51 teknoloji liderinin gözünden: ChatGPT -1-
PARA YAPAY ZEKA/ ÜRÜN DİRİER CHATGPT'yi geliştiren OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, katıldığı Yapay Zeka Denetimi konulu bir Senato oturumunda yaptığı açıklamada, en büyük korkularının yapay zeka aracılığıyla dünyaya zarar vermek olduğunu söyledi. Gelişmiş insansı robot Phoenix duyuruldu. Öncü bir robotik firması olan Sanctuary AI tarafından duyurulan ilk insansı ve genel amaçlı robot Phoenix, tekrarlayan ve insanlar için tehlikeli olan işleri devralacak. Bu arada Tesla'nın gelişmiş insansı robotu Optimus'tan da yeni bir video geldi. Optimus artık etrafta dolaşıyor ve gerçek dünyayı deneyimliyor. Bilim insanları kozaya mikroçipler yerleştirerek böcekleri Cyborg'a çevirmeyi başardı. Bu teknolojiyle böcekleri uzaktan kontrol etmek mümkün hale geldi. Köpek bakıcılığı görevi artık robotlara geçiyor. Companion tarafından duyurulan bu yapay zekalı robot, köpekleri oyunlar, eğitim ve davranış programlarıyla meşgul ederken sağlığını iyileştirmek için egzersiz bile yaptırıyor.
Yapay zeka, sağlık hizmetlerinde büyük bir devrim yaratmaya da başladı. Hippocratic AI adlı girişim, hastaların güvenle başvurabilecekleri tıbbi uzmanlık seviyesinde yapay zeka sistemleri geliştiriyor. Girişim en son General Catalyst ve Andreessen Horowitz'den 50 milyon dolarlık yatırım aldı. Google'ın yeni ortağı DeepMind, hava tahminleri ve geçmiş türbin verileriyle eğitilmiş bir yapay zeka modeli kullanarak rüzgar enerjisi çıkışını gerçek üretimden 36 saat önce tahmin edebildiğini duyurdu. Stable Diffusion ile düşünceleri videoya dönüştürebilen yeni bir yapay zeka modeli geliştirildi. Mind-Video adlı bu yapay zeka, görüntüleri oluşturmak için fMRI kullanıyor. Mayıs ayında Yapay zeka ile oluşturulan bu "Pentagon'da patlama" fotoğrafı 500 milyar dolarlık bir piyasa dalgalanmasıyla sonuçlandı. Birden fazla haber kaynağının bunu gerçek olarak bildirmesiyle S&P 500 dakikalar içinde 30 puan düştü. Meta'nın yeni açık kaynaklı yapay zekası, 4 binden fazla dili tanıyabildiğini ve bin 100'den fazla dili konuşabildiğini açıkladı. İsviçreli içecek şirketi Vivi Kola; ChatGPT, Midjourney ve Unreal Engine gibi yapay zeka araçlarını kullanarak iki gün içerisinde yapay zeka tasarımlı bir içecek geliştirdi.
Neuralink'in rakibi Paradromics, beyin implantı için FDA onayına bir adım daha yaklaştı. İlk insan klinik denemelerini 2024'te başlatmayı hedefliyorlar. Google'ın MedPaLM-2 isimli tıbbi yapay zekası, tıp lisans sınavı benzeri sorulardan oluşan bir testte yüzde 86.5 başarıya ulaştı. Hemen hemen her nesnenin pozunu, şeklini, ifadesini ve düzenini değiştirmeye yarayan bir yeni bir yapay zeka modeli olan Drag Your Gan duyuruldu. Bu gelişme photoshop ve benzeri araçlar için yolun sonu gibi görünüyor. Bütün yapay zeka modellerini aynı anda deneyimlemek isteyenler için ChatALL duyuruldu. ChatALL ile ChatGPT, Bing Chat, Bard, Claude, Alpaca, Vicuna ve daha fazla yapay zeka modelini aynı anda kullanılabiliyor. Roundhill Investments, üretken yapay zeka odaklı ilk Amerika Birleşik Devletleri borsa yatırım fonunu (ETF) piyasaya sürdü. $CHAT, üretken yapay zeka teknolojileri geliştiren veya kullanan şirketlerin bir endeksini takip edecek. Tim Boucher adlı yazar, geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana 97 kitap yayınladı. Her kitap, 2 bin ile 5 bin kelime uzunluğunda ve yapay zeka tarafından oluşturulmuş 40 ile 140 görsel içeriyor. Yazar şu ana kadar 574 kopya sattı.
