PARA GAYRİMENKUL/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), son yıllarda yüksek döviz kira getirisi, yapılan yatırımların 7-12 yıl gibi kısa sürelerde geri dönmesi, düşük suç oranı ve yılın sadece birkaç haftası hariç güneşli havasıyla yatırımcıların gözdesi haline geldi. Stratejik konumunun getirdiği avantajlarla birlikte, yerli ve yabancı yatırımcılara güvenli bir yatırım alternatifi sunan Ada, iş ve yaşam kalitesinin yüksekliğinin yanı sıra KKTC hükümetinin sunduğu çeşitli teşviklerle de iyiden iyiye ilgi görmeye başladı. Kıbrıs'ın toplam altı ilçesi bulunuyor. Bunlar; Lefkoşa, Girne, Gazimağusa (Kapalı Maraş), Güzelyurt, İskele ve Lefke. Gayrimenkul uzmanlarına göre özellikle Girne ve İskele bölgesi yatırımcılara en çok kazandıran yerler. Bunun yanında diğer ilçelerde de konut sayısında hızlı bir artışın olduğu belirtiliyor. Türk müteahhitlerinin yoğun ilgi gösterdiği Kıbrıs'ta konut fiyatları Türkiye'ye kıyasla daha uygun. Uzmanların verdiği bilgilere göre, konutun dışında arsalara olan talep de çok. Özellikle turistik bölgelerdeki arsaların, yüksek talep nedeniyle sürekli olarak değer kazandığına işaret ediliyor. Bu durum, yatırımcıların karlı bir döviz getirisi elde etmesini sağlıyor. Kıbrıs'ta arsa yatırımı yapmak, aynı zamanda yatırımcıların emeklilik dönemlerini de güvence altına alıyor. Uzmanlar, Ada'da yapılan arsa yatırımlarının uzun vade için son derece cazip olduğunun altını çiziyor. Ayrıca, arsanın üzerine konut ya da ticari bir bina yaparak kira geliri elde etmek de önemli bir seçenek. Arsalar kat karşılığında inşaat firmalarına verilerek, gayrimenkule dönüştürülebiliyor.
TEŞVİKLER GENİŞLETİLİYOR
Kuzey Kıbrıs'ta arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bölgenin gelecekteki değeri. Planlanan altyapı projeleri, yeni yatırımlar ve turistik tesisler, arsa yatırımını daha da değerli hale getirerek yatırımcılarına kar sağlıyor. Bu nedenle, yatırım yapılacak bölgenin gelecekteki potansiyelini iyi analiz etmek ve doğru bir tercih yapmak önemli. Özellikle Kuzey Kıbrıs'ta yatırım yapılacak arsanın tapu ve imar durumu, tapunun hisseli yada müstakil olup olmadığına mutlaka bakılması öneriliyor.
Dünyanın dört bir yanından gelen yoğun yatırımcı ilgisi, KKTC yasalarında bazı değişiklikleri zorunlu hale getirdi. 20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren "Sözleşmeler Değişiklik Yasası" ile yabancıların kayıtsız taşınmazlarını tapu dairelerine kaydettirme zorunluluğu getirilirken, aynı yasayla Türkiye vatandaşlarının Ada'da ev alma hakları üçe çıkartıldı. Kıbrıs hükümetinin özellikle Türk vatandaşlarının adaya yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla teşvik paketleri oluşturmaya devam ediyor.
Sadece konut değil turizmde de atağa geçen Kıbrıs'a, yılın ilk altı ayında Türkiye'den tatil için gidenlerin sayısı yüzde 30 artışla 815 bine ulaştı. Bu sayının yılsonuna kadar iki milyona yaklaşması bekleniyor.
KONUT ARZINDA ARTIŞ SÜRÜYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, küçük ama hızlı büyüyen ekonomisi ve sürekli yükseliş kaydeden emlak fiyatları ile hem bireysel hem de kurumsal gayrimenkul yatırımcılarına ciddi fırsatlar sunuyor. Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve son olarak Ortadoğu'da İsrail'in sürdürdüğü vahşet, güvenli bir adres olan Kıbrıs'a talebi daha da artırmış durumda. Nitekim pandemi sonrası, Kıbrıs'ta artan konut talebi ile birlikte Bellapais, İskele ve Girne bölgesinde geliştirilen karma konut projelerinin sayısında önemli bir artış görülüyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin sayısındaki artış da konut üretimini hızlandıran bir başka faktör. Öğrencilerin oluşturduğu kiralık konut talebi özellikle üniversitelere yakın bölgelerde fiyatların daha fazla artmasına ve kira geri ödeme sürecinin düşmesine neden oluyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme yetkilisi Eylül Helin Gül, "KKTC genelinde konut fiyatları pandemi sonrası önemli bir artış gösterdi. Son üç yılda dünyada yaşanan gelişmeler de yatırımcıların ilgisini artırdı. Kıbrıs'ın lider emlak platfomu 101evler.com verilerine göre, KKTC genelinde, konut fiyatlarının pound cinsinden son üç yıldaki artışı yaklaşık yüzde 92. Özellikle Girne Merkez bölgesindeki konut fiyatları pound cinsinden son üç yılda yaklaşık yüzde 96'lık bir artış gösterdi" diyor.
KKTC'de emlak piyasasında Türkiye'den farklı olarak 'Kıbrıs Dönümü' tabiri kullanılıyor. Gül, "Kıbrıs'ta arazi alım satımlarında dönüm, evlek, ayak kare (ay2) ölçü birimleriyle karşılaşılmaktadır. Kıbrıs'ta faaliyet gösteren birçok emlakçı da alım satım işlemleri sırasında bu ölçü birimlerini kullanıyor. Kıbrıs Dönümü, bölge genelinde arazi alım satımlarında en çok kullanılan ölçü birimlerinden birisi. Bölge genelinde araştırma yapılırken birim fiyatlar, metrekare ve dönüm cinsinden alınmış olup, yazı genelinde evrensel bir dil kullanılabilmesi için arsa birim satış fiyatları, metrekare fiyatları üzerinden karşılaştırılmıştır" diye konuşuyor.
İNGİLİZ VE TÜRK İNŞAAT FİRMALARI VAR
Kıbrıs'ın günümüzdeki sosyoekonomik durumu, genç ve dinamik bir yapıya sahip. Bu durum konut piyasasının sürekli canlı kalmasını sağlıyor. Bu da önemli avantaj olarak kabul ediliyor. Gül, bölgenin konut sektöründe yerli ve yabancı yatırımcı açısından büyük bir piyasa olduğuna dikkat çekerken, yapılan araştırmalara göre konut sektöründe ağırlıklı olarak İngiliz ve Türk kökenli inşaat şirketlerinin öne çıktığını söylüyor.
Yatırımcıların dikkatini çeken bir diğer konu ise; Kuzey Kıbrıs'ın coğrafi konumuna göre konut fiyatlarının düşük olması. Yatırım bazında evlerin geri dönüş süreleri Türkiye'ye göre oldukça kısa. Bu da alıcıyı cezbeden kriterlerden biri.
KKTC ilçelerinde daireler genellikle 3+1, 2+1 ve 1+1 olarak tasarlanıyor. Lüks dairelerin pandemi sonrası inşa edildiğini belirtiliyor Gül. Standart bir daireyi tanımlarken bina yaşı 10 yıl ve üzeri olan, kapalı alan büyüklüğü ortalama 75 metrekare ile 130 metrekare arasında değişen daire modellerinden bahsediyor. Lüks villalar ise; 200 metrekare üzerinde, özel yüzme havuzu, geniş bahçe ve üç yatak odasından fazla özelliğe sahip konutlardan oluşuyor. Standart villalar ise; genellikle yüzme havuzu bulunmayan, ortalama en fazla 200 metrekare kapalı alan büyüklüğüne sahip konutlar oluyor.
GAZİMAĞUSA VE İSKELE BÖLGESİ REVAÇTA
Kıbrıs'tan ev almanın bir avantaj olduğunu vurgulayan gayrimenkul uzmanlarından biri de Kıbrıs Altın Emlak Temsilcisi Vedat Kolçak. Hatta Kıbrıs'ın bazı bölgelerinin yatırım amaçlı alındığında çok fazla kar edilebileceğinin de altını çiziyor. Bu açıdan Gazimağusa (Kapalı Maraş) ve İskele bölgelerinin hem yatırım amaçlı hem de lokasyon olarak en iyi tercihler olabileceğine vurgu yapıyor. Kolçak; "Aldığınız evi kiraya vererek kısa sürede gelir elde edebilirsiniz. Tatil amaçlı istediğiniz zaman Kuzey Kıbrıs'a gelerek yer sorunu olmadan tatilinizin keyfini çıkartabilirsiniz. Bu güzel ada ülkesi sadece tatil için değil, yaşamak için de muhteşem olanaklar sunuyor. Buradan ev almanın en büyük avantajı uygun fiyat fırsatlarını yakalamaktır. Lüks villa gibi konut seçeneklerini çok iyi fiyatlara bulmak mümkün" açıklamasında bulunuyor. Özellikle emlak piyasası anlamında sürekli gelişme gösteren bölge, yeni yapılan konut projelerinde herkesin arzuladığı seçeneklerle lüks ve konforlu yaşam alanları sunuyor. Aynı zamanda denizi ve doğasıyla yatırımcılara pek çok seçenek vaat ediyor.
Turizmin canlı olduğu bölgeler Kıbrıslı yatırımcılar için de ayrı bir fırsat. Ötüken, İskele, Salamis veya Boğaz lokasyonları kısa sürede gelir elde etmek için gayrimenkul uzmanlarının da yatırımcılarına tavsiye ettiği bölgelerin başında geliyor. Bu bölgelerde konforlu ve lüks tatil evleri, daireler, villa veya diğer konut seçenekleri daha çok. Kolçak, "İskele bölgesinde yapılan emlak projelerinde deniz manzaralı konut seçeneklerini çok uygun fiyatlara bulmanız mümkün. İskele koyunda denize sıfır konutlar değerlendirilebilir. 5+1 villa seçenekleri yatırımcılar için de bir seçenek" diyor.
FİYATLAR İSTANBUL'A GÖRE DAHA UCUZ
Gayrimenkul uzmanlarına göre, konut yatırımı anlamında dünyanın en gözde yerlerinden biri Kıbrıs. Türklerin bölgeden üç taneye kadar ev alma hakkı bulunuyor. Ayrıca ev alanlar aileleriyle birlikte oturum izni hakkını da elde etmiş oluyor. "Turizm cenneti olan Kıbrıs, aynı zamanda emlak yatırımı için de bir cennet sayılabilir. Akıllı yatırımcılar, Kıbrıs'ın en iyi lokasyonlarında uygun fiyatlarla konut alıyorlar. Türkiye'deki konut fiyatlarına nazaran Kıbrıs daha uygun. Örneğin; İstanbul'da ikinci el iyi durumda 2+1 bir daire 6 milyon lira ile 12 milyon lira arasındayken, Kıbrıs'ta İskele bölgesinde 2+1 ikinci el dairenin fiyatı 120 bin ile 190 bin İngiliz sterlini arasında" diyen Kolçak, Türkiye ile Kıbrıs karşılaştırıldığında bölgenin daha ucuz olduğuna dikkat çekiyor. Üstelik döviz bazında satışlar olduğu için her zaman yatırımcının yüzünü güldürecek olan bölge, esnek faizsiz ödeme planları ile krediye ihtiyaç duyulmadan direk inşaat firmasının ödeme kolaylığı ile taksitlendirilebiliyor.
GAYRİMENKUL ZİRVESİ KIBRIS'TA YAPILDI
Ayda 60 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 15 milyon ziyaretçisi ile emlak sektöründe yer edinen Emlakjet, yatırımların şu anda yüksek seviyede olduğu Kıbrıs'ta Gayrimenkul Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. İş dünyasının gereksinimleri ve sürdürülebilirliğin önemi vurgulanan zirvede, Kuzey Kıbrıs'taki yatırım fırsatları ve iki ülke arasındaki stratejik iş birlikleri ele alındı. Emlakjet CEO'su Tolga İdikat; "Türkiye'de emlak sektöründe bir daralma var. Gayrimenkuldeki fiyatlarda ciddi oranlarda artış söz konusu. Bu artış nedeniyle gayrimenkul yatırımcısı kendine yeni rota aramaya başladı. Konut aramalarında yüzde 231 oranında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca sektör temsilcileri ile konuştuğumuzda, sıfır konutların satışının yüzde 25'inin artık Türkiye'de yaşayan Türklere yapıldığını görüyoruz" diye konuşuyor.
Emlakjet Pazarlama ve Büyüme Direktörü Kadir Yılmaz ise, Kıbrıs'ın her zaman önemli bir yatırım noktası olduğunu vurguluyor. Yılmaz; "Türkiye'ye gelen ve Türkiye'den yurtdışına giden yatırımları incelediğimizde, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımın 2024'te yüzde 50 oranında düştüğünü söyleyebiliriz. Türkiye'den yurtdışına giden gayrimenkul yatırımlarında ise 2023 yılında, bir önceki yıla göre 1.6 katlık bir artış görüyoruz. 791 milyon dolardan 2 milyar dolara doğru bir çıkış var. İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya gibi Avrupa ülkelerine yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Kıbrıs'la ilgili bir veri yok ama Kıbrıs'ın burada önemli bir paya sahip olduğunu biliyoruz. Raporlar, Kıbrıs'ta her zaman fiyatların arttığını ve önemli bir yatırım noktası olduğunu gösteriyor. Biz de bu gerçeklikten yola çıkarak Kıbrıs'ta satış operasyonu kurduk" diyor.
DÖVİZ BAZINDA KAZANÇ YÜKSEK
RE/MAX Eksen Kıbrıs Bölgesi Profesyonel Yatırım Uzmanı Burak Tok, Kıbrıs'ın gelişmekte olan bir ülke olması sebebiyle bölge seçiminde yatırımın önemine vurgu yapıyor. Tok; "Eğer böylesi bir ülkenin gelişmekte olan yerlerine yatırım yaparsanız geri dönüşü 20-30 yılı bulabilir. Ama gelişmiş ve lüks bölgelerine yatırım yaparsanız, risk almazsınız. Yatırımlarınız size 2-3 yıl içinde yüzde 30-80 arasında döviz bazında kar getirebilir. Bu bölgelerden en popüler olanlardan biri Girne Alsancak. Kat izni iki ile sınırlandırılmıştır. Bunun dışında başkent Lefkoşa, turistik otellerin bulunduğu Girne ve liman kenti olan Gazimağusa, ev almak için en çok tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. Ayrıca Kıbrıs, doğal güzellikleri, tarihi mirası ve harika plajlarıyla dikkat çekiyor" diyerek alım yapacak yatırımcılara tavsiyelerde bulunuyor. Bunun dışında Lefkoşa, Girne ve Mağusa gibi bölgelerde konut ihtiyacı oldukça yoğun seyrediyor.
Tok'a Kıbrıs'ta en çok hangi bölgelerden ev satışının gerçekleştiğini sorduğumuzda, İskele bölgesi diye cevap veriyor. Tok, "Çünkü tapusu, kanalizasyonu, altyapısı ve iskânı olmayan yerleri çok gelişecekmiş gibi sattılar. Ancak metrekare fiyatı en lüks yerler ile aynıydı. Fakat konutların ikinci elleri şu an satılamıyor. Çünkü o bölgede çok sayıda proje yapıldı" diyor.
2024 yılında Kıbrıs'ta emlak piyasasında Lefkoşa, Girne, Mağusa, Lefke ve Güzelyurt gibi bölgelerde satılık ve kiralık konutlar ilgi çekiyor. Ayrıca Salamis ve Geçitkale'de yatırım potansiyeli taşıyan diğer bölgelerden.
YABANCILAR DİKKAT!
20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren 'Sözleşmeler Değişiklik Yasası' ile birlikte yabancıların kayıtsız taşınmazlarını tapu dairelerine kaydettirme zorunluluğu getirildi. Maximum Proje Investment Yatırım Şirketi Direktörü Ebru Yavuz, Kıbrıs'ta konut satın alan yabancı yatırımcıların yasal düzenlemelere dikkat etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Bu yeni yasa çerçevesinde yabancılar, yasal olarak sahip olabilecekleri taşınmaz sayısının üzerinde mülke sahiplerse, bu mülkleri iki yıl içerisinde satmak zorunda kalacaklar. Ayrıca, taşınmaz alımına dair sözleşmelerin altı ay içerisinde ilgili tapu dairesine bildirilmesi gerekiyor. Daha önce KKTC'de mülk edinmiş yatırımcıların da bu yasal düzenlemeye uymaları gerektiğini belirten Yavuz, sözleşme ile alınan mülklerin tapu ve vergi dairelerine kaydedilmesinin zorunlu hale geldiğini vurguluyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da kapsayan bu düzenlemeler, taşınmaz mal alımında sözleşmelerin, 'Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası' kapsamında belirlenen kısıtlamalara tabi tutuluyor. Yavuz, "Taraflardan en az birinin yabancı olduğu bu tür alımlarda, sözleşmelerin 75 iş günü içinde tapuya kaydedilmemesi halinde geçersiz sayılacağını" hatırlatıyor. Yavuz'un altını çizdiği bir diğer önemli konu da, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yasal olarak KKTC'de üç konut satın alma hakkına sahip olmaları. Türk vatandaşlarının, mülklerini satış sözleşmesiyle dahi almış olsalar bile, taşınmazlarına ait tapu ve vergi kayıtlarını düzenlemeleri gerektiğini belirten Yavuz, toplam yüzde 6 tapu harcının yüzde 50'sini, ilgili tapu ve vergi dairelerine ödemek zorunda olduklarını ifade ediyor.
Fikri ATAOĞLU / Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Turizm ve Çevre Bakanı
"Üç yıl içinde yedi yeni otel açılacak"
Öncelikle hedefimiz 85 milyon Türk vatandaşı. Gelin adamıza sahip çıkalım. Kıbrıs'ı görmeyen kalmasın. Biz aynı dil, aynı din, aynı para birimini paylaşıyoruz. Nasıl ki yıllar önce Türkiye, Kuzey Kıbrıs'a sahip çıktı, şimdi yine aynı şekilde adalarına sahip çıkmalarını, tatillerinde yurtdışı değil ilk adreslerinin burası olmasını istiyoruz. Bu kapsamda da ülkemizde hâlâ tam anlamıyla adamızın bilinmediğini gördük. O nedenle Ada Kıbrıs projesini başlattık. 85 milyon nüfusa sahip olan ana vatanda 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni görmeyen kalmasın' çağrısında bulunuyoruz. Yaz sezonunda İngiltere, Almanya, Rusya, Azerbaycan ve İskandinav ülkelerinden gelen turist sayısında genel olarak yüzde 40 artış gördük. Bu talep ivmelenerek artıyor. Bu yıl sonunda 4-4.5 milyon turist sayısına ulaşacağımızı öngörüyoruz. Bu da yüzde 40-50 arası bir artış demek. Adamızdaki büyük turizm yatırımcıları, yatırımlarından çok memnun. O nedenle ikinci otellerinin yatırımlarını yapıyorlar. Limak, Kaya, Concorde gibi markaların ikinci otel yatırımları sürüyor. Üç yıl içinde yedi yeni otel açılacak. Bu otellerin hayata geçmesiyle 15 bin ilave yatak kapasitesi olacak. Biz Airbnb üzerinden yaklaşık 50 bin yatağın turizmde kullanıldığını öngörüyoruz. Ancak hem daha güvenli olması hem de net verilerin takip edilebilmesi için biz de bir Airbnb yasası üzerine çalışıyoruz. Bu yasayla turizme hizmet eden tüm konutları takip edebileceğiz. Türkiye'deki yasada, turizm konutu olabilmesi için apartman izni gibi kurallar var. Biz bu gibi kurallar getirmeyeceğiz. Zaten var olan konutlara turizm konutu belgesi verip yasallaştıracağız. Yasayı bu yılsonuna kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Çok fazla yabancı ilgisi olunca adanın DNA'sının bozulmasından endişe ettik. Hemen bir yasal düzenleme hayata geçirdik. Ada'da yabancı sadece bir konut alabilirken, Türk vatandaşlarımız üç konut alabilecekler. Burada konut yatırımı 5-10 yıl içinde kendini amorti edebiliyor. Birçok Türk gidip başka ülkelerde konut yatırımı yapıyor. Bizim onlara çağrımız, bu yatırımlarını yavru vatana yönlendirmeleri. Burada eğitim turizmi de çok hızlı devam ediyor. Aynı zamanda turizmde de atağa geçtik. Belki 4-5 yıl sonra aynı yatırım fırsatını yakalayamayacaklar. O nedenle gelin yatırımınızı yapın, adanıza sahip çıkın diyoruz.
Cafer GÜRCAFER / Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı
"Konut alan yabancılar oturma izni alabiliyor, vatandaşlık alamıyor"
KKTC konut sektöründe yatırımcılar için cazip fırsatlar sunuyor. Bu coğrafyada gelecek vadeden bir bölge. Geleceğin Miami'si diyebiliriz. Dünyanın dört bir yanından artan bir talep var. Kıbrıs'ta konut yatırımına ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'nden talep var. Konut yatırımının geri dönüşüne baktığımızda önemli avantajlar barındırıyor. Kıbrıs'ta konut aldığınızda kira bedeli ortalama 5-7 yıl arasında yatırım bedelini karşılıyor. Yatırımın geriye dönüş oranı çok düşük. Bunun yanında gayrimenkulün değeri sürekli artıyor. Yabancı yatırımcılar konut alacağı zaman ilgili kurumlardan sorgulama yapıyor, inşaat ruhsatını kontrol ediyor, bölgenin imar planı içerisindeki iznine bakıyor. Özellikle Türk yatırımcılar bu konulara dikkat etmeli. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Emlakçılar Birliği gibi kurumlara gelip danışabilirler. Konut alan yabancılar oturma izni alabiliyor ancak vatandaşlık alamıyor. Kıbrıs bu coğrafyaya tatil hizmeti veren bir ülke konumunda bulunuyor. Yazlık amacıyla konut alanlar da kira getirisi elde edebiliyor. Kıbrıs'ta konut yatırımı hem yazlık hem de yatırım olarak değer kazanıyor. Türkiye pazarı bizim için önemli. Ülkemizde soydaşlarımızı görmek bizi memnun ediyor. Türkiye ile ilişkimiz kazan kazan modeline dayanıyor. KKTC ekonomisinin güçlenmeye ihtiyacı var. Türk yatırımcıların yüzünü bu tarafa çevirmesini istiyoruz. Türkiye ile birlikte büyümek istiyoruz.
Aycan FENERCİOĞLU/ Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı
"Türkiye'de amortisman süresi 20 yılı iken, burada ortalama 10-12 yıl"
2020 yılından bu yana Kıbrıs'a artan bir talep söz konusu. Son 1-2 yıldır da Türk yatırımcıların talebi yüksek. Tabii bunda Türkiye'deki gayrimenkul piyasasının etkisi büyük. Türkiye'de ev alamayacak duruma gelen yatırımcılar, KKTC'den çok daha uygun fiyatlara vadeli olarak ev alabiliyorlar. Esasında Kuzey Kıbrıs'a daha önce de talep vardı. Ancak son iki yıldır özellikle Türk yatırımcısı ve müteahhitlerin gözdesi haline gelmeye başladı. Türkiye'deki inşaat ve emlak sektörünün yavaşlaması, daralan piyasa ile birlikte müteahhitler ve yatırımcılar kendilerine yeni pazar arayışına girdiler. Kıbrıs'ın hem yakın olması hem de bizim diğer vatanımız olması sebebiyle tercih edilmeye başlandı. Yine daire fiyatlarının Türkiye ve diğer ülkelere göre daha uygun olması da tercih sebebi oldu. Türkiye'de amortisman süreleri 20 yılı bulurken, KKTC'de bu süre ortalama 10-12 yıl bandında. Bölgede birkaç nokta yatırım açısından dikkat çekiyor. Bunları İskele, Esentepe, Gaziveren, Güzelyurt gibi bölgeler olarak sıralayabiliriz. İskele 2021 yılından beri çok talep gören bir bölge olarak öne çıkmakta. Tabii şu anda o bölgede çok fazla inşaat ve stok bulunuyor. Her bölgenin farklı dinamikleri var. Örneğin Esentepe daha çok villa ve yatay mimarinin olduğu bir bölge. Gaziveren sağlık turizminin gelişeceği bölge olarak dikkat çekmekte ve o bölgede ilerleyen dönemlerde hastane projeleri yapılacak. Bununla birlikte Güzelyurt bölgesinde ODTÜ'nün kampüsü var ve ciddi anlamda bir konut ihtiyacı bulunuyor.
Hasan BURSALIOĞLU / Toros Invest Yönetim Kurulu Başkanı
"Yakın gelecekteki en güçlü cazibe merkezi Esentepe"
Esentepe, Kuzey Kıbrıs'ın doğal güzellikleriyle dikkat çeken ve düşük yapılaşma yoğunluğu sayesinde doğallığını koruyan ve en hızlı gelişen bölgelerinden birisi. Beşparmak Dağları'nın eteklerinde, Akdeniz'in berrak sularına bakan bir konumda yer alan Esentepe, hem deniz hem de dağ manzarasıyla doğayla iç içe bir aile yaşamı sunuyor. Bölge, sakin ve huzurlu atmosferiyle dikkat çekerken, inşa edilen yeni marina projeleri, hali hazırda Avrupa'nın en büyük golf sahalarından biri ve modern yaşam alanları ile Kuzey Kıbrıs'ın yakın gelecekteki en güçlü cazibe merkezi olma yolunda. Kıbrıs denildiğinde sanki her yer aynı koşullara sahip gibi bir algı olsa da diğer popüler bölgeleri genellikle yoğun ve yüksek yapılaşmaya maruzken Esentepe, geniş ormanlık alanları, temiz denizi ile bol oksijenli havası ve adanın diğer bölgelerine göre oldukça avantajlı. İklimiyle Avrupalı ailelerin en çok ilgisini çeken bölge konumunda. Türkiye'deki popüler tatil beldeleri kalabalık, astronomik konut fiyatları ve hayat pahalılığı ile dikkat çekerken, Esentepe, doğal güzellikleri, huzuru ve de cazip konut fiyatları ile farklılaşıyor. Buradaki yatırımlar dövize endeksli olarak değerlenirken aynı zamanda Kıbrıs'ın iklimi sayesinde yazlık evinizin kullanım süresi de yıl boyunca iki kat uzuyor.
Hasan CERAN / Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı
"Türk yatırımcıların önü açıldı"
Yeni uygulamayla 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıyan ve aynı hakkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarına veren devletlerin uyruğunda olan gerçek kişiler' tanımıyla Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına konut edinme hakkının birden üçe çıkartılmasına karar verildi. Bununla birlikte yasada 'Yabancı gerçek veya tüzel kişiler, araziler için hisse koçanlı taşınmaz mal alımı yapamazlar' deniliyor. Devrim niteliğindeki bir başka madde de; 'Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin, taşınmaz mal satın almak için Bakanlığa müracaat etmelerinden önce, bu taşınmaz mala ilişkin olarak Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası uyarınca kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesis edilmiş olması zorunludur' maddesi. Bunlar çok önemli gelişmeler. Yeni projelerin sayısı artarken Adaya rekor biçimde yatırımcı artışı devam ediyor ve fiyatları yukarı doğru itiyor. Bu da katlamalı değer artışı anlamına geliyor. Yatırımcı Adaya talebin artmaya devam edeceğini ve karlı çıkacağını, konut alacaksa ne kadar erken alırsa o kadar kar elde edeceğini biliyor. Yeni gelişmelerle birlikte Türk tüketicinin önü daha da açıldı. Döviz, borsa gibi finansal yatırım araçlarının barındırdığı riskler ve enflasyonun altında kalan getirisi dolayısıyla, parası olanlar için Kıbrıs'ta gayrimenkul almanın şu an en karlı yatırım olduğunu söyleyebiliriz.
Hem otel hem yazlık konsepti
Toros Invest, Kuzey Kıbrıs'ta geliştirdiği ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceği yeni projeleri duyurdu. Kıbrıs'ın incisi Girne Esentepe bölgesinde yer alan yeni projesi Hilltown Cyprus, lüks yaşamı ve sürdürülebilirliği bir araya getiriyor. Kuzey Kıbrıs'ta Hilltown Cyprus karma yaşam projesinin altında Hilltown Vista, Hilltown Limited, Hilltown Suits ve Hilltown Resort projeleri devam ederken, proje kapsamında yer alan Hilltown Beach Club ise geçen yıl tamamlanarak hizmete girdi. Hilltown Beach Club, Akdeniz'in özünü yansıtan özgün tasarımıyla bölgenin ilk ve tek doğal plajında yer alıyor. Hilltown Vista, 103 adet 1+1, 2+1, 3+1 konut ve villalardan oluşuyor. 1+1 garden suit'lerde özel bahçe keyfi, 2+1 loft penthouse'larda geniş terasları ve 3+1 villaları mevcut. Hilltown Limited'da dokuz adet 4+1 villa yer alırken, Hilltown Suits'te de 40 adet 1+1 ve 2+1 daire bulunuyor. 280 yatak kapasiteli otel etabı Hilltown Resort ise Kuzey Kıbrıs'ın global markalı ilk oteli olmaya hazırlanıyor. Proje, yalnızca Türk vatandaşlarına özel dövizle kazanıp lira ile ödeme fırsatını sunuyor. Ekim ayı boyunca geçerli bu fırsat ile sadece 100 bin lira peşinatla daire seçme ayrıcalığını elde ederken ve 0 faizle 30 ay vade imkânı sunuyor.
Türklerin ayrıcalıkları var
KKTC'de Türkler için üç adet ev alabilme yasası yeni yürürlüğe girerken, bu adet yabancılarda bir tane. Kıbrıs'ta Türk vatandaşları için diğer bazı ayrıcalıklar ise şöyle;
*Ev sayısı ve işlemlerde öncelik: Türk vatandaşları, Kıbrıs'ta ev alımı ve işlemleri konusunda öncelikli olarak değerlendiriliyor. Tapu işlemleri, kira kontratları ve diğer emlak işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanıyor.
*Vergi avantajları: Emlak alımında bazı vergi avantajlarından yararlanabiliyor. Örneğin, Kıbrıs'ta emlak vergisi oranları Türkiye'ye göre daha düşük.
*Sağlık hizmetleri: Ülkede sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Üniversite hastaneleri ve özel sağlık kuruluşları, Türk vatandaşlarına hizmet vermekte.
*Eğitim olanakları: Türk vatandaşları, Kıbrıs'taki üniversitelere kayıt yaptırabiliyor ve eğitim alabiliyor. Kıbrıs'taki üniversitelerde Türkçe eğitim veren bölümler bulunuyor.
Yabancılar en çok bu bölgeleri tercih ediyor
Türkler kadar yabancıların da Kıbrıs'a konut yatırımı yapmaya devam ettiğini söyledik. Özellikle hem uygun fiyatlı hem de sıcak bir iklime sahip olması yabancı yatırımcıyı cezbediyor. İşte yabancıların bölgeyi seçmelerindeki kriterlerden bazıları şöyle;
*Soğuk kuzey ülkelerinden gelen yatırımcılar: İngilizler, Ruslar, İskandinavlar ve İranlılar gibi soğuk iklimlerden gelen yatırımcılar, Kıbrıs'ta yaşamak için ev satın alıyor. Kıbrıs, güneşli iklimiyle emekliler ve çiftler için cazip bir yaşam alanı sunuyor.
*Finansal varlıklarını korumak isteyenler: Otomatik bilgi paylaşımı yapmayan ülkeler arasında yer alan Kıbrıs, finansal varlıklarını korumak isteyen yatırımcılar için tercih ediliyor.
*Tercih edilen bölgeler: Yatırım yapan yabancılar, Girne Asancak, Gazimağusa ve İskele bölgelerini öncelikli olarak tercih ediyor. Ayrıca Salamis ve Geçitkale bölgeleri de sıklıkla tercih ediliyor. İskele'de ise Yeni Erenköy, Mehmetçik, Boğaztepe, Dipkarpaz, Bahçeler ve Kumyalı bölgeleri dikkat çekiyor. Kısacası, Kıbrıs, hem yaşam hem de yatırım açısından cazip bir seçenek olarak öne çıkıyor.