telefonlar ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere gerçek zamanlı olarak kullanıma sunabilen dünyadaki tek şirketiz. Özellikle Generative AI çok yeni oluşmaya başlayan bir alan. Biz de Syntonym olarak aslında bu pazarı dünyada ilk oluşturan şirketlerden biriyiz. Almanya, ABD, İngiltere gibi ülkelerde biyometrik veri gizliliği ve anonimizasyonu üzerine çalışan şirketler mevcut. Ancak bizi pazarda farklı kılan noktalardan biri, bu tarz ağır işlem gücü isteyen bir teknolojiyi mobil cihazlara kadar indirgeyebilmemiz. Bu da bizi şu anda mobil cihazlar bağlamında rakipsiz kılıyor. Bunun da sektörde birçok alanda köklü değişikliklere sebep olacağını düşünüyoruz.

Bülent DOĞRU / ZGN Otonom & Robotik Yönetim Kurulu Başkanı

"Endüstriyel taşıma araçlarına otonom operasyon yeteneği kazandırıyoruz"

ZGN Otonom ve Robotik, yazılım, elektronik devre kartı, tasarım ve algoritma geliştirme yetenekleriyle endüstriye yönelik giydirilebilir ve modüler otonom operasyon çözümleri geliştiren bir girişim. Ana odağı, endüstriyel otonom dönüşüm sürecinde sektör için avantaj yaratacak fiyat-performans ürünleri geliştirerek son kullanıcıya erişmek. Otonom operasyon için kritik olan merkezi kontrol birimlerini geliştiren ve üreten firma, endüstriyel üretim sahalarında, fabrika içi taşıma operasyonlarında, her boyut ve kapasitedeki depo alanlarında aktif olarak kullanılan transpalet, forklift, turret truck, reach truck gibi insanlı çalışan çatallı tip endüstriyel taşıma araçlarına, tamamen giydirilebilir ve araç bağımsız ek bir özellik olarak otonom operasyon yeteneği kazandırıyor. Bunun yanında, fabrika çıkışlı manuel endüstriyel taşıma araçlarına da sadece basit bir modül eklemesiyle insansız çalışabilme özelliği kazandırıyor. Halihazırdaki AGV sistemlerine yani otomatik yönlendirmeli araçlara da merkezi kontrol birimi modülleriyle çözüm sunuyor. Endüstriyel araçlar için güvenlik asistanı uygulamalarıyla da çalışma güvenliğini maksimuma çıkaran çözümler geliştiriyor.

Ali TUNCEL / T4 People Analytics Kurucu CEO'su

"İşten ayrılma riski olan çalışanı tespit ediyoruz"

T4; insan kaynakları alanında, yapay zeka ve ileri veri analitik çözümleri geliştiren bir bilgi teknolojileri startup firması. Özlük, performans, izin, anket, e-posta ve toplantı gibi çok geniş kapsamlı çalışan verilerini entegre ederek kurumların çalışma dinamiklerini derinlemesine anlamalarına destek oluyoruz. Geliştirdiğimiz yapay zeka çözümleriyle işe alım, yeteneği elde tutma, hibrit çalışmayı optimize etme gibi bir çok farklı alanda ölçülebilir somut fayda yaratmalarına imkan sağlıyoruz. T4'ün geliştirdiği yapay zeka çözümleri sayesinde şirketler, çalışan memnuniyeti ve esenliğini somut şekilde artırırken aynı zamanda ölçülebilir şekilde şirket kârlılık ve diğer finansallarını iyileştirebiliyor. Birçok farklı kurumda başarılı çalışımlar yapma imkanımız oldu. Örneğin; sağlık ve bankacılık sektöründeki kurumların satış ekipleri için işe alımda doğru adayların seçilmesini sağlayan çözümlerimiz ile yüzde 12'ye kadar potansiyel ciro iyileşmesi sağladık. Yine şirket olarak geliştirdiğimiz yapay zeka modelleri ile hangi çalışanların yakın gelecekte işten ayrılma riski altında olduğunu tespit eden sistemimiz, uluslararası bir telekom firmasında uygulandı ve istenmeyen işten ayrılmalar kontrol altına alındı.