Hep iyi şeyler olmuyor tabii. ChatGPT gibi yapay zekaların yükseliş trendinden faydalanmaya çalışan dolandırıcıların sayısı da hızla artıyor. Meta, 2023 başından bu yana onlarca kötü amaçlı yazılımı keşfettiğini ve binlerce zararlı bağlantıyı engellediğini duyurdu. ChatGPT kullanan bir avukat, sahte alıntılar nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Teslim edilen kanuni dava özetinde beşten fazla mahkeme kararı alıntıladı. Ancak ChatGPT tüm bu davaları uydurduğu için dokümanda yer alan davaları kimse bulamadı. Kanuni dava özeti yazmak için ChatGPT'yi kullanan New Yorklu avukat Steven Schwartz, kanuni dava özetinde yer alan sahte alıntılar nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.
Üst üste yazdığımız bu kısa haberler, son birkaç ay içinde medyaya yansıyan yapay zeka haberlerinden küçük bir bölümü… Bu haber dergide yayınlanana kadar muhtemelen birçok yeni haber daha medyaya yansımış olacak.
Bir ekonomi dergisi olarak biz de ilk kez dış kapağımızdaki görseli Midjourney yardımıyla hazırladık. Ayrıca görüşüne başvurduğumuz Alarko Holding Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Direktörü Tal Garih, sorularımızı ChatGPT ile birlikte yanıtladığını açıkladı.
İNTERNETİN ORTAYA ÇIKMASINA BENZİYOR
İşin bir de ekonomik etki kısmı var. Ünlü hedgefon yöneticisi Paul Tudor Jones, 15 Mayıs'ta verdiği bir röportajda yapay zekanın (AI) yeni bir küresel büyüme dalgasına yol açacağını söyledi. Jones, bu büyümenin tıpkı 1980'lerde kişisel bilgisayarların ve 1990'larda internetin ortaya çıkmasının oluşturduğu etkiye benzeyeceğini açıkladı. Global yapay zeka pazarının, 2027'ye kadar 407 milyar dolara kadar sıçrayış yaşayacağı öngörülüyor.
Son aylarda ChatGPT'nin yarattığı hayret dalgasıyla gündemde üst sıralara yerleşmiş olsa da yapay zeka teknolojileri, birçok sektörde çeşitli uygulamalarla halihazırda kullanılıyor. Fakat ChatGPT'nin bir algoritmadan ziyade bir düşünme makinesi gibi çalışması, gündemi çok başka bir seviyeye taşıdı. Öyle ki ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'ın CEO'su Sam Altman bile, korktuğunu açıklayarak, "İnsanlığın şimdiye dek geliştirdiği en büyük teknoloji olabilir. Bu teknoloji toplumu yeniden şekillendirirken gerçek tehlikelerle karşı karşıya kalınabilir. İnsanlık için potansiyel olarak olumsuz sonuçlara karşı korunmak için resmi kurumlar dahil olmalı" açıklamasında bulundu. ABD Senatosu Adalet Komisyonu'na bağlı Gizlilik, Teknoloji ve Hukuk Alt Komitesi'ne konuşan Altman, kendi şirketinin ChatGPT'si gibi yapay zeka sohbet botlarının önemli bir endişe kaynağı olduğunu belirtti. Seçimler ve yapay zeka hakkında da "Bu konuda tedirginim" diyen Altman, kurallara ve yönergelere ihtiyaç duyulduğunu ekledi. Kongre önünde ilk kez konuşan Altman, ABD'nin genel olarak yapay zeka modellerinin geliştirilmesine lisanslama ve test gereklilikleri getirmeyi düşünmesi gerektiğini belirtti. Hangi yapay zekanın lisansa tabi olması gerektiğine dair görüş bildirmesi istenen Altman, bir kişinin inançlarını etkileyebilecek ya da manipüle edebilecek bir modelin büyük bir eşik olacağını söyledi. Şirketlerin, verilerinin yapay zeka eğitiminde kullanılmasını istemediklerini belirtme hakkına sahip olmaları gerektiğini de ifade eden Altman'ın bu fikri, Capitol Hill'de tartışılıyor.
