İtfaiyelerin önleme, kurtarma, söndürme gibi üç önemli sorumluluğunun bulunduğunu ifade eden Gür, iskân kontrollerinin önemine değinerek, projelerin mutlaka merkezi bir İtfaiye Genel Müdürlüğü tarafından incelenmesi ve sonrasında da denetimlerin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Konunun sigorta açısından ele alındığında ise tesislerin mutlaka risk mühendisleri ya da sigorta eksperleri tarafından kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Gür, tesislerin yangın yönetmeliğine uygunluğunun kontrolünün hayati öneme sahip olduğunun altını çiziyor.
DEPOLAMA YANLIŞLIĞI, FELAKETİ BÜYÜTÜYOR
Tesis ve işletmelerde gelişigüzel depolama ve istif yüksekliğinin yangında müdahaleyi zorlaştırdığını hatırlatan Gür, yanlış depolamanın alevlerin yayılmasına ve kaçış yollarının kapanmasına sebep olduğunu özellikle vurguluyor. Elektrik panolarının çevreye kıvılcım atma ihtimaline de değinen Gür, elektrik panolarının etraflarında yanmaya müsait malzeme olmaması gerektiğini söylüyor. Gür ayrıca, yangın alarm sistemlerinin çalışıyor, bakımlarının da periyodik olarak yapılıyor olması gerektiğini hatırlatıyor. Gür, yangınların önlenmesi konusunda alınması gereken tedbirler hakkında ise şunları söylüyor:
"Sigortacılığın önleyicilik vasfı ortaya çıkarılmalı. Bir tesisteki yangın merdiveninin özellikleri, acil çıkış kapılarının bulunması gereken yerde olup olmadığının kontrolü, kapıların 90 derece, duvarların 120 derece yangına dayanıklı olması, acil durum aydınlatmalarının elektrikten bağımsız devreye giriyor olması, yangın merdiven holündeki basıncın kontrolü, duman dedektörlerinin çalışıyor olması, çıkış yollarının engellenmemiş olması gibi pek çok risk önleyici faktör gözden geçirilmeli. Çalışanlar da mutlaka eğitime tabi tutulmalı. Çalışanların bir kısmı yangına müdahale ederken, bir kısmı da çıkışa yardımcı olacak şekilde eğitilmeli."