Bekir İÇLİ / Bopshorus ISS CEO'su

"Uçtan uca IoT çözümleri geliştiriyoruz"

BISS, uçtan uca IoT (Nesnelerin İnterneti) yazılım çözümleri ve özelleştirilmiş yazılım ürünleri geliştiriyor. Yapay zeka içeren yazılım çözümleriyle öne çıkıyoruz. 2019 yılında kurulan BISS, teknoloji ve inovasyonla güçlendirilmiş mobil ve web uygulamaları, gömülü sistemler, devOps mimarisi, test otomasyonu, kalite kontrol alanlarında modern çözüm ve ürünler sunuyor. Sahadaki cihazlara erişimi sağlayan 'Data Collector', veriyi toplayıp bulut sistemine gönderen 'IoT Gateway', verilerin toplandığı ve yapay zeka desteği ile analiz edildiği 'Bulut Sistemi' ve son kullanıcının önüne sunulan 'Mobile Dashboard' gibi çözüm ve ürünler geliştiriyoruz. Yapay zeka, teknoloji dünyasını şekillendirmeye devam ederken Türk firmaları da bu alana damga vuracak yazılım çözümleri geliştiriyor. Türk yazılım firmaları da bu pastadan pay kapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Can SAÇKAN / Praim kurucu ortağı

"Yapay zeka destekli ilk PR platformuyuz"

Praim, Türkiye'nin yapay zeka destekli ilk PR platformu. Marka ve şirketlerin iletişim hedeflerine veriye dayalı yapay zeka içgörülerini dahil eden Praim.ai platformumuz, 4 binin üzerinde yayın ve 3 binin üzerinde köşe yazarını anlık takip ediyor. Kullanıcılarına gündeme ve ilgi alanlarına göre en doğru mecrayı hedefleme, odaklı içerik oluşturma konularında nitelikli hizmet sağlıyor. Üç ayrı modelde çalışan Praim.ai, iletişim profesyonelleri, kurumsal şirketler ve start-up'lar için yeni nesil bir iletişim vadediyor. Amacımız tahmine değil, veriye odaklı PR yapılabilmesini sağlamak. Günümüzde yapay zeka, büyük veri analitiği, makine öğrenmesi gibi kavramlar iletişimin önemli bir parçası haline geldi. Hayatın her alanında karşımıza çıkan yapay zeka, iletişim profesyonelleri için de sayısız fırsat sunuyor. Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli PR platformu Praim.ai olarak iletişim profesyonelleri ve şirketler için geleneksel ve dijital medya ile iş birliğini güçlendirmek, hedef odaklı bilgi aktarımını sağlamak için yola çıktık. Platformumuz, üç ayrı model sunuyor: Gündemi Gör, Analiz Et ve İlgiyi Ölç. Gündemi Gör'de, politikadan finansa, modadan kültür sanata onlarca farklı kategoride, yayınların ve köşe yazarlarının en çok kullandığı kelimeler ve trendler altı aylık bir arama ile anında bulunabiliyor. Analiz Et, gündeme uygun hikayeler oluşturmak için anahtar kelimelerin medyadaki potansiyel görünürlüğünü analiz ediyor. İlgiyi Ölç'te, binlerce yayın ve köşe yazarından gelen içerikler gerçek zamanlı toplanıyor. Bir marka ya da şirket için hazırlanan içeriğe ilgiyi 10 üzerinden ölçen Praim skoru ile içeriğin en çok eşleştiği yayınlar ve köşe yazarları sıralanıyor.