Yapay zeka araçları, Chatbotlar ve Sanal Asistanlar (ChatGPT, Siri, Alexa, Google Assistant vb), Tavsiye Motorları (Netflix, Amazon vb), Otomatik Makine Öğrenme (AutoML araçları, DataRobot vb), Görüntü ve Ses Tanıma Teknolojileri (Google Vision, IBM Watson Speech to Text vb), Doğal Dil İşleme (NLP) Araçları (NLTK, Spacy, Transformers vb) gibi kategorilere ayrılıyor. Yapay zeka, otomasyon ve işgücünden kişiselleştirilmiş hizmetlere, sağlık hizmetlerinden eğitime, enerji ve çevreden güvenlik ve gizliliğe, hukuktan felsefeye kadar hayatın her alanını dönüştürecek gibi görünüyor.
Yapay zeka iş gücü piyasasını ve çalışma biçimlerini de değiştirebilir. Örneğin İngiltere'nin en büyük telekomünikasyon şirketi olan BT Group, 55 bin kişinin işini yapay zekaya devredeceğini açıkladı. Şirket, 2030 yılına kadar işgücünün yüzde 40'ından fazlasına denk gelen 55 bin kişilik işi yapay zekaya devredeceğini bildirdi.
GÜNLÜK İŞ RUTİNLERİNİ HAFİFLETİYOR
Biz de tüm bu gelişmeler ışığında, teknoloji sektörünün önde gelen isimlerinden yapay zekanın yaratacağı dönüşüme ilişkin fikirlerini aldık. Teknolojinin 51 lideri, yapay zekayı nasıl kullandığını anlattı. Yaptıkları açıklamalara göre; Türkiye'deki iş dünyasında yapay zeka kullanımı giderek artıyor. Sorularımıza yanıt veren pek çok sektörden üst düzey yöneticiden aldığımız bilgilere göre Türkiye'deki iş çevreleri; gerçek zamanlı çeviri yaparken ve makale özetlemek, yazım hataları kontrolü ve diğer metin düzenlemelerinde ChatGPT, metinden görsel oluşturmakta Stable Diffusion, Dall-E ve Midjourney, çeşitli araştırma görevleri için Bing AI kullanıyor. ChatGPT'ye rakip Brad'den söz ediliyor. Marketing özelinde Nammogoo, önemli bir yapay zeka aracı olarak niteleniyor. Sunum yaparken ChatGPT ve Beautiful.ai yapay zeka motorları kullanılıyor. Ayrıca Google'un video oluşturma programı Imagen Video da marketing için kullanışlı bulunuyor. Görsel ve ses teknolojileri konularda çıktılar üreten Dall-E, Soundraw, Hotpot, Adobe Enhance gibi uygulamaların öne çıkmaya başladığı, ayrıca Otter.ai, Warmer.ai, beatiful.ai, textio ile günlük iş rutinlerinin kolaylaştığı belirtiyorlar.
"Duygusal bağların eksikliğine yol açabilir"
Suha ONAY / DİA Yazılım Genel Müdürü
Bu teknolojilerin getirdiği avantajlar ve dezavantajlar var. Öncelikle, avantajlara değinmek gerekirse, yapay zeka ve doğal dil işleme teknolojileri iş süreçlerini otomatikleştirme, veri analizi ve bilgi işleme gibi alanlarda büyük bir verimlilik artışı sağlayabilir. Bu, işletmelerin daha verimli çalışmasını ve insanların daha karmaşık görevlere odaklanmasını mümkün kılar. Aynı zamanda, gelişmiş algoritmalar ve veri analitiği sayesinde müşterilere daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak mümkün hale gelebilir. Ayrıca, büyük veri analizi ve yapay zeka destekli analitik araçlar, işletmelerin daha hızlı ve doğru kararlar almasına yardımcı olabilir. Bazı dezavantajlar da var. Örneğin, yapay zeka ve otomasyon, bazı işlerde insan etkileşimini azaltabilir. Bu durum müşteri deneyiminde duygusal bağların eksikliğine yol açabilir ve insanlar arasındaki ilişkileri zayıflatabilir. Bu teknolojilerin getirdiği riskler de olabilir.
"ChatGPT ile e-posta özetini oluşturabiliyoruz"
Güray YILMAZ / Teleperformance Türkiye CIO'su
Yapay zekanın çalışanları eğitmek, hata yapmalarını azaltmak, hızlandırmak, becerilerini geliştirmek ve onları işe hazırlamak gibi konulardaki faydaları göz ardı edilemez. Bizim sektörümüz açısından avantajlarına bakacak olursak; örneğin yapay zeka ile müşterimizden gelen uzun bir e-postanın önemli kısımlarından oluşan bir özeti, saniyeler içinde maddeler halinde oluşturabiliyoruz. Müşteri danışmanı arkadaşlarımız bu sayede iletilen sorunu ya da talebi çok daha hızlı şekilde anlayıp, çözümü yine birkaç cümle ile yazabiliyor. Bu birkaç cümleyi kullanarak yine ChatGPT teknolojisi ile giriş, gelişme ve sonuç şeklinde bir cevap e-postası yazılabiliyor. Bu şekilde her bir işlemin süresini yüzde 25 azaltarak; maliyetleri yüzde 30 oranında düşürebildiğimizi ölçümledik. Bu teknolojilerin etik ve adil bir şekilde nasıl kullanılacağını belirlemek için siyaset ve iş dünyası liderleri, kanaat önderleri ve sivil toplum arasında sürekli bir iletişim gerekeceğini düşünüyorum.
"Yeni bir küresel büyüme dalgasına yol açacak"
Cenk ÇİĞDEMLİ / TOBB E-ticaret Meclis Üyesi ve Ticimax Kurucu CEO'su
Ürün açıklaması yazmaktan etkileyici fotoğraf tasarımına kadar e-ticaretin her aşamasında etkili olmaya başlayan yapay zeka araçları, sektörün yeni gözdesi. Yapay zeka yeni bir küresel büyüme dalgasına yol açacak. Bu dalganın en çok etkileyeceği gemilerden biri de e-ticaret. Sektördeki büyüme hızı, çarpan etkisiyle artacak. Şimdiden birkaç yapay zeka entegrasyonuyla altyapı hizmeti verdiğimiz e-ticaret sitelerinde birkaç haftada geri dönüşüm oranında yüzde 20 civarı büyüme olduğunu görüyoruz. ChatGPT gibi yapay zeka araçları, e-ticarette fırsat eşitliği yaratacak, hatta e-ticareti demokratize edecektir. Yapay zeka araçlarıyla ürün açıklamalarını SEO uyumlu yazdırmak, ürünün amatörce çekilmiş bir fotoğrafını profesyonel bir moda çekimi içine yerleştirmek, doğru pazarlama stratejisi uygulamak, reklam metinleri yazmak ve hatta kod yazdırmak bile mümkün. Bu da bu alanlarda eğitim, bilgi ve profesyonel ekiplere ulaşma imkanı olmayan satıcılara, özellikle yerel satıcılara ciddi bir avantaj sağlayacak.
"Şüphecilik ve sorgulayıcılık giderek azalıyor"
Tolga YILDIRIM / GTech Veri Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Yapay zekayı önümüzdeki dönem daha çok kullanacağız. Bu kullanım artışının günlük hayatımıza da etkileri olacaktır. Örneğin; yapay zeka destekli görüntü işleme sistemleri sayesinde, sağlık sektöründeki tanı süreçlerinde büyük aşamalar kaydedeceğimizi düşünüyorum. Otonom taşıma araçları daha çok hayatımıza girecek ve belki de büyük şehirlerdeki trafik problemlerine çözüm olacaklar. Bilgi teknolojileri alanı özelinde konuşmak gerekirse; ChatGPT'nin henüz yaygın kullanımda olmamasına rağmen, teknoloji alanında çalışanlar tarafından kullanıldığını görüyorum. Bu kullanım şüphesiz üretim hızını artırarak verimlilik anlamında fayda sağlıyor ama diğer yandan araştırıcılığı olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Bilimsel gelişmenin temel yapı taşlarından biri olan şüphecilik ve sorgulayıcılık giderek azalıyor. ChatGPT'den aldığı bilgileri kesin doğru olarak kabul eden ve daha fazla araştırmaya gerek duymayan arkadaşlarımız olabiliyor.
"Gelecekte insanın rolünün ne olacağı üzerine düşünülmeli"
Kadir Can TOPRAKÇI / Peakup CSO'su
Ürünlerimizden Velocity'ye, çalışanlarımıza kişiselleştirilmiş diyalog alanı sunan bir konuşma mecrası olarak eklendi. En çok kullandığım yapay zeka aracı ChatGPT olsa da farklı alanlarda özelleşmiş çeşitli yapay zeka araçlarından da yararlanıyorum. Tasarım süreçlerinde Midjourney, Microsoft Designer, Canva gibi uygulamaları kullanırken kod geliştirme sürecinde ise Github Copilot'tan faydalanıyorum. Microsoft ailesi içerisinde ise Microsoft Copilot uygulamasını faaliyetlerimizde kullanmak için heyecanla bekliyorum. Kendi kendine öğrenme yetenekleri sayesinde sürekli olarak gelişecek yapay zeka, veri analizi ve deneyimlerden beslenerek zamanla daha akıllı ve verimli hale gelecek. Bu, yapay zekanın daha karmaşık görevleri yerine getirebilmesini ve daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlayacak. Yapay zekanın gelecekteki rolünü tahmin edebiliyoruz ancak bu gelecekte insanın rolünün ne olacağı üzerine düşünülmesi gereken bir konu.
"Farklı kültürler ve diller arasındaki iletişimi kolaylaştıracak"
Çiler AY / Cbot CMO'su
Yapay zeka, önümüzdeki 10 yıl boyunca bir dizi sektörde devrim niteliğinde değişiklikler ve inovasyonlar getirecek. İş süreçlerindeki otomasyon, şirketlerin verimliliğini artırarak çalışanların daha stratejik ve yaratıcı görevlere odaklanmasını sağlayacak. Sürücüsüz araçlar ve otonom sistemlerin yaygınlaşmasıyla birlikte, ulaşım sektörü büyük bir dönüşüm yaşayacak. Bu yeni teknolojiler trafik kazalarını azaltacak, trafik akışını optimize edecek ve insanların seyahat deneyimlerini iyileştirecek. Yapay zeka, hastalıkların erken teşhisi, tedavi planlaması ve sağlık hizmetlerinde etkin bir şekilde kullanılabilecek. Doğal dil işleme alanında yapay zeka, iletişim engellerini aşma konusunda büyük bir rol oynayacak. Konuşma ve metin tabanlı asistanlar, doğal dil anlama yeteneklerini geliştirerek insanlarla daha etkileşimli bir şekilde iletişim kuracak. Bu, dil bariyerlerini azaltacak ve farklı kültürler ve diller arasındaki iletişimi kolaylaştıracak.
"Güvenlik yazılımı sektörü üzerindeki etkisi oldukça önemli"
Candid WUEST / Acronis Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı
Artık her hafta yepyeni yapay zeka araçları keşfediyorum. Bir favori belirlemek zor olsa da şu an için Bing AI'nin benim için ilk sırada olduğunu söyleyebilirim, ChatGPT ise ikinci sırada geliyor. Bu programları beğeniyorum çünkü çeşitli araştırma görevlerini yapmak için çok yönlü uygulamalar olduğunu düşünüyorum. İnternete erişim ve gerçekleri bağımsız olarak doğrulamayı kolaylaştıran bazı referanslar sağlamaları çok yardımcı oluyor. Örneğin büyük makaleleri özetlemek, yazılı özetleri kısaltmak veya genişletmek, aynı zamanda yazım hatalarını kontrol etmek için kullanıyorum. Ayrıca Stable Diffusion ve Midjourney gibi görsel araçların da büyük bir hayranıyım. Sadece birkaç anahtar kelimeyle böylesine güzel görsellerin oluşturulduğunu görmek çok şaşırtıcı. ChatGPT'nin güvenlik yazılımı sektörü üzerindeki etkisi de oldukça önemli. ChatGPT, tehdit tespitine yardımcı olup şüpheli davranışları otomatik olarak analiz edebilir ve özellikle karmaşık güvenlik kayıtlarını yorumlamaya destek olarak daha az eğitimli personel için anlamayı kolaylaştırabilir.
"Bazı şirketler CEO'ların yerine yapay zeka getiriyor"
Barbaros AKKOYUNLU / Laykon Bilişim Genel Müdürü
Açıkçası her yapay zeka, ihtiyaç durumunda fazlasıyla yardımcı bir programa dönüşüyor. Yani bugün evinizi dekore ettirmek isterseniz size mükemmel fikirler veren iç mimar yapay zekalar var. Şirket kuracaksanız ve isim bulamıyorsanız ChatGPT size bir sürü sektörünüzle alakalı isim önerisinde bulunurken, yeni kuracağınız şirketinizin logosunu tasarlatabilir, misyon ve vizyonunu yine bir yapay zekaya yazdırabilirsiniz. Web sayfanız için bir HTML kod oluşturmasını isteyebilirsiniz. Ben kişisel olarak ChatGPT ve Beautiful.ai sunum yapay zeka motorlarını yoğun kullanıyorum. İnsanların hayatının çok daha büyük ölçekte değiştiğini bu beş sene içerisinde göreceğimizi düşünüyorum. Şimdiden bazı şirketler, şirket genel müdür ya da CEO'larının yerine kararları verebilmesi için yapay zekaları getirdiğini görüyoruz. Hatta yapay zeka yönetimindeki bir oyun firmasının son senesinde kâra geçtiğini gördük. Haciz ve boşanma gibi bazı dava dosyalarının da artık yapay zeka tarafından yapılmasının, hukuk dünyasındaki yoğunluğu rahatlatacağı kesin.
"Yapay zeka hukuku gibi yeni alanlar doğacak"
Alper ONARANGİL / WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi
ChatGPT'nin yanında yakın zamanda erişime açılan Google Bard LLM konusunda başarılı örnekler, ChatGPT yaratıcı ve insansı cevaplar için daha gelişmiş bir yapıdayken Bard ise daha kapsamlı ve bilgilendirme üzerine güzel birer örnek olacaktır. Dall-E, Midjourney gibi yapay zekâ temelli metinden görsel oluşturma araçları da kesinlikle dikkate alınmalı. Özellikle pazarlama ve tasarım alanlarında tarif ettiğiniz bir metinden görseller oluşturabilmesi ilgi çekici ve faydalı olacaktır. Bu araçların hayatımızın doğal akışı ve hemen hemen her sektörün bir parçası olacağı kaçınılmaz görünüyor. En değerli ve ilginç olacak gelişmelerin özellikle siber güvenlik ve sağlık sektöründe olacağını düşünüyorum. Bir de yapay zekâ hukuku gibi yeni alanların doğabileceği, yapay zekanın kullanımı neticesinde oluşabilecek etik dışı veya suç işlemeye yönelik eylemlerini değerlendirebileceği ve failin tartışılabileceği alanlar görebileceğimizi düşünüyorum.
"Sanat, el becerisinden hikaye yazabilme yeteneğine doğru gidiyor"
Melek ÇİMEN/ Grafik Tasarımcı
Dergi kapağındaki ve dosya içerisinde kullandığımız yapay zeka görselleri üreten grafik tasarımcı Melek Çimen, yapay zeka programları ile 10 saniyede sanatsal içerikler ortaya çıkarılabildiğini ifade ediyor. İyi bir prompt (istenen görsele ilişkin verilen komut cümleler) yazarak artık herkesin sanat içeriği üretebildiğine işaret eden Çimen, "Boş bir tuvali sanat eserine çevirmek çoğu insan için fazlaca zor bir iştir. Doğuştan bir yeteneğin bile olsa, senelerce iyi bir eğitim almanız gerekebilir. Şimdi ise tek bir prompt yazarak kalemsiz, boyasız ve kağıtsız sanat içerikleri üretilebiliyor" diyor. İlerleyen zamanlarda sadece prompt yazarak sanat içerikleri üreten ve sergi açan sanatçılar olacağına vurgu yapan Çimen, şunları paylaşıyor:
"Bunların hiçbir çizim yeteneği, çizim tekniği olmasına gerek yok. Yöntemi bil, hayal dünyanı kullan, prompt yaz ve sanatçısın!.. Peki herkes güzel, anlamlı ve hayal gücünün de ötelerine gidebilen prompt'lar yazabilir mi? Asıl sorumuz bu. Hayal gücünde ürettiğimiz içeriği iyi tabir edip yazabilmek, bunu bir konsepte çevirebilmek önemli. Yapay zeka ile birlikte sanat, el becerisinden hikaye yazabilmeye doğru gidiyor."
UZUN VADEDE BİZİ NELER BEKLİYOR?
TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, yapay zekanın yaygınlaşmasının getireceği avantaj, dezavantaj ve riskleri sıraladı…
AVANTAJLAR:
İleri teknolojilerin yaygınlaşması: Yapay zeka, büyük veri, otomasyon ve diğer gelişmiş teknolojilerin kullanımının artması, birçok sektörde verimliliği ve etkinliği artırabilir. Örneğin yapay zeka tabanlı otomasyon, iş süreçlerini optimize edebilir ve insan kaynaklarını daha stratejik işlere yönlendirebilir.
Yeni iş fırsatları: Teknolojinin hızla gelişmesi, yeni iş alanları ve istihdam fırsatları yaratır. Örneğin yapay zeka uzmanları, veri bilimcileri, siber güvenlik uzmanları ve diğer teknoloji odaklı uzmanlar için talep artabilir. Yapılan çeşitli ve güvenilir araştırmalarda, artırılmış ve sanal gerçeklik alanında önümüzdeki beş yıl içinde 30 milyon kişiye ek istihdam sağlanacağı yönünde bilgiler yer alıyor.
Küresel bağlantı: İnternet ve iletişim teknolojilerinin ilerlemesi, insanları daha fazla bağlantılı hale getirir ve bilgi paylaşımını hızlandırıp, kolaylaştırır. Bu da küresel iş birliği ve yeniliklerin yayılmasını destekler. Örneğin Vietnam'da kurulan bir start-up, birkaç hafta içinde hizmetlerini ABD'deki kurumsal bir firmaya ulaştırıyor ve üç ay içinde 1 trilyon dolarlık değerlemeye ulaşıyor ya da pandemi döneminde ortaya çıkan bir sohbet uygulaması birkaç aylık sürede unicorn oluyor.
DEZEVANTAJLAR:
İstihdam kaybı ve sektörel dönüşüm: Otomasyon ve yapay zeka gibi teknolojiler, önümüzdeki süreçte insan gücü ile yapılan pek çok işi, yazılım ve makinelerle gerçekleştirilebilir hale getirecektir. Yapay zeka ile Uzman Sistemler (Expert Systems) olarak tanımlanan bu bileşenler altında çok ciddi ürünler ortaya konacak. Bu dijital uzman sistemler, orta ve uzun vadede sektörlerde iş kaybına ve işsizlik artışına neden olabilir. İnsanların bu yeni dünyada kendilerine yer edinebilmeleri için yeni beceriler kazanmak ve sektörel dönüşüme uyum sağlamak için daha fazla çaba harcamaları gerekiyor.
Gizlilik ve güvenlik riskleri: Teknolojideki ilerlemeler, kişisel verilerin toplanması, depolanması ve analiz edilmesiyle ilgili yeni gizlilik ve güvenlik risklerini beraberinde getiriyor. Bu da siber saldırılara, veri ihlallerine ve kişisel mahremiyetin ihlaline yol açıyor.
Teknoloji bağımlılığı: Teknoloji sektöründeki hızlı değişim, insanları sürekli olarak yeni teknolojik araçlara ve platformlara bağımlı hale getiriyor. Bu durum, bireylerin ve toplumların teknolojiye aşırı bağımlılığına ve teknoloji kullanımıyla ilgili sorunların ortaya çıkmasına yol açmakta.
RİSKLER:
Etik sorunlar: Yapay zeka, otomasyon ve diğer teknolojiler, etik sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin, otomasyonun iş gücüne etkisi, yapay zekanın yanlılık ve ayrımcılık potansiyeli, otomatik karar sistemlerinin sorumluluğunun kimde olması gerektiği gibi konular tartışmalara neden olabilir.
Eşitsizlik ve dijital uçurum: Teknoloji sektöründeki ilerlemeler, dijital uçurumu artırabilir. Erişim imkanlarına sahip olmayanlar veya teknolojiye adapte olma konusunda zorluk yaşayanlar, özel ve iş hayatlarında dezavantajlı bir konuma düşebilirler.