Hazır giyimde ketenin yükselişi

Birçok ilde termometreler 40 dereceyi aştı. Aşırı sıcaklardan adeta bunaldık. Görünen o ki, bu sıcaklara alışmak gerek. Bunu çoktan fark eden hazır giyim firmaları, koleksiyonlarında ketene yöneldi. Yaz koleksiyonlarında model sayısı çok genişleyen keten ürünler, kış koleksiyonlarına da girmeye başladı…
06.08.2024 13:52 GÜNCELLEME : 06.08.2024 13:52

PARA TEKSTİL/ ÖZBEY MEN Kavurucu yaz sıcaklarını yaşadığımız günlerdeyiz. Önceden sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birkaç ilde görülen 40 derecelik sıcaklar, özellikle bu yıl diğer bölgelerdeki birçok ilde de yaşanmaya başladı. Elbette bunun en önemli nedeni, tüm dünyada hissedilen iklim değişikliği. Üstelik ülkemizde artık birçok ilde yaz aylarında termometreleri 40 dereceye kadar tırmandıran iklim değişikliğinin etkilerinin, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla hissedilmesi kaçınılmaz.

Artık normal olarak görülen bu aşırı sıcaklarla baş etmenin etkili yollarından biri de kuşkusuz giyim alışkanlıklarını değiştirmek. Zincir mağaza sahibi hazır giyim markalarında bu dönüşüm çoktan başladı bile. Keten kumaş trendinden bahsediyoruz.

Daha önce yaz koleksiyonları içinde sadece bir iki parçayla yer bulabilen keten ürünler, artık sezonun baş aktörü konumunda. Daha da ileri gidelim. Hazır giyim üreticilerinin tasarım ekipleri, kış koleksiyonlarında da keten kullanmanın formülü arayışı içinde. Vücudu güneş ışınlarından koruyan, yüksek nem çekme özelliği sayesinde terlemeyi önleyen keten ürünler, aynı zamanda kimyasal madde kullanılmadığı için doğal ve çevre dostu. Bu yaz keten ürün koleksiyonlarını olabildiğince artıran hazır giyim üreticileri, keten ürünlere olan talebin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını belirtiyorlar.

"YENİ ÜRÜN KATEGORİLERİNE DE UYGULAYACAĞIZ"

Altınyıldız Classics'in hem klasik hem de casual modelde geniş bir keten koleksiyonu var. Modern tasarımlarla oluşturulan bu koleksiyonda takım elbise, gömlek, pantolon ve tişört olmak üzere birçok ürün bulunuyor. BR Mağazacılık ve Altınyıldız Classics Tasarım ve Satınalma Direktörü Bülent Gül, keten ürünlerden oluşan koleksiyonda pamuk keten, ipek keten ve yüzde 100 keten gibi ürün gruplarına yer verdiklerini belirtiyor. Gül, "Ayrıca beli lastikli jogger gruplar, duble paça klasik ve casual giyime uyumlu pantolonlar, comfort kalıp rahat gömlek grupları ve çok yönlü takım elbiseler gibi çeşitlerimiz mevcut. Düğünden mezuniyete, yaz mevsiminin tüm özel anları için uygun renk ve tasarımlarda ürünleri de koleksiyonumuza ekledik" diyor.

Son yıllarda keten kullanımı ve modasının ciddi anlamda artış gösterdiğini ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Erkekler için konfor her zaman çok önemliydi ancak son zamanlarda stil de bir o kadar önem kazandı. Keten ürünler nefes alan dokusu, rahatlığı ve şıklığı bir arada sunması nedeniyle yaz aylarının vazgeçilmezi. Koleksiyonumuzda keteni şu an kullanılabileceğimiz tüm ürün gruplarında kullanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda keten kumaşın potansiyelini keşfetmeyi ve yeni ürün kategorilerine uygulanmasını sağlayarak müşterilerimize benzersiz ve heyecan verici ürünler sunmayı sürdüreceğiz. Keten modasının ve talebinin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini bekliyoruz. Katıldığımız tüm fuarlar ve takip ettiğimiz araştırmalardan edindiğimiz veriler ışığında, keten içerikli ürünlerin rahatlık ve stil arayışında olan kişilerin ilk tercihi olmaya devam edeceğini öngörüyoruz."

MONT VE YELEĞİ DE EKLEDİ

Orka Holding ise bünyesinde yer alan Damat Tween ve D'S Damat markalarının koleksiyonlarında keten ürünlere yer verdi. Bu markaların koleksiyonlarında önemli oranda yer bulan keten ürünler ceket, pantolon, takım elbise, şort ve gömlek şeklinde sıralanıyor. Orka Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Büşra Orakçıoğlu, son yıllarda giderek daha fazla talep gören keten ürünleri arasına 2024 İlkbahar/Yaz koleksiyonlarında keten mont ve yelek grubunu da eklediklerini söylüyor. Keten ürünlerin yumuşak dokuya ve konforlu tasarıma sahip olması nedeniyle tercih edildiğini vurgulayan Orakçıoğlu, "Keten ürünleri güneş ışınlarının tene nüfuz etmesini önlerken, yüksek nem çekme özelliği sayesinde kısa sürede nemi vücuttan atması ile de öne çıkıyor. İklim değişikliğine paralel artan sıcaklık değerleri ve buna bağlı nem ile birlikte sürdürülebilirlik açısından kimyasal madde kullanılmayan doğal ve çevre dostu ürünlere talepte çok ciddi bir artış söz konusu. Keten de yapısı gereği dört mevsimde kullanılmaya müsait bir elyaf türü. Keten lifleri, nefes alan yapısı ve dayanıklı oluşu ile dikkat çekiyor. Vücudun hava almasına ve serin kalmasına yardımcı olan keten ürünler, giyim rahatlığı sunmasıyla da son yıllarda tercih ediliyor" diyor. Önümüzdeki yıllarda keten ürün grubunun çok daha fazla genişleyeceğini ifade eden Orakçıoğlu, bu ürünlerin daha şimdiden kış koleksiyonlarına da girmeye başladığını hatırlatıyor. Orakçıoğlu, "Biz de Sonbahar/Kış koleksiyonumuzda gömlek ve ceket gibi ağırlıklı olarak dış giyimde yün-keten karışımlarını kullanmaya başladık" diye konuşuyor.

"KETEN MODELLERİMİZDE BELİRGİN BİR ARTIŞ VAR"

Son yıllarda keten ürünleri koleksiyonlarında genişleten Kiğılı da bu trende kendini iyi hazırlayan firmalardan. Gömlek ve pantolon tasarımlarında keten kullanımını artıran firma, örme ürünlerinde de çeşitliliği ve renk seçeneğini her sezon daha da genişletiyor. Kiğılı Pazarlama Direktörü İlkay Keleş, bu sezon koleksiyonlarında yer bulan keten ürünlerle ilgili şu açıklamayı yapıyor: "Yaz koleksiyonumuzda doğal ve ham görünümleri vurgulamanın yanı sıra konforu da öne çıkararak, önceki sezonlara kıyasla keten içerikli modellerimizde belirgin bir artış söz konusu oldu. Doğallığın ve doğal kaynakların daha da önem kazanmasıyla 2024 İlkbahar/Yaz sezonunda, koleksiyonumuzda doğal dokulu ve keten kumaşları rahat kesimlerle buluşturarak, modern ve özgün bir tarzda sunuyoruz. Koleksiyonumuzda yer alan polo, apaş ve bisiklet yakalı tişörtlerimiz, iş ve günlük giyimde kombinlenebilir nitelikte. Pratik ve konforlu seçenek oluşturan bol cepli ve beli bağlamalı pantolonlarımız ve bermuda şortlarımızda kullanılan keten kumaşlar hafiflik sağlıyor. Yaz kombinlerinin en önemli parçası gömleklerimiz ile ceket ve takım elbiselerimiz de dahil olmak üzere tüm sezon ürünlerinde keten liflerinin doğal dokusunu sıkça görebilirsiniz."

Keten ürünlerin en önemli özelliğinin nefes alabilmeleri olduğuna işaret eden Keleş, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Sıcak yaz aylarında hafiflik hissi veren ketenin giyim konforunu maksimize eden nefes alan yapısı en önemli özelliği olarak öne çıkıyor. Biz de keten içerikli ürünlerimizde ketenin ham dokusunu yansıtarak, ürünlerde salaş bir görünüm elde etmek için rahat kalıplarda modeller tasarlayarak tüketicilerimizin en yüksek seviyede konforlu hissetmesini hedefledik. Tasarımlarımızda keten kumaşın doğal tonlarından elde edilen görünümleri ön plana çıkarıyoruz."

Son 5 yıldır keten kumaş içerikli giyim ürünlerinin tercih edilme oranında belirgin bir artış görüldüğüne dikkat çeken Keleş, "Son yıllarda keten, giyim ürünlerinde ekstra konfor arayışındaki tüketicilerin beklentilerini ve taleplerini, yaz aylarında sunduğu hafiflik ve serinlik sağlayan yapısıyla karşılıyor. Arz talep dengesine baktığımızda gelecek sezonların koleksiyon içeriklerinde keten ve keten benzeri dokuların tüm ürün çeşitlerinde daha da artacağını öngörüyoruz. Biz de farklı tarz ve görünümlerde keten içeriğine yeni eklemeler yapmayı planlıyoruz. Son beş yılda gösterdiği ivme dikkate alındığında, moda perakendesinde uzun yıllar keten kumaş kullanmaya ve konuşmaya devam edeceğiz gibi duruyor" diye konuşuyor.

19 FARKLI MODEL SUNDU

Lufian'ın 2024 İlkbahar/Yaz koleksiyonunda keten kullanılan toplam 19 farklı model bulunuyor. Bu modeller arasında 6 farklı gömlek, 1 şort, 3 pantolon, 1 dış giyim parçası ve 8 ceket modeli yer alıyor. Lufian Genel Müdür Yardımcısı Nesibe Koç, keten kumaşın rahatlık ve şıklık sağlaması nedeniyle hem gündelik hem de daha resmi giyimde tercih edilen modellerde kullanılmasını kolaylaştırdığını belirtiyor. Koç, "Gömleklerimiz ve ceketlerimiz özellikle sıcak yaz günlerinde serin ve şık kalmaya yardımcı oluyor. Pantolon ve şortlarımız ise hem konforlu hem de stil sahibi bir görünüm sunuyor. Dış giyim parçamız ise ketenin doğallığını ve dayanıklılığını en iyi şekilde yansıtıyor" diyor.

Bu yaz, keten ürün grubunu önemli ölçüde artırdıklarını dile getiren Koç, geçen yaz koleksiyonlarında 2 gömlek, 1 şort, 2 pantolon ve 1 ceket bulunurken, bu yaz koleksiyona 4 yeni gömlek, 1 dış giyim parçası, 1 pantolon ve 7 yeni ceket eklediklerine dikkat çekiyor. Koç, keten ürünlerle ilgili şu bilgileri veriyor:

"Keten ürünlerimize olan talep son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Özellikle yaz aylarında, keten kumaşın sağladığı rahatlık ve ferahlık, müşterilerimizin bu ürünlere olan ilgisini artırdı. Ketenin doğal yapısı sayesinde sıcak havalarda nefes alabilirlik ve ter emicilik gibi özellikleri, kullanıcılarımıza serin ve konforlu bir giyim deneyimi sunuyor. Talep artışının nedenleri arasında, keten kumaşın doğallığı ve çevre dostu olması da önemli bir rol oynuyor. Doğal liflerden üretilen keten, cilt dostu ve sağlıklıdır. Bu da bilinçli tüketicilerin tercihini keten ürünlerden yana kullanmasına neden oluyor. Önümüzdeki yıllarda keten kumaşı kullanarak ürün yelpazemizi daha da genişletmeyi planlıyoruz. Mevcut ürün gruplarımızda yer alan gömlekler, şortlar, pantolonlar, ceketler ve dış giyim parçalarında keten kumaşın sağladığı konfor ve şıklığı koruyarak, desen ve renk farklılıklarıyla yeni tasarımlar sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca yeni sezon kadın koleksiyonumuzda oldukça geniş bir segmentte yer bulacak olan keten kumaş ile müşterilerimize birbirinden şık tasarımlar sunacağız. Keten ürünlerimiz kendi stillerini yaratmak isteyen kadınların vazgeçilmezi olacak."

Dilan Atik BATMAZ / Avva CPO'su

"Plajda da kolayca kombinlenebiliyor"

Koleksiyonlarımızda ketenin zarif dokusuna yer veriyoruz. Müşterilerimize, her zevke ve ihtiyaca uygun, farklı kesimler ve renk seçenekleriyle geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Keten kumaşlı ürünlerimizle, gömleklerde serinlik ve şıklık kazandırırken, takım elbiseler, şortlar ve pantolonlarda da hafif ve rahat bir deneyim sunuyoruz. Keten kumaşlı ürünlerimiz, nefes alabilen yapısıyla hem terlemeyi minimize eder hem de özellikle yaz aylarında kullanıcılarının serin ve rahat kalmasını sağlar. Bununla birlikte alerjik ve hassas ciltliler için keten; doğal yapısı sayesinde tercih sebebidir. Her detayını özenle düşünerek tasarladığımız keten ürünlerimiz, rahatlık, kalite ve şıklığı bir arada sunar. Keten ürün çeşitliliğimiz bu yaz da devam etti. Ürün yelpazemizi gömlek, pantolon, ceket ve şort kategorilerinde renk ve model sayılarını artırdık. Trendlerde keten günlük kullanımın yanı sıra özel günlerde ve plajda da kolayca kombinlenebilir. Bizler de müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, keten ürün grubumuzu çeşitlendirip, büyütmeye devam ediyoruz. Keten ürün gruplarımızda müşterilerimize çeşitli ve özgün seçenekler sunmaya devam edeceğiz. Beklentimiz, müşterilerimizin keten ürünlerimize olan ilgisinin devam edeceği yönünde. Bu doğrultuda, ürün çeşitliliğimizi ve kalitemizi sürekli olarak geliştirerek, ürünlerimizle müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı hedefliyoruz.

Selhan TEZERKEN / Ramsey Baş Tasarımcısı

"Sınırsız bir kullanım alanı var"

Yaz koleksiyonumuzda yüzde 100 keten ve keten karışımlı ürünler olmak üzere geniş bir ürün seçkimiz mevcut. Yüzde 100 keten t-shirtlerimiz ve gömleklerimizin yanı sıra keten/pamuk karışımlı ürünlerle de keten elyafı farklı ürün gruplarında karışım olarak kullanarak koleksiyonumuzu genişlettik. Keten kumaştan yaptığımız yelek bu sezon bir inovasyon olarak öne çıkıyor. Keten ürünlerimizi tasarlarken bu ürünlerde kumaşın avantajlarını öne çıkarabilmek için diğer ürünlerimizden farklı olarak dikkat ettiğimiz teknik detaylarımız bulunuyor. Özellikle keten gömleklerimizin doğal yapısının bozulmaması için ağır kimyasal içeren yıkamalara sokmuyoruz. Ceket ve dış giyim modellerinde ketenin verdiği hafiflik ve ferahlığı tam performanslı kullanabilmek için astar ve iç malzemelerini minimumda tutuyoruz. Artık yaz mevsiminde de öne çıkan triko modellerde ipliğimize keten elyaf karıştırarak modellerin ısı dengesi kurabilmesini sağlıyoruz. Keten elyaf doğası gereği diğer elyaflara kıyasla olumlu özellikleri bünyesinde barındırıyor. En önemli özelliği diğer elyaflara kıyasla kullanıcılarını serin ve ferah tutması. Elyaf yapısı gereği nemi diğer elyaflara kıyasla daha kısa sürede vücuttan uzaklaştırıp ferahlık hissi sağlıyor. Bunun yanı sıra kullanıldığı ürüne pamuk elyafa kıyasla, aynı kaynaklarla sağlandığında pamuktan daha fazla ürün verebilme özelliğine sahip. Dolayısıyla keten daha çevre dostu. Küresel ısınmanın etkileri de göze alındığında keten elyafa olan talep artarak devam ediyor. Keten bir elyaf olarak çok çeşitli ipliklerde ve dolayısıyla kumaşlarda öne çıkmaya başladı. İplik kalınlığı inceltilip incecik örme kumaşlar t-shirt modellerimizin yanı sıra daha kalın dokunuşlu versiyonları bize dış giyimde ve hatta aksesuarlarda eşlik ediyor. Dolayısıyla aslında burada sınırsız bir kullanım alanından bahsediyoruz. Keten ürünlere olan talepte önümüzdeki yıllarda yükseliş bekliyoruz.

BİZE ULAŞIN