Dr. Erdem ERKUL / Cerebrum Tech Kurucusu

"Yapay zeka destekli sürdürülebilir çözümler üretiyoruz"

Cerebrum Tech yapay zeka, IoT, web3 ve oyun alanlarında, finans, sanayi ve e-ticaret gibi sektörlerde yeni nesil teknolojik ürün ve çözümler sunuyor. İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra Londra, Silikon Vadisi, Seul, Malta ve Hollanda'daki ofislerimizle küresel faaliyetler yürütüyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana geçen üç yıllık süreçte gerek kurumsal gerek kamusal ihtiyaçlara yanıt üreten yapay zeka destekli sürdürülebilir çözümler ürettik. Bunlar arasında yapay zeka destekli görüntü analiziyle yangın tespit sistemi, ses analiziyle su kaçaklarını tespit ve önleme, giyilebilir teknolojilerle desteklenen yaşlı bakım ve takip sistemi yer alıyor. İş dünyasında karbon ayak izini azaltan üç boyutlu üretkenlik ve etkinlik platformumuz CereMeet'i geliştirdik. Ürünlerimiz arasında en çok dikkat çeken Türkiye'nin ilk 3D gerçekçi avatarla tasarlanan yapay zeka uygulaması olan "Cere" oldu. Bireysel kullanıcılar için her çeşit soruya hızla yanıt üretebilen bir sohbet arkadaşı olan Cere'nin kurumsal versiyonu, çalışanların üretkenliğini ve verimliliği artıran bir kişisel asistan olarak ülkemizde birçok büyük şirketin iş akışında ve üniversitelerde kendine yer buldu. Son dönemde geliştirdiğimiz yapay zeka çözümümüz Cere Insight ise uzun belge ve web sitesi içeriklerini özetleme, büyük veri setlerinden iç görüler oluşturma, kodlama bilgisi gerektirmeksizin özelleştirilebilir chatbot oluşturma imkanı sunmasıyla sektörde fark yaratıyor. 2022 yılını gelirlerimizi dokuz kat, müşteri sayımızı ise dört kat artırarak önemli bir ilerlemeyle kapatmıştık. Çok yakın zamanda Boğaziçi Venture öncülüğünde 420 milyon lira değerleme üzerinden 50 milyon liralık yatırım anlaşmasına imza attık.

Sefer Doğan ÖZDOĞAN / Moon Platform Kurucusu

"Mimarlara kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı hedefledik"

Yapay zekâ teknolojisinin gücünü kullanarak, mimar ve tasarımcılara daha akıllı ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı hedefledik. Moon Online Mimari Kütüphane Platformu'nda iç mimarlar, tasarımcılar ve iç mimarlık ürünleri üreten üreticileri tek bir platformda topluyoruz. Tedarikçi ürünlerinin, kullanılacak mekanda üç boyutlu olarak görülebilmesine olanak sağlayan platformumuz, MOON On, MOON Business, MOON CRM ve MOON Demonte olmak üzere dört kategoride hizmet sunacak. Mimarlara proje çalışmalarına yüzde 60 tasarruf sağlıyoruz. Ürünleri mekânda konumlandırıp artırılmış gerçeklikle ürünün içerisinde gezebilme fırsatı sunuyor platform. Bu anlamda sektör için dünyada ilk şirketiz. Yeni ürün tercih ederken genelde daha önce kullanmadıkları çalışmadıkları bir firmaysa risk almak deneyimlemek onlar için çok zor bir karar oluyor. Biz bu noktada mimarların doğru kararlar verebilmesi için daha önce üründe veya firmada çalışan mimarların yaptıkları yorumları görmelerine de olanak tanıyoruz.

Taner AKDENİZ / PaperWork Yapay Zeka Sistem Mimarı

"Kişisel verileri otomatik olarak tespit edip maskeliyoruz"

PaperWork, iş süreçlerinin ve dokümanların dijital dönüşümü için kurulmuş bir 'Low Code' platformudur. 1998 yılından beri geliştirdiğimiz PaperWork platformu, iş süreçlerinin ve dokümanların yönetimini ve optimize edilmesini sağlıyor. PaperWork, BPM, AI, RPA, Low Code, ECM ve BI gibi teknolojileri kullanarak iş süreçlerinin dijital ortamda yeniden tasarlanması, ölçülmesi ve otomatik hale gelmesine imkan tanıyor. Bu sayede, iş süreçlerinin hızını, verimliliğini ve doğruluğunu artırır ve maliyetleri azaltıyor. KVKK modülümüz yapay zeka ile kişisel verileri otomatik olarak tespit ederek maskeliyor. Bu sayede firmalar kişisel verilerin korunması ve regülasyonlara uyum konusunda oldukça avantaj elde ederler.

'Big Bang Startup Challenge'ın yapay zeka girişimleri

Bu yıl, UBI Global tarafından "Üniversitelere Bağlı Kuluçkalar" kategorisinde dünyanın en iyi üniversite kuluçka merkezi seçilen İTÜ Çekirdek'in 12 yıldır düzenlediği Türkiye'nin en büyük girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge'ta sahne alarak, kamuoyu ile tanışacak TOP 50 girişim açıklandı. 13-14 Aralık tarihlerinde tamamen fiziksel olarak gerçekleştirilecek olan etkinlikte toplamda sekiz farklı sektörel dikeyde 50 girişim sunum yapacak. Big Bang Startup Challenge 2023'te sahne alacak TOP 50 girişim içinde yapay zeka odaklı girişimler şunlar:

AcademicSight: Üretim hattına sahip firmaların, ürünlerinin kalite kusurlarını otomatik olarak tespit ederek kalite kontrol süreçlerini hızlandıran ve maliyetleri azaltan bir yapay zeka tabanlı sistem.

Wyseye (Hasar.AI): Araç hasarlarını hızlı, hassas ve objektif bir şekilde değerlendirmeye olanak tanıyan yapay zeka destekli bir platform sunuyor.

AREYLight Al: Enerji verimliliği ve aydınlatma yönetimi konularında inovasyonu teşvik eden akıllı çözümler sunarak dünya genelinde enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik sağlamayı hedefliyor.

Ender Turing: Satışları ve müşteri deneyimini artırmak için 24 dilde en hızlı değere ulaşan Konuşma Analizi platformu.

Nomis: Web3 ekiplerinin ürün, hizmet ve topluluklarını daha hızlı büyütmelerine yardımcı olan kimlik protokolü ve yapay zeka destekli cüzdan değerlendirme altyapısı.

LinqiApp: 175 ülkeden 3,5 milyar insanın İngilizce konuşma pratiği sorununu yapay zeka destekli, oyunlaştırma ve akran öğrenimi ile çözmeyi hedefliyor.

Dejure AI: Hukukçular için yapay zeka teknolojisine sahip arama motoru.

OneNewOne: Yapay zeka tabanlı "Akıllı Aday Sınıflandırma, Eşleme", "Akıllı Mülakat", "Akıllı Otomasyon" ve "Akıllı Teklif" modüllerini içeren işe alım yönetim sistemi.

Archade: Tasarımcılara yönelik AI-entegre bir pazaryeri projesi.

Handler – Hand Shake with Al: Handler, yapay zeka ile dijital oyun geliştirme süreçlerini optimize ediyor.

Mistikist: Görsel-işitsel uyaranlar kullanarak stresin azaltılmasına, odaklanmanın ve iş performansının artırılmasına destek olan beyin dalgası düzenleyicisi ve yapay zeka destekli nörobilim uygulaması.

Yanhak.com: Çalışanların gelirlerini, haklarının tümünü tam kapsamlı olarak kişiselleştirebilmelerini ve yönetebilmelerini yapay zeka desteğiyle sağlayan bir platformu.

TÜRKİYE'DE AN İTİBARİYLE MEVCUT YAPAY ZEKA GİRİŞİMLERİ TABLOSU

